Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Да се ограничили използването на фойерверки в София?
  • - Твърдо ДА (42%, 477 Гласове)
  • - Твърдо НЕ (20%, 231 Гласове)
  • - Да, защото е проблем за децата с аутизъм, домашните любимци и замърсява въздуха (21%, 240 Гласове)
  • - Не, защото е красиво и тържествено (16%, 181 Гласове)
  • - Не мога да преценя (1%, 14 Гласове)
Общо гласували: 1143 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2016
type-photo.svg
Ремонтират паркинг и детска площадка в "Сердика"

Ремонтират паркинг и детска площадка в "Сердика" (СНИМКИ)

Ремонтни дейности с пълна сила вървят в "Сердика", става ясно от публикации на районната администрация в социалната мрежа.    В ход са ремонтните дейности по асфалтиране на паркинга зад блок 212 във "Фондови жилища".   Заедно с това от днес е започнало и реновирането на съществуващите съоръжения на детската площадка пред блоковете 7, 8 и 9 в квартал "Орландовци".    

comment 0
visibility 3418
Укрепват и санират 14 СУ „Проф. д-р Асен Златаров“

Укрепват и санират 14 СУ „Проф. д-р Асен Златаров“

Санирането на 14. СУ „Проф. д-р Асен Златаров“ в  „Банишора“ върви по график и се очаква да завърши до началото на новата учебна година. Това установи проверка на столичния кмет Йорданка Фандъкова и кмета на район „Сердика“ Тодор Кръстев на строителния обект.   Освен санирането се прави и конструктивно укрепване на сградата. Топлоизолацията ще даде възможност за по-добър топлинен конфорт през студените месеци и ефективно използване на средствата, с които в момента се покриват сметките за отопление. Директорът на училището Ернест Георгиев сподели, че в училището се обучават 440 ученици на една смяна. Цветовете на новата фасада са избрани от родителското настоятелство и се харесват от децата.   През 2017 година със средства, отпуснати от СО, бе ремонтиран покривът на училището, а дограмата бе сменена.      В момента текат ремонти в още 8 детски градини и училища в София: ДГ № 167 „Малкият принц“, ДГ № 198 „Детско царство“, 96. СУ „Лев Николаевич Толстой“, ДГ № 89 „Шарена дъга“,   училища ДГ № 55 „Магнолия“, ДГ № 113 „Преспа“, филиала на ДГ „Слънчогледи“.    

comment 0
visibility 2222
Заради подпорна стена препроектират разширението на гимназия "Николай Райно

Заради подпорна стена препроектират разширението на гимназия "Николай Райнов"

Профилираната гимназия по изобразителни изкуства "Проф. Николай Райнов" в София ще има физкултурен салон, какъвто до момента никога не е имало. До края на годината започва строителството на спортната зала. Това е последното училище в столицата, което е без база за спортуване. Новината съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова при започването, вчера, на строителството на нов корпус на 9-а Френска езикова гимназия в София. Разширението на профилираната гимназия "Проф. Николай Райнов" бе планувано за тази година, но се отложи, защото се наложи препроектиране. Саниране и физкултурен салон ще има гимназията по изобразителни изкуства в Сердика Проектът за нов физкултурен салон бе готов, но се оказа, че има много голяма денивелация, около 5 м, между улицата и сградата на училището. Затова се налага да се направи подпорна стена, за да се запази двора. Затова сега се прави корекция на първоначалния проект. финансирането е осигурено от Столична община, обясниха пред Столица.bg от район Сердика. Процедурата, която беше пусната за избор на изпълнител е спряна преди месец и ще се отвори нова, след като проектирането завърши. Очакванията са строителството да започне до края на годината. Проектът е на стойност над 1 млн. лв. и предвижда изграждане на салон за физкултура, оборудване, подпорна стена и саниране за енергийна ефективност на цялата сграда.    

