Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
  • Николай Веселинов (23%, 99 Гласове)
  • Веселин Кирев (14%, 61 Гласове)
  • Албена Белянова (63%, 277 Гласове)
Общо гласували: 437 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 770
Кметът на столичния Сердика: През 2021 година сме внесли искане за ремонт н

Кметът на столичния Сердика: През 2021 г. сме внесли искане за ремонт на "Дядовата ръкавич...

Сградата на детска градина "Дядовата ръкавичка" се руши, а течове и падаща мазилка притесняват родителите, които сигнализираха за проблема. Ремонтът на сградата е належащ, кетагорична е и директорката на детското заведение. Още през 2020 г. направихме пълно конструктивно обследване, паспортизирана е сградата и са набелязани мерки. През 2021 г. имаше втора комисия за конструкцията и сградата не е опасна. Има течове от покрива, обясни пред Нова телевизия кметът на район Сердика инж. Тодор Кръстев. Той допълни, че още през 2021 г. от район Сердика са подали искане за включване в бюджета на Столична община за финансиране на цялостен ремонт. "Количествено- стойностната сметка показва, че ще са необходими около 400 000 лв. Към настоящия момент няма държавен бюджет и Столична община няма бюджет, за да се заложат тези мерки. Имаме уверението на кмета Йорданка Фандъкова и общинските съветници, че с приемането на бюджета ще бъдат заложени мерките , за да започне веднага ремонтът на сградата", коментира районът. Пред Нова телевизия родители заявиха, че са доволни от учителки и ръководство на градината и за грижите, които се полагат за децата им, но са притеснени от материалната база. Те показаха констативен протокол от юли 2021 г., в който се препоръчва спешен ремонт на сградата, но оттогава досега нищо не се е случило. Директорът Десислава Кьосева призна, че основният проблем е течът на покрива. Тя увери, че каквото е било по силите и по бюджета на детската градина, е било извършено.

comment 0
visibility 1833
Питат жителите на „Сердика“ за преименуването на стадиона

Питат жителите на „Сердика“ за преименуването на стадион

Столичният район „Сердика“ отправя питане към своите жители относно идеята стадион „Георги Бенковски“ да бъде преименуван. В местната администрация е постъпило предложение от жител на кв. „Бенковски“, който иска спортното съоръжение да бъде кръстено на българския футболист Йордан Филипов. Футболистът е живял в кв. „Бенковски“ и е играл за футболните отбори на квартала, като е спечелил много отличия и победи за отбора. Йордан Филипов (18 юни 1946 г. – 30 ноември 1996 г.) е български футболист, вратар, чиято кариера продължава повече от 25 години. Общо 17 сезона е част от отбора на ЦСКА (София), за който има 190 мача в „А“ група. Жителите на район „Сердика“ имат срок от 15 дни да изпратят своите мнения и становища по отправеното предложение на електронна поща: kmet@serdika.egov.bg или в сградата на СО – район „Сердика“, намираща се на бул. „Княгиня Мария Луиза“ №88, ет.2, стая 225 – деловодство.   

comment 0
visibility 1038
Въвеждат временна организация на движението в столичния кв. Бенковски

Въвеждат временна организация на движението в столичния кв. Бенковски

Заради продължаващите строително-ремонтни дейности по водопреносната мрежа, битовата и дъждовна канализация се въвежда временна организация на движението в столичния кв. „Бенковски“, съобщават от администрацията на район „Сердика“. Временно ще се ограничи преминаването на ППС по следните улици: - 3 - 17 февруари се ограничава влизането на пътни превозни средства по ул. „Родолюбие“;- 8 - 19 февруари се ограничава влизането на пътни превозни средства – задънена улица, обслужваща имотите в кв.75;- 12 - 27 февруари се ограничава влизането на пътни превозни средства по ул. „Горна Махала“;- 18 февруари - 4 април се ограничава влизането на пътни превозни средства по ул. „Напредък“;- 20 февруари - 1 март се ограничава влизането на пътни превозни средства по ул. „Долна махала“; - 27 февруари - 13 март се ограничава влизането на пътни превозни средства по ул. „Родно село“; Пред затворените участъци ще бъдат поставени предварителни указатели за отклоняване на движението и обходни маршрути. При следващите етапи по изпълнението на проекта районната администрация ще предоставя информира своевременно.  

