Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли предложения от Трифонов кабинет?
  • Да, Слави ще направи правителство. (26%, 205 Гласове)
  • Не, нямат достатъчно депутати. (36%, 280 Гласове)
  • Не се интересувам от политика. (3%, 20 Гласове)
  • Нови избори. (29%, 226 Гласове)
  • Незнам, време е за плаж. (7%, 57 Гласове)
Общо гласували: 788 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1878
В Слатина реализират проект „Кашонвил“ –площадка за игра от рециклирани мат

В Слатина реализират проект „Кашонвил“ –площадка за игра от рециклирани материали

Сдружение „Безопасни детски площадки“ в партньорство с район „Слатина“ и Столична община обявиха, че през тази година ще бъдат реализирани няколко проекта . В столичния район предстои реализацията на проекта „Кашонвил“ – предизвикателство за изграждане на pop up (временна) площадка за игра и развлечения от рециклирани материали – картон, пластмаса, дърво и др. Стартира и 6-месечна пилотна инициатива на територията на училищата на района. Проектът щели да насърчи гражданската активност на децата, като ги запознае с възможностите да изказват пряко мнението си, да разбере нуждите и желанията им за промяна на средата за игра, спорт и забавление, да подпомогне доброволчески кампании. През май и юни е планирано изграждането на т.нар. „класна стоя на открито“ и като пространство за срещи на децата с всички останали заинтересовани страни по планирането, изграждането и поддържането на средата за игра и спорт.

comment 0
visibility 2041
И в "Слатина" бутат незаконни гаражи

И в "Слатина" бутат незаконни гаражи

В район „Слатина“ днес се бутат няколко незаконни гаража. Такива регистрирани през 2012 година там са около 800 бройки. Но има и още. Целта на регистрацията е била да се знае къде са те и да се намерят собствениците, обясни районният кмет Георги Илиев, цитиран от БНР.   Процедурата предвижда предупреждение за доброволно премахване на бетонната клетка, а ако това не се направи от собственика (когато той е ясен), общината го прави, но сметката се изпраща на гражданина, на чието име е регистриран съответният гараж. Махането на една такава клетка излиза 1800 с ДДС.    На мястото, където днес са багерите, преди седмица е имало 6 клетки, а днес са три, обясни Илиев. Две от останалите са опразнени и са премахнати вратите от собствeниците. Само една е заключена. На освободеното място ще се оформят паркоместа.   Кметът на „Слатина“ сподели, че е провел допитване с жителите на района и сега администрацията знае в кои квартали хората искат да бъде въведена зелена зона и къде – не са съгласни.  

comment 0
visibility 1897
В Слатина стикираха над 60 излезли от употреба автомобили

В Слатина стикираха над 60 излезли от употреба автомобили

На територията на столичния район "Слатина" комисия от експерти са поставили на 60 броя стари автомобили, съобщиха от Столичен инспекторат. Старите коли са оставени от собствениците им на общински площи и след поставяне на стикера трябва да предприемат действия по премахването им от тези терени в частни в дадения 3 месечен срок. Ако не изпълнят предписанието, ще бъдат вдигнати принудително. В района такива автомобили  са премахнати от ул. "Марко Бочар", ул. "Христо Макскимов" , ул."Гео Милев" и от междублокови пространство в квартал Хр. Смирненски. Предстои премахването на още 15 стари автомобили, уточниха от Столичен инспекторат.

Реклама
comment 0
visibility 2205
В Слатина глобиха мъж заради контейнер за строителни отпадъци

В Слатина глобиха мъж заради контейнер за строителни отпадъци

Столичанин получи глоба за неправомерно разположен контейнер за строителни отпадъци в район „Слатина“. От Столичен инспекторат обясниха, че на ул. "Елисавета Багряна" и ул. "Хосе де Сан Мартин" живеещ от кооперация е поставил контейнер за строителни отпадъци от ремонтни дейности, без да има разрешение за това. За поставянето на такива  временни контейнери се изисква разрешение от районната администрация, както и се заплаща такса за заемане на общинска площ. Нарушителят е  получил глоба за допуснатото нарушение. Припомняме, че това не е първият път, в който софиянци поставят нерегламентирано контейнери за строителни отпадъци. Много столичани не спазват Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столична община. Според нея гражданите нямат право да изхвърлят повече от два чувала със строителни боклуци.

