район „Студентски“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Да се ограничили използването на фойерверки в София?
  • - Твърдо ДА (42%, 478 Гласове)
  • - Твърдо НЕ (20%, 231 Гласове)
  • - Да, защото е проблем за децата с аутизъм, домашните любимци и замърсява въздуха (21%, 241 Гласове)
  • - Не, защото е красиво и тържествено (16%, 182 Гласове)
  • - Не мога да преценя (1%, 14 Гласове)
Общо гласували: 1146 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1894
Наториха 94 дръвчета в Студентски град, Дървеница и Мусагеница (СНИМКИ)

Наториха 94 дръвчета в Студентски град, Дървеница и Мусагеница (СНИМКИ)

94 дръвчета в столичните квартали Студентски град, Дървеница и Мусагеница бяха наторени, съобщиха в социалната мрежа от район „Студентски“. От общината обясниха, че екипи на звено „Зелена система“ към районната администрация продължават с грижите за засадените преди време дървета. „В рамките на ден екипът на звеното успя да натори всяко едно от досега засадените дървета в кварталите и продължава с внимание да следи растежа им,“ споделиха от районната администрация. Припомняме, че миналата година 9500 дръвчета бяха засадени в Новата гора на София. Фиданките са част от проекта на Столична община за трансформация на пустеещи общински земи в гора. Той започна през 2017 г., а засаждането се реализира само от доброволци.

comment 0
visibility 2000
type-photo.svg
Обновиха детски площадки в "Мусагеница" и "Дървеница"

Обновиха детски площадки в "Мусагеница" и "Дървеница" (СНИМКИ)

От район "Студентски" започнаха с обновяването на детските площадки за тази година. В рамките на вчерашния ден бяха монтирани уреди за игра пред бл. 25 в „Малинова долина“,  на ул. „Кирил Попов“ в Студентски град,  между блокове 89 и 91 в кв. „Мусагеница“ и  на площадката до блокове 16 и 17 в кв. „Дървеница“.    От районната администрация апелираха в социалната мрежа децата да не се доближават до съоръженията в следващите няколко дни, тъй като все още не са стегнали и лесно могат да бъдат извадени. Когато са готови за използване, лентите на тях ще бъдат премахнати   В плана на общинските служители за цялата година са заложени акции по обновяването на всички площадки в района, както и изграждането на нови места за игра.

comment 0
visibility 2660
За следващата учебна година: 55 СУ "Петко Каравелов" с иновативен STEM цент

За другата учебна година: 55 СУ "Петко Каравелов" с иновативен STEM център

В район "Студентски" имат повод за гордост в сферата на образованието. 55 СУ „Петко Каравелов“ е одобрено  по Национална програма за изграждане на иновативен STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) център. От администрацията на района ще помогнат на училището за безпроблемното реализиране на проекта. Очаква се центърът да бъде изграден за старта на следващата учебна година.   Учениците ще имат възможност да научават нови неща и да развиват уменията си по интересен и иновативен начин, съобразно динамиката на непрекъснато развиващите се технологии. Всичко това направено с подходящите дигитални инструменти и мотивиращата среда, с които ще бъде изграден центърът.  

Реклама
comment 0
visibility 1941
Засаждат зеленина в "Дървеница", ще монтират кошчета и пейки

Засаждат зеленина в "Дървеница", ще монтират кошчета и пейки

Новата 2021 година започна повече от хубаво за жителите на  "Дървеница". Екипите на звено "Зелена система" от район "Студентски" засадиха дървета около блок 1 в квартала, съобщават от  администрацията на района в социалната мрежа.   При добри метеорологични условия ще се монтират пейки и кошчета.  

comment 0
visibility 2046
Откриха Работилница за коледна магия в Студентски град

Откриха Работилница за коледна магия в Студентски град

В Студентски град откриха „Работилница за коледна магия". Тазгодишната инициатива предизвика децата от подготвителните групи на всички детски градини в района да творят. Малчуганите реализираха креативните си идеи за коледни картички и украса. Единствената разлика тази година беше, че децата участваха в проекта от уюта на своя дом. „Творците показаха най-доброто от себе си, с което успяха да събудят коледния дух не само в семействата си, но и във всички минувачи в сградата на районната администрация,“ обясниха от район „Студентски“.

comment 0
visibility 2630
Премахнаха незаконни антипаркинг съоръжения в Студентски град (СНИМКИ)

Премахнаха незаконни антипаркинг съоръжения в Студентски град

Незаконно поставени антипаркинг съоръжения на улица "Жак Натан" в Студентски град бяха премахнати. След многобройни сигнали на живущи в района, екипи на Районен столичен инспекторат и Центъра за градска мобилност отстраниха незаконните съоражения. Процедурата се осъществи със съдействието на отдел "Одит и контрол" към район "Студентски". 

