Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Да се ограничили използването на фойерверки в София?
  • - Твърдо ДА (42%, 477 Гласове)
  • - Твърдо НЕ (20%, 231 Гласове)
  • - Да, защото е проблем за децата с аутизъм, домашните любимци и замърсява въздуха (21%, 240 Гласове)
  • - Не, защото е красиво и тържествено (16%, 181 Гласове)
  • - Не мога да преценя (1%, 14 Гласове)
Общо гласували: 1143 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2374
Глоба за мъж от "Слатина" за рязане на дърво без разрешение

Глоба за мъж от "Слатина" за рязане на дърво без разрешение

Мъж от "Слатина" е глобен през вчерашния ден от Столичен инспекторат, защото по своя преценка изрязал дърво на ул. "Лидице" и "Хемус". При съставянето на акта е потърсено съдействието на служители на 1 РУ - СДВР.    Столичен инспекторат глоби мъж за рязане на растителност без разрешение По-рано вчера за подобно действие бе санкциониран и друг гражданин на район "Триадица", който без разрешение е изрязал трайна дървесна растителност.   От Инспектората обръщат внимание за пореден път, че съгласно наредбата за изграждане, поддържане и опазване на зелената система на Столична община, рязането, кастрене и изкореняване на растителност, независимо от собствеността на терена, е забранено без разрешение от съответната районна администрация. 

comment 0
visibility 2732
На 13 юни "Кашонвил" събира деца и възрастни в "Слатина"

На 13 юни "Кашонвил" събира деца и възрастни в "Слатина"

Едно прекрасно предизвикателство събира за втори път деца и възрастни в "Слатина". Второто издание на "Кашонвил" ще се проведе на 13 юни, неделя, от 10 часа. Това съобщават от Сдружение "Безопасни детски площадки". "Кашонвил" е нашето предизвикателство за изграждане на структури и фигури от рециклирани материали – картон (кашони), пластмаса, платове и др. В 10:00 часа ви очакваме на площите около сградата на администрацията на район "Слатина", за да построим града на вашите мечти. От нас - част от материалите, от вас - въображението и кашони, пластмаса, платове, всичко, което решите да включите в проекта си. Това написаха от Сдружението в социалната мрежа.    Проявата е и за децата, но и да възрастните. Част от дейностите изискват работа с ножици и инструменти, които е подходящо да се извършват под наблюдението на възрастен или от деца над 10-12 години. Участието е безплатно и изисква регистрация по имейл на адрес: safeplaygrounds.sofia@gmail.com, или с лично съобщение на страницата на Сдружението, като се отбележи и възрастта на децата.  

comment 0
visibility 2395
Вода  извира от прозорците на училище в "Слатина" заради забравена чешма

Вода извира от прозорците на училище в "Слатина" заради забравена чешма

Тази нощ вода е извирала от прозорците на 148/157 училища в "Слатина". Двете учебни заведения делят една сграда. Това съобщи в социалната мрежа кметът на района Георги Илиев. И не, това не се е оказало дефект в новата водопроводна система на сградата. Разбрало се, че една от чешмите на третия етаж, в частта от сградата на 157 ГИЧЕ, е оставена отворена. "Щетите не са малки, но все пак не са генерални и няма да попречат на провеждането на занятията до края на учебната година в двете училища. Благодаря за съдействието и реакцията на директорите", написа кметът в социалната мрежа.     

