Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (14%, 194 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (84%, 1163 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 31 Гласове)
Общо гласували: 1388 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1971
-

Напредва ремонтът на подлеза при Румънското посолство

Ремонтът на подлеза при Румънското посолство в София напредва, съобщи кметът на район "Средец" Трайчо Трайков. Според проектът, реконструкцията на съоръжението ще включва:- демонтаж на всички търговски и рекламни съоръжения (след приключването ще бъдат възстановени една част от тях и те ще функционират)- демонтаж на окачен таван и монтаж на изцяло нов;- демонтаж на стара и изграждане на изцяло нова електрическа инсталация;- изграждане на достъпна среда. Рампи на вътрешните денивелации и два асансьора (един на изхода към посолството, един на изхода към спирката в посока телевизионната кула);- електрически инсталации за бъдещи решения при другите два изхода;- почистване и възстановяване на облицовка по стени;- почистване и възстановяване на настилки, включително на стълбищата; От район "Средец" са изготвили и проект за две нови пешеходни пътеки в близост до подлеза, за да са лесно достъпни двата входа с асансьор - на ул Цар Иван Асен II и на бул Шипченски проход при острова на трамвайната спирка, като за втората са проведени разговори с Георги Илиев - кмет на Слатина, тъй като това вече е откъм страната на поверения му район, казва още Трайков. Ремонтът на подлеза, който свързва столичните райони "Средец" и "Слатина", започна през март 2022 г., след множество сигнали от граждани за неговото изключително лошо състояние. Предвижда се строителните работи да продължат три месеца. Средствата за ремонта са осигурени от Столичната община. Реконструкцията е организирана така, че подлезът да бъде проходим по време на работата.

comment 0
visibility 4008
Модерната тоалетна в градинката "Кристал" най-после заработи

Модерната тоалетна в градинката "Кристал" най-после заработи

Софийският парк „Кристал“ вече има модерна обществена тоалетна, подобна на тази до НДК. За това съобщи кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков. Казусът с пускането на обекта в експлоатация не е от вчера. Тоалетната беше монтирана още през юни 2019 г., но едва преди няколко месеца получи Акт 16 за извършения ремонт на градината и други части от Зона 4 в центъра на града. „Голямото забавяне дойде заради липсващия акт 16 на целия ремонт, после я взехме от Столична община към района, прехвърлихме партиди и организирахме СОТ, инкасо, видеонаблюдение, застраховки, обслужване и т.н.“, обяснява Трайчо Трайков. Смарт тоалетната разполага с две кабинки и е с модерна самопочистваща и дезинфекцираща технология. Използването ѝ струва 1 лев, като е важно да се отбележи, че системата не връща ресто. „Още в първият ден на експлоатация се вижда, че с приходите при цена 1 лв. може да постигнем брейкивън за оперативните разходи“, казва още Трайков.

comment 0
visibility 1785
-

Леонид Йовчев гостува на отворени срещи-беседи на район "Средец"

Столичният район "Средец" продължава с поредицата от отворени срещи-беседи между артисти/интелектуалци и публиката. В четиринадесетото събитие от поредицата гост ще бъде актьорът Леонид Йовчев, съобщават от районната администрация. В рамките на срещите-беседи ще имаме възможността да разговаряме помежду си открито, свободно и приятелски, да обменим идеи, енергия и "ноу-хау" за изкуството, живота, света и каквото още искаме, и можем да си позволим, или накратко казано - за всичко, казват организаторите от района. Поредната четиринадесета среща от инициативата ще бъде на 12.04.22 г. (вторник), от 19:00 ч., в НЧ "Славянска беседа - 1880). Водещ на срещата ще бъде Радослав Чичев. Събитието се осъществява с любезното съдействие на НЧ „Славянска беседа 1880“ и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 г. Леонид Йовчев завършва актьорско майсторство за драматичен театър в класа на проф. Димитрина Гюрова в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” през 2007 година.Той е сред най-ангажираните и желани от режисьорите ни млади актьори. Участва в спектакли и на различни театрални сцени в столицата, както и в независими театрални проекти.    

