район „Студентски“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (15%, 233 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (83%, 1275 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 36 Гласове)
Общо гласували: 1544 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2704
Откриват нов детски кът в район Студентски

Откриват нов детски кът в район "Студентски"

Нова детска площадка – пъстра и красива, беше изградена в столичния кв. „Витоша ВЕЦ-Симеоново“. Дейностите са реализирани от столичния район „Студентски“ на терен частна общинска собственост, съобщават от администрацията. Различните кътове в детската площадка са подходящи за деца от 3 до 12 години. Всички настилки в обекта са противоударни. Съоръжението ще бъде отворено за ползване на 26 април. Прилежащият тротоар, публична общинска собственост, ще бъде изграден по друг проект в близките месеци.

comment 0
visibility 5309
Започва изграждането на нов парк в район Студентски (СНИМКИ)

Започва изграждането на нов парк в район Студентски (СНИМКИ)

Започнаха дейностите по изграждането на парк в кв. 1, местност „Малинова долина“, съобщават от администрацията на СО-район „Студентски“. Новият парк ще бъде разположен на площ от 9 000 кв. м. Проектът включва обособяването на детски площадки за три възрастови групи, алеи с паркова мебел, кучешка площадка, места за отдих. Планирано е да бъдат изградени две чешми, както и парково осветление. Освен това предстои засаждане на различни видове дървесна растителност. Срокът за завършване на проекта е септември 2022.

comment 0
visibility 10233
„Паяк“ вдигна 40 коли в Студентски град

„Паяк“ вдигна 40 коли в Студентски град

Поредна акция по премахване на неправилно паркирани автомобили и санкциониране на водачите се проведе днес в кв. „Студентски град“, съобщават от районната администрация. 40 автомобила бяха репатрирани на наказателен паркинг. На място собственици платиха 9 глоби. Инспекторите издадоха и 45 неприсъствени фиша. Предприетите действия към неправилно паркирани автомобили са общо 103. „За съжаление, няколко часа след акцията правилата на Закона за движение по пътищата отново бяха нарушени“, коментират от администрацията на район „Студентски“. Действията се осъществяват със съдействието на Център за градска мобилност, Общинска полиция, Пътна полиция, Седмо РУ на СДВР, Регионална дирекция „Автомобилна администрация“- София и СО – район „Студентски“.

Реклама
comment 0
visibility 2653
В София: Студентски град или студентска кочина?

В София: Студентски град или студентска кочина? (СНИМКИ)

Пролет пукна и Студентски град ще се пукне от боклуци. Вятърът разнася найлонови торбички, опаковки от храни, пластмасови бутилки. Непосилно за бурята, преди седмица, обаче беше да отвее изхвърлена стара пералня. И какъвто и вятър да задуха не може да отвее натрупаните по зелените площи, градинки и междублокови пространства отпадъци, заринали квартала. Фирмата за чистота пък очевидно не може да се справи със сметоизвозването и контейнерите редовно за затрупани с отпадъци. Това е гледката в "елитния" Студентски град. Столичният район Студентски е целият в боклуци, сигнализираха пред Столица.bg жители на Студентски град. "Една кофа за боклук няма здрава. Масово са със счупени капаци, колела или изгнили. Като духне вятър и всички боклук е навън", споделя за проблема възмужена жена в социалната мрежа. А във фейсбук групата "Забелязано в Студентски град" прелива от снимки на боклук по улици, край съдове за отпадъци и зелени площи. Живея в Студентски от повече от 10 години. Сигурно в Зимбабве и Камерун е далече по-чисто. Че и голяма част от населението произхожда от да не казвам къде, е факт (и колите си карат все едно са си на село и изобщо не спазват никакви правила). Цяла Европа съм обиколил, такова бунище от боклуци по улиците няма никъде, възмущава се жител на Студентски град. В друг коментар недоволстват, защото "Студентски град просто не се почиства и това не е от днес". Човекът е поставил този проблем пред кмета  на района и обяснил, че район Студентски не се състои само от Мусагеница и Дървеница. "Имам повече от 5 сигнала за инфраструктурата и за боклуците, вече над 8 месеца съм изпратил имейл и отговарят, че казусите "се разглеждат". Явно им е много интересно да "разглеждат" как богатите и елитни студенти си трошат колите за по 3 бона в пътищата които все едно са от Ирак или Сирия. Пред блок 21А даже видях, че хората сами почнаха да ги запълват тия дупки с всякакви каманяци и чакъл", възмущават се собственици на имоти в Студентски град.

