Кметът на район Слатина пред Столица.bg: Не беше трудно да управлявам и да изпълня обещанията, дадени през 2019

photo_library
 • Кметът на район Слатина пред Столица.bg: Не беше трудно да управлявам и да

  Снимка: Личен архив

 • Кметът на район Слатина пред Столица.bg: Не беше трудно да управлявам и да

  Снимка: Столица.bg

Коалицията ПП и ДБ ще търсят човек равноотдалечен от политическите формации за кандидат за кмет на София, убеден е Георги Илиев, един от основателите на „Да, България“

Кметът на район „Слатина“ – Столична община, Георги Илиев е на финалната права от първия си мандат на този пост. Преди да се кандидатира и да бъде избран да управлява район „Слатина“, той има стабилен и успешен частен бизнес - международна търговия и постоянно пътува в Южна Корея, Индия, Тайван и други екзотични и бизнес дестинации.

С две обещания се изправя Георги Илиев пред избирателите през есента на 2019 г. Хората му се доверяват и ето, че управлява „Слатина“ и твърди, че е изпълнил обещанията си. „Исках да има прозрачност, пълна прозрачност в управлението, постоянна връзка и вслушване в исканията на гражданите“, заяви в интервю пред Столица.bg Георги Илев.

- Господин Илиев, какви са вашите прогнози за изборите на 2 април?
- За април не вярвам да има истински победител.

- Победителят винаги е истински и е само един?
- Ами, не е така, тук ми позволете да не се съглася. Едно е да си победител със 121 мандата или повече, друго е да си победител с 1 мандат повече от втория и да нямаш възможност.

- Това не са ли нюансите на политиката – победителят е един и въпреки че няма да може да направи правителство, вероятно, той е победител и дори да е само психологическо, но има преимущество за следващите избори?
- Така е. И има повече основания да настоява да сформира правителство и да търси варианти. 

- За Вас кой ще е победителят?
- Знаете, че съм пристрастен и твърдо съм убеден, че това ще бъде новото обединение ПП и ДБ. То и затова се направи, за да вдъхне увереност на хората, че ще има ясен победител, но той няма да е достатъчно ясен, поне това е моето мнение, че да получим повече от 120 мандата.

- Вие защо не сте в листите?
- Аз имам ясен мандат от гражданите на „Слатина“ и трябва да си свърша работата тук в района. Като приключи този мандат, ще мисля за нещо друго или за същото.

- Това „друго“ означава ли, че ще мислите да сте кандидат на обединението ПП/ДБ за кмет на София?
- Всичко е възможно, както е възможно да бъда и кандидат за депутат след това. Но не в момента, а на някакви следващи и по-следващи избори. Иначе засега си оставам кмет на район „Слатина“, защото това съм обещал на хората и с това съм се явил. Ако смятам, че не съм си го довършил, мога да се кандидатирам за следващ мандат за кмет на за района. 

- Как мислите, дали оправдавате очакванията на избирателите си в район Слатина?
- Това те трябва да го кажат. Правя каквото мога, както се казва, а те трябва да решат. Отзивите са такива. Има, естествено, и много недоволство. Но  мисля, че хората започнаха да разбират кое е в правомощията на един районен кмет и кое не е. И на базата на тази обратна връзка мисля, че се налага реформа точно в това отношение. Не е нормално един кмет на район – Слатина е колкото цяла Видинска област – пък да има по-малко правомощия от един кмет на кметство там.

- Кога ще питаме хората?
- Ние ги питаме, защото сме в постоянна връзка с хората. 

- Вижда се какво сте направили, виждат се и Вашите ежедневни отчети във Фейсбук, както и отношението на хората към вас. И в тази постоянна връзка Вие успяхте да им покажете кое можете и кое не можете, и кое не трябва Вие да правите?
- И какъв е редът. Защото те започнаха да разбират, че много по-добре е да заведат един сигнал по нормалния ред и да проследяват в нашата система с входящ номер.