Реклама
comment 0
visibility 1094
Разяснителна среща за санирането ще се проведе с жителите на Сердика

Разяснителна среща за санирането ще се проведе с жителите на Сердика

Информационна среща, свързана със санирането, ще се проведе в столичния район „Сердика“. Тя ще се състои на 1 февруари, от 17:00 ч. в заседателната зала на СО – район „Сердика“, намираща се на бул. „Княгиня Мария Луиза“ № 88, етаж 4, съобщават от местната администрация. На нея са поканени всички домоуправители, както и гражданите, които искат да се запознаят с програмата за енергийно обновяване на сградите. Акцент ще бъде отворената Процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – етап I“. „Целта на срещата е да се разяснят на заинтересованите етажни собствености на многофамилни жилищни сгради изискванията за кандидатстване по Процедурата и да се дадат отговори на задаваните от тях въпроси, свързани с кандидатстването“, посочват от районната администрация.

comment 0
visibility 950
-

Посланикът на Испания посети детска градина в столичния район "Сердика"

Посланикът на Кралство Испания Негово Превъзходителство Алехандро Поланко Мата и екипът му посетиха детска градина в столичния район "Сердика". Събитието беше организирано по покана на районния кмет инж. Тодор Кръстев. Децата и директорът на ДГ №199 “Сарагоса“ посрещнаха официалните гости по стар български обичай с питка, мед и усмивка. Домакините бяха подготвили и богата програма, с която пресъздадоха част от културното многообразие и на двете държави. "Идеята на срещата е да постави началото на дългосрочно и успешно партньорство, което ще даде възможност на българските деца да се докоснат до богатството на испанския език, култура и традиции", разказаха от районната администрация. Официалните гости си размениха тематични подаръци, а кметът инж. Кръстев и посланик Поланко се обедниха около идеята за развитие на културните отношения между двете държави, което ще допринесе за създаването на трайно приятелство и много нови перспективи пред бъдещите поколения.

comment 0
visibility 723
Шест акта за горене на отпадъци в район „Сердика“

Нарушители получиха 6 акта за горене на отпадъци в "Сердика"

Екип на Столичен инспекторат и служители на 3 РУ- СДВР извършиха съвместна проверка на 15 частни имота в район „Сердика“ за нерегламентирано горене на отпадъци. Проверките са осъществени след постъпили сигнали на граждани за дим в тази част на района, съобщават от Инспектората. Със съдействието на полицията е осигурен достъп до домакинства, намиращи се на ул. „Цани Гинчев“, ул. „Ген. Цончев“ и др. Нарушителите са установени. Съставени са им 6 акта за горене на ПДЧ плоскости и други отпадъци в отоплителни печки.

comment 0
visibility 1183
Ликовете на народни будители се появиха на спирка в кв. „Банишора“  (СНИМКИ

Ликовете на народни будители се появиха на спирка в Банишора (СНИМКИ)

Активни граждани от столичния кв. „Банишора“ преобразиха напълно трамвайната спирка на бул. “Княгиня Мария Луиза”, като ѝ предадоха нов патриотичен облик. На мястото бяха изрисувани ликовете на редица народни будители. Сред портретите са тези на Иван Вазов, Паисий Хилендарски, Пейо Яворов и др. „Идеята на стенописите е с любов към Родината да напомним на всички преминаващи през булеварда за българските национални символи и герои, които са в корените на хилядолетната ни история“, съобщават от столичния район „Сердика“. Местната администрация е категорична, че ще продължи реализацията на подобни инициативи, които да пазят българския дух и да напомнят на гражданите за непреходните национални ценности.

