Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
  • Николай Веселинов (23%, 88 Гласове)
  • Веселин Кирев (12%, 45 Гласове)
  • Албена Белянова (65%, 250 Гласове)
Общо гласували: 383 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 899
-

Още една "кална точка" в "Слатина" се превръща в паркинг

Продължава облагородяването на "кални точки" на територията на столицата. Поредната такава е на територията на район "Слатина" до парк “Гео Милев” по протежение на ул. “Бетховен”. Дейностите по изграждането на паркинга започнаха на 12 септември. "Паркирането по тази най-близка до парка улица беше само в кал и прах, когато поех тази пост", напомня кметът на района Георги Илиев, като добави, че усилията на администрацията са насочени към намаляване на замърсяването на въздуха, причинено от паркиращи живеещи там граждани и посетители на парка. "Дойде ред и на участъка от ул. Чар до ул. Трудолюбие", отбеляза той. Ремонтът реално създава неудобства на гражданите, затова от местната администрация са решили да го разделят на два етапа с равен брой места за паркиране, уточни Георги Илиев. "Първо ще изпълним източната половина и когато може да се паркира на нея - западната", каза той.  

comment 0
visibility 783
-

Изграждат нови тротоари на ул. "Велчо Атанасов" в Слатина

В столичният район "Слатина" се работи по изгражането на нов тротоар на ул. “Велчо Атанасов” между “Юндола” и “Блага Димитрова”. Кметът на района Георги Илиев сподели в социалните мрежи, че се радва за обновяването на един ключов участък, за който в районната администрация са постъвали множество сигнали. "Въпреки, че вече трета година (а всъщност дори осма, откакто първо е планиран) чакаме да почне цялостен ремонт на улицата, решихме че точно тази отсечка не може повече да чака", отбеляза той. Проектът предвижда и изграждаме и джобове за контейнерите за смет. Илиев със съжаление отбелязва, че работниците на обекта са се оплакали, че докато работят, коли и бусове вече се качват върху изградената част от още недовършения тротоар. От своя страна районният кмет е изпратил спешно писмо до ресорния зам.-кмет на София с настояване да се поставят антипаркинг колчета възможно най-скоро. "Моля ви, пазете това което правим с оскъдните средства, с които разполагаме!", призова кметът на "Слатина".  

comment 0
visibility 1027
-

Район „Слатина“ стартира кампания срещу словесното насилие сред подрастващите (ВИДЕО)

Столичният район "Слатина" започна кампания срещу словесното насилие сред подрастващите. Официалният старт на кампанията беше даден вчера, 19 септември, с представянето на първия клип от нея: “Помисли, преди да натиснеш Send”. Клипът е фокусиран върху словесната агресия, он- и офлайн, разказа във фейсбук кметът на "Слатина" Георги Илиев. "Има много начини да пронижеш сърцето на някого с думи, но когато видиш как обидата преминава през челото му, това може би ще те жегне, и макар и след години може да те накара да намериш сили в себе си да поискаш прошка. А изпратените „на тъмно“ думи летят безмилостно към целта си по всяко време на денонощието – когато сме най-уязвими, „в гръб“, когато сме свалили бронята си. Тук агресорът се чувства по-малко лош и може и никога да не разбере за болката, която е причинил. Никой няма право да ограбва друг от капацитета му за радост!", пише още Илиев. Кампанията е инициатива на район „Слатина“ – Столична община и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. Първият клип от кампанията е с режисьор Виктор Чучков, оператор - Борис Славков. Автор на текстовете е Елица Виденова. Участват Филип Буков, Краси Георгиев – Красе, Светлин Александров, Елина Пашаланова, Леа Атанасова, Виктор Николов, Александър Буков, Георги Илиев.

