Георги Илиев, кмет на "Слатина": Децентрализираното управление на районите в София е ключово за успешното развитие на града

Георги Илиев, кмет на "Слатина": Децентрализираното управление на районите

Снимка: Район Слатина

Най-големият успех за мен е прозрачността на управлението, която постигнах и наложих като еталон, категоричен е кандидатът на "Обединена София" за втори мандат

Георги Илиев е кмет на район Слатина-Столична община и кандидат на "Обединени за София" за втори мандат. Той е уникален с това, че сбъдва мечта - роден и израснал в Слатина, сега и управлява родния си район на София. Дебютира в кметската надпревара през 2019 г. и реализира успешен мандат с видима промяна и преобразяване на кварталите в район Слатина. Противниците му го отдават на "късмета на начинаещия", но той доказа, че грешат и има опит, и умения да управлява и да променя към по-добро Слатина. Доказателствата са много - дългоочакваните ремонти - цялата ул. Коперник и началото на "Атанас Узунов", които отвориха кв. „Редута“, сърцето на Слатина, изграждането на много нови паркинги и създаването на редица важни проекти -  строежът на спортна зала, многоетажни паркинги, разширяването на парк „Гео Милев“ и др., които иска да довърши през втория си мандат. За бъдещето развитие на Слатина, трудностите и свършеното Георги Илиев разказва пред Столица.bg.

- Преди да поговорим за работата Ви, постигнатото до момента и планираното за бъдещето, разкажете ни за себе си - кой е човекът Георги Илиев?

- Аз съм щастлив човек, защото съм баща на четири прекрасни деца. Преди да стана кмет съм бил предприемач, развивах бизнеси в сферата на рекламата и международната търговия. Много от този опит използвам и сега като кмет на Слатина - прекрасен район и мой роден дом. Мога да се определя като социално ангажиран гражданин. Вярвам в потенциала на всеки и смятам, че можем да направим много стойностни и смислени неща като българи. Обичам да пътувам и да водя конструктивни разговори с мислещи хора. Смея да твърдя, че съм много енергичен човек и добре че е така, защото иначе щеше да ми е много трудно да си реализирам идеите. Хобито ми е да бъда гид на световноизвестни музиканти, които ни гостуват в България. Обичам рок музиката, литературата и спорта. Това ме зарежда и ми помага да се върна обратно в ежедневието си по-уравновесен и по-продуктивен.

Кметът на "Слатина" готви промени в закона за местното самоуправление

- Вие сте роден и израснал в София и по-конкретно в Слатина. Как се стигна до решението Ви да се кандидатирате за районен кмет?

- Винаги съм бил човек с активна гражданска позиция, вълнувам се от това, което се случва в държавата ни, в града ни. Гледам сериозно на обществените проблеми и се стремя да ги решавам. И понеже тук съм роден и съм израснал, познавам проблемите на този район, възможностите за развитието му и неговия потенциал. Познавам и моите съкварталци и за това реших, че мога да направя много неща, за да подобря живота на хората в Слатина. Кандидатурата ми за първия мандат беше възможност да правя това, за което те не са овластени и да се боря за това, което всички искаме – спокоен и уреден живот в родния ми квартал.

Кметът на район Слатина пред Столица.bg: Не беше трудно да управлявам и да изпълня обещанията, дадени през 2019

- Кой е най-големият успех, който постигнахте по време на първия мандат и кое е най-голямото предизвикателство, с което се срещнахте?

- Когато станах кмет, разбрах, че нямам кой знае каква свобода във вземането на решения, касаещи поверения ми район, а това е сериозно предизвикателство. Борбата за реализирането на проектите ни, за някои от които тя продължава с години, забавя много и дори понякога възпрепятства тяхното реализиране. В този мандат вярвам, че това ще се промени с постигането на мнозинство в Столичния общински съвет, защото децентрализираното управление на районите в София е ключово за развитието на града.
Най-големият успех за мен е прозрачността на управлението, която постигнах и наложих като еталон. Скъсяването и даже премахването на тази дистанция „кмет-граждани“. Щастлив съм, че хората на Слатина не се притесняват да вдигнат телефона и да ме попитат, да ме критикуват, да ме похвалят, да се похвалят или да ми се оплачат. Хората ме търсят, защото знаят, че по един или друг начин аз ще намеря решение на проблема им. Разбира се, през тези четири години много улици, тротоари и градинки се ремонтираха и озелениха. Няма да се спирам на това, то е видно. Има още много проекти, които са планирани и други, които искам да направя.

- Какво още искате да направите в Слатина при втори мандат като кмет на района?

- Вече имам управленски и административен опит, които ще ми помогнат да решавам, заедно с моите колеги, потенциалните проблеми за реализирането на проектите в района. За да съм по-конкретен, в моите приоритети за бъдещ мандат попадат плановете ми за подобряване на инфраструктурата, за изграждане на повече спортни съоръжения в района, а покрай тях и многоетажни паркинги. Стартиране на дейностите по изграждане на метрото и разбира се, важният проект за свързването на парк „Гео Милев“ с кв. „Христо Смирненски“ чрез пешеходни и велосипедни алеи. Дори си представям, че е възможно да се направи мост над ул. „Атанас Узунов“, по който да се минава или пеша, или с колело.

Бонев за кмета на Слатина: Георги е най-активният районен кмет

- Каква подкрепа очаквате да получите от новото управление на София в тази посока?

- Всичко, което очаквам и искам, съм го предложил още през 2019 г. Става въпрос за децентрализация в управлението и разпределянето на средствата към районите. Конкретната ни цел е 20% от внесените от гражданите местни данъци и такси, да се реинвестират обратно в същия район. Съгласете се, че резултатите, които могат да се постигнат с 20% от тези средства биха били много по-големи и значими от тези, които постигаме със сегашните 1,2%. За това е важно да постигнем мнозинство в Столичния общински съвет, което да може да гласува необходимите промени. Проблемите на града са много и е нужен голям екип, който да ги решава не само локално, но и на централно ниво.

- Вече бяха обявени и други кандидати за районни кметове в Слатина. Виждате ли допирна точка между техните и вашите виждания за бъдещето на района?

- Иска ми се да вярвам, че те са с чисти намерения за развитието на района и готовност за всеотдайна работа в полза на Слатина. Хубаво е, че имат желание и идеи. От позицията на човек, който не започва, а продължава да работи и да развива района, мога да им кажа, че постът е отвъд административната работа, той е отношение към хората и важните за тях неща.

Емилия Донкова

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (22%, 31 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 37 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (13%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 42 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 144 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Кметът на Слатина: Решаваме 20-годишния проблем с реституираните ......

„Кметът Васил Терзиев и екипът му се опитваме да започнем да решаваме над 20-годишния проблем с реституираните час...

Прочети още keyboard_arrow_right