Реклама
comment 0
visibility 2034
Сложиха стикери на 12 излезли от употреба коли в "Христо Ботев"

За ден: Сложиха стикери на 12 излезли от употреба коли в "Христо Ботев"

12 излезли от употреба леки коли получиха вчера стикери в квартал "Христо Ботев". Превозните средства се намират на общински територии на улиците "Мими Балканска", ул. "Владимир Минков", ул. 513, ул. 514 и ул. 519  в квартала. Това съобщават от Столичен инспекторат.   За месец май в район "Слатина" бяха стикирани 70 изоставени автомобила. Днес работата на комисията по поставяне на стикер- предписания продължава.  

comment 0
visibility 2250
Стикираха 70 излезли от употреба коли в "Слатина"

Стикираха 70 излезли от употреба коли в "Слатина"

През май в столичния район "Слатина" са стикирани 70 моторни превозни средства излезли от употреба, съобщи Столичен инспекторат. Тези коли са  изоставени на общински терени и за тях тече предизвестие към собствениците да ги премахнат доброволно в тримесечния срок. Вчера в  ж.к Гео Милев  по ул. "Калина Малина", ул. "Хемус", ул. "Проф. Георги Павлов", в ж.к Христо Смирненски ул. "Спътник"ул. "Камчия" и ,ул."Корал" са стикирани коли. От началото на годината общия брой за района е 234.

comment 0
visibility 2837
Проект и дискусия за многоетажен надземен паркинг на пазар "Ситняково"

Проект и дискусия за многоетажен надземен паркинг на пазар "Ситняково"

  "Слатина" е един от районите в София, където има сериозен недостиг на места за паркиране. За да се реши този проблем, а и да се облекчи поне малко трафика, администрацията на "Слатина" и „Пазари Изток“ ЕАД планират изграждането на многоетажен надземен паркинг на пазара "Ситняково", на мястото на съществуващия открит паркинг на тържището. Кметът на района Георги Илиев обясни в социалната мрежа, че на най-горното ниво на сградата се предвижда да се изгради съоръжение за спорт, включващо покрито с мрежа спортно игрище, спортен център с две зали и съблекални, както и кафе-сладкарница за нуждите на посетителите. Планират се 4 нива със 158 паркоместа,  възможност за обособяването на зона за провеждане на социални и бизнес събития на 4-то ниво, и последно 5-то ниво (покривно) със спортно игрище 20х40 метра, 2 спортни зали, съблекални и кафе-сладкарница.   За да се внесе яснота по проекта и да се чуят всички страни, е планирана дискусия, която ще бъде водена от модератор и ще се проведе на 2 етапа, онлайн през платформата за видеоконферентна връзка ZOOM, като ще има онлайн излъчване на страницата във Фейсбук на район "Слатина". Датите на дискусията са 31. 05.2021 г. от 17.00 до 18.30 ч. и 15. 06.2021 г. от 17.00 до 18.30 ч. Участници в дискусията, освен кмета на района ще са и Изп. д-р на „Пазари Изток“ ЕАД – г-жа Д. Стойнева; Архитект на проекта;  Председател на Комисията по финанси и бюджет в СОС – адв. Г. Георгиев; Председател на Комисията по икономика собственост и дигитална трансформация в СОС – г-н Н. Стойнев.            

comment 0
visibility 5424
type-photo.svg
Затвориха входовете на подземните галерии за евакуация в "Редута"

Затвориха входовете на бившите подземни галерии за евакуация в "Редута" (СНИМКИ)

Входовете на някогашните подземни галерии за евакуация на населението на улица "Каймакчалан" 24 са засипани с пръст. От сутринта екипи на Дирекция "Аварийна помощ и превенция" обезопасяват мястото в квартал "Редута".   За подземните убежища преди време е отговаряла "Гражданска защита". След минаването към пожарната обаче тези галерии са изоставени, разказаха пред Столица.bg живеещи в района.  От дълго време входовете са отворени и там се събират деца да играят, или наркомани и бездомници. По сигнал на граждани кметът на "Слатина" Георги Илиев е предприел обезопасителни мерки. Той се е обърнал за помощ към АПП. От рано тази сутрин аварийните екипи, под ръководството на Красимир Димитров, работят по затварянето на галериите. Преди да се пристъпи към насипването на пръстта на входовете, екип от алпинисти е обходил галериите, за да бъде сигурно, че вътре няма хора. И към момента продължава работата с тежка техника и записването с пръст на входовете на някогашните убежища при евакуация.    Докато едната част от екипа на АПП работят при някогашните галерии за евакуация, друга част помага в район "Средец" за разчистването тавана на кино "Влайкова. Изнасят се стари вещи и архив, за да може да почне ремонтирането на покрива на най-старото действащо кино в България.   Добротворци: Търсят се доброволци за чистенето на тавана на столичното кино "Влайкова"  

comment 0
visibility 2983
От 12 май затварят част от улица "Николай Коперник" за ремонт