Реклама
comment 0
visibility 2246
Излъскаха със силна струя паважа по столичната ул. Тимок

Излъскаха със силна струя паважа по столичната ул. Тимок

Паважът по столичната улица "Тимок", район Сердика-Столична община светна тази сутрин. Вероятно извън предварителния график за миене по карета на Столичен инспекторат, улицата бе измита и светна, съобщи Владимир Христовски от фейсбук групата "Безумията в София". Журналистът показа на живо, че улицата се мие със силна струя вода и опроверга укорите на столичани, че от почистващите фирми само росят настилката или мокрят. "Не може да се каже, че почистването е перфектно, но е чисто и свежо. Друг е  въпросът кога ще се събере калта от наносите. Не е нормално тя да се премахва 5 дни след миенето", коментира Христовски. Със силна струя вода от почистващата фирма измиха и кофите и контейнерите за отпадъци. Шахтите по улица "Тимок" са отпушени и не се получиха локви и завирявания. На ъгъла с другата улица остана купчина с кал и парчетата от асфалт, от предишно разкопане, но работниците го изчистиха.

comment 0
visibility 3690
Изрисуваха легендарния пилот кап. Списаревски срещу 14 училище в Банишора

Изрисуваха легендарния кап. Списаревски до училище в Банишора (СНИМКИ)

Ликът на кап. Димитър Списаревски се появи срещу 14 училище "Проф. Асен Златаров". Образът на легендарния военен летец е изрисуван на стената на блок в момента се санира Блокът на чиято стена кап. Списаревски е  до сградата на училището в столичния квартал Банишора, район Сердика. За златните ръце на творците, преобразили сградата, съобщават в социалната мрежа бдителни граждани. Доброто дело е благодарение на хора от квартала и на двама прекрасни млади мъже, които създадоха това прекрасно изкуство, което ще ни радва сетивата, написа в мрежата  Даниела Ненова. В момента училището се санира и ще бъде изцяло обновено.  Живеещите в квартала са възхитени от двамата художници. "Място за рисунка на лика на именит българин има и в двора на 47-о средно училище "Христо Г. Данов". Браво момчета!, предлага в коментарите столичанка. Димитър Списаревски е български офицер, летец изтребител. Роден е на 11 юли 1916 г. в Добрич. Загива на 20 декември 1943 г. при при боен полет, по време на бомбардировките на София през Втората световна война. Той обаче успява да свали американски бомбардировач B-24 чрез въздушен таран. Приживе Димитър Списаревски е поручик, посмъртно е произведен в капитан през 1944 г., а през 2009 г. в полковник и посмъртно получава Кавалер на ордена "За храброст". Той е висок, здрав и буен. Бил е отличен гимнастик, плувец и футболист, занимава се с борба и бокс. От 1933 до 1935 г. е футболист на ПФК Левски (София). Той тръгва по офицерския път на баща си.

comment 0
visibility 2076
Ремонтирано е пропадане на платното на ул. "Козлодуй" 100

Ремонтирано е пропадане на платното на ул. "Козлодуй" 100

Опасно пропадане на пътното платно е ремонтирано на територията на район "Сердика". Става дума за ул. "Козлодуй" 100 преди ул. "Опълченска".   След като граждани са подали сигнал в районната администрация, екипи са отишли на място и са отстранили пропадането. Така е сведена до минимум и опасността от инциденти с коли или пешеходци, съобщават от администрацията на "Сердика" във фейсбук.    

comment 0
visibility 2199
Стрийт Арт Фестивал ще вдъхне нов живот на подлеза до Централната автогара

Стрийт Арт Фестивал ще вдъхне нов живот на подлеза до Централната автогара

Близо 300 кв. метра от подлеза, който води от Централната автогара на София към метрото, ще заживее един нов и по-пъстър живот. Става дума за провеждането на Стрий Арт Фестивала "Graff Express".Той започва в началото на следващия месец, организатори са район "Сердика" и фондация "Вижънъри"    Осем от най-големите графити артисти в България ще работят по съвместен проект. Те ще покажат  Централната софийска автогара като кръстопът на хора и съдби и София като гостоприемен мултикултурен град с хилядолетна история, едновременно дом и туристическа дестинация.   Основната идея на колоритния фестивал е хората да не забравят толерантността във взаимоотношенията и съжителството.    