comment 0
visibility 867
Кметът на столичния Сердика награди най-добрите спортисти в района

Кметът на столичния Сердика награди най-добрите спортисти в района (СНИМКИ)

Кметът на район Сердика инж. Тодор Кръстев, най-успешният български джудист Ивайло Иванов и медалистът от европейското по джудо за мъже Георги Граматиков, наградиха спортисти от район Сердика, които са постигнали високи спортни постижения по джудо и самбо през 2022 година. С плакети бяха отличени и техните треньори, които имат основен принос за победите и медалите.  Инж. Тодор Кръстев поздрави всички за успехите и им пожела през следващата година да имат още много златни медали от всички първенства, където играят. Ивайло Иванов също поздрави младите спортисти. "Да слушате много треньорите, защото само така могат да се постигнат още много успехи. Но освен спорта, да наблягате и на уроците, защото те трябва да сте за пример на съучениците си, освен с медалите, така и с високите оценки в училище", посъветва състезателите шампионът. Наградените са: Ивайло Иванов - най-успешният български джудистГеорги Граматиков - медалист от европейското по джудо за мъжеИвайло Симеонов - бронзов медалист от европейското по бойно самбо за мъжеИван Антонов - републикански шампион по самбо за 2022г.Кристина Гогова - републиканска шампионка по самбо за 2022г.Кристиян Стоянов - бронзов медалист от републиканското по джудо за 2022г.Георги Горчев - многократен медалист от международни състезанияХристина и Маргарита Георгиеви - сребърни медалистки от републиканско първенствоСнежина Граматикова - многократна републиканска шампионка по джудотреньори:Емил Велков - треньор по джудо в Локомотив СфДанаил Динев - треньор по джудо в клуб ИлинденЕмил Дамянов - треньор по джудо в Левски

comment 0
visibility 886
-

Проектът "Хей ръчички" - вече и в ДГ „Сарагоса“ в район „Сердика“

 Проектът "Хей ръчички" вече се осъществява и в столичната ДГ №199 „Сарагоса“ в район "Сердика", съобщават от Столична община. Инициативата ще се реализира в 14 детски градини в столицата. Целта на проекта е чрез обучения в детските градини да се подпомогне процеса на приобщаване на глухите деца към обществото, те да бъдат приемани като равнопоставени и да имат възможност за естествено и пълноценно общуване. До края на учебната 2022/2023 г., децата от детското заведение ще бъдат посещавани от лицензиран жестов преводач, придружен от глух човек, които ще научат децата на песничка по тяхната програма, преведена на българския жестов език. По един интересен и подходящ за възрастта на децата начин ще бъде поднесена информация за това, че съществува български жестов език и той е необходим за част от децата в нашето общество. Столичната община е първата община в България, която осигурява достъпност при административното обслужване на глухи и сляпо-глухи хора, прилагайки Закона за българския жестов език. Проектът стартира в началото на декември в район "Възраждане", където децата от 50 ДГ “Зайчето Куики” вече се срещнаха с жестовия език. Пилотен проект "Хей ръчички" учи децата на жестов език  

comment 0
visibility 1501
Стартира довършването на канализационната мрежа в столичния кв. Бенковски

