Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 142 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 940 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 19 Гласове)
Общо гласували: 1101 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2205
Вдигат старите автомобили в „Слатина“

Вдигат старите автомобили в „Слатина“

В столичен район „Слатина“, днес по график се вдигат старите коли, излезли от употреба, съобщава Столичен инспекторат. Това се случва след като е изтекъл тримесечния предупредителен срок за доброволно преместване, но не са предприети действия от собствениците на колите. Когато превозното средство не е преместено от общинския терен, то се вдига принудително и се транспортира на площадка за скрап. Днес преместването на автомобили стана на ул. „Погледец“, „Каймакчалан“ и бул. „Шипченски проход“ в столицата.

comment 0
visibility 2369
-

В "Редута" ще има паметник на Гунди

Къщата, в която е живял легендарният футболист Георги Аспарухов-Гунди е на ъгъла на улиците "Детелин Войвода" и "Братя Пешеви” в квартал Редута в София. Вече две години кметът на район "Слатина" работи по проекта за негов паметник в парк „Гео Милев“, възможно най-близо до къщата му. Проектът за паметника, който ще е фигура в цял ръст, е дело на скулптора Любомир Григоров. Проектът за главата (което, казват, е най-сложното) вече е готов, похвали се Георги Илиев. Идеята е всеки да може да отиде до паметника, да си спомни и да запази легендата жива. "Не е нужно човек да е футболен фен, левскар или дори да обича футбола, за да е наясно със значимостта на личността на Гунди за нас, българите. Гунди е тази легенда, която все ни липсва. Той създава този мит за добро, успех, вътрешна сила и творческа свобода, който движи, направо тласка една нация да върви напред. Искам, когато сме в парка - спокойни, леки, способни да приемаме добрите послания - да виждаме Гунди и да се сещаме, че всичко е възможно, че човек може да постигне каквото поиска, с воля, работа и добрина", казва кметът на района Георги Илиев.  

comment 0
visibility 2035
-

1/3 от приходите от Зелената зона в кв. “Яворов” ще бъде инвестирана в ремонти

След предварителна среща с ръководството на ЦГМ, има ясен ангажимент от тяхна страна 1/3 от приходите от зелената зона в район "Слатина" да се реинвестират под формата на възстановяване на инфраструктурата. Това съобщи кметът на района Георги Илиев. "Това ще ни даде допълнително ресурс и възможност да облагородим това пространство", подчерта той. От 2021г. в кв. “Яворов” в София има въведена Зелена зона. Границите на зоната са определени на база на желанията на живущите в района и предишните допитвания. "Разбира се, ще направим още едно онлайн допитване, но първо искам да имам по-прецизни сметки относно броя на местата и съответно евентуалните приходи", казва още кметът на района. Илиев е настоял тази договорка да важи със задна дата и 1/3 от реализираните приходи в кв. “Яворов” през 2021 г. да бъде инвестирана в квартала. Предложението е със средствата да бъде довършен ремонта на алея “Карл Бетц” до ул. “Академик Л. Стоянов”, първата част на който е направена миналата година със средствата, отпуснати за текущия ремонт. "Мисля, че въвеждането на зона, освен ред и правила, така най-сетне изпълнява и първоначалната си идея - за облагородяване на мястото, където е въдведена", заявява кметът на район "Слатина".

Реклама
comment 0
visibility 2452
Довършването на ул. "Коперник" остава в програмата на Столична община за ре

Довършването на ул. "Коперник" остава в програмата на Столична община за ремонт

Столичната улица "Николай Коперник" ще бъде изцяло ремонтирана и третият, финален етап ще бъде тази година. Обновяването остава в програмата на Столична община за ремонти. Това съобщи в социалната мрежа кметът на район Слатина георги Илиев. През миналата година една от ключобите улици в кв. "Гео Милев", която започва от хотел Плиска" бе ремонтирана на два етапа. тази година ще се завърши последната отсечка от “Ат. Узунов” до “Калиманци”/“Иван Щерев”.  Малчугани с тротинетки тестваха новия асфалт на "Николай Коперник" Илиев е имал среща с зам.-кметът по строителството на Столична община инж. Ангел Джоргов и са уточнили програмата за Слатина. Районният кмет публикува и своеобразен отчет за ремонтите, без ул. "Николай Коперник", според който в Слатина през 2021 г. са направени ремонти на 8520 кв. м пътно платно. Обновени са 2312 кв.м тротоари, възобновени, на  "Околчица" и "Циклама", са 2740 кв. м паркинги (около 200 паркоместа) и 30 бр. новоизградени дъждоприемни шахти. На срещата са присъствали и районните кметове на съседните на Слатина райони - Изгрев, Искър и Средец, както и фирмата изпълнител, която има договор със Столична община за поддръжката на тези райони по абонаментната програма и допълнителните възлагания. Обсъдени са планирането и оптимизация на работния процес. Георги Илиев и Трайчо Трайков, кмет на "Средец"са обсъдили ремонта на подлеза на Румънското посолство, който свързва двата района. Там подготовката е завършена и дългоочакваният ремонт ще започне. той е финансиран със средства от СОПФ. "Така още един проблем, за който получаваме безброй сигнали, ще бъде решен", убеден е георги Илиев.