comment 0
visibility 2002
В "Орландовци" продължават да имат проблем с кърлежите

В "Орландовци" продължават да имат проблем с кърлежите

Проблемът с нашествието на кърлежи в столичния "Орландовци" все още не е решен. Преди време пред Нова телевизия жена се оплака,че е махнала над 100 кърлежа от домашния си любимец след разходка. Пред камерите на медията днес застана друга жена с идентичен проблем, но от друга част на квартала. Тя обясни, че е махнала от кучето си 50  кърлежа.    Гражданите казват,че в зелените площи преди дни е имало табелки, че е пръскано само за бълхи.    "Разходката продължи не повече от 20 минути. Прибрах го вкъщи и видях, че по тялото му се разхождат кърлежи. Бяха около 50 броя. Още на същия ден подадохме сигнал. Смятам, че е редно да се пръска по-често. Тук има много деца, които играят по площадките”, каза в ефир една от стопанките на куче в квартала.    Експертът от „Зелени системи” Сияна Хлебарска коментира ситуацията така:  "Тревните площи се обработват съобразно предписания, които ни се дават всяка година от РЗИ-София. През месеците април и май са проведени обработките срещу кърлежи. Към този момент се провеждат такива за комари и мухи. След приключването им следва отново да се пръска срещу кърлежи".  

comment 0
visibility 2946
"Сердика" прави кучешки площадки в два квартала в района

"Сердика" прави кучешки площадки в два квартала в района (СНИМКИ)

Район "Сердика" на Столична община започна изграждането на кучешки площадки в два квартала. В кметството са получени много сигнали от граждани за липсата на обособени места за разходка на домашните любимци. Площадки за кучета ще бъдат обособени в кв. Банишора до бл. 57 и във "Фондови жилища до бл. 213. Целта е животните да не се пускат безразборно по зелените площи и детските площадки, защото замърсяват.   

comment 0
visibility 1967
Ремонт на НЧ"Райна Княгиня"

Продължава ремонтът пред НЧ “Райна Княгиня” в Орландовци

Ремонтът, който започна около НЧ “Райна Княгиня” в столичния квартал Орландовци продължава с пълна сила, съобщават от администрацията на район Сердика в социалната мрежа. Ремонтът цели облагородяване на пространството пред читалището в квартала. Вече е изградено осветлението пред сградата. Работи се по извършване на подмяна на настилките около сградата на читалището и подходите към нея.

comment 0
visibility 2343
Сменят настилката и слагат лампи пред читалище "Райна Княгиня" в "Орландовц

Сменят настилката и слагат лампи пред читалище "Райна Княгиня" в "Орландовци"

  Сериозен ремонт кипи в пространството пред читалище "Райна Княгиня" в "Орландовци". Вече е сложено осветление пред сградата. С днешна дата тече подмяна на настилките около самото читалище и подходите към него.    Това съобщават от администрацията на район "Сердика" в социалната мрежа.     

comment 0
visibility 4749
Деца с ментални увреждания откриха своята сладка "Малка къщичка" в Орландов

Деца с ментални увреждания откриха своята сладка "Малката къщичка" в Орландовци (СНИМКИ/ВИ...

