Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Да се ограничили използването на фойерверки в София?
  • - Твърдо ДА (42%, 478 Гласове)
  • - Твърдо НЕ (20%, 231 Гласове)
  • - Да, защото е проблем за децата с аутизъм, домашните любимци и замърсява въздуха (21%, 241 Гласове)
  • - Не, защото е красиво и тържествено (16%, 182 Гласове)
  • - Не мога да преценя (1%, 14 Гласове)
Общо гласували: 1146 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 3588
type-photo.svg
Вандали обърнаха кошчетата в пешеходната зона на бул. "Витоша"

Вандали обърнаха кошчетата в пешеходната зона на бул. "Витоша" (СНИМКИ)

Близо 10 кошчета бяха разпилени и обърнати рано тази сутрин по пешеходната част на бул. "Витоша". Десетки ранобудни граждани се възмутиха от вандалската проява. Екип на Столичен инспекторат - "Средец" още в 8 часа организира служители на фирмата, отговаряща за района, да ги върне по местата им. А пространството да бъде почистено.  Уличните кошчета в пешеходната част на емблематичния булевард са над 100 и се обслужват 7 пъти на ден.   От Инспектората напомнят на гражданите, че елементите от  градското обзавеждане са предназначени за всички и опазването им е обща грижа.  

comment 0
visibility 3145
Мобилен пункт за опасни отпадъци от домакинствата на "Париж" 5

Мобилен пункт за опасни отпадъци от домакинствата на "Париж" 5

  Мобилен пункт за събиране на опасни отпадъци от домакинствата ще бъде организиран на 27 март в район "Средец". Той ще работи от  8:30 до 14:30 часа. Това съобщават от администрацията на района в социалната мрежа.  Пунктът ще бъде разположен на ул. „Париж“ № 5 – на паркинга пред Столичен инспекторат.   Ето и какви опасни отпадъци от домакинствата може да предават гражданите:    Живак и уреди, съдържащи живак (живачни термометри, прекъсвачи и други подобни); Лакове и бояджийски материали; Домакински препарати и химикали; Мастила и замърсени опаковки; Фармацевтични продукти (лекарства с изтекъл срок на годност).        

comment 0
visibility 1785
В Средец обсъдиха проекта за бюст-паметник на ген. Владимир Вазов в Борисов

В Средец обсъдиха проекта за бюст-паметник на ген. Владимир Вазов в Борисовата градина

Обществено обсъждане на проекта за бюст-паметник на генерал Владимир Вазов - героят от Дойран, се проведе вчера, съобщи кметът на район "Средец" Трайчо Трайков.  Паметникът ще бъде в Борисовата градина, недалеч от езерото с лилиите, а инициативата е на родолюбиви българи от Канада и България, които поемат и финансирането на проекта. Трайков обясни, че ген. Владимир Вазов е една от тези личности в нашата история, които извикват сълзи на гордост. Победите под негово командване в битките при Дойран през 1917 и 1918 г. са постигнати срещу значително превъзхождащите по численост английски, френски и гръцки дивизии и с цената на многократно по-малко жертви от тези на противника. По време на управлението му като кмет на София 1926-1932 г. е реорганизирана пожарната, открита е Столичната библиотека, построени са водопроводи, разширена е електрификацията.

Реклама
comment 0
visibility 4674
В София премахнаха буса-сергия, паркиран в синя зона

В София премахнаха буса-сергия, паркиран в синя зона

Кметът на столичния район „Средец“ Трайчо Трайков обясни в социалната мрежа, че бусът-сергия за плодове и зеленчуци вече е премахнат. Припомняме, че преди няколко дни Трайков сподели, че плод–зеленчук, който е разположен в автобус, стои паркиран в синята зона и не може да бъде премахнат. „Собственикът си плаща годишна винетка, с едни спукани гуми и не може да бъде премахнат. Човекът си е платил всичко, стои си и няма параграф, по който да го изгонят оттам,“ разясни Трайков. Районният кмет сподели, че с упорития павилион на пл. "Света Неделя" също вече има движение. Трайков се надява скоро незаконният обект да последва съдбата на другите няколко незаконни будки на площада, които бяха премахнати заедно с НАГ.

comment 0
visibility 2168
Обществено обсъждане за бюст-паметник на ген. Владимир Вазов в Борисовата г

