Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (17%, 19 Гласове)
  • Няма да избере (27%, 30 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 13 Гласове)
  • Ще има нови избори (33%, 37 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (12%, 13 Гласове)
Общо гласували: 112 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 647
Специалисти по детско развитие забавляват малчуганите в Слатина през лятото

Специалисти по детско развитие забавляват малчуганите в Слатина през лятото

Децата от столичния кв. „Христо Ботев“ имат още една възможност да разнообразят лятната си ваканция. Десетки малчугани се включват в разнообразните занимания, които специалистите от Хъб в подкрепа на ранното детско развитие провеждат всекидневно.  „Когато целта е ясна и общите усилия следват една посока, то резултатите никога не закъсняват. Щастлив съм, защото имам възможността да помагам за реализирането на подобни инициативи и съм горд, когато виждам, че те се развиват успешно“, посочва кметът на район „Слатина“ Георги Илиев. Дейността на Хъб в подкрепа на ранното детско развитие в района започна на 27 април т.г. Това стана възможно благодарение на сътрудничеството на районната администрация с Програма Местно развитие и Health & Social Development Foundation - HESED. „За да се случи, с колегите активно работихме за осигуряването на помещение за временно ползване, а в последствие и на терен за изграждане на постоянния хъб. По този проект получихме подкрепа и от колегите от Столична голяма община, за което им благодаря!“, казва още кметът на „Слатина“.

comment 0
visibility 983
-

Кметът на Слатина поведе хоро в двора на храма "Свети Мина"

В двора на най-стария православен храм в София - паметникът "Свети Мина" в район Слатина, беше отбелязана 186-ата годишнина от рождението на Васил Левски. От района бяха подготвили богата програма, включваща гайдар, няколко танцови изпълнения от ансанбъл "Майсторите на танца", които са отличени като най-добра танцова школа за стилизиран и обработен фолклор в България за 2022 г. Гостите имаха възможност да се насладят и на прекрасния финален монолог на Апостола от пиесата на Стефан Цанев "Тайната вечеря на дякона Левски", в изпълнение на актьора и общински съветник Веселин Калановски.  На събитието се проведе и търг за картина с лика на Дякона - дарение от известния в социалните мрежи артист No Name, или Човека без име. Търгът ще бъде отворен онлайн до 19:00 часа на 20.07.2023 г. Средствата от продажбата на портрета ще бъдат употребени за възстановяването на храма. До момента за каузата са събрани 100 000 лева. „Този търг е продължение на голямата ни кампания за събиране на средства за възстановяване на храма. Вече има и разрешение от Института за паметници на културата. Това е прекрасно, защото всъщност вече можем да вървим напред“, съобщи районният кмет Георги Илиев, който присъства на празника и дори поведе хорото в края на празника. „Дори да не успеем цялостно да реновираме храма, ще започнем отвън – дренаж, покрив и основните неща, за които ще стигнат парите. Надяваме да се включат доста хора, така че би трябвало да успеем“, отбеляза Любен Вуков, председател на „Сдружение за Слатина“. "Левски е начертал един много светъл път пред нас – на себеотрицанието. Той отрича себе си и дори когато са го питали: „сега, ако освободим България, ти какво ще станеш – цар, министър-председател“, той е казвал - „ако оцелея, ще отида да се боря за свободата на други народи“, т.е. той е символът на себеотрицанието“, каза кметът на район „Слатина“. Според Илиев, Апостолът щеше да ни призове да се обединим, както го е правил, когато е бил жив, че няма разлика дали сме българи, турци, цигани, евреи – всички сме едно, един народ сме и трябва да живеем заедно и обединени. И днес има хора, които следват делото на Левски, убеден е районният кмет. „Иначе нямаше да имаме държава и нямаше да има желание у хората да се занимават с обществено-полезна дейност. Аз лично вярвам, че неговото дело трябва да стои като фар, далечен, който да ни зове да вървим по неговите стъпки“, каза още той.    

comment 0
visibility 801
-

С благотворителен търг ще отбележат в Слатина 186 години от рождението на Васил Левски