comment 0
visibility 4023
Родители в столичния Студентски са недоволни с определеното училище за I кл

Родители в столичния Студентски са недоволни с определеното училище за I клас

Родители от столичния район Студентски изразиха недоволството си от определеното училище за децата им, в което ще учат в I клас. На 26 април т. г. , за първи път чрез Информационна система за обслужване на детските заведения, подготвителните групи и първи клас в училищата, се отваря системата за класиране. Наставниците на кандидат първокласници изразиха несъгласието си пред bTV за определеното от Столична община и Студентски за училище за района. "Само на 1 улица са 60 деца включително братя и сестри. Пращат ни в Младост", заяви възмутен баща. Те настояват за 55-о училище, което е на разстояние около 3 км до Студентски град, а вместо това ще трябва да водят децата си на 6 - 7 км в Младост 2. Ще пуснем колективна жалба в МОН. Искаме да се върне нашия район към 55-о училище, за да имаме шанс за прием, защото сега то не се води прилежащо. Нямаме шанс, въпреки че сме в район Студентски, заявиха пред bTV родители от Студентски. "Решението се взе на съвместно заседание с дирекция "Образование" на Столична община и представители на 38-о и 55-о училище, беше отчетен дефицитът на места и съобщено, че с 2-годишна давност дирекция "Образование" е отнела възможността на Студентски да ползва 11-о учили в Дианабад. Реши се 38-о училище в Младост 2 да стане прилежащо за определени адреси в район Студентски. На тези деца им е дадена възможността да кандидатстват, където има свободни места, не е вярно, че нямат възможност да кандидантстват където искат. Ако бяхме насочили 700 деца към там където има 500 такива, цялото напрежение щеше да бъде върху директорите", обясни пред bTV кметът на Студентски Петко Горанов.

comment 0
visibility 2187
Деца от район Студентски пътешестваха в света на приказките

Деца от район Студентски пътешестваха в света на приказките

В столичния район „Студентски“ беше даден старт на традиционната кампания „Пролетно пробуждане“. Инициативата има за цел да срещне малки и големи в света на приказките и да провокира интерес към четенето. Събитието е по повод Международния ден на детската книга, който се чества на 2 април, съобщават от районната администрация. Заместник-кметът инж. Атанас Горов беше гост на 16 ДГ „Приказен свят“, където, чете приказки от известни български автори. Децата от подготвителните групи слушаха с интерес увлекателните истории. Накрая всеки малчуган получи като подарък красива книжка с приказки и обеща да чете повече. Служители на район „Студентски“ взеха участие и в кампанията „Походът на книгата“ в 72 ДГ „Приказка без край“. Там те гостуваха заедно с известната авторка на детски книги Катя Андонова. Децата с вълнение очакваха срещата с любимата писателка и бяха подготвили драматизация от „Феята на захарницата“. След това малките таланти рецитираха стихотворения и пяха песнички. И възпитаниците на ДГ „Приказка без край“ получиха като подарък от зам.-кмета Атанас Горов детски книжки от български автори. Проектът „Пролетно пробуждане“ е част от културния календар на Столична община.

