Времето в София

Въздухът в София

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
  • Васил Терзиев (42%, 188 Гласове)
  • Ваня Григорова (36%, 161 Гласове)
  • Не подкрепям никого (13%, 56 Гласове)
  • Ще отида за гъби (9%, 38 Гласове)
Общо гласували: 443 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1062
„Фабрика за усмивки“ ще зарадва децата в Сердика

„Фабрика за усмивки“ ще зарадва децата в Сердика

Със забавна „Фабрика за усмивки“ най-малките жители на столичния район „Сердика“ ще отбележат Деня на детето – 1 юни. Събитието ще се състои на стадион „Бенковски“ от 11:00 ч., като през целия ден ще има безброй разнообразни дейности, съобщават от местната администрация. Инициативата се провежда за поредна година по инициатива на „Сдружение училищно настоятелство при 60. ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ и Столична община – район „Сердика“. Програмата включва много изненади, спортни и щафетни игри, забавления, весели демонстрации, песни, танци, както и томбола с големи награди.

comment 0
visibility 949
-

Ремонтираха астрономическата кула зад Военния клуб в София

Най сетне, след дълги години на разруха, беше ремонтирана Астрономическата кула в градинката зад Централния военен клуб в София. Новината съобщи кметът на район Средец Трайчо Трайков. Районният кмет благодари на Военния клуб и министерството на отбраната, които след дълги години на неглижиране най-сетне са взели мерки и са изпълнили предписанието на районната администрация. Обявената обществена поръчка за ремонтните дейности е на стойност 82 470,83 лв. без ДДС. За какво служи Жълтата кула зад Военния клуб в София? Кулата, която се беше превърнала в мрачна руина с неизвестно предназначение, сега може да се види в съвсем нова светлина. Проектът за ремонта ѝ включва както подмяна на външната врата, изкърпване на външната мазилка и полагане на силиконова мазилка върху армираща мрежа, така и изграждане на ново стълбище и монтаж на LED фасадни лентови осветители. Вътрешните ремонтни дейности включват частична шпакловка по компрометираните участъци, боядисване на стени и тавани, ремонт на електрическата инсталация, подмяна на ключове, контакти и осветителни тела, ремонт на купола и пускане на механизма, осигуряващ въртенето му.  

comment 0
visibility 1092
Общински сгради в Средец ще се трансформират в детски градини

Общински сгради в Средец ще се трансформират в детски градини

Сгради, в които се помещават общински и държавни служби, ще бъдат освободени, за да се превърнат в детски градини. Това заяви кметът на столичния район „Средец“ Трайчо Трайков в ефира на БНТ. Вече се работи по два такива проекта – единият е на ул. "Христо Белчев“, а другият – на ул. "Иван Асен". "В сградата на ул. „Хр. Белчев“ имаше пет общински и държавни служби. Успахме на всички да им намерим алтернативни помещения, да ги ремонтираме и да ги настаним. В момента тече проектирането и преустройството в детска градина. А на ул. "Иван Асен" имаше изоставена държавна сграда – къща със собствен парцел, за която разбрахме, че се мисли дали да не се приватизира. По моя инициатива, и със съдействието на областния управител, успяхме да организираме чрез решение на Общинския съвет да бъде предоставена на Столична община и там в момента се проектира преустройството", обясни Трайчо Трайков. По думите му най-голям е проблемът с недостига на датски градини в големите квартали като "Витоша" и "Лозенец". "Парадоксът обаче е, че най-много места за нови детски градини има там, където има най-малко нужда, например в "Люлин". Там може да бъдат построени и 10 градини, но няма достатъчно деца за тях", допълни Трайков.