В двора на старинния храм „Св. Вмчк. Мина“ – Слатина ще се проведе честване по случай навършването на 186 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Събитието ще бъде на 18.07.2023 г., вторник, от 18:00 часа и се организира от район „Слатина“ в столицата по инициатива на районния кмет Георги Илиев. Гостите ще могат да се насладят на изпълнение на ансамбъл „Майсторите на танца“, както и да разгледат специално подготвената изложба от картини и стихове за Апостола. Актьорът и общински съветник Веселин Калановски ще представи на публиката емблематични литературни творби, посветени на Левски. По време на събитието ще се проведе и Бърг за картина с лика на Дякона. Произведението е създадено специално за случая от съвременния български артист с псевдоним „Човекът без име“ („No name art“) и ще бъде предоставено безвъзмездно. Средствата от проведения търг ще бъдат дарени в подкрепа на реставрацията на старинния столичен храм, съобщават от районната администрация.

Реклама
comment 0
visibility 3495
type-photo.svg
-

Започва строителството на етажен паркинг до пазар „Ситняково“ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Започва изграждането на нов етажен надземен паркинг до пазара „Ситняково“ в столичния район Слатина. Днес, 14 юли, кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и изпълнителния директор на "Пазари Изток" ЕАД Даниела Стойнева направиха първа копка на терена, където ще се изгражда съоръжението. Паркингът ще бъде на 5 наземни нива, като неговия капацитет е от 157 автомобила. Проектът предвижда да бъдат изградени на последното ниво (ниво 5) спортен комплекс с 2 зали за фитнес от 276 кв. м., съблекални, кафене и рецепция, както и спортно игрище с размер 20х40 м. Съоръжението ще бъде изпълнено спрямо всички съвременни изисквания за екосъобразност и екологична устойчивост, като се предвидени и 16 паркоместа със зарядни станции за електромобили. Финансирането ще се осъществи с 30% собствени средства на дружеството, които нямат публичен характер, а останалите 70% (4 600 000 лв. без ДДС) ще се осигурят посредством дългосрочен инвестиционен кредит предоставен от Фонд за устойчиви градове. „Над 500 са новите паркоместа, които осигуряваме със строителството на паркинги в районите „Слатина“ и „Надежда“. Строителството на този в „Надежда“ върви с бързи темпове, а днес поставяме началото и на дългоочаквания от жителите на квартала паркинг зад пазара „Ситняково“. Предизвикателствата с паркоместата в София са големи, но тяхното решение е с осигуряване на терени, градоустройствени процедури, осигуряване на финансиране за проектите. Основната ни задача е хората, които живеят наоколо да имат възможност да паркират автомобилите в новото модерно съоръжение. По този начин освобождаваме улиците от коли и създаваме повече пространство за пешеходците, за да може и градът да диша по-свободно“, коментира председателят на градския парламент и основен двигател за реализацията на общинската програма за паркинги в кварталите Георги Георгиев. Строежът на обекта трябва да приключи до една година. Пресцентър на Столичния общински съвет

comment 0
visibility 871
Нов тротоар и дръвчета на столичната ул. "Елисавета Багряна"

Нов тротоар и дръвчета на столичната ул. "Елисавета Багряна"

Столичната улица ул. “Елисавета Багряна” в район Слатина вече е с нов тротоар и дръвчета Пешеходната зона е в частта ѝ между улиците “Галилео Галилей” и “Ал. фон Хумболд”, съобщи кметът на района Георги Илиев. Въпреки обновяването граждани са отправили упреци, че няма гнезда за дръвчета,каквито и преди не са съществували. Озеленителите обаче преценили, че има възможност макар и само за две поради съществуващата растителност и подземната инфраструктура. Днес дръвчетата са засадени.

comment 0
visibility 2332
Облагородяват 10  междублокови пространство в Слатина по общинската "Зелена

Облагородяват 10 междублокови пространство в Слатина по общинската "Зелена София"

