Времето в София

Въздухът в София

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
  • Васил Терзиев (42%, 188 Гласове)
  • Ваня Григорова (36%, 161 Гласове)
  • Не подкрепям никого (13%, 56 Гласове)
  • Ще отида за гъби (9%, 38 Гласове)
Общо гласували: 443 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1733
Орлин Горанов, Б.Т.Р., Д2 пеят благотворително за възстановяването на храм

Орлин Горанов, Б.Т.Р., Д2 пеят благотворително за възстановяването на храм в Слатина

Орлин Горанов, Б.Т.Р., Д2 и още известни родни изпълнители ще пеят на благотворителн концерт в столичния Слатина. Събраните средства са за реставрацията на рушащ се храм. Храмът, издигнат на мястото на най-стария манастир в България, днес тъне в разруха, между жилищните блокове на Слатина. За спасението на духовното място се е заела пулмологът д-р София Ангелова и с подкрепата на районната община Слатина организират концерт за набиране на средства. Благотворително днес от 19 часа на сцената, пред стадион Академик,  участие ще вземат някои от най-обичаните български музиканти. В миналото на мястото на храма е имало манастир, построен през 265 година. Днес от него няма и следа. Пет века след разрушаването му през 14 век, на същото място, е издигнат храм. "От тук стари слатинци са разказвали, че Левски е излизал, облечен като млекар, и е тръгвал към Драгалевския манастир, където се е срещал със Софийския революционен комитет", разка лекарката пред Нова телевизия. За старото слатинско гробище, намирало се някога зад храма пък, се говори, че именно то е изобразено върху картината „Задушница” на Иван Мърквичка. През 1955 г. храмът е обявен за паметник на културата. Някъде тогава обаче са заличени и стенописите, като за целта е използвана вар. Според отец Андон състоянието на храм „Св. Мина” в момента е критично. Той е доста стреснат от първата оферта за реставрация, която била  за над 900 000 лв.. Предложението включвало възстановяването на стенописите, покрива, на строежа и оградата. На концерта пред стадион Академик ще има рок, ще има поп-рок, ще има поп музика, ще има и класика. Освен Етиен Леви, участие в концерта ще вземат Орлин Горанов, Б.Т.Р., Д2 и още много други музиканти се съгласили да участват - абсолютно безвъзмездно.

comment 0
visibility 1177
Игри, награди и занимания по пътна безопасност за децата на Слатина

Игри, награди и занимания по пътна безопасност за децата на Слатина

Международният ден на детето в столичния район „Слатина“ ще премине под знака на пътната безопасност. Чрез различни игри и забавления малчуганите ще научат как трябва да се движат, когато са пешеходци и колко е важно да се спазват пътните знаци. Събитието ще се състои на 1 юни от 11:00 ч. на „Лабиринта“, в центъра на парка, съобщават от районната администрация. В празничната програма са включени състезания на мини полигон със собствени велосипеди, тротинетки, ролери и скейтбордове, клоунада, тематични викторини с „таралежа“ Бибитко, забавни игри и много награди. Инициативата е подходяща за деца на възраст от 3 до 14 години. Празникът се организира от Сдружение „Национален клуб Би-бит”, заедно с район „Слатина“.

comment 0
visibility 972
24 май: Десетки деца търсиха и намериха буквите в софийския парк Гео Милев