comment 0
visibility 2262
-

За пореден път : Коне препускат по столичен булевард

За пореден път в столичния квартал "Дървеница" жителите се насладиха на романтична гледка - стадо волно галопиращи коне. Зеленото пространство между двете платна на булеварда се превърна в хиподрум за радост на част от жителите на района и на децата. Животните обаче представляват сериозна опасност за водачите, които шофират по оживения булевард.  "Много добре знаем кой е собственикът на конете", каза пред btv кметът на район "Студентски" Петко Горанов. Той допълни, че районната администрация от години се опитва да дисциплинира този гражданин, но ефектът е временен. "Не мисля, че има какво друго да направим като административна процедура спрямо това лице, очевидно санкциите не му влияят", подчерта той. Представителите на района показаха множество актове и констативни протоколи, които са съставяни на собственика на конете. Санкцията обаче е между 20 и 50 лева, което няма никакъв ефект, отбеляза кмета на района. Според него, конете трябва да бъдат отнети принудително, въпреки, че видимо са добре гледани. Конете създават опасност за преминаващите коли, както и за пешеходците. Недопустимо е в урбанизирана среда да се движат половинтонови животни, каза още кметът. Животните не се отглеждат в регламентирано стопанство, отбеляза Горанов. От БАБХ са уведомени за случая, но в разговора с районната администрация са заявили, че нямат ресурс да вземат адекватни мерки по случая - дори да бъдат иззети, животните няма къде да се отглеждат и за тях да се полагат необходимите грижи. От агенцията могат само да съдействат за намирането на собственика.

comment 0
visibility 3175
-

Жителите на "Мусагеница" възразяват срещу проекта за ПУП на квартала

Жителите на столичния квартал "Мусагеница" внасят възражения срещу проекта за подробен устройствен план – план за регулация и застрояване (ПРЗ) за преструктуриране на жилищен комплекс за м. Младост 1 – Мусагеница в граници: бул. Д-р Г. М. Димитров, бул. Климент Охридски, ул. Проф. Марко Семов, ул. 169 и ул. Въртопо, район “Студентски” - СО. В разпространено в социалните мрежи типово възражение се отбелязва, че са предвидени 15 строителни петна, от които 4 за нови жилищни сгради, 10 за нови обществени сгради и 1 петно за нова обществена сграда, заменяща съществуваща такава. Жителите отбелязват, че въпреки широкото обществено недоволство към предходните проекти на ПУП-ПРЗ за м.Младост 1 - Мусагеница, поради предвиденото застрояване в зелени площи и междублокови пространства със съоръжения за отдих и игра, все още са налице такива планове по отношение на кв. 38, кв. 39, кв. 43в, кв. 47, кв. 47а и кв. 48. Посочва се още, че съществуващите градинки и висока растителност се унищожават вследствие предвиденото разширяване на тротоарите, тъй като разширяването ще е за сметка съществуващото озеленяване. "Буди недоумение, че не са взети под внимание съществуващите тротоари-плочници пред жилищните сгради и са предвидени нови тротоари през зелените площи, често отстояващи на 2-3 метра от наличните", се отбелязва в типовото писмо. Живущите възразяват срещу предвиденото строителството на жилищна сграда в градинката между ул. “Проф Марко Семов”, бл. 93 и бл. 94 в кв. 47а. , тъй като предвиденото по ПУП-ПРЗ застрояване е в съществуваща градинка, както и срещу предвидените нови блокове в градинката на ул. "Полк. Георги Янков" в кв. 48 и в градинката между бл.84 и бл.80 в кв. 38. Жителите на квартала не са съгласни и с предвиденото построяване на детска градина в градинката между бл.82А, бл.83, бл.84, бл.85, бл.86 и читалище „Елин Пелин“. Според съставителите на възражението, новата пътна връзка между ул. Боян Дановски и бул. Д-р Г. М. Димитров ще увеличи в пъти транзитния трафик по ул. Въртопо. В писмото се отбелязва, че такава връзка е допустима, само ако се предвидят мерки за предотвратяване на транзитния трафик, каквито този план не предлага. В писмото си жителите на квартала дават своите предложения как да се подобри инфраструктурата в квартала: да се ремонтират съществуващите детски площадки и да се направят нови, да се почистят и ремонтират алеите на парковете, да се ремонтират съществуващите и да се поставят нови спортни съоръжения, да се оправят тротоарите и да се изградят такива на места, на които е нужно. Живущите настояват и да започне програма за залесяване на квартала, която да компенсира изсечените дървета през последните 10-15 години. Не на последно място, да се направят необходимите промени в ОУП на София, така че да се защитят териториите в режим ТГО от всякакви бъдещи стремежи за застрояването им, посочват те.