Още 10 междублокови пространство ще бъдат облагородени, зелени и ще се превърнат в мини паркове в софийския район Слатина. Обновяването ще е по дългогодишната програма на Столична община "Зелена София" 2023 г. Нови Искър със 17 одобрени проекта по общинската "Зелена София" Всички проекти, които сме подали в рамките на Програма „Зелена София“ 2023 г. за района са одобрени, съобщи кметът на район Слатина Георги Илиев във фейсбук. 163 проекта са одобрени по програмата за облагородяване на междублокови пространства „Зелена София“ Одобрените зелени проекти са за междублоковите пространства на: - ул. „Камчия“ 4, до бл. 33 в ж.к. „Христо Смирненски“ - до бл. 61 в ж.к. „Христо Смирненски“ - до бл. 39 на ул. „Марко Бучар“, - до бл. 16 на бул. „Шипченски проход“ 21, - до бл. 72 в ж.к. „Яворов“, - на ул. „Гео Милев“ 116, - до бл. 222 на ул. „Симеонов век“, - до бл. 228 на бул. „Шипченски проход“ 11, - до бл. 48 на ул. „Христо Смирненски“, - на бул. „Шипченски проход“ 23. Програмата "Зелена София" дава възможност за всеки да облагороди междублоковото си пространство. При одобрен проект Столична община безвъзмездно предоставя необходимите ресурси и инструменти като цветя, дървесна и храстова растителност, градински инструменти, паркова мебел, материали за ремонт, плочки, антипаркинг елементи, градински огради декоративни камъни и други. Кметът на Слатина благодари на всички граждани, които наравно с районната администрация се грижат за това Слатина да става все по-уреден и приветлив.

comment 0
visibility 1398
Майстори хвърлят строителни материали от покрив в Слатина, глобиха ги

Майстори хвърлят строителни материали от покрив в Слатина, глобиха ги

Граждани са подали сигнал в районен инспекторат "Слатина", че от покрива на сграда на ул. "Гео Милев" се изхвърлят строителни материали и стари керемиди, съобщават от Столичен инспекторат. Инспекторите са се отзовали своевременно и веднага след появата им действията на лицата, които са извършвали ремонтните работи, са прекратени. На нарушителите е съставен е акт. От тях е изискано да осигурят обезопасено пространството около сградата със сигнална лента.

comment 0
visibility 1738
-

Още днес пред столичната зала "Универсиада" ще има нови дървета

Задържан е бил единият от извършителите на вандалското рязане на дървета пред столичната зала "Универсиада". Това каза пред btv свидетел на случилото се, който наблюдавал действията от своя балкон. Полицията е установила самоличността на двамата мъже, които пристигнали със служебен бус и съвсем спокойно премахнали дърветата. Те са служители на фирма, която се занимава с външна реклама и поставяне на билбордове. Логично е да се предположи, че дърветата са премахнати, защото са пречели на билборда, отбеляза гражданинът. Георги Георгиев: София не е Дивия Запад! Още днес от фирмата ще засадят на мястото дървета от същия вид, одобрени от "Зелена система" на Столична община, съобщи районният кмет Георги Илиев, който вчера разказа за вандалския акт във фейсбук. Той отбеляза, че фирмата за реклама е отрекла да има нещо общо със случилото се, но затова има разследване, което ще установи фактите. "Аз мога само да кажа, че има вандалски акт, който е истинско престъпление. Има подаден сигнал в прокуратурата и се надявам да има последствия, каквито трябва да има към всеки, който си позволява такова беззаконие", каза още Георги Илиев. Той благодари на гражданите за тяхната активна позиция, защото по този начин те помагат и на общината да си върши по-добре работата.  

comment 0
visibility 1945
-

Мъже отрязаха короните на млади дръвчета в Гео Милев, търсят се свидетели

Снощи в столичния квартал Гео Милев, район Слатина, двама мъже са си позволили да отрежат короните на две млади дървета, съобщава кетът на района Георги Илиев. Своеволието се случва около 23 часа, пред зала Универсиада. Свидетелят на случката Калин Якимов разказал, че мъжете били служители на френската фирма JCDecaux, която се занимава с външна реклама. Дърветата са били унищожени, защото пречели на поставянето на билборд. Отрязаните дръвчета са били само на година-две, тъкмо започнали да оформят короните си. Кметът на района призовава ако има и други свидетели на престъплението, да се свържат с него. Оставил е и телефонен номер.

comment 0
visibility 2117
-

Кметът на "Слатина" най-сетне успя да влезе в читалище „Отец Паисий 1936“ (СНИМКИ)

