Кметът на столичния "Средец": До месец ще се премахне Паметникът на Съветската армия

Кметът на столичния "Средец": До месец ще се премахне Паметникът на Съветск

Снимка: Столица.bg

След 3-годишен ремонт отново къртили настилка на ул. Шишман, за да сложат цветни плочки за пешеходни пътеки, разказа Трайчо Трайков

Паметникът на Съветската армия ще бъде демонтиран. Надя, надявам се не след много време, работи се въпроса. Това заяви кметът на столичния централен район "Средец" Трайчо Трайков пред bTV.

Той уточни, че се работи по въпроса и прогнозира, че до месец ще бъде премахнат паметникът, който е в Княжеската градина в София.

Трайков коментира работата през изминалия труден и много снежен уикенд, през който столицата бе покрита от сняг, а паднали дървета и клони създадоха неочквано тежки проблеми за Столична община и районни кметове.

"Подготовката започна още от прогнозата, преди да завали сняг. И при обилния снеговалеж на терен имаше много хора. Аз самият имам забележки, вореятно и към менхората имат забележки, но досега не съм виждал такова ниво на ангажираност на хората от Столична община. От една страна заради снега, обилен и тежък, причина за паднали дървета и от друго заради хронично недофинансирана дейността по кастрене на дървета. На много места короните на дърветата не бяха кастрени", коментира трудната ситуация Трайков.

Иван Таков, председател на БСП-София: За нас запазването на паметта и Паметника на Съветската армия е червена линия

"Пари има, но трябва по-добър ефект от използването на парите. За някой от зелените пространства се грижат и районните адимнистрации. "Средец" отговаря за междублокивите пространства в кв. Яворов, но за градини и паркове отговарят Зелена система, те сключват договори с фирми, които извършват услугата.
За една и съща дейност районите сме получавали между 5 и 10 пъти по-малко финансиране от същата дейност на Столична община. С тези средства може да се постига по-добър ефект", обясни кметът на район "Средец".

За почистването на кварталните и липсата на техника с малки размери, Трайков коментира, че за кварталите има фирми, подписали договор със Столична община и се контролират от Столичен инспекторат.

"И двете функици са централизирани. Новият кмет и коалицията заявиха, че трябва да има съществена децентрализация и в това отношение. За съжаление в големи части от районите вчера действахме в авариен режим. Беше затворена ул. Струмица, на "Патриарха" и "Хан Крум" имаше паднало дърво върху контактната мрежа на тролеите. Има разговор на Общината и държавни имоти с отпаднала необходимост, да минат към Столична община за нужди. Такъв е имотът, които взехме от държавата и сега го преустроихме на детска градина. Такъв имот може да се прехвърли като публична общинска собственост или държавата да го даде за безвъзмездно ползване, това го правихме", коментира Трайков.

Кметът на "Средец" също е бил изненадан от новото къртене на настилка по ремонтиращата се вече трета година малка и тясна уличка "Шишман". 

"Дори аз не бях уведомен за поредното копане, но се оказа, че щеслагат плочки с друг цвят, за да се маркират пешеходни пътеки. Този ремонт е на Столична община. Ремонтът е бил напреднал когато от МВР препоръчват да има пешеходни пътеки. От тези пътеки няма особена полза. Те са на ниво терен, шофьорите не ги виждат, а хората не ги ползват. Поисках да има неравности пред тях и очаквам това да отнеме по-малко от година и половина, както ми се е случвало за други пешеходни пътеки", разказа за тромавите процедури кметът на "Средец".

И разказа за подробности по процедурата на одобряване на искане на районен кмет за пешеходна пътека.

"Има ресорна комисия в Столична община и тя решава, решението се съгласува с НАГ, с КАТ и го дават за изпълнение на зам.-кмета по транспорт на Столична община, и после той го възлага на фирма, и тогава аз като районен кмет получавам писмо. В половината случай този срок не се спазва. На "Левски" и "Хан Крум" постоянно има катастрофи и от 2 години няма движение за поставяне на пешеходна пътека, защото било правителствено трасе", обясни  Трайков.

Според него с новото управление ще се подобри големият потенициал на ефективността на Столична община. Трайков коментира, че единият от заместниците на Васил Терзиев е арх. Любо Георгиев, предложил празните жилища в София да се дадат за управление на Столична община и всяко семейство да има по един лек автомобил, е с много сериозна експертиза. "Може да бъде полезен, но иска да се разграничат констатирането на проблемите и практиески стъпки за отстраняване. Празните жилища, са проблем, затворените комплекси и гетоизирането са проблем, огромният брой автомобили е проблем. Решения не могат да се вземат преди обсъждане на няколко нива", предупреди кметът на централния столичен район "Средец". 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (17%, 19 Гласове)
 • Няма да избере (27%, 29 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 13 Гласове)
 • Ще има нови избори (32%, 35 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (12%, 13 Гласове)
Общо гласували: 109 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Административният съд в София потвърди премахването на офиса на "......

Административен съд – София град отхвърли жалбите  против двете заповеди на Главния архитект на Столична общи...

Прочети още keyboard_arrow_right