Реклама
comment 0
visibility 847
Детска градина „Слънчево детство“ в „Слатина“ се разшири с още една група

Детска градина „Слънчево детство“ в „Слатина“ се разшири с още една група

Разширената детска градина № 65 „Слънчево детство“ в „Слатина“ посрещна своите възпитаници с истински цветен празник. Официални гости на тържеството бяха кметът на София Йорданка Фандъкова и районния кмет на „Слатина“ Георги Илиев, съобщават от Столична община. Това е поредното разширение за детската градина, която е една от най-големите в района, със своите 15 групи. След като беше направено разширение за 3 групи преди години, тази година е разкрита още една нова група. Обособяването на групата е по идея на кмета на район „Слатина“ Георги Илиев. В момента в София се строят 30 детски градини и ясли по програмата на кмета на София, като 11 от тях ще приключат до края на годината.

comment 0
visibility 1109
-

Кметът на "Слатина" готви промени в закона за местното самоуправление

Кметът на столичния район "Слатина" Георги Илиев съобщи в социалните мрежи, че съвместно с екип от експерти подготвя предложения за промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация. Целта на инициативата е да се регламентират правомощията и отговорностите на всяка институция пропорционално на начина ѝ на избор. По думите на районния кмет, в над 80% от случаите реално проблемите не са в правомощията на районния кмет. Идеята е да се променят правилата, така че тези, които са пряко избрани, да могат да си носят тази отговорност, каза пред БНР Георги Илиев. Като най-видими проблеми районният кмет посочи почистването, поддръжката на главните улици и парковете. "Хората няма как да подозират, че от едната страна на улицата коси районният кмет, а от другата страна коси "Зелена система" на Столичната община", отбеляза той. "Не може районният кмет (пряко избран) да няма достъп до отчетите за почистване на района от фирмата, наета от СО или дори да не може да сложи едно анти-паркинг колче без разрешението на някаква дирекция в Столична община", заяви Георги Илиев. "На районите им трябват делегирани бюджети. Ние нямаме никакви средства реално", категоричен е районният кмет. "На нас ни се отпускат по решения на СОС средства, които биха стигнали например за 5 тротоара", каза още той, като добави, че това е сумата "за един район, в който живеят повече хора, отколкото в цялата Видинска област".      

comment 0
visibility 1300
В Слатина представят Спортовете, с които НЕ израснахме

В Слатина представят спортовете, с които НЕ израснахме

Фестивал на нетрадиционните спортове ще се проведе в столичния район „Слатина“. Събитието ще се състои на 1 октомври в спортен комплекс „Академика IV“, 4-ти километър, от 11:00 до 17:00 часа, уточняват от местната администрация. Водещи ще бъдат Камен Алипиев – Кедъра и Краси Георгиев – Красе. Инициативата се реализира с подкрепата на Програма за развитие на физическото възпитание и спорта. С три от най-големите спортни зали в София и трите си стадиона, район „Слатина“ е ключово място за българския спорт. Като част от усилията ни да осигурим повече възможности за спорт сред гражданите не само на „Слатина“, но и на цяла София, искаме да популяризираме спортове, които не са част от нашата култура. Но тези спортове ги има. Те са тук, развиват се, набират все по-голяма популярност, имат клубове и федерации, ревностни фенове и първенства“, заявяват организаторите. Във фестивала са поканени всички федерации и клубове, популярни лица в журналистиката и спорта. Програмата включва: - Философията зад 200-годишната история на ръгбито – с Васил Върбанов - Представянето на новосъздадената Университетска лига по ръгби между Софийския университет и Нов български университет - Американски футбол със „Софийските Мечки“ - Бейзбол с националния отбор на България - Крикет - Лакрос - Пикълбол - Бадминтон - Петанк - Стрелба с лък - Мажоретен спорт - Интернет игри - Демонстрации на професионалисти - Възможност да опитате сами - Разкази за историята на спортовете и тяхното развитие - Информация къде тези спортове могат да се практикуват в София - Цял ден спорт и забавления на открито в оградено и защитено от автомобили пространство Фестивалът е част от кампанията на район „Слатина“ и неговата Местна комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните „Помисли, преди да натиснеш Send“. В инициативата се включват режисьорът Виктор Чучков, актьорите Филип Буков и Александър Сано, журналистът от „Дарик“ радио Константин Вълков, ултрамаратонецът Краси Георгиев и крос-фит състезателите Светлин Александров и Елина Пашаланова.

