"Приключение с букви" очаква децата в район "Слатина"

-

Снимка: Район "Слатина"

„Приключение с букви“ е новия проект на район „Слатина“, свързан с 24 май и насочен към децата. Събитието се осъществява с подкрепата на дирекция „Култура“ на Столична община и на Noble House.

„Буквите са навсякъде. Те ще бъдат с теб през целия ти живот. Буквите са като песъчинки – влизат навсякъде, където ги пуснеш, и заедно правят един безкраен бряг, на който да играеш, да учиш и да се забавляваш.
Затова да побързаме и да ги открием заедно с тази умна и весела игра!
Добре дошъл, малък любопитко!“

Така започва началната страница на abv.slatina.bg - уеб играта „Приключение с букви“, предназначена за деца в предучилищна и начална училищна възраст. Играта е разработена от район „Слатина“ на Столична община разработи с една единствена цел – да предостави възможно най-естествения, непреднамерен, забавен и находчив начин на децата да се запознаят с буквите. Има много начини да ги научат, а от района са избрали да им помогнат да го направят чрез игра, и то на открито.

На 24 май от 11 часа в парк „Гео Милев“ пък ще бъде празникът за Деня на българската писменост, на който играта ще се разиграе на живо за време. 

В парк „Гео Милев“ в едноименния квартал в район „Слатина“ са разпръснати и монтирани на тайни места 60 букви от българската азбука - малки и големи, с необичаен дизайн, създаден от местния артист Стефан Чинов. На три места са поставени и големи карти, на които децата могат да видят къде се намират буквите в парка. Задачата им е да намерят колкото може повече номерирани букви, да ги заснемат с телефона на родител или по-голямо дете, а родителите им, след регистрация на профил в сайта, да ги качат в него на принципа на албумите с животни, предлагани в някои от големите вериги хранителни магазини. От миналата сряда, когато стартира сайтът, до момента вече има почти 100 регистрирани играчи.

Именно тази игра ще залегне в основата на празника на район „Слатина“ за 24 май. Искаме по този начин да покажем на децата, че в едно световно дело ние, българите, сме се справили добре – че има нещо, в което сме големи, значими и неоспорими.

Тъй като в крайна сметка това ще бъде и спортна игра, за водещ на събитието поканихме ултрамаратонеца Краси Георгиев. Той, и идеологът на играта, кметът на „Слатина“ и баща на четири деца, Георги Илиев, ще се постараят участниците да запомнят този ден като истински празник на буквите, но и като свое собствено постижение. Децата ще имат половин час да открият колкото може повече букви, като за да се ориентират добре и да не се загубят, ще им помагат по-големи деца от училищата в район „Слатина“.

За победителите ще има награди от партньорите на събитието: издателствата „Мармот“, Smart Books и Тат Криейтив, безплатен сладолед от Om Nom и хамбургери от Little Chef.

Ще завършим с циркова работилница по юнисайкъл и жонглиране от Мини Арт Фест, съобщават от районната администрация.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (15%, 236 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (82%, 1286 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 37 Гласове)
Общо гласували: 1559 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Строителна фирма с акт заради разкопан тротоар в „Слатина“...

Строителна фирма получи акт за разкопан тротоар в район „Слатина“, съобщават от Столичния инспекторат. Инсп...

Прочети още keyboard_arrow_right