Реклама
comment 0
visibility 1465
-

Живеещите на "Шишман": Свикнахме улицата да е непрекъснато кална и разкопана

Как живеят хората от централната столична улица "Шишман" разказа пред БНР гражданка от квартала. "Като изключим ремонта, който тече трета пореда година, три пъти вече се копае. То е за кабели, то е за вода, то е за каквото се сетите. Паркоместата са намалени с голям процент, защото има за тротинетки, за колелета, има служебни абонаменти, които са страшно много". По думите на гражданката, пред училищата непрекъснато се паркира, деца се оставят и вземат, без да е обеопасено по никакъв начин. Всяка сутрин бутафорните колчета се местят, запушва се и движението по улицата и непрекъснато възникват конфликтни ситуации. Всеки спира където намери, допълни тя. Свикнахме улицата да е непрекъснато кална и разкопана, но за децата от училищата това не е добре, отбеляза тя. На цялата улица няма контейнери за смет, те са крайно недостатъчни и това също е проблем и за живеещите, и за преминаващите. Няма контейнери за разделно събиране, а тези за смесени битови отпадъци просто липсват, отбеляза гражданката. Жителката отбеляза, че според нея много може да се направи, за да бъде  животът в централната градска част по- лесен за гражданите. На първо място сред проблемите тя постави регулирането на движението и паркоместата, отводняването на улиците и подобряването на хигиената.  

comment 0
visibility 1102
-

Обявиха визата за проектиране на новия паметник на Цар Борис III

"Едно от по-забележителните неща от първия работен ден след празниците беше съобщаването на визата за проектиране на паметник на Цар Борис III в Борисовата градина", отбеляза кметът на столичният район Средец Трайчо Трайков. Новият паметник ще представлява бронзова скулптура в цял ръст на цар Борис III с височина 260 см., поставена върху масивен каменен къс с приблизителна височина 140 см. Фигурата е изработена със свалени ръкавици и шапка в знак на уважение към българския народ. Автор на скулптурата е Тодор Бонев. Докладът за проекта е внесен от председателя на СОС Георги Георгиев и общинските съветници Диян Стаматов, Малина Едрева, Борислав Бориславов и Карлос Контрера през май 2022г. Проектът е изготвен от Фондация "Достойни българи", които ще поемат разходите по осъществяването му. Барелефът, който в момента се намира на мястото в Борисовата градина, ще бъде преместен в парка Врана, до втория гроб на Борис III, със съгасието на Симеон Сакскобурготски.

comment 0
visibility 1666
-

Пак надраскаха Паметника на съветската армия в София

Въпреки видеонаблюдението и засилената охрана, Паметникът на съветската армия в столицата отново беше надраскан - този път счупената плоча на надписа е напръскана с червен спрей, показаха граждани в социалната мрежа. Спорният монумент в центъра на София продължава да предизвиква разнопосочни реакции в обществото. За преместването му има решение на Столичният общински съвет.  Междувременно кметът на столичния район "Средец" Трайчо Трайков показа уведомление по Закона за събранията, митингите и манифестациите, което районната администрация е получила от неформалната организация "Вегани срещу фашизма". Според документа, на 9 май организацията ще проведе събрание на самия паметник с цел да не допусне оскверняване на монумента и насилие в района. Мероприятието предвижда слова, лозунги, плакати и знамена.

comment 0
visibility 1108
Пространството пред столичния х-л „Рила“ се превърна в цветна градина (СНИМ

Пространството пред х-л „Рила“ в София се превърна в цветна градина (СНИМКИ)

Пространството пред хотел „Рила“ в София вече има напълно нова, по-красива и цветна визия. С това се похвали кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков във Фейсбук. Озеленяването на градината започна преди около две седмици. Екипи на Столична община са засадили различни по вид растения, образуващи цветни геометрични фигури. Градината носи името на равин Гавриел Алмоснино. Като равин на София, през 1877 г. той, заедно с консулите Леандър Леге и Вито Позитано (съответно на Франция и на Италия), успяват да спасят града от планираното опожаряване и клане от войската на Сюлейман паша.