След дългогодишни откази днес, 21 юни, настоятелството на Народно читалище „Отец Паисий 1936“ в кв. „Редута“ отвори сградата и допусна кмета на столичния район „Слатина“ Георги Илиев, съобщават от районната администрация. От своя страна кметът осигури достъп на общинската комисия, назначена по чл. 196 от Закона за устройство на територията, за извършване на оглед, оценка на щетите и установяване на актуалното състояние на сградата. „Извършеният днес оглед доказа две неща. Първо - сегашното състояние на сградата не е добро и дори е опасно. Второ - в сградата на читалището от години не се извършват тези дейности, за които се твърди, че се провеждат. Искам да използвам момента, за да изкажа благодарността си към жителите на „Редута“, които чрез протестните си действия създадоха допълнителен обществен натиск и допринесоха за това да получим по-бърз достъп до сградата.  Читалището трябва да бъде ремонтирано и да бъде превърнато отново в културно-просветния център, който жителите на квартала и района заслужават“, каза кметът на „Слатина“ Георги Илиев. В Редута протестират заради ограничен достъп до читалищеКметът на района съобщи, че след приключване на инспекцията на общинската комисия, районната администрация ще се обърне към Министерството на културата и Съюза на народните читалища с апел за съдействие по отношение на контрола на читалищната дейност. Георги Илиев съобщи още, че ще инициира и обществен дебат, и конкурс за това, как е най-добре да се осъществява тя в район „Слатина“. В периода 2008 г. – 2022 г. са водени три дела във връзка с казуса с Народно читалище „Отец Паисий 1936“, припомнят от районната администрация на "Слатина". На 02.10.2008 г. Министерството на културата завежда дело за прекратяване на дейността на читалището.  То приключва с отхвърляне на иска, като решението е влязло в сила от 11.10.2011 г. Междувременно Комисията по разпределяне на бюджетни средства към читалищата не изплаща субсидия за периода от 2008 до 2012 г., включително. Предвидените за целта средства са разпределени на другите читалища в района. Във връзка с неизплатените субсидии на 20.12.2012 г. настоятелството на читалище „Отец Паисий“ завежда искова молба срещу Столична община и Министерството на културата, с която настоява  Софийски градски съд да ги задължи да му изплатят неполучените средства. Исковете са отхвърлени на три инстанции като решението влиза в сила на 18.10.2022 г. То е  и единственото, което  не е отсъдено в полза на настоятелството на читалище „Отец Паисий 1936“. Последното дело е заведено именно от настоятелството, като е подадена жалба срещу заповедта на тогава действащият районен кмет  за изземване на общинския имот. Жалбата е уважена и заповедта е отменена, като решението влиза в сила на 26.01.2017 г. След решението  на съда, влязло в сила на 18. Са с възобновени регулярните посещения, с цел установяване истинността на декларираните от настоятелството извършвани дейности. При нито едно от тях не е осигурен достъп на служителите на районната администрация. „Основният проблем от законова гледна точка е, че няма сила, която да накара настоятелството на читалището да приема нови членове. По този начин няма как съставът на общото събрание да бъде обновяван и съответно настоятелството, носещо отговорност за дейността на читалището и стопанисването на сградата. Дейността на читалищата трябва да е съобразена с очакванията на жителите на района. Именно затова е важно да се обърнем към местната общност, да установим какви са техните интереси и да набележим заедно как читалището може да отговори на нуждите им. Прекият диалог с реалните ползватели на дейностите е най-добрият подход, който можем да предприемем, така че жителите на кв. „Редута“ да припознаят и да участват активно в развитието на читалищната дейност“, добави кметът Георги Илиев.  

comment 0
visibility 4011
-

Отново: Поредни актове за незаконна търговия на спирка "Плиска"

Съвместна проверка между Столичен инспекторат, районна администрация „Слатина“ и екип на 1 РУ-СДВР за извършване на търговия на открито в пространството около спирка „Плиска“ беше проведена днес, 16 юни. Това съобщават от инспектората. В резултат от проверката са били съставени три акта за извършване на нерегламентирана търговия. Премахнати са били и съоръжения като шатри, маси и дъски и други импровизирани стелажи за предлагане на плодове и зеленчуци. Освен, че търговците са нямали разрешителни документи за извършване на дейността, те са разположили стоките си на места, възпрепятстващи свободното преминаване на гражданите, които ползват пространството около спирката. Създават се и предпоставки за замърсяване на обществените площи. За последните няколко дни са установени над 20 нарушители, на които са съставени актове. За да бъдат предотвратени постоянните нарушения, ще продължат ежедневните проверки и от двете страни на спирка „Плиска“, предупреждават инспекторите.

