Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (15%, 233 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (83%, 1275 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 36 Гласове)
Общо гласували: 1544 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1259
И в Слатина ще има многоетажен паркинг, а най-отгоре със спортна площадка

И в Слатина ще има многоетажен паркинг, а най-отгоре със спортна площадка

И в столичният район Слатина ще има многоетажен паркинг със спортна площадка най-отгоре. Строителството започва скоро и ще е зад Румънското посолство (б. р. по-точно на терен на Пазари Изток), съобщи кметът на района Георги Илиев в интервю пред Радио София. Той сподели някои от своите идеи и проекти, по които смята да започне да работи при първа възможност. Много от тях са изключително иновативни и освен многоетажния паркинг, одобрен преди 2 години от СОС, но и възстановяването на манастира "Св. Мина" и изграждане на археологически парк. Районният кмет обясни, че един от проблемите е неправилното паркиране, което е следствие от липсата на места. По тази причина живеещите в Слатина търсят платени паркинги и често ги предпочитат пред безплатните. Общинското "Пазари Изток" вдига многоетажен паркинг до столичното 31 СУЧЕМ "В такива райони, в които преобладава жилищното строителство, но в същото време има и бизнес, трябва да има решение, което да е за всички. Според мен за гражданите ще е добре да има 24 часова зона", аргументира се кметът. Той сподели, че скоро трябва да започне изграждането на големия паркинг до Румънското посолство, който ще е многоетажен и отгоре ще има спортна площадка.Илие призна, че се търсят нови места за изграждане на многоетажни паркинги, които да обслужват хората от района и той има вече няколко идеи за бъдещото им местоположение. Друг много важен проект, с който кметът се е заел, е възстановяването на манастира "Св. Мина" в район "Слатина", за който има доказателства, че Левски се е крил, като там са правени и част от големите Вселенски събори. Скоро е и празникът на район "Слатина", който ще бъде на неизползваемият паркинг пред стадион "Академик". Кметът на "Слатина": Върнахме си изоставените спортни площадки Кметът обясни, че гражданите на района са много активни и дейни, има много групи, които поемат инициативи, помагат като даряват и събират пари за облагородяване на кварталите, за закупуването на различни съоръжения, защото бюджетът не стига за ремонт и поддръжка на всичко. Любопитно е, че в този район е имало неолитно селище 8000 години назад във времето и е една огромна находка в исторически и археологически план. Има идеи за изграждането на археологически парк на това място, но трябва да се разрешат няколко проблема преди това.

comment 0
visibility 931
Децата на Слатина ще пътешестват „В света на изследователите“

Децата на Слатина ще пътешестват „В света на изследователите“

Децата в столичния район „Слатина“ ще могат да отбележат утрешния 1 юни с весел фестивал, носещ името „В света на изследователите“. Празникът ще се състои в парк „Гео Милев“, а началото ще бъде дадено от 10:00 ч., съобщават от районната администрация. За малчуганите са предвидени много игри, подаръци, балони и безброй изненади Ето и пълната празнична програма: 10:00 ч. – Официално откриване празника 11:10 ч.  – Загрявка с треньорите от Vibes Health & Fitness 11:30 ч. – 14:00 ч. – Стартиране на „Игрите на 90-те“. Паралелно провеждане на 8 игри – ластик, дама, федербал, дърпане на въже, шоколад, народна топка, пиян морков и скачане на въже 11:30 ч. – Красив фотокът за безплатна професионална снимка 14:00 ч. – награждаване на участниците от игрите и закриване на фестивала