От 12 май затварят част от улица "Николай Коперник" за ремонт

От 12 май започва Етап 2 от ремонта на улица "Николай Коперник" в столичния район "Слатина". Затворен за движение ще бъде участъкът от "Шипченски проход" до улица "Гео Милев". Ремонтните работи са планирани да приключат за около 3 месеца.   Идват летните ремонти в София: От 8 май северното платно на "Каблешков", от 12 май "Коперник"По отношение на градския транспорт ще има промяна за автобус 72, който се движи в момента в предвидения за ремонт участък. Линията ще минава по "Коста Лулчев". И след това ще стига да крайната си точка при бившия хотел "Плиска", обясни преди дни зам.-кметът по строителството на Столична община инж. Ангел Джоргов.   

comment 0
visibility 2613
Изчистиха от графити оградата на църквата „Света Троица“ в  „Слатина“

Изчистиха от графити оградата на църквата „Света Троица“ в „Слатина“ (СНИМКИ)

От Столичен инспекторат съобщиха, че над 100 кв. м нецензурни графити надписи бяха заличени от оградата на църквата „Света Троица“ в район „Слатина“. За обновяването на оградата на храма са използвани специално подбрани цветове, при нанасянето на които, бяха напълно покрити следите от десетките грозни драсканици, предимно на футболна тематика. Любимият на столичани православен храм посреща Великден с достойна визия и с надежда, че красивата ограда, известна с десетките наредени покривни керемидки, ще запази за дълго новия си вид и няма да бъде отново обект на вандалски прояви. Припомняме, че от началото на 2019 г. досега, почистените общински площи и места с обществено значение в София, надминаха 5000 кв. м.

comment 0
visibility 2517
Кметът на "Слатина": Достъпността e eдин от проблемите на района

Кметът на "Слатина": Достъпността e eдин от проблемите на района

Спортните съоръжения в "Слатина" са недостатъчно, пък и състоянието им се нуждае от значително подобряване. Един от проблемите в "Редута" и други части на района е достъпността. Това важи особено за хората с увреждания и майките с колички. Този своеобразен отчет направи пред БНР кметът на района Георги Илиев.    Той обясни още, че има места в парк „Гео Милев“, за които хората не вярват, че някога са били игрища. "По този въпрос работя от първия ден, в който заех кметския пост, и вече сме близо до решението. Те са апортирани в „Спортна София“. Трябва да станат отново общинска собственост, след което да се обновят и поддържат. Има заявени дарители.“   За всичко са нужни средства. За поддръжка на спортните съоръжения районната община разполага само с 37 000 лв. годишно, припомни кметът. Той допълни, че от "Слатина" са предложили места за изграждане на паркинги, за да се реши проблемът с дефицита на паркоместа.   Пред БНР Валентин Ангелов - жител и активист от „Редута“, обърна внимание на презастрояването и трудностите с намирането на места за паркиране, както и за възможностите за спортуване в квартала.  

comment 0
visibility 3990
Отрязана и демонтирана е една от портите към двора на столичното 138 СУ

Отрязана и демонтирана е една от портите към двора на столичното 138 СУ

За пореден път проява на вандализъм в София. Този път спрямо училище в града. Вчера през нощта неизвестни злосторници са отрязали и демонтирали една от портите към двора на 138 училище "Проф. Васил Златарски". Полицията и Дирекция сигурност на Столична община работят по казуса. Информация по случая публикува в социалната мрежа кметът на район "Слатина" Георги Илиев.  