comment 0
visibility 2229
Заради чести транспортни проблеми: Ул."Проф. арх. Станчо Белковски“ стана е

Заради транспортни проблеми: Ул."Проф. арх. Станчо Белковски“ стана еднопосочна

Улица „Проф. арх. Станчо Белковски“, в отсечката пред 8 СУ и ЧОУ „Азбуки“, вече е с еднопосочно движение. Причината- зачестили сигнали от жители на „Мусагеница“ за транспортни проблеми в района на улицата. Това съобщават в социалната мрежа от администрацията на "Студентски".   Временна организация на движение на улицата е на посочения участък и до блокове № 110 и 111.   В края на миналата седмица се поставиха съответните пътни знаци, които ще регулират движението.   Временната организация предхожда въвеждането на транспортната схема за еднопосочно движение на улиците в квартала.  

comment 0
visibility 2024
Оборудват Студентски град с нови машини за почистване на шума

Оборудват Студентски град с нови машини за почистване на шума

Столичният район „Студентски“ беше оборудван с нови машини за почистване на шума. Старите и амортизирани уреди, които възпрепятстваха работния процес, са заменени с нови. Дробилка за храсти и клони, самоходни косачки, триони, пръскачки и уреди за обдухване са закупени от общината. За да могат да изпълняват задачите си по-ефективно, екипите на звено „Зелена система“ вече използват и смукачка на паднали листа.

comment 0
visibility 3176
Детска градина Приказен свят в Студентски град с основен ремонт (СНИМКИ)

Детска градина Приказен свят в Студентски град с основен ремонт (СНИМКИ)

Реконструкцията на ДГ №16 „Приказен свят“ в Студентски град върви по план, съобщиха от районната администрация в социалната мрежа. Сградата на детската градина беше единствената в района, на която трябва да се извърши основен ремонт. Строителните работи стартираха през май. Вече са завършени всички работи, свързани с укрепване на носещата конструкция на реконструираната част. В момента се изгражда външно стълбище и рампа пред северния вход на сградата, обясниха от администрацията. Двуетажните пристройки са с изградени външни ограждащи тухлени стени и монтирани дограми. Ремонтните дейности продължават.

comment 0
visibility 2182
type-photo.svg
Кастрят опасни клони в "Дървеница"

Кастрят опасни клони в "Дървеница" (СНИМКИ)

Екипите на звено "Зелена система" на район "Студентски" днес работят около блок 18 в "Дървеница". Там те подкастрят опасни клони. Така от една страна се грижат за самата растителност.   От друга се подобрява средата в района. И се намаляват евентуалните инциденти с паднали клони и пострадали хора. За това разказаха от администрацията на "Студентски" във Фейсбук.     

comment 0
visibility 4466
Студенти се цанят като хамали в Студентски град

Студенти се цанят като хамали в Студентски град

Студентски град не е опустял въпреки затворените ВУЗ-ове и ограничителните мерки срещу разпространението на COVID-19. Онлайн обучението е в разгара си и издръжката за живот в столицата не е станала по-малка. Кандидат висшистите са си в студентски град и комбинират онлайн лекции с работа. "Студенти извършват коректно хамалски и транспортни услуги в София", съобщи пред Столица.bg Надя Маркова. Младежите взимат по 20 лв. на час за човек за хамалски услуги. тарифата им за транспорт пък е 50 лв. за до 2 часа и само на територията на София. Желаещите за пренасяне на мебели, багаж и транспорт могат да се обадят на тел. 0893480394. Нощните заведения в Студентски град са затворени, но младежите сами заработват за издръжката си.

comment 0
visibility 2013
Изграждат трети паркинг за свободно ползване в „Дървеница“

Изграждат трети паркинг за свободно ползване в „Дървеница“

В столичния квартал „Дървеница“ ще бъде изграден трети паркинг за свободно ползване. В момента районната администрация работи над стартиране на процедурата по изграждане на проекта. От общината обясниха, че ако метеорологичните условия позволяват, ще стартира работата на терен. Припомняме ви, че досега в район „Студентски“ има изградени два паркинга за свободно ползване. Първият се намира срещу 55-о СУ в кв. „Дървеница“. Вторият паркинг се намира зад блок № 9 и е с капацитет над 60 места.

comment 0
visibility 1823
За 15 минути махнаха опасен стълб на кръстовището на ул. „8-ми декември“ с

За 15 минути махнаха опасен стълб на кръстовището на ул. „8-ми декември“ с ул. „Акад. Сте...