Обществено обсъждане за бюст-паметник на ген. Владимир Вазов в Борисовата градина

  Ще има обществено обсъждане на проекта за изграждане на „Бюст-паметник на ген. Владимир Вазов“ в парк „Княз-Борисова градина“. Проектът ще бъде представен на 25.02.2021г. /четвъртък/ от 17:30ч. в заседателната зала на район „Средец“ на ул. „Леге“ №6, етаж 2. За това съобщават в социалната мрежа от администрацията на "Средец".   Писмени становища, мнения и предложения по проекта  се адресират до кмета на „Средец“ и могат да се подават след представянето в срок до 17:00ч. на 08.03.2021г. в деловодството на района на ул. “Леге“, №6, ет.1, задължително към входящ №РСЦ20-ВК08-2170, или на електронна поща info@sredec-sofia.org със задължително посочване на имена и данни за контакт на подателя.  Подадените след определения срок становища не се разглеждат.  

comment 0
visibility 2996
Кметът на Средец: Плод–зеленчук, разположен в автобус, паркиран в синята зо

Кметът на Средец: Плод–зеленчук, разположен в автобус, паркиран в синята зона, не може да ...

Кметът на столичния район „Средец“ Трайчо Трайков обясни за БНР, че премахването на незаконни обекти в София отнема много време. Процедурите по премахване на количка, която продава кюфтета на ъгъла, може да отнеме години. Плод–зеленчук, който е разположен в автобус, той си стои паркиран в синята зона и не може да бъде премахнат. Собственикът си плаща годишна винетка, с едни спукани гуми и не може да бъде премахнат. Човекът си е платил всичко, стои си и няма параграф, по който да го изгонят оттам, обясни Трайков. Според думите му една количка на колелца в момента се премахва по същия начин, по който се премахва незаконна сграда. Постоянно има някой, който се опитва да заобиколи правилата, сподели районният кмет. „Всичко е затиснато с ужасна бумащина“, категоричен е Трайчо Трайков.Кметът на "Средец" предлага да се оптимизира режима на регулация за преместваемите търговски обекти.

comment 0
visibility 1798
Основен ремонт и направа на два асансьора в подлеза до Румънското посолство

Основен ремонт и направа на два асансьора в подлеза до Румънското посолство

Предстои основен ремонт и изграждането на два асансьора в пешеходния подлез на кръстовището на бул. „Михай Еминеску“, ул. „Цар Иван Асен II" и бул. „Шипченски проход“. Парите са  около 770 000 лв. и са осигурени от Специализирания общински приватизационен фонд, съобщават от Столична община.  Това е един от силно натоварените пешеходни подлези в града.   Бенефициент е район “Средец”, който ще контролира и изпълнението на дейностите по ремонта на подлеза. Предвижда се решение за това да вземе Столичният общински съвет на предстоящото си заседание в четвъртък 12 февруари.   Пешеходният подлез не е основно ремонтиран, през годините са правени само частични дейности за поддръжка на експлоатационното му състояние. Констатирано е, че над окачения таван при изхода към кв. “Яворов“ има обрушване на бетоновото покритие и корозия на армировката на покривната плоча. Всички строителни дейности, които ще бъдат направени, целят цялостно обновяване на пешеходния подлез.      

comment 0
visibility 2534
От "Средец" със съвети какви са документите за тротоарно право

От "Средец" със съвети какви са документите за тротоарно право за заведенията

От район "Средец" пуснаха в социалната мрежа полезна информация за търговските обекти в района. Задава се подаване на документи за тротоарно право за разполагане на маси и столове пред обектите. От районната администрация обръщат внимание на най-честите грешки при подаването на тези документ:    Да се прилага копие от УВЕ (Удостоверение за въвеждане в експлоатация/ Разрешение за ползване)  на обекта. Схемите трябва да са изготвени и да отговарят на изискванията на НПОРИМДЕРДТСО (Наредба за преместваемите обекти, за рекламните, информационните и монументално-декоративните елементи и за рекламната дейност на територията на Столична община). Върху тях задължително се нанасят дървесна растителност, антипаркинг елементи, ел.табла и други елементи на градското обзавеждане, които стесняват пешеходното пространство. Свободната зона за преминаване на пешеходците се измерва с отчитане на  тези елементи.   Необходимо е схемите да са съгласувани от „Дирекция Анализ на Трафика – СО“ и „ОПП СДВР“ за съответната година. Заявителите следва да обърнат внимание на зонирането на район „Средец“ (приложение 2А от наредбата). В правомощията на районната администрация не се включва одобряване на схеми за зони I, II и VI, които се разглеждат от НАГ (ул. „Сердика“ 5).  

