Трайчо Трайков за Къпалня "Мария Луиза": Всичко е намерения, ще гледаме в детайли, когато има нещо черно на бяло

Трайчо Трайков за Къпалня "Мария Луиза": Всичко е намерения, ще гледаме в

Снимка: Благой Цицелков, Нова телевизия

Още през януари т. г. арх. Иво Петков съобщи за ново строителство и закрит басейн в Борисовата градина

Кметът на район Средец-Столична община Трайчо Трайков коментира инвестиционните намерения на собствениците на Къпалня "Мария Луиза" за възстановяване във фейсбук. Той обеща, че ще се гледат всички детайли на проекта на собственика, когато има нещо черно на бяло.

Вчера от дружеството "Парк Мария Луиза" обявиха намеренията си за дългоочакваната инвестиция и заявиха, че ще внесат документи в НАГ за виза за поректиране.

Възстановяват къпалнята "Мария Луиза" с хотелска част за 50 млн. лв.

Обектът, който е руина е в Борисовата градина и попада на територията на Средец. В начолото на годината Трайков установи, че към къпалнята са заградени един 12 декара общински терен. Веднага предприе действия и за имотът бе издаден акт за собственост на Столична община.

Кметът на столичния "Средец" върна 12 декара от Борисовата градина на общината

"От дружеството - собственик на къпалнята "Мария Луиза" обявиха пред медии, че ще поискат виза за проектиране с цел възобновяване на дейността. Излишно е да напомням колко пъти сме поставяли въпроса за съдбата на къпалнята, като минимум задължителните условия са да няма ново строителство извън възстановяването на съществуващите обекти и да бъде гарантиран широкия обществен достъп. Засега всичко е намерения, ще гледаме в детайли, когато има нещо черно на бяло. В къпалнята миноритарно участие има и общинското дружество "Софийски имоти", а защо не е мажоритарно се надявам, че все някога ще се заинтересуват компетентните държавни органи. По-интересното в краткосрочен план е, че от дружеството са заявили, че най-накрая ще изпълнят предписанието ни да преместят оградата си навътре, след като актувахме като общинска собственост 12 декара от парка, които в момента са заградени и до които няма достъп. Обявената дата е след седмица на 21 юни - ето това е наистина добра новина!", обнадежден е кметът на централния софийски район.

Интересно е, че обявеното вчера намерение на собствениците бе съобщено от председателят на Комисията по архитектура и градоустройство на СОС арх. Иво Петков още през януари т. г., което означава, отдавна се работи по проект с ново строителство в Борисовата градина.

Арх. Иво Петков: Къпалня "Мария Луиза" ще има целогодишна зона със закрит басейн и СПА

Къпалня Мария Луиза е била собственост на Столична община, в активите на Софийски имоти. През 1999 г. Тошко Добрев, шеф на общинското дружество, заедно с Летния театър в Борисовата градина апортира обектите в съвместно дружество с ВИС 2. Придобивайки апетитните имоти новосъздаденото дружество периодично вдига капитала и така намалява стойността на дяловете на Софийски имоти. Именно затова в момента Софийски имоти има минимален дял в съвместното дружество, толкова малък, че не ги бръснат и без право на глас в управлението и при взимане на решения. 

Трайков съобщи, че скоро ще има решение и проблема с градинката пред хотел Рила, която от години е в ужасно състояние, очаквайки археологически разкопки, които все не се случват. "След като обсъдихме въпроса със зам. кмета на СО Десислава Билева тя пое инициативата и вече се работи по техническите спецификации на заданието за проектиране. Дано да видим промяна до края на мандата догодина! Иначе след малко се срещаме с областната управа за приемо-предавателния протокол за къщата на ул Иван Асен II 91. Вчера вече с експерти направихме първоначален план за възстановяването на изгорелия покрив и най-спешни работи в сградата", съобщи Трайчо Трайков.

 

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
 • Васил Терзиев (43%, 187 Гласове)
 • Ваня Григорова (36%, 160 Гласове)
 • Не подкрепям никого (13%, 55 Гласове)
 • Ще отида за гъби (9%, 38 Гласове)
Общо гласували: 440 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Големи клони затрупаха тротоари на малките 5 кьошета...

Улиците в центъра на София са перфектно почистени и са на асфалт, както и главните транспортни артерии. За сметка на тов...

Прочети още keyboard_arrow_right