Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 144 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 949 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 20 Гласове)
Общо гласували: 1113 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 3444
type-photo.svg
Децата от 58 ОУ "Сергей Румянцев" с грижа за птиците преди идващата зима

Децата от 58 ОУ "Сергей Румянцев" с грижа за птиците преди зимата (СНИМКИ)

Децата от 58 ОУ "Сергей Румянцев" в "Сердика" получиха ценни знания как да се грижат за дивите пойни птици, особено преди идващата зима. Вчера в парк „Братска могила“, кв. "Орландовци", с помощта на експерти от БДЗП, бяха поставени, по безопасен за дръвчетата начин, няколко къщички за диви пойни птици. Малчуганите от III „А“ клас на училището дариха своята шепа любов на пернатите си приятели – птиците. Те напълниха със слънчогледови семена хранилките им, закачени после върху клоните на дърветата в парка.    Полезната кампания се нарича "Шепа любов – децата с грижа за птиците“. Тя е по инициатива на кмета на района инж. Тодор Кръстев и се прави съвместно с Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ и 58.ОУ „Сергей Румянцев“.      Експертите разказаха на децата интересни неща за видовете птици, които обитават парка, и които се очаква да се заселят в поставените къщички.     

comment 0
visibility 1965
Шофьор на тежкотоварен автомобил отнесе глоба на бул. „Илиянци“ (СНИМКИ)

Шофьор на тежкотоварен автомобил отнесе глоба на бул. „Илиянци“ (СНИМКИ)

Водач на тежкотоварен автомобил бе глобен от Столичен инспекторат и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ на столичния булевард „Илиянци“. На шофьора е съставен акт за непочистена ходова част. В с. „Требич“ инспекторите също проверяваха за непочистени гуми и ходова част или без чергило. В района не са установени нарушения, съобщиха от Столичен инспекторат. От началото на годината до момента са извършени 1050 проверки и са съставени 112 акта за установяване на административно нарушение. Съвместно с ДАИ са направени 79 проверки и са съставени 15 акта. От извършените 1129 проверки с двете институции до настоящия момент са съставени 127 акта за нарушения на разпоредбите на Наредба за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столична община.

comment 0
visibility 2412
Обучават учениците от 58 ОУ "Сергей Румянцев“ на безопасен интернет (СНИМК

Обучават учениците от 58 ОУ "Сергей Румянцев“ на безопасен интернет (СНИМКИ)

Лекция по безопасен интернет бе изнесена пред учениците от 7 "А" и 7 "Б" клас на столичното 58ОУ "Сергей Румянцев" в столичния район "Сердика". Кампанията е организирана по инициатива на кмета на района - инж.Тодор Кръстев. Лекцията бе изнесена съвместно с ГДБОП, съобщиха на официалната страница на района в социалната мрежа. Инспектор Емил Илиев от ГДБОП обясни на учениците от софийското школо как да сърфират в мрежата безопасно. В Интернет дебнат много опасности за най-малките и не винаги родителите могат да предпазят децата си във виртуалното пространство.

Реклама
comment 0
visibility 3116
type-photo.svg
Розови сърца ще събират "Капачки за бъдеще" вече и в "Сердика"

Розови сърца ще събират "Капачки за бъдеще" вече и в "Сердика" (СНИМКИ)

Ментални контейнери във формата на розови сърца от вчера събират "Капачки за бъдеще" и на територията на район "Сердика". Инициативата е на кмета на района.    Ето и местата, където ще се събират пластмасови капачки за добра кауза:  14.СУ „Проф. д-р Асен Златарев“,  29.СУ „Кузман Шапкарев“, 48.ОУ „Йосиф Ковачев“,  100 ОУ „Найден Геров“,  ДГ № 45 „Алиса“,  ДГ № 48 „Братя Грим“,  ДГ № 53 „Дядовата ръкавичка“,  ДГ № 199 „Сарагоса“,  ДГ № 106 „Княгиня Мария Луиза“,  магазин „Т-Маркет“ в кв. Банишора и в сградата на районната администрация.    В рамките на днешния ден ще бъдат сложени контейнери за капачките и в останалите училища и детски градини в район „Сердика“, а до края на седмицата и в още 4 търговски обекта в района.  