Реклама
comment 0
visibility 2581
Кметът на столичния Средец търси договор за отдаването на езерото Ариана

Кметът на столичния Средец търси договор за отдаването на езерото Ариана

Кметът на столичния район Средец Трайчо Трайков търси договора за отдаване на езерото Ариана на Орлов мост. На запитване той получил отговоро от Направления "Архитектура и градоустройство", че не са открити данни относно стопанисването и ползването на езерото, както и от кого същото се почиства. Районният кмет още през януари т. г. се обърнал към Столична община за официална информация по какъв начин и от кого се стопанисва езерото. Описах това, което в районната администрация е известно за стария и вероятно изтекъл договор със Столична община, казва Трайков. През януари езерото Ариана било замръзнал и върху леда играелиа деца. "Към края на месеца обаче студът поотпусна, ледът започна да се топи и ми се стори, че може да стане някоя беля. Обадих се на кмета на Столична община, тя се разпореди и "Паркове и градини" реагираха адекватно, като веднага заградиха по-опасните места и източиха водата от езерото", обяснява Трайков във фейсбук. Според него през зимата езерото Ариана би трябвало, по принцип, да е празно и се опитал да разбере защо това не е направено. "Оказа се, че според един доста стар договор, общината дава за ползване за ресторант острова в езерото, а фирмата се ангажира да поддържа езерото, съответно и да източва водата през зимата. И докато ресторантът си работеше изглеждаше да няма проблеми. После дойде пандемията, животът стана труден и съответно хората с ресторанта го удариха през просото. А и проектът за ПУП на Борисовата градина предвижда ресторантът да се махне оттам и да се възстанови историческата баварска кръчма", коментира Трайчо Трайков.

comment 0
visibility 8792
-

Под асфалта на ул. Алабин "откриха" стар паваж, ще го възстановят

По време на работата по изкърпване на асфалта по ул. "Алабин" в столицата е бил "открит" стар паваж. За това разказа кметът на район "Средец" Трайчо Трайков. Паважът е доста хубав, отбелязва кметът. На среща със зам.-кмета в направление „Обществено строителство“ на Столична община инж. Ангел Джоргов е обсъдена възможността той да се разкрие изцяло и да се пренареди. Това може да се случи при повече време и средства, а ще трябва и съгласуване с НИНКН, добавя Трайков. По време на срещата с инж. Джоргов е бил обсъден и ремонт на ремонта по ул. "Граф Игнатиев" в участъка на пресечката със "Солунска". След множеството оплаквания от мърлявата работа и разклатените плочки, участъкът ще бъде ремонтиран от Столична община, съобщава кметът на "Средец". Той предупреди, че движението на мястото ще бъде затворено за около две седмици, колкото се предполага, че ще продължат ремонтните дейности. Трайков уточнява, че точна информация за началото на дейностите ще бъде публикувана, когато от районната администрация получат графика.

comment 0
visibility 1941
-

Почистиха металните перголи на площад "Славейков"

Цялостно почистване на металните перголи на пл. "Славейков" в столицата от налепени по тях стикери, лепенки и хартиени обяви, както и от обичайните драсканици организира Столичият инспекторат. За прецизното отстраняване на нерегламентираните материали екипите използваха подходящо подбрани за целта разнородни почистващи средства, съобщават от инспектората. В хода на акцията бяха премахнати и десетки надрасквания с графити, тагове и надписи с нецензурен характер. Освен съоръженията за бъдещия книжен пазар, беше почистено и прилежащото там градско обзавеждане, включващо пейки, осветителни стълбове, кошчета за отпадъци, знаци и др.  

comment 0
visibility 1971
Авария затваря за два дни детската кухня в столичния район Средец

Авария затваря за два дни детската кухня в столичния район Средец

Поради възникнала авария Детската кухня, намираща се на ул. „Хан Аспарух" № 60 в столичния район Средец, няма да работи днес и утре (21 и 22 март). Вече закупените купони ще важат след отваряне на кухнята, съобщават от районната администрация. Ако родителите желаят, утре могат да се възползват от услугата, като посетят другата млечна кухня в района.

