Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
  • Николай Веселинов (23%, 88 Гласове)
  • Веселин Кирев (12%, 45 Гласове)
  • Албена Белянова (65%, 250 Гласове)
Общо гласували: 383 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1518
Ученици от столичното 48. ОУ „Йосиф Ковачев“ засадиха дървета в "Алжир

Ученици от столичното 48. ОУ „Йосиф Ковачев“ засадиха дървета в "Алжир" (СНИМКИ)

В Деня на Европа и Деня на ученическото самоуправление, учениците от VII клас на 48. ОУ „Йосиф Ковачев“, випуск 2022 г., засадиха в градинката „Алжир“ благоуханна липа, похвалиха се във фейсбук от район Сердика. Децата показаха, че имат отношение и дават своя принос за опазване на екоравновесието и съхраняване на природата в район Сердика. Предходната година липа бе засадена и от предшествениците им от випуск 2021 г. Идеята е инициативата да се превърне в традиция за училището и района. На мероприятието присъстваха екипът на районната администрация, директорът на 48.ОУ „Йосиф Ковачев“ - Даниела Костова, учители и представители на ученическото самоуправление. Ролята на директор изпълняваше ученичката от VI клас - Ния Радева, а на заместник-директор – ученичката от IV клас - София Иванова. Присъстваха и децата от II клас, които с интерес наблюдаваха екипната работа по засаждане на дръвчето от випускниците. Дръвчето и табелката са осигурени от СО – район „Сердика“.

comment 0
visibility 2539
Малки футболисти мериха сили на игрищата в кв. Орландовци

Малки футболисти мериха сили на игрищата в кв. Орландовци

С двубои по футбол започна първият (районен) етап на Ученическите игри за учебната 2021/2022 година. Инициативата се организира от Столичния район „Сердика“, съобщават от местната администрация.  След двегодишно прекъсване, заради въведените противоепидемични мерки, младите спортисти от училищата в района нямаха търпение да покажат своите умения и хъс за победа на терена. Двубоите се играха в спортен комплекс „Орландо спорт“ в кв. Орландовци.  За достойното си представяне всички отбори получиха грамоти, а за победителите имаше и купи. Класиране на отборите в отделните възрастови групи: 5 – 7 клас /момчета/: 1-во място – 60. ОУ „Св.Св.Кирил и Методий“;   2-ро място – 48.ОУ „Йосиф Ковачев“; 3-то място – 29.СУ „Кузман Шапкарев“ 8 – 10 клас /юноши/: 1-во място – ПГИИРЕ „Михай Еминеску“; 2-ро място – 29.СУ „Кузман Шапкарев“; 3-то място – 59.ОбУ „Васил Левски“ 11 – 12 клас /юноши/: 1-во място - ПГИИРЕ „Михай Еминеску“; 2-ро място – 14. СУ „Проф. д-р Асен Златаров“

comment 0
visibility 2994
Художници преобразиха подлеза на Софийската гара (СНИМКИ)

Художници преобразиха подлеза на Софийската гара (СНИМКИ)

Пешеходният подлез на Централна автогара в София придоби напълно нов облик. Заслуга за това имат едни от най-добрите графити артисти в страната, съобщават от администрацията на столичния район „Сердика“. В рамките на няколко дни художниците успяха да трансформират пространство с площ от над 700 кв.м и да го превърнат в произведение на изкуството. Арт дейностите са част от инициативата „Graff Express 2022“, която се реализира с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа“ 2021 от Фондация "Ситиуайз", в партньорство с район „Сердика“. Официалното откриване на завършените графити ще бъде на 27 април от 16:00 часа. Тогава гражданите ще могат да се срещнат лице в лице с творците и да научат от тях каква е концепцията на инициативата.

Реклама
comment 0
visibility 1988
Деца от София създадоха великденски красоти (СНИМКИ)

Деца от София създадоха великденски красоти (СНИМКИ)

Възпитаниците на ДГ № 199 „Сарагоса“ в столичния район „Сердика“ се включиха в цветна великденска работилница, съобщават от местната администрация. Малчуганите от IV-а подготвителна група, подпомагани от своите педагози, изработиха оригинална украса за предстоящия празник. Те създадоха собственоръчно различни сувенири и изрисуваха красиви яйца. Пъстрата декорация беше добавена към великденския кът в стаята на групата, грижливо създаден през изминалата седмица от деца, родители и педагози. Малчуганите поздравиха с тематични песни и стихотворения присъстващите представители на районната администрация. За проявеното старание и креативност, децата получиха награди, осигурени от районната администрация. Инициативата се организира от Консултативен кабинет „Вяра“ към СО – район „Сердика“.

