Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
  • Николай Веселинов (23%, 93 Гласове)
  • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
  • Албена Белянова (64%, 264 Гласове)
Общо гласували: 413 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1171
Премахнаха опасните елементи от потрошения подлез в „Средец“

Премахнаха опасните елементи от потрошения подлез в „Средец“

Опасните, стърчащи елементи в подлеза до Спортното министерство, вече са отстранени. Това съобщи кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков. Както Столица.bg вече писа, съоръжението беше потрошено от вандали в началото на тази седмица. Хулиганите са изкъртили плочите по пода и са разбили плоскостите по тавана. Вандали вилняха в подлеза на ММС. Съоръжението е затворено (СНИМКИ) „Преди малко със зам.-кмета с една отвертка свалихме няколко от стърчащите елементи, а кметът Фандъкова изпрати хора от Аварийна помощ и превенция, които да демонтират и още изпочупени плоскости. Другата седмица, като дойдат елементите за смяна, ще го оправим. Говорихме също и за някакво общо по-дуракоустойчиво решение за таваните, което ще предложим“, съобщи днес преди обед Трайков. Това не е първият път, в който вандали вилнеят в подлеза до Спортната палата. Досега обаче задържани и наказани няма.

comment 0
visibility 847
Боклук прелива на ул. Рачо Димчев в центъра на столицата

Боклук прелива на ул. Рачо Димчев в центъра на столицата

Три дни не са изхвърляни контейнерите за битови отпадъци на ул. Рачо Димчев в центъра на София. За проблема алармираха пред Столица.bg живеещи в района.  Малката улица е в близост до пл. Славейков - район Средец, и наоколо има заведения  и частен паркинг. Съдовете за отпадъци преливат и боклук се трупа около тях. Ако и днес контейнерите не се извозят боклуците, вятърът ще ги разнесе по пътното платно. Живеещите по улицата обясниха, че почти от месец е проблемът и не се извозват редовно отпадъците. Зоната се обслужва от фирма Титан.

comment 0
visibility 1924
Вандали вилняха в подлеза на ММС. Съоръжението е затворено (СНИМКИ)

Вандали вилняха в подлеза на ММС. Съоръжението е затворено (СНИМКИ)

Вандали потрошиха подлеза до Министерството на младежта и спорта, видя Столица.bg. Към момента съоръжението е затворено за преминаващи. Хулиганската проява е от понеделник вечерта. По информация на район „Средец“ щетите са нанесени от младежка компания, като извършителите са най-малко трима човека. Изпочупени са плочите на подовата настилка, както и плоскостите по тавана.  Сигнал за случилото се е подаден в Столичния инспекторат. Екипи на Инспектората са обезопасили мястото. Районната администрация на „Средец“ е получила от Столична община средства, за да бъде извършен авариен ремонт на подлеза. Дейностите са спешни, тъй като съоръжението е опасно за преминаващите.   Това не е първият случай, в който вандали вилнеят именно в този подлез. Възмутени столичани питат защо все още има подобни съоръжения в София, които са без видеонаблюдение. Всъщност камера в района на подлеза има. Но не е ясно кога и как се проследяват записите от нея. Според районната администрация досега записите от видеокамерите не са довели до превантивни или последващи действия и залавянето на хулигани. 

Реклама
comment 0
visibility 937
Откриха паметна плоча на проф. Константин Кацаров в столицата

Откриха паметна плоча на проф. Константин Кацаров в столицата

Паметна плоча на юриста и благодетел проф. Константин Кацаров беше поставена днес на къщата, в която той е живял, съобщава кметът на столичния район „Средец“ Трайчо Трайков. Сградата се намира на ул. „Любен Каравелов“. „Още един забележителен българин - пламенен патриот, блестящ юрист и безкористен дарител - тикнат зад решетките от комунистическия режим след 1944 г. Както и кметът инж. Иванов - спешно изваден оттам, когато е имало нужда да се помогне на България, в случая със сложен международен юридически казус. Впоследствие емигрира в Швейцария, става професор в Женевския университет и създава фондация, която подпомага обучението на български студенти. Будител!“, казва Трайков. На церемонията по откриването на паметната плоча присъстваха още посланикът на Швейцария Н. Пр. Раймунд Фурер, Георги Василев - член на Управителния съвет на Фондацията, дипломатът и учен проф. Венелин Цачевски, съратници и последователи. През 1969 г. Общият фонд на Женевския университет създава Фонд „Константин и Зиновия Кацарови“, благодарение на активите, които професор Константин Кацаров щедро предостави за тази цел. По този начин се  отпускат стипендии на български студенти, изследователи и преподаватели, желаещи да придобият знания в швейцарска институция на университетско ниво. Освен това Фондът може да предоставя финансова подкрепа за инициативи за развитие на културни, научни и академични отношения между България и Швейцария.