Служители от дирекция „Аварийна помощ и превенция" на Столичен инспекторат отстраниха  отстраниха за 15 минути опасен метален стълб с указателни табели. Той беше на кръстовището на ул. „8-ми декември“ с ул. „Акад. Стефан Младенов“ в район „Студентски“. Съоръжението е паднало след силна корозия в основата и е създало предпоставка за пътно транспортно произшествие. Благодарение на светкавичните действия на служителите на Аварийното звено, опасността от инциденти е предотвратена.

comment 0
visibility 2061
type-photo.svg
Още 40 незаконни постройки са махнати в "Малинова долина"

Още 40 незаконни постройки са махнати в "Малинова долина" (СНИМКИ)

Поредната акция за махане на незаконни постройки се направи тази седмица в "Малинова долина".     Екипите на терен успяха да съборят и извозят 40 различни по големина бараки. Това съобщиха от администрацията на "Студентски" в социалната мрежа.    Район "Студентски" премахна 34 ромски колиби в Малинова долина (СНИМКИ)В района акции срещу незаконни постройки, населявани предимно от роми, имаше и  миналата година. 

comment 0
visibility 14852
Мъж закла и одра агне в "Мусагеница" пред стотици свидетели

Мъж закла и одра агне в "Мусагеница" пред стотици свидетели

Кадър на заклано агне, закачено на оградата на игрище в "Мусагеница", отприщи вълна от недоволство в социалните мрежи.    Животното е било окачено на метри от прозорците на два блока. Според очевидци "жертвоприношението" е станало пред очите на многобройна публика, излязла по терасите на близките сгради, разказват от Нова телевизия. Подобни ситуации оказва се не са рядкост в квартала.   „Предполагам, че много хора са видели това действие. Явно човекът си е заклал агне за празниците”, обясни очевидец пред камерите. „Подобни дейности не трябва да се случват на публични места, на метри от детска градина. В социалните мрежи има стотици коментари по темата, но няма нито един подаден сигнал в общината или на 112”, коментира пред медията зам.-кметът на район „Студентски” Искрен Арабаджиев.   Той отправи апел към гражданите да сигнализират за нередности, дори това да е в извън работно време или в почивен ден.      

Район Студентски

Територия и население на район Студентски

Столичният район Студентски е разположен на площ от 9,135 кв. км. Това е почти 2% от площта на столицата. В пределите на район Студентски влизат  пет жилищни комплекса: ж. к. „Младост 1”,„Дървеница”,„Студентски град”, „Малинова долина”, „Мусагеница“ и „Витоша”.

Район Студентски е официално обособен през 1995 г. Населението в него е над 72 000 души. Както се вижда, район Студентски е един от новите столични райони.

Образование в район Студентски

В район Студентскиза нуждите на живеещите там, функционират шест детски градини, една ясла, една млечна кухня, 5 училища, от които две частни, едно държавно училище и две общински.

Университети в район Студентски

Логично е, че в район Студентски има голяма концентрация на висши учебни заведения.

район Студентски УНСС

В район Студентски е разположен Университетът за национално и световно стопанство, който има вече 100 годишна история. Днешният УНСС в район Студентские наследник на Свободния университет за политически и стопански науки, създаден през 1920 г.  Това е най-стария икономически университет не само в страната и в район Студентски, но и в Югоизточна Европа. През 1940 г. Свободния университет за политически и стопански науки в район Студентски става Държавно висше училище за финансови и административни науки. През 1947 г. се трансформира във Факултет за стопански и социални науки при Софийския университет.Едва през 1990 г. учебното заведение се нарича Университет за национално и световно стопанство.

На територията на район Студентски се намира и Техническия университет. Техническият университетв район Студентскинаследява първото висше техническо училище у нас. То е в групата на висшите училища, които се ползват от дарението на Евлоги Георгиев. През 1941 г. е основано Държавното висше техническо училище.

В Техническия университет в столичния район Студентски днес учат повече от 10 000 български и 1000 чужди студенти. В университета, освен традиционното редовно и задочно обучение, има и е-обучение. Много от специалностите там се изучават на английски език. Студенти и преподаватели от университета участват в редица международни конкурси и често печелят призови места.

Безспорно Техническия университет в район Студентски  има водеща роля в сферата на нанотехнологиите, енергийната ефективност, инженерния дизайн и др.

В пределите на район Студентски е разположен и Химикотехнологичния и металургичен университет. В него се обучават високо квалифицирани специалисти в сферата на химичните технологии и металургията, екологията и биотехнологиите. Университетът има модерна база за обучение.