comment 0
visibility 1149
Район Слатина първенец в програмата за саниране

Район Слатина първенец в програмата за саниране

22 отделни проектни предложения са подадени в столичния район „Слатина“ в рамките на първия етап от програмата „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд“ (известна и като „програмата за санирането“). Това е най-много от всички райони на територията на Столична община, съобщават от местната администрация. „Имаме и добри новини за тези от Вас, които не са успели да кандидатстват по първия етап от програмата. Процедурата за кандидатстване по втория е отворена!“, посочват от районната администрация. От там уточняват, че дейността на Центъра за енергийна ефективност в София няма да бъде преустановявана. Експертите, назначени в него, ще продължат да подпомагат гражданите и през втория етап на програмата. Центърът се намира в кв. „Гео Милев“ на ъгъла на ул. „Съединение“ и ул. „22 септември“.

comment 0
visibility 1102
-

Столичната община ще подкрепи и тази година археологическите проучвания в неолитното селищ...

"Столичната община ще подкрепи финансово и тази година продължаването на археологическите проучвания в неолитното селище в Слатина." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на откриването на изложбата „Раннонеолитното селище Слатина – София (6100 – 5500 г. пр. Хр): в зората на европейската цивилизация“. От 2013 г. Столичната община е инвестирала около 400 хиляди лева в археологическите проучвания в Слатина. „През тази година ще инвестираме още средства, за да продължат разкопките и да могат младите археолози да се развиват и да правят своите открития“. Кметът благодари за работата на Националния археологически институт с музей към БАН и на акад. Васил Николов. Опазването и експонирането на културно-историческото наследство е един от приоритетите на столичния кмет Фандъкова. Създаден е и специален механизъм за финансиране през приоритет „Културно историческо наследство“ в Столичната програма "Култура". Изложбата „Раннонеолитното селище Слатина – София (6100 – 5500 г. пр. Хр): в зората на европейската цивилизация“ ще може да се види до 18 юни в Галерия на открито в Градската градина в София. Изложбата се състои от 28 постера със синтезирана информация за най-важните резултати от многогодишните археологически разкопки на едно от най-старите и най-големи селища на първите земеделци и скотовъдци в Европа. Екипът от Националния археологически институт и музей на БАН, ръководен от акад. Васил Николов, е подготвил разнообразни изображения – карти, ситуационни планове, графични възстановки, теренни снимки, снимки на находки, с които да допълни представата за живота на хората, обитавали селището от края на VІІ до края на V хилядолетие пр. Хр. Изложбата е вълнуващ и образователен разказ за времето на първата европейска цивилизация – 8 000 хиляди години преди нас. Акад. Васил Николов благодари на столичния кмет на интереса към археологията и за подкрепата при проучванията в Слатина. „Искаме да покажем най-древната история на този регион и всъщност най-древната история на Югоизточна Европа, защото историята на Европа започва оттук. Слатина е едно от знаковите селища на първата европейска цивилизация, нещо, което отдавна предполагахме, но нашата ежегодна работа дава доказателства, че именно тук възниква европейската цивилизация" – каза при откриването на изложбата акад. Васил Николов. Археологическите проучвания на праисторическото селище започват през 1985 г., като още тогава резултатите получават популярност далеч отвъд границите на България. Постерната изложба се реализира по проекта „Раннонеолитно селище Слатина – София: в зората на европейската цивилизация“ на Националния археологически институт c музей – БАН, финансиран по Програма „Култура“ на Столичната община през 2023 г. Текст: Пресцентър на Столична община

comment 0
visibility 1048
Над 200 столичани отбелязаха празника на Слатина

Над 200 столичани отбелязаха празника на Слатина

Над 200 софиянци се събраха в неделния ден на традиционния празник на район „Слатина“. Събитието се състоя пред стадион „Академик“ в столичния квартал „Гео Милев“. Инициативата се проведе в навечерието на празника „Свети дух“ и беше организирана от кмета на район „Слатина“ Георги Илиев, с активното участие на председателя на Сдружение „За Слатина“ Любен Вуков. „Това, което искам да Ви пожелая е веселие, щастие, здраве и да бъдем добри един с друг. Нека да се научим, независимо от това, че има неща, които ни разделят, че има повече неща, които ни събират. Благодаря Ви!“, зави пред присъстващите районният кмет. На гостите беше раздаден курбан за здраве, а предстоятелят на старинния слатински храм „Св. вмчк Мина“ отец Андон отслужи тържествен водосвет за здраве и благополучие. Празничната програма включваше музикалните и танцови изпълнения на ученици на 109 ОУ „Христо Смирненски“, на деца от ДГ 184 „Мечо Пух“, както и на професионални танцьори от Танцова формация „Майсторите на танца“.