comment 0
visibility 1055
Поставят светещ знак на пешеходната пътека на "Патриарха" и "Хан Крум"

Поставят светещ знак на пешеходната пътека на "Патриарха" и "Хан Крум"

Светещ обозначителен знак ще бъде поставен на пешеходната пътека в центъра на София на "Патриарх Евтимий" и "Хан Крум". Това са поискали от район Средец за по-голяма сигурност на пешеходците. Още предложения са направили от районната администрация за пътна безопасност и очакват да бъдат приложени в най-скоро време. "От Софияплан са обещали, че във вторник 1.11 ще е готов проектът за дясна секция на светофара на ул. Иван Асен II при румънското посолство, веднага ще бъде вкаран в комисията по транспорт на Столична община и ще бъде реализиран до две седмици. Преди няколко месеца беше обособена лентата и сега вече алилуя ще има и секция на светофара, което ще позволи завой нагоре към телевизионната кула, докато идващите оттам правят ляв завой и съответно преминаването ще бъде облекчено", съобщи кметът на район Средец Трайчо Трайков във фейсбук. От Средец са поискали да се постави "спящ полицай" на кръстовището на ул. 6-ти септември и ул. Любен Каравелов. На това място стават доста ПТП-та и се огъват доста ламарини, но не можело да има изкуствени неравности според нормативната уредба и са получили отказ. Кметът Трайков очаква друго предложение за решаване на проблема. Той обаче настоява да се монтира камерата за скорост за пистата по бул. Васил Левски - между "Фритьоф Нансен" и кино Одеон, но все още чакат становище от пътна полиция. "Според мен този участък е много опасен", предупреждава Трайчо Трайков. "Докато се ремонтират тротоарите пред Ялта поискахме да се поставят отграничителни кашпи между публичната общинска собственост и частната, така че да спре безразборното минаване и паркиране на тротоара. Изяснили сме точно къде минава границата и сме представили информацията на възложителя Столична община", коментира районният кмет на Средец. Трайков се похвали с ремонта на ул. "Шишман" пред 7-о училище и вече няма автомобили.

comment 0
visibility 953
В Средец питат: Приложими ли са у нас чужди практики за защита на животните

В Средец питат: Приложими ли са у нас чужди практики за защита на животните?”

Сдружение „На Ти с Природата” и столичният район "Средец" организираха дискусия на тема „Приложими ли са у нас добрите чужди практики за защита на животните?”. В срещата взеха участие кметът Трайчо Трайков, известни организации за защита на животните, МВР, МОСВ, БАБХ, Столичен инспекторат, СОС, юристи и граждани, съобщават от районната администрация. Сред разгледаните въпроси бяха: Какво пречи на държавните институции да работят за защита на животните? Има или няма в България зоополиция? Къде да се обаждат гражданите, когато намерят пострадало животно, нуждаещо се от спешна помощ? Какво да направим, ако съседа системно пребива кучето си или го пуска само да се разхожда? В рамките на проект „За животните и хората: Продължение на разговора”, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Програма Европа 2022 на Столична община, е ангажиран екип от юристи, който на база на събраните проблеми и предложените решения, да анализира съществуващото законодателство и да предложи мотивирани предложения за промяна. Предложенията ще бъдат представени на ресорните  министри и на съответните комисии в Народното събрание.

