Времето в София

Въздухът в София

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
  • Васил Терзиев (42%, 182 Гласове)
  • Ваня Григорова (37%, 159 Гласове)
  • Не подкрепям никого (13%, 54 Гласове)
  • Ще отида за гъби (9%, 37 Гласове)
Общо гласували: 432 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1566
Кушия и демонстрации за Тодоровден в столичния кв. Бенковски

Кушия и демонстрации за Тодоровден в столичния кв. Бенковски

За поредна година столичният район „Сердика“ ще отбележи Тодоровден с кушия и демонстрации на стадиона в кв. "Бенковски". Събитието се провежда съвместно с Група “Конна полиция” - ОСПСОВ – СДВР и НЧ „Георги Бенковски-1911“. Тържественото откриване на празника ще започне в 10:00 ч. на централния площад в квартала. Традиционни конни надбягвания днес ще има още в кв. "Драгалевци" и на Национален хиподрум – гр. Банкя.

comment 0
visibility 3722
-

Столичната полиция ще отбележи Тодоровден в кв. "Бенковски"

По традиция Тодоровден и празника на коня ще бъдат отбелязани от столичната конна полиция. Състезанието за поредна година ще бъде организирано от район „Сердика“, съвместно с Група “Конна полиция” - ОСПСОВ – СДВР и НЧ „Георги Бенковски-1911“. Традиционните състезания и демонстрации по случай празника ще се състоят на 4 март, събота. Програмата предвижда тържествено откриване от 10,00 часа на площада в кв. „Бенковски”. От 10,30 часа любопитните ще могат да проследят състезанието и демонстрациите на група „Конна полиция”, които ще се проведат на стадиона в квартала.

comment 0
visibility 1001
Кметът на Сердика с отличие от Национално сдружение на сираците

Кметът на Сердика с отличие от Национално сдружение на сираците

Кметът на столичния район “Сердика” инж. Тодор Кръстев беше удостоен с почетното отличие “Добродетел 2022”, което се връчва от Национално сдружение на сираците в България. Призът е присъден заради приноса и активната подкрепа в различни социални инициативи на Сдружението, които се реализираха през изминалата година в полза на деца и младежи, лишени от родителска грижа в страната. “През 2023 г. ще продължим реализацията на редица иницативи в подкрепа на Сдружението, защото именно да бъдем добри хора и да правим добро е една от най-важните човешки ценности.”, сподели инж. Кръстев и благодари за отличието.

Реклама
comment 0
visibility 1805
Ремонтират за 7 млн. лв. 115-годишното 48. OУ „Йосиф Ковачев“ в София

Ремонтират за 7 млн. лв. 115-годишното 48. OУ „Йосиф Ковачев“ в София

Обновена и ремонтирана ще е сградата на 115-годишното столично училище „Йосиф Ковачев“ в район Сердика-Столична община до края на тази година. Дейностите по обновяването са с европейско финасиране по проект: „Изграждане, основен ремонт/реконструкция и внедряване на мерки за повишаване на енергийната ефективност в 48. OУ „Йосиф Ковачев“ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020г.Началото е планувано за 5 април т. г. Сградата на 48. ОУ е архитектурно-строителна недвижима културна ценност с категория „местно значение“. Общо стойността на ремонта е за близо 7,2 млн. лв. като съфинансирането от Столична община е 860 000 лв. Заради културно-историческата сотйност на сградата, строена през 1911 г., а училището е открито през 1907 г.,  проектът бе съгласуван със специалисти от различни области, защото строително-ремонтните дейности по фасадата имат специфика, която трябва да бъде консервирана и реставрирана. ОБновяването предвижда прилагане на мерки за повишаване на енергийната ефективност - топлинно изолиране на външни стени, подмяна на стара дограма, топлинно изолиране на покрив, подмяна на осветителни тела с енергоспестяващи и надграждане на пожароизвестителната и мълниезащитната инсталации. Ще бъдат преоборудвани класните стаи, както и ремонт на дворното пространство, ограда и др. При изпълнението на строително-ремонтните дейности ще се заложи използването на съвременни технологични решения, инсталации и материали, за създаване на оптимални условия за експлоатация на сградата, както и възможност за използването ѝ от хора в неравностойно положение, обясниха от район Сердика. Изпълнението на проекта, който се случва в резултат на постоянните усилия и работа на районната администрация в Сердика, ще осигури качествена образователна среда и възможност на много ученици да се обучават в модерна, здравословна и функционална среда. Срокът за завършване на ремонта е 31 декември 2023 г.    