Спортният център за работа с деца с ментални увреждания вече има ново придобивка. Днес там бе открита кокетна, сладка "Малка къщичка". Това е сладкарницата, в която децата ще правят сладкиши, ще готвят и ще напредват в своето развитие, ще се учат да са самостоятелни и със сигурност ще се подобри качеството им на живот. "Малката къщичка" в столичния квартал "Орландовци", район "Сердика" се оказа огромен палат, препълнен с любов, внимание, надежда и бъдеще за децата. Дворът на читалище "Райна Княгиня", където се намира Центъра се усещаше голямото вълнение и емоция на децата още преди официалната част. За празника пристигна и кметът на София Йорданка Фандъкова, а децата й се радваха и я прегръщаха. "Малката къщичка" бе осветена от свещеници на църквата "Света Петка" в Орландовци. Влънението на главните герои бе повече отколкото на европейските първенства в чужбина, от които се завърнаха с десетки медали миналото лято. Дани, Виктор, Боян, Ивана, Габриела, Георги, Пламен и другите им връстници преливаха от радост и показаха целия си блясък на постигнатите резултати.  Центърът в Орландовци - ковачница за шампиони! (СНИМКИ/ВИДЕО)Децата бързо смениха националните спортни екипи с театрални костюми и се превъплатиха в героите на "Мързеливата Богданка". Минути след това те облякоха униформите на шеф готвачи и отново демонстрираха уменията, които безпорно са техният нов връх и нова победа над съдбата. Инициативата за сладкарницата "Малката къщичка" е на Федерация "Адаптирана физическа активност" с председател Слав Петков. Той е и човекът, който с помощта и подкрепата на родители, Столична община, Bauhous, приятели и колеги карат децата да се чувстват щастливи и ги научиха да са самостоятелни. На тържественото откриване на сладкарницата присъстваха и кметът на район "Сердика" инж. Тодор Кръстев, с чиято помощ Центърът за деца с ментални увреждания има прекрасна база за спор, председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев,директорът на Столичен инспекторат Веска Георгиена, актьорът Евгени Будинов член на парламентарната комисия по култура, Анна Йончева основателят на  "Различните деца на България", преподаватели от НСА и още много, много гости. Така с много усилия, упоритост и работа малкият павилион в двора на читалище "Райна Княгиня", който беше столова на децата с ментални увреждания, се превърна в сладка къщичка насред прекрасна градина с цветя и много любов.

comment 0
visibility 2039
type-photo.svg
Спряха незаконно ползване на вода на улица "Градините" в "Орландовци"

Спряха незаконно ползване на вода на улица "Градините" в "Орландовци" (СНИМКИ)

Проверка за незаконно ползване на вода имаше през днешния ден на територията на район "Сердика". Тя се направи от служители на администрацията, екипи от 2 РУ и представители на “Софийска вода” АД. Акцията идва след множество постъпили сигнали.   Нарушителите са открити на улица "Градините" в "Орландовци", прекъсната им е водата.     

comment 0
visibility 2961
Ремонтират двора на читалище "Райна Княгиня" в Орландовци

Ремонтират двора на читалище "Райна Княгиня" в Орландовци (СНИМКИ)

Усилено строителство върви в столичния район "Сердика". От няколко дни багери влязоха в двора на читалище "Райна Княгиня" в кв. Орландовци. Преди месец там бе подменена дограмата и бившата пекарна ще стане зала за танци и празнични събирания на жителите на района. В момента машините изравняват терена в двора и ще има нова настилка. Само преди няколко месеца читалището и прилежащите площи изглеждаха като след бойни действия. Най-голямата заслуга за стартиралия ремонт имат от Инициативен кометет "Заедно за Сердика", в който Боби Лазаров е основен двигател, съобщиха живеещи в района. Обновяват се и тротоарите по ул. Кестен, съобщиха от кетството в "Сердика". Ремонтира се участъка от ул. "Железопътна" до ул. "Калач", както и автогарата на ул. "Влах камък". В приличен вид ще бъде приведена и автогарата в "Малашевци", а строителни дейности ще има и в църквата "Св. Петка" в района.

comment 0
visibility 2283
Камиони над 10 т съсипаха улици в Орландовци и нацепиха къщи