comment 0
visibility 2312
Столичен инспекторат санкционира търговски обекти в Слатина

Столичен инспекторат санкционира търговски обекти в Слатина

От Столичен инспекторат съобщи, че в район Слатина инспекторите са наложили санкция на търговски обект на ул. “Шипченски проход“ №4. Нарушението е за смяна на гуми на МПС на тротоара пред обекта. Глоба е наложена и на търговски обект за смесване на рециклируеми отпадъци - кашони, изхвърлени в съдовете за битови отпадъци на ул.“Велчо Атанасов“ №44. От Инспектората разясниха, че нарушенията са по Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столична община.

comment 0
visibility 2459
В Слатина стикираха 18 стари автомобили

В Слатина стикираха 18 стари автомобили

Излезли от употреба стари автомобили бяха стикирани в столичния район „Слатина“, съобщиха от Столичен инспекторат. Комисии от експерти са стикирали 18 излезли от употреба автомобили в столичните квартали Редута и Гео Милев в район "Слатина". Още 4 автомобили са получили стикер за доброволно преместване в ж.к. Стрелбище и Манастирски ливади. Припомняме, че преместването на излезлите от употреба автомобили става доброволно от собственика или принудително след изтичане на гратисния период от 3 месеца след стикирането от районните администрации.

comment 0
visibility 2017
В "Слатина" има 115 детски площадки, половината са в добро състояние

В "Слатина" има 115 детски площадки, половината са в добро състояние

В "Слатина" има 115 детски площадки. Половината от тях са в добро състояние. Но всички те са за деца  до 7-8 години. За годината се отпускат 37 000 лв. за нови площадки и за поддръжката на старите. Това каза пред БНР кметът на района  Георги Илиев. „Ако искам да си свърша работата като хората, за целта са ми нужни 900 000 лева“, допълни той.    Кметът сериозно се интересува от това в какъв вид са местата за игра и спортуване в района. И е дал подкрепата си за  проекта „Аз съм промяната" на сдружението „Безопасни детски площадки“.   Кметът на "Слатина" отговаря онлайн на детски въпроси за местата, където играят„Масовите нови площадки у нас са за деца между 2 и 4-годишна възраст. Освен че са еднотипни, базови като игрова стойност и слаби като устойчивост във времето, те са изключително скучни за деца над 4-годишна възраст“, отбелязват от Сдружение „Безопасни детски площадки“. И поставят доста въпроси за вида на детските прощадки: „Къде бъркаме? Какво ни липсва? Кой е отговорен? Какво трябва да осигурим на децата над 4-годишна възраст? За да се развиват, децата трябва постоянно да се опитват да преодоляват предизвикателства - катерене, балансиране, задържане с една ръка, преодоляване на страх от различни височини, висене… Колко са публичните (безплатни) места в София, които предлагат тези възможности?“   Кметът на „Слатина“ е организирал и провел онлайн среща с жители на района заради площадките за игра и спортуване. По време на една от обиколките се срещнал с хората, направили фитнесите в парковете „Гео Милев“ и „Слатинска река“. „Обещах им да направя всичко, което зависи от мен, терените на двата обекта да бъдат засипани с дървесен мулч, така че да могат да се ползват нормално“, каза Илиев.  

comment 0
visibility 2446
Кметът на "Слатина" отговаря онлайн на детски въпроси за местата, където иг

Кметът на "Слатина" отговаря онлайн на детски въпроси за местата, където играят

На 18 март от 11 часа кметът на "Слатина" Георги Илиев ще проведе онлайн среща с децата и ще отговори на техните въпроси за местата, където играят и спортуват. Ще чуе и техните препоръки как тези кътчета да станат още по-приятни и функционални. Канени са да участват и родители и учители на деца над 10 години. На онлайн събитието ще се разбере от първа ръка как  кметът работи с и за децата.   „Безопасни детски площадки“ призовава децата в София да подават сигнали Срещата се осъществява в рамките на проекта "Аз съм промяната", който Сдружение "Безопасни детски площадки" реализира в партньорство с район "Слатина". Инициативата сe финансира от програма „Кризата като възможност“ на Столична община.