comment 0
visibility 1239
Деца от столичния кв. Бенковски почетоха Апостола

Деца от столичния кв. Бенковски почетоха Апостола

В навечерието на 150-годишнината от гибелта на Васил Левски, деца, ученици и жители от столичния кв. „Бенковски“ отдадоха почит към делото и живота на Апостола на свободата в къщата-музей „Васил Левски“ в квартала. По време на церемонията децата от ДГ №63 „Слънце“ и учениците от 60. ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, заедно с НЧ „Георги Бенковски-1911“ изнесоха кратка литературно-музикална програма посветена на Васил Левски. Инж. Тодор Кръстев – Кмет на СО – район „Сердика“ поднесе цветя в знак на уважение и признателност към великото дело на Героя в името на Родината.

comment 0
visibility 848
Кметът на столичния Сердика: През 2021 година сме внесли искане за ремонт н

Кметът на столичния Сердика: През 2021 г. сме внесли искане за ремонт на "Дядовата ръкавич...

Сградата на детска градина "Дядовата ръкавичка" се руши, а течове и падаща мазилка притесняват родителите, които сигнализираха за проблема. Ремонтът на сградата е належащ, кетагорична е и директорката на детското заведение. Още през 2020 г. направихме пълно конструктивно обследване, паспортизирана е сградата и са набелязани мерки. През 2021 г. имаше втора комисия за конструкцията и сградата не е опасна. Има течове от покрива, обясни пред Нова телевизия кметът на район Сердика инж. Тодор Кръстев. Той допълни, че още през 2021 г. от район Сердика са подали искане за включване в бюджета на Столична община за финансиране на цялостен ремонт. "Количествено- стойностната сметка показва, че ще са необходими около 400 000 лв. Към настоящия момент няма държавен бюджет и Столична община няма бюджет, за да се заложат тези мерки. Имаме уверението на кмета Йорданка Фандъкова и общинските съветници, че с приемането на бюджета ще бъдат заложени мерките , за да започне веднага ремонтът на сградата", коментира районът. Пред Нова телевизия родители заявиха, че са доволни от учителки и ръководство на градината и за грижите, които се полагат за децата им, но са притеснени от материалната база. Те показаха констативен протокол от юли 2021 г., в който се препоръчва спешен ремонт на сградата, но оттогава досега нищо не се е случило. Директорът Десислава Кьосева призна, че основният проблем е течът на покрива. Тя увери, че каквото е било по силите и по бюджета на детската градина, е било извършено.

comment 0
visibility 1931
Питат жителите на „Сердика“ за преименуването на стадиона

Питат жителите на „Сердика“ за преименуването на стадион

Столичният район „Сердика“ отправя питане към своите жители относно идеята стадион „Георги Бенковски“ да бъде преименуван. В местната администрация е постъпило предложение от жител на кв. „Бенковски“, който иска спортното съоръжение да бъде кръстено на българския футболист Йордан Филипов. Футболистът е живял в кв. „Бенковски“ и е играл за футболните отбори на квартала, като е спечелил много отличия и победи за отбора. Йордан Филипов (18 юни 1946 г. – 30 ноември 1996 г.) е български футболист, вратар, чиято кариера продължава повече от 25 години. Общо 17 сезона е част от отбора на ЦСКА (София), за който има 190 мача в „А“ група. Жителите на район „Сердика“ имат срок от 15 дни да изпратят своите мнения и становища по отправеното предложение на електронна поща: kmet@serdika.egov.bg или в сградата на СО – район „Сердика“, намираща се на бул. „Княгиня Мария Луиза“ №88, ет.2, стая 225 – деловодство.   

comment 0
visibility 1165
Въвеждат временна организация на движението в столичния кв. Бенковски

