Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (15%, 233 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (83%, 1275 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 36 Гласове)
Общо гласували: 1544 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 7889
Ремонтът на "Първа българска армия" стартира на 5 юли

Ремонтът на "Първа българска армия" стартира на 5 юли

  Основният ремонт на улица "Първа българска армия " ще започне на 5 юли. Това съобщават от администрацията на район "Сердика" в социалната мрежа. Датата е дадена от фирмата изпълнител  на проекта- STRABAG EAD. Промяната на движението ще влезе в сила от 4 юли- неделя. Ремонтните работи ще бъдат в участъка от ул. „Мара Бунева“ до бул. „Илиянци“ (по съществуващо положение) и прилежаща инфраструктура, кв. Орландовци – първи етап“.   За началото на юни е планиран ремонтът на "Първа българска армия"На 14 юни са одобрени проекти от Направление „Архитектура и Градоустройство“ за основния ремонт на "Първа българска армия". Продължителност на изпълнение на проекта – 40 календарни дни.  

comment 0
visibility 5521
Възобновиха обществената поръчка за строители за реставриране къщата на Рай

Пак търсят строителни фирми за реставриране къщата на Райна Княгиня в София

Отново е открита за кандидатстване прекратената обществена поръчка за консервация и реставрация къщата на Райна Княгиня на улица "Софроний Врачански" 119. Прекратяването стана, защото предишния път нямаше подадени оферти от фирми. За това съобщи в социалната мрежа кметът на "Сердика" инж. Тодор Кръстев.   Възстановяват къщата на Райна Княгиня в София    Коронавирусът забави възстановяването на къщата на Райна Княгиня в София   "След мой доклад от Специализирания общински приватизационен фонд, направление „Инвестиции и придобиване на ДМА“, с решение на Столичен общински съвет, необходимите средства за изпълнение на дейностите в размер на 402 000 лева са осигурени. За да възстановим заедно къщата, в която е живяла Райна Княгиня, обявена за паметник на културата, се обръщам с молба към всички строителни фирми, отговарящи на условията за участие. Нека проявят отговорно отношение към опазването на културното ни и историческо наследство, като представят свои оферти в процедурата", апелира инж. Кръстев в социалната мрежа. 

comment 0
visibility 3469
Правят специално трасе за колоездачи в парка в "Орландовци"

Правят специално трасе за колоездачи в парка в "Орландовци"

  След няколко седмици в парка "Братска могила" в "Орландовци" ще започне да се прави специално място за младите колоездачи. Вече е осигурена и подходящата земна маса. Бъдещото изграждане идва след постъпила молба и подписка от деца от "Орландовци". В документите те искат да се направят геопластики на територията на парк “Братска могила”, за да упражняват колоездачните си умения и да се забавляват. Децата ще участват активно в процеса на изграждане със своите идеи и насоки.    

Реклама
comment 0
visibility 2874
Добротворци: "Задено за Сердика" зарадваха с яйца и козунаци деца в неравно

Добротворци: "Заедно за Сердика" зарадваха с яйца и козунаци деца в неравностойно положени...

Сдружение "Заедно за Сердика", бившият играч на “Левски” Димитър Иванков и ММА-боецът Дани Илиев зарадваха деца и младежи, настанени в домове от семеен тип в район “Сердика”. След като бе отслужена молитвена литургия от отец Петър в църквата "Света Петка" в кв. “Орландовци” всички присъстващи посетиха децата от домовете в кв. “Бенковски” и кв. “Надежда” и ги зарадваха с яйца и козунаци за Великден. Боядисаните яйца заредиха малчуганите с много емоции и усмивки. След това младежите от сдружение “Заедно за Сердика” посетиха и Центъра за постоянна потребност от медицинска грижа в кв. “Фондови жилища”, където дариха хранителни продукти. Председателят на "Заедно за Сердика" Аделина Карчина поздрави младежите с предтоящия Великден и лично се запозна с това от какво още имат нужда. Всички доброволци поеха ангажимент в най-кратки срокове желанията на малчуганите да станат факт. Димитър Иванков и Дани Илиев останаха впечатлени от уменията на едно от децата в кв. “Орландовци”, което показа уникални картини, нарисувани лично от нея. Директорът на домовете за настаняване от семеен тип за деца и младежи Цветан Предов благодари на Сдружение "Заедно за Сердика"за прекрасната инициатива и изрази надежда примерът им да бъде последван и от други хора. Аделина Карчина

comment 0
visibility 5659
ЧЕЗ, полиция и от "Сердика" с ранна проверка за кражби на ток в "Орландовци