Район Слатина

Теротория и население на район Слатина

В пределеите на столичния район Слатина влизат кварталите „Христо Смирненски“, „Гео Милев“, „Редута“, „Яворов“, „Христо Ботев“, също така и летище София. Всички те са с по-висока надморска височина. Населението на район Слатина надхвърля 73 000 души.

район Слатина 22 ДКЦ Гео Милев

Транспорт в район Слатина

Общественият транспорт в район Слатина е разнообразен, с цел да бъде максимално удобен за жителите на района.

Детски градини в район Слатина

В район Слатина функционират 8 детски градини за нуждите на населението в района.

Детска градина № 168 „Слънчогледи“ в район Слатина отваря врати през 1965 г. Градината е била елитно детско завдение в район Слатина. През годините се изграждат два нейни филияла. И днес забавачката е база за студентите на Софийския университет, изучаващи детска педагогика. Детската градина разполага с двуетажна сграда и просторни занимални. В учебното заведение в район Слатина допълнително се изучават английски език, латиноамерикански танци, карате.

Детска градина № 183 „Щастливо детство“ в район Слатина за пръв път приема деца през 1985 г. Разположена е съвсем близо до столичния хотел „Плиска“. Сградата на детското заведение в район Слатина е на два етажа. Има два корпуса. Голяма радост за децата на район Слатина са физкултурния салон и плувния басейн. Детската градина има собствен музикален салон. Допълнително в детската градина в район Слатина се изучават английски език, плуване, латинотанци, народни танци ийога.

район Слатина парк Гео Милев

Детска градина 184 „Мечо Пух“ в район Слатина има отлична база. Допълнително в детската градина в район Слатина се изучават компютри, английски език, футбол, приложни изкуства, народни танци, модерни танци, естетическа гимнастика, мажоретен отбор, туризъм. Таекуондо, плуване, ски, лечебна гимнастика.

Детска градина № 65 „Слънчево детство“ в район Слатина стартира дейността си през 1984 г. Тук има 4 яслени групи и 4 за детска градина.

Детска градина № 62 „Зорница“ в район Слатина отваря врати през 1950 г. През 1975 г, се строи нова сграда с място за 100 деца.

61 ДГ „Шарено петле“ в район Слатина приема деца от 1983 г. Две от групите в детското заведение са ясмени. Предимства на детската градина в район Слатина са наличните логопедичен кабинет, медицински кабинет, музикален салон, физкултурен салон, плувен басейн, компютърен кабинет, централно парно отопление. Допълнително в детската градина в район Слатина децата избират английски език, плуване, школа по латино-американски и модерни танци, народни танци, детска вокална група, ателие по кукловодство, футбол, ранна компютърна грамотност.

Детска градина № 155 „Веселина“ в район Слатина е разположена в две сгради. Допълнителни занятия, които се провеждат в детското заведение в район Слатина са Чуждоезиково обучение, Приложни изкуства, Футбол, Плуване, Ски училище, Народни танци, Карате.

Детска градина № 154 „Сбъдната мечта“ в район Слатина отваря врати през 1965 г. Тя има и един филиал отново в район Слатина.

район Слатина храм Възнесение Господне ж.к. Яворов

Училища в район Слатина

157 ГИЧЕ „Сесар Вайехо“ в район Слатинаотваря врати през 1991 г като „Боянски майстор“. През 1999 г. сменя името си на „Сесар Вайехо“ по предложение на Перуанското посолство в София. В гимназията в район Слатина интензивно изучават на испански език и втори чужд език – английски. Гимназията е база на СУ „Св. Климент Охридски“, НБУ и НСА.