comment 0
visibility 864
-

Трайчо Трайков: Системата на общината плаче за анализ

Цялата система на Столичната община – общинските предприятия и районите, “плачат“ за функционален анализ, пренареждане на процесите и делегираните правомощия. Това каза пред радио София кметът на район “Средец“ Трайчо Трайков. Той отбеляза, че в района текат ремонти, върху които кметът няма на практика никакъв контрол. За сметка на това, хората се обръщат за всичко към кмета и до него подават сигнали. "Аз бих сложил на първо място проблемите с чистотата, което също е в правомощията на Столичната община", отбеляза Трайков. Според него е добре някаква, макар и малка част от предвидения бюджет да се разпредели по райони, за да могат кметовете да разполагат със средства. В район „Средец“ в момента се извършват няколко големи ремонта. Един от тях е на ул. „Цар Иван Шишман“, като преустройството се изпълнява по проекта от 2015г. "В следствие на разговорите и с живущи, и с бизнеса, имаше някои промени, но те не са сериозни. Например, кашпите няма да ги има", каза районният кмет. По "Шишман" и по "6 септември" се полагат нови настилки, като качеството на проекта се следи от голямата Столична община, като възложител. Поправят се и тротоарите пред 133 и 7 училище. По темата с антипаркинг колчетата, районният кмет отбеляза, че нещата са различни - на едни места живущите държат да ги има, на други предпочитат тротоарите да са без антипаркинг елементи. "Ние винаги опитваме да изграждаме тротоарите без тях, но понякога сме заливани от жалби и молби колчетата да се върнат", каза Трайков. В оставащите хубави дни до зимата предстои още работа за опавяне на тротоарите, отбеляза той.

comment 0
visibility 834
Вдигат паметник на Нелсън Мандела при Полиграфич

Вдигат паметник на Нелсън Мандела при Полиграфическия на Цариградско

В София ще има паметник на Нелсън Мандела. Той ще бъде извигнат на Цариградско шосе 47 при Полиграфическия комбинат. Новината съобщи кметът на столичния район Средец Трайчо Трайков. В петък в районната администрация е получена виза за проектиране на паметника.На паметника ще е изписан девизът на Мандела - "It is impossible, until it is done" (Невъзможно е, докато не го направиш). Паметникът ще е с постамент и бюст на южноафриканския политик. От район Средец е проведена Обществена консултация относно поставяне на паметник на Нелсън Мандела и крайният срок е бил до 25 юни т. г. Нелсън Мандела е президент на Република Южна АФрика от 1994 г. до 1999 г., избран с всеобщо гласуване. Той е един сред изявените противнице на апартейда. Мандела е носител на повече от 250 награди, включително на Нобелова награда за мир (1993) и на българския орден „Стара планина“ (2008).Умира на 5 декември 2013 г. на 95 години в болница в Йоханесбург от белодробна инфекция. Погребан е с държавни почести и паметта му е почетена от много световни лидери.

comment 0
visibility 1014
-

Монтираха новото осветление в подлеза на Румънското посолство

В столичния район Средец продължава ремонтът на подлеза под "М. Еминеску", който свързва "Шипченски проход" с "Цар Иван Асен II". След като бяха почистени и ремонтирани стените, а таваните получиха нова облицовка, беше монтирано и ново осветление, съобщи кметът на района Трайчо Трайков. Ремонтът на съоръжението започна през м. март 2022г. Подземната пешеходна зона свързва районите Слатина и Средец и осигурява безопасно преминаване на гражданите. В непосредствена близост до подлеза се намират две училища, посолство, пазар и църква, а предвид оживения трафик през деня, е особено важно той да бъде в добро състояние. Предвижда се и изграждането на асансьори, с което ще се осигури достъп и на хората в неравностойно положение и майки с колички, за които подлезът е връзка с Борисовата градина и зелените пространства по "Цар Иван Асен II". Проектът се финансира от Специализирания общински приватизационен фонд и е на стойност 770 000 лева. С решение на Столичен общински съвет, надзорът е възложен на район "Средец". Пешеходният подлез не е основно ремонтиран до сега, през годините са правени само частични дейности за поддръжка на експлоатационното му състояние. 