24 май: Десетки деца търсиха и намериха буквите в софийския парк Гео Милев

Никой не може да скрие буквите от децата! И стотици малчугани го доказаха днес на 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - в столичния парк Гео Милев в район Слатина - Столична община. В празничния Ден на българската писменост и култура децата търсеха и намериха буквите в превърнатия в райско място огромен парк. Събитието бе организирано от районната администрация на Слатина, а атрактивната  спортна игра за деца „Приключение с букви 2.0“, по инициатива на кмета на района Георги Илиев, която се провежда за втори път постави рекорд за участници. Наред с най-малките и родителите търсеха буквите, пръснати из целия парк. Майки и татковци държаха за ръчичка най-малките и им показваха буквите. А паркът Гео Милев се огласяше от детски смях и викове.  Щандове с книги, забавни, електронни и спортни игри привлякоха хиляди столичани на 24 май сред слатинската зеленина. Пред една от шатрите с книги прецизно избираше и кметът Георги Илиев. Хората минава и го поздравява, но той най-дълго разговоря с петокласника Андрей от 119-о училище "Акад. Михаил Арнаудов". И след като момчето първо бе част от фолклорната танцова група, после веднага хукна да търси буквите. "Намерих всички букви. А, вие не ме познахте, защото преди малко бях с носия", похвали се Андрей на кмета Георги Илиев и му разказа на кое място, коя буква е открил. А те - буквите, не останаха скрити и между гъстите клони на нацъфтелите в бяло кестени, приличащи на светещи полилеи с бели свещници. Зад гърба си усещам задъхано бягане, пред мен профучава 5-годишно момченце с телефон в ръка, бързо се навежда и се шмугва под натежал от цвят клон. Снима и последната - Я (всички букви са с QR код). Млади семейства с дечица, баби и дядовци с внуци празнуваха слънчевия 24 май. По тревните площи деца играеха футбол, други се забавляваха на детските площадки, а рекордьорите бягаха неспирно за буквите. И ги откриха! Текст: Александра Никова      

Реклама
comment 0
visibility 1316
-

Истински празник на буквите в столичния парк "Гео Милев" (СНИМКИ)

Истински празник на буквите за малки и големи организираха от район Слатина в столичния парк "Гео Милев", видя Столица.bg. За втора поредна година в парка е шумно, весело и цветно, както се полага за обичан празник. Децата с радост се включиха в "Приключение с букви", търсиха скритите из парка букви, създадени от твореца Стефан Чинов, и ги снимаха. На детския интерес се радваха и организираните ателиета и игри. По-големите и възрастните пък имаха възможност да разгледат и изберат от книгите на множество издателства, които се включиха в празника и разположиха щандове на открито. Водещ на събитието беше Камен Алипиев – Кедъра. В събитието се включи и кметът на района Георги Илиев, който с усмивка честити празника на малки и големи.  

comment 0
visibility 1261
-

"Приключение с букви"-2 за 24 май в столичния парк "Гео Милев"

За втора поредна година от столичният район "Слатина" организират детски празник - игра по повод 24 май. Играта ще започне в празничния ден - 24 май, точно в 11,00 часа, в парк „Гео Милев“. Водещ на събитието ще е Камен Алипиев - Кедъра. Кметът Георги Илиев и партньорите ни от MindHub - Слатина, AMAKids – Слатина, Logiscool – Гео Милев ще очакват малките софиянци, влюбени в книгите, за да открият скритите из парка красиви букви, създадени от твореца Stefan Chinoff. Играта протича в два етапа. Малчуганите са добре дошли да се регистрират още в 10:30 ч. Първият старт за търсене на буквите е планиран за 11:30, а втори рунд започва в 12:30. След това ще бъдат раздадени и награди за победителите. "Миналата година в състезанието ни се включиха повече от 300 деца не само от нашия район, но и от цяла София. Беше емоционално, шумно и ужасно забавно – както се полага на най-обичания ни празник", отбелязват от район Слатина. Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023г. От районната администрация канят всички малки и големи любители на книгите да се включат.  

comment 0
visibility 891
-

В Министерството на културата обсъдиха паметника на Гунди

Паметникът на Георги Аспарухов-Гунди, който ще бъде издигнат в столичният квартал "Редута", беше обсъден днес на специализиран експертен съвет за изобразителни изкуства в Министерство на културата. Проектът за паметника е изготвен чрез възлагане от страна на Инициативен комитет „Привърженици на ФК „Левски“. Предвидено е високата 240 см. скулптура да бъде поставена в близост до дома на футболиста, на площ, отредена „за мемориален комплекс“ на територията на парк Гео Милев в район "Слатина". Проектът, който беше одобрен от Столичният общински съвет е дело на младия скулптор Любомир Григоров. Финансирането е изцяло от дарения, като хиляди фенове на легендарния футболист и граждани са се включили в инициативата. Специализираният експертен съвет за изобразителни изкуства включва утвърдени имена на художници и архитекти, представители на творчески съюзи, експерти от компетентните дирекции в министерството. На срещата присъстваха председателят на Националния фен клуб на ФК "Левски" Степан Хиндлиян, председателят на "Левски Фемили" Милен Панайотов, който се грижи за събирането на средства за благотворителни инициативи, кметът на район "Слатина" Георги Илиев и Николай Петков, който е архитект на представения проект.  Обсъдени са били както подробности по процедурата, така и необходимите стъпки за съгласуване на проекта. Кметът на "Слатина" Георги Илиев очаква още през юни паметникът да е факт.  