138 СУ ,Дроф. Васил Златарски“ в район Слатина е открито през 1961 г. Това е първото българско училище, което осъществява културен обмен между Изтока и Запада.

109 ОУ „Христо Смирненски“ в район Слатина е известно с отличната подготовка на учениците си. В училището функционират два компютърни кабинета, лего-дакта кабинет, два физкултурни салона, лекарски и стоматологичен кабинет, логопед, ресурсен учител, полуинтернатни групи, бюфет и ученически стол с топла храна.

94 СУ „Димитър Страшимиров“ в район Слатина отваря врати пез 1938 г. То е единственото СОУ, което има професионални паралелки.

93 СУ „Александър Теодоров - Балан“ в район Слатина започва просветната си дейност през 1963 г. Тук се разкриват единствените в страната паралелки за стюардеси, по журналистика, икономика и мениджмънт. Днес училището в район Слатина е база на ЦСКА.

31 Средно училище за чужди езици имениджмънт „Иван Вазов“ в район Слатина има повече от 1700 ученици, за които се грижат 110 учители.  

23СУ „Фредерик Жолио-Кюри“ в район Слатинае открито през 1950 г. То е най-голямото училище в район Слатина.

В район Слатина се намира и емблематичното Национално училище за танцово изкуство. То е създадено през 1951 г. като училище за класически балет. Прз 1956 г. се добавя и специалност „Български танци“.

район Слатина храм Света Троица  кв. Гео Милев

Читалища в район Слатина

Народно Читалище „Асен Златаров-1938 г.“ в район Слатина е основано през 1938 г. В него заедно се забавляват и обучават българи и роми.

Народно читалище “ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ 1960” в район Слатина е основано през 1960 г. Инициативата е на група жители на кв „Ленин“, днес „Яворов“. В читалището функционират школи по пиано, китара, солфеж, класически балет, рок и поп пеене и изобразително изкуство. Има и хор за стари градски песни „Романтика“. Библиотеката в район Слатина има сравнително богат книжен фонд. Предоставя се и безплатно използване на интернет.

Народно читалище „Отец Паисий-1936 г.” в район Слатина инициира проект „Самозащита срещу насилието в града”.

Народно читалище „П. К. Яворов 1920 г.“ възниква през 1920 г. На територията на район Слатина то е най-старото читалище. Библиотеката му е изключително богата. 300 верни читатели редовно заемт книги от нея.

Народно читалище „Христо Смирненски-1945 г.“ в район Слатина е основано през 1945 г. Поддържа богата библиотека със заглавия за деца и възрастни.

Намиращото се в район Слатина Народно читалище „Светлина – 1921“ е основано през 1921 г. През 1949 читалището вече има нова сграда. Това е едно от най-активните читалища в район Слатина. Библиотеката започва със 150 книги, а днес библиотекчният фонд наброява над 15 000 тома. Това е единствената в район Слатина библиотека с електронен каталог.

Най-новото читалище в район Слатина е НЧ „Паисий Хилендарски-2007″. Това не пречи да пази традициите в района с активната си културна и просветна дейност.

Друго младо читалище в район Слатина  е НЧ „Свети Георги Победоносец-1999 г.”, което отваря врати през 1999 г. В читалището функционират формация „Бисера”, вокална група „Зорница”, Детски фолклорен състав, инструментален състав „Гергьовден” и мъжка фолклорна формация с основен фолклорен репертоар. Освен тях, в читалището в район Слатина има класове по пиано и класическа китара, както и курсове по солфеж, теория на музиката, флейта, акордеон  и ци гулка.

Теротория и население на район Слатина

Транспорт в район Слатина

Детски градини в район Слатина

Училища в район Слатина

Читалища в район Слатина

Прочетете още