Камиони над 10 т съсипаха улици в Орландовци и нацепиха къщи

Тежкотоварни камиони редовно нарушават забраната за преминаване през вътрешнокварталните улици в столичния картал Орландовци. Местните жители са пропищели от денонощния трафик и вибрации от камионите. Сигналите за десетки. Кметът на район Сердика инж. Тодор Кръстев уведоми началника на II РПУ на СДВР и настоява за предприемане на спешни мерки за ограничаване на нарушителите. По улиците в Орландовци и конкретно по ул. "Рояк" и "Пет могили" преминават най-много камиони над 10 т, което е забранено. В резултата на трафика от тежкотоварни камиони над 10 т е увредена пътната настилка. По ул. "Рояк" и "Пет могили" вече са се образували дупки и има пропадане на пътното платно, а това е предпоставака за катастрофи, предупреждават от район Сердика. Пропадането води до аварии на водопроводната мрежа, а също така от вибрациите са се напукали и фасади на къщите по улицата. Не е във възможностите на нито една община да ремонтира всяка година едни и същи улици, категорични са от Сердика. Очаква се от II РПУ бързо и адекватно да бъде ограничено преминаването на камиони над 10 т и да се санкционират нарушителите.

Район Сердика

Територия на район Сердика

Столичният район Сердика е разположен в централната част на София. В пределите на район Сердика се включват кварталите Фондови жилища, Банишора, Орландовци, Малашевци, Бенковски и централната част на Драз махала. Може да се каже, че район Сердика е един от най-старите райони на столицата. Населението на район Сердика е приблизително 47 000 души.

район Сердика метростанция Сердика

Образование в район Сердика

На територията на район Сердикафункционират шест детски градини, три обединени детски заведения, една ясла, четири основни училища, три средни образователни училища, една профилирана гимназия по изобразителни изкуства, четири техникума и седем читалища.

48- мо основно училище “Йосиф Ковачев” e създадено през 1907 г. Повече от век е просветен център в район Сердика. В началото се е казвало „Ген. Столетов“, след това получава сегашното си име. Йосиф Ковачев дарява земя и пари за построяване на сградата на училището. Училището в район Сердикае специализирано в изучаването на чужди езици.

Друго училище в район Сердика с над сто годишна история е 59 ОУ „Васил Левски”. То е основано през 1892 г. До 1922 г. училището в район Сердика е известно като Малашевското училище. Настоящото си име получава през 1945 г. В училището кипи активна учебна и културна дейност. Децата взимат участие в различни училищни проекти и самодейни дейности, с което прославят училището и район Сердика.

60 основно училище “Св.св. Кирил и Методий” е най-старото училище в район Сердика. То е основано през 1842 г. В началото функционира като килийно училище. От 1919 г. училището се помещава в настоящата си сграда.

В район Сердика се намира и Профилираната гимназия за изобразителни изкуства „Професор Николай Райнов". Тук се изучават живопис, графика, скулптура, графичен дизайн, иконопис и керамика. В гимназията преподават известни художници. Така децата черпят знания и мнения директно от „извора“.

район Сердика Народен театър Иван Вазов

Култура в район Сердика

На територията на район Сердика функционират седем читалища. Както и преди, така и сега те са средища на културата и просветата.

Народно читалище "Цар Борис ІІІ" в район Сердика  има засилено присъствие в обществения и културен живот на столицата. През 1998 г. кметството на район Сердика финансира ремонта на читалищната сграда. Хорът на Софийските момчета в район Сердика се подготвя в читалището. Диригент на хора е Адриана Благоева. Хорът е с изключително богат репертоар и е първият по рода си.

Друг изявен състав на читалището е  Фолклорният танцов ансамбъл "Балкан" в район Сердика. Единствен в страната е и Мандолиненият оркестър "Орфей" при читалището. Висок професионализъм демонстрира и балетната формация „Стрела Арт“.

Народно читалище “Г.Бенковски”в район Сердикае събрало в себе си две стари читалища - “Пробуда” от 1911 г. и  “Иван Вазов” от 1921 г. През 1965 г. се появява новото читалище с име „Г. Бенковски“. Читалището разполага с богата библиотека.