comment 0
visibility 1445
-

Кметът на "Слатина": Върнахме си изоставените спортни площадки

Столичният общински съвет прие днес решение, с което предоставя право на собственост върху недвижим имот, попадащ в парк „Гео Милев” и да предостави управлението на имота на Кмета на Столична община чрез Кмета на район „Слатина”. Става въпрос за спортните площадки на ул. „Калиманци” в района. Това съобщи кметът на "Слатина" Георги Илиев. "Още на първата седмица след встъпването ми в длъжност започнах да работя по изваждането им от капитала на Спортна София, промяната на статута им от “Частна общинска” на “Публична общинска собственост, с което ще получат най-висока степен на защита от евентуални посегатетелства и връщането им за управление на общината", казва Илиев. Той припомни, че такъв доклад вече е внасян в СОС миналата година, но не достигнаха няколко гласа, за да бъде приет. "След многото нови проведени срещи и разговори, се оказа, че съм си свършил политическата работа и днес това решение е вече факт", похвали се районният кмет. По думите му предстои още доста работа - поне три месеца ще са необходими за процедурата по вписване и отразяване на намалението на капитала на "Спортна София". Това време ще бъде използвано, за да се търсят варианти за финансиране и да предложения от специалисти, как точно да се случи възстановяването на спортните площадки, заяви Георги Илиев.

Реклама
comment 0
visibility 1807
-

"Приключение с букви" очаква децата в район "Слатина"

„Приключение с букви“ е новия проект на район „Слатина“, свързан с 24 май и насочен към децата. Събитието се осъществява с подкрепата на дирекция „Култура“ на Столична община и на Noble House. „Буквите са навсякъде. Те ще бъдат с теб през целия ти живот. Буквите са като песъчинки – влизат навсякъде, където ги пуснеш, и заедно правят един безкраен бряг, на който да играеш, да учиш и да се забавляваш.Затова да побързаме и да ги открием заедно с тази умна и весела игра!Добре дошъл, малък любопитко!“ Така започва началната страница на abv.slatina.bg - уеб играта „Приключение с букви“, предназначена за деца в предучилищна и начална училищна възраст. Играта е разработена от район „Слатина“ на Столична община разработи с една единствена цел – да предостави възможно най-естествения, непреднамерен, забавен и находчив начин на децата да се запознаят с буквите. Има много начини да ги научат, а от района са избрали да им помогнат да го направят чрез игра, и то на открито. На 24 май от 11 часа в парк „Гео Милев“ пък ще бъде празникът за Деня на българската писменост, на който играта ще се разиграе на живо за време.  В парк „Гео Милев“ в едноименния квартал в район „Слатина“ са разпръснати и монтирани на тайни места 60 букви от българската азбука - малки и големи, с необичаен дизайн, създаден от местния артист Стефан Чинов. На три места са поставени и големи карти, на които децата могат да видят къде се намират буквите в парка. Задачата им е да намерят колкото може повече номерирани букви, да ги заснемат с телефона на родител или по-голямо дете, а родителите им, след регистрация на профил в сайта, да ги качат в него на принципа на албумите с животни, предлагани в някои от големите вериги хранителни магазини. От миналата сряда, когато стартира сайтът, до момента вече има почти 100 регистрирани играчи. Именно тази игра ще залегне в основата на празника на район „Слатина“ за 24 май. Искаме по този начин да покажем на децата, че в едно световно дело ние, българите, сме се справили добре – че има нещо, в което сме големи, значими и неоспорими. Тъй като в крайна сметка това ще бъде и спортна игра, за водещ на събитието поканихме ултрамаратонеца Краси Георгиев. Той, и идеологът на играта, кметът на „Слатина“ и баща на четири деца, Георги Илиев, ще се постараят участниците да запомнят този ден като истински празник на буквите, но и като свое собствено постижение. Децата ще имат половин час да открият колкото може повече букви, като за да се ориентират добре и да не се загубят, ще им помагат по-големи деца от училищата в район „Слатина“. За победителите ще има награди от партньорите на събитието: издателствата „Мармот“, Smart Books и Тат Криейтив, безплатен сладолед от Om Nom и хамбургери от Little Chef. Ще завършим с циркова работилница по юнисайкъл и жонглиране от Мини Арт Фест, съобщават от районната администрация.

comment 0
visibility 1605
-

Наградиха победителите в ученическите игри в район "Слатина"