comment 0
visibility 6436
Кметът на "Средец" за съдбата на имотите на починали, без преки наследници

Кметът на "Средец" за съдбата на имотите на починали, без преки наследници

Кметът на район "Средец" Трайчо Трайков разказа в социалната мрежа как е завзел апартамент в центъра на София в полза на общината. Имотът е на починал преди години човек, който няма преки наследници. Трайков обясни, че  с действията си общинската администрация е изпреварила имотната мафия. В социалната мрежа кметът изложи и своето мнение как се стопанисват общински жилища и какво става с имотите точно на починали хора без преки наследници.   Ето и разсъжденията на Трайчо Трайков в социалната мрежа:    Вчера завзех апартамент в центъра на София в полза на общината. Бил е собственост на починал преди години човек, без преки наследници и от имота не се е интересувал никой, освен престъпници. Този път изпреварихме имотната мафия (както и в един предишен случай предшественикът ми Мария Ачкова), но за мен стои въпросът колко пъти, на колко места, година след година подобни казуси завършват по друг начин. Следващата пареща тема е как общината стопанисва тези апартаменти и как с тях се задоволяват жилищните нужди на крайно нуждаещи се граждани. Аз твърдя, че с правилно управление на 30-тината общински апартамента на територията на район Средец (най-малкият брой сред всички столични райони, впрочем) мога да осигуря по-качествена жилищна среда на неколкократно повече хора - в по-удобни апартаменти на не толкова престижни локации. По този начин ще отсеем и истински нуждаещите се хора, от тези с нездрав интерес към апартаменти в топцентъра за стотици хиляди в ужасно състояние, за които общината не може да отдели средства за ремонт, но в които "социално слаби" са готови да вложат по 20-40 хил лв за ремонт с идеята да ги закупят след 5 години при наличието на сговорчив кмет и общински съвет. Сегашната наредба за общинските жилища обаче подхранва порочния модел и връзва ръцете за всякакви смислени инициативи за подобряване на положението. Затова и по мое настояване (подкрепено от хора от общинския съвет и общината) беше създадена работна група от съветници, които изготвиха проект на нова наредба, за който в момента тече обществено обсъждане. Въпреки някои подобрения, за съжаление основните проблеми не са адресирани. Ще дам предложенията си и ще информирам за резултата.                                          

comment 0
visibility 2214
В Средец предлагат безплатна медиация при междусъседски спорове

В Средец предлагат безплатна медиация при междусъседски спорове

Столичният район "Средец" и "Център за решаване на спорове" стартират програма за предоставяне на безплатни услуги по медиация за граждани и търговци, които имат адресна регистрация на територията на района. Програмата ще се фокусира най-вече при междусъседски спорове. Експертите ще помагат и при всякакви други конфликтни ситуации, когато районната администрация няма законов начин или инструмент да помогне. За повече информация, столичани могат да се свържат със служител- координатор по медиация: info@sredec-sofia.org и на телефон 0887 840 200.

comment 0
visibility 8835
Бетонирани дървета на "Парчевич" уволниха зам.-кмета на столичния "Средец"

Бетонирани дървета на "Парчевич" уволниха зам.-кмета на столичния "Средец"