comment 0
visibility 2876
Дървета пречат на пешеходци в Банишора

Дървета пречат на пешеходци в Банишора (СНИМКИ)

Клони на дървета затрудняват движението на пешеходците в столичния квартал Банишора. Столичанка публикува във фейсбук групата „Безумията в София“ кадри на дърветата, които се намират на ул."Опълченска",  бл 41. Трябва да си джудже, за да минеш, възмущава се софиянката. Администраторът на групата Владимир Христовски коментира, че сигналът е подаден до отговорните институции.

comment 0
visibility 2452
Психолози борят агресията сред ученици в 59 ОУ „Васил Левски“ (СНИМКИ)

Психолози борят агресията сред ученици в 59 ОУ „Васил Левски“ (СНИМКИ)

Психолози работиха по проект „Тренингови групи за превенция на агресията и насилието в училище“ на СО - район „Сердика“. Обученията продължиха в 59 ОУ „Васил Левски“. В обученията този път се включиха група ученици от 8 А клас. Учениците участваха активно в предвидените интерактивни игри, игри за загряване и себерефлексия. Най-увлекателни за групата се оказаха арт-техническите занимания.

comment 0
visibility 2798
Футболисти от училищата в "Сердика" мериха сили в турнира за "Купата на кме

Футболисти от училищата в "Сердика" мериха сили в турнира за "Купата на кмета"

Футболисти от училищата в "Сердика" премериха сили в традиционния турнир за "Купата на кмета".    Участваха 9 отбора от района. Първенци станаха  тимовете на  60 ОУ "Св.Св. Кирил и Методий" /5 - 7 клас/ ; 29 СУ "Кузман Шапкарев /8 - 10 клас/. Оспорваните срещи се играха на футболните игрища на спортен комплекс "Орландо спорт", кв. "Орландовци". Заелите първите три места отбори бяха наградени с купи, а състезателите с медали. На всеки отбор, участвал в турнира, беше подарена футболна топка.   Спорното събитие се реализира в подкрепа на инициативата „София – Европейска столица на спорта”.   Целта на проекта е да популяризира спорта като здравословен начин на живот, да създаде сред децата положително отношение към физическите упражнения и спорт, да възпита дух на честна игра, солидарност и толерантност.  

comment 0
visibility 3948
Столични вандали трошат трамваи в Орландовци

Столични вандали трошат трамваи в Орландовци

Столичният общински съветник Карлос Контрера алармира в профила си във фейсбук, че зачестяват случаите на вандализъм срещу мотрисите по трамвайна линия 18. В рамките на този месец на два пъти млади момчета от различни групи задействат без каквато и да е причина аварийната спирачка на мотрисата. Подобни прояви на вандализъм са опасни - най-малкото могат да доведат до сериозни щети по мотрисата. Хулиганските прояви се разиграват по маршрута на линията в Орландовци - първият път на последната спирка, вторият на предпоследната. Видеонаблюдението в мотрисите е заснело инцидентите. По първия случай общинският съветник е изпратил сигнал до СДВР, а днес ще депозира сигнал и за втория. 

comment 0
visibility 2539
Психолози борят агресията сред учениците в „Сердика“ (СНИМКИ)

Психолози борят агресията сред учениците в „Сердика“ (СНИМКИ)

Столични психолози провеждат обучения с ученици от софийското 59 ОбУ "Васил Левски". Инициативата е по проект "Тренингови групи за превенция на агресията и насилието в училище," обясниха в страницата в социалната мрежа на софийския район „Сердика“. Проектът е финансиран по Програма за развитие на физическото възпитание и спорта на Столична община.

comment 0
visibility 2481
"Сердика" пита: Къде да се изгради открит фитнес в кв. Бенковски

"Сердика" пита: Къде да се изгради открит фитнес в кв. Бенковски

От район "Сердика" се допитват до живеещите в кв. бенковски, къде да се изгради открит фитнес. В социланата мрежа от районната администрация са предложили два варианта в градинката на пл. Биримирци.   В "Бенковски" е започнало обновяване на квартала след сигнали и искане на граждани. След срещи с живеещите там вече има изградени две детски площадки,  и алейната мрежа. Оставено е и място, на което ще се издигне паметник в градинката на пл. Биримирци.   В "Сердика" очакват предложения и мнения на живеещите в квартал "Бенковски" преди да се започне строителството на открития фитнес.   "Тук ще се изсекат дървета, които са на 50 години. И под двете места минава водопровод и силови кабели на ЧЕЗ. При евентуални строителни дейности има опасност от аварии", предупреждава в коментара си в социалната мрежа жител на квартала в 

comment 0
visibility 3367
"Сердика" предлага 4 локации за поставяне на сърца за "Капачки за бъдеще"

