Пътищата в столичния Подуяне вече са по-безопасни за учениците

-

Снимка: Столична община, Аделина Ангелова

Столична община съвместно с Европейски център за транспортни политики изпълниха пилотен проект за пътна безопасност на ул. „Рилска обител“ до 130 училище „Стефан Караджа“ в район „Подуяне“.

Целта е когато шофьорите се озоват в тази зона, да знаят, че се намират близо до училище, каза председателят на Европейския център за транспортни политики Диана Русинова.

Първото, което виждат шофьорите, когато преминат в близост до 130-о СУ, са знаци с надпис “намали” и “деца”, последван от знак за забранено спиране, посочи Русинова. Следващата мярка, която тя посочи, е ограничението на скоростта от 30 км/час. Изпълнен е тръбно-решетъчен парапет и е поставена повдигната пешеходна пътека, съобщават от Столична община.

Кметът Фандъкова благодари на Европейския център за транспортни политики за експертизата. За мен винаги експертността е водеща при взимане на решения, посочи столичният кмет. Пътната безопасност е ключова особено около детски градини и училища, заяви също кметът на София.

Столична община е единствената, която разполага с уред за измерване на светлоотразителността на пътна маркировка, каза зам.-кметът Дончо Барбалов.

По време на представянето на проектабе направено замерване на светлоотразителността на пешеходната пътека, която показа стойности от 660 миликандела, при допустими стойности от 150 през нощта и 100 през деня. По думите на Русинова, това е много добър резултат за пешеходна пътека, която се използва от шест месеца.

Над 700 пешеходни пътеки са обновени преди началото на учебната година край училища и детски градини. Тази година с цел повишаване на пътната безопасност в зоните около училищата Столична община положи специална маркировка, с повишен коефициент на сцепление на 15 места. На други места са монтирани модулни предпазни острови в средата на пътното платно, както и физически ограничители на 250 места в зоните преди кръстовища и пешеходни пътеки, чрез които се гарантира видимостта към кръстовищата и пешеходните пътеки, ограничавайки физически възможността за нерегламентирано паркиране.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (17%, 19 Гласове)
 • Няма да избере (27%, 30 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 13 Гласове)
 • Ще има нови избори (32%, 35 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (12%, 13 Гласове)
Общо гласували: 110 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

В столичния "Хаджи Димитър" отбелязаха 100 години от освещаването......

С тържествена света литургия и камбанен звън в столичния квартал Хаджи Димитър беше отбелязана 100-годишнината от освеща...

Прочети още keyboard_arrow_right