Въвеждат временна организация на движението в столичния кв. Бенковски

Заради продължаващите строително-ремонтни дейности по водопреносната мрежа, битовата и дъждовна канализация се въвежда временна организация на движението в столичния кв. „Бенковски“, съобщават от администрацията на район „Сердика“. Временно ще се ограничи преминаването на ППС по следните улици: - 3 - 17 февруари се ограничава влизането на пътни превозни средства по ул. „Родолюбие“;- 8 - 19 февруари се ограничава влизането на пътни превозни средства – задънена улица, обслужваща имотите в кв.75;- 12 - 27 февруари се ограничава влизането на пътни превозни средства по ул. „Горна Махала“;- 18 февруари - 4 април се ограничава влизането на пътни превозни средства по ул. „Напредък“;- 20 февруари - 1 март се ограничава влизането на пътни превозни средства по ул. „Долна махала“; - 27 февруари - 13 март се ограничава влизането на пътни превозни средства по ул. „Родно село“; Пред затворените участъци ще бъдат поставени предварителни указатели за отклоняване на движението и обходни маршрути. При следващите етапи по изпълнението на проекта районната администрация ще предоставя информира своевременно.  

comment 0
visibility 1234
Разяснителна среща за санирането ще се проведе с жителите на Сердика

Разяснителна среща за санирането ще се проведе с жителите на Сердика

Информационна среща, свързана със санирането, ще се проведе в столичния район „Сердика“. Тя ще се състои на 1 февруари, от 17:00 ч. в заседателната зала на СО – район „Сердика“, намираща се на бул. „Княгиня Мария Луиза“ № 88, етаж 4, съобщават от местната администрация. На нея са поканени всички домоуправители, както и гражданите, които искат да се запознаят с програмата за енергийно обновяване на сградите. Акцент ще бъде отворената Процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – етап I“. „Целта на срещата е да се разяснят на заинтересованите етажни собствености на многофамилни жилищни сгради изискванията за кандидатстване по Процедурата и да се дадат отговори на задаваните от тях въпроси, свързани с кандидатстването“, посочват от районната администрация.

comment 0
visibility 1047
-

Посланикът на Испания посети детска градина в столичния район "Сердика"

Посланикът на Кралство Испания Негово Превъзходителство Алехандро Поланко Мата и екипът му посетиха детска градина в столичния район "Сердика". Събитието беше организирано по покана на районния кмет инж. Тодор Кръстев. Децата и директорът на ДГ №199 “Сарагоса“ посрещнаха официалните гости по стар български обичай с питка, мед и усмивка. Домакините бяха подготвили и богата програма, с която пресъздадоха част от културното многообразие и на двете държави. "Идеята на срещата е да постави началото на дългосрочно и успешно партньорство, което ще даде възможност на българските деца да се докоснат до богатството на испанския език, култура и традиции", разказаха от районната администрация. Официалните гости си размениха тематични подаръци, а кметът инж. Кръстев и посланик Поланко се обедниха около идеята за развитие на културните отношения между двете държави, което ще допринесе за създаването на трайно приятелство и много нови перспективи пред бъдещите поколения.

comment 0
visibility 798
Шест акта за горене на отпадъци в район „Сердика“

Нарушители получиха 6 акта за горене на отпадъци в "Сердика"

Екип на Столичен инспекторат и служители на 3 РУ- СДВР извършиха съвместна проверка на 15 частни имота в район „Сердика“ за нерегламентирано горене на отпадъци. Проверките са осъществени след постъпили сигнали на граждани за дим в тази част на района, съобщават от Инспектората. Със съдействието на полицията е осигурен достъп до домакинства, намиращи се на ул. „Цани Гинчев“, ул. „Ген. Цончев“ и др. Нарушителите са установени. Съставени са им 6 акта за горене на ПДЧ плоскости и други отпадъци в отоплителни печки.

comment 0
visibility 1296
Ликовете на народни будители се появиха на спирка в кв. „Банишора“  (СНИМКИ

Ликовете на народни будители се появиха на спирка в Банишора (СНИМКИ)