"Сердика" предлага 4 локации за поставяне на сърца за "Капачки за бъдеще"

На четири места в район Сердика-Столична община, да се поставят огромни сърца, в които да се събират капачки. Локациите са предложени от кметството в социалната мрежа. Общинската администрация отчита големия интерес на гражданите към благородната инициатива „Капачки за бъдеще“ и ще постави сърца, за да се сабират постоянно, а не само кампанийно. Благодарение на инициативата всяка година се купуват кувьози за болници в страната. От район Сердика се допитват до гражданите и правят предложение металните контейнери, с формата на сърца, за събиране на капачки да бъдат поставени на 4 локации в района: - Пред магазин „Билла“ в кв. Орландовци, ул. „Железопътна“ 18- Пред магазин „Фреш Маркет“ в кв. Бенковски, бул. „Лазар Михайлов“ 65- Пред магазин „Буров“, в ж.к. Фондови жилища, ул. „Пражка пролет“- Пред „Магазинъ 345“ в кв. Банишора, бул. „ген. Николай Г. Столетов 102 От администрацията очакват и други предложения на граждани и организации. Контейнерите във формата на сърце вече са изработени и се очаква да се уточнят местата и да се монтират.

comment 0
visibility 2487
"Сердика" с празничен концерт за празника на София

"Сердика" с концерт за празника на София

Район "Сердика"-Столична община, организира празничен концерт по случая 17 септември, Деня на София. Събитието е от 18.00 часа в градинката "Майчин дом" на бул. "Христо Ботев". Културното събитие включва празнична програма с музика и хумор за жителите и гости на района. Участие ще вземат Радо Шоу и народната певица Антония Рангелова. тържеството е част от Календара на културните събития на Столична община. На празненството ще се спазват всички противоепидемиологични мерки на Министерство на здравеопазването във връзка с COVID - 19, уверяват от кметството на "Сердика".

comment 0
visibility 2166
type-photo.svg
Ремонтират паркинг и детска площадка в "Сердика"

Ремонтират паркинг и детска площадка в "Сердика" (СНИМКИ)

Ремонтни дейности с пълна сила вървят в "Сердика", става ясно от публикации на районната администрация в социалната мрежа.    В ход са ремонтните дейности по асфалтиране на паркинга зад блок 212 във "Фондови жилища".   Заедно с това от днес е започнало и реновирането на съществуващите съоръжения на детската площадка пред блоковете 7, 8 и 9 в квартал "Орландовци".    

comment 0
visibility 3708
Укрепват и санират 14 СУ „Проф. д-р Асен Златаров“

Укрепват и санират 14 СУ „Проф. д-р Асен Златаров“

Санирането на 14. СУ „Проф. д-р Асен Златаров“ в  „Банишора“ върви по график и се очаква да завърши до началото на новата учебна година. Това установи проверка на столичния кмет Йорданка Фандъкова и кмета на район „Сердика“ Тодор Кръстев на строителния обект.   Освен санирането се прави и конструктивно укрепване на сградата. Топлоизолацията ще даде възможност за по-добър топлинен конфорт през студените месеци и ефективно използване на средствата, с които в момента се покриват сметките за отопление. Директорът на училището Ернест Георгиев сподели, че в училището се обучават 440 ученици на една смяна. Цветовете на новата фасада са избрани от родителското настоятелство и се харесват от децата.   През 2017 година със средства, отпуснати от СО, бе ремонтиран покривът на училището, а дограмата бе сменена.      В момента текат ремонти в още 8 детски градини и училища в София: ДГ № 167 „Малкият принц“, ДГ № 198 „Детско царство“, 96. СУ „Лев Николаевич Толстой“, ДГ № 89 „Шарена дъга“,   училища ДГ № 55 „Магнолия“, ДГ № 113 „Преспа“, филиала на ДГ „Слънчогледи“.    