- Това Вие ли го въведохте откакто сте кмет?
- То съществуваше като възможност, но не беше стартирано. Столична община е дала такава възможност, но в този район не се правеше. Това, което стартирахме ние по отношение на дигитализацията, беше въвеждането на промяна на настоящия адрес – дистанционно, по електронен път. Бяхме първият район, който го направи, а сега го има в цялата Столична община и продължаваме да разработваме и допълнителни електронни услуги.

- Какви?
- Не искам сега да говоря, защото не знам до каква степен ще успеем да го въведем до края на мандата. Но гражданите ще имат всичко – идеята е да предложим целия набор от услуги, които предоставя една община – 95% да бъдат достъпни по електронен път, а тези 5%, които остават просто по закон, нямаме право да бъдат дистанционни и електронни, защото изискват физическо присъствие. Например получаване на гражданска регистрация по постоянен адрес няма как да бъде електронно, тъй като се изисква присъствието на собственика на имота.

 -Защото трябва да покаже нотариален акт ли?
- Да, но и служителите трябва да се убедят че той наистина дава съгласие, за да не изпадаме в случаите, когато това не се изисквало, на един адрес да има регистрирани над 100 души.

 - Това изискване е от 2010 година, а преди повече от година зам.-кметът по дигиталиазция на Столична община Генчо Керезов се похвали с електронна смяна на адресна регистрация, това само за настоящия адрес ли е?
- Да това е само за настоящ адрес и това е точно нещото, с което г-н Керезов се похвали, което ние направихме тук в район „Слатина“.

 - Мандатът Ви на районен кмет е към края си, с какво се гордеете? С какво успяхте да промените в район „Слатина“?
- Така или иначе аз дойдох само с две обещания - да направя управлението по-прозрачно и средата по-достъпна.

- Изпълнихте ли ги?
- Трябва да си призная, че не беше трудно да ги изпълня, защото положението беше много тежко преди това.

- Имало е липса на прозрачност ли?
- Да, за съжаление, аз самият бях потърпевш, живеейки тук в района. Беше адски трудно изобщо да се стигне до комуникация с администрацията, камо ли с кмета. Имаше много хора, които въобще не знаеха кой е кмет, защо е кмет, как да се видят с него. Откакто съм кмет, моят телефон е публичен и всеки може да ми се обади, мобилният ми телефон е публикуван на страницата ми. Дори и днес, преди малко ми звъняха да ме питат - този център (информационен за програмата за саниране) кога ще започне да работи.

 - А за достъпността на средата?
- Там направихме много ясна програма. За съжаление, знаете оскъдицата от средства няма нужда да я коментираме, знаете, че ни отпускат от Столична община 350 000 лв. Годишно без ДДС, за да поддържаме 1,2 млн. кв. м улици и тротоари. Така или иначе заедно със Столична община, аз всяка година им правя една програма с приоритети, къде ни е  най-важна. Можем да се похвалим, че в рамките на този период вече нямаме нито едно ключово място, където да няма понижени тротоари, говорим за детски градини училища, лечебни заведения. И в момента сме направили един анализ, очаквайки тази сума по заема за тротоарите, която за нашия район, за тези 3 години, ще е общо около 5,5 млн. лв. От тях минимум 30%, аз честно се надявам и повече, тази администрация тук в Слатина, да успее да оползотвори, с директно  възлагане на района. Останалите сме се разбрали със Столична община, със сегашното ръководство, предполагам, че и със следващото да остане като уговорка, да се възлага от тях само след наше предварително одобрение.

Мисля, че сме подходили научно, правейки анализ къде и колко хора минават. Има една карта, ще е публикувам скоро, с критичните точки за ремонти. Много интересно е, че този анализ се прави от много време насам от екипа, който беше в Софияплан, а сега се казва Екипа на София.

- Екипът на арх. Любо Георгиев от Визия за София ли?
- Да, интересно е да се види, че ние сме вървели и сме ремонтирали места за тези 2 – 3 години, които те са открили по научен път. 

- Това не са ли данните от приетия от СОС стратегическия документ Визия за София?
- Да, анализите са от там. Всъщност в тях много ли липсват бъдещите спирки на метрото по "Гео Милев". 

