Петър Митев: Направихме Подуяне зелен, подреден и комуникативен район

Петър Митев: Направихме Подуяне зелен, подреден и комуникативен район

Снимка: Личен архив

Работим последователно и целенасочено - премахнахме гаражни клетки, облагородихме градинки, изградихме 10 000 кв. м тротоари в кварталите, казва кандидатът на ГЕРБ-СДС за кмет на Подуяне

Петър Митев е заместник-кмет на район „Подуяне“. За разлика от много кандидати за районни кметове, той има богат административен опит и е наясно, че в района е направено много, но има и още много работа, защото той познава всяко кътче на „Подуяне“. Петър Митев е кандидат за кмет на район „Подуяне“ от ГЕРБ-СДС. На 42 години е, семеен с едно дете. Завършил е Националната финансово-стопанска гимназия, след това Стопанско управление. Продължава да надгражда образованието си и сега завършва УАСГ.

Пред Столица.bg Митев разказва за особеностите на район „Подуяне“, исканията на гражданите, трудностите и предстоящите цели.

- Господин Митев, защо приехте да сте кандидат за кмет на район „Подуяне“?
- Роден съм и съм израснал в София и безкрайно много обичам града си. В „Подуяне“ трябва да продължим това, което се направи от досегашния кмет Ева Митова. Има още доста работа за вършене, така че хората да живеят в още по-красив и уреден район и затова стъпваме на здрава основа. В началото на този мандат бях поканен от г-жа Митова да бъда част от нейния екип, като заместник-кмет. В работата си се сблъскваме с всякакви проблеми - от жилищни нужди, чистота, паркиране, ремонт на общински сгради, човешки съдби, до проблеми с инфраструктурата. Смятам, че натрупаният административен опит и познаването на нуждите на жителите ще ми позволят да продължа развитието на района, а не тепърва да се запознавам с проблемите, което винаги отнема време.

- Какво успяхте да направите в "Подуяне за времето, през което бяхте зам.-кмет?
- Гордея се много с подготовката за стартирането на най-големия проект за София през този мандат - разширението на метрото. Истината е, че свършихме страшно много работа. Като се обърна назад и видя това, което сме направили само за последните четири години ми се струва непосилно за друг екип. А всичко постигнахме е в условията на Ковид пандемия и война на 500 километра от нашата граница. Успяхме да построим две сгради за детски градини от нулата, открихме филиал на трета. Общо изградихме помещения за 9 групи и разкрихме повече от 250 нови места. Санирахме една сграда на детска градина. Ремонтират се пътищата и тротоарите. Решават се куп текущи проблеми. Разработват се множество проекти. В района ни има много детски площадки и зелени площи, за които се грижим заедно със Столична община.

- Успяхте ли да облагородите района?
- Облагородяването на района не е спирало и средата му непрекъснато се подобрява. През тези трудни години не пропускаме да кандидатстваме по проект „Красива България“, като всяка година успяваме да получим допълнително финансиране. Благодарение на това изцяло ремонтирахме дворовете и детските площадки в две детски градини и санирахме изцяло сградите на две читалища. Като заговорих за мерки за енергийна ефективност, трябва да кажа, че санирахме и два жилищни блока, като единият е с осем входа и повече от 200 апартамента. Не забравихме и уличната мрежа и тротоарите, ремонтирахме изцяло пътното платно и тротоарите на една от главните улици в района, ул. „Тодорини Кукли“.

- Всяка година при обсъждането на бюджета на Столична община се говореше за бюджетите на районите, искаше се децентрализация и се говореше за влизане в кварталите, "влезе ли бюджетът" в район „Подуяне“?
- През този мандат наистина влязохме в кварталите. Десетки са междублоковите пространства и паркингите, които реновирахме. Премахнати са почти всички незаконни гаражни клетки. Изградихме над 10 000 кв. метра тротоари във всички квартали. Продължихме и усилихме работата по социалните програми. Към кмета на района вече има около 800 лични асистенти, които се грижат за хора в нужда. Развиваме и програмите „Патронажна грижа“ и „Топъл обяд“. Вероятно забравям много неща, но се надявам хората да оценяват направеното! Много от постигнатото е благодарение на това, че през последните 16 години се е работило последователно, отговорно и целенасочено.