comment 0
visibility 1598
Родни звезди излизат на една сцена в подкрепа на храм „Св. Мина“ в Слатина

Родни звезди излизат на една сцена в подкрепа на храм „Св. Мина“ в Слатина

Благотворителен концерт „За живот без тютюнев дим“ ще се проведе пред стадион „Академик“ в столичния кв. „Гео Милев“. Събитието ще се проведе на 31 май, от 19:00 ч., съобщават от администрацията на район „Слатина“. По време на концерта ще бъде закрита дарителската кампания в подкрепа на старинния храм „Св. Мина“. Инициативата стартира в началото на този месец по предложение на председателя на Сдружение „Национална асоциация за профилактика на белодробни болести“ д-р София Ангелова, с активната подкрепа на кмета на район „Слатина“ Георги Илиев и председателя на Сдружение „За Слатина“ Любен Вуков. В предстоящия концерт ще вземат участие редица известни български музиканти и артисти –  Кристина и Михаил Белчеви, Хайгашот Агасян, Кристина Димитрова и Орлин Горанов „Б.Т.Р“, D2, „Трамвай №5“ и „Супертрик“, Мая Нешкова и Мария Чакърдъкова. Сред участниците са и Мандолинен квинтет София, Трио Вива, Натали Ангелова и Ина Дюлгерова. Водещи на събитието ще бъдат д-р София Ангелова и д-р Неделя Щонова. Тъй като датата на концерта съвпада със Световния ден за борба с тютюнопушенето, на място ще бъдат поставени четири урни, в които желаещите ще могат да дарят сума, равняваща се на една кутия цигари. Средствата, събрани по време на събитието, ще бъдат официално обявени непосредствено след концерта и ще бъдат прибавени към парите, постъпили в обявената сметка на храма „Св. Мина“. Основна цел на дарителската акция, която се провежда през този месец, е да бъдат събрани 150 000 лв., които ще се изразходват за най-неотложните възстановителни дейности на църквата. Концертът се организира от Сдружение „Национална асоциация за профилактика на белодробните болести“ и се осъществява с подкрепата на Столична община, СО – район „Слатина“, Коалиция „Без дим“, СОТ 161 и 29 СУ „Кузман Шапкарев“. Всеки, който желае да се включи в инициативата, може да направи своето дарение по банковата сметка на храма: BIC: BPBIBGSF BG27 BPBI 7942 1024 6623 01.; За ЦН при храм " Св. вмчк Мина"

comment 0
visibility 1178
Кметът на Слатина: 2/3 от Общинска полиция да бъде дадена на районите

Кметът на Слатина: 2/3 от Общинска полиция да бъде дадена на районите

Повечето служители на Общинска полиция в София да бъдат разпределени по райони и да са част от местната администрация – за това настоява кметът на "Слатина" Георги Илиев. „МВР и Столична община имат съвместно звено, наречено Общинска полиция. Това са полицаи, облечени във всички законови правомощия за длъжността си, но получаващи заплатите си от бюджета на София. Години наред предлагам поне 2/3 от тях да бъдат разпределени по райони и да са част от нашата администрация. Така ще мога да им кажа: “Бъдете сутрин и вечер около училищата, а през деня и нощта - където възникне необходимост” - нещо за което само говоря, но не се случва“, коментира районният кмет. Според него ако бъде направена подобна организация, ще може да се пристъпи към санкционирането на всички, които паркират неправилно. В момента районната администрация няма тези правомощия. „Трябва да добавим и възможността всички приходи от глоби да остават в района с цел подобряване организацията на движението, сигнализацията и маркировката. Решение има - трябва политическа воля“, смята кметът Илиев.

comment 0
visibility 1170
-

В Слатина събират средства за реставрация на храма "Св. Мина"