- Какво се случва със зеления коридор - първата отсечка от „Изгрев“ към „Слатина“?
- Ами и аз не мога да си отговоря на въпроса, защо нищо не се случва при положение, че това е единственият чист участък, който е изцяло върху общински имоти, а не върху трасето на НКЖИ. И аз се надявах, че вече колегите са започнали да го строят, още повече, че там няма пречки това да се случи. 

- Чувствате ли се удовлетворен от свършеното в района Ви?
- О да, това е най-хубавото нещо на тази работа, преди това съм се занимавал с бизнес. Аз се кандидатирах, защото ме излъгаха, че няма да спечеля. Това е истината, показаха ми статистика и ми заявиха: Абослютно невъзможно е да те изберат за кмет на район Слатина.

- Кой Ви я показа?
- Христо Иванов.

- Смятате ли, че имате шанс да станете и премиер? Бойко Борисов не остана главен секретар на МВР, направи движение Граждани за европейско развитие на България – ГЕРБ, стана кмет на София и премиер 3 пъти.
- Това да станеш премиер, аз не го пожелавам на никого, знаейки само като кмет с колко неща трябва да се занимаваш, а в една държава има още толкова много други. Ако гледаме на премиер като позиция да останеш в историята, може би си заслужава, но  ако гледаме на отговорността, която се носи и поема, както аз винаги  гледам за всяка една работа, това не е точно моето.

- Доволен ли сте от съвместната работа със Столична община, защото в началото на мандата имаше едни настроения, понеже вие сте кметове от ДБ и имаше негативни очаквания?
- Да, защото, нека да го кажем така, естествено, че има някаква  тенденциозност, политически боричкания, завист или вътрешна неприязън,  аз го усетих още от самото начало от страна на общинските съветници от ГЕРБ. Но това е ясно, това е политика, в момента, в който стигнем до това да работим за някакъв конкретен проблем и този проблем както се казва няма ляв и десен тротоар, зависи от коя страна се движиш, и си е все същия, трябва да се реши, защото е за хората.

- Затова питам, имахте ли проблеми или пречки в работата от Столична община или работихте спокойно?
- Аз първо съм много спокоен човек (смее се) и много трудно  някой може да ми промени мнението за каквото и да било и като съм тръгнал да го правя, го правя, рано или късно го постигам. Ето, мога да ви дам пример с площадките  горе в парка "Гео Милев". От първия ден, защото това са площадки, на които аз съм играл, от първия ден започнах да проучвам  при кого са, защо стоят така занемарени. Оказа се, че стоят апортирани в Спортна София. Започнах да събирам информация и след 2 години борба площадките са готови. Но две години аз убеждавам съвета на директорите на Спортна София да подпишат, че са съгласни да ми бъдат предоставени, след което да си намеря мнозинство от 41 общински съветници в СОС, защото се изискваше квалифицирано мнозинство да бъде извадено това нещо от тяхното общинско дружество, пък после се оказа, че били правили някакви други неща и затова трябвало да изчакам още 2 месеца, за да минат три месеца от предишната им промяна на актуалното състояние, вписването. В крайна смети едва преди месец някъде окончателно тези спортни площадки са вече върнати на Столична община и от частна общинска собственост станаха публична общинска собственост – деактувани са. Защото като частна можеха да бъдат продадени, апортирани, заложени за нещо друго, сега вече не могат да ги пипнат и аз спокойно мога да търся начини тези спортни площадки в парк "Гео Милев" да бъдат облагородени.

- Поздравления за търпението, упоритостта и успеха!
- Благодаря, но искам да ви кажа, че аз го правя доста активно и в момента преговарям с две сериозни фирми, които искат да спонсорират тези две малки и една голяма площадка.  Опитвам да се договаря поне двете да ги направят така, че да са общодостъпни и безплатни. Много ми е лесно да поискам да се пуснат на концесия, някой да ги вземе и да събира пари, за да спортуват хората, но не е това моята идея. Моята идея е както на времето ние като деца играхме там и сега нашите деца да могат да ги ползват по същия начин, а не да отидат там и да видят 20-метрови дървета по средата на футболното игрище. Реве ми се като го гледам това нещо. Това не е просто безхаберие, не е просто безстопанственост, това е някакъв вид престъпление спрямо обществото, защото е изчезнало нещо - спортните площадки.

