В столичния "Средец" не позволиха събаряне на старинна сграда (СНИМКИ)

photo_library
 • В столичния "Средец" не позволиха събаряне на старинна сграда

  Снимка: Фейсбук

 • В столичния "Средец" не позволиха събаряне на старинна сграда

  Снимка: Фейсбук

В сградата на ул. Хан Крум 23 е детска градина, а от района са кандидатствали с проект за финнасиране на ремонт

Още една старинна сграда в София е спасена от разрушение и най терена на изникне нова лъскава сграда. Зданието е на ул. Граф Игнатиев 46, собствениците наскоро поискали становище за събаряне. Това съобщи кметът на централния софийски район Трайчо Трайков.

Поради лошото ѝ състояние стопаните поискали да я съборят, но срещнали отпор от районната администрация. "От района дадохме становище за възстановяване", категоричен е Трайков.

Вчера главният архитект Здравко Здравков представи предложения за промяна на статута на старинни сгради в центъра на София, така че да бъдат запазени и да не се разрушават, каквито намерения имат повечето от собствениците. 

"Кварталът между ул. Раковски, ул. Граф Игнатиев и бул. Патриарх Евтимий, в центъра, на който са т. н. малки пет кьошета, е един от най-чаровните и запазили автентичния си вид, в целия град. Затова съм доволен, че това е първата зона, която е на път да се сдобие с режими за опазване, след повече от година работа на експерти от НАГ и НИНКН", коментира кметът на район "Средеца".

Предложенията са внесени в Министерство на културата и се очаква да бъдат разгледани и на Експертен съвет. Давайки статут на недвижима културнна ценност старите сгради в София ще получат защита от разруха и събаряне.

"Проблемът е, че при сегашното положение, във всеки отделен случай на инвестиционни намерения е възможно да се получи колизия между теоретично допустимите намеси и реалния ефект върху облика на мястото, който може да е неприемлив (сещам се за случая с къщата на Радославов на ул. Ангел Кънчев). Затова по-добре е предварително да е ясно какво може и какво не за целия квартал, вместо да се гасят периодично пламващи пожари, а и да няма излъгани очаквания. Приветствам намерението на главния архитект на Столична община, този подход да се разшири и към други части на града, чийто облик искаме да запазим", написа в социалната мрежа Трайков.

Конкретно за зоната около малките пет кьошета се предвижда довършването на процедурата за даване на статут на 4 сгради, започнала още през 70-те, но недовършена и връщането на статута на 7 сгради, на които е бил отнет,какъвто беше и случаят с ликвидираната Двойна къща на бул. Васил Левски.

В предложенията за защита на сградите е и тази на ул. Хан Крум 23. В момента там е детска ясла и за която в район Средец направиха конструктивно обследване и вече са кандидатствали с проект за финансиране на укрепването ѝ, припомня Трайчо Трайков.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (12%, 113 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (86%, 820 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 15 Гласове)
Общо гласували: 948 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Кметът на Средец участва в дискусия за защита на животните...

Кметът на район "Средец" Трайчо Трайков участва в заключителната дискусия на тема „Идеи и решения за подобряване н...

Прочети още keyboard_arrow_right