Активни граждани от столичния кв. „Банишора“ преобразиха напълно трамвайната спирка на бул. “Княгиня Мария Луиза”, като ѝ предадоха нов патриотичен облик. На мястото бяха изрисувани ликовете на редица народни будители. Сред портретите са тези на Иван Вазов, Паисий Хилендарски, Пейо Яворов и др. „Идеята на стенописите е с любов към Родината да напомним на всички преминаващи през булеварда за българските национални символи и герои, които са в корените на хилядолетната ни история“, съобщават от столичния район „Сердика“. Местната администрация е категорична, че ще продължи реализацията на подобни инициативи, които да пазят българския дух и да напомнят на гражданите за непреходните национални ценности.

comment 0
visibility 1044
Кметът на столичния Сердика награди най-добрите спортисти в района

Кметът на столичния Сердика награди най-добрите спортисти в района (СНИМКИ)

Кметът на район Сердика инж. Тодор Кръстев, най-успешният български джудист Ивайло Иванов и медалистът от европейското по джудо за мъже Георги Граматиков, наградиха спортисти от район Сердика, които са постигнали високи спортни постижения по джудо и самбо през 2022 година. С плакети бяха отличени и техните треньори, които имат основен принос за победите и медалите.  Инж. Тодор Кръстев поздрави всички за успехите и им пожела през следващата година да имат още много златни медали от всички първенства, където играят. Ивайло Иванов също поздрави младите спортисти. "Да слушате много треньорите, защото само така могат да се постигнат още много успехи. Но освен спорта, да наблягате и на уроците, защото те трябва да сте за пример на съучениците си, освен с медалите, така и с високите оценки в училище", посъветва състезателите шампионът. Наградените са: Ивайло Иванов - най-успешният български джудистГеорги Граматиков - медалист от европейското по джудо за мъжеИвайло Симеонов - бронзов медалист от европейското по бойно самбо за мъжеИван Антонов - републикански шампион по самбо за 2022г.Кристина Гогова - републиканска шампионка по самбо за 2022г.Кристиян Стоянов - бронзов медалист от републиканското по джудо за 2022г.Георги Горчев - многократен медалист от международни състезанияХристина и Маргарита Георгиеви - сребърни медалистки от републиканско първенствоСнежина Граматикова - многократна републиканска шампионка по джудотреньори:Емил Велков - треньор по джудо в Локомотив СфДанаил Динев - треньор по джудо в клуб ИлинденЕмил Дамянов - треньор по джудо в Левски

comment 0
visibility 1077
-

Проектът "Хей ръчички" - вече и в ДГ „Сарагоса“ в район „Сердика“

 Проектът "Хей ръчички" вече се осъществява и в столичната ДГ №199 „Сарагоса“ в район "Сердика", съобщават от Столична община. Инициативата ще се реализира в 14 детски градини в столицата. Целта на проекта е чрез обучения в детските градини да се подпомогне процеса на приобщаване на глухите деца към обществото, те да бъдат приемани като равнопоставени и да имат възможност за естествено и пълноценно общуване. До края на учебната 2022/2023 г., децата от детското заведение ще бъдат посещавани от лицензиран жестов преводач, придружен от глух човек, които ще научат децата на песничка по тяхната програма, преведена на българския жестов език. По един интересен и подходящ за възрастта на децата начин ще бъде поднесена информация за това, че съществува български жестов език и той е необходим за част от децата в нашето общество. Столичната община е първата община в България, която осигурява достъпност при административното обслужване на глухи и сляпо-глухи хора, прилагайки Закона за българския жестов език. Проектът стартира в началото на декември в район "Възраждане", където децата от 50 ДГ “Зайчето Куики” вече се срещнаха с жестовия език. Пилотен проект "Хей ръчички" учи децата на жестов език  

comment 0
visibility 1718
Стартира довършването на канализационната мрежа в столичния кв. Бенковски