comment 0
visibility 1466
-

Район Слатина ще отбележи традиционния си празник пред стадион "Академик"

Пред стадион „Академик“ в квартал „Гео Милев“ ще се проведе традиционният празник на район „Слатина“, съобщават от районната администрация. Съборът ще се състои в навечерието на Деня на Светия дух, на 4 юни 2023 г., неделя, от 15:00 часа. Традиционният празник се организира по инициатива на кмета на район „Слатина“ Георги Илиев с активното участие на председателя на Сдружение „За Слатина“ Любен Вуков. В празничната програма са предвидени танцови и музикални изпълнения от ученици на 109 ОУ „Христо Смирненски“, деца от ДГ 184 „Мечо Пух“, както и от професионални танцьори от школата „Masters of the Dance“. По време на събитието на гостите ще бъде раздаден курбан за здраве, а най-малките ще получат балон.

Район Слатина

Теротория и население на район Слатина

В пределеите на столичния район Слатина влизат кварталите „Христо Смирненски“, „Гео Милев“, „Редута“, „Яворов“, „Христо Ботев“, също така и летище София. Всички те са с по-висока надморска височина. Населението на район Слатина надхвърля 73 000 души.

район Слатина 22 ДКЦ Гео Милев

Транспорт в район Слатина

Общественият транспорт в район Слатина е разнообразен, с цел да бъде максимално удобен за жителите на района.

Детски градини в район Слатина

В район Слатина функционират 8 детски градини за нуждите на населението в района.

Детска градина № 168 „Слънчогледи“ в район Слатина отваря врати през 1965 г. Градината е била елитно детско завдение в район Слатина. През годините се изграждат два нейни филияла. И днес забавачката е база за студентите на Софийския университет, изучаващи детска педагогика. Детската градина разполага с двуетажна сграда и просторни занимални. В учебното заведение в район Слатина допълнително се изучават английски език, латиноамерикански танци, карате.

Детска градина № 183 „Щастливо детство“ в район Слатина за пръв път приема деца през 1985 г. Разположена е съвсем близо до столичния хотел „Плиска“. Сградата на детското заведение в район Слатина е на два етажа. Има два корпуса. Голяма радост за децата на район Слатина са физкултурния салон и плувния басейн. Детската градина има собствен музикален салон. Допълнително в детската градина в район Слатина се изучават английски език, плуване, латинотанци, народни танци ийога.

район Слатина парк Гео Милев

Детска градина 184 „Мечо Пух“ в район Слатина има отлична база. Допълнително в детската градина в район Слатина се изучават компютри, английски език, футбол, приложни изкуства, народни танци, модерни танци, естетическа гимнастика, мажоретен отбор, туризъм. Таекуондо, плуване, ски, лечебна гимнастика.

Детска градина № 65 „Слънчево детство“ в район Слатина стартира дейността си през 1984 г. Тук има 4 яслени групи и 4 за детска градина.

Детска градина № 62 „Зорница“ в район Слатина отваря врати през 1950 г. През 1975 г, се строи нова сграда с място за 100 деца.

61 ДГ „Шарено петле“ в район Слатина приема деца от 1983 г. Две от групите в детското заведение са ясмени. Предимства на детската градина в район Слатина са наличните логопедичен кабинет, медицински кабинет, музикален салон, физкултурен салон, плувен басейн, компютърен кабинет, централно парно отопление. Допълнително в детската градина в район Слатина децата избират английски език, плуване, школа по латино-американски и модерни танци, народни танци, детска вокална група, ателие по кукловодство, футбол, ранна компютърна грамотност.

Детска градина № 155 „Веселина“ в район Слатина е разположена в две сгради. Допълнителни занятия, които се провеждат в детското заведение в район Слатина са Чуждоезиково обучение, Приложни изкуства, Футбол, Плуване, Ски училище, Народни танци, Карате.