comment 0
visibility 1800
Район Средец предлага асистентската подкрепа за нуждаещи се

Район Средец предлага асистентска подкрепа за нуждаещи се

Жителите на столичният район „Средец“ ще имат възможност да се възползват от нова социална услуга, съобщават от местната администрация. „Асистентска подкрепа“ дава възможност за ежедневна почасова помощ в домашна среда на деца и лица с трайни увреждания, както и на хора в надтрудоспособна възраст, неспособни да се обслужват сами. Максималната продължителност за ползване на социалната услуга от един потребител е до 3 часа дневно, всеки работен ден, съобразно изготвената индивидуална оценка на потребностите. Потребители на социалната услуга „Асистентска подкрепа“, съгласно Закона за социалните услуги са: - лица в надтрудоспособна възраст в невъзможност за самообслужване, които нямат определена по съответния ред степен на намалена работоспособност; - деца с трайни увреждания и пълнолетни лица с трайни увреждания с определена чужда помощ, които не ползват асистентска подкрепа, помощ за осигуряване на асистентска подкрепа или за които не се получава помощ за грижа в домашна среда по реда на друг закон. Документи се подават лично в деловодството на район „Средец“ – СО, ул. „Леге“ №6, всеки работен ден от 09:00 до 17:00 часа, както и на електронна поща: info@sredec-sofia.org За повече информация можете да намерите на тел. 02/948-43-10

comment 0
visibility 1837
-

Три чинара в район "Средец" бяха обявени за вековни дървета

"Подписах протокол, с който три чинара в района се обявяват за вековни дървета. Да илядят - и България покрай тях!", съобщи във Фейсбук кметът на столичния район "Средец" Трайчо Трайков. Статутът дава по висока степен на защита, като се забранява всяко действие, което би довело до унищожаване, увреждане или влошаване на тяхното физиологично състояние. Задължението за поддръжката на дървото е на собствениците, в чийто имот се намира дървото - в конкретния случай, район "Средец" на Столична община. Всички действия се съгласуват с РИОСВ, дори кастренето на дървото, за да не се допусне увреждане. Дърветата ще бъдат вписани в регистрите според изискванията на Закона за биологичното разнообразие и ще бъдат обозначени като вековни дървета. Над 2000 са вековните дървета, включени в специалния регистър на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), сочи справка в регистъра.

comment 0
visibility 1903
-

В район "Средец" монтираха нови тенис-маси

Нови маси за тенис бяха монтирани в 12 СУ "Иван Асен II" и в Княжеската градина. Това съобщиха от районната администрация на район "Средец" в столицата. Финансирането на новите съоръжения е осигурено от Столична община, посочват от района. Като част от програмата на столичния кмет Йорданка Фандъкова за спорт на открито, над 90 тенис маси бяха разположени в обществени пространства и парковете като „Борисова градина“, „Княжеската градина“, парк „Ген. Владимир Заимов“, парк „Петър и Павел“, „Северен парк“, градина „Майчин дом“ и други. От администрацията се надяват съоръженията да се използват по предназначение с оправянето на времето, което очакваме с нетъпение.

comment 0
visibility 2993
-

Областната управа на София: Монументът "Паметник на съветската армия" е държавна собствено...

Монументът "Паметник на съветската армия" е държавна собственост. Това съобщават в становище от Областната администрация на София област. В България хитлерофашиските войски са прогонени от Трети Украински фронт, който преди това освобождава украинския юг, Молдова и през Румъния навлиза на наша територия. Монументът изразява почит към паметта на войниците от различни етноси – руснаци, украинци, беларуси, балтийските нации и др.  Княжевската градина, в която е разположен монументът, е собственост на Столичната община. С оглед на това предпазните мерки, свързани с ограничаване на достъпа до монумента, както и забраната за провеждане на мероприятия от всякакъв вид, използването на фойерверки, илюминации, влизането на тежка техника, използването на вибрационни машини и други дейности около монумента, следва да бъдат извършени от собственика на земята – Столична община, се посочва още в съобщението. Съгласно чл. 14 от договора за приятелски отношения и сътрудничество между Република България и Руската Федерация, страните имат задължение да се консултират относно предприемането на мерки, касаещи подобни обекти, намиращи се на територията на двете държави. Докато е в сила този договор, същият е с приоритет пред вътрешното ни законодателство, напомнят от областната администрация. От администрацията на област София са изпълнили предписанието за изготвяне на конструктивна експертиза, отразяваща състоянието на монумента. Експертизата е изпратена с писмо ОА23-08815/02.07.2021 г. на г-н Трайчо Трайков – кмет на район „Средец“, с копие до г-жа Йорданка Фандъкова – кмет на Столична община, се пояснява в становището.