comment 0
visibility 1914
-

В парк "Гео Милев" изграждат нова система за видеонаблюдение

В парк „Гео Милев“ в столицата изграждат нова система за видеонаблюдение, съобщи кметът на район "Слатина" Георги Илиев. Разположените въздушно кабели в парка са част от нея, каза още той. Кметът поясни, че кабелите са оптични и по тях тече само информация, не и електричество. В парка се разполагат общо 17 камери от най-висок клас, които ще заснемат в реално време 24 часа в денонощието. Гаранционният срок, в рамките на който неизправности се отстраняват от фирмата изпълнител, е 26 месеца. След това поддръжката ще се осъществява от техниците на дирекция „Сигурност“ на Столична община. Данните ще се съхраняват от същата дирекция и ще се предоставят единствено на правоохранителните и правораздавателните органи, съобщи още кметът на района.

comment 0
visibility 1720
Кметът на Слатина в София получи брайлово писмо за Нова година

Кметът на Слатина в София получи брайлово писмо за Нова година

Първият работен ден за тази година е започнал с безброй поздравления и пожелания за кмета на район Слатина Георги Илиев. Той е получил картички, изработени от малчугани от детските градини, както и брайлово писмо. Най-ценни са му картичките от деца, призна Георги Илиев пред Столица.bg. За картичката на Брайлово писмо, той припомни, че това е едно “чудо” направено преди почти два века (1824 г.) от един 15-годишен ослепял младеж - Луи Брайл. Българският вариант на тази азбука за незрящи е разработен през 1906 г. и продължава да се ползва почти без промени. Моята първа лична среща с тази азбука беше в прогимназията, когато имах щастието да имам незряща съученичка, от която да я науча, заяви още Илиев. В Специалното училище за ученици с нарушено зрение „Луи Брайл“ днес се обучават 141 деца от 5 до 19-годишна възраст от цяла България. Започва се с подготовка на децата за развиване на тактилна сензитивност – със семенца, с разпознаване на различни материи и се стига до специалните букви, думи и т.нар. четала.  

comment 0
visibility 2071
-

Район "Слатина" изпраща годината с изложба от фотографии на граждани

Районната администрация на Слатина пренесе празника на улицата с кампанията "Коледа парк: прЕмени града". В рамките на тази последна за годината инициатива жителите на района изпратиха свои фотографии, картини, рисунки и текстове, които се превърнаха в изложба. Изложбата с фотографии на граждани от района и професионални фотографи вече е разположена на оградата на лабиринта в парк „Гео Милев“. "Пожелаваме Ви спокойна, светла и блага Коледа с хора, които обичате и харесвате. Бъдете здрави и ведри!", написаха от районната администрация.

comment 0
visibility 1802
С огнени представления приключи фестивалът в столичния район „Слатина”

С огнени представления приключи фестивалът в столичния район „Слатина”

Приключи коледният фестивал на район „Слатина“ - част от Календара на културните събития на Столична община. Събитие с вход свободен за всички посетители, всички приходи, от което се насочиха изцяло към благотворителните каузи, подкрепяни от участниците. Организаторите от район „Слатина“ и партньорите им от Фондация „Мини арт“ отново демонстрираха подкрепата си за културата и изкуството във всичките им форми. Има много места в София, където хората могат да хапнат коледни вкусотии, но не са толкова много местата, където могат да се насладят безплатно на изкуство, което да ги развълнува, замисли и вдъхнови. „Нашите бюджети - голямата част от които представляват публични средства – ще отиват в подкрепа на артистите и тяхното изкуство. Винаги. Не в храна. Не в брандинг. Нищо излишно. Затова избрахме огнени представления и джаз-пънк. Заради контрапунктите, съдържащи се и в двата вида изкуство, които в най-синтезирана форма показват сложността на човешките емоции и на света, в който живеем - и в който всъщност хората винаги са живели. Свят, в който нещата се случват така, както се случват, а ние ги изживяваме така, както хората винаги са ги изживявали – сложно”, заявяват организаторите.