comment 0
visibility 2009
-

Табела с името на равин Габриел Алмоснино поставиха в градинката пред хотел Рила

По настояване на председателят на Столичния общински съвет със съдействието на зам.-кмета Дончо Барбалов вече е поставена табелата в градинката пред хотел Рила с името на Равин Габриел Алмоснино.    Още през 2000-та година общинските съветници са взели решение да именуват това централно място на един заслужил българин. Габриел Алмоснино е роден през 1830 г. в Никопол в сефарадско семейство, преселило се от Кастилия, Испания. Като равин на София, през 1877 г. заедно с консулите на Франция - Леандър Леге и на Италия - Вито Позитано участва в спасяването на града ни от планираното опожаряване и неминуемо клане от страна на турците, командвани от Сюлейман паша, палачът на Стара Загора. На 8 октомври 1879 г. той е назначен за първия главен равин на Княжество България. Предстои да бъде поставена и информационна табела за заслугите на равина към града ни.Сега, след като Столичният общински съвет одобри средства за обновяването на градинката изпълнението на решението от 2000 година е уместно и навременно.В Капиталовата програма на Столична община за 2022 г. за обект Княжеската градина – ремонт и възстановяване на детска площадка, фитнес площадка и прилежащо пространство бяха предвидени 500 000 лв. за район „Средец“. Поради възложено проектиране и забавено изпълнение, част от средствата предвидени за това бяха пренасочени за друг обект на района - изпълнение на ремонтни работи в градина Рила преименувана на градина „Равин Габриел Алмоснино“. Изпълни се цялостен ремонт на настилката и предстои ремонт в частта на бившата водна площ. В момента се възстановяват и зелените площи от дирекция „Зелена система“, като се извършва презатревяване на зелените площи, моделиране на терена и оформяне на декоративна цветна фигура, но храстовата и дървесна растителност. Ще се достави и монтира нова паркова мебел – пейки и кошчета.   Текст: Пресцентър на Столичен общински съвет

comment 0
visibility 1724
Започва озеленяването на градината пред х-л „Рила“ в София

Започва озеленяването на градината пред х-л „Рила“ в София

Напредва ремонтът в градината пред х-л „Рила“ в столичния район „Средец“. В дейностите вече се включват и озеленителите на Столична община, съобщи районният кмет Трайчо Трайков. "Виждате новата табела с официалното име. Като равин на София, през 1877 г. Габриел Алмоснино заедно с консулите Леандър Леге и Вито Позитано (съответно на Франция и на Италия) успяват да спасят града от планираното опожаряване и клане от войската на Сюлейман паша, палачът на Стара Загора. Такава табела сме поръчали и за пл. „Вацлав Хавел“, където сме почти готови с придаването на изцяло нов вид на това място“, посочва Трайков. Той уточнява, че с добри темпове върви и ремонтът на градина "Такев" (пл. „Райко Даскалов“).

comment 0
visibility 2264
Прибраха бездомник от подлеза на ул. „Загоре“ в София

Прибраха бездомник от подлеза на ул. „Загоре“ в София

Бездомник, живеещ в подлеза на ул. „Загоре“ в столичния район „Средец“, е бил настанен в кризисен център, а мястото след него е почистено. За това съобщава районният кмет Трайчо Трайков във Фейсбук. Докато се стигне до щастливата развръзка обаче, се е минало през доста тромава процедура. Ето какво разказва кметът на „Средец“: Разказвам набързо за последния казус с подлеза при ул. „Загоре“, защото е емблематичен. С две думи – обитаван от "бездомник" (наистина не знам кой е политкоректния или фактологически коректния термин), смрад и мръсотия. За чистотата в подлезите отговаря Столичен инспекторат, за обществения ред – полицията, а за хората в нужда – социалните. Но всичко е донякъде, всичко е под условие и нищо никога не се случва по подразбиране. Затова се наложи да говорим с всички поотделно (благодаря специално на служителя на СИ, който отговаря за нашия район) и в крайна сметка човекът е настанен в кризисен център, а подлезът почистен, донякъде. Но системата определено не работи, лесно се чупи и мъчително трудно се поправя.

comment 0
visibility 1188
Мият и дезинфекцират контейнерите за разделно събиране в „Средец“

Мият и дезинфекцират контейнерите за разделно събиране в „Средец“

Започна външно измиване и дезинфекция на цветните контейнери за разделно събиране на отпадъци в район „Средец“, съобщават от Столичния инспекторат. Дейността по измиване на контейнерите ще се извършва по график от трите фирми, които обслужват системата за разделно събиране в София. „Апелираме цветните контейнери да се използват по предназначение, да се изхвърлят отпадъци от опаковки в тях, да не се използват за рисуване с графит, да не се лепят реклами и обяви, както и да не стават обект на палежи с цел освобождаване на място за паркиране.“, призовават от Столичния инспекторат. Графиците за обслужване на контейнерите по райони може да се намерят на интернет страницата на ведомството в банер „разделно събиране“.