comment 1
visibility 1551
Глобиха собственика на два питбула, пуснати без придружител в кв. „Редута“

Глобиха собственика на два питбула, нападнали минувачи в кв. „Редута“

Собственик на два питбула е бил глобен днес за това, че е пуснал кучетата си без намордник и без придружител в софийския кв. „Редута“, съобщават от Столичния инспекторат. Четириногите са нападнали двама минувачи на ул. „Боян Магесник“. Само благодарение на бързата реакция на полицейски патрул хората са се разминали без наранявания. Своевременно е изпратен екип на ОП “Екоравновесие“, който е прибрал животните по разпореждане на полицията. От началото на месец август до момента в София са проверени над 220 стопани на кучета. Съставени са 6 акта и са наложени глоби с фиш на място за по-незначителни нарушения. Установените нарушения са съгласно изискванията на Закона ветеринарномедицинската дейност. Актовете са съставени на собственици на кучета, заради водене без повод и причинени инциденти – ухапване на хора или на други кучета. Столичен инспекторат извършва част от проверките съвместно с екипи на Общинска полиция, районните администрации и екипи на ОП „Екоравновесие“. „Проверките се правят, както по график, така и след жалби на граждани за проблеми при разходките на кучетата в столичните паркове и градини, междублокови пространства и други обществени места“, посочват от Инспектората. Екипите следят най-вече за паспорт на животното, микрочип, водене на повод и с намордник за големите и агресивни породи кучета, разхождане на определените от кметовете на райони места, почистване след животното. „Парковите пространства са споделени и затова, се изисква хората, разхождащи домашни любимци да се съобразяват с установените разпоредби. Проверяващите все още констатират и собственици, които не спазват правилото за водене на повод, което обикновено създава предпоставка за инциденти“, казват още от Столичния инспекторат.

comment 0
visibility 1003
Добри хора помагат на пенсионирана медицинска сестра от Слатина

Добри хора помагат на пенсионирана медицинска сестра от Слатина

Емилия Вельова живее в столичния квартал „Гео Милев“ и цял живот е работила в полза на другите. Тя е била медицинска и административна сестра във Втора хирургия на Медицинска академия. Днес обаче жената е болна, с минимални доходи и без роднини, които да се грижат за нея. Тази история би звучала съвсем безнадеждно, ако ги нямаше добрите хора, които подават ръка на Емилия. С нея се срещна и кметът на район „Слатина“ Георги Илиев. „Изключително трудноподвижна и с тежка сърдечна недостатъчност, г-жа Вельова се задъхва при всяка дума, а бедрената ѝ протеза превръща всяко движение в свръхусилие“, посочва районният кмет. Той допълва, че жената живее на ръба на оцеляването, защото финансовият, здравословният и социалният ѝ статус са „на ръба“. „Такива хора има много. ТЕЛК-овете им са стари и не отразяват реалното им състояние към настоящия момент, но нямат сили, нито възможност да си извадят нов. Нямат роднини, които да им съдействат, а когато имат участта да живеят на луксозен адрес, често са обект и на злонамерени юридически действия от страна на „благопожелатели“, както разбрахме, че е и в този случай“, посочва Илиев. Той изказва благодарност към хората, които са отворили сърцата си и помагат на нуждаещите се в района с каквото могат. Сред тях е младата художничка Десислава Мицева, която е отделила 30% от приходите, събрани на последната ѝ изложба, за да закупи заедно с ултрамаратонеца Краси Георгиев продукти за възрастни хора в тежко положение. „Тези усилия обаче трябва да са постоянни. Държавата и общините разполагат с програми и механизми да обхванат и тези хора „на ръба“, но трябва да знаем за тях. Затова Ви молим: ако познавате такива хора (безпомощни и сами) – свържете се с нас. Ще ги посетим, ще се информираме задълбочено за обстоятелствата им и ще се погрижим да им осигурим дългосрочна помощ. Бъдете здрави и помагайте на нуждаещите се, както и на нас да им помагаме!“, призовава кметът на район „Слатина“.

comment 0
visibility 1020
Браво! Жители на „Слатина“ преобразиха детска площадка (СНИМКИ)