- Господин Илиев, сериозна се оказва конкуренцията в ДБ за издигане на кандидатура за кмет на София?
- Вижте да доживеем до тогава, като гледам в голямата коалиция, която в момента участва на тези избори – 2 април, парламентарни, има доста по-голям играч, отколкото е партията, на която съм основал. Аз съм един от основателите на „Да, България“, част от „Демократична България“, част от новата коалиция – ПП/ДБ. Нали се сещате, че в матрьошките съм доста назад – от основните, но това не означава, че имам някаква по-голяма позиция от който да било друг. Мисля, че е правилно решението да се търси човек, който да е равно отдалечен от споменатите политически формации.

- Такъв профил ли ще търсите за кандидат за кмет на София?
- Най-вероятно да, човек който може би, по-скоро технократ или с бизнес опит, някой който управлява доста големи процеси. Сега на мен като кмет на район Слатина ми беше много лесно, защото аз съм се занимавал с бизнес в много държави, преди това имал съм служители всякакви във всякакви направления и затова е нужно да бъде някой който има такъв опит.

- Сред кандидатите в ДБ се споменава и вашето име?
- Да, естествено, спекулации има, спряга се и на колегата Трайчо Трайков, кмет на район Средец,, Борис Бонев, Димитър Божилов, кмет на район Триадица. Да, има всякакви варианти.

- При силна конкуренция има силни първенства, тогава победителят е силна личност?
- Да, така е. По скоро очаквам да се роди един силен екип, който да управлява Столична община след октомври, ноември 2023 г. 

- Какво имате предвид под силен екип, мнозинство от общински съветници в СОС?
- Не само общински съветници, а като хора, които вече са натрупали достатъчно опит и знания, заедно имат обща визия накъде трябва да тръгне този град. Това очаквам да се случи.

- Добре де, за местните избори ДБ трябваше да има разговори с новосъздадената вече партия „Спаси София“, включително и за обща кандидатура за кмет на София?
- Не ДБ, ние имаме подписано решение, което е между ПП и ДБ, че на всички избори до края на тази година ще се явяваме заедно.

- А „Спаси София“ къде е?
- За „Спаси София“ имаме решение да преговаряме и с тях да се явим заедно на местните избори.

- А има ли подписано споразумение със „Спаси София“?
- Със „Спаси София“ няма, има между нас, защото „Спаси София“ е доста нова формация от политическа гледна точка, иначе присъстват на терен доста отдавна.

- Лидерът им Борис Бонев обяви, че води разговори с ДБ/ПП за коалиция за издигане на кандидат за кмет на София. Попитах го, август или септември, ще приключат разговорите и той каза, дано не е тогава, защото ще е късно. Очаквате ли това споразумение да бъде подписано след изборите на 2 април?
- Такива са и моите очаквания да минат парламентарните избори, за да не се получава шум в системата. Според мен това е по-добрият начин, да не  се разконцентрират хората.

- От изредените 4 кандидатури в коалицията ПП/ДБ за кмет на София, кой виждате с най-големи шансове?
- Нито един! Не виждам, защото както казах трябва да сме равно отдалечени политически. Всичките те са страхотни хра, но те за съжаление не отговарят на това изискване за отдалеченост и всеки един от тях е достатъчно политически обвързан.

- Вие и Трайков имате най-голям и солиден опит, а и със замах действате?
- Да, ако това се търси. Вижте това са хипотези, аз не мога да отговоря, още повече когато става въпрос за мен. Чисто анализаторски да погледнем, ако целта е да намерим някого, който да обединява всички тези хора, просто няма как да е някой от тях. Аз си давам, за себе си, много ясна сметка, къде съм тръгнал и какво искам да правя и мога ли да го постигна. Ами, на този етап смятам, да, ако другите останалите политически сили се съберат и кажат „че е възможно“, ако ме питате дали бих се съгласил, да бих се съгласил. Но дали очаквам това да се случи, не, не очаквам да се случи.