comment 0
visibility 2251
Кметът на „Средец“ показа колко са паднали сметките за ток в подлеза при БТ

Кметът на „Средец“ показа колко са паднали сметките за ток в подлеза при БТА след ремонта

Кметът на столичния район „Средец“ Трайчо Трайков показа нагледно как общинските пари могат да се използват рационално и това да доведе до намаляване на разходите за електричество. „През декември ремонтирахме тавана и осветлението в подлеза при БТА. Освен че стана по-нечупливо и красиво, вече можем да сравним и сметките за електроенергия“, коментира във Фейсбук районният кмет. Трайков посочва конкретно сумите, които са плащани за електроенергия в различните периоди. Преди ремонта на подлеза: октомври 2022 г. – 1450 лв., ноември 2022 г. – 1405 лв. След ремонта: януари 2023 г. – 196 лв., февруари 2023 г. – 235 лв. „За миналата година разходът за електроенергия в 10-те подлеза в район „Средец“ е около 100 хил. лв. За текущи ремонти сме разполагали с около 20 хил. лв. За ремонти като този (бел. ред. – подлеза при БТА) преговаряме допълнително.“, казва още Трайков.

comment 0
visibility 1520
Подлезът на столичната ул. „Загоре“ е почистен от отпадъци

Подлезът на столичната ул. „Загоре“ е почистен от отпадъци

Екипи на Столичния инспекторат и фирмата по чистота за пореден път събраха отпадъците от подлез „Загоре“, свързващ локала на бул. „Цариградско шосе“ с ул. “Загоре“ в район "Средец", съобщават от ведомството. Натрупаните боклуци са оставени от бездомни лица, обитаващи подлеза. По време на дейностите по почистване съдействие са оказали екип на Общинска полиция, както и службите по социални грижи. На лицата, които са пребивавали там, е осигурено място в дом за временно настаняване. От страна на Столичен инспекторат се създава организация за измиване на подлеза в следващите дни.

comment 0
visibility 1873
-

Един от столичните подлези ще се превърне в арт инсталация

Столичният общински съвет вчера прие предложението на председателя Георги Георгиев и общинските съветници Малина Едрева и Борислав Бориславов да бъде създадена художествена инсталация в пешеходния подлез на кръстовището на бул. „Васил Левски“ и ул. „Г. С. Раковски“ за срок от 5 години. Идеята е студенти от Националната художествена академия да изрисуват подлеза с бои, отразяващи светлина. В подлеза да бъдат поставени лампи, които да осветяват художественото произведение. „Тази инициатива ще бъде част от LUNAR – Фестивала на светлините в столицата, който ще се проведе от 11 до 14 май тази година, като тази инсталация ще остане и след края на фестивала. Вече имаме положителен опит и очакваме фестивалът да се превърне в едно от значимите събития в София и през 2023 г. С това си решение насърчаваме както младите творци да създават своето изкуство в градска среда, така и да създадем по-добър облик на един от пешеходните подлези в центъра на столицата.“, обясни Георгиев Под патронажа на председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев, и със съдействието на Столичната община през 2022 г. се проведе пилотното издание на Фестивала на светлините LUNAR, който бе реализиран от „Ем Пи студио“ ЕООД. В рамките на четири вечери събитието привлече над 500 000 посетители. Фестивалът представи 13 светлинни инсталации и проекции на различни теми и бяха представени разнообразни важни послания. Тридесет и три творби бяха създадени от 14 автори и студия от три континента, което предложи разнообразна интересна културна програма за жителите и гостите на града. Текст: Пресцентър на Столичен общински съвет

comment 0
visibility 1124
Кметът на „Средец“: Системата за вземане на решения в София „плаче“ за ремо