comment 0
visibility 3013
Кметът на "Слатина" премахна будката при Бастилията - 31 СУЧЕМ

Кметът на "Слатина" премахна будката при Бастилията - 31 СУЧЕМ

Още един разчистен тротоар от временна постройка край столично училище вече е факт. Премахнат бе павилион до едно от елитните софийски училища - 31 СУЧЕМ "Иван Вазов", известно сред поколения възпитаници като Бастилията. Кметът на район "Слатина" Георги Илиев и екипът му успяха да разчистят пространствата около училището. Вчера сутринта започна премахването на метален, ръждясал и мърляв павилион, който отдавана не функционира. До залез слънце мястото беше разчистено и нямаше и помен от съоръжението. Будката бе точно на входа на двора, откъм ул. "Гео Милев", на метри от спирката на градския транспорт. "Остава още малко да се доразчисти, но е факт, че още един призрак от миналото си отиде. С постоянство и непоколебимост може да се постигне почти всичко…", написа в социалната мрежа кметът на "Слатина". Публикуваните от него снимки в мрежата върнаха мили спомени на възпитаници на училището. В този павилион си купувахме закуски, хвана ме носталгия, коментира бивш ученик на Бастилията.  Друг пък си спомня за годините на дисциплина в школото: Трябваше да имаш или 25 см плитка или къса коса. Униформи. Без дънки само обикновен панталон под престилката с бяла якичка. Колко отдавна беше 1978г.! Проблемът със спрели автомобили на входа, на "Гео Милев", за да чакат учениците си остава. Сутрин и вечер там движението е затруднено и дори автобусите на градския транспорт трябва да чакат, за да стигнат до спирката.

comment 0
visibility 1542
Нов сезон, нова раздумка с кмета на столичния район „Слатина“

Нов сезон, нова раздумка с кмета на столичния район „Слатина“

Георги Илиев - кмет на Слатина, ще застане до красиво коледно дърво в събота, 18 декември, от 13 часа, за да се види със съгражданите си на коледен фест пред стадион Академик, съобщиха от районната администрация. Това време маркира и половината от мандата на кмета. Какво се свърши до момента, какви са плановете и проектите за бъдещето, кои са решенията, по които се работи - ще чуете на раздумката. Тя е обаче и за гражданите, които са приканени да задават въпроси и да търсят отговори. Фестът започва още на 17 декември в 17 часа.

comment 0
visibility 2295
Глобиха водачи за паркиране в зелени площи в "Слатина"

Глобиха водачи за паркиране в зелени площи в "Слатина"

21 водачи на моторни превозни средства получиха костативни протоколи за нарушение-паркиране в зелени площи, съобщават от Столичен инспекторат. На място са били глобени с фиш и трима нарушители. Проверките са направени в ж.к Гео Милев и кв. Редута в район „Слатина“. Столичният инспекторат, напомня на гражданите, че по този начин се увреждат площите и се замърсяват пътните платна.

comment 0
visibility 1750
11 поетически книги номинирани за награда „Иван Николов“ в София