Стартира довършването на канализационната мрежа в столичния кв. Бенковски

Започна доизграждане на канализационната мрежа за квартал „Бенковски” в столичния район „Сердика“.  Строителството е по проект „Изграждане на ВиК инфраструктура в Столична община“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“. Общата стойност на обект квартал „Бенковски“ е 3 816 000,00 лв., а срокът за изпълнение е 24 месеца. Общата дължината на изграждащата се разделна канализационна система ще бъде 2768 м, в това число: битови канализационни колектори – 2694 м и дъждовни канализационни колектори – 74 м. Реализирането на обекта е от изключителна важност за намаляване на наводненията в района. Предвидените строителни дейности включват следните улици: клон 59 по ул. „Наука“, клон 61 по ул. „Стария кладенец“, клон 62 по ул. „Горна махала“, клон 63 по ул. „Яшарица“, клон 65 по ул. „Родно село“, клон 64 по ул. „Родна песен“, клон 68 по ул. „Яшарица“, клон 66 по ул. „Родолюбие“, клон 67 по ул. „Родна песен“, клон 68 и клон 66 по ул. „Напредък“, кл. 66 – пресичане на ул. „Лазар Михайлов“, клон 55 и клон 57 по ул. „Селска поляна“, клон 55 по ул. „Долна махала“, клон 55, клон 56 и клон 57 по ул. „Долна махала“ и ул. „Глас народен“, клон 54 по ул. „Глас народен“ и клон 53 по ул. „Геле Китов“. След приключване на строителството към канализационната мрежа ще бъдат присъединени 678 еквивалент жители. На събитието присъстваха инж. Ангел Джоргов, зам.-кмет по направление „Обществено строителство“ в Столична община, инж. Петър Костов – директор на дирекция „Строителство“ в Столична община, инж. Тодор Кръстев – кмет на район „Сердика”, инж. Никола Онов – гл. инж. на район „Сердика“, членове на екипа за управление на проекта, представители на фирми изпълнители, граждани и медии.    

Район Сердика

Територия на район Сердика

Столичният район Сердика е разположен в централната част на София. В пределите на район Сердика се включват кварталите Фондови жилища, Банишора, Орландовци, Малашевци, Бенковски и централната част на Драз махала. Може да се каже, че район Сердика е един от най-старите райони на столицата. Населението на район Сердика е приблизително 47 000 души.

район Сердика метростанция Сердика

Образование в район Сердика

На територията на район Сердикафункционират шест детски градини, три обединени детски заведения, една ясла, четири основни училища, три средни образователни училища, една профилирана гимназия по изобразителни изкуства, четири техникума и седем читалища.

48- мо основно училище “Йосиф Ковачев” e създадено през 1907 г. Повече от век е просветен център в район Сердика. В началото се е казвало „Ген. Столетов“, след това получава сегашното си име. Йосиф Ковачев дарява земя и пари за построяване на сградата на училището. Училището в район Сердикае специализирано в изучаването на чужди езици.

Друго училище в район Сердика с над сто годишна история е 59 ОУ „Васил Левски”. То е основано през 1892 г. До 1922 г. училището в район Сердика е известно като Малашевското училище. Настоящото си име получава през 1945 г. В училището кипи активна учебна и културна дейност. Децата взимат участие в различни училищни проекти и самодейни дейности, с което прославят училището и район Сердика.

60 основно училище “Св.св. Кирил и Методий” е най-старото училище в район Сердика. То е основано през 1842 г. В началото функционира като килийно училище. От 1919 г. училището се помещава в настоящата си сграда.

В район Сердика се намира и Профилираната гимназия за изобразителни изкуства „Професор Николай Райнов". Тук се изучават живопис, графика, скулптура, графичен дизайн, иконопис и керамика. В гимназията преподават известни художници. Така децата черпят знания и мнения директно от „извора“.

район Сердика Народен театър Иван Вазов

Култура в район Сердика

На територията на район Сердика функционират седем читалища. Както и преди, така и сега те са средища на културата и просветата.

Народно читалище "Цар Борис ІІІ" в район Сердика  има засилено присъствие в обществения и културен живот на столицата. През 1998 г. кметството на район Сердика финансира ремонта на читалищната сграда. Хорът на Софийските момчета в район Сердика се подготвя в читалището. Диригент на хора е Адриана Благоева. Хорът е с изключително богат репертоар и е първият по рода си.

Друг изявен състав на читалището е  Фолклорният танцов ансамбъл "Балкан" в район Сердика. Единствен в страната е и Мандолиненият оркестър "Орфей" при читалището. Висок професионализъм демонстрира и балетната формация „Стрела Арт“.

Народно читалище “Г.Бенковски”в район Сердикае събрало в себе си две стари читалища - “Пробуда” от 1911 г. и  “Иван Вазов” от 1921 г. През 1965 г. се появява новото читалище с име „Г. Бенковски“. Читалището разполага с богата библиотека.