Нов зам.-кмет си търси кметът на район "Средец"-Столична община Трайчо Трайков. Това обяви той в социалната мрежа вчера. Мястото на заместника му се оваканти след сигнал за бетонирани дървета на ул. Парчевич в района. "Търся човек с подходящо образование и квалификация, отговорен, инициативен и неуморен и с безупречна репутация. 1600 лв. основна заплата без право на допълнителни ангажименти", обяви Трайчо Трайков. Така от вчера мястото на инж. Валери Монолов е вакантно. Причината е нелепа, но създаде напрежение и медиен отзвук.  Преди дни дръвчета на ул. Парчевич бяха засипани в основата със строителен материал при ремонт на тротоара. Трайков веднага предприе мерки и строителната смес бе премахната, за да се спасят растенията. След дни обаче се оказа, че в основата на дърво е изсипан теракол, който е премахнат. Същевременно с това с пръст бяха засипани, направените по-широки подмазки на ръбовете, за да не се вижда, че са некачествено изпълнени. Това доведе до сериозно разследване и изискване на записи от камерите по улицата от дирекция "Сигурност" на Столична община.  "Това може и да е някаква причина да научавам за проблемни казуси от социалните мрежи, но така или иначе е задължение на заместник кмета по строителство и архитектура на района, да полага необходимите усилия проблемите да се откриват в зародиш. По тази причина от днес (б. р. вчера) длъжността е вакантна.  Трайков е категоричен, че след консултация със специалисти дръвчетата са спасени и не са в опасност. "Тераколът, изсипан в основите на двете дървета действително беше изгребан още в понеделник вечерта. Такъв материал не се използва в ремонта на конкретния тротоар. Поисках от Дирекция Сигурност на СО достъп до записите на общинската система за видеонаблюдение в района и очакваме да ги получим до утре, за да проверим, ако е възможно, кой казва истината", обясни кметът на район "Средец". Металната верига около стъблото на едно от дърветата, където също е имало строителен отпадък е била поставена от  човек от съседните сгради, за заключване на велосипед. Тя вече е премахната. Трайков обаче има и забележки към изпълнителя на ремонта и очаква да приключи в срок до 30 ноември и да се отстранят недостатъците или ще бъде санкциониран, заявява Трайков. "В последната година район "Средец" управлява ремонтни дейности в пъти повече като обем от предходни години,от порядъка на 10-15 пъти по-голяма площ тротоари плюс две детски градини. Също разчитам да продължавате да ни засипвате със сигнали, както и досега. И накрая - наистина благодаря на хората от ул. "Парчевич" , които вчера и днес се обадиха да кажат, че ни подкрепят и се радват, че оправяме, този участък от тротоара, който беше заприличал на кално поле с камъни. Ще се стараем в бъдеще да бъдем още по-добри.

comment 0
visibility 2987
type-photo.svg
Отстраниха теракола, изсипан върху дърветата на ул. "Парчевич"

Отстраниха теракола, изсипан върху дърветата на ул. "Парчевич" (СНИМКИ)

Строителната смес, която бе изсипана около десетина дървета на столичната улица "Парчевич" е махната. Снимки на бетонираните дървета срещу 127 СУ"Иван Денкоглу" пуснаха вчера в следобедните часове в социалната мрежа от организацията "Спаси София". "Белите дробове" на града пострадали при поредния ремонт на тротоара на улицата.   А кметът на "Средец" Трайчо Трайков и неговия екип веднага са подали сигнал до строителя да отстрани неразборията. Той е обяснил, че сместа е била теракол и неговите работници нямат общо с този акт. Но отстранил проблема.    Ето и какво още написа Трайков във Фейсбук:     "Така изглеждат дърветата на ул. Парчевич от следобедния пост на Спаси София (копирам връзката). Било е теракол и изпълнителят се кълне, че изсипването му в основите на дърветата не е негово дело (наистина, що за идиот би го направил, освен човек, който иска да убие дървото, имали сме и такива случаи), но го отстрани веднага след като сигнализирахме. Днес  ще отида пак да видя. В името на коректността съм длъжен да кажа, че в случая Йорданка Фандъкова  няма отношение към работите по този тротоар."  

comment 0
visibility 2636
type-photo.svg
113 ДГ "Преспа" радва малките с напълно обновен двор

113 ДГ "Преспа" радва малките с напълно обновен двор (СНИМКИ)

Малчуганите от 113 ДГ "Преспа" вече се радват на изцяло обновен двора на градината си. Там има нова настилка, съоръжения за игра и още куп необходими за децата неща. За прекрасното тържество и хубавия повод разказа в социалната мрежа кметът на "Средец" Трайчо Трайков.   Ето какво още написа той във Фейсбук:  "Благодаря на колегите от СО, СОС и от района, които дадоха рамо това да се случи, както и на изпълнителя и на директорката г-жа Филчева за тяхното търпение и внимание към детайла".  