В неделния ден в столичния район "Слатина" беше даден старт на дарителска кампания, която цели да подпомогне реставрирането на храма "Свети Мина".  Официалният старт на кампанията беше даден от д-р София Ангелова, предстоятелят на храма отец Андон и председателят на Сдружение "За Слатина" Любен Вуков. Кампанията се осъществява с активното съдействие на кмета на района Георги Илиев. Сумата, необходима за най-неотложните работи, е около 150 000 лева. Средства за реставрацията на храма ще се събират до края на май. На 31.05.2023 ще бъде организиран голям концерт, в който участие ще вземат редица известни изпълнители. Събитието съвпада със Световния ден без тютюнопушене, а всички присъстващи ще бъдат призовани да дарят в специална урна минимална сума, равностойна на кутия цигари.  Храмът "Свети Мина" е уникален паметник на културата, на негово място е имало манастир от 265 г. В народното и църковно предание е известен и до днес като най-стария манастир в България. След разрушаването на манастира по времето на турското робство няколко местни съселяни, чиито имена и до днес стоят вдълбани на каменна плоча, построяват храма "Свети Мина". През 1955 г. църквата, която представлява еднокорабен храм, е обявена за паметник на културата, автентичен и единствен от XIX век на територията на София, а през 1989 г. е обявена и за архитектурно–художествен паметник на културата.  Днес за възстановяването на 150-годишния храм е необходима специализирана реставрационна и консервационна дейност, основен ремонт, изграждане на ограда, камбанария и нова камбана, отбелязват организаторите на кампанията. Всеки, който желае, може да се включи в инициативата и да направи своето дарение по банковата сметка на храма: Дарителска сметка:BIC: BPBIBGSFBG27 BPBI 7942 1024 6623 01.За ЦН при храм " Св. вмчк Мина“  

comment 0
visibility 1261
Започва дарителска кампания за 150 000 лв. за реставрцията на храм "Св. Мин

Започва дарителска кампания за 150 000 лв. за реставрцията на храм "Св. Мина" в Слатина

  Стартира кампания за набиране на средства за реконструкция и реставрация на старинния храм „Свети Мина“ в район „Слатина“ в София от днес, 2 май. Тя се провежда по инициатива на председателя на Сдружение „Национална асоциация за профилактика на белодробни болести“ д-р София Ангелова, с активната подкрепа на кмета на район „Слатина“ Георги Илиев, както и председателя на Сдружение „За Слатина“ Любен Вуков. Кампанията ще продължи до края на месец май, а основната ѝ цел е да се съберат средства за възстановяване на старинния храм „Свети Мина“. Всеки, който желае да се включи в инициативата, може да направи своето дарение по банковата сметка на храма: Дарителска сметка: BIC: BPBIBGSFBG27 BPBI 7942 1024 6623 01.За ЦН при храм " Св. вмчк Мина" Набирането на средства ще продължи един месец и ще приключи на 31.05.2023 г. с благотворителен концерт, в който ще вземат участие редица известни български изпълнители. Тъй като денят на събитието съвпада със Световния ден без тютюнопушене, всички присъстващи ще бъдат призовани да дарят в специална урна минимална сума за храма, равностойна на кутия цигари. За пълната реконструкция и реставрация са необходими общо 900 хиляди лева, а целта на акцията през този месец е да бъдат събрани 150 хиляди лева за най-неотложните възстановителни дейности. „Възстановяването на старинния храм е кауза и се надявам много хора, не само от район „Слатина“, но и от цяла София, да се включат в нея. Трябва да пазим своето историческо наследство и да възродим духовността“, каза д-р София Ангелова. „Благодарен съм на „Национална асоциация за профилактика на белодробни болести“ и Сдружение „За Слатина“, които взеха присърце този проблем. Една от целите на районната администрация бе да възстановим напълно църквата и съм убеден, че чрез подкрепата на гражданите, това ще се случи. Район „Слатина“ ще се включи, като активно съдейства за логистиката и организацията на всички предстоящи събития, свързани с каузата. Работим активно върху популяризирането на инициативата и се надяваме по този начин да открием много нови съмишленици и да обединим хора от различни групи и организации в името на общата цел, сподели кметът Георги Илиев. Храмът "Св. Мина" в район „Слатина“ е с вековна история. През 265 г. на това място е построена църква, а по-късно там се появява и манастирът „Св. Троица“, който е считан за най-стария в България. През 14 век е разрушен, но през 19-и с помощта на жителите от тогавашното село „Слатина“ църквата „Св. Троица“ е възстановена. По-късно храмът е преименуван на "Св. Терапонтий Сердикийски“ в чест на светеца, загубил живота си на това място, заради отказ да предаде вярата си. През 1955 г. църквата е обявена за паметник на културата, а три години по-късно е преименувана и днес носи името на Свети великомъченик Мина. През 1989 г. храмът е признат и за архитектурно-художествен паметник. Емилия Донкова, „Връзки с обществеността", район Слатина