След две години прекъсване този месец се проведоха ученическите игри на район „Слатина“ сред всички училища в района, като част от софийските ученически игри. Времето за организацията на тази мащабна продукция беше много кратко, но игрите се проведоха без засечка, много професионално и организирано, съобщиха от районната администрация. Вчера, 19 май, беше кулминацията им – връчването на наградите и отличията на победителите и учителите, участвали в организацията и провеждането на игрите. Екипът на район „Слатина“ реши на този празник изрично да почете учителите по физическо възпитание в нашите училища, които не спираха да работят през цялата пандемия, без да получат необходимото признание за това. Ето защо кметът на „Слатина“, Георги Илиев, връчи почетни отличия за принос към развитието на училищния спорт на всички им – под огромните възгласи и ръкопляскания на учениците в 31 СУЧЕМ „Иван Вазов“, където се проведе церемонията: „Вие, скъпи физкултурници, сте много важни в израстването на децата, както като самостоятелни личности, така и като екипни „играчи“. Благодаря ви за желанието, волята и ентусиазма, който влагате в работата си с децата. За това, че възпитавате у тях сила, воля и спортен дух, че им показвате пътя, по който да вървят чрез спорта, че го преминавате заедно и ги учите на това, че един отбор се гради от много личности, които се обединяват от обща цел“ – каза кметът Георги Илиев в обръщението си. Купите на победителите в различните спортове връчи големият спортист и приятел на район „Слатина“, ултрамаратонецът Краси Георгиев, който участва в множество събития и каузи на района през годините. „Аз няма да ви карам да тичате 200-300 километра все още, но знаем, че в тази Вселена няма нищо статично. Затова е много важно да се движим, да се движим напред и да спортуваме, да бъдем активни. Защото светът е винаги много по-розов след тренировка“ – каза Краси Георгиев.

comment 0
visibility 1972
-

Продължава разчистването на гаражни клетки в Слатина

Продължава премахването на незаконни гаражни клетки в столичният район Слатина, съобщава кметът Георги Илиев. Вчера в района са премахнати пет клетки. По предварителния план на районната администрация, е трябвало да бъдат премахнати още толкова клетки, но през почивните дни гражданите са се самоорганизирали и част от тях са премахнали, а други са договорили за продажба, съобщи районният кмет. По думите му, разчистването на незаконните гаражни клетки се движи с добра скорост. Той призова гражданите да продължат в този дух, за да се освободи възможно най-много място за паркинги и зелени площи. "Тази година не се е налагало да премахваме клетки без съгласието на собствениците им", отбелязва Илиев, като допълва, че разчита на гражданите да спазват ангажиментите и сроковете, които договарят с екипа. "Засега всичко върви по план и то - без разходи за общината или гражданите", отбеляза още кметът. Продължава и стикирането на излезли от употреба моторни превозни средства. Комисията от Столичен инспекторат констатира, че повечето возила, които са изоставени в общински площи, не са със софийска регистрация. 10 коли, които отговарят на критериите за ИУМПС са получили стикери в различни квартали на района. От началота на годината над 140 вече имат предупредителен срок за доброволно премахване от техните собственици.

comment 0
visibility 1735
-

Откриват фотоизложба на деца от район "Слатина" в парк "Гео Милев"

В рамките на два дни 34 деца с 34 мобилни камери учиха и се забавляваха заедно с фотографката Вера Гоцева - Lomovera. Инициативата "Младежки работилници за портрети и приятели", реализирана от Български хелзинкски комитет и район Слатина, съобщават от районната администрация. Проектът "Младежки работилници за портрети и приятели" се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община по Програма "Европа" 2021. Децата от 93-то и 94-то училище в София се запознаха и заедно учиха как се снимат портрети и детайли, имаха задачи да работят в екипи и да разкажат различни истории със снимките си. Най-добрите творби на децата, както и снимки от работния процес, заснети от фотографката Боряна Пандова, ще бъдат изложени в парк "Гео Милев" от 19 май до 6 юни.

