Бетонирани дървета на "Парчевич" уволниха зам.-кмета на столичния "Средец"

Бетонирани дървета на "Парчевич" уволниха зам.-кмета на столичния "Средец"

Снимка: Столица.bg

Трайчо Трайков търси заместник, заплатата е 1600 лв.

Нов зам.-кмет си търси кметът на район "Средец"-Столична община Трайчо Трайков. Това обяви той в социалната мрежа вчера. Мястото на заместника му се оваканти след сигнал за бетонирани дървета на ул. Парчевич в района.

"Търся човек с подходящо образование и квалификация, отговорен, инициативен и неуморен и с безупречна репутация. 1600 лв. основна заплата без право на допълнителни ангажименти", обяви Трайчо Трайков.

Така от вчера мястото на инж. Валери Монолов е вакантно. Причината е нелепа, но създаде напрежение и медиен отзвук. 

Преди дни дръвчета на ул. Парчевич бяха засипани в основата със строителен материал при ремонт на тротоара. Трайков веднага предприе мерки и строителната смес бе премахната, за да се спасят растенията. След дни обаче се оказа, че в основата на дърво е изсипан теракол, който е премахнат. Същевременно с това с пръст бяха засипани, направените по-широки подмазки на ръбовете, за да не се вижда, че са некачествено изпълнени.

Това доведе до сериозно разследване и изискване на записи от камерите по улицата от дирекция "Сигурност" на Столична община. 

"Това може и да е някаква причина да научавам за проблемни казуси от социалните мрежи, но така или иначе е задължение на заместник кмета по строителство и архитектура на района, да полага необходимите усилия проблемите да се откриват в зародиш. По тази причина от днес (б. р. вчера) длъжността е вакантна. 

Трайков е категоричен, че след консултация със специалисти дръвчетата са спасени и не са в опасност. "Тераколът, изсипан в основите на двете дървета действително беше изгребан още в понеделник вечерта. Такъв материал не се използва в ремонта на конкретния тротоар. Поисках от Дирекция Сигурност на СО достъп до записите на общинската система за видеонаблюдение в района и очакваме да ги получим до утре, за да проверим, ако е възможно, кой казва истината", обясни кметът на район "Средец".

Металната верига около стъблото на едно от дърветата, където също е имало строителен отпадък е била поставена от  човек от съседните сгради, за заключване на велосипед. Тя вече е премахната. Трайков обаче има и забележки към изпълнителя на ремонта и очаква да приключи в срок до 30 ноември и да се отстранят недостатъците или ще бъде санкциониран, заявява Трайков.

"В последната година район "Средец" управлява ремонтни дейности в пъти повече като обем от предходни години,от порядъка на 10-15 пъти по-голяма площ тротоари плюс две детски градини. Също разчитам да продължавате да ни засипвате със сигнали, както и досега. И накрая - наистина благодаря на хората от ул. "Парчевич" , които вчера и днес се обадиха да кажат, че ни подкрепят и се радват, че оправяме, този участък от тротоара, който беше заприличал на кално поле с камъни. Ще се стараем в бъдеще да бъдем още по-добри.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (12%, 113 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (86%, 820 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 15 Гласове)
Общо гласували: 948 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Кметът на Средец участва в дискусия за защита на животните...

Кметът на район "Средец" Трайчо Трайков участва в заключителната дискусия на тема „Идеи и решения за подобряване н...

Прочети още keyboard_arrow_right