Стартира довършването на канализационната мрежа в столичния кв. Бенковски

Започна доизграждане на канализационната мрежа за квартал „Бенковски” в столичния район „Сердика“.  Строителството е по проект „Изграждане на ВиК инфраструктура в Столична община“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“. Общата стойност на обект квартал „Бенковски“ е 3 816 000,00 лв., а срокът за изпълнение е 24 месеца. Общата дължината на изграждащата се разделна канализационна система ще бъде 2768 м, в това число: битови канализационни колектори – 2694 м и дъждовни канализационни колектори – 74 м. Реализирането на обекта е от изключителна важност за намаляване на наводненията в района. Предвидените строителни дейности включват следните улици: клон 59 по ул. „Наука“, клон 61 по ул. „Стария кладенец“, клон 62 по ул. „Горна махала“, клон 63 по ул. „Яшарица“, клон 65 по ул. „Родно село“, клон 64 по ул. „Родна песен“, клон 68 по ул. „Яшарица“, клон 66 по ул. „Родолюбие“, клон 67 по ул. „Родна песен“, клон 68 и клон 66 по ул. „Напредък“, кл. 66 – пресичане на ул. „Лазар Михайлов“, клон 55 и клон 57 по ул. „Селска поляна“, клон 55 по ул. „Долна махала“, клон 55, клон 56 и клон 57 по ул. „Долна махала“ и ул. „Глас народен“, клон 54 по ул. „Глас народен“ и клон 53 по ул. „Геле Китов“. След приключване на строителството към канализационната мрежа ще бъдат присъединени 678 еквивалент жители. На събитието присъстваха инж. Ангел Джоргов, зам.-кмет по направление „Обществено строителство“ в Столична община, инж. Петър Костов – директор на дирекция „Строителство“ в Столична община, инж. Тодор Кръстев – кмет на район „Сердика”, инж. Никола Онов – гл. инж. на район „Сердика“, членове на екипа за управление на проекта, представители на фирми изпълнители, граждани и медии.    

comment 0
visibility 1199
-

Готова е новата сграда на детска градина 149 в кв. Орландовци

Приключи мащабният ремонт на втората сграда на ДГ №149 „Зорница“ в кв. Орландовци в столицата /бившата ДГ №131 „Зора“/. Вече са поставени съоръженията на детските площадки, съобщават от районната администрация. През годините от район “Сердика” са обновили и модернизирали изцяло материалната база на детското заведение. Извършен е основен ремонт на целият покрив, цялостна подмяна на вертикалната планировка, монтирана е нова модерна отиплителна инсталация с пелетни котли, подменена е топлоизолацията на цялата сграда, осветителните тела изцяло са сменени с енергоспестяващи. В двора са изградени и 4 броя детски площадки с ударопоглъщаща настилка. През следваща седмица, районната администрация ще осъществи среща с родителите на децата от ДГ № 149, за да мога и те да изкажат своите мнения и предложения относно облагородяването на останалото дворно пространство. Предложенията на родителите ще бъдат разгледани и реализирани през 2023 година. Съвместно ще осигурим на нашите деца привлекателно, сигурно и красиво място за обучение, игри и забавления, където да прекарват пълноценно време, допълват от "Сердика".  

comment 0
visibility 838
Дядо Коледа подрани за децата от работилницата в район Сердика

Дядо Коледа подрани за децата от работилницата в район Сердика (СНИМКИ)

Трескава подготовка тече в Коледната работилница в район Сердика-Столична община, по случай предстоящите празници. Децата-участници в инициативата изработиха коледни картички, с които да зарадват своите родители, както и участват в китна празнична украса. Малчуганите от работилницата получиха подаръци, поднесени им лично от подранилия Дядо Коледа в района още в петък. На финала, след неуморния труд в работилницата, децата се пренесоха при красивата празнична елха, във фоайето на сградата на районната администрация, за тържествено запалване на коледните светлини. За всички нас бе много емоционално, защото децата дават смисъла и светлината на всички празници, казаха служители на администрацията. Полина Скобелева

comment 0
visibility 852
-

Деца поставиха къщички и хранилки за птици в парк „Братска могила“ в Орландовци (СНИМКИ)