comment 0
visibility 1621
Стикираха 16 излезли от употреба коли в Слатина

Стикираха 16 излезли от употреба коли в Слатина

В столичния район "Слатина" комисия от експерти продължи работата по поставяне на стикер- предписание за доброволно преместване на стари автомобили от общински терени. 16 стари автомобила, заемащи площи на ул. "Горазд", ул. "Хемус", ул. "Коста Лулчев" и ул. "Гео Милев" са с поставени предупреждения. Те информират собствениците им, че след дадения тримесечен срок , колите трябва да бъдат преместени доброволно на имоти частна собственост. Живущи в квартала обясняват, че таралясниците заемат паркоместа с години. Някои от старите автомобили се превръщат в складове за всевъзможни боклуци .

comment 0
visibility 1564
Репатрират стари автомобили в Христо Смирненски

Репатрират стари автомобили в квартал Христо Смирненски

Стартира разчистването на улици, зелени площи и междублокови пространства от стари автомобили, излезли от движение в столичния район Слатина. Всички собственици на такива коли са предупредени, че трябва доброволно да ги преместят. Днес от ул. "Марко Бочар" и ул."Чинар" е извършено принудително отстраняване на излезли от употреба автомобили, чийто срок за доброволно махане от общински терен е изтекъл. Комисия от експерти е  стикирала в района още7 автомобила в жк. Христо Смирненски, ул. "Чинар" и "Александър Момчев".

comment 0
visibility 1550
Столичани горят гуми и кабели в Слатина (СНИМКИ)

Столичани горят гуми и кабели в Слатина (СНИМКИ)

Столичанин сигнализира в социалната мрежа, че в столичния район "Слатина" всяка вечер срещу блок 13 блок зад релсите се горят гуми или кабели. Мястото на нарушението е точно на пътя от летището към квартал „Христо Ботев“. Припомняме, че това не е първият път, в който се горят отпадъци. В столичния квартал „Христо Ботев" инспекторите често глобяват за горене на кабели и автомобилни гуми. Изгарянето на отпадъци на открито е нарушение и се санкционира по реда на Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на СО, информират от Столичен инспекторат.

comment 0
visibility 2408
type-photo.svg
Пожар в мазето на 93 - то училище "Александър Теодоров Балан"

Пожар в мазето на 93 - то училище "Александър Теодоров Балан" (СНИМКИ)

Има пожар в мазето на 93-то училище "Александър Теодоров Балан". На този етап няма яснота защо е започнал огънят. За инцидента съобщи  в социалната мрежа кметът на "Слатина" Георги Илиев.   Огнеборците са се отзовали на сигнала моментално. Вече работят на място. Учениците са изведени и са извън опасност.   Очаквайте подробности  

comment 0
visibility 2073
type-photo.svg
АПП с бърза реакция за опасно пропадане в "Слатина", кметът на района им бл

АПП с бърза реакция за пропадане в "Слатина", кметът на района благодари (СНИМКИ)

Екипи на Дирекция "Аварийна помощ и превенция" на Столична община са реагирали светкавично на сигнал за опасно попадане пред аптеката на "Слатинска" и "Гео Милев". Сигналът им е изпратен от кмета на район "Слатина" Георги Илиев. Той пък получил информацията със снимки от жител на района.   Ето какво написа за случая и кметът на "Слатина" в социалната мрежа.    "Вчера по обяд един от вас ми прати горната снимка със сигнал за опасно пропадане пред аптеката на Слатинска и Гео Милев. Сигнализирах на дирекция Аварийна помощ и превенция. Те поеха ангажимент, че ще го обезопасят възможно най-скоро. Днес отидох да проверя и наистина беше направено. Благодаря на вас за сигналите и на колегите за свършената работа!"  

comment 0
visibility 2052
Проектът за паметник на Гунди ще е готов през януари

Проектът за паметник на Гунди ще е готов през януари

Проектът за паметник на легендата Георги Аспарухов-Гунди ще е готов през януари 2021 г. В момента се работи по него, като идеята е футболистът да е в цял ръст и игрова поза. След това проектът ще бъде пуснат за обществено обсъждане, за да се чуе мнението на гражданите, съобщи пред Столица.bg кметът на район Слатина Георги Илиев. Вече имаше един проект за паметник на Гунди, но той не получи одобрение, тъй като е бюст. Също така с гражданите ще се обсъди и поставянето на паметника и събирането на средства. "До 30 юни не знам дали ще е готов паметника, но трябва да сме направили първа копка", оптимист е Илиев. Идеята на кмета на Слатина е паметникът да се постави на старите футболни игрища откъм ул. Калиманци, които са част от парка. Поставят паметник на Гунди в парка "Гео Милев" в Слатина Стотици деца и спортисти от кв. Редута са играли футбол на тези спортни площадки, а те са съвсем близо до родната къща на Гунди на ъгъла на ул. "Братя Пешеви" и "Детелин Войвода". Друга съществена подробност е, че тези игрища за апортирани в общинското дружество "Спортна София". Управителят на "Спортна София" и кмета на Слатина са направили общ добклад, който вече е внесен в СОС. Надеждата е да влезе в дневния ред на сесията през януари и спортните игрища да се върнат към парк "Гео Милев", за който отговаря районната администрация в Слатина.

comment 0
visibility 12543
Скована маса и пейки от палети възмутиха столичани в Слатина (СНИМКИ)

Скована маса и пейки от палети възмутиха столичани в Слатина (СНИМКИ)

Импровизирана маса и пейки от палети смущават жителите на столичния район „Слатина“. В социалната мрежа, в групата "Безумията в София", бяха публикувани кадри от карето на ул. „Гео Милев“ и ул. „Слатинска“. Тревните площи са покрити с фасове и боклуци. Живущите в района се оплакват, че има няколко семейства с деца, които след тях остават купища фасове, люспи от семки и боклук. Столичани призовават съоръжението да бъде премахнато и да се почистят тревните площи под пейките.

comment 0
visibility 3543
Поставят паметник на Гунди в парка "Гео Милев" в Слатина

Поставят паметник на Гунди в парка "Гео Милев" в Слатина

Паметник на легендарния български футболист Георги Аспарухов Гунди да се направи в парки "Гео Милев" в район Слатина. Това е идея и предложение на кмета на района Георги Илиев, за което разказа в социалната мрежа. Той вече е направил предложението пред главния архитект на София Здравко Здравков вчера. "От всичко свършено днес (б. р. 18 декември) ще спомена само срещата при главния архитект на София, на която обсъдихме поставянето на паметник на Гунди в парк Гео Милев. Той подкрепи и разви идеята ни да бъде в близост до старите футболни игрища в парка", написа Георги Илиев. След поставянето на паметника и възстановяването на старите игрища тази част от парка може да се нарече  "Спортен комплекс Гунди". Родната къща на легендарния №9 е на ъгъла на ул. "Братя Пешеви" и "Детелин Войвода в кв. Редута, на около 200 м от парк "Гео Милев". Предложението на кмета на Слатина е паметникът на Гунди да не е бюст, а в цял ръст, защото така по-добре се впише в парковото пространство.

comment 0
visibility 2538
type-photo.svg
В "Слатина": Магазин получи глоба за касетки със стоки на тротоара

В "Слатина": Магазин получи глоба за касетки със стоки на тротоара (СНИМКИ)

  Търговски обект на улица "Гео Милев" в "Слатина" получи глоба за разположени на тротоара касетки със стоки, хладилни чанти и празен амбалаж. От магазина нямат разрешение да ползват тротоара за подобни неща. Това е установила съвместна проверка на екип от Столичен инспекторат и администрацията на "Слатина".    Заради сложената по тротоара стока, пешеходците минават доста трудно.    След като получиха акта, от магазина освободиха пространството. На по-късен етап отново ще се направи проверка дали от обекта спазват направените им предписания.   

comment 0
visibility 2406
Обир на 89-годишен в "Гео Милев", минути след като си взел пенсията

Обир на 89-годишен в "Гео Милев", минути след като си взел пенсията

Нагло посегателство срещу възрастен мъж в София. Обраха 89-годишен мъж в квартал "Гео Милев". Това стана малко, след като той взел пенсията си от пощата, разказват от Нова телевизия. Човекът се разделил с 400 лева от всичката сума.    Видеокамери са заснели как автомобил спира на улицата. Измамникът се представил за главен касиер от пощата. Казал на пенсионера, че са му дали по погрешка 50 лв. по-малко. Мъжът дал цялата си пенсия, за да бъде преброена. И минути по-късно осъзнал, че е станал жертва на измама. По случая работят полицаи от Първо районно управление.   „Започнах да броя парите, дали са толкова, колкото получавам. Той като видя, че ми треперят ръцете и каза: „Дай бе, дай аз да ги преброя по-бързо”. Аз с цялата си наивност  му подадох пачката с пари, той взе да брои. Каза: „Тези са за тебе”. Подаде ми ги. Даде ми и петдесетачката, която стоеше на седалката, но като ми подаде парите, аз почувствах, че са по-малко. И той веднага тръгна”, разказва пред камерите Иван Дечев.  

comment 0
visibility 1774
Изловиха столичани да горят отпадъци в Христо Ботев

Изловиха столичани да горят отпадъци в Христо Ботев

Столичен инспекторат, съвместно с полицаи от 1 РПУ изловиха софиянци да изгарят отпадъци в частен имот в квартал „Христо Ботев“ на ул. 527. Инспекторите от район „Слатина“ и служителите на реда са изяснили самоличността на нарушителите. На собствениците на имотите е дадено предписание да не допускат изгаряне на боклуци.

Район Слатина

Теротория и население на район Слатина

В пределеите на столичния район Слатина влизат кварталите „Христо Смирненски“, „Гео Милев“, „Редута“, „Яворов“, „Христо Ботев“, също така и летище София. Всички те са с по-висока надморска височина. Населението на район Слатина надхвърля 73 000 души.

район Слатина 22 ДКЦ Гео Милев

Транспорт в район Слатина

Общественият транспорт в район Слатина е разнообразен, с цел да бъде максимално удобен за жителите на района.

Детски градини в район Слатина

В район Слатина функционират 8 детски градини за нуждите на населението в района.

Детска градина № 168 „Слънчогледи“ в район Слатина отваря врати през 1965 г. Градината е била елитно детско завдение в район Слатина. През годините се изграждат два нейни филияла. И днес забавачката е база за студентите на Софийския университет, изучаващи детска педагогика. Детската градина разполага с двуетажна сграда и просторни занимални. В учебното заведение в район Слатина допълнително се изучават английски език, латиноамерикански танци, карате.

Детска градина № 183 „Щастливо детство“ в район Слатина за пръв път приема деца през 1985 г. Разположена е съвсем близо до столичния хотел „Плиска“. Сградата на детското заведение в район Слатина е на два етажа. Има два корпуса. Голяма радост за децата на район Слатина са физкултурния салон и плувния басейн. Детската градина има собствен музикален салон. Допълнително в детската градина в район Слатина се изучават английски език, плуване, латинотанци, народни танци ийога.

район Слатина парк Гео Милев

Детска градина 184 „Мечо Пух“ в район Слатина има отлична база. Допълнително в детската градина в район Слатина се изучават компютри, английски език, футбол, приложни изкуства, народни танци, модерни танци, естетическа гимнастика, мажоретен отбор, туризъм. Таекуондо, плуване, ски, лечебна гимнастика.

Детска градина № 65 „Слънчево детство“ в район Слатина стартира дейността си през 1984 г. Тук има 4 яслени групи и 4 за детска градина.

Детска градина № 62 „Зорница“ в район Слатина отваря врати през 1950 г. През 1975 г, се строи нова сграда с място за 100 деца.

61 ДГ „Шарено петле“ в район Слатина приема деца от 1983 г. Две от групите в детското заведение са ясмени. Предимства на детската градина в район Слатина са наличните логопедичен кабинет, медицински кабинет, музикален салон, физкултурен салон, плувен басейн, компютърен кабинет, централно парно отопление. Допълнително в детската градина в район Слатина децата избират английски език, плуване, школа по латино-американски и модерни танци, народни танци, детска вокална група, ателие по кукловодство, футбол, ранна компютърна грамотност.

Детска градина № 155 „Веселина“ в район Слатина е разположена в две сгради. Допълнителни занятия, които се провеждат в детското заведение в район Слатина са Чуждоезиково обучение, Приложни изкуства, Футбол, Плуване, Ски училище, Народни танци, Карате.

Детска градина № 154 „Сбъдната мечта“ в район Слатина отваря врати през 1965 г. Тя има и един филиал отново в район Слатина.

район Слатина храм Възнесение Господне ж.к. Яворов

Училища в район Слатина

157 ГИЧЕ „Сесар Вайехо“ в район Слатинаотваря врати през 1991 г като „Боянски майстор“. През 1999 г. сменя името си на „Сесар Вайехо“ по предложение на Перуанското посолство в София. В гимназията в район Слатина интензивно изучават на испански език и втори чужд език – английски. Гимназията е база на СУ „Св. Климент Охридски“, НБУ и НСА.

138 СУ ,Дроф. Васил Златарски“ в район Слатина е открито през 1961 г. Това е първото българско училище, което осъществява културен обмен между Изтока и Запада.

109 ОУ „Христо Смирненски“ в район Слатина е известно с отличната подготовка на учениците си. В училището функционират два компютърни кабинета, лего-дакта кабинет, два физкултурни салона, лекарски и стоматологичен кабинет, логопед, ресурсен учител, полуинтернатни групи, бюфет и ученически стол с топла храна.

94 СУ „Димитър Страшимиров“ в район Слатина отваря врати пез 1938 г. То е единственото СОУ, което има професионални паралелки.

93 СУ „Александър Теодоров - Балан“ в район Слатина започва просветната си дейност през 1963 г. Тук се разкриват единствените в страната паралелки за стюардеси, по журналистика, икономика и мениджмънт. Днес училището в район Слатина е база на ЦСКА.

31 Средно училище за чужди езици имениджмънт „Иван Вазов“ в район Слатина има повече от 1700 ученици, за които се грижат 110 учители.  

23СУ „Фредерик Жолио-Кюри“ в район Слатинае открито през 1950 г. То е най-голямото училище в район Слатина.

В район Слатина се намира и емблематичното Национално училище за танцово изкуство. То е създадено през 1951 г. като училище за класически балет. Прз 1956 г. се добавя и специалност „Български танци“.

район Слатина храм Света Троица  кв. Гео Милев

Читалища в район Слатина

Народно Читалище „Асен Златаров-1938 г.“ в район Слатина е основано през 1938 г. В него заедно се забавляват и обучават българи и роми.

Народно читалище “ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ 1960” в район Слатина е основано през 1960 г. Инициативата е на група жители на кв „Ленин“, днес „Яворов“. В читалището функционират школи по пиано, китара, солфеж, класически балет, рок и поп пеене и изобразително изкуство. Има и хор за стари градски песни „Романтика“. Библиотеката в район Слатина има сравнително богат книжен фонд. Предоставя се и безплатно използване на интернет.

Народно читалище „Отец Паисий-1936 г.” в район Слатина инициира проект „Самозащита срещу насилието в града”.

Народно читалище „П. К. Яворов 1920 г.“ възниква през 1920 г. На територията на район Слатина то е най-старото читалище. Библиотеката му е изключително богата. 300 верни читатели редовно заемт книги от нея.

Народно читалище „Христо Смирненски-1945 г.“ в район Слатина е основано през 1945 г. Поддържа богата библиотека със заглавия за деца и възрастни.

Намиращото се в район Слатина Народно читалище „Светлина – 1921“ е основано през 1921 г. През 1949 читалището вече има нова сграда. Това е едно от най-активните читалища в район Слатина. Библиотеката започва със 150 книги, а днес библиотекчният фонд наброява над 15 000 тома. Това е единствената в район Слатина библиотека с електронен каталог.

Най-новото читалище в район Слатина е НЧ „Паисий Хилендарски-2007″. Това не пречи да пази традициите в района с активната си културна и просветна дейност.

Друго младо читалище в район Слатина  е НЧ „Свети Георги Победоносец-1999 г.”, което отваря врати през 1999 г. В читалището функционират формация „Бисера”, вокална група „Зорница”, Детски фолклорен състав, инструментален състав „Гергьовден” и мъжка фолклорна формация с основен фолклорен репертоар. Освен тях, в читалището в район Слатина има класове по пиано и класическа китара, както и курсове по солфеж, теория на музиката, флейта, акордеон  и ци гулка.

Теротория и население на район Слатина

Транспорт в район Слатина

Детски градини в район Слатина

Училища в район Слатина

Читалища в район Слатина

Прочетете още