comment 0
visibility 2122
-

Ден срещу наркотиците в 94 СУ „Димитър Страшимиров“ в Слатина

Днес, 12 май, за първи път от години три институции се събраха в 94 Средно училище „Димитър Страшимиров“ в кв. „Христо Ботев“, район „Слатина“, за да опитат по възможно най-въздействащ и личен начин да информират гимназистите за вредата от наркотиците и да им покажат с какви възможности разполагат за превенция, сигнали и лечение. В срещата участваха кметът на р-н „Слатина“, Георги Илиев, зам-кметът по социалните въпроси и интеграцията, Благородна Здравкова, медиаторът от Превантивно-информационния център по проблемите на наркоманиите, Пламенка Петрова, както и представители на СДВР. По време на събитието беше прожектиран филмът „Омагьосаният кръг“ от 1997 г. на режисьора Милена Гетова и оператора Румен Кецкаров, с изпълнителен продуцент – самият зам-кмет, г-жа Благородна Здравкова. Именно за този филм е написана и песента на Б.Т.Р. „Спасение“. Дадохме ясно да се разбере от учениците, че макар фактите във филма да са стари, ситуацията с употребата на наркотици не се е променила за по-добро, а дори напротив – проблемът се е задълбочил, най-вече заради наличието на нови, много по-опасни видове дрога от тези, описани във филма, казват организаторите на срещата от района. Г-жа Здравкова разказа за процеса на снимане на прожекцията и за трагичната развръзка на някои от заснетите истории, дори преди края на снимките. Като продуцент и на клипа към „Спасение“ на Б.Т.Р. към онзи момент, зам-кметът завърши с думите: „Не искам на гроба на никого да звучи тази песен.“ Кметът на Слатина сподели своя опит от детството си в Индия и развоя на живота на негови приятели, посегнали към наркотиците. Говори по темата за легализирането на марихуаната, обсъди с учениците новите наркотици и подчерта, че ако искат да правят експерименти, най-добре е да започнат да учат усилено химия, за да разберат какво стои зад всяка химическа смес, преди да я вкарат в организма си. „Наркотиците са най-сигурният начин да спреш да бъдеш човек. Защото губиш живота си. Това не си ти. Най-добрият начин да спреш наркотиците, е изобщо да не започваш“ – каза кметът. Г-жа Пламенка Петрова от Центъра за превенция разказа в подробности какви са ефектите от различните видове дрога върху физическото и психическото състояние на употребяващите ги, какви са начините за сигнализиране, кой е правилният подход и начин на действие, когато някой ни предложи наркотик, включително съвети като този никога да не оставяме питието си без наблюдение, когато сме в заведение. Центърът за превенция на наркоманиите работи под мотото „Има място, където да бъдем чути“ и консултациите в него са безплатни. Няколко часа след края на срещата в 94 СУ г-жа Петрова сподели, че две ученички са потърсили помощ от нея.

comment 0
visibility 2190
-

Поредна кампания на район Слатина - "Приключение с букви"

Най-новата кампания на район "Слатина" е насочена отново към образованието, и то в най-важната му фаза - на предбуквен и начален образователен етап, когато децата са най-впечатлителни. Това разказа Георги Илиев - кмет на района, баща на четири деца и еди от авторите на идеята. Играта "Приключение с букви" е насочена към децата на възраст между 4 и 7 години и цели да им помогне да възприемат буквите като част от едно приключение. Тя е е израз на желанието и усилията ни да бъдем част от решението, а не от проблема, наречен остаряло, недомислено и все нещо неработещо българско образование, казва Георги Илиев. Забавлявайки се, децата ще видят по колко много начини могат да изглеждат буквите, ще ги запомнят с преживяването, което ще им донесат, и ще събудят любопитството си за още знания. Родителите могат да регистрират децата, желаещи да се включат в кампанията, на https://abv.slatina.bg. Регистрацията ще бъде отворена на 15 май. На сайта на играта са описани подробно и правилата. В 11 часа на 24 май на Лабиринта в парк „Гео Милев“ ще се проведе голямото състезание, в което децата ще търсят буквичките - така умело скрити навсякъде из парка. Проектът се осъществява с подкрепата на дирекция "Култура" на Столична община.