ЧЕЗ, полиция и от "Сердика" с ранна проверка за кражби на ток в "Орландовци" (СНИМКИ)

Ранна проверка направиха представители на ЧЕЗ, II РУ на МВР и район Сердика-Столична община, в кв. Орландовци. Поредната инспекция е за кражби на ток от живеещите роми на ул. Градните, научи Столица.bg. Специалисти на ЧЕЗ провериха стълбовете, фургони и бараки, обитавани от роми и беше прекъснато електрозахранването на незаконно присъединилите се постройки. Стърчащ, захранващ кабел, в по-голямата си част заровен под земята, бе открит и насред голяма поляна, където е имало колиба. Проверките в "Орландовци" са редовни и всеки път има нарушители. Както е известно от район "Сердика" успяха да премахнат по-голямата част от незаконни ромски постройки в тази част на София.    

comment 0
visibility 3295
Зам.-кметът по екология и районният на Сердика инспектираха миене на улици

Зам.-кметът по екология и районният на Сердика инспектираха миене на улици в Орландовци (С...

Ключови улици с обществено значение и вътрешноквартални бяха измити до блясък в столичния квартал Орландовци, район Сердика-Столична община, днес. По време на почистването инспекция направиха зам.кметът по екология на София десислава Билева и кметът на Сердика инж. Тодор Кръстев. И двамата искаха да се уверят, че измиването е качествено и по определените изисквания, след като граждани редовно недоволстват от фирмите за чистота. И въпреки че на място се упражнява строг контрол от представители на Столичен инспекторат двамата кметове искаха да бъдат сигурни, че улиците се измити качествено. Измити днес бяха ключовата ул. "Николай Райнов" в Орландовци, както и ул. "Димитър Гущанов", "Лястовица", "Одеса" и "Петър Величков" и други вътрешноквартали под зоркия поглед на представители на Столичен инспекторат, които са безкомпромисни за качеството. "Това е една от мерките, които непрекъснато реализираме за механизирано миене на вътрешнокварталните улици", заяви Десислава Билева. Тя обясни, че контролът и миенето са мерките по сега действащите програми и са включени и в новата програма за следващите 6 години, от 2021 до 2026 г. Билева и Кръстев направиха обход на целия район, защото основния източник на замърсяване на въздуха е битовото отопление, както и транспорта. "Основият проблем напоследък е идентифицираните кални петна, там където колите паркират нерегламенитрано, по зелените площи и калта, и разнасят праха, който ние впоследстиве мием по улиците. В новата програма Столична община продължава с активна работа за подобряване на качеството на въздуха. Първо продължава подмяната на отоплителни усторйства на домакинствата безплатно. Досега са одобрени над 5500 и вече има над 1400 сключени договори, така че през новия отоплителен сезон, от септември 2021 г., ще подменим техните печки", коментира Билева. От Столична община са насочили усилия и към реализиране на програмата за неутрализиране на източника на замърсяване, а именно калните точки. Активно се работи с районните кметове на 24-те района на София. "Започваме да действаме активно по тези кални точки, като са облагородени 7 през 2020 г. в районите Надежда, Овча купел, Красна поляна. Зам-кметът по екология обяви, че в новата пограма ще се обособят нискоемисионни зони в София за транспорта, така и за битовото отопление. За транспорта поетапно ще се въведе ограничение за автомобили да влизане в центъра на София когато има дни с надвишение на ФПЧ.

comment 0
visibility 3077
Ограничават паркирането на "Братя Миладинови" заради заснемане и замерване