Кметът на „Средец“: Системата за вземане на решения в София „плаче“ за ремонт

"Системата на вземане и изпълняване на решения в Столична община „плаче“ за един много хубав ремонт и пренареждане", това каза кметът на район "Средец" Трайчо Трайков в ефира на радио "Фокус". Изказването му е по повод казуса с разкопаването на новоизграден тротоар при "Орлов мост" и полагането на колчета по искане на общинския съветник Борис Бонев, без за това да е уведомен районният кмет. Трайков уточни, че още през 2020 година е внесъл предложение за решаване на въпроса с тротоара до "Орлов мост" и възможността живущите в района да могат да преминават с автомобилите си, но нищо не е било предприето. Той уточнява, че за тази дейност отговаря не самият районен кмет, а нарочна Комисия по управление и анализ на трафика в Столична община. И така до момента, в който гневни граждани не са подали до Трайков сигнал, че тротоарът се разбива и се полагат ограничителни колчета по средата му. „Оказа се, че 2 години след моето предложение е постъпило друго предложение от общинския съветник (б.р.: съветникът Борис Бонев). Комисията обаче, без да ни уведоми, също и г-н Бонев не ни е уведомил със своето писмо за такова предложение, то въобще не е адресирано до нас. Без никой да поиска становището на Район "Средец", се е взело това решение, възложено и е изпълнено. Т.е. беше започнато да се изпълнява", каза Трайков. От думите му стана ясно, че е оплетена системата за взимане и изпълнение на решения в София -  кой какво върши, за какво отговаря, за какво е въвлечен и с колко други структури и хора и звена по пътя до изпълнението си взаимодейства. Според него, всичко това може да се оптимизира.

Район Средец

Територия на район Средец

Район Средец се простира на 300 ха. Площ. Намира се в централната градска част и граничи с районите Оборище, Триадица, Изгрев, Възраждане, Лозенец и Слатина.

Район Средец се пресича от главни столични пътни артерии. Населението наброява 72 461 души.

Район Средец

История на район Средец

През 1879 г. за пръв път е направен градоустройствен план на София от С. Амадие, градски инженер, който е одобрен от княз Батенберг. Той преструктурира визията на града и до голяма степен обособява облика на настоящия район "Средец". За да се изгради новата българска столица са наети едни от най-изявените строители и архитекти за това време. Въпреки че Район "Средец" не заема голяма територия, той се явява реален административен, политически, културен, образователен, духовен, търговски, бизнес и спортен център на София. Няма да сбъркаме, ако кажем, че район Средец етуптящото сърце на София.

Район Средец наследява старата община Средец, която пък е наследила Лениски  районен народен съвет, а преди това Сталински  районен народен съвет. Администрациите на всички тези структури са обитавали настоящото кметство на район Средец – на „Леге“ 6.

Район Средец като културен център на столицата

Тъй като район Средец се намира в центъра на столицата, логично е и редица културни институции да са разположени на негова територия. В район Средец се намират едни от най-големите и авторитетни театри не само в столицата, но и в страната. Тук е Народният театър „Иван Вазов“. За негова рождена година се счита 1904 г. Великолепната му сграда е паметник на културата от национално значение. Проектирана е от виенските архитекти Фердинанд Фелнер и Херман Хелмер.

Район Средец Театър Българска армия

На територията на район Средец е разположен и друг голям и авторитетен театър, а именно Театър „Българска армия“. Театърът е не само в предлите на район Средец, но и в центъра на столицата. Сградата е издигната през 1936 г. за нуждите на кино „Роял“. Театърът пък е създаден през 1950 г.

В район Средец функционира и Сатиричен театър „Алеко Константинов“. Започва да работи през 1956 г. В трупата на театъра работят звездите на театъра и киното в България: Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Григор Вачков, Стоянка Мутафова, Татяна Лолова, Никола Анастасов, Константин Коцев, Катя Паскалева, Невена Коканова, Хиндо Касимов, Димитър Манчев, Васил Попов, Вели Чаушев, Светослав Пеев, Христо Гърбов и много други.

В район Средец се намират и Столичния куклен театър, открит асцена „Сълза и смях“, Учебен драматичен театър НАТФИЗ и Учебен куклен театър НАТФИЗ.