Браво! Жители на „Слатина“ преобразиха детска площадка (СНИМКИ)

Жители на столичния район „Слатина“ запретнаха ръкави и обновиха детската площадка, намираща се на ул. „Зора“ 2. Инициативата е на Сдружение „За Слатина“, което не за първи път организира дейности, за да облагороди терени в района. „Техен собствен проект, организация и изпълнение. Можем само да сме благодарни и да пожелаем на обновените съоръжения дълъг живот и детски смях“, заявяват от районната администрация. От своя страна Сдружение „За Слатина“ благодари на кмета Георги Илиев и на зам.-кмета Денимир Котев за подкрепата. „Благодарим и на хората които така чистосърдечно се включиха в инициативата, че беше дори заразително за нас. Очакваме вашата подкрепа и идеи за бъдещи проекти.“, казват от Сдружение „За Слатина“.

comment 0
visibility 1807
Пожар горя на покрива на блок в Слатина

Пожар горя на покрива на блок в Слатина

Пожар горя на покрива на блок, намиращ се на ул. „Велчо Атанасов“ в столичния район „Слатина“. Няма данни за пострадали хора. "По предварителна информация, пожарът е възникнал при ремонтиране на покрива, тъй като е използвана горелка с несъобразена мощност за запечатване на покривни елементи", съобщава районният кмет Георги Илиев. „Професионална работа. За минути пристигнаха и пожарна, полиция и бърза помощ. Адмирации , но трудно върви гасенето, много е сложна ситуацията!“, коментира Румен Бончев, очевидец на случващото се.

comment 0
visibility 1326
-

Улица "Иван Щерев" в "Слатина" вече е напълно проходима

Приключва ремонтът на улица "Иван Щерев" в столичният квартал "Слатина", похвали се кметът на района Георги Илиев. Улицата е преасфалтирана, тротоарите са възстановени. Възстановени са и две дъждоприемни шахти, които се оказали запечатани под стария тротоар. Дупките по улицата са запълнени, като остава само да бъдат обкантени. Това ще бъде и първата изпълнена точка от амбициозната програма за текущи ремонти на улиците, които районната администрация си е поставила. 34 текущи ремонта на улици започват в район "Слатина" "Бъдете здрави и си изпълнявайте програмите!", пожелава Георги Илиев.

comment 0
visibility 2184
-

34 текущи ремонта на улици започват в район "Слатина"

Програмата на столичния район "Слатина" за ремонти за следващите два месеца е официално одобрена и възложена от столичния кмет Йорданка Фандъкова. Това съобщи кметът на района Георги Илиев. Районният кмет отбеляза още, че се надява атмосферните условия да позволят и текущите ремонти да бъдат извършени преди началото на учебната година. Ето и конкретните улици, които предстои да бъдат ремонтирани: 1. Ул. "Благородна" - кв. ГЕО МИЛЕВ: -Ремонт пътна настилка с паваж 90 м² 2. Ул. "Елисавета Багряна" - кв. ГЕО МИЛЕВ: - Ремонт пътна настилка с асфалт 30 м² 3. Ул. "Лидице" - кв. ГЕО МИЛЕВ: -Ремонт пътна настилка с асфалт 50 м² 4. Ул. "Разлъка" - кв. ГЕО МИЛЕВ: -Ремонт пътна настилка с асфалт 20 м²-Ремонт шахти, оттоци и решетки 1 бр. 5. Ул. "Акад. Никола Обрешков" - кв. ГЕО МИЛЕВ: -Ремонт пътна настилка с асфалт 30 м² 6. Ул. "Манастирска" (участък към стадион Академик) - кв. ГЕО МИЛЕВ: -Ремонт пътна настилка с асфалт 50 м² 7. Ул. "Владово" - ж.к. ХРИСТО СМИРНЕНСКИ: -Ремонт пътна настилка с асфалт 90 м² 8. Ул. "Спътник" - ж.к. ХРИСТО СМИРНЕНСКИ: -Ремонт пътна настилка с асфалт 30 м² 9. Ул. "Циклама" - ж.к. ХРИСТО СМИРНЕНСКИ:-Ремонт пътна настилка с асфалт 15 м². 10. Ул. "Проф. Саша Попов" - ж.к. ЯВОРОВ:-Ремонт пътна настилка с асфалт 65 м². 11. Ул. "Владимир Василев" - ж.к. ЯВОРОВ: -Ремонт пътна настилка с асфалт 30 м² 12. Ул. "Плачковски манастир" - кв. РЕДУТА: -Ремонт пътна настилка с паваж 30 м² 13. Ул. "Виница" - кв. РЕДУТА: -Ремонт пътна настилка с асфалт 30 м² 14. Ул. "Попова шапка" - кв. РЕДУТА: -Ремонт пътна настилка с асфалт 30 м² 15. Ул. "Братован" - кв. РЕДУТА: -Ремонт пътна настилка с асфалт 20 м². 16. Ул. "Кадемлия" - кв. РЕДУТА: -Ремонт пътна настилка с асфалт 20 м². 17. Ул. "Кобилино бранище" - кв. РЕДУТА: -Ремонт пътна настилка с асфалт 20 м². 18. Ул. "Георги Пеячевич" / от ул. "Кадин връх" до ул. "Юндола"/ - кв. РЕДУТА: -Ремонт пътна настилка с паваж 20 м². 19. Ул. "Иван Миланов" - кв. РЕДУТА: -Ремонт пътна настилка с асфалт 100 м². -Ремонт шахти, оттоци и решетки 1 бр. 20. Ул. "Поп Харитон" - кв. РЕДУТА: -Ремонт пътна настилка с асфалт 60 м². 21. Ул. "Царичина" - кв. РЕДУТА: -Ремонт пътна настилка с асфалт 40 м². 22. Ул. "Каймакчалан" - кв. РЕДУТА: -Ремонт пътна настилка с асфалт 100 м². -Ремонт шахти, оттоци и решетки 1 бр. 23. Ул. "Юндола" - кв. РЕДУТА: -Ремонт пътна настилка с паваж 1110 м²-Ремонт шахти, оттоци и решетки 5 бр. 24. Ул. "Кутловица" (в т.ч. при кръстовището с ул. "Кобилино бранище) - кв. РЕДУТА: -Ремонт пътна настилка с паваж 50 м². -Ремонт шахти, оттоци и решетки 1 бр. 25. Ул. "Атанас Узунов" - кв. РЕДУТА: -Ремонт пътна настилка с асфалт 60 м². -Ремонт шахти, оттоци и решетки 5 бр. 26. Ул. "Бричебор" (между ул. "Велчо Атанасов" и ул. "Погледец") - кв. РЕДУТА: Ремонт пътна настилка с асфалт 30 м². 27. Ул. "Погледец" (пред № 23) - кв. РЕДУТА: -Ремонт пътна настилка с асфалт 15 м². 28. Ул. "Иван Щерев" - кв. РЕДУТА: -Ремонт пътна настилка с асфалт 30 м². 29. Ул. "Владимир Минков-Лотко" - кв. ХРИСТО БОТЕВ: -Ремонт пътна настилка с асфалт 130 м². 30. Ул. "517-та" до ул. "511-та" - кв. ХРИСТО БОТЕВ: -Ремонт пътна настилка с асфалт 100 м². 31. Ул. "511-та" - кв. ХРИСТО БОТЕВ: -Ремонт пътна настилка с асфалт 160 м². 32. Източно тротоарно платно на ул. "Детелин войвода" в участъка от ул. "Братя Пешеви" до ул. "Иван Щерев": -Ремонт на тротоарна настилка 434 м².-Направа на бетонови бордюри 264 м-Ремонт шахти, оттоци и решетки 9 бр. -Ремонт пътна настилка с асфалт 64 м². 33. Ремонт на северен пешеходен тротоар на ул. "Попова шапка" в участъка между ул. "Велчо Атанасов" и ул. "Димитър Софиянец": -Ремонт на тротоарна настилка 114 м². -Направа на бетонови бордюри 48 м. -Направа на бетонови водещи ивици, 48 м. -Ремонт шахти, оттоци и решетки 2 бр. -Ремонт пътна настилка с паваж 20 м². 34. Източно тротоарно платно на ул. "Велчо Атанасов" в участъка от ул. "Юндола" до ул. "Блага Димитрова": -Ремонт на тротоарна настилка 149 м². -направа на бетонови бордюри 66 м. -направа на бетонови водещи ивици 66 м.-настилка от бетонови паркингови елементи 25 м². -Ремонт шахти, оттоци и решетки 4 бр. -Ремонт пътна настилка с асфалт 26.40 м².