comment 0
visibility 2898
-

Улица в район "Сердика" ще носи името на Лиляна Бочева

Безименна улица в кв. "Бенковски", район Сердика в столицата ще носи името на дългогодишният диригент на хор "Бодра смяна" Лиляна Бочева. Това реши на заседание постоянната комисия по образование, култура и културно многообразие към Столичния общински съвет. Вносители на предложението са председателят на комисията Малина Едрева и кметът на район Сердика инж. Тодор Кръстев. "С изключителната си кариера на хоров диригент и музикален педагог в хор „Бодра Смяна“, Лиляна Бочева е формирала няколко поколения хорови изпълнители,които са станали изявени певци, музиканти, преподаватели по музика, музикални критици.Под диригентството на Лиляна Бочева, хор „Бодра смяна“ се утвърждава като един от най-добрите български и световни детски хорове, осъществяват се много записи, издават се грамофонни плочи, изнасят се стотици престижни турнета зад граница", се казва в мотивите към предложението. „Бодра смяна“ е първият български детски хор, получил световна известност и поставил началото на българското детско хорово пеене. Хорът е създаден през есента на 1946 г. от диригента и педагога Бончо Бочев - баща на Лиляна Бочева, която достойно продължава делото му. Тя ръководеше хора от 1975 г. до смъртта си през 2005 г. Приживе Лиляна Бочева беше удостоена със званието "Почетен гражданин на София". На 14 април предстои възпитаниците на хор "Бодра смяна" да изнесат Пролетен концерт в нейна памет под диригентството на настоящия ръководител на хора Александър Кочков. Концертът ще се състои от 19,00 часа в зала „Бончо Бочев“ – София, ул. Княз Бориз I-ви № 103.  

comment 0
visibility 2735
-

В "Сердика" очакват мнения за инвестиционно предложение - площадка за отпадъци

Във връзка с постъпило в район "Сердика" инвестиционно предложение за "Обособяване на площадка за извършване на дейности по събиране, съхраняване и третиране на отпадъци от черни цветни метали (ОЧЦМ), отпадъци от хартия, пластмаса и опаковки", от районната администрация съобщават, че срокът за подаване на възражения в деловодството на района е 4 април 2022 г. Предложението е качено на официалната страница на района: https://www.serdika.bg/, както и на таблото, намиращо се в административната сграда, на ниво партер. Инвестиционното предложение е ново и предвижда обособяване на площадка за извършване на дейности по събиране, съхраняване и третиране на отпадъци, се казва в резюмето на предложението. Дейностите ще се извършват на площадка, която ще бъде оборудвана със специализирани съдове за съхраняване на отпадъците, както и технологични средства за третиране, осигуряващи необходимите условия за извършване на дейностите, без да се допуска възможност за увреждане здравето на хората и при гарантиране опазване на околната среда. Предложението е площадката да бъде обособена в р-н Сердика на ул. "Проф. Иван Георгов". Площадката, на която ще се реализира инвестиционното предложение, не попада в границите на територии за опазване на обектите на културното наследство по смисъла на Закона за културното наследство и защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии. Според инвеститорите, не се очаква новата площадка да окаже негативно влияние върху качеството на атмосферния въздух в района.    

comment 0
visibility 2620
-

Започва строежът на нова детска градина в кв.Орландовци

Във връзка с недостига на места в детските градини и необходимостта от разкриване на нови за децата от кв. ”Орландовци”, СО-район „Сердика” възложи проектиране и изграждане на нов корпус, съобщават от районната администрация. Предвижда се новата сграда да е пристройка към съществуващата на ДГ 118 „Усмивка” на ул.”Тайга” №29. Новият корпус ще включва помещения за 3 нови градински групи, салон за спорт и специализирани кабинети за работа с деца, съобщават от район "Сердика".

comment 0
visibility 2721
Глобиха строителна фирма за замърсяване на бул. „История славянобългарска“

Глобиха строителна фирма за замърсяване на бул. „История славянобългарска“

Глобиха строителна фирма за замърсяване на уличното платно на бул. „История славянобългарска“ в София, съобщават от Столичен инспекторат. Причината за замърсяването е била тежкотоварна техника, излизаща от строеж с непочистена ходова част. През месец януари е бил съставен акт за същото нарушение. Инспектори са дали предписание за почистване на замърсения участък от платното.