comment 0
visibility 1119
-

Скулптурно сърце ще има на площад "Вацлав Хавел" в столицата

Реконструкция на площад "Вацлав Хавел" в София започва на 5 октомври. Това съобщи пред БНР кметът на столичния район "Средец" Трайчо Трайков. „Намерението ми е, на рождения ден на Вацлав Хавел, който е на 5 октомври, да можем да започнем последната инфраструктурна част от работата. Пространството е малко, всички детайли сме ги изчислили, остава да се организираме процедурно и финансово“, добави Трайков. Пространството между бул. “Евлоги и Христо Георгиеви” и улиците “Шипка” и “Асен Златаров” ще бъде ремонтирано с помощта на чешкия артист Курт Гебауер, автор на характерния проект в Прага - "Сърце" в памет на Хавел. Според проекта, който е одобрен от Министерството на културата, на площада ще бъде поставена скулптурна фигура "Сърце". Проектът е претърпял някои промени, които обаче не засягат съществено идеята. За финансирането на проекта вече има някои идеи, а кметът Фандъкова също е обещала своето съдействие за осъществяването му, обясни Трайков. По думите на Трайков, мястото е подходящо, има необходимия дух, а след реконструкцията ще стане и по- красиво, по-модерно и по- удобно. Ще се запази обаче онази характерна интимност, която е задължителна за пространство, свързано с името на Вацлав Хавел. Преди дни, на 15 септември, в помощ на идеята беше учредена и гражданската инициатива #СЪРЦЕТОПЪТУВА. „С гражданската инициатива сложихме начало за институционализирането на тази статуя, защото целият този художествен синтез е направен така, че да могат хората от квартала да си познаят площада след намесата. Ние искаме така да се случат нещата, че вътре да се запазят много от даденостите на площада – голямото дърво, самата геометрия. Много искаме така да се случат нещата, че това място да стане пресечна, емоционална точка на поколението на прехода и идващите млади хора“, разказа инж. Петър Стойнов - председател на Софийския дискусионен форум.

comment 0
visibility 982
-

Район "Средец" празнува в Градската градина

В Градската градина до Софийска градска художествена галерия на 20-ти септември, вторник, ще се състои традиционният празник на столичния район "Средец", съобщават от районната администрация. Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 година. Празничната програма ще започне в 18.00ч. с изпълненията на фолклорните певици Ива и Велислава Костадинова, както и с участия от:✔️Академичен хор "Чемерика" с главен диригент София Янева към ОНЧ "Антон Страшимиров-1926"✔️Танцов състав "КАМБУЛКИ" с ръководител Елица Костадинова✔️Спортен клуб "Космос"Танцова формация "Блясък" с художествен ръководител Милена Панова - НЧ "Света София - 1997" -✔️Вокална група "Усмивки" към Национално читалище на слепите "Луи Брайл -1928" с ръководител Стела Манова.✔️Младежка театрална формация " Студията" с ръководители Александър Беровски и Диана Досева към НЧ "Славянска беседа - 1880" -  Празничната програма ще продължи със специалното участие на рок групата INNERGLOW. Водещ на събитието ще е Гергана Стоянова. От района канят всички столичани и жители на района на празника.  

comment 0
visibility 1482
-

Кметът на "Средец" разгледа преобразените спирки с чуждестранни пейзажи

В рамките на проекта "Art for diplomacy", иницииран от художничката Петя Илиева, спирките на градския транспорт в София придобиват нов облик. Кметът на столичният район Средец, заедно с посланиците на Грузия, Австрия, Швейцария и Италия (заместник) разгледа временните изложби на територията на района. "С н.пр. Тамара Лилуашвили дори си спомнихме за идеята да изградим терминали за компресиран природен газ от двете страни на Черно Море. А с н. пр. Раймунд Фурер говорихме за малкия ни проект за достъпна среда с подкрепа от Швейцарско-българската камара", сподели Трайчо Трайков. Спирките, преобразени в рамките на проекта, са на Паметника Левски, Ректората, пл Вацлав Хавел и Операта. На тях, докато чакат транспорт, столичани могат да разгледат фотоси на емблематични сгради и пейзажи от различни европейски страни. Освен, че са красиви, примерите от другите европейски страни дават идеи за съвременния облик на столицата и градската среда, както и познания за съответните държави.  Трамвайна спирка с пейзаж от Финландия в "Лозенец" Инициативата се осъществява с подкрепата на Столична община и дипломатически представителства в България. Кметът на София Йорданка Фандъкова е патрон на инициативата. Общо 11 спирки на градския транспорт в София са облепени с архитектурни изображения на интересни и впечатляващи забележителности и сгради по света. На всяко изображение има кратка информация на български и английски език. Показани са пейзажи и забележителности от Австрия, Швейцария, Италия, Португалия, Финландия, Грузия, Дания, Румъния, Чехия, Израел и Суверенния Малтийски Орден. Спирките, които можете да разгледате са на бул. "Цар Освободител", спирка Софийски университет – Дания; бул. "П. Славейков", пред болница "Св. Екатерина" – Португалия; бул. "Прага", пред баня "Мадара" – Чехия; бул. "Васил Левски", пред Националната Художествена Академия – Австрия; площад "Вацлав Хавел" (между булевард „Евлоги и Христо Георгиеви" и улиците „Шипка" и „Асен Златаров", срещу входа на Националната военна академия) – Швейцария; бул. "Цариградско шосе", спирка "Ал. Жендов" – Румъния; пред Народно читалище "Пенчо П. Славейков 1921" на бул. "Черни връх" – Финландия; кв. "Лозенец", площад "Велчова завера", спирка "Семинарията" – Израел; пред Националната библиотека на бул. "Васил Левски" – Суверенен Малтийски Орден; зад Националната опера на бул. "Дондуков" – Италия; до Ботаническата градина на бул. "Васил Левски" – Грузия.