comment 0
visibility 1456
Деян Донков ще е гост на открита беседа в район „Средец“

Деян Донков ще е гост на открита беседа в район „Средец“

В първия ден на великия пост жителите и гостите на столичния район „Средец“ ще имат възможност да се срещнат с актьора Деян Донков. Срещата ще се състои днес – 7 март, от 19:00 ч. в Нарочно читалище „Славянска беседа – 1880“, при вход свободен, съобщават от районната администрация. Водещ на събитието ще бъде Радослав Чичев. По време на събитието присъстващите ще имат възможност да разговарят с популярния актьор, да му задават различни въпроси и да потърсят мнението му по всевъзможни теми. Това е тринадесетата подобна инициатива, която район „Средец“ организира. Целта на откритите беседи е публиката да се срещне лице в лице с популярни личности и интелектуалци и свободно да дебатира с тях по всякакви актуални въпроси. Срещата ще се проведе съобразно всички противоепидемични изисквания. Събитието се осъществява със съдействието на Народно читалище „Славянска беседа 1880“ и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 г.

comment 0
visibility 2126
Кметът на Средец се оплаква във ФБ от ситуационния център на МВнР

Кметът на Средец се оплаква във ФБ от ситуационния център на МВнР

Трайчо Трайков - кмет на район „Средец“ сподели във Фейсбук, че според него държавата постепенно започва да се организира да помогне на хора от Украйна, търсещи закрила у нас. Говорил е с хора от институциите, от неправителствени организации и с обикновени доброволци. Разбира, че няколко души са получили правомощия да структурират процеса и подредят възможностите и идеите. Очаква да има конкретни резултати в следващите дни. Подчертава, че общините също могат да помогнат много. В момента обаче според него нещата все още не изглеждат достатъчно добре и телефонът на ситуационния център на МВнР не отговаря цял ден. Не отговаря и този на Министерството на туризма, откъдето е обещана координация за настаняване в хотели. Трайков е звънял на телефоните във връзка с човек, отишъл на украинската граница да предложи транспорт до България на бежанци. Върнал се с шест майки с деца. За щастие, все пак са намерили възможност в хотел в друг град, където са поканени всички заедно.  

comment 0
visibility 1877
Кметът на Средец: ПУП-ът на Борисова градина не гарантира обществения достъ

Кметът на Средец: ПУП-ът на Борисова градина не гарантира обществения достъп на частни имо...

Проектът за ПУП на Борисовата градина не гарантира запазването на обществения характер на частните имоти в парка. Това коментира в социалната мрежа Трайчо Трайков, кмет на район Средец Трайчо, в чиято територия попада част от Борисовата градина. Притесненията му се оказват основателни след заседание на районния експертен съвет по устройство на територията. "Без план за връщането им като публична общинска собственост не стъпваме на здрава основа. Добре е обаче, че се прави цялото упражнение, благодарение на него си актувахме 12 дка от заградените в къпалнята "Мария Луиза" и предстои да ги върнем към парка", казва Трайков.  

comment 0
visibility 2956
БСП-София:Войната срещу Паметника на Съветската армия е път към забрава на

Трайков: Процедурата по преместването на паметника на съветската армия е вече в ход