comment 0
visibility 2322
„София избира зеленото” очаква проекти до края на януари

„София избира зеленото” очаква проекти до края на януари

Предложенията за проекти в инициативата на Столична община „София избира” се приемат до 31 януари 2022 г. Всеки, който иска да допринесе за развитието на столицата и да бъде промяната, която иска да види в своя град, може да се включи в Програмата на Столична община „София избира зеленото”. И тази година тя финансира проекти, предложени директно от гражданите, като този път е посветена на екологичните теми, припомнят от район „Сердика”. Бюджетът на програмата е общо 1 млн. лв. за 2022 г. като той може да бъде разпределен между няколко средни и по-малки проекти или да бъде реализиран чрез един по-мащабен проект с максимална стойност от 1 млн. лв. Проектите могат да бъдат разработени и подадени както от граждани, така и от неправителствени и професионални организации. Единственото условие е да бъдат на екологична тематика. След приключване на първия етап от програмата – подаването на предложенията от гражданите – предстои разглеждането им от експерти в Столична община, които ще преценят единствено дали проектите могат да бъдат реализирани в рамките на следващата година и в определения бюджет. Финалният етап е общественото гласуване, когато ще бъде възможно гражданите да изберат най-добрите проекти от всички публикувани на сайта на Столична община предложения. Събралите най-много гласове проекти, които влизат в определения общ бюджет, ще пристъпят към последващ етап на реализация.

comment 0
visibility 3058
-

В "Банишора" - недоволство срещу нов паркинг между блоковете

Жители на столичния квартал „Банишора“ протестираха срещу изграждането на нов паркинг между блоковете 19, 20 и 21. Според живущите в района, намерението на общинската администрация да изгради паркинг с размерите на мол, е незаконно. Те настояват пространството между блоковете да се реновира и озелени, вместо да се превръща в паркинг. По думите на недоволните, подобни градоустройствени промени, а именно промяна на улица и градинка и превръщането им в паркинг, изискват план, съгласуван със Столичния общински съвет и с главния архитект на София, което не е направено. Проблемът идва от многото автомобили и липсата на достатъчно зелени пространства. Според живущите, не може паркоместата да се създават за сметка на малкото зелени площи в района. В районната администрация е представен проект за въвеждане на еднопосочно движение в карето "Опълченска", ул. "Охрид", ул. "Подполковник Калитин" и ул. "Сливница", обясни пред БНТ инж. Никола Онов, главен инженер на район Сердика. Това ще попречи на паркирането по тези улици. Той обясни, че по устройствен план, имотът е предназначен за строителство, а не за зелени площи. Настоящето преустройство е ремонт на тротоара и пространството между трите блока, което не изисква съгласуване. Проектът е минал обществено обсъждане, посочи Онов. По думите на главния инженер на района, новия паркинг ще се обособи по желание на живущите в трите блока. Жителите от своя страна заявиха, че са търсили информация за намерението на общината, но такава не са намерили.  

comment 0
visibility 1871
Столичният район „Сердика” подкрепи благотворителен базар в училище

Столичният район „Сердика” подкрепи благотворителен базар в училище

Благотворителен коледен базар се проведе в 48. ОУ “Йосиф Ковачев”. Каузата на базара бе "Подари светлина на дете в тъга" - подпомагане на деца от училището, останали без родител през 2021 г., съобщиха от районна администрация „Сердика”. По време на базара бяха изложени коледни картички, играчки и др., които бяха изработени от учениците от 48. ОУ. СО - район “Сердика” подкрепи инициативата и поздрави децата за благородното начинание.  

comment 0
visibility 2597
Строителна фирма получи акт за замърсяване на столичен булевард

Строителна фирма получи акт за замърсяване на столичен булевард

Санкционираха фирма за замърсяване на част от бул. „История славянобългарска“ в София, съобщи Столичен инспекторат. Фирмата, извършваща строителни дейности на булеварда в район „Сердика“ е получила акт за нарушения, като едно от тях е било силно замърсяване от непочистени гуми на техника, излизаща от строежа. Инспекторите са дали и предписание за почистване на замърсения участък от уличното платно.

comment 0
visibility 2355
Сурвакари посетиха администрацията на столичния район “Сердика”

Сурвакари посетиха администрацията на столичния район “Сердика”

Сурвакари от 48 ОУ “Йосиф Ковачев” посетиха администрацията на СО – район “Сердика” и поздравиха кмета инж. Тодор Кръстев, като му пожелаха светли празници, здраве и благополучие, съобщиха от районната администрация. Децата отправиха покана към инж. Тодор Кръстев, да посети организирания от тях благотворителен коледен базар под мотото “Подари светлина на дете в тъга" - подпомагане на деца от училището, останали без родител през 2021 г., който ще се проведе на 20 и 21 декември в училището.

