Добротворци: Търсят се доброволци за чистенето на тавана на столичното кино "Влайкова"

Търсят се доброволци за чистенето на тавана на столичното кино "Влайкова"

Снимка: timeheroes.org

Сградата на ул. Цар Иван Асен II е най-старото действащо кино в България

С доброволен труд, ентусиазъм и голямо желание започна възстановяването на западналата сграда на едно от емблематичните кина на София - "Влайкова". Желанието и настояването да възвърне стария блясък киното на романтичната ул. Цар Иван Асен II е на артисти, интелектуалци, творци и най-вече на столичани.

Спешно трябва да ремонтира покривът на сградата, а целта първо се налага да се изчисти таванът на сградата и от община "Средец", в чийто район е киното се търсят доброволци. В инициативата за набиране на желаещи се включват и от читалище " Антон Страшимиров" и TimeHeroes.

В подпокривното пространство с години са събирани вещи и архиви, събирани там с години.
Акцията по разчистването започва на 15 май,  събота, от 9.00 - 18.00 часа и ако се налага – ще продължи и в неделя. Призивът за набиране на доброволци е публикуван във фейсбук на страницата на район "Средец", както и в сайта на timeheroes.org.

Столичното кино "Влайкова" с модерна кино машина, дарителската кампания продължава

Софийското кино "Влайкова" е най-старото действащо в България и за своя вековен опит сградата е преминала през смяна на политически режими, през всякакви инвестиционни намерения и апетити към сградата. Въпреки това и при недостиг на средства и заплахата да не съществува, продължава и до днес да работи, което го прави и толкова специално.

Доброволците ще помогнат с разглобяването, разчистването и изнасянето им на вещите и архивите на тавана. Предвидено е това да стане на верижен принцип, тъй като стълбището е тясно. Тоест, ще трябва да предаваш на следващия и така – до контейнера за боклук.

Желаещите да помогнат трябва да се подходящо облечени - удобни и стари дрехи, които смело да цапаш. Също така е важно да си оборудван с маска, ръкавици, а по желание – и шапка, тъй като помещенията са прашни. Да си носят вода, а по желание – и нещо за хапване.

Ако доброволецът е под 18 години, трябва да носи декларация за информирано съгласие от родител. желаещите могат да заявят участие в разчистването на тавана на кино "Влайкова" до 14 май т. г. на адрес - https://timeheroes.org/bg/sredec-sofia/remont-pokriv-vlaikova-2021?fbclid=IwAR3y8g2YfflNO9BONQqNkfn8cepwNZ8L_1bTXSRIJNFt_phSIK7ArVxMg2E.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (12%, 113 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (86%, 820 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 15 Гласове)
Общо гласували: 948 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Кметът на Средец участва в дискусия за защита на животните...

Кметът на район "Средец" Трайчо Трайков участва в заключителната дискусия на тема „Идеи и решения за подобряване н...

Прочети още keyboard_arrow_right