comment 0
visibility 1789
-

Район Слатина е домакин на фотографска работилница за тийнейджъри

Район Слатина с радост беше домакин на първата фотографска работилница за тийнейджъри, осъществена от фотографката Вера Гоцева. Събитието се проведе на 26 април. Работилницата има за цел да запознае младежите с фотографското изкуство, и то точно във възрастта, в която това се случва най-силно и запомнящо се. Младежите от 93-то и 94-то училище в столичния район “Слатина” имат огромния късмет в два иначе учебни дни да отдадат цялото си време и внимание на фотографията, без да бъдат прекъсвани от други, уж по-важни неща, казват от районната администрация. Безплатната фотографска работилница е част от проекта на Български хелзинкски комитет, който сплотява и събира младите и различните чрез изкуството. Втората работилница ще се проведе на 10 май, а домакин отново ще е район "Слатина". Изложбата с творбите на младите фотографи ще можете да видите на лабиринта в парк “Гео Милев”, както и на още няколко места в района от 19 май.

comment 0
visibility 1939
-

Страстната седмица в „Слатина“ ще премине под знака на благотворителността

В район "Слатина" в столицата събраха над 300 пакета с хранителни продукти за възрастните хора от района. Това съобщи кметът на района Георги Илиев. "Убеждавам се за пореден път през последните два месеца, че щедростта на българина е безгранична", отбеляза кметът във Фейсбук. Продуктите са събрани с помощта на гражданите и бизнеса от района. Пакетите ще бъдат раздадени в пенсионерския клуб в подлеза на гара „Подуяне“ и в двора на общината, а останалите ще бъдат разнесени по домовете на гражданите, които не са в състояние да посетят едно от тези две места, от служителите на районната администрация. В допълнение децата от детските градини в района са изработили стотици (стотици!) картички, които ще зарадват възрастните граждани, когато отворят подаръците си за Великден. Служителите на районната администрация пък са се включили и с дарения на пакети с храна за Клуба на инвалидите в Слатина. Кметът благодари и на художничката Десислава Мицева, чиято изложба в подкрепа на каузата продължава до 4 май в Бар Петък - 30% от всички приходи ще са в подкрепа на последващата кампания. "Кампанията в помощ на възрастните граждани ще стане постоянна и винаги ще сме на разположение за всички, които искат да даряват и помагат с доброволчество, проекти и инициативи", съобщи Георги Илиев пред Нова Нюз, като отбеляза, че гражданската инициатива е най-голямата сила и институциите, трябва да я подкрепят и никога да не застават на пътя ѝ.  

comment 0
visibility 1875
-

Кметът на "Слатина" обсъди с жители площадките за домашни любимци в района

Кметът на столичния район "Слатина" Георги Илиев проведе среща с директора на дирекция „Зелена система“ ланд. арх. Димитър Данчев, и собственици на кучета в района, съобщават от районната администрация. На срещата са били обсъдени няколко проблема: Присъстващите собственици на кучета се разбраха да се опитват да спазват часови диапазони за пускане на кучетата в парка, и то в определената за това зона от паметника на Гео Милев нагоре. Предложените часови диапазони са от 6:00 до 08:30 ч. и от 21:00 до 23:00 ч. Работи се за обособяване на втора кучешка площадка от другата страна на ул. „Атанас Узунов“ - там, където има паркинг, е потвърдил районния кмет пред собствениците на домашни любимци. Кметът е потвърдил още, че има възможност за две допълнителни чешми в парка там, където биха могли да се изградят и тоалетни, а именно зад кафето при лабиринта и при входа на парка в близост до кучешката площадка. Граждани изразиха желание да участват финансово и с доброволен труд за изграждането на чешма на три нива, която да е подходяща за кучета, деца и възрастни. Според еколозите в районната администрация, големият проблем с чешмите в парковете всъщност е сметката за вода, която възлиза на хиляди левове поради непрекъснатото разливане на вода и се заплаща от общината (а не от района) с парите, които се събират от данъци. От „Зелена система“ се ангажираха с подравняване на терена и запълване на дупките, смяна на амортизираните колове и оградата, където е необходимо, ремонт на вратите, така че да се затварят нормално, и дрениране на локвите вътре и непосредствено извън площадката - а междувременно и на всички останали места в парка, където се получава заблатяване, съобщават още от районната администрация на "Слатина". На срещата имаше всеобщо съгласие, че вероятно най-добрият вариант за разрешаване както на проблемите на собствениците на кучета, така и на въпроса с опазването на градската мебел и замърсяването на парка, е в парка да има постоянен контрол от страна на МВР - един полицай, който да отговаря за парковете, отбелязват от района. За съжаление, районната администрация не разполага с абсолютно никакви механизми за осигуряване на охрана на парка - нито с бюджет, нито със служители за това. "Благодарим искрено за отправените предложения. Вярваме, че има голяма промяна в отношението на гражданите през последните години, така че посоката е да работим заедно и да променяме самосъзнанието си, вместо да си налагаме нови и нови ограничения", пишат от районната администрация, като отбелязват, че срещата е била много ползотворна.  