Народно читалище “Веда” в район Сердика е специализирано в подготовката на танцови формации. Клубът по спортни танци “Брилянт” печели редица награди и титли. В читалището функционира школа по класически балет. Последната създадена танцова формация е групата по брейк.

Народно читалище “П.Славейков” в район Сердика е основано през 1919 г. Библиотечният му фонд е изключително богат и непрекъснато се увеличава. Тук се подготвят децата от вокална група “Славейче”.

район Сердика Лъвов мост

Здравеопазване в район Сердика

 

На територията на район Сердика функционират ІІ и V градски болници. Тук се намира Транспортния медицински институт, Седми и Девети ДКЦ и СЦ-2.

район Сердика Централна автогара

Забележителности в район Сердика

 

В пределите на район Сердика има редица забележителности и важни за столицата обекти. Централният столичен булевард „Княгиня Мария-Луиза“ по социалистическо време е носил името „Георги Димитров“.

В район Сердика се намира и друга известна столична улица – „Георги Раковски“ или както е по-известна „Раковска“. Често я наричат театралната улица тъй като по нея са разположени редица театри, начело с Народния театър „Иван Вазов“.  

На територията на район Сердика са разположени Централната автогара и Централна ЖП гара. Автогарата отваря врати праз 2004 г. Тя изпраща и приема множество автобуси от и за страната и чужбина.

район Сердика Централна гара

Централна гара София в район Сердика е най-голямата ЖП гара в страната. Тя е разположена на бул. „Мария – Луиза“. Настоящата сграда на гарата е построена през 1974 г. Първоначално гарата се е помещавала в сграда, проектирана от Антонин Колар, Богдан Прошек и Т. Марков. Откриването ѝ е през 1888 г. По това време през софийската гара минавали “Симплон – Ориент експрес” и “Директ – Ориент експрес”. Сградата е най-впечатляващата за Балканите. Разполагала е с три чакални за различните класи.

В пределите на район Сердика са разположени и Централните софийски гробища. Освен, че е най-голямото гробище в столицата, в него да положени тленните останки на редицаизвестни личности – Алеко Константинов, Димитър Димов, Димитър Талев, Христо Смирненски и много други.

Друг интересен обект в район Сердика е Централният софийски затвор. Това е един от най-старите и най-големи затвори в страната. Разположен е на площ от 3700 кв.м.

Емблематичният за столицата Лъвов мост също е на територията на район Сердика. Идеята за изграждането на Лъвов мост принадлежи на Христо Данов. Замислен е като възпоменателен комплекс за загиналите на това място българи. До мястото, където се издига сега моста в район Сердика са обесени Стойчо Рашков и Тодор Малеев, участници в априлското въстание. Единият от софийските книжари, Георги Стоицев, също е бил екзекутиран тук.  Тази идея е посрещната с ентусиазъм и фирмата на братя Прошек се заема с изграждането на моста. Вацлав Прошек дава идеята за украсата и строежа на моста. Лъвовете са символи на героизма на загиналите и в частност четиримата обесени книжари. Те са изработени от бронз от „Рудолф Филип Вагнер“ – австрийска фирма. Идеята не е осъществена изцяло. Издигнат е моста с четирите лъва. Цената за времето си е огромна – 260 000 лв. Мостът е издигнат на мястото на Шарения мост.

Днес Лъвов мост е главно и изключително натоварено столични кръстовище в район Сердика. Той е живописна връзка на Автогарата и Централна гара с центъра на София. Дължината му е 26 метра, ширината е 18.1 метра. Заради четирите бронзови лъва, получава името Лъвов мост. Около моста е трябвало да има кръгов площад, а моста да е централен елемент, издигащ се над Владайската река.

През последните години, след пълна реконструкция, Лъвовият мост в район Сердика  става почти изцяло пешеходна зона. Единствено столичните трамваи преминават през него.  Отстрани на моста още стои паметната плоча, посветена на Георги Стоицев.

Територия на район Сердика

Образование в район Сердика

Култура в район Сердика

Здравеопазване в район Сердика

Забележителности в район Сердика

Прочетете още