В район Средец са разположени и едни от най-старите и впечатляващи храмове в София. Ротондата или храм „Свети великомъченик Георги Победоносец“ на практика е един от първите християнески храмове в света. Той е напълно запазен, датира от Римската империя. Стенописите в храма са уникални, някои от тях са на почти 1600 години.

Катедралният храм „Св. Неделя“ също е в район Средец. Храмът, заедно с прилежащия му площад са впечатляващ гледка. Църквата е втора по големина след храм „Александър Невски“. Историята помни кървавия атенатат в църкават през 1925 г, когато при взрив била разрушена голяма част от църквата, ранени били 500 души, а 193 загинали.

В район Средец се намира и Руската църкава или храм „Свети Николай Чудотворец“, храм „Свети Седмочисленици“ и църква „Свети Николай Мирликийски“.

Културни и архитектурни паметници в район Средец

В пределите на район Средец са разположени ценни паметници на архителтурата и клтурата в столицата. Това са емблематичният  Орлов мост, сградата на БАН, паметникът на Цар освободител, сградата на Народното събрание, Мавзолеят – гробница на Княз Александър I и сградата на Централният военен клуб.

Район Средец Централният военен клуб

В район Средец се намират и къщите-музеи на няколко велики бълагри – Иван Вазов, Пеьо Яворов, Петко и Пенчов Славейкови, Никола Вапцаров. Район Средец няма да е същия, ако в него не беше разположен и Националния археологически музей.

В район Средец са разположени и редица държавни институции. Както вече споменахме, тук се намира Народното събрание, Президентството, много от държавните министерства.

Район Средец Софийски университет Св. Климент Охридски

Образователни институции в район Средец

На територията на район Средец е разположен първият български университет Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Той е основан през 1888 г. Братята Евлоги и Христо Георгиеви даряват средства за построяването на централното крило на сградата.

В район Средец се намира и НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Това е първият бълагрски университет за сценични и екранни изкуства. Създава се през 1948 г.

Паркове и градини в район Средец

Емблематичната столична Борисова градина е в пределите на район Средец. Тя е любимо място за раходки и отдих на стотици столичани.  Администрацията на район Средец полага грижи мястото да бъде приятно и удобно за гражданите.

Район Средец градинка Кристал

Известната градинка „Кристал“ също е на територията на район Средец. В рамките на район Средец е разположена и Княжеската градина. Администрацията на район Средец осъществила мечтата на много собственици на кучета създавайки в градината първата площадка за разходки на домашни любимци в столицата.

В район Средец е разположен най-старият парк в столицата – Градската градина. Около нея са разположени много важни паметници на културата, обособяваши заедно с парка прекрасен център на столицата.

Район Средец Столична библиотека

Читалища и библиотеки в район Средец

В район Средец се намира известното Народно читалище Славянска беседа. То е основано през 1880 г. и на практика е най-старото читалище в столицата.

Столична библиотека е разположена на територията на район Средец. Общински театър „Възраждане“ използва част от централната сграда на библиотеката. Столична библиотека в район Средец започва да функционира през  1928 г.

В пределите на район Средец се намира и Централната библиотека на БАН, която е създадена през 1869 г.

Центраната армейска библиотела също се намира в район Средец. Тя функционира към Централния военен клуб от 1948 г.

Разбира се, няма как да не споменем и за друга важна библиотека, разположена на територията на район Средец - Университетската библиотека при Софийския университет.

Тя работи като самостоятелно звено от Университета. Разполага с повече от 2 400 000 библиотечни единици, сред които много ценни стари и редки издания.

Район Средец Национален стадион Васил Левски

Спортни съоръжения в район Средец

В пределите на район Средец са разположени известни спортни съоръжения. Това са Национален стадион „Васил Левски”, стадион „Българска армия“ и „Спортна София 2000” ЕАД – „Борисова градина”.

От всичко написано до тук става ясно, че район Средец е реалното сърце на столицата. В него са съсредоточени повечето държавни институции, както и заблежителностите на София.

Територия на район Средец

История на район Средец

Район Средец като културен център на столицата

Културни и архитектурни паметници в район Средец

Образователни институции в район Средец

Паркове и градини в район Средец

Читалища и библиотеки в район Средец

Спортни съоръжения в район Средец

Прочетете още