Някои от познатите ни птици, като синигери, кълвачи, врабчета, червеношийки, сойки и други, остават да зимуват в България и не отлитат на юг. През зимата им е изключително трудно да оцелеят, особено когато падне сняг, и имат нужда от допълнителна енергия, за да поддържат тялото си топло. Столичният район „Сердика“, съвместно с Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ и 58 ОУ „Сергей Румянцев“, започна кампания под надслов „Шепа любов – децата с грижа за птиците“. Инициативата има за цел от една страна подслоняване и захранване на дивите пойни птици през зимата, а от друга – възпитаване на любов, грижа и хуманно отношение към птиците у децата. Децата от III „А“ и III „Б“ клас на 58 ОУ „Сергей Румянцев“ с ентусиазъм се включиха в инициативата. С помощта на експерти от БДЗП и екип от района, те поставиха на къщички и хранилки в парк „Братска могила“, кв. Орландовци. Експертите от БДЗП разказаха на децата за птиците, които обитават парка и очакват да се заселят в поставените къщички. От Дружеството бяха осигурили бинокли, с които децата имаха възможност да наблюдават различните видове птици. Специално подбраните къщички, поставени от третокласниците, са предназначени за заселване на голям синигер, известен като символ на София. Малките приятели на птиците обещаха да следят редовно за нивото на семената в хранилките и да ги запълват редовно. От район „Сердика“ пък обещаха да предоставят семена за птиците. Осигурените къщички и хранилки със семена, за предпочитане слънчогледови, заради богатото съдържание на мазнини, ще помогнат на пернатите да преживеят по-лесно студените зимни дни, които предстоят.   

comment 0
visibility 4604
-

131 години от построяването на Лъвов мост

На днешния ден, 15 ноември, отбелязваме 145 години от обесването на четиримата софийски книжари и 131 години от построяването на Лъвов мост, припомнят от район "Сердика". Мостът е една от забележителностите на София и символ за района. На 15 ноември 1877 г. на четири бесилки пред дюкяните им са обесени видните софийски книжари Никола Крушкин-Чолака, Киро Геошев, Стоян Табаков и Георги Стоицев-Абаджията, обвинени в разпространение на бунтовна литература. Петият им сподвижник, Никола Вардев, се спасява по чудо. Някъде между 1876 – 1877 г. Стоян Табаков и Никола Вардев започват разпространяването на „Народна песнопойка” със стари хайдушки песни. С продажбата ѝ се залавят още Никола Чолака, Киро Геошев Кафеджи – Селянчето и Георги Стоицев. Тази малка книжка става причина за доноси срещу книжарите, заради които те са заловени и осъдени на смърт. Веднага след Освобождението възрожденецът Христо Г. Данов, родоначалникът на книгоиздаването, предлага на мястото на някогашния Шарен мост да се изгради паметник на обесените книжари. Това е днешният Лъвов мост, на който лъвовете символизират четиримата обесени българи книжари.  Мостът е построен по проект на Вацлав Прошек, а изпълнението му се осъществява през 1889 – 1890 г. от фирмата „Братя Прошек“. Струва огромната за времето си сума от 260 000 златни лева. Самите лъвове са изработени от виенската фирма „Филип Ваагнер Биро“ и поставени през 1891 г. Цялостната идея за монумента не е напълно завършена и от мемориала се построяват само мостът и четирите постамента с лъвовете. В днешни дни Лъвов мост е едно от най-важните кръстовища на централна София. Мостът е с дължина 26 м. и с широчина от 18,1 м., като свързва Централна автогара и Централна ЖП гара с останалата част на града. Така той и намиращият се около него площад се превръщат в един от най-популярните символи на столичния район Сердика.

comment 0
visibility 1354
Децата от столичната 149 ДГ „Зорница“ се учиха на толерантност и равенство