comment 0
visibility 2309
Удължават срока за програмата „Топъл обяд“ в „Средец“

Удължават срока за програмата „Топъл обяд“ в „Средец“

Срокът на програмата "Топъл обяд" в столичния район „Средец“ се удължава до 31 декември 2020г., съобщиха на официалната страница в социалната мрежа от общината. От столичния район апелират към всички софиянци, които познават хора в затруднено положение, регистрирани в район "Средец" , да се обадят на телефон 0887 51 54 19, за да им бъде осигурен обяд вкъщи. Програмата обхваща хора с доходи под линията на бедност, поставени в социална изолация. От общината ще осигурят и обяд и на хора над 65-годишна възраст, които живеят сами и нямат близки, които да се грижат за тях. Хората с трайно увреждане, които не могат да осигурят прехраната си, също могат да заявят своето желание да се включат в програмата.

comment 0
visibility 1963
Разчистиха боклуците в Центъра, софиянци не спазват графика за едрогабарите

Разчистиха боклуците на "Мальовица", софиянци не спазват графика за едрогабаритен отпадък

Боклуците в центъра на София са разчистени след подаден сигнал, обясниха от Столичен инспекторат. Отпадъците, преливащи от контейнерите на пресечката на ул. Мальовица и ул. Ген. Паренсов, са били почистени още вчера. Проблемът с препълнените кофи в центъра на София не е в почистващите фирми, а в гражданите, които не спазват графика за изхвърляне на едрогабаритни боклуци, разясниха от Столичен инспекторат. Честа гледка е столичани да изхвърлят строителни отпадъци през нощта или минути след като камионите на фирмите за почистване са минали. От Столичен инспекторат апелират да се спазват графиците по райони. Графиците за едрогабаритни отпадъци са достъпни на страницата на Столичен инспекторат и в районните администрации. Също така са раздадени на управителите на етажната собственост. Софиянци могат да получат информация и на телефон 02 987 55 55 в оперативния център към Столичен инспекторат.

Район Средец

Територия на район Средец

Район Средец се простира на 300 ха. Площ. Намира се в централната градска част и граничи с районите Оборище, Триадица, Изгрев, Възраждане, Лозенец и Слатина.

Район Средец се пресича от главни столични пътни артерии. Населението наброява 72 461 души.

Район Средец

История на район Средец

През 1879 г. за пръв път е направен градоустройствен план на София от С. Амадие, градски инженер, който е одобрен от княз Батенберг. Той преструктурира визията на града и до голяма степен обособява облика на настоящия район "Средец". За да се изгради новата българска столица са наети едни от най-изявените строители и архитекти за това време. Въпреки че Район "Средец" не заема голяма територия, той се явява реален административен, политически, културен, образователен, духовен, търговски, бизнес и спортен център на София. Няма да сбъркаме, ако кажем, че район Средец етуптящото сърце на София.

Район Средец наследява старата община Средец, която пък е наследила Лениски  районен народен съвет, а преди това Сталински  районен народен съвет. Администрациите на всички тези структури са обитавали настоящото кметство на район Средец – на „Леге“ 6.

Район Средец като културен център на столицата

Тъй като район Средец се намира в центъра на столицата, логично е и редица културни институции да са разположени на негова територия. В район Средец се намират едни от най-големите и авторитетни театри не само в столицата, но и в страната. Тук е Народният театър „Иван Вазов“. За негова рождена година се счита 1904 г. Великолепната му сграда е паметник на културата от национално значение. Проектирана е от виенските архитекти Фердинанд Фелнер и Херман Хелмер.

Район Средец Театър Българска армия

На територията на район Средец е разположен и друг голям и авторитетен театър, а именно Театър „Българска армия“. Театърът е не само в предлите на район Средец, но и в центъра на столицата. Сградата е издигната през 1936 г. за нуждите на кино „Роял“. Театърът пък е създаден през 1950 г.

В район Средец функционира и Сатиричен театър „Алеко Константинов“. Започва да работи през 1956 г. В трупата на театъра работят звездите на театъра и киното в България: Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Григор Вачков, Стоянка Мутафова, Татяна Лолова, Никола Анастасов, Константин Коцев, Катя Паскалева, Невена Коканова, Хиндо Касимов, Димитър Манчев, Васил Попов, Вели Чаушев, Светослав Пеев, Христо Гърбов и много други.

В район Средец се намират и Столичния куклен театър, открит асцена „Сълза и смях“, Учебен драматичен театър НАТФИЗ и Учебен куклен театър НАТФИЗ.