comment 0
visibility 2388
Заради подпорна стена препроектират разширението на гимназия "Николай Райно

Заради подпорна стена препроектират разширението на гимназия "Николай Райнов"

Профилираната гимназия по изобразителни изкуства "Проф. Николай Райнов" в София ще има физкултурен салон, какъвто до момента никога не е имало. До края на годината започва строителството на спортната зала. Това е последното училище в столицата, което е без база за спортуване. Новината съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова при започването, вчера, на строителството на нов корпус на 9-а Френска езикова гимназия в София. Разширението на профилираната гимназия "Проф. Николай Райнов" бе планувано за тази година, но се отложи, защото се наложи препроектиране. Саниране и физкултурен салон ще има гимназията по изобразителни изкуства в Сердика Проектът за нов физкултурен салон бе готов, но се оказа, че има много голяма денивелация, около 5 м, между улицата и сградата на училището. Затова се налага да се направи подпорна стена, за да се запази двора. Затова сега се прави корекция на първоначалния проект. финансирането е осигурено от Столична община, обясниха пред Столица.bg от район Сердика. Процедурата, която беше пусната за избор на изпълнител е спряна преди месец и ще се отвори нова, след като проектирането завърши. Очакванията са строителството да започне до края на годината. Проектът е на стойност над 1 млн. лв. и предвижда изграждане на салон за физкултура, оборудване, подпорна стена и саниране за енергийна ефективност на цялата сграда.    

Район Сердика

Територия на район Сердика

Столичният район Сердика е разположен в централната част на София. В пределите на район Сердика се включват кварталите Фондови жилища, Банишора, Орландовци, Малашевци, Бенковски и централната част на Драз махала. Може да се каже, че район Сердика е един от най-старите райони на столицата. Населението на район Сердика е приблизително 47 000 души.

район Сердика метростанция Сердика

Образование в район Сердика

На територията на район Сердикафункционират шест детски градини, три обединени детски заведения, една ясла, четири основни училища, три средни образователни училища, една профилирана гимназия по изобразителни изкуства, четири техникума и седем читалища.

48- мо основно училище “Йосиф Ковачев” e създадено през 1907 г. Повече от век е просветен център в район Сердика. В началото се е казвало „Ген. Столетов“, след това получава сегашното си име. Йосиф Ковачев дарява земя и пари за построяване на сградата на училището. Училището в район Сердикае специализирано в изучаването на чужди езици.

Друго училище в район Сердика с над сто годишна история е 59 ОУ „Васил Левски”. То е основано през 1892 г. До 1922 г. училището в район Сердика е известно като Малашевското училище. Настоящото си име получава през 1945 г. В училището кипи активна учебна и културна дейност. Децата взимат участие в различни училищни проекти и самодейни дейности, с което прославят училището и район Сердика.

60 основно училище “Св.св. Кирил и Методий” е най-старото училище в район Сердика. То е основано през 1842 г. В началото функционира като килийно училище. От 1919 г. училището се помещава в настоящата си сграда.

В район Сердика се намира и Профилираната гимназия за изобразителни изкуства „Професор Николай Райнов". Тук се изучават живопис, графика, скулптура, графичен дизайн, иконопис и керамика. В гимназията преподават известни художници. Така децата черпят знания и мнения директно от „извора“.

район Сердика Народен театър Иван Вазов

Култура в район Сердика

На територията на район Сердика функционират седем читалища. Както и преди, така и сега те са средища на културата и просветата.

Народно читалище "Цар Борис ІІІ" в район Сердика  има засилено присъствие в обществения и културен живот на столицата. През 1998 г. кметството на район Сердика финансира ремонта на читалищната сграда. Хорът на Софийските момчета в район Сердика се подготвя в читалището. Диригент на хора е Адриана Благоева. Хорът е с изключително богат репертоар и е първият по рода си.

Друг изявен състав на читалището е  Фолклорният танцов ансамбъл "Балкан" в район Сердика. Единствен в страната е и Мандолиненият оркестър "Орфей" при читалището. Висок професионализъм демонстрира и балетната формация „Стрела Арт“.