comment 0
visibility 2185
Пункт ще събира опасни отпадъци в район „Студентски“

Пункт ще събира опасни отпадъци в район Студентски

Жителите на столичния район „Студентски” ще имат възможност да предадат безплатно опасни отпадъци, събрани от домакинствата. За целта на 25 март ще бъде открит специален пункт, който ще се намира на паркинга на УНСС, ул. „Димитър Стефанов“ и ул. „Осми декември“. Пунктът ще работи от 8:30 до 14:30 ч. Безплатно ще се приемат следните опасни отпадъци, образувани от домакинствата: -Живак и живаксъдържащи уреди – живачни термометри, прекъсвачи и други подобни без луминесцентни лампи- Лакове и бояджийски материали- Домакински препарати и химикали- Мастила и замърсени опаковки- Фармацевтични продукти – лекарства с изтекъл срок на годност. За информация и заявки тел. 070011750

comment 0
visibility 1587
Район Студентски и БЧК с обща кампания в помощ на украинските бежанци

Район Студентски и БЧК с обща кампания в помощ на украинските бежанци

Столичният район „Студентски“ организира съвместно с БЧК благотворителна кампания в помощ на пострадалите от конфликта с Украйна. Акцията ще протече в рамките на пет дни – от 21 до 25 март, съобщават от районната администрация. Даренията ще се събират от 9:00 ч. до 17:00 ч. в заседателната зала на сградата на район „Студентски“, намираща се на адрес: жк „Студентски град“, бл. №5. Желаещите да се включат в кампанията могат да донесат всякакъв вид хигиенни материали: дезинфектанти, детски памперси, памук, марли, лепенки анкерпласт, бинт, шампоани, паста за зъби (деца, възрастни), сапуни, четки за зъби, мокри кърпи и други Всеки, които има възможност, може да помогне също чрез СМС номер 1466 (цена 1 лв.) към всички мобилни оператори, както и на банковата сметка, публикувана на сайта на БЧК.

comment 0
visibility 1988
-

Кметът на район "Студентски" в София ще проведе изнесена приемна

Днес, 17 март, кметът на столичния район "Студентски" Петко Горанов ще проведе изнесена приемна съгласно обявения график. От 18,00 до 19,00 часа на метростанция "Мусагеница" жителите на района могат да се срещнат лично с него, да зададат въпроси и да разговарят по теми, касаещи развитието на района. Изнесените приемни на кмета Петко Горанов се провеждат всеки четвъртък.  

comment 0
visibility 2013
Район „Студентски“ и БЧК със съвместна акция за украинските бежанци

Район „Студентски“ и БЧК със съвместна акция за украинските бежанци

Столичният район „Студентски“ съвместно с БЧК организират благотворителна кампания в помощ на украинските бежанци, съобщават от районната администрация. Кампанията ще продължи 5 дена – от 21 до 25 март. Даренията ще се събират в сградата на район „Студентски“, намираща се в ж.к. „Студентски град“, бл. 5. Всеки желаещ може да оставя своите дарения от 9:00 до 17:00 ч. По предписание на БЧК се събират хигиенни материали и вещи от първа необходимост: дезинфектанти, детски памперси, памук, марли, лепенки анкерпласт, бинт, шампоани, паста за зъби (деца, възрастни), сапуни, четки за зъби, мокри кърпи и други. Освен това всеки, който има възможност, може да направи парично дарение чрез SMS на номер 1466 (цена 1 лв.) към всички мобилни оператори, както и на банковата сметка на БЧК БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТУНИКРЕДИТ БУЛБАНК АДBG23UNCR76301077778563UNCRBGSF(За пострадалите от конфликта в Украйна)

comment 0
visibility 2688
-

Нов паркинг отвориха за граждани в район "Студентски"