Народно читалище “Веда” в район Сердика е специализирано в подготовката на танцови формации. Клубът по спортни танци “Брилянт” печели редица награди и титли. В читалището функционира школа по класически балет. Последната създадена танцова формация е групата по брейк.

Народно читалище “П.Славейков” в район Сердика е основано през 1919 г. Библиотечният му фонд е изключително богат и непрекъснато се увеличава. Тук се подготвят децата от вокална група “Славейче”.

район Сердика Лъвов мост

Здравеопазване в район Сердика

 

На територията на район Сердика функционират ІІ и V градски болници. Тук се намира Транспортния медицински институт, Седми и Девети ДКЦ и СЦ-2.

район Сердика Централна автогара

Забележителности в район Сердика

 

В пределите на район Сердика има редица забележителности и важни за столицата обекти. Централният столичен булевард „Княгиня Мария-Луиза“ по социалистическо време е носил името „Георги Димитров“.

В район Сердика се намира и друга известна столична улица – „Георги Раковски“ или както е по-известна „Раковска“. Често я наричат театралната улица тъй като по нея са разположени редица театри, начело с Народния театър „Иван Вазов“.  

На територията на район Сердика са разположени Централната автогара и Централна ЖП гара. Автогарата отваря врати праз 2004 г. Тя изпраща и приема множество автобуси от и за страната и чужбина.

район Сердика Централна гара

Централна гара София в район Сердика е най-голямата ЖП гара в страната. Тя е разположена на бул. „Мария – Луиза“. Настоящата сграда на гарата е построена през 1974 г. Първоначално гарата се е помещавала в сграда, проектирана от Антонин Колар, Богдан Прошек и Т. Марков. Откриването ѝ е през 1888 г. По това време през софийската гара минавали “Симплон – Ориент експрес” и “Директ – Ориент експрес”. Сградата е най-впечатляващата за Балканите. Разполагала е с три чакални за различните класи.

В пределите на район Сердика са разположени и Централните софийски гробища. Освен, че е най-голямото гробище в столицата, в него да положени тленните останки на редицаизвестни личности – Алеко Константинов, Димитър Димов, Димитър Талев, Христо Смирненски и много други.

Друг интересен обект в район Сердика е Централният софийски затвор. Това е един от най-старите и най-големи затвори в страната. Разположен е на площ от 3700 кв.м.

Емблематичният за столицата Лъвов мост също е на територията на район Сердика. Идеята за изграждането на Лъвов мост принадлежи на Христо Данов. Замислен е като възпоменателен комплекс за загиналите на това място българи. До мястото, където се издига сега моста в район Сердика са обесени Стойчо Рашков и Тодор Малеев, участници в априлското въстание. Единият от софийските книжари, Георги Стоицев, също е бил екзекутиран тук.  Тази идея е посрещната с ентусиазъм и фирмата на братя Прошек се заема с изграждането на моста. Вацлав Прошек дава идеята за украсата и строежа на моста. Лъвовете са символи на героизма на загиналите и в частност четиримата обесени книжари. Те са изработени от бронз от „Рудолф Филип Вагнер“ – австрийска фирма. Идеята не е осъществена изцяло. Издигнат е моста с четирите лъва. Цената за времето си е огромна – 260 000 лв. Мостът е издигнат на мястото на Шарения мост.

Днес Лъвов мост е главно и изключително натоварено столични кръстовище в район Сердика. Той е живописна връзка на Автогарата и Централна гара с центъра на София. Дължината му е 26 метра, ширината е 18.1 метра. Заради четирите бронзови лъва, получава името Лъвов мост. Около моста е трябвало да има кръгов площад, а моста да е централен елемент, издигащ се над Владайската река.

През последните години, след пълна реконструкция, Лъвовият мост в район Сердика  става почти изцяло пешеходна зона. Единствено столичните трамваи преминават през него.  Отстрани на моста още стои паметната плоча, посветена на Георги Стоицев.

Територия на район Сердика

Образование в район Сердика

Култура в район Сердика

Здравеопазване в район Сердика

Забележителности в район Сердика

Прочетете още