- Една част от жителите на района смятат, че сте направили много, други са недоволни, а трети очакват още. Какво е планувано за следващия мандат?
- Имаме започнати процедури за над 50 проекта, които са на различен етап. Очевидно проектите ни са толкова добри, че опонентите ни ги припознават и залагат в програмите си. Но истината е, че основата е положена от нас. Административните процедури са тежки, но ние вече сме ги преминали и ще реализираме проектите до край. Ще изброя едни от най значимите:

- Изграждане на Северна скоростна тангента и свързването й с бул. „Ботевградско шосе“
- Цялостен ремонт на ул. „Летоструй“
- Изграждане на улица „Митрополит Панарет“
- Цялостни ремонти на междублокови пространства - паркинги, детски площадки, зони за отдих, спортни и фитнес площадки
- Изграждане на улици северно от автогара „Изток“
- Изграждане на многоетажен паркинг в жк „Сухата река“
- Изграждане на наземен паркинг в пространството до моста „Чавдар“
- Изграждане на парк „Могилите“ в жк „Левски Г“. По този проект изминахме дълъг административен път и сме на финална фаза със стартирането му
- Откриване на нова сграда на 44 училище на ул. „Васил Петлешков 41“
- Нова детска градина в жк „Сухата река“ със сграда за 4 градински и 2 яслени групи. Има виза за проектиране
- Нова детска градина в жк „Левски Г“
- Нова детска градина в жк „Левски“
- Разширение на сградата на 143 училище. Има разрешение за строеж и осигурено
финансиране
- Саниране на сградата на 42 училище
- Ремонт на читалище „Иван Вазов“
- Построяване на многофункционална спортна зала в „жк Левски Г“

Работата не свършва, защото районът ни се развива динамично, но е важно да имаме визия за бъдещето и да сме наясно какво трябва да направим като община, преди да се появи проблем, защото гражданите са взискателни към нас.

- В момента във вашия район се изгражда един от стратегическите и трудни обекти - продължението на трета метролиния към „Кремиковци“ и Летище София?
- Да трудно е. Проектът е амбициозен, важен, но тежък. Налагат се ограничения на движението заради строежа. Апелирам за малко търпение и разбиране от страна на гражданите и после ще бъде още по-удобно, бързо и лесно придвижването към центъра на София и обратно. Доказано е след пускането на метрото до "Хаджи Димитър" преди повече от година и половина.

- Господин Митев, кажете ми как си представяте район „Подуяне“ след 4 години?
- Смятам, че „Подуяне“ е един от най-хубавите райони на София. Зелен, подреден, комуникативен откъм транспорт и пътни артерии. И от разговорите с хората виждам, че това не е само мое мнение. Очакваме и новите три метростанции. Ни и преди това мрежата на градския транспорт обслужваше почти напълно нуждите на гражданите. Естествено, винаги има какво да се желае. Представям си „Подуяне“ изпълнен с доволни от градската си среда хора. Хубаво е, че е поставена много сериозна основа за това, което дава големи възможности за развитие на района.

Богомил Петров

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
 • Васил Терзиев (42%, 182 Гласове)
 • Ваня Григорова (37%, 159 Гласове)
 • Не подкрепям никого (13%, 54 Гласове)
 • Ще отида за гъби (9%, 37 Гласове)
Общо гласували: 432 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Късмет на деня

Обърнете повече внимание на вътрешната красота днес – кожен салон, затоплящи се седалки, климатроник …

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Петър Митев, кандидат за кмет на "Подуяне": Работя, за да запазя ......

Петър Митев, кандидат за кмет на столичния район "Подуяне", превръща личните си каузи в професионални цели. В последния ...

Прочети още keyboard_arrow_right