Новият паркинг в кв. 18, м. „Дървеница“ (зад читалище „Възраждане“) вече е отворен за свободно ползване от граждани. Това съобщиха от районната администрация на район "Студентски" в София. С новия паркинг са обособени 56 паркоместа, от които две са предназначени за хора с увреждания. Допълнително ще бъде извършено изграждане на тротоар откъм ул. „Яна“ с осветяване на улицата и паркинга, както и озеленяване на терена. По този начин ще бъде завършена процедурата по облагородяване на още една „кална точка“ в района. Това е седмият нов паркинг, който се изгражда за последните две години, напомнят от района. До момента такива бяха направени: - зад УСБАЛ по онкология (59 места); - срещу 55 СУ „Петко Каравелов“ (50 места); - зад бл. 9 в кв. „Дървеница“ (50 места); - в кв. „Младост 1 – Мусагеница“ в близост до кръговото на бул „Г.М. Димитров“ (72 места); - до блок 103 в „Младост 1 – Мусагеница“ (57 места); - срещу блок 90 в „Младост 1 – Мусагеница“ (19 места).

comment 0
visibility 2008
-

В столичното 8 СУ "Васил Левски" откриха барелеф на Апостола на свободата

В навечерието на 149-тата годишнина от обесването на Апостола, в столичното 8 СУ „Васил Левски“ бе открит барелеф с портрет на патрона на училището, съобщават от общината. Барелефът е дело на талантливия художник и скулптор Ставри Калинов, а проф. Атанас Семов, който е възпитаник на училището, е направил дарението. "Сигурна съм, че ликът на Апостола ще остане в сърцата и умовете на учениците от 8. училище. Този ден ще бъде за тях и урок по родолюбие, защото трябва да помним заветите на Левски" – каза столичният кмет, която присъства на тържествената церемония по откриването на барелефа. "Вярвам, че тези млади хора ще бъдат достойните българи, които ще ни водят по верния път" – каза в обръщението си към учениците Йорданка Фандъкова. На тържествената церемония присъстваха също кметът на район „Студентски“ Петко Горанов, зам.-министърът на образованието Мария Гайдарова, директорът на Столичния Инспекторат по образование Ваня Кастрева и др.

comment 0
visibility 2042
-

Строителни дейности разрушиха улица в "Малинова долина" в София

След строителни дейности в ж.к. "Малинова долина" в София една улица в квартала е напълно унищожена, показа БНТ. Строежът е започнал миналата седмица. Само за седмица асфалтираната улица се превръща в кално пространство, по което минаването е почти невъзможно. Улицата е била изградена и се е поддържала със средства на живущите в района, за да могат да стигат безпрепятствено до домовете си. Тя обаче не е пригодена за това по нея да минава тежка техника. За една седмица е унищежен и водопроводът, който е минавал по улицата, канализацията също е спукана. "И камионите за сметоизвозване вече ще спрат да изхвърлят боклука ни, което и без това се случва веднъж седмично", каза Десислава Радева, живуща в квартала. В този квартал никой никога не ни чува, допълни тя. След разговор на живущите със строителите станало ясно, че ще пътят ще бъде оправен, но след година. За жителите в района обаче това е абсолютно неприемливо, категорични са те. Те очакват някой да вземе отношение по въпроса. Кметът на район "Студентски" е запознат с проблема, но до момента не са предприети никакви действия от негова страна, казаха живущите. От Столичен инспекторат са направили проверка и са предприели действия, направени са четири проверки на строителния обект, който се намира на ул. "Стоимен Сарафов" в район "Студентски", Съставени са два акта за непочистена ходова част на камионите и тежкотоварната техника, изпратени са и две покани за установено нарушение на юридическото лице - изпълнител на проекта, съобщиха от БНТ.