comment 0
visibility 2215
Строител си оправи некачественото изпълнение по ул. Иван Щерев в Слатина

Строител си оправи некачественото изпълнение по ул. Иван Щерев в Слатина

Който не работи качествено, работи два пъти. И това важи с пълна сила за сторителят, който е ремонтирал ул. Иван Щерев в столичния район Слатина. Проверка на кмета на района Георги Илиев и зам.-кметът на Столична община инж. Джоргов откриват нередности. Обектът е в гаранция и изпълнителят отново разкопава пътното платно в началото на юли. Улицата е ремонтирана през миналата година, но при големите дъждове през юни т. г. лъсва некачественото изпълнение и пътното платно отново е за ремонт. Оказва се, че имало няколко отводнителни шахти, който за били заровени в тротоара и затрупани. Те се отворени и преместени, така че вече ще поемат водата и улицата няма е езеро. Всеки ден там се прави проверка от кмета на Слатина за изпълнението. И покрай новия ремонт ще се оправи и тротоарът по ул. Иван Щерев. В кра яна тази седмица пътят ще е завършен, а до края на следващата жителите на Слатина ще имат и нов тротоар. Планувано е това лято да ремонтира и разбития тротоар на ул. Детелин Войвода пред родната къща на Гунци, от "Иван Щерев" до "Братя Пешеви".

comment 0
visibility 1166
-

Училищните дворове в "Слатина" отварят за граждани в извънучебно време

От началото на пандемията през 2020 г. училищните дворове бяха затворени за външни посетители. Темата е поставяна и коментирана многократно от кмета на район "Слатина" Георги Илиев. След дълги разговори с директорите на училища в района, той потвърди, че дворовете на всички общински училища ще бъдат отворени за граждани в извънучебно време. Кметът на Слатина иска в училищните дворове да се спортува и през уикенда По думите на районният кмет, има много причини училищата да не желаят да допускат дворовете и спортните съоръжения да се използват от гражданите. Всички са валидни, защото са свързани с липса на бюджети за охрана, почистване и ремонт на съоръженията, както и като цяло с последствията върху училищната среда от масовото използване, отбелязва той. Повечето от училищата в района ще допускат граждани постоянно, а 31-во, 148-мо и 93-то - в определен интервал, като до тях ще се влиза през конкретни входове, съответно откъм ул. “Сирак Скитник”, където има тръбно-решетъчен парапет; входът откъм ул. “Александър Момчев” и централния вход откъм ул. “Елисавета Багряна”. Районният кмет благодари на директорите на училищата за проявеното разбиране и за съдействието. Той призова всички "да опитаме този път да бъдем добри гости на училищата, в които учат децата ни. Да не чупим съоръженията, да не замърсяваме с храни и напитки, и винаги да почистваме след себе си - само така и ние, и децата ни ще можем да се радваме на спорт на открито дълго време в защитена среда."  

comment 0
visibility 3256
-

"Градина Татяна Лолова" ще има в столичния район "Слатина"