comment 0
visibility 2144
Столична община приема творби за конкурса „Ще ти разкажа приказка”

Столична община приема творби за конкурса „Ще ти разкажа приказка”

Столична община приема творби за единадесетото издание на Националния детски конкурс за авторска приказка „Ще ти разкажа приказка”, съобщиха от районната администрация „Сердика”. Дирекция “Култура” на Столична община организира единадесето издание. Конкурсът е на свободна тема и в него могат да участват деца в две възрастови категории: 9-12 години и 13-15 години. Всеки автор може да участва с приказка (до три печатни страници), като след текста на приказката задължително изпише своите лични данни (трите имена, дата на раждане, град, точен адрес, училище и телефон за връзка). Материалите задължително се изпращат в текстови файлове. Награди  (за двете възрастови групи): Първа награда – лаптоп; Втора награда – таблет; Трета награда – таблет; Поощрения – книги. Награждаването на победителите и представянето на сборника с творбите им ще се състои през първата половина на 2022 г. Творби ще се приемат до 24.00 ч. на 28 февруари 2022 г. на e-mail: kalendar.kultura.so@gmail.com, като в графата „Относно“ задължително трябва се изпише възрастовата група, в която участва авторът (9-12 години или 13-15 години).  

comment 0
visibility 2297
Съставиха акт за изгаряне на ПДЧ плоскости в София

Съставиха три акта за изгаряне на ПДЧ плоскости в София

След установено изгаряне на ПДЧ плоскости в два цеха за мебели в район „Сердика“ и на площадка за отпадъци в „Слатина“, бяха съставени три акта на нарушителите. Това съобщиха от Столичен инспекторат. Връчени са и предписания да не се допуска изгаряне на открито, както и в отоплителните уреди за отпадъци.

Район Сердика

Територия на район Сердика

Столичният район Сердика е разположен в централната част на София. В пределите на район Сердика се включват кварталите Фондови жилища, Банишора, Орландовци, Малашевци, Бенковски и централната част на Драз махала. Може да се каже, че район Сердика е един от най-старите райони на столицата. Населението на район Сердика е приблизително 47 000 души.

район Сердика метростанция Сердика

Образование в район Сердика

На територията на район Сердикафункционират шест детски градини, три обединени детски заведения, една ясла, четири основни училища, три средни образователни училища, една профилирана гимназия по изобразителни изкуства, четири техникума и седем читалища.

48- мо основно училище “Йосиф Ковачев” e създадено през 1907 г. Повече от век е просветен център в район Сердика. В началото се е казвало „Ген. Столетов“, след това получава сегашното си име. Йосиф Ковачев дарява земя и пари за построяване на сградата на училището. Училището в район Сердикае специализирано в изучаването на чужди езици.

Друго училище в район Сердика с над сто годишна история е 59 ОУ „Васил Левски”. То е основано през 1892 г. До 1922 г. училището в район Сердика е известно като Малашевското училище. Настоящото си име получава през 1945 г. В училището кипи активна учебна и културна дейност. Децата взимат участие в различни училищни проекти и самодейни дейности, с което прославят училището и район Сердика.

60 основно училище “Св.св. Кирил и Методий” е най-старото училище в район Сердика. То е основано през 1842 г. В началото функционира като килийно училище. От 1919 г. училището се помещава в настоящата си сграда.

В район Сердика се намира и Профилираната гимназия за изобразителни изкуства „Професор Николай Райнов". Тук се изучават живопис, графика, скулптура, графичен дизайн, иконопис и керамика. В гимназията преподават известни художници. Така децата черпят знания и мнения директно от „извора“.

район Сердика Народен театър Иван Вазов

Култура в район Сердика

На територията на район Сердика функционират седем читалища. Както и преди, така и сега те са средища на културата и просветата.

Народно читалище "Цар Борис ІІІ" в район Сердика  има засилено присъствие в обществения и културен живот на столицата. През 1998 г. кметството на район Сердика финансира ремонта на читалищната сграда. Хорът на Софийските момчета в район Сердика се подготвя в читалището. Диригент на хора е Адриана Благоева. Хорът е с изключително богат репертоар и е първият по рода си.

Друг изявен състав на читалището е  Фолклорният танцов ансамбъл "Балкан" в район Сердика. Единствен в страната е и Мандолиненият оркестър "Орфей" при читалището. Висок професионализъм демонстрира и балетната формация „Стрела Арт“.

Народно читалище “Г.Бенковски”в район Сердикае събрало в себе си две стари читалища - “Пробуда” от 1911 г. и  “Иван Вазов” от 1921 г. През 1965 г. се появява новото читалище с име „Г. Бенковски“. Читалището разполага с богата библиотека.

Народно читалище “Веда” в район Сердика е специализирано в подготовката на танцови формации. Клубът по спортни танци “Брилянт” печели редица награди и титли. В читалището функционира школа по класически балет. Последната създадена танцова формация е групата по брейк.

Народно читалище “П.Славейков” в район Сердика е основано през 1919 г. Библиотечният му фонд е изключително богат и непрекъснато се увеличава. Тук се подготвят децата от вокална група “Славейче”.

район Сердика Лъвов мост

Здравеопазване в район Сердика

 

На територията на район Сердика функционират ІІ и V градски болници. Тук се намира Транспортния медицински институт, Седми и Девети ДКЦ и СЦ-2.

район Сердика Централна автогара

Забележителности в район Сердика

 

В пределите на район Сердика има редица забележителности и важни за столицата обекти. Централният столичен булевард „Княгиня Мария-Луиза“ по социалистическо време е носил името „Георги Димитров“.

В район Сердика се намира и друга известна столична улица – „Георги Раковски“ или както е по-известна „Раковска“. Често я наричат театралната улица тъй като по нея са разположени редица театри, начело с Народния театър „Иван Вазов“.  

На територията на район Сердика са разположени Централната автогара и Централна ЖП гара. Автогарата отваря врати праз 2004 г. Тя изпраща и приема множество автобуси от и за страната и чужбина.

район Сердика Централна гара

Централна гара София в район Сердика е най-голямата ЖП гара в страната. Тя е разположена на бул. „Мария – Луиза“. Настоящата сграда на гарата е построена през 1974 г. Първоначално гарата се е помещавала в сграда, проектирана от Антонин Колар, Богдан Прошек и Т. Марков. Откриването ѝ е през 1888 г. По това време през софийската гара минавали “Симплон – Ориент експрес” и “Директ – Ориент експрес”. Сградата е най-впечатляващата за Балканите. Разполагала е с три чакални за различните класи.

В пределите на район Сердика са разположени и Централните софийски гробища. Освен, че е най-голямото гробище в столицата, в него да положени тленните останки на редицаизвестни личности – Алеко Константинов, Димитър Димов, Димитър Талев, Христо Смирненски и много други.

Друг интересен обект в район Сердика е Централният софийски затвор. Това е един от най-старите и най-големи затвори в страната. Разположен е на площ от 3700 кв.м.

Емблематичният за столицата Лъвов мост също е на територията на район Сердика. Идеята за изграждането на Лъвов мост принадлежи на Христо Данов. Замислен е като възпоменателен комплекс за загиналите на това място българи. До мястото, където се издига сега моста в район Сердика са обесени Стойчо Рашков и Тодор Малеев, участници в априлското въстание. Единият от софийските книжари, Георги Стоицев, също е бил екзекутиран тук.  Тази идея е посрещната с ентусиазъм и фирмата на братя Прошек се заема с изграждането на моста. Вацлав Прошек дава идеята за украсата и строежа на моста. Лъвовете са символи на героизма на загиналите и в частност четиримата обесени книжари. Те са изработени от бронз от „Рудолф Филип Вагнер“ – австрийска фирма. Идеята не е осъществена изцяло. Издигнат е моста с четирите лъва. Цената за времето си е огромна – 260 000 лв. Мостът е издигнат на мястото на Шарения мост.

Днес Лъвов мост е главно и изключително натоварено столични кръстовище в район Сердика. Той е живописна връзка на Автогарата и Централна гара с центъра на София. Дължината му е 26 метра, ширината е 18.1 метра. Заради четирите бронзови лъва, получава името Лъвов мост. Около моста е трябвало да има кръгов площад, а моста да е централен елемент, издигащ се над Владайската река.

През последните години, след пълна реконструкция, Лъвовият мост в район Сердика  става почти изцяло пешеходна зона. Единствено столичните трамваи преминават през него.  Отстрани на моста още стои паметната плоча, посветена на Георги Стоицев.

Територия на район Сердика

Образование в район Сердика

Култура в район Сердика

Здравеопазване в район Сердика

Забележителности в район Сердика

Прочетете още