comment 0
visibility 2001
-

Район "Слатина" се съсредоточава върху разчистването на незаконни гаражни клетки

След решението на кмета на район „Слатина“ Георги Илиев засега да не се въвежда Зелена зона в кварталите „Гео Милев“ и „Редута“, усилията на районната администрация ще се концентрират върху разчистването на незаконните гаражни клетки. Това съобщават от пресцентъра на "Слатина". Премахването на незаконните гаражи се прави заедно с гражданите, като районната администрация предлага напълно доброволно нов тип организация на тази дейност. От района осигуряват междинно звено за комуникация между гражданите, които желаят да премахнат сами гаражните си клетки, и компаниите, които предоставят тази услуга. На територията на район "Слатина" има около 800 гаражни клетки. Почти всички те заемат общински площи, голяма част от които са предназначени за паркинги. Районът планира след освобождаването на тези площи те да бъдат облагородени така, че да се осигурят още стотици нови места за паркиране във всички квартали в район „Слатина“. До момента в района са премахнали около 50 гаража, които заемат общинска земя, отбеляза Георги Илиев, като подчерта, че до момента от администрацията са били толерантни и са премахвали гаражи само там, където има планове за изграждане или реконструкция. Голяма част от незаконните гаражи обаче отдавна не се ползват като такива, някои са празни, а други се ползват за складове. Всички те обаче заемат общински територии. Кметът споделя още, че се наблюдава желание от страна на хората да помогнат за премахването и очаква ръст на доброволно премахнатите такива. През тази година предстои и стартът на проект за многоетажен паркинг при пазар „Ситняково“, както и началото на планирането на многоетажен паркинг в карето до зала „Универсиада“.  

comment 0
visibility 3155
-

Няма да има "зелена зона" в "Гео Милев" и "Редута"

След проведеното онлайн проучване, засега "зелена зона" няма да бъде въвеждана в кварталите „Гео Милев“ и „Редута“. Това каза пред БНР кметът на столичния район "Слатина" Георги Илиев. Проучването беше проведено от 1 до 28 февруари и включи 4000 граждани на двата квартала. 63% от гласувалите са били „против“, 37% - „за“, каза Илиев. Не е решено дали ще има зелена зона в „Гео Милев“ и „Редута“ „Нашето предложение и решение на базата на опита от другите места, на които са въведени зони, беше да предложим едно по-голямо пространство за въвеждане на зона така, че за да бъде избегнат домино ефекта“, добави той. По думите му, хората не са против подреждането, което се получава при въвеждането на една зона. Те са по-скоро против начина, по който се разпределят средствата от нея. Намират го за непрозрачен. Според кмета на района не се вижда изпълнение на принципа, на идеята за създаването на тези зони - тоест, построяване на паркинги, оправяне на тротоари… "Всъщност, това беше нашето желание - да покажем, че това е възможно", добави той. Кметът припомни, че е провел разговори с ЦГМ и е получил обещание 30% от приходите от зоната да бъдат връщани обратно като реинвестиция в района. „Колкото и буферни паркинги да се изградят, колкото и нови паркоместа да се осигурят, количеството на автомобилите в София се е удвоило последните 10 години. Проблемът няма как да бъде решен с малки инвестиции в тази посока, трябва да има много по-генерални решения“, обобщава Илиев.

