Административният съд в София потвърди премахването на офиса на "Капитолия"

-

Снимка: НАГ

Административен съд – София град отхвърли жалбите  против двете заповеди на Главния архитект на Столична община, с които е наредено премахването на незаконния строеж в Борисовата градина, известен като автокъща "Капитолия". Това съобщават на сайта си от Направление "Архитектура  и градоустройство".

Незаконният строеж представлява офис-сграда функционираща към автокъща „Капитолия“, състояща се от фоайе, помещение за офис, две приемни, компютърна стая, склад и сервизно помещение, всичко със застроена площ от 111,75 кв. м.

Решението на Административния съд подлежи на касационно оспорване пред Върховния административен съд. При потвърждаването му незаконният строеж ще бъде премахнат по реда на Наредбата за принудителното изпълнение на заповеди от органите на Столична община, в случай че адресатът на заповедта откаже доброволното ѝ изпълнение.

Събарянето на "Капитолия" се отлага за неопределено време

Това решение няма връзка с казуса с чадърите, чиято собственост така и не беше установена, заради което не могат да бъдат премахнати от столичния парк. Шестте стоманобетонни чадъра на "Капитолия" са обявени за незаконни с влязло в сила решение на Върховния административен съд от юни 2021 г., но заповедта за премахването им беше спряна от съдия Вяра Русева от Столичния административен съд.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

След поредно вандалско потрошаване: Поправиха облицовката на тава......

След поредно вандалско посегателство, ламелите на тавана в подлез Ситняково отново са поправени. Това съобщи кметът на р...

Прочети още keyboard_arrow_right