Ограничават паркирането на "Братя Миладинови" заради заснемане и замерване

Днес ще има промени в движението по столичната улица "Братя Миладинови" в участъка от ул. "Клокотница" до бул. "Сливница". Ограничават се паркирането и престоя от 13 до 15 часа, съобщават от администрацията на "Сердика" в социалната мрежа. Причината е заснемане с георадар и spt замерване на компрометирания участък в зоната на кръстовището с ул. “Козлодуй”.  Движението по ул. "Козлодуй" няма да се ограничава до Втора градска болница, ще се допускат само автомобили със специален режим на движение.  

comment 0
visibility 2711
Махнаха изоставена сграда  на улиците "Скопие" и "Иван Йосифов"

Махнаха изоставена сграда на улиците "Скопие" и "Иван Йосифов"

От район "Сердика" са активни не само да ремонтират детски площадки, междублокови пространства или да монтират уреди за фитнес на открито. От администрацията следят стриктно и какво е състоянието на постройките в района. Кои се стопанисват и кои не. И ако не се стопанисват каква да бъде съдбата им.  Вчера бе махната и изоставена сграда, намираща се на ъгъла на ул. “Скопие” и ул. “Иван Йосифов”, в градинката до блок 213, кв. "Фондови жилища".  

comment 0
visibility 4038
14 СУ "Проф. д-р Асен Златаров" празнува 90 години от създаването си

14 СУ "Проф. д-р Асен Златаров" празнува 90 години от създаването си

Едно от най-уважаваните в район "Сердика" училища- 14 СУ "Проф. д-р Асен Златаров", днес празнува  90 години от създаването си. От училището са се постарали да има прекрасни изненади и за малките ученици, но и за големите. Празникът е празник, но този път той е в условията на пандемия. "Стана традиция на патронния празник учениците от начален етап да получават "своето училище", което с удоволствие да хапнат! Днес на това удоволствие ще се радват и големите ни ученици! Подготвен е клип, който ни връща назад във времето до 1931 г. - годината на отваряне на училищните врати на 14 СУ!  Освен това всеки от учениците на 14 СУ ще получи книгоразделител, който да му напомня, че е съвременник на тази кръгла годишнина!", казват от училището на страницата си във Фейсбук.    И продължават все така емоционално:  "Вече 90 години нашето училище възпитава, образова, създава спомени и традиции,  продължава да гради! Оцелявало е в критични години, по време на войни и на преходи! Радвало се е на успехите на учениците си и се е гордяло с тях! За някои ученическите години са най-щастливото и най-безгрижното време! За съжаление, разбираме това, когато то вече е отминало! Поставили сме си за цел до края на годината да съберем архив със снимки и спомени, за което отправяме призив към всички бивши наши колеги, ученици и родители! Може много да се говори и да се прави равносметка  - това са цели 90 години, но днес едно е най-важното - ЧЕСТИТ ЮБИЛЕЙ на всички, които се чувстват свързани по някакъв начин с 14. СУ!  Бъдете здрави, радвайте се на късмет и успехи, пазете прекрасни спомени от 14. СУ! Всяко училище е такова, каквото си го направим! Аплодисменти за всички вас!  

comment 0
visibility 3712
На "Първа българска армия" се пълнят дупки и оправят павета, основният ремо

На "Първа българска армия" се пълнят дупки и оправят павета, основният ремонт предстои

По ул."Първа българска армия" се оправят разместени павета и се пълнят дупки. Но това не е очаквания основен и планов ремонт на трасето. За това съобщават в социалната мрежа от администрацията на "Сердика". Те поясняват, че наличието на дупки и разместени павета водят до  инциденти. Заради това се тампонират дупките с асфалт и се пренарежда паважната настилка.    Това не е основния планов ремонт, при  който ще се изградят изцяло нова пътна настилка,  нови тротоари и ще се поднови уличното осветление. Това се прави до започване на основния проект за "Първа българска армия", с цел осигуряване сигурността както на пешеходците, така и на всички шофьори. По този участък има натоварен трафик, освен на автомобили, така и на масов градски транспорт. А точно безопасността на всички е от първостепенно значение.    

comment 0
visibility 3439
Почистват транспортен тунел Лъвов мост

Почистват транспортен тунел Лъвов мост

Инспектори от столичния район "Сердика" създадоха днес организация със съдействието на дирекция "Аварийна помощ и превенция" за затваряне на тунела "Лъвов мост".  Тунелът е затворен в посока запад, за да може да бъде почистен. От Столичен инспекторат обясниха, че се извършва почистване на наноси по пътното платно и профилактика на всички дъждопримни шахти в тунела. Движението ще бъде пуснато при приключване на работата, споделиха от Инспектората. Припомняме, че това не е първият път, в който се почистват тунели в София. Обикновено миенето на тунелите се извършва през нощта.