comment 0
visibility 1883
-

В "Слатина" засадиха липи и люляци

В две градинки в кв. Христо Смирненски в столичния район "Слатина" бяха засадени 23 липи и 24 люляка. Това съобщиха от районната администрация. Акцията се проведе съвместно с "Гората.бг" и Асоциация "Аутисти". От район "Слатина" осигуриха терена за засаждането на дърветата, както и всичко необходимо за работа. "Гората.бг" подариха дървета за инициативата.  В световният ден за повишаване информираността за аутизма, който отбелязваме на 2 април, деца със заболяването и техните родители използваха хубавото време и се включиха в инициативата за почистване и облагородяване на столичния квартал. Кметът на района Георги Илиев също взе участие в събитието.

Район Слатина

Теротория и население на район Слатина

В пределеите на столичния район Слатина влизат кварталите „Христо Смирненски“, „Гео Милев“, „Редута“, „Яворов“, „Христо Ботев“, също така и летище София. Всички те са с по-висока надморска височина. Населението на район Слатина надхвърля 73 000 души.

район Слатина 22 ДКЦ Гео Милев

Транспорт в район Слатина

Общественият транспорт в район Слатина е разнообразен, с цел да бъде максимално удобен за жителите на района.

Детски градини в район Слатина

В район Слатина функционират 8 детски градини за нуждите на населението в района.

Детска градина № 168 „Слънчогледи“ в район Слатина отваря врати през 1965 г. Градината е била елитно детско завдение в район Слатина. През годините се изграждат два нейни филияла. И днес забавачката е база за студентите на Софийския университет, изучаващи детска педагогика. Детската градина разполага с двуетажна сграда и просторни занимални. В учебното заведение в район Слатина допълнително се изучават английски език, латиноамерикански танци, карате.

Детска градина № 183 „Щастливо детство“ в район Слатина за пръв път приема деца през 1985 г. Разположена е съвсем близо до столичния хотел „Плиска“. Сградата на детското заведение в район Слатина е на два етажа. Има два корпуса. Голяма радост за децата на район Слатина са физкултурния салон и плувния басейн. Детската градина има собствен музикален салон. Допълнително в детската градина в район Слатина се изучават английски език, плуване, латинотанци, народни танци ийога.

район Слатина парк Гео Милев

Детска градина 184 „Мечо Пух“ в район Слатина има отлична база. Допълнително в детската градина в район Слатина се изучават компютри, английски език, футбол, приложни изкуства, народни танци, модерни танци, естетическа гимнастика, мажоретен отбор, туризъм. Таекуондо, плуване, ски, лечебна гимнастика.

Детска градина № 65 „Слънчево детство“ в район Слатина стартира дейността си през 1984 г. Тук има 4 яслени групи и 4 за детска градина.

Детска градина № 62 „Зорница“ в район Слатина отваря врати през 1950 г. През 1975 г, се строи нова сграда с място за 100 деца.

61 ДГ „Шарено петле“ в район Слатина приема деца от 1983 г. Две от групите в детското заведение са ясмени. Предимства на детската градина в район Слатина са наличните логопедичен кабинет, медицински кабинет, музикален салон, физкултурен салон, плувен басейн, компютърен кабинет, централно парно отопление. Допълнително в детската градина в район Слатина децата избират английски език, плуване, школа по латино-американски и модерни танци, народни танци, детска вокална група, ателие по кукловодство, футбол, ранна компютърна грамотност.

Детска градина № 155 „Веселина“ в район Слатина е разположена в две сгради. Допълнителни занятия, които се провеждат в детското заведение в район Слатина са Чуждоезиково обучение, Приложни изкуства, Футбол, Плуване, Ски училище, Народни танци, Карате.

Детска градина № 154 „Сбъдната мечта“ в район Слатина отваря врати през 1965 г. Тя има и един филиал отново в район Слатина.