Преместването на паметника на съветската армия изисква координация на държава и община. Процедурата вече е възложена и се работи по нея. Това каза пред Нова телевизия Трайчо Трайков, кмет на район "Средец" в София. Получи се така, че никой не се ангажира категорично с действия по осъществяване на решението на СОС от 1993г. и всичко опря до районния кмет. "За първи път от Столичния общински съвет изразиха ясна подкрепа за преместването на този монумент. И делегираха към мен започването на тази процедура, така че аз в петък възложих да започне работата", каза той.  Казусът е без прецедент - самият паметник е държавна собственост, а земята под него е общинска, но нито държавата, нито общината искат да вземат категорично становище по въпроса. Процедурата ще трябва да мине и през одобрението на  областния управител Иван Кючуков. "Показахме, че можем да осъществим на практика много неща, които ни казваха, че няма как да станат, надявам се и в този случай да стане така", добави районният кмет.  Скулптурните групи, барелефите и фигурите, които са произведения на изкуството, трябва да останат на разположение на хората, които искат да ги виждат, категоричен е Трайков. Но монумента не трябва да продължи да има пропагандната функция, която е имал при построяването си. Изключено е да се говори за взривяване и унищожаване, каза той. По отношение на това, какво ще има на негово място, Трайков каза, че предстои да се разгледат проекти и да се вземе решение. Арх. Игнатов предложи герба с камбана вместо съветски войник (ВИДЕО и СНИМКИ)В последните 30 години винаги е имало полемика по въпроса дали патникът да остане или да се премахне. "Единственото различно в момента в светлината на събитията в Украйна е, че младите хора могат в очите си да видят за каква политика става дума и защо паметникът трябва да бъде преместен", каза още Трайчо Трайков.  

Район Средец

Територия на район Средец

Район Средец се простира на 300 ха. Площ. Намира се в централната градска част и граничи с районите Оборище, Триадица, Изгрев, Възраждане, Лозенец и Слатина.

Район Средец се пресича от главни столични пътни артерии. Населението наброява 72 461 души.

Район Средец

История на район Средец

През 1879 г. за пръв път е направен градоустройствен план на София от С. Амадие, градски инженер, който е одобрен от княз Батенберг. Той преструктурира визията на града и до голяма степен обособява облика на настоящия район "Средец". За да се изгради новата българска столица са наети едни от най-изявените строители и архитекти за това време. Въпреки че Район "Средец" не заема голяма територия, той се явява реален административен, политически, културен, образователен, духовен, търговски, бизнес и спортен център на София. Няма да сбъркаме, ако кажем, че район Средец етуптящото сърце на София.

Район Средец наследява старата община Средец, която пък е наследила Лениски  районен народен съвет, а преди това Сталински  районен народен съвет. Администрациите на всички тези структури са обитавали настоящото кметство на район Средец – на „Леге“ 6.

Район Средец като културен център на столицата

Тъй като район Средец се намира в центъра на столицата, логично е и редица културни институции да са разположени на негова територия. В район Средец се намират едни от най-големите и авторитетни театри не само в столицата, но и в страната. Тук е Народният театър „Иван Вазов“. За негова рождена година се счита 1904 г. Великолепната му сграда е паметник на културата от национално значение. Проектирана е от виенските архитекти Фердинанд Фелнер и Херман Хелмер.

Район Средец Театър Българска армия

На територията на район Средец е разположен и друг голям и авторитетен театър, а именно Театър „Българска армия“. Театърът е не само в предлите на район Средец, но и в центъра на столицата. Сградата е издигната през 1936 г. за нуждите на кино „Роял“. Театърът пък е създаден през 1950 г.

В район Средец функционира и Сатиричен театър „Алеко Константинов“. Започва да работи през 1956 г. В трупата на театъра работят звездите на театъра и киното в България: Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Григор Вачков, Стоянка Мутафова, Татяна Лолова, Никола Анастасов, Константин Коцев, Катя Паскалева, Невена Коканова, Хиндо Касимов, Димитър Манчев, Васил Попов, Вели Чаушев, Светослав Пеев, Христо Гърбов и много други.

В район Средец се намират и Столичния куклен театър, открит асцена „Сълза и смях“, Учебен драматичен театър НАТФИЗ и Учебен куклен театър НАТФИЗ.

В район Средец са разположени и едни от най-старите и впечатляващи храмове в София. Ротондата или храм „Свети великомъченик Георги Победоносец“ на практика е един от първите християнески храмове в света. Той е напълно запазен, датира от Римската империя. Стенописите в храма са уникални, някои от тях са на почти 1600 години.