comment 0
visibility 1505
-

Собствениците на къщата на Гешов ще обжалват превръщането ѝ в детска градина

Собствениците на къщата на Гешов в центъра на София вероятно ще обжалват пред съда изработения проект за превръщането на сградата в детска градина. Това съобщи пред bTV Radio кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков. В момента тече процедура по съобщаването на решението на съда, с което е отхвърлена жалбата срещу служебно изготвения от Столична община ПУП, който предвижда вместо хотел, на мястото да бъде изградена детска градина. Планът за реконструкцията има и положително становище от министерството на културата По думите на Трайков, трябва да има възможност такива имоти или да се отчуждават, при условие че собствениците умишлено ги разрушават, или да се ипотекират и със средствата общината да извършва ремонти. Действащият в момента механизъм е на практика неприложим, отбеляза районният кмет, като добави, че в момента се налага да се водят битка след битка заради неработещата процедура. "Тук засега имаме успех – той предотвратява построяването на седеметажен хотел, но не гарантира възстановяването на физически точно тази къща, както е в момента“, коментира Трайчо Трайков.  Когато бъде предпоставено, че такава сграда може да бъде единствено възстановена в предишния си вид и нищо друго, тогава ще дойдат и правилните хора, смята кметът на район "Средец". Той отбеляза, че е от значение и стимула към инвеститорите да използват сградата в автентичния ѝ вид, а такъв стимул на практика няма. По повод отсрещната сграда на нотариата, която също е в окаяно състояние, но е държавна собственост, Трайков отбеляза, че вече е водил разговори с министъра на културата Велислав Минеков и се надява той да продължи да има ангажимент към съдбата на сградата.

comment 0
visibility 1095
-

Първият етап от окончателният ремонт на "Шишман" ще приключи до началото на учебната годин...

Ремонтът на емблематичната столична улица "Цар Иван Шишман", който започна вчера, 7 август, трябва да приключи до началото на учебната година. Това съобщи кметът на столичния район "Средец" Трайчо Трайков. Променят движението заради ремонта на ул. „Цар Шишман“ в София Ще се работи пряка по пряка, съобщи още районният кмет. Първият участък е от ул."Ген.Паренсов" до ул."Ген. Гурко" и трябва да приключи до началото на учебната година. В този етап ремонтът ще включва и кръстовището с ул. „Юри Венелин“, както и отсечката на ул. „6-ти септември“ от ул. „Иван Вазов“ до ул. „Славянска“. Строително-монтажните работи включват демонтаж на временната асфалтова настилка, нова пътна конструкция и монтаж на нови бетонови и гранитни павета на пътното платно и тротоарите. Тротоарите пред 133 СУ и 7 СУ ще се работят приоритетно с цел осигуряване на достъпа за началото на учебната година. След полагане на настилката на пътните платна ще започне изграждането на нови тротоари, като в този период пешеходното движение ще се извършва по новоизграденото пътно платно. Улицата ще остане отворена за движение, няма да се певърне в изцяло пешеходна, а паркоместата в по-голямата си част ще се запазят, предвижда проекта. Такова е и желанието на живеещите в района. В рамките на окончателните ремонтни дейности по улицата ще бъде изградено ново улично осветление, нова отводнителна система и допълнително озеленяване. Общо се предвижда ремонтът да продължи 5 месеца.  Освен ремонта по "Шишман", от район "Средец" следят и работата по дългоочакваният ремонт на тротоара на ул Алабин, който трябва да приключи към края на следващата седмица, съобщи още Трайков. Възложено е и изграждането на изкуствени неравности пред пешеходната пътека на бул Евлоги и Христо Георгиеви при ул Виктор Юго.  