comment 0
visibility 1082
Откриха хъб за ранно детско развитие в Слатина

Откриха хъб за ранно детско развитие в Слатина

Хъб в подкрепа на ранното детско развитие беше открит в район „Слатина“ вчера. Той се намира в кв. „Христо Ботев“ и е един от общо три хъба на територията на Столична община, съобщават от местната администрация. На събитието присъстваха председателят на Фондация „Здраве и социално развитие“ (Хесед) д-р Елена Кабакчиева, зам.-кметът на района Денимир Котев, представители на Столична община и служители на районната администрация. По време на събитието Денимир Котев сподели, че като баща на две деца разбира колко е важно ранното детско развитие. Той приветства инициативата за изграждането на подобно пространство и оцени високо всички усилия, които екипът на Фондация Хесед полага. „Район „Слатина“ ще продължи да оказва пълна подкрепа по пътя на реализацията на всички дейности, включени в тази инициатива, с цел този проект да постигне много по-високи от планираните резултати“, посочват от Общината. Изграждането на Хъба е част от проекта „Модел за интегрирано развитие за образование и грижа в ранна детска възраст в гр. София“.

comment 0
visibility 1297
Премахват стари коли от терени в Слатина

Премахват стари коли от терени в Слатина

Започна принудителното репатриране на излезли от употреба моторни превозни средства на територията на район "Слатина", съобщават от Столичния инспекторат. Предвидено е извозване на 8 стари коли, изоставени от техните собственици на общински терени на ул. "Г. Галилей", "Хр. Чернопеев", "П. Митов", "Коперник", "Хр. Смирненски", "Хр. Максимов" и др. Старите автомобили ще бъдат закарани на площадки за разкомплектоване, след като е изтекъл гратисният предупредителен срок. „Гражданите, които имат такива негодни и неизползваеми автомобили, които са регистрирани и отговарят на критериите за ИУМПС, могат да ги предадат за рециклиране или да ги преместят на частни терени“, посочват от Инспектората.

comment 0
visibility 1595
-

В началото на юни ще има паметник на Гунди в парк "Гео Милев" в Слатина

Столичният общински съвет прие вчера единодушно решение за поставяне на паметник в цял ръст на Георги Аспарухов – Гунди. Проектът за паметника е изготвен чрез възлагане от страна на Инициативен комитет „Привърженици на ФК „Левски“. Предвидено е скулптурата да бъде поставена в УПИ II, отредена „за мемориален комплекс“ на територията на парк Гео Милев в район "Слатина". Предвижда се склуптурната фигура да е с височина от 240 см, разположена на изкуствена прерязана могила в парка, с най-висока точка от 120 см, така че тя да се впише в ландшафта на съществуващия терен с минимална намеса. Предвижда се също нова декоративна храстовидна и увивна растителност, която да скрие видимите части на прерязаната могила към новата алея пред паметника. Всички разходи по проектирането, изработването, монтажа и поддръжката на паметника на Георги Аспарухов - Гунди са от дарения. Пред Столица.bg кметът на район "Слатина" Георги Илиев съобщи, че всичко по проекта вече е подготвено, проведени са и предварителни разговори с Министерство на културата, което трябва да одобри проекта. Поставянето на паметника ще е през лятото, вероятно още в началото на месец юни. Първата копка по проекта се предвижда да бъде направена на 4 май, когато се навършват 80 години от рождението на обичаната футболна легенда.  

comment 0
visibility 1238
-

По-често ще събират отпадъците в столичния "Слатина"