- Изненадахте ме с тази социология, която е показала през 2019 година, че няма да ви изберат за кмет на район Слатина?
- Вижте през май 2019 година имаше избори за европарламент, ДБ се яви и имаше 3000 гласа. На втория тур на изборите 2019 г., местните – 3 ноември, аз имах 12 366 гласа. Просто няма как човек да очаква такова покачване, чисто социологически е абсурд.

- Всеки избор е различен и мисленето на хора и избора им е различен?
- Да, така е и единият е такъв, другият такъв. Предполагам, че това, което се случи тогава, освен голямото разочарование от предишното управление на район „Слатина“, че аз съм си от квартала, тук см се родил и много млади хора ме познават.

- Тези млади хора ли рефрешнаха район „Слатина“, който бе позападнал?
- Да, за съжаление беше западнал района и това беше един от мотивите да се замисля,  да се занимавам  с това нещо и да го приема въобще като предложение, защото поне се надявах да събудя гражданската активност.

- В момента коя е ахилесовата пета на район „Слатина“, кой квартал?
- Ох! Много са проблемите, ако ме водите към кв. "Христо Ботев", там има страшно много, но не е този проблем, който тежи най-много... 

- Не, водя Ви към презастрояването, има ли?
- О, естествено че има, но за съжаление това се определя от ОУП и от Закона за застрояване на Столична община.

- Кой е най-застроения квартал, „Редута“ ли?
- По отношение на презастрояването да, а по отношение на застрояването не, просто, защото Редута е много по-компактен, най-слабо комуникативен е, защото като се замислиш има един автобус 72 и лъкатуши по едни улици - "Атанас Узунов" и "Георги Минчев", и така.

- Ремонтът на ул. "Николай Коперник" сякаш съживи района?
- Аз тук трябва да благодаря, че ми гласуваха това доверие, защото те бяха решили да не го пускат този ремонт, в интерес на истината. Благодаря за това доверие, то може би беше и опит да видят „айде сега, като толкова настояваш да видим ще стане ли". Но резултатът е хубав и мисля, че се вижда и сега ще направим и третия етап от улица "Гео Милев" до "Иван Щерев", покрай църквата, нагоре и до края на парка "Гео Милев". Поне ще знам, че поне в този мандат сме направили цялата улица. И се надявам догодина вече да се пусне и за улица "Велчо Атанасов" и "Атанас Узунов", проектите на ремонта за готови.

- Ул. "Атанас Узунов" наистина ли е в плачевно състояние?
- Там е направен много интересен ремонт, беше направен само по средата от парка към "Велчо Атанасов" до някъде и край. Не искам да коментирам, защото от този ремонт продължаваме да събираме проблеми. Там където очакваме да има дъждоприемни шахти, ги няма, съответно се получават едни локви. Ние ходим да ги търсим, те пък се оказва, че никога не са изграждани, обаче се оказва, че са актувани, може би е трябвало да ги има и така. 

- Този единствен автобус, който минава през "Редута", създава някаква романтика в квартала, иначе се пускаш от баирите на квартала и хващаш каквото искаш, за където искаш, нали?
- Да, стига да не бутат къщите и да строят на тяхно място 7 – 8-етажни сгради, защото това е... Много тежки разговори имаме, например, със Софийска вода. В квартала непрекъснато има някакви проблеми с водопровода и канализацията. А те ми казват "ми нормално е тук нищо не е променяно, а то е изчислено, че ще живеят 5000 души, всичко е оразмерявано по друг начин". За съжаление заприличахме на Слънчев бряг и наистина ме боли. В парк Робов дол, има един жилищен комплекс, който се е появил по средата на парка в неизвестно за мен време, начина и т. нар. Явно е имало дупка в законодателството, за да се построи в парк жилищен комплекс, той слава Богу е поограничен само 3 – 4 блока са.  Преди застрояването това е било зелен пояс и хората са можели в паркова среда да се разходят и да стигнат от Подуяне до Гео Милев – до църквата. Сега отворихме и старата църква Свети Мина, където Левски се  е крил, работи и Света Троица. И има още едно място отредено за църква и Светият синод и Софийската митрополията събират пари евентуално да се направи още един храм срещу читалището. 