comment 0
visibility 1120
-

Две училища в район "Средец" въвеждат мерки за енергийна ефективност

7 СОУ "Свети Седмочисленици" и 12 СОУ „Цар Иван Асен II“ в столичния район Средец ще въведат мерки за енергийна ефективност, съобщи районният кмет Трайчо Трайков. Проектите на двете училища бяха одобрени за държавно финансиране от Министерския съвет. След реализирането им, двете училищни сгради ще бъдат по-комфортни, по-прохладни през лятото и по-топли през зимата и при това със значително по-ниски месечни сметки за енергия, което ще изплати инвестицията за многократно по-къс срок, отбеляза Трайков. Общо в страната ще бъдат финансирани ремонти на 24 детски градини и 151 училища за 50 млн лева. В 50 училища и детски градини ще се работи по енергийната ефективност на сградите. Половината от необходимите средства по одобените проекти ще се предоставя авансово, а останалите - на база извършени разходи. "Това са проекти, които сме изготвили и сме предлагали ежегодно за включване в капиталовата програма на СО, но досега парите не стигаха за тях. В случая действахме отборно на всички нива", каза още Трайков.

Район Средец

Територия на район Средец

Район Средец се простира на 300 ха. Площ. Намира се в централната градска част и граничи с районите Оборище, Триадица, Изгрев, Възраждане, Лозенец и Слатина.

Район Средец се пресича от главни столични пътни артерии. Населението наброява 72 461 души.

Район Средец

История на район Средец

През 1879 г. за пръв път е направен градоустройствен план на София от С. Амадие, градски инженер, който е одобрен от княз Батенберг. Той преструктурира визията на града и до голяма степен обособява облика на настоящия район "Средец". За да се изгради новата българска столица са наети едни от най-изявените строители и архитекти за това време. Въпреки че Район "Средец" не заема голяма територия, той се явява реален административен, политически, културен, образователен, духовен, търговски, бизнес и спортен център на София. Няма да сбъркаме, ако кажем, че район Средец етуптящото сърце на София.

Район Средец наследява старата община Средец, която пък е наследила Лениски  районен народен съвет, а преди това Сталински  районен народен съвет. Администрациите на всички тези структури са обитавали настоящото кметство на район Средец – на „Леге“ 6.

Район Средец като културен център на столицата

Тъй като район Средец се намира в центъра на столицата, логично е и редица културни институции да са разположени на негова територия. В район Средец се намират едни от най-големите и авторитетни театри не само в столицата, но и в страната. Тук е Народният театър „Иван Вазов“. За негова рождена година се счита 1904 г. Великолепната му сграда е паметник на културата от национално значение. Проектирана е от виенските архитекти Фердинанд Фелнер и Херман Хелмер.

Район Средец Театър Българска армия

На територията на район Средец е разположен и друг голям и авторитетен театър, а именно Театър „Българска армия“. Театърът е не само в предлите на район Средец, но и в центъра на столицата. Сградата е издигната през 1936 г. за нуждите на кино „Роял“. Театърът пък е създаден през 1950 г.

В район Средец функционира и Сатиричен театър „Алеко Константинов“. Започва да работи през 1956 г. В трупата на театъра работят звездите на театъра и киното в България: Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Григор Вачков, Стоянка Мутафова, Татяна Лолова, Никола Анастасов, Константин Коцев, Катя Паскалева, Невена Коканова, Хиндо Касимов, Димитър Манчев, Васил Попов, Вели Чаушев, Светослав Пеев, Христо Гърбов и много други.

В район Средец се намират и Столичния куклен театър, открит асцена „Сълза и смях“, Учебен драматичен театър НАТФИЗ и Учебен куклен театър НАТФИЗ.