След множество сигнали от граждани във връзка с проблемите около наличието, подмяната и графика на извозване на контейнерите за разделно събиране на отпадъците, той ще бъде променен. Това съобщи кметът на столичния район "Слатина" Георги Илиев. След подадения от кмета сигнал, графикът на обслужване на жълтите контейнери ще бъде променен от веднъж седмично на веднъж на всеки пет дни. В последния месец жителите от района отбелязаха "изчезването" на контейнери за разделно събиране, без те да бъдат подменени. За липсващи контейнери сигнализираха от улиците "Слатинска", "Попова шапка", "Христо Максимов" и т.н. Това затрудни гражданите и влоши хигиената, но с помяната в графика кметът се надява проблемът да се ликвидира. През изминалата година в "Слатина" са подменени 16 жълти и 9 зелени контейнера и са разположени допълнително нови 6 жълти и три зелени контейнера в района, казва още районният кмет.

comment 0
visibility 1488
Милена Зашева от Слатина отпразнува 100-годишен юбилей

Милена Зашева от Слатина отпразнува 100-годишен юбилей

Милена Зашева от столичния район „Слатина“ отпразнува своя 100-годишен юбилей. Специален гост на възрастната жена беше кметът на района Георги Илиев. „С нея си поговорихме за живота. За хубавото, за лошото и за обратите в него. Сподели ми, че някои неща ги помни, други – не, но най-ярък е споменът за младостта и пътя, който е споделяла със съпруга си.“, разказа във Фейсбук районният кмет. Рожденичката и цялото ѝ семейство очакват след два месеца появата на първата ѝ пра-пра-внучка. „Желая ѝ да е здрава и все така с усмивка да разказва историите на своя живот!“, казва още Георги Илиев.

Район Слатина

Теротория и население на район Слатина

В пределеите на столичния район Слатина влизат кварталите „Христо Смирненски“, „Гео Милев“, „Редута“, „Яворов“, „Христо Ботев“, също така и летище София. Всички те са с по-висока надморска височина. Населението на район Слатина надхвърля 73 000 души.

район Слатина 22 ДКЦ Гео Милев

Транспорт в район Слатина

Общественият транспорт в район Слатина е разнообразен, с цел да бъде максимално удобен за жителите на района.

Детски градини в район Слатина

В район Слатина функционират 8 детски градини за нуждите на населението в района.

Детска градина № 168 „Слънчогледи“ в район Слатина отваря врати през 1965 г. Градината е била елитно детско завдение в район Слатина. През годините се изграждат два нейни филияла. И днес забавачката е база за студентите на Софийския университет, изучаващи детска педагогика. Детската градина разполага с двуетажна сграда и просторни занимални. В учебното заведение в район Слатина допълнително се изучават английски език, латиноамерикански танци, карате.

Детска градина № 183 „Щастливо детство“ в район Слатина за пръв път приема деца през 1985 г. Разположена е съвсем близо до столичния хотел „Плиска“. Сградата на детското заведение в район Слатина е на два етажа. Има два корпуса. Голяма радост за децата на район Слатина са физкултурния салон и плувния басейн. Детската градина има собствен музикален салон. Допълнително в детската градина в район Слатина се изучават английски език, плуване, латинотанци, народни танци ийога.

район Слатина парк Гео Милев

Детска градина 184 „Мечо Пух“ в район Слатина има отлична база. Допълнително в детската градина в район Слатина се изучават компютри, английски език, футбол, приложни изкуства, народни танци, модерни танци, естетическа гимнастика, мажоретен отбор, туризъм. Таекуондо, плуване, ски, лечебна гимнастика.

Детска градина № 65 „Слънчево детство“ в район Слатина стартира дейността си през 1984 г. Тук има 4 яслени групи и 4 за детска градина.

Детска градина № 62 „Зорница“ в район Слатина отваря врати през 1950 г. През 1975 г, се строи нова сграда с място за 100 деца.

61 ДГ „Шарено петле“ в район Слатина приема деца от 1983 г. Две от групите в детското заведение са ясмени. Предимства на детската градина в район Слатина са наличните логопедичен кабинет, медицински кабинет, музикален салон, физкултурен салон, плувен басейн, компютърен кабинет, централно парно отопление. Допълнително в детската градина в район Слатина децата избират английски език, плуване, школа по латино-американски и модерни танци, народни танци, детска вокална група, ателие по кукловодство, футбол, ранна компютърна грамотност.

Детска градина № 155 „Веселина“ в район Слатина е разположена в две сгради. Допълнителни занятия, които се провеждат в детското заведение в район Слатина са Чуждоезиково обучение, Приложни изкуства, Футбол, Плуване, Ски училище, Народни танци, Карате.