район Слатина храм Възнесение Господне ж.к. Яворов

Училища в район Слатина

157 ГИЧЕ „Сесар Вайехо“ в район Слатинаотваря врати през 1991 г като „Боянски майстор“. През 1999 г. сменя името си на „Сесар Вайехо“ по предложение на Перуанското посолство в София. В гимназията в район Слатина интензивно изучават на испански език и втори чужд език – английски. Гимназията е база на СУ „Св. Климент Охридски“, НБУ и НСА.

138 СУ ,Дроф. Васил Златарски“ в район Слатина е открито през 1961 г. Това е първото българско училище, което осъществява културен обмен между Изтока и Запада.

109 ОУ „Христо Смирненски“ в район Слатина е известно с отличната подготовка на учениците си. В училището функционират два компютърни кабинета, лего-дакта кабинет, два физкултурни салона, лекарски и стоматологичен кабинет, логопед, ресурсен учител, полуинтернатни групи, бюфет и ученически стол с топла храна.

94 СУ „Димитър Страшимиров“ в район Слатина отваря врати пез 1938 г. То е единственото СОУ, което има професионални паралелки.

93 СУ „Александър Теодоров - Балан“ в район Слатина започва просветната си дейност през 1963 г. Тук се разкриват единствените в страната паралелки за стюардеси, по журналистика, икономика и мениджмънт. Днес училището в район Слатина е база на ЦСКА.

31 Средно училище за чужди езици имениджмънт „Иван Вазов“ в район Слатина има повече от 1700 ученици, за които се грижат 110 учители.  

23СУ „Фредерик Жолио-Кюри“ в район Слатинае открито през 1950 г. То е най-голямото училище в район Слатина.

В район Слатина се намира и емблематичното Национално училище за танцово изкуство. То е създадено през 1951 г. като училище за класически балет. Прз 1956 г. се добавя и специалност „Български танци“.

район Слатина храм Света Троица  кв. Гео Милев

Читалища в район Слатина

Народно Читалище „Асен Златаров-1938 г.“ в район Слатина е основано през 1938 г. В него заедно се забавляват и обучават българи и роми.

Народно читалище “ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ 1960” в район Слатина е основано през 1960 г. Инициативата е на група жители на кв „Ленин“, днес „Яворов“. В читалището функционират школи по пиано, китара, солфеж, класически балет, рок и поп пеене и изобразително изкуство. Има и хор за стари градски песни „Романтика“. Библиотеката в район Слатина има сравнително богат книжен фонд. Предоставя се и безплатно използване на интернет.

Народно читалище „Отец Паисий-1936 г.” в район Слатина инициира проект „Самозащита срещу насилието в града”.

Народно читалище „П. К. Яворов 1920 г.“ възниква през 1920 г. На територията на район Слатина то е най-старото читалище. Библиотеката му е изключително богата. 300 верни читатели редовно заемт книги от нея.

Народно читалище „Христо Смирненски-1945 г.“ в район Слатина е основано през 1945 г. Поддържа богата библиотека със заглавия за деца и възрастни.

Намиращото се в район Слатина Народно читалище „Светлина – 1921“ е основано през 1921 г. През 1949 читалището вече има нова сграда. Това е едно от най-активните читалища в район Слатина. Библиотеката започва със 150 книги, а днес библиотекчният фонд наброява над 15 000 тома. Това е единствената в район Слатина библиотека с електронен каталог.

Най-новото читалище в район Слатина е НЧ „Паисий Хилендарски-2007″. Това не пречи да пази традициите в района с активната си културна и просветна дейност.

Друго младо читалище в район Слатина  е НЧ „Свети Георги Победоносец-1999 г.”, което отваря врати през 1999 г. В читалището функционират формация „Бисера”, вокална група „Зорница”, Детски фолклорен състав, инструментален състав „Гергьовден” и мъжка фолклорна формация с основен фолклорен репертоар. Освен тях, в читалището в район Слатина има класове по пиано и класическа китара, както и курсове по солфеж, теория на музиката, флейта, акордеон  и ци гулка.

Теротория и население на район Слатина

Транспорт в район Слатина

Детски градини в район Слатина

Училища в район Слатина

Читалища в район Слатина

Прочетете още