11 поетически книги номинирани за награда „Иван Николов“ в София

Единайсет поетически книги са включени в списъка с номинации за Националната литературна награда „Иван Николов” през 2021 г. Журито с председател проф. Александър Шурбанов и членове доц. д-р Гергина Кръстева и д-р Надя Радулова подбра номинираните сред 39 предложени книги от общо 16 издателства. Националната награда за поезия „Иван Николов” се връчва за 25-и път тази година. Учредена е през 1994 г. от издателство „Жанет 45”. Награденият получава плакет, изработен от художника Христо Гочев, и парична премия в размер на пет хиляди лева. Първият носител на наградата през първата година от съществуването ѝ е Христо Фотев. Сред лауреатите през годините са Елин Рахнев, Петър Чухов, Аксиния Михайлова, Иван Динков, Константин Павлов, Иван Теофилов, Иван Методиев, Екатерина Йосифова, Георги Борисов, Кристин Димитрова, Станка Пенчева, Силвия Чолева, Марин Бодаков, Георги Господинов, Аксиния Михайлова, Валентин Дишев, Красимир Вардиев, Яна Букова, Надежда Радулова и много други. Наградата за 2021-а ще бъде обявена на 17 декември (петък) от 18 ч. на официална церемония в галерия „Кредо Бонум“ в София на ул. „Славянска“ 2. Номинациите на журито са (изброяването е по азбучен ред): Албена Тодорова – Единайсетте сестри на юли (Издателство Жанет 45, 2021), Валери Валериев – Засечка (Издателство ВС Пъблишинг, 2020), Габриела Манова – Навици (Издателство Жанет 45, 2020), Димитър Ганев – Все повече ми харесва да се разхождам сам (Издателство Жанет 45, 2021) Калин Петров – Готически песни (Издателство ВС Пъблишинг, 2021), Кирил Василев – Шествието (Издателство за поезия Да, 2021), Маламир Николов – Въпрос на оцеляване (Издателство Скрибенс, 2021), Никола Петров – Не са чудовища (Издателство за поезия Да, 2021), Петър Чухов – Есенен Великден (Издателство Жанет 45, 2021), Христина Мирчева – Риф (Издателство Жанет 45, 2020), Цочо Бояджиев – Кухата сърцевина на живота (Издателство за поезия Да, 2020), Иван Николов (1937-1991) е български поет, журналист и преводач от руски език. От 1969 г. е главен редактор на издателство „Христо Г. Данов“ в Пловдив. Автор е на над 20 книги, а в спомените на читателите остава и с брилянтните си преводи на руска поезия и проза, между които произведения на Пушкин, Есенин, Марина Цветаева, Булат Окуджава.

comment 0
visibility 4633
Район "Слатина" ще зарадва столичани с огнен коледен фест

Район "Слатина" ще зарадва столичани с огнен коледен фест

Район „Слатина“ и Фондация „Мини Арт“, организират огнен коледен фест. Той ще се проведе от 17 до 19 декември пред стадион „Академик“ в кв. „Гео Милев“. Коледният фест е наречен „11½“ и се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“ и посолството на Кралство Дания, под ръководството на Георги Илиев, кмет на Слатина и съдействието на Н.П. Йес Брогард Нилсен, посланик на Кралство Дания. В трите дни на Коледен фест „11½“ гвоздеят в програмата ще са огнените представления „Нария инри Магария“ и „Палячи“, а през цялото време на феста на терена ще гори истински огън при спазване на всички изисквания за безопасност. В петък фестивалът ще започне с огнени инсталации от Voin de Voin - истинска атракция в ранната зимна вечер. „Коледа 11½“ е продължение на новия стандарт в организирането на местни за столицата събития, който зададоха с летния фестивал на същото място тази година. Целта му е да подпомогне създаването на общности от хора, обединени от подобно отношение към живота и природата. В събота вечер програмата включва и пънк-джаз концерт на бандата Bedlam Club, съставена от музиканти от различна народност, но живеещи в София. Няколко циркови работилници по каране на юнисайкъл и жонглиране,също присъстват в програмата.  Освен това ще има: занимания за децата с изработване на собствени подаръци за любими хора, Дядо Коледа - жонгльор, страхотна храна, ръчно изработени подаръци и лакомства, предлагани с благотворителна цел, книги на български автори, включително среща с Ради Георгиев, автор на „Стажът“. Събитието е безплатно и се провежда на открито. Не се изисква зелен сертификат за вход. Програма: 17 декември, петък Огненa инсталации - FIRETER 17:00 – Циркова работилница - Въртене на огън 18:00 – Циркова работилница - Жонглиране ( за всички възрасти ) 19:00 – Нария инри Магария, огнено шоу, Fire Jam 20:00 – Voin de Voin - Breaking News, огнен пърформанс 18 декември, събота 11:00 – 13:00 – Творческа работилница за деца от център „Малала“ с подкрепата на район „Слатина“ 11:00 – 13:00 Циркова работилница - Юнисайкъл 13:00 – 14:00 – Раздумка с кмета – открита среща на гражданите с Георги Илиев, кмет на „Слатина“ 17:00 – 18:00 – Циркова работилница – Жонглиране 18:00 Sofia Unicycle Club – Юнисайкъл шоу 19:00 – „Палячи“, огнено шоу (Варна) 19:30 – The Bedlam Club - пънк-джаз концерт 19 декември, неделя 11:00 - Начало на базара 14:00 - 16:00 Циркова работилница - Ходене по въже 17:00 – Огнено шоу, Fire Jam (Франция) Участващи организации: „Можем заедно“, „Екип Лайкучка“, „Движение на българските майки“, ученици от Софийска гимназия за хлебни и сладкарски технологии, център „Малала“, INSIEME с благотворителни дизайнерски лакомства, издателство „Пурко“, Ради Георгиев с романа му "Стажът", и други.