- Казахте, че ще искате промяна в Закона за местната власт и местноо самоуправление, каква по-конкретно?
- Не една, а за много неща. Първо за мен е дошло време да се направи истинска децентрализация поне по отношение на районите, където е абсолютно наложително, защото както казах тук  в Слатина живеят повече хора отколкото в цяла област.

- Кое го налага, районни общини има само във Варна, Пловдив и София?
- И Бургас отговарят на условията, но Общинският съвет не го е решил и още имат централизирано управление.

- В какво да се състои тази децентрализация – финансова или...?
- Да  с това може да се започне и може би трябва да има някакви етапи, през които да се мине. Примерно да се остави на районните кметове да управляват 20% от бюджета, който отделя общината за тях,  така че хем да се провери дали един районен кмет може да се справя и с такива задачи, и в същото време да използва тази връзка, която има с гражданите, за да отговаря на техните искания

- Г-н Илиев, повече от 10 година НСОРБ говори за децентрализация на общините и иска почти същото – 20%, да остават в общините и 20 години това не се случва и при всеки нов парламент и правителство те подписват едни споразумения и така си чешат езиците за децентрализация на общините?
- Всичко тръгва от това, че политиците в България не си изпълняват обещанията.

- Кой го е обещал това?
- Бойко Борисов през 2005 година, че 50% от приходите ще остават на разположение на районните кметове. Това са думи на Борисов от предизборната му кампания за кмет на София. Напротив при него и управлението на ГЕРБ през последните 17 години се случи най-голямата централизация. Разбирате ли, че районният кмет не може да премести една кофа за боклук, след като това го давам като пример толкова време, най-накрая стигнахме  до там, че да ми носят да съгласувам къде ще слагат контейнери и кофи за отпадъци. Е, поне да знам, но нямам право да си взема копие, не го получавам и в дигитален формат, а ми го носят на хартия да го разписвам.  И това ме обижда, не искам да ви кажа колко много.

- И от кого зависи това, къде да има контейнер или кофа за боклук?
- Столичен инспекторат е на пряко подчинение на кмета на София от времето когато, Бог да я прости, Веска Георгиева стана директор на Инспектората, 2008 г. назначена от Бойко Борисов. От тогава тази порочна практика, която е направена, за да може да се скрива  истината колко се чисти София. Защото всъщност работата на Столичен инспекторат е да следи как, кога и колко се чисти столицата.

- След като един районен кмет не може да премести контейнер за отпадъци, какво може реално?
- Много неща – може да говори с гражданите, може да извади тези проблеми наяве и да се бори за тяхното решаване. За съжаление няма инструменти за тяхното решаване.

- Значи районният кмет в София може само да говори и да се бори, но няма инструменти?- Освен, ако не си ги издейства сам и не си ги измисли сам. Ето, сега например ние имаме отдел Озеленяване, за да мога аз да си свършва работата, така че да бъде оторизирана от Зелена система, дирекция на Столична община. Затова имам назначен лесовъд, защото имаме страшно много обекти дървета, имам еколог, за да мога вече да си  подготвя документите и Зелена система по-бързо ми одобряват нещата, които искам да свърша.

- Вярвате ли, че ще има такива промени, за които говорите?
- Сигурен съм, смятам, че е дошло крайно време София да почне да се оправя. Да върви напред с по-смели стъпки, за да работим заедно с гражданите. Всъщност ние това правим – поддържаме тесен контакт с граждани и граждански организации, сдружения, които ни помагат да си свършим работата по-добре, по-бързо и качествено.

Александра Никова

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 41 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 157 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Късмет на деня

Обърнете повече внимание на вътрешната красота днес – кожен салон, затоплящи се седалки, климатроник …

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

"Приключение с букви" ще зарадва отново децата на столичния "Слат......

За трета поредна година столичният район "Слатина" ще отбележи 24 май с играта "Приключение с букви", която ще се превър...

Прочети още keyboard_arrow_right