Зелено пространство в столичният квартал "Слатина" ще носи името на обичаната Татяна Лолова. Това реши на своето заседание днес комисията по образование, култура, наука и културно многообразие към Столичен общински съвет. Желанието на живеещите в района и районната администрация е това място да носи името „Градина Татяна Лолова“, в знак на почит към таланта и приноса на Царицата на комедията към българската култура, като мястото се облагороди и озелени и се създаде възможност за извършване на разнообразни рекреационни дейности, се отбелязва в доклада на кмета на район "Слатина" Георги Илиев. Любимата на поколения актриса завърши житейския си път през 2021 г. Имотът се намира до бл. 266, ул. „Андрей Николов“ № 22 в ж. к. „Гео Милев“, където до края на дните си живя Татяна Лолова. Запазването на пространството до блока като незастроен и озеленен терен беше една от последните каузи, които актрисата отстояваше. Пространството е кв. 80 и с площ 1529 кв. м, публична общинска собственост. "Татяна Лолова беше сърцето на квартала, всички я познаваха и обичаха. На това място трябваше да има 12 етажен блок, жителите на квартала се пребориха то да остане озеленено пространство. Има и пейка, на която поставихме табелка с името на голямата актриса", каза Георги Илиев в защита на доклада за именуване на зелено пространство в София с името на Татяна Лолова. Предстои пространството да бъде облагородено. От района има изготвен проект, който предстои да бъде представен в комисията.

Район Слатина

Теротория и население на район Слатина

В пределеите на столичния район Слатина влизат кварталите „Христо Смирненски“, „Гео Милев“, „Редута“, „Яворов“, „Христо Ботев“, също така и летище София. Всички те са с по-висока надморска височина. Населението на район Слатина надхвърля 73 000 души.

район Слатина 22 ДКЦ Гео Милев

Транспорт в район Слатина

Общественият транспорт в район Слатина е разнообразен, с цел да бъде максимално удобен за жителите на района.

Детски градини в район Слатина

В район Слатина функционират 8 детски градини за нуждите на населението в района.

Детска градина № 168 „Слънчогледи“ в район Слатина отваря врати през 1965 г. Градината е била елитно детско завдение в район Слатина. През годините се изграждат два нейни филияла. И днес забавачката е база за студентите на Софийския университет, изучаващи детска педагогика. Детската градина разполага с двуетажна сграда и просторни занимални. В учебното заведение в район Слатина допълнително се изучават английски език, латиноамерикански танци, карате.

Детска градина № 183 „Щастливо детство“ в район Слатина за пръв път приема деца през 1985 г. Разположена е съвсем близо до столичния хотел „Плиска“. Сградата на детското заведение в район Слатина е на два етажа. Има два корпуса. Голяма радост за децата на район Слатина са физкултурния салон и плувния басейн. Детската градина има собствен музикален салон. Допълнително в детската градина в район Слатина се изучават английски език, плуване, латинотанци, народни танци ийога.

район Слатина парк Гео Милев

Детска градина 184 „Мечо Пух“ в район Слатина има отлична база. Допълнително в детската градина в район Слатина се изучават компютри, английски език, футбол, приложни изкуства, народни танци, модерни танци, естетическа гимнастика, мажоретен отбор, туризъм. Таекуондо, плуване, ски, лечебна гимнастика.

Детска градина № 65 „Слънчево детство“ в район Слатина стартира дейността си през 1984 г. Тук има 4 яслени групи и 4 за детска градина.

Детска градина № 62 „Зорница“ в район Слатина отваря врати през 1950 г. През 1975 г, се строи нова сграда с място за 100 деца.

61 ДГ „Шарено петле“ в район Слатина приема деца от 1983 г. Две от групите в детското заведение са ясмени. Предимства на детската градина в район Слатина са наличните логопедичен кабинет, медицински кабинет, музикален салон, физкултурен салон, плувен басейн, компютърен кабинет, централно парно отопление. Допълнително в детската градина в район Слатина децата избират английски език, плуване, школа по латино-американски и модерни танци, народни танци, детска вокална група, ателие по кукловодство, футбол, ранна компютърна грамотност.

Детска градина № 155 „Веселина“ в район Слатина е разположена в две сгради. Допълнителни занятия, които се провеждат в детското заведение в район Слатина са Чуждоезиково обучение, Приложни изкуства, Футбол, Плуване, Ски училище, Народни танци, Карате.

Детска градина № 154 „Сбъдната мечта“ в район Слатина отваря врати през 1965 г. Тя има и един филиал отново в район Слатина.