Лесотехническият университет също се намира на територията на район Студентски. В началото е бил катедра по Частно лесовъдство към Агрономичския факултет на Софийския университет. Едва през 1953 се обособява Висш лесотехнически институт в район Студентски. От 1996 г. Лесотехническият университет разполага с  Факултет Горско стопанство, Факултет Екология и ландшафтна архитектура, Факултет Горска промишленост, Агрономически факултет, Факултет Ветеринарна медицина, Факултет Стопанско управление, Факултет Задочно и следдипломно обучение.

В район Студентски можете да намерите и Минно-геоложкия университет, който съществува от 1953 г.

район Студентски Национална спортна академия

Националната спортна академия също е разположена на територията на район Студентски. От 1942 г., когато се създава Висше училище за телесно възпитание до днес тук се подготвят изявени спортисти.

Подготовката на студнетите в Националната спортна академия в район Студентскисе извършва в три факултета: Учителски, Тренцорски и Факултет по кинезитерапия, туризъм и спортна анимация.

В район Студентски се намира Висшето училище по телекомуникации и пощи. Учебното заведение е наследник на Държавното телеграфопощенско училище, основано през 1881 г. с указ на княз Александър I. Днес във висшето учебно заведение в район Студентски учат над 1100 студенти, разпределни в няколко специалности, а именно: Безжични комуникации, Софтуерно проектиране, Компютърно администриране на софтуерни приложения, Киберсигурност на високите технологии, Мениджмънт и информационни технологии в телекомуникациите и пощите, Информационни технологии, Мобилни комуникации и Интернет,Управление на услуги, Смарт лидерство.

На територията на район Студентски се намират и филиалите на Националната художествена академия и Американския университет.

Културни забележителности в район Студентски

В район Студентски се намира църквата „Св. Георги Победоносец”. Тя е разположена на територията на ж.к. „Дървеница“. Предполага се, че храмът в район Студентские издигнат в периода 1888 – 1889 г. върху основите на стар храм или древно светилище. Иконите, които били предназначени за олтара са дело на майстори от Самоковската иконописна школа.

Друг православен храм в район Студентски е параклис „Свети Иван Рилски“. Той се намира в парка срещу УНСС.

Транспорт в район Студентски

Транспорт в район Студентски

В район Студентски се движат автобуси – № 94, 102, 280, 294 (връзка с метростанция ''Г.М. Димитров''), 413;

Извънградски автобуси – №69

Здравеопазване в район Студентски

В район Студентски функционират две поликлиники и две лаборатории. Едната поликлиника е в Студентска поликлиника, която се намира в центъра на Студентски град.

В район Студентски работи и 15 ДКЦ – Дианабад. Там е и една от най-популярните в столицата.

Спортни съоръжения в район Студентски

На територията на район Студентски се намират редица спортни обекти, които се използват активно не само от жителите на района, но и от всички столичани.

Зимния дворец на спорта в район Студентски

В район Студентски е разположен Зимния дворец на спорта. В него се практикуват зимни спортове на лед. Залата отваря врати през 1982 г. Може да поеме 4600 души. На двете ледени пързалки се провеждат тренировки и състезания по хокей на лед, фигурно пързаляне, шорттрек и др. Точно тази зала се счита за най-важния хокеен стадион в България. На него тренират клубовете по хокей на „Академик“, „Левски“, ЦСКА и др.

Скейт Парк София в район Студентски

На територията на район Студентски се намира и най-големия на Балканите Скейтпарк - "Скейт Парк София". Намира се в парк „Студентски“. В направата му Столична община инвестира 700 000 лв. Има скейт смарт покритие. На площадката могат да бъдат практикувани всички видове екстремни спортове.

В пределите на район Студентски е разположена зала „Христо Ботев“. В нея често се организират състезания и се практикуват 26 вида спорт, някои от които баскетбол, волейбол, хандбал, бадминтон, футзал, танци, спортна и художествена гимнастика, бойни изкуства, борба, вдигане на тежести и др. В спортната зала има съблекалня с гардероби и отделна зала за тенис на маса.   

Уникална картинг писта се намира в Картинг център "Дунев мотор спорт" в район Студентски. Пистата притежава специална апаратура за измерване на времето, като тази на най-известните писти за състезания.

В район Студентски има и Тенис клуб, който разполага с 12 корта. Кортовете са с разнообразни настилки. Треньорите са отлични професионалисти. Предлагат се групови и индивидуални тренировки както за деца, така и за възрастни. Всяка седмица на кортовете се организират различни турнири.

Територия и население на район Студентски

Образование в район Студентски

Университети в район Студентски

Културни забележителности в район Студентски

Транспорт в район Студентски

Здравеопазване в район Студентски

Спортни съоръжения в район Студентски

Прочетете още