comment 0
visibility 1702
-

За часове: 40 глоби за паркиране в зелени площи в София

При текуща проверка на 4 декември в столичния район "Слатина", инспекторите са установили множество нарушения само за няколко часа, съобщават от Столичен инспекторат. Проверяващите са установили паркирани моторни превозни средства в зелени площи до ул. "Плачковски манастир" и ул. "Георги Пеячевич". За няколко часа са съставени констативни протоколи на 40 автомобила, паркирани в нарушение. Проверките продължават, съобщават от инспектората.

comment 0
visibility 2259
-

Почистиха сметище в кв. "Гео Милев" в София (СНИМКИ)

След подадени писмени сигнали до СО “Слатина“ и в социалните мрежи, са предприети действия и е почистено сметище, образувало се в района. Сигналът за сметището е подаден на 8 ноември. Живущите в района са сигнализирали за събрани отпадъци и силна миризма пред бившата пицария "Мис Каприз" на ул. "Коста Лулчев" в близост до х-л Плиска в столичния квартал "Гео Милев". На 17 ноември мястото вече е почистено, похвалиха се гражданите. Те благодариха на кмета Георги Илиев за бързата реакция и добрата работа.

Район Слатина

Теротория и население на район Слатина

В пределеите на столичния район Слатина влизат кварталите „Христо Смирненски“, „Гео Милев“, „Редута“, „Яворов“, „Христо Ботев“, също така и летище София. Всички те са с по-висока надморска височина. Населението на район Слатина надхвърля 73 000 души.

район Слатина 22 ДКЦ Гео Милев

Транспорт в район Слатина

Общественият транспорт в район Слатина е разнообразен, с цел да бъде максимално удобен за жителите на района.

Детски градини в район Слатина

В район Слатина функционират 8 детски градини за нуждите на населението в района.

Детска градина № 168 „Слънчогледи“ в район Слатина отваря врати през 1965 г. Градината е била елитно детско завдение в район Слатина. През годините се изграждат два нейни филияла. И днес забавачката е база за студентите на Софийския университет, изучаващи детска педагогика. Детската градина разполага с двуетажна сграда и просторни занимални. В учебното заведение в район Слатина допълнително се изучават английски език, латиноамерикански танци, карате.

Детска градина № 183 „Щастливо детство“ в район Слатина за пръв път приема деца през 1985 г. Разположена е съвсем близо до столичния хотел „Плиска“. Сградата на детското заведение в район Слатина е на два етажа. Има два корпуса. Голяма радост за децата на район Слатина са физкултурния салон и плувния басейн. Детската градина има собствен музикален салон. Допълнително в детската градина в район Слатина се изучават английски език, плуване, латинотанци, народни танци ийога.

район Слатина парк Гео Милев

Детска градина 184 „Мечо Пух“ в район Слатина има отлична база. Допълнително в детската градина в район Слатина се изучават компютри, английски език, футбол, приложни изкуства, народни танци, модерни танци, естетическа гимнастика, мажоретен отбор, туризъм. Таекуондо, плуване, ски, лечебна гимнастика.

Детска градина № 65 „Слънчево детство“ в район Слатина стартира дейността си през 1984 г. Тук има 4 яслени групи и 4 за детска градина.

Детска градина № 62 „Зорница“ в район Слатина отваря врати през 1950 г. През 1975 г, се строи нова сграда с място за 100 деца.

61 ДГ „Шарено петле“ в район Слатина приема деца от 1983 г. Две от групите в детското заведение са ясмени. Предимства на детската градина в район Слатина са наличните логопедичен кабинет, медицински кабинет, музикален салон, физкултурен салон, плувен басейн, компютърен кабинет, централно парно отопление. Допълнително в детската градина в район Слатина децата избират английски език, плуване, школа по латино-американски и модерни танци, народни танци, детска вокална група, ателие по кукловодство, футбол, ранна компютърна грамотност.

Детска градина № 155 „Веселина“ в район Слатина е разположена в две сгради. Допълнителни занятия, които се провеждат в детското заведение в район Слатина са Чуждоезиково обучение, Приложни изкуства, Футбол, Плуване, Ски училище, Народни танци, Карате.

Детска градина № 154 „Сбъдната мечта“ в район Слатина отваря врати през 1965 г. Тя има и един филиал отново в район Слатина.

район Слатина храм Възнесение Господне ж.к. Яворов

Училища в район Слатина

157 ГИЧЕ „Сесар Вайехо“ в район Слатинаотваря врати през 1991 г като „Боянски майстор“. През 1999 г. сменя името си на „Сесар Вайехо“ по предложение на Перуанското посолство в София. В гимназията в район Слатина интензивно изучават на испански език и втори чужд език – английски. Гимназията е база на СУ „Св. Климент Охридски“, НБУ и НСА.

138 СУ ,Дроф. Васил Златарски“ в район Слатина е открито през 1961 г. Това е първото българско училище, което осъществява културен обмен между Изтока и Запада.

109 ОУ „Христо Смирненски“ в район Слатина е известно с отличната подготовка на учениците си. В училището функционират два компютърни кабинета, лего-дакта кабинет, два физкултурни салона, лекарски и стоматологичен кабинет, логопед, ресурсен учител, полуинтернатни групи, бюфет и ученически стол с топла храна.

94 СУ „Димитър Страшимиров“ в район Слатина отваря врати пез 1938 г. То е единственото СОУ, което има професионални паралелки.

93 СУ „Александър Теодоров - Балан“ в район Слатина започва просветната си дейност през 1963 г. Тук се разкриват единствените в страната паралелки за стюардеси, по журналистика, икономика и мениджмънт. Днес училището в район Слатина е база на ЦСКА.

31 Средно училище за чужди езици имениджмънт „Иван Вазов“ в район Слатина има повече от 1700 ученици, за които се грижат 110 учители.  

23СУ „Фредерик Жолио-Кюри“ в район Слатинае открито през 1950 г. То е най-голямото училище в район Слатина.

В район Слатина се намира и емблематичното Национално училище за танцово изкуство. То е създадено през 1951 г. като училище за класически балет. Прз 1956 г. се добавя и специалност „Български танци“.

район Слатина храм Света Троица  кв. Гео Милев

Читалища в район Слатина

Народно Читалище „Асен Златаров-1938 г.“ в район Слатина е основано през 1938 г. В него заедно се забавляват и обучават българи и роми.

Народно читалище “ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ 1960” в район Слатина е основано през 1960 г. Инициативата е на група жители на кв „Ленин“, днес „Яворов“. В читалището функционират школи по пиано, китара, солфеж, класически балет, рок и поп пеене и изобразително изкуство. Има и хор за стари градски песни „Романтика“. Библиотеката в район Слатина има сравнително богат книжен фонд. Предоставя се и безплатно използване на интернет.

Народно читалище „Отец Паисий-1936 г.” в район Слатина инициира проект „Самозащита срещу насилието в града”.

Народно читалище „П. К. Яворов 1920 г.“ възниква през 1920 г. На територията на район Слатина то е най-старото читалище. Библиотеката му е изключително богата. 300 верни читатели редовно заемт книги от нея.

Народно читалище „Христо Смирненски-1945 г.“ в район Слатина е основано през 1945 г. Поддържа богата библиотека със заглавия за деца и възрастни.

Намиращото се в район Слатина Народно читалище „Светлина – 1921“ е основано през 1921 г. През 1949 читалището вече има нова сграда. Това е едно от най-активните читалища в район Слатина. Библиотеката започва със 150 книги, а днес библиотекчният фонд наброява над 15 000 тома. Това е единствената в район Слатина библиотека с електронен каталог.

Най-новото читалище в район Слатина е НЧ „Паисий Хилендарски-2007″. Това не пречи да пази традициите в района с активната си културна и просветна дейност.

Друго младо читалище в район Слатина  е НЧ „Свети Георги Победоносец-1999 г.”, което отваря врати през 1999 г. В читалището функционират формация „Бисера”, вокална група „Зорница”, Детски фолклорен състав, инструментален състав „Гергьовден” и мъжка фолклорна формация с основен фолклорен репертоар. Освен тях, в читалището в район Слатина има класове по пиано и класическа китара, както и курсове по солфеж, теория на музиката, флейта, акордеон  и ци гулка.

Теротория и население на район Слатина

Транспорт в район Слатина

Детски градини в район Слатина

Училища в район Слатина

Читалища в район Слатина

Прочетете още