район Слатина храм Възнесение Господне ж.к. Яворов

Училища в район Слатина

157 ГИЧЕ „Сесар Вайехо“ в район Слатинаотваря врати през 1991 г като „Боянски майстор“. През 1999 г. сменя името си на „Сесар Вайехо“ по предложение на Перуанското посолство в София. В гимназията в район Слатина интензивно изучават на испански език и втори чужд език – английски. Гимназията е база на СУ „Св. Климент Охридски“, НБУ и НСА.

138 СУ ,Дроф. Васил Златарски“ в район Слатина е открито през 1961 г. Това е първото българско училище, което осъществява културен обмен между Изтока и Запада.

109 ОУ „Христо Смирненски“ в район Слатина е известно с отличната подготовка на учениците си. В училището функционират два компютърни кабинета, лего-дакта кабинет, два физкултурни салона, лекарски и стоматологичен кабинет, логопед, ресурсен учител, полуинтернатни групи, бюфет и ученически стол с топла храна.

94 СУ „Димитър Страшимиров“ в район Слатина отваря врати пез 1938 г. То е единственото СОУ, което има професионални паралелки.

93 СУ „Александър Теодоров - Балан“ в район Слатина започва просветната си дейност през 1963 г. Тук се разкриват единствените в страната паралелки за стюардеси, по журналистика, икономика и мениджмънт. Днес училището в район Слатина е база на ЦСКА.

31 Средно училище за чужди езици имениджмънт „Иван Вазов“ в район Слатина има повече от 1700 ученици, за които се грижат 110 учители.  

23СУ „Фредерик Жолио-Кюри“ в район Слатинае открито през 1950 г. То е най-голямото училище в район Слатина.

В район Слатина се намира и емблематичното Национално училище за танцово изкуство. То е създадено през 1951 г. като училище за класически балет. Прз 1956 г. се добавя и специалност „Български танци“.

район Слатина храм Света Троица  кв. Гео Милев

Читалища в район Слатина

Народно Читалище „Асен Златаров-1938 г.“ в район Слатина е основано през 1938 г. В него заедно се забавляват и обучават българи и роми.

Народно читалище “ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ 1960” в район Слатина е основано през 1960 г. Инициативата е на група жители на кв „Ленин“, днес „Яворов“. В читалището функционират школи по пиано, китара, солфеж, класически балет, рок и поп пеене и изобразително изкуство. Има и хор за стари градски песни „Романтика“. Библиотеката в район Слатина има сравнително богат книжен фонд. Предоставя се и безплатно използване на интернет.

Народно читалище „Отец Паисий-1936 г.” в район Слатина инициира проект „Самозащита срещу насилието в града”.

Народно читалище „П. К. Яворов 1920 г.“ възниква през 1920 г. На територията на район Слатина то е най-старото читалище. Библиотеката му е изключително богата. 300 верни читатели редовно заемт книги от нея.

Народно читалище „Христо Смирненски-1945 г.“ в район Слатина е основано през 1945 г. Поддържа богата библиотека със заглавия за деца и възрастни.

Намиращото се в район Слатина Народно читалище „Светлина – 1921“ е основано през 1921 г. През 1949 читалището вече има нова сграда. Това е едно от най-активните читалища в район Слатина. Библиотеката започва със 150 книги, а днес библиотекчният фонд наброява над 15 000 тома. Това е единствената в район Слатина библиотека с електронен каталог.

Най-новото читалище в район Слатина е НЧ „Паисий Хилендарски-2007″. Това не пречи да пази традициите в района с активната си културна и просветна дейност.

Друго младо читалище в район Слатина  е НЧ „Свети Георги Победоносец-1999 г.”, което отваря врати през 1999 г. В читалището функционират формация „Бисера”, вокална група „Зорница”, Детски фолклорен състав, инструментален състав „Гергьовден” и мъжка фолклорна формация с основен фолклорен репертоар. Освен тях, в читалището в район Слатина има класове по пиано и класическа китара, както и курсове по солфеж, теория на музиката, флейта, акордеон  и ци гулка.

Теротория и население на район Слатина

Транспорт в район Слатина

Детски градини в район Слатина

Училища в район Слатина

Читалища в район Слатина

Прочетете още