comment 0
visibility 3787
type-photo.svg
От "Сердика" обясниха ще затварят ли ДКЦ-то в "Орландовци"

От "Сердика" обясниха ще затварят ли ДКЦ-то в "Орландовци" (СНИМКИ)

Медицински център IX в "Орландовци" не само,че няма да бъде закриван, но се прави всичко необходимо за запазване на сградата като лечебно заведение. Това обясниха от администрацията на "Сердика" в социалната мрежа. Поясненията се правят заради спекулациите около съдбата на ДКЦ-то. С Решение №333 на Столичен общински съвет от 31.05.2018г. са отпуснати финансови средства от Специализирания общински приватизационен фонд, направление „Инвестиции и придобиване на ДМА“, за ремонт на покрива на лечебното заведение и отводняване. За удължаване експлоатационна годност на сградата ще бъдат изпълнени указаните в изготвения техническия паспорт строително - монтажни работи. От "Сердика" не са против работата на частните медицински центрове, но не подкрепят идеята за премахване и прекратяване дейността на Медицински център IX – София ЕООД. Причината- осигуряването на свободен достъп на гражданите до здравеопазването е основен общински приоритет. Тъй като поликлиниката е бивша детска градина, в имота на медицинския център, за да се използва пространството, се подготвя процедура за разширяване на ДГ №149 “Зорница” и изграждане на нов корпус.

comment 0
visibility 6275
Добротворци: "Заедно за Сердика" зарадваха 30 семейства  за Коледа

Добротворци: "Заедно за Сердика" зарадваха 30 семейства за Коледа (СНИМКИ)

30 семейства от район Сердика-Столична община, бяха приятно изненадани на 25 декември, на ден Коледа, с огромни пакети с храни, продукти и коледни подаръци за Рождество Христово, научи Столица.bg. Добротворците този път бяха от НПО "Задено за Сердика", които за пореден път организираха благотворителна инициатива. Повече от месец хората от "Заедно за Сердика" се организираха и подготвяха, за да зарадват семейства с деца и възрастни хора, живеещи в кварталите на Сердика. С собствени средства, дарения от граждани и приятели, подкрепили благородната идия от сдужението събраха средства и закупиха продукти и подаръци. В пакетите за храна имаше портокалиу мандарини, банани, шоколадови лакомства за малчуганите, питка с късметче, печено пиле и коледно подаръче. В инициативата се включи и един от най-добрите у нас ММА боици даниел Илиев. Известният спортист подари боксови ръкавици на малкия Александър, който стана втори на Държавното първенство. Предстивители на "Заедно за Сердика" обиколиха кварталите Орландовци, Бенковски и стигнаха почти до Подуяне. Преди месеци хората се бяха организирали и събраха средства, за да поставят ограда на парк в Орландовци и да запазят зелената площ, както и спортно игрище.  И за Великден, както и в първите дни от извънредното положение заради епидемията от COVID-19 хората се притекоха на помощ и подкрепиха нуждаещите се семейства, възрастни и самотни хора.

comment 0
visibility 5231
Отпуснати са 588 хил. лева за ремонта на храма "Св. Андрей Първозваний" в

Отпуснати са 588 хил. лева за ремонта на храма "Св. Андрей Първозваний" в "Банишора"

Храмът в квартал "Банишора"- "Св. Ап. Андрей Първозваний" ще бъде ремонтиран. Това ще е възможно след отпускане от правителството на 588 141 лв. за строителни и ремонтни дейности по сградата на църквата. Тя е и единствената, посветена на този Христов апостол в София. Построена е през 1926 година в памет и прослава на българските опълченци, загинали за свободата на България. За това разказват от администрацията на "Сердика" в социалната мрежа.    "Църквата "Св. Ап. Андрей Първозваний" е паметник на културата. Храмът наистина е в тежко състояние и съм сигурен, че след ремонта крайният резултат ще е много добър. В двора на църквата има изградено и неделно училище, което предоставя отлични условия за обучение на младите хора“, отбеляза във Фейсбук и инж. Тодор Кръстев, кмет на "Сердика".   „Изключително сме благодарни за средствата, които правителството отпусна за ремонтни дейности по сградата на храма. Имахме огромна нужда от тях”, допълни и отец Стилиян Табаков.    

comment 0
visibility 3201
Подариха люлка на децата от Дневен център за деца със специални потребности

Подариха люлка на Дневен център за деца със специални потребности в Орландовци

Дневен център за деца със специални потребности в столичния квартал „Орландовци“ получи люлка. Дарението е от Столичен инспекторат. Инспекторите и децата са стари познайници и неведнъж са участвали в различни съвместни инициативи. Идеята за подаръка възникнала спонтанно. „Когато се откриваше кокетната "Малка къщичка" в двора на читалище „Райна Княгиня“, решихме да подарим люлката. Това е сладкарницата, в която малчуганите правят сладкиши, готвят и напредват в своето развитие, учат се да са самостоятелни,“ разясниха от Столичен инспекторат. Децата от центъра се обучават дистанционно като всички останали ученици. „Всички ние желаем съвсем скоро мачуганите да огласят двора с бодър смях и песни и да се радват на придобивката,“ обясниха от районната администрация. 

Район Сердика

Територия на район Сердика

Столичният район Сердика е разположен в централната част на София. В пределите на район Сердика се включват кварталите Фондови жилища, Банишора, Орландовци, Малашевци, Бенковски и централната част на Драз махала. Може да се каже, че район Сердика е един от най-старите райони на столицата. Населението на район Сердика е приблизително 47 000 души.

район Сердика метростанция Сердика

Образование в район Сердика

На територията на район Сердикафункционират шест детски градини, три обединени детски заведения, една ясла, четири основни училища, три средни образователни училища, една профилирана гимназия по изобразителни изкуства, четири техникума и седем читалища.

48- мо основно училище “Йосиф Ковачев” e създадено през 1907 г. Повече от век е просветен център в район Сердика. В началото се е казвало „Ген. Столетов“, след това получава сегашното си име. Йосиф Ковачев дарява земя и пари за построяване на сградата на училището. Училището в район Сердикае специализирано в изучаването на чужди езици.

Друго училище в район Сердика с над сто годишна история е 59 ОУ „Васил Левски”. То е основано през 1892 г. До 1922 г. училището в район Сердика е известно като Малашевското училище. Настоящото си име получава през 1945 г. В училището кипи активна учебна и културна дейност. Децата взимат участие в различни училищни проекти и самодейни дейности, с което прославят училището и район Сердика.

60 основно училище “Св.св. Кирил и Методий” е най-старото училище в район Сердика. То е основано през 1842 г. В началото функционира като килийно училище. От 1919 г. училището се помещава в настоящата си сграда.

В район Сердика се намира и Профилираната гимназия за изобразителни изкуства „Професор Николай Райнов". Тук се изучават живопис, графика, скулптура, графичен дизайн, иконопис и керамика. В гимназията преподават известни художници. Така децата черпят знания и мнения директно от „извора“.

район Сердика Народен театър Иван Вазов

Култура в район Сердика

На територията на район Сердика функционират седем читалища. Както и преди, така и сега те са средища на културата и просветата.

Народно читалище "Цар Борис ІІІ" в район Сердика  има засилено присъствие в обществения и културен живот на столицата. През 1998 г. кметството на район Сердика финансира ремонта на читалищната сграда. Хорът на Софийските момчета в район Сердика се подготвя в читалището. Диригент на хора е Адриана Благоева. Хорът е с изключително богат репертоар и е първият по рода си.

Друг изявен състав на читалището е  Фолклорният танцов ансамбъл "Балкан" в район Сердика. Единствен в страната е и Мандолиненият оркестър "Орфей" при читалището. Висок професионализъм демонстрира и балетната формация „Стрела Арт“.

Народно читалище “Г.Бенковски”в район Сердикае събрало в себе си две стари читалища - “Пробуда” от 1911 г. и  “Иван Вазов” от 1921 г. През 1965 г. се появява новото читалище с име „Г. Бенковски“. Читалището разполага с богата библиотека.

Народно читалище “Веда” в район Сердика е специализирано в подготовката на танцови формации. Клубът по спортни танци “Брилянт” печели редица награди и титли. В читалището функционира школа по класически балет. Последната създадена танцова формация е групата по брейк.

Народно читалище “П.Славейков” в район Сердика е основано през 1919 г. Библиотечният му фонд е изключително богат и непрекъснато се увеличава. Тук се подготвят децата от вокална група “Славейче”.

район Сердика Лъвов мост

Здравеопазване в район Сердика

 

На територията на район Сердика функционират ІІ и V градски болници. Тук се намира Транспортния медицински институт, Седми и Девети ДКЦ и СЦ-2.

район Сердика Централна автогара

Забележителности в район Сердика

 

В пределите на район Сердика има редица забележителности и важни за столицата обекти. Централният столичен булевард „Княгиня Мария-Луиза“ по социалистическо време е носил името „Георги Димитров“.

В район Сердика се намира и друга известна столична улица – „Георги Раковски“ или както е по-известна „Раковска“. Често я наричат театралната улица тъй като по нея са разположени редица театри, начело с Народния театър „Иван Вазов“.  

На територията на район Сердика са разположени Централната автогара и Централна ЖП гара. Автогарата отваря врати праз 2004 г. Тя изпраща и приема множество автобуси от и за страната и чужбина.

район Сердика Централна гара

Централна гара София в район Сердика е най-голямата ЖП гара в страната. Тя е разположена на бул. „Мария – Луиза“. Настоящата сграда на гарата е построена през 1974 г. Първоначално гарата се е помещавала в сграда, проектирана от Антонин Колар, Богдан Прошек и Т. Марков. Откриването ѝ е през 1888 г. По това време през софийската гара минавали “Симплон – Ориент експрес” и “Директ – Ориент експрес”. Сградата е най-впечатляващата за Балканите. Разполагала е с три чакални за различните класи.

В пределите на район Сердика са разположени и Централните софийски гробища. Освен, че е най-голямото гробище в столицата, в него да положени тленните останки на редицаизвестни личности – Алеко Константинов, Димитър Димов, Димитър Талев, Христо Смирненски и много други.

Друг интересен обект в район Сердика е Централният софийски затвор. Това е един от най-старите и най-големи затвори в страната. Разположен е на площ от 3700 кв.м.

Емблематичният за столицата Лъвов мост също е на територията на район Сердика. Идеята за изграждането на Лъвов мост принадлежи на Христо Данов. Замислен е като възпоменателен комплекс за загиналите на това място българи. До мястото, където се издига сега моста в район Сердика са обесени Стойчо Рашков и Тодор Малеев, участници в априлското въстание. Единият от софийските книжари, Георги Стоицев, също е бил екзекутиран тук.  Тази идея е посрещната с ентусиазъм и фирмата на братя Прошек се заема с изграждането на моста. Вацлав Прошек дава идеята за украсата и строежа на моста. Лъвовете са символи на героизма на загиналите и в частност четиримата обесени книжари. Те са изработени от бронз от „Рудолф Филип Вагнер“ – австрийска фирма. Идеята не е осъществена изцяло. Издигнат е моста с четирите лъва. Цената за времето си е огромна – 260 000 лв. Мостът е издигнат на мястото на Шарения мост.

Днес Лъвов мост е главно и изключително натоварено столични кръстовище в район Сердика. Той е живописна връзка на Автогарата и Централна гара с центъра на София. Дължината му е 26 метра, ширината е 18.1 метра. Заради четирите бронзови лъва, получава името Лъвов мост. Около моста е трябвало да има кръгов площад, а моста да е централен елемент, издигащ се над Владайската река.

През последните години, след пълна реконструкция, Лъвовият мост в район Сердика  става почти изцяло пешеходна зона. Единствено столичните трамваи преминават през него.  Отстрани на моста още стои паметната плоча, посветена на Георги Стоицев.

Територия на район Сердика

Образование в район Сердика

Култура в район Сердика

Здравеопазване в район Сердика

Забележителности в район Сердика

Прочетете още