Едно от най-големите раннонеолитни селища на Балканите се намира в Слатина

Едно от най-големите раннонеолитни селища на Балканите се намира в Слатина

Снимка: Google Maps

Едно от най-големите раннонеолитни селища на Централните Балкани се намира в столичния кв. „Слатина“, на левия бряг на Слатинска река. То е възникнало през VII хилядолетие Пр. Хр., в периода на ранния неолит. Съществувало е в продължение на повече от половин хилядолетие – до средата на VI хилядолетие пр. Хр. Това разказа акад. Васил Николов, който е ръководител на разкопките, пред БНР.  

Селището е открито през 1928 г. при построяване на околовръстната железопътна линия на София. В момента то е „скрито“ зад бурени и до него няма достъп. Преди 8000 г. обаче то е било много добре развито заради добрите пасища, които са осигурявали храна на животните – крави, овце и кози.

„Построили са си първото село. Това, което ги е привлякло изобщо на Балканите, включително и в Софийското поле, е приятния климат и богата природа, добрите условия за развитие на земеделие и скотовъдство. Тези хора са първите земеделци и скотовъдци на Европейския континент“, казва акад. Николов. По думите му това е началото на първата европейска цивилизация.

В Музея за история на София могат да бъдат видени част от най-интересните находки от селището в „Слатина“. Преди време е имало идея на мястото на селището да бъде възстановена първата голяма къща, която е открита през 1985 г.

„Тя е с площ 117 кв.м, но за съжаление този проект не намери финансиране, за да възстановим тази къща и да видят младите хора какво е представлявала. Това древно минало на българската земя трябва да бъде популяризирано и трябва да бъде показвано на хората“, допълни акад. Васил Николов.

През последните 15 години Столичната община е инвестирала в разкопките около 400 000 лева, обясни кметът на район „Слатина“ Георги Илиев.

„Това е крайно недостатъчно, за да се реализират такива идеи като тази къща. По средата на разкопките има три частни имота, но държавата е създала инструмент, без да търси желанието на собствениците, може да направи специална сметка, в която да внесе оценката, която експертите са дали и собствеността отново да си стане държавна“, каза районният кмет.

Той сподели, че има да идея да бъде направена възстановка на част от намерените на терена играчки и да бъдат разположени на детските площадки в район „Слатина“.

„Смятаме там да включим и осветление – игра със светлината. Имаме идеи, просто ни трябва малко повече помощ и разбиране от страна и на държавата, и на общината“, каза Георги Илиев.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (17%, 19 Гласове)
 • Няма да избере (27%, 30 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 13 Гласове)
 • Ще има нови избори (32%, 35 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (12%, 13 Гласове)
Общо гласували: 110 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Важно: „Ало“ измамници се представят за служители на район Слатин......

„Ало“ измамници се опитват да намират жертви, представяйки се за служители на отдел „Сигурност“ ...

Прочети още keyboard_arrow_right