Децата от столичната 149 ДГ „Зорница“ се учиха на толерантност и равенство

Възпитаниците на столичната 149 детска градина „Зорница“ в район „Сердика“ научиха какво означават думичките „толерантност“ и „равенство“. Заниманията са по проект за „Повишаване на капацитета на педагогическите специалисти за работа в мултикултурна среда“, който се реализира по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съобщават от районната администрация. Проектът беше реализиран в две направления. Първото е насочено към разработване и актуализиране на стратегии, планове, програми, препоръки и др., за работа в мултикултурна среда. А второто – провеждане на краткосрочни обучения на персонала от ДГ №149 „Зорница“ за работа в мултикултурна образователна среда. С различни практически игри и задачи педагозите от ДГ №149 учиха децата на толерантност, разбирателство и равенство, за да приобщят малчуганите от различен етнически произход още в най-ранна детска възраст. Част от заниманията включваха съпоставка на празници и традиции от различни държави – като американския Хелуин и българските Кукери.  От своя страна децата споделиха какво знаят за родните традиции.  

Район Сердика

Територия на район Сердика

Столичният район Сердика е разположен в централната част на София. В пределите на район Сердика се включват кварталите Фондови жилища, Банишора, Орландовци, Малашевци, Бенковски и централната част на Драз махала. Може да се каже, че район Сердика е един от най-старите райони на столицата. Населението на район Сердика е приблизително 47 000 души.

район Сердика метростанция Сердика

Образование в район Сердика

На територията на район Сердикафункционират шест детски градини, три обединени детски заведения, една ясла, четири основни училища, три средни образователни училища, една профилирана гимназия по изобразителни изкуства, четири техникума и седем читалища.

48- мо основно училище “Йосиф Ковачев” e създадено през 1907 г. Повече от век е просветен център в район Сердика. В началото се е казвало „Ген. Столетов“, след това получава сегашното си име. Йосиф Ковачев дарява земя и пари за построяване на сградата на училището. Училището в район Сердикае специализирано в изучаването на чужди езици.

Друго училище в район Сердика с над сто годишна история е 59 ОУ „Васил Левски”. То е основано през 1892 г. До 1922 г. училището в район Сердика е известно като Малашевското училище. Настоящото си име получава през 1945 г. В училището кипи активна учебна и културна дейност. Децата взимат участие в различни училищни проекти и самодейни дейности, с което прославят училището и район Сердика.

60 основно училище “Св.св. Кирил и Методий” е най-старото училище в район Сердика. То е основано през 1842 г. В началото функционира като килийно училище. От 1919 г. училището се помещава в настоящата си сграда.

В район Сердика се намира и Профилираната гимназия за изобразителни изкуства „Професор Николай Райнов". Тук се изучават живопис, графика, скулптура, графичен дизайн, иконопис и керамика. В гимназията преподават известни художници. Така децата черпят знания и мнения директно от „извора“.

район Сердика Народен театър Иван Вазов

Култура в район Сердика

На територията на район Сердика функционират седем читалища. Както и преди, така и сега те са средища на културата и просветата.

Народно читалище "Цар Борис ІІІ" в район Сердика  има засилено присъствие в обществения и културен живот на столицата. През 1998 г. кметството на район Сердика финансира ремонта на читалищната сграда. Хорът на Софийските момчета в район Сердика се подготвя в читалището. Диригент на хора е Адриана Благоева. Хорът е с изключително богат репертоар и е първият по рода си.

Друг изявен състав на читалището е  Фолклорният танцов ансамбъл "Балкан" в район Сердика. Единствен в страната е и Мандолиненият оркестър "Орфей" при читалището. Висок професионализъм демонстрира и балетната формация „Стрела Арт“.

Народно читалище “Г.Бенковски”в район Сердикае събрало в себе си две стари читалища - “Пробуда” от 1911 г. и  “Иван Вазов” от 1921 г. През 1965 г. се появява новото читалище с име „Г. Бенковски“. Читалището разполага с богата библиотека.

Народно читалище “Веда” в район Сердика е специализирано в подготовката на танцови формации. Клубът по спортни танци “Брилянт” печели редица награди и титли. В читалището функционира школа по класически балет. Последната създадена танцова формация е групата по брейк.

Народно читалище “П.Славейков” в район Сердика е основано през 1919 г. Библиотечният му фонд е изключително богат и непрекъснато се увеличава. Тук се подготвят децата от вокална група “Славейче”.

район Сердика Лъвов мост

Здравеопазване в район Сердика

 

На територията на район Сердика функционират ІІ и V градски болници. Тук се намира Транспортния медицински институт, Седми и Девети ДКЦ и СЦ-2.

район Сердика Централна автогара

Забележителности в район Сердика

 

В пределите на район Сердика има редица забележителности и важни за столицата обекти. Централният столичен булевард „Княгиня Мария-Луиза“ по социалистическо време е носил името „Георги Димитров“.

В район Сердика се намира и друга известна столична улица – „Георги Раковски“ или както е по-известна „Раковска“. Често я наричат театралната улица тъй като по нея са разположени редица театри, начело с Народния театър „Иван Вазов“.  

На територията на район Сердика са разположени Централната автогара и Централна ЖП гара. Автогарата отваря врати праз 2004 г. Тя изпраща и приема множество автобуси от и за страната и чужбина.

район Сердика Централна гара

Централна гара София в район Сердика е най-голямата ЖП гара в страната. Тя е разположена на бул. „Мария – Луиза“. Настоящата сграда на гарата е построена през 1974 г. Първоначално гарата се е помещавала в сграда, проектирана от Антонин Колар, Богдан Прошек и Т. Марков. Откриването ѝ е през 1888 г. По това време през софийската гара минавали “Симплон – Ориент експрес” и “Директ – Ориент експрес”. Сградата е най-впечатляващата за Балканите. Разполагала е с три чакални за различните класи.

В пределите на район Сердика са разположени и Централните софийски гробища. Освен, че е най-голямото гробище в столицата, в него да положени тленните останки на редицаизвестни личности – Алеко Константинов, Димитър Димов, Димитър Талев, Христо Смирненски и много други.

Друг интересен обект в район Сердика е Централният софийски затвор. Това е един от най-старите и най-големи затвори в страната. Разположен е на площ от 3700 кв.м.

Емблематичният за столицата Лъвов мост също е на територията на район Сердика. Идеята за изграждането на Лъвов мост принадлежи на Христо Данов. Замислен е като възпоменателен комплекс за загиналите на това място българи. До мястото, където се издига сега моста в район Сердика са обесени Стойчо Рашков и Тодор Малеев, участници в априлското въстание. Единият от софийските книжари, Георги Стоицев, също е бил екзекутиран тук.  Тази идея е посрещната с ентусиазъм и фирмата на братя Прошек се заема с изграждането на моста. Вацлав Прошек дава идеята за украсата и строежа на моста. Лъвовете са символи на героизма на загиналите и в частност четиримата обесени книжари. Те са изработени от бронз от „Рудолф Филип Вагнер“ – австрийска фирма. Идеята не е осъществена изцяло. Издигнат е моста с четирите лъва. Цената за времето си е огромна – 260 000 лв. Мостът е издигнат на мястото на Шарения мост.

Днес Лъвов мост е главно и изключително натоварено столични кръстовище в район Сердика. Той е живописна връзка на Автогарата и Централна гара с центъра на София. Дължината му е 26 метра, ширината е 18.1 метра. Заради четирите бронзови лъва, получава името Лъвов мост. Около моста е трябвало да има кръгов площад, а моста да е централен елемент, издигащ се над Владайската река.

През последните години, след пълна реконструкция, Лъвовият мост в район Сердика  става почти изцяло пешеходна зона. Единствено столичните трамваи преминават през него.  Отстрани на моста още стои паметната плоча, посветена на Георги Стоицев.

Територия на район Сердика

Образование в район Сердика

Култура в район Сердика

Здравеопазване в район Сердика

Забележителности в район Сердика

Прочетете още