Детска градина № 154 „Сбъдната мечта“ в район Слатина отваря врати през 1965 г. Тя има и един филиал отново в район Слатина.

район Слатина храм Възнесение Господне ж.к. Яворов

Училища в район Слатина

157 ГИЧЕ „Сесар Вайехо“ в район Слатинаотваря врати през 1991 г като „Боянски майстор“. През 1999 г. сменя името си на „Сесар Вайехо“ по предложение на Перуанското посолство в София. В гимназията в район Слатина интензивно изучават на испански език и втори чужд език – английски. Гимназията е база на СУ „Св. Климент Охридски“, НБУ и НСА.

138 СУ ,Дроф. Васил Златарски“ в район Слатина е открито през 1961 г. Това е първото българско училище, което осъществява културен обмен между Изтока и Запада.

109 ОУ „Христо Смирненски“ в район Слатина е известно с отличната подготовка на учениците си. В училището функционират два компютърни кабинета, лего-дакта кабинет, два физкултурни салона, лекарски и стоматологичен кабинет, логопед, ресурсен учител, полуинтернатни групи, бюфет и ученически стол с топла храна.

94 СУ „Димитър Страшимиров“ в район Слатина отваря врати пез 1938 г. То е единственото СОУ, което има професионални паралелки.

93 СУ „Александър Теодоров - Балан“ в район Слатина започва просветната си дейност през 1963 г. Тук се разкриват единствените в страната паралелки за стюардеси, по журналистика, икономика и мениджмънт. Днес училището в район Слатина е база на ЦСКА.

31 Средно училище за чужди езици имениджмънт „Иван Вазов“ в район Слатина има повече от 1700 ученици, за които се грижат 110 учители.  

23СУ „Фредерик Жолио-Кюри“ в район Слатинае открито през 1950 г. То е най-голямото училище в район Слатина.

В район Слатина се намира и емблематичното Национално училище за танцово изкуство. То е създадено през 1951 г. като училище за класически балет. Прз 1956 г. се добавя и специалност „Български танци“.

район Слатина храм Света Троица  кв. Гео Милев

Читалища в район Слатина

Народно Читалище „Асен Златаров-1938 г.“ в район Слатина е основано през 1938 г. В него заедно се забавляват и обучават българи и роми.

Народно читалище “ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ 1960” в район Слатина е основано през 1960 г. Инициативата е на група жители на кв „Ленин“, днес „Яворов“. В читалището функционират школи по пиано, китара, солфеж, класически балет, рок и поп пеене и изобразително изкуство. Има и хор за стари градски песни „Романтика“. Библиотеката в район Слатина има сравнително богат книжен фонд. Предоставя се и безплатно използване на интернет.

Народно читалище „Отец Паисий-1936 г.” в район Слатина инициира проект „Самозащита срещу насилието в града”.

Народно читалище „П. К. Яворов 1920 г.“ възниква през 1920 г. На територията на район Слатина то е най-старото читалище. Библиотеката му е изключително богата. 300 верни читатели редовно заемт книги от нея.

Народно читалище „Христо Смирненски-1945 г.“ в район Слатина е основано през 1945 г. Поддържа богата библиотека със заглавия за деца и възрастни.

Намиращото се в район Слатина Народно читалище „Светлина – 1921“ е основано през 1921 г. През 1949 читалището вече има нова сграда. Това е едно от най-активните читалища в район Слатина. Библиотеката започва със 150 книги, а днес библиотекчният фонд наброява над 15 000 тома. Това е единствената в район Слатина библиотека с електронен каталог.

Най-новото читалище в район Слатина е НЧ „Паисий Хилендарски-2007″. Това не пречи да пази традициите в района с активната си културна и просветна дейност.

Друго младо читалище в район Слатина  е НЧ „Свети Георги Победоносец-1999 г.”, което отваря врати през 1999 г. В читалището функционират формация „Бисера”, вокална група „Зорница”, Детски фолклорен състав, инструментален състав „Гергьовден” и мъжка фолклорна формация с основен фолклорен репертоар. Освен тях, в читалището в район Слатина има класове по пиано и класическа китара, както и курсове по солфеж, теория на музиката, флейта, акордеон  и ци гулка.

Теротория и население на район Слатина

Транспорт в район Слатина

Детски градини в район Слатина

Училища в район Слатина

Читалища в район Слатина

Прочетете още