Народно читалище “Г.Бенковски”в район Сердикае събрало в себе си две стари читалища - “Пробуда” от 1911 г. и  “Иван Вазов” от 1921 г. През 1965 г. се появява новото читалище с име „Г. Бенковски“. Читалището разполага с богата библиотека.

Народно читалище “Веда” в район Сердика е специализирано в подготовката на танцови формации. Клубът по спортни танци “Брилянт” печели редица награди и титли. В читалището функционира школа по класически балет. Последната създадена танцова формация е групата по брейк.

Народно читалище “П.Славейков” в район Сердика е основано през 1919 г. Библиотечният му фонд е изключително богат и непрекъснато се увеличава. Тук се подготвят децата от вокална група “Славейче”.

район Сердика Лъвов мост

Здравеопазване в район Сердика

 

На територията на район Сердика функционират ІІ и V градски болници. Тук се намира Транспортния медицински институт, Седми и Девети ДКЦ и СЦ-2.

район Сердика Централна автогара

Забележителности в район Сердика

 

В пределите на район Сердика има редица забележителности и важни за столицата обекти. Централният столичен булевард „Княгиня Мария-Луиза“ по социалистическо време е носил името „Георги Димитров“.

В район Сердика се намира и друга известна столична улица – „Георги Раковски“ или както е по-известна „Раковска“. Често я наричат театралната улица тъй като по нея са разположени редица театри, начело с Народния театър „Иван Вазов“.  

На територията на район Сердика са разположени Централната автогара и Централна ЖП гара. Автогарата отваря врати праз 2004 г. Тя изпраща и приема множество автобуси от и за страната и чужбина.

район Сердика Централна гара

Централна гара София в район Сердика е най-голямата ЖП гара в страната. Тя е разположена на бул. „Мария – Луиза“. Настоящата сграда на гарата е построена през 1974 г. Първоначално гарата се е помещавала в сграда, проектирана от Антонин Колар, Богдан Прошек и Т. Марков. Откриването ѝ е през 1888 г. По това време през софийската гара минавали “Симплон – Ориент експрес” и “Директ – Ориент експрес”. Сградата е най-впечатляващата за Балканите. Разполагала е с три чакални за различните класи.

В пределите на район Сердика са разположени и Централните софийски гробища. Освен, че е най-голямото гробище в столицата, в него да положени тленните останки на редицаизвестни личности – Алеко Константинов, Димитър Димов, Димитър Талев, Христо Смирненски и много други.

Друг интересен обект в район Сердика е Централният софийски затвор. Това е един от най-старите и най-големи затвори в страната. Разположен е на площ от 3700 кв.м.

Емблематичният за столицата Лъвов мост също е на територията на район Сердика. Идеята за изграждането на Лъвов мост принадлежи на Христо Данов. Замислен е като възпоменателен комплекс за загиналите на това място българи. До мястото, където се издига сега моста в район Сердика са обесени Стойчо Рашков и Тодор Малеев, участници в априлското въстание. Единият от софийските книжари, Георги Стоицев, също е бил екзекутиран тук.  Тази идея е посрещната с ентусиазъм и фирмата на братя Прошек се заема с изграждането на моста. Вацлав Прошек дава идеята за украсата и строежа на моста. Лъвовете са символи на героизма на загиналите и в частност четиримата обесени книжари. Те са изработени от бронз от „Рудолф Филип Вагнер“ – австрийска фирма. Идеята не е осъществена изцяло. Издигнат е моста с четирите лъва. Цената за времето си е огромна – 260 000 лв. Мостът е издигнат на мястото на Шарения мост.

Днес Лъвов мост е главно и изключително натоварено столични кръстовище в район Сердика. Той е живописна връзка на Автогарата и Централна гара с центъра на София. Дължината му е 26 метра, ширината е 18.1 метра. Заради четирите бронзови лъва, получава името Лъвов мост. Около моста е трябвало да има кръгов площад, а моста да е централен елемент, издигащ се над Владайската река.

През последните години, след пълна реконструкция, Лъвовият мост в район Сердика  става почти изцяло пешеходна зона. Единствено столичните трамваи преминават през него.  Отстрани на моста още стои паметната плоча, посветена на Георги Стоицев.

Територия на район Сердика

Образование в район Сердика

Култура в район Сердика

Здравеопазване в район Сердика

Забележителности в район Сердика

Прочетете още