В район Средец са разположени и едни от най-старите и впечатляващи храмове в София. Ротондата или храм „Свети великомъченик Георги Победоносец“ на практика е един от първите християнески храмове в света. Той е напълно запазен, датира от Римската империя. Стенописите в храма са уникални, някои от тях са на почти 1600 години.

Катедралният храм „Св. Неделя“ също е в район Средец. Храмът, заедно с прилежащия му площад са впечатляващ гледка. Църквата е втора по големина след храм „Александър Невски“. Историята помни кървавия атенатат в църкават през 1925 г, когато при взрив била разрушена голяма част от църквата, ранени били 500 души, а 193 загинали.

В район Средец се намира и Руската църкава или храм „Свети Николай Чудотворец“, храм „Свети Седмочисленици“ и църква „Свети Николай Мирликийски“.

Културни и архитектурни паметници в район Средец

В пределите на район Средец са разположени ценни паметници на архителтурата и клтурата в столицата. Това са емблематичният  Орлов мост, сградата на БАН, паметникът на Цар освободител, сградата на Народното събрание, Мавзолеят – гробница на Княз Александър I и сградата на Централният военен клуб.

Район Средец Централният военен клуб

В район Средец се намират и къщите-музеи на няколко велики бълагри – Иван Вазов, Пеьо Яворов, Петко и Пенчов Славейкови, Никола Вапцаров. Район Средец няма да е същия, ако в него не беше разположен и Националния археологически музей.

В район Средец са разположени и редица държавни институции. Както вече споменахме, тук се намира Народното събрание, Президентството, много от държавните министерства.

Район Средец Софийски университет Св. Климент Охридски

Образователни институции в район Средец

На територията на район Средец е разположен първият български университет Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Той е основан през 1888 г. Братята Евлоги и Христо Георгиеви даряват средства за построяването на централното крило на сградата.

В район Средец се намира и НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Това е първият бълагрски университет за сценични и екранни изкуства. Създава се през 1948 г.

Паркове и градини в район Средец

Емблематичната столична Борисова градина е в пределите на район Средец. Тя е любимо място за раходки и отдих на стотици столичани.  Администрацията на район Средец полага грижи мястото да бъде приятно и удобно за гражданите.

Район Средец градинка Кристал

Известната градинка „Кристал“ също е на територията на район Средец. В рамките на район Средец е разположена и Княжеската градина. Администрацията на район Средец осъществила мечтата на много собственици на кучета създавайки в градината първата площадка за разходки на домашни любимци в столицата.

В район Средец е разположен най-старият парк в столицата – Градската градина. Около нея са разположени много важни паметници на културата, обособяваши заедно с парка прекрасен център на столицата.

Район Средец Столична библиотека

Читалища и библиотеки в район Средец

В район Средец се намира известното Народно читалище Славянска беседа. То е основано през 1880 г. и на практика е най-старото читалище в столицата.

Столична библиотека е разположена на територията на район Средец. Общински театър „Възраждане“ използва част от централната сграда на библиотеката. Столична библиотека в район Средец започва да функционира през  1928 г.

В пределите на район Средец се намира и Централната библиотека на БАН, която е създадена през 1869 г.

Центраната армейска библиотела също се намира в район Средец. Тя функционира към Централния военен клуб от 1948 г.

Разбира се, няма как да не споменем и за друга важна библиотека, разположена на територията на район Средец - Университетската библиотека при Софийския университет.

Тя работи като самостоятелно звено от Университета. Разполага с повече от 2 400 000 библиотечни единици, сред които много ценни стари и редки издания.

Район Средец Национален стадион Васил Левски

Спортни съоръжения в район Средец

В пределите на район Средец са разположени известни спортни съоръжения. Това са Национален стадион „Васил Левски”, стадион „Българска армия“ и „Спортна София 2000” ЕАД – „Борисова градина”.

От всичко написано до тук става ясно, че район Средец е реалното сърце на столицата. В него са съсредоточени повечето държавни институции, както и заблежителностите на София.

Територия на район Средец

История на район Средец

Район Средец като културен център на столицата

Културни и архитектурни паметници в район Средец

Образователни институции в район Средец

Паркове и градини в район Средец

Читалища и библиотеки в район Средец

Спортни съоръжения в район Средец

Прочетете още