Катедралният храм „Св. Неделя“ също е в район Средец. Храмът, заедно с прилежащия му площад са впечатляващ гледка. Църквата е втора по големина след храм „Александър Невски“. Историята помни кървавия атенатат в църкават през 1925 г, когато при взрив била разрушена голяма част от църквата, ранени били 500 души, а 193 загинали.

В район Средец се намира и Руската църкава или храм „Свети Николай Чудотворец“, храм „Свети Седмочисленици“ и църква „Свети Николай Мирликийски“.

Културни и архитектурни паметници в район Средец

В пределите на район Средец са разположени ценни паметници на архителтурата и клтурата в столицата. Това са емблематичният  Орлов мост, сградата на БАН, паметникът на Цар освободител, сградата на Народното събрание, Мавзолеят – гробница на Княз Александър I и сградата на Централният военен клуб.

Район Средец Централният военен клуб

В район Средец се намират и къщите-музеи на няколко велики бълагри – Иван Вазов, Пеьо Яворов, Петко и Пенчов Славейкови, Никола Вапцаров. Район Средец няма да е същия, ако в него не беше разположен и Националния археологически музей.

В район Средец са разположени и редица държавни институции. Както вече споменахме, тук се намира Народното събрание, Президентството, много от държавните министерства.

Район Средец Софийски университет Св. Климент Охридски

Образователни институции в район Средец

На територията на район Средец е разположен първият български университет Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Той е основан през 1888 г. Братята Евлоги и Христо Георгиеви даряват средства за построяването на централното крило на сградата.

В район Средец се намира и НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Това е първият бълагрски университет за сценични и екранни изкуства. Създава се през 1948 г.

Паркове и градини в район Средец

Емблематичната столична Борисова градина е в пределите на район Средец. Тя е любимо място за раходки и отдих на стотици столичани.  Администрацията на район Средец полага грижи мястото да бъде приятно и удобно за гражданите.

Район Средец градинка Кристал

Известната градинка „Кристал“ също е на територията на район Средец. В рамките на район Средец е разположена и Княжеската градина. Администрацията на район Средец осъществила мечтата на много собственици на кучета създавайки в градината първата площадка за разходки на домашни любимци в столицата.

В район Средец е разположен най-старият парк в столицата – Градската градина. Около нея са разположени много важни паметници на културата, обособяваши заедно с парка прекрасен център на столицата.

Район Средец Столична библиотека

Читалища и библиотеки в район Средец

В район Средец се намира известното Народно читалище Славянска беседа. То е основано през 1880 г. и на практика е най-старото читалище в столицата.

Столична библиотека е разположена на територията на район Средец. Общински театър „Възраждане“ използва част от централната сграда на библиотеката. Столична библиотека в район Средец започва да функционира през  1928 г.

В пределите на район Средец се намира и Централната библиотека на БАН, която е създадена през 1869 г.

Центраната армейска библиотела също се намира в район Средец. Тя функционира към Централния военен клуб от 1948 г.

Разбира се, няма как да не споменем и за друга важна библиотека, разположена на територията на район Средец - Университетската библиотека при Софийския университет.

Тя работи като самостоятелно звено от Университета. Разполага с повече от 2 400 000 библиотечни единици, сред които много ценни стари и редки издания.

Район Средец Национален стадион Васил Левски

Спортни съоръжения в район Средец

В пределите на район Средец са разположени известни спортни съоръжения. Това са Национален стадион „Васил Левски”, стадион „Българска армия“ и „Спортна София 2000” ЕАД – „Борисова градина”.

От всичко написано до тук става ясно, че район Средец е реалното сърце на столицата. В него са съсредоточени повечето държавни институции, както и заблежителностите на София.

Територия на район Средец

История на район Средец

Район Средец като културен център на столицата

Културни и архитектурни паметници в район Средец

Образователни институции в район Средец

Паркове и градини в район Средец

Читалища и библиотеки в район Средец

Спортни съоръжения в район Средец

Прочетете още