В район Средец са разположени и едни от най-старите и впечатляващи храмове в София. Ротондата или храм „Свети великомъченик Георги Победоносец“ на практика е един от първите християнески храмове в света. Той е напълно запазен, датира от Римската империя. Стенописите в храма са уникални, някои от тях са на почти 1600 години.

Катедралният храм „Св. Неделя“ също е в район Средец. Храмът, заедно с прилежащия му площад са впечатляващ гледка. Църквата е втора по големина след храм „Александър Невски“. Историята помни кървавия атенатат в църкават през 1925 г, когато при взрив била разрушена голяма част от църквата, ранени били 500 души, а 193 загинали.

В район Средец се намира и Руската църкава или храм „Свети Николай Чудотворец“, храм „Свети Седмочисленици“ и църква „Свети Николай Мирликийски“.

Културни и архитектурни паметници в район Средец

В пределите на район Средец са разположени ценни паметници на архителтурата и клтурата в столицата. Това са емблематичният  Орлов мост, сградата на БАН, паметникът на Цар освободител, сградата на Народното събрание, Мавзолеят – гробница на Княз Александър I и сградата на Централният военен клуб.

Район Средец Централният военен клуб

В район Средец се намират и къщите-музеи на няколко велики бълагри – Иван Вазов, Пеьо Яворов, Петко и Пенчов Славейкови, Никола Вапцаров. Район Средец няма да е същия, ако в него не беше разположен и Националния археологически музей.

В район Средец са разположени и редица държавни институции. Както вече споменахме, тук се намира Народното събрание, Президентството, много от държавните министерства.

Район Средец Софийски университет Св. Климент Охридски

Образователни институции в район Средец

На територията на район Средец е разположен първият български университет Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Той е основан през 1888 г. Братята Евлоги и Христо Георгиеви даряват средства за построяването на централното крило на сградата.

В район Средец се намира и НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Това е първият бълагрски университет за сценични и екранни изкуства. Създава се през 1948 г.

Паркове и градини в район Средец

Емблематичната столична Борисова градина е в пределите на район Средец. Тя е любимо място за раходки и отдих на стотици столичани.  Администрацията на район Средец полага грижи мястото да бъде приятно и удобно за гражданите.

Район Средец градинка Кристал

Известната градинка „Кристал“ също е на територията на район Средец. В рамките на район Средец е разположена и Княжеската градина. Администрацията на район Средец осъществила мечтата на много собственици на кучета създавайки в градината първата площадка за разходки на домашни любимци в столицата.

В район Средец е разположен най-старият парк в столицата – Градската градина. Около нея са разположени много важни паметници на културата, обособяваши заедно с парка прекрасен център на столицата.

Район Средец Столична библиотека

Читалища и библиотеки в район Средец

В район Средец се намира известното Народно читалище Славянска беседа. То е основано през 1880 г. и на практика е най-старото читалище в столицата.

Столична библиотека е разположена на територията на район Средец. Общински театър „Възраждане“ използва част от централната сграда на библиотеката. Столична библиотека в район Средец започва да функционира през  1928 г.

В пределите на район Средец се намира и Централната библиотека на БАН, която е създадена през 1869 г.

Центраната армейска библиотела също се намира в район Средец. Тя функционира към Централния военен клуб от 1948 г.

Разбира се, няма как да не споменем и за друга важна библиотека, разположена на територията на район Средец - Университетската библиотека при Софийския университет.

Тя работи като самостоятелно звено от Университета. Разполага с повече от 2 400 000 библиотечни единици, сред които много ценни стари и редки издания.

Район Средец Национален стадион Васил Левски

Спортни съоръжения в район Средец

В пределите на район Средец са разположени известни спортни съоръжения. Това са Национален стадион „Васил Левски”, стадион „Българска армия“ и „Спортна София 2000” ЕАД – „Борисова градина”.

От всичко написано до тук става ясно, че район Средец е реалното сърце на столицата. В него са съсредоточени повечето държавни институции, както и заблежителностите на София.

Територия на район Средец

История на район Средец

Район Средец като културен център на столицата

Културни и архитектурни паметници в район Средец

Образователни институции в район Средец

Паркове и градини в район Средец

Читалища и библиотеки в район Средец

Спортни съоръжения в район Средец

Прочетете още