Детска градина № 154 „Сбъдната мечта“ в район Слатина отваря врати през 1965 г. Тя има и един филиал отново в район Слатина.

район Слатина храм Възнесение Господне ж.к. Яворов

Училища в район Слатина

157 ГИЧЕ „Сесар Вайехо“ в район Слатинаотваря врати през 1991 г като „Боянски майстор“. През 1999 г. сменя името си на „Сесар Вайехо“ по предложение на Перуанското посолство в София. В гимназията в район Слатина интензивно изучават на испански език и втори чужд език – английски. Гимназията е база на СУ „Св. Климент Охридски“, НБУ и НСА.

138 СУ ,Дроф. Васил Златарски“ в район Слатина е открито през 1961 г. Това е първото българско училище, което осъществява културен обмен между Изтока и Запада.

109 ОУ „Христо Смирненски“ в район Слатина е известно с отличната подготовка на учениците си. В училището функционират два компютърни кабинета, лего-дакта кабинет, два физкултурни салона, лекарски и стоматологичен кабинет, логопед, ресурсен учител, полуинтернатни групи, бюфет и ученически стол с топла храна.

94 СУ „Димитър Страшимиров“ в район Слатина отваря врати пез 1938 г. То е единственото СОУ, което има професионални паралелки.

93 СУ „Александър Теодоров - Балан“ в район Слатина започва просветната си дейност през 1963 г. Тук се разкриват единствените в страната паралелки за стюардеси, по журналистика, икономика и мениджмънт. Днес училището в район Слатина е база на ЦСКА.

31 Средно училище за чужди езици имениджмънт „Иван Вазов“ в район Слатина има повече от 1700 ученици, за които се грижат 110 учители.  

23СУ „Фредерик Жолио-Кюри“ в район Слатинае открито през 1950 г. То е най-голямото училище в район Слатина.

В район Слатина се намира и емблематичното Национално училище за танцово изкуство. То е създадено през 1951 г. като училище за класически балет. Прз 1956 г. се добавя и специалност „Български танци“.

район Слатина храм Света Троица  кв. Гео Милев

Читалища в район Слатина

Народно Читалище „Асен Златаров-1938 г.“ в район Слатина е основано през 1938 г. В него заедно се забавляват и обучават българи и роми.

Народно читалище “ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ 1960” в район Слатина е основано през 1960 г. Инициативата е на група жители на кв „Ленин“, днес „Яворов“. В читалището функционират школи по пиано, китара, солфеж, класически балет, рок и поп пеене и изобразително изкуство. Има и хор за стари градски песни „Романтика“. Библиотеката в район Слатина има сравнително богат книжен фонд. Предоставя се и безплатно използване на интернет.

Народно читалище „Отец Паисий-1936 г.” в район Слатина инициира проект „Самозащита срещу насилието в града”.

Народно читалище „П. К. Яворов 1920 г.“ възниква през 1920 г. На територията на район Слатина то е най-старото читалище. Библиотеката му е изключително богата. 300 верни читатели редовно заемт книги от нея.

Народно читалище „Христо Смирненски-1945 г.“ в район Слатина е основано през 1945 г. Поддържа богата библиотека със заглавия за деца и възрастни.

Намиращото се в район Слатина Народно читалище „Светлина – 1921“ е основано през 1921 г. През 1949 читалището вече има нова сграда. Това е едно от най-активните читалища в район Слатина. Библиотеката започва със 150 книги, а днес библиотекчният фонд наброява над 15 000 тома. Това е единствената в район Слатина библиотека с електронен каталог.

Най-новото читалище в район Слатина е НЧ „Паисий Хилендарски-2007″. Това не пречи да пази традициите в района с активната си културна и просветна дейност.

Друго младо читалище в район Слатина  е НЧ „Свети Георги Победоносец-1999 г.”, което отваря врати през 1999 г. В читалището функционират формация „Бисера”, вокална група „Зорница”, Детски фолклорен състав, инструментален състав „Гергьовден” и мъжка фолклорна формация с основен фолклорен репертоар. Освен тях, в читалището в район Слатина има класове по пиано и класическа китара, както и курсове по солфеж, теория на музиката, флейта, акордеон  и ци гулка.

Теротория и население на район Слатина

Транспорт в район Слатина

Детски градини в район Слатина

Училища в район Слатина

Читалища в район Слатина

Прочетете още