Район Студентски

Територия и население на район Студентски

Столичният район Студентски е разположен на площ от 9,135 кв. км. Това е почти 2% от площта на столицата. В пределите на район Студентски влизат  пет жилищни комплекса: ж. к. „Младост 1”,„Дървеница”,„Студентски град”, „Малинова долина”, „Мусагеница“ и „Витоша”.

Район Студентски е официално обособен през 1995 г. Населението в него е над 72 000 души. Както се вижда, район Студентски е един от новите столични райони.

Образование в район Студентски

В район Студентскиза нуждите на живеещите там, функционират шест детски градини, една ясла, една млечна кухня, 5 училища, от които две частни, едно държавно училище и две общински.

Университети в район Студентски

Логично е, че в район Студентски има голяма концентрация на висши учебни заведения.

район Студентски УНСС

В район Студентски е разположен Университетът за национално и световно стопанство, който има вече 100 годишна история. Днешният УНСС в район Студентские наследник на Свободния университет за политически и стопански науки, създаден през 1920 г.  Това е най-стария икономически университет не само в страната и в район Студентски, но и в Югоизточна Европа. През 1940 г. Свободния университет за политически и стопански науки в район Студентски става Държавно висше училище за финансови и административни науки. През 1947 г. се трансформира във Факултет за стопански и социални науки при Софийския университет.Едва през 1990 г. учебното заведение се нарича Университет за национално и световно стопанство.

На територията на район Студентски се намира и Техническия университет. Техническият университетв район Студентскинаследява първото висше техническо училище у нас. То е в групата на висшите училища, които се ползват от дарението на Евлоги Георгиев. През 1941 г. е основано Държавното висше техническо училище.

В Техническия университет в столичния район Студентски днес учат повече от 10 000 български и 1000 чужди студенти. В университета, освен традиционното редовно и задочно обучение, има и е-обучение. Много от специалностите там се изучават на английски език. Студенти и преподаватели от университета участват в редица международни конкурси и често печелят призови места.

Безспорно Техническия университет в район Студентски  има водеща роля в сферата на нанотехнологиите, енергийната ефективност, инженерния дизайн и др.

В пределите на район Студентски е разположен и Химикотехнологичния и металургичен университет. В него се обучават високо квалифицирани специалисти в сферата на химичните технологии и металургията, екологията и биотехнологиите. Университетът има модерна база за обучение.

Лесотехническият университет също се намира на територията на район Студентски. В началото е бил катедра по Частно лесовъдство към Агрономичския факултет на Софийския университет. Едва през 1953 се обособява Висш лесотехнически институт в район Студентски. От 1996 г. Лесотехническият университет разполага с  Факултет Горско стопанство, Факултет Екология и ландшафтна архитектура, Факултет Горска промишленост, Агрономически факултет, Факултет Ветеринарна медицина, Факултет Стопанско управление, Факултет Задочно и следдипломно обучение.

В район Студентски можете да намерите и Минно-геоложкия университет, който съществува от 1953 г.

район Студентски Национална спортна академия

Националната спортна академия също е разположена на територията на район Студентски. От 1942 г., когато се създава Висше училище за телесно възпитание до днес тук се подготвят изявени спортисти.

Подготовката на студнетите в Националната спортна академия в район Студентскисе извършва в три факултета: Учителски, Тренцорски и Факултет по кинезитерапия, туризъм и спортна анимация.

В район Студентски се намира Висшето училище по телекомуникации и пощи. Учебното заведение е наследник на Държавното телеграфопощенско училище, основано през 1881 г. с указ на княз Александър I. Днес във висшето учебно заведение в район Студентски учат над 1100 студенти, разпределни в няколко специалности, а именно: Безжични комуникации, Софтуерно проектиране, Компютърно администриране на софтуерни приложения, Киберсигурност на високите технологии, Мениджмънт и информационни технологии в телекомуникациите и пощите, Информационни технологии, Мобилни комуникации и Интернет,Управление на услуги, Смарт лидерