Зам.-кметът по екология и районният на Сердика инспектираха миене на улици в Орландовци (СНИМКИ)

photo_library
 • Зам.-кметът по екология и районният на Сердика инспектираха миене на улици

  Снимка: Столица.bg

 • Зам.-кметът по екология и районният на Сердика инспектираха миене на улици

  Снимка: Столица.bg

Подписани са над 1400 договора с домакинства за безплатна смяна на старите отполителни уреди с екологични, каза Десислава Билева

Ключови улици с обществено значение и вътрешноквартални бяха измити до блясък в столичния квартал Орландовци, район Сердика-Столична община, днес. По време на почистването инспекция направиха зам.кметът по екология на София десислава Билева и кметът на Сердика инж. Тодор Кръстев.

И двамата искаха да се уверят, че измиването е качествено и по определените изисквания, след като граждани редовно недоволстват от фирмите за чистота. И въпреки че на място се упражнява строг контрол от представители на Столичен инспекторат двамата кметове искаха да бъдат сигурни, че улиците се измити качествено.

Измити днес бяха ключовата ул. "Николай Райнов" в Орландовци, както и ул. "Димитър Гущанов", "Лястовица", "Одеса" и "Петър Величков" и други вътрешноквартали под зоркия поглед на представители на Столичен инспекторат, които са безкомпромисни за качеството.

"Това е една от мерките, които непрекъснато реализираме за механизирано миене на вътрешнокварталните улици", заяви Десислава Билева. Тя обясни, че контролът и миенето са мерките по сега действащите програми и са включени и в новата програма за следващите 6 години, от 2021 до 2026 г.

Билева и Кръстев направиха обход на целия район, защото основния източник на замърсяване на въздуха е битовото отопление, както и транспорта. "Основият проблем напоследък е идентифицираните кални петна, там където колите паркират нерегламенитрано, по зелените площи и калта, и разнасят праха, който ние впоследстиве мием по улиците. В новата програма Столична община продължава с активна работа за подобряване на качеството на въздуха. Първо продължава подмяната на отоплителни усторйства на домакинствата безплатно. Досега са одобрени над 5500 и вече има над 1400 сключени договори, така че през новия отоплителен сезон, от септември 2021 г., ще подменим техните печки", коментира Билева.

От Столична община са насочили усилия и към реализиране на програмата за неутрализиране на източника на замърсяване, а именно калните точки. Активно се работи с районните кметове на 24-те района на София. "Започваме да действаме активно по тези кални точки, като са облагородени 7 през 2020 г. в районите Надежда, Овча купел, Красна поляна.

Зам-кметът по екология обяви, че в новата пограма ще се обособят нискоемисионни зони в София за транспорта, така и за битовото отопление. За транспорта поетапно ще се въведе ограничение за автомобили да влизане в центъра на София когато има дни с надвишение на ФПЧ.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (15%, 237 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (82%, 1288 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 38 Гласове)
Общо гласували: 1563 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Дядо Коледа подрани за децата от работилницата в район Сердика (С......

Трескава подготовка тече в Коледната работилница в район Сердика-Столична община, по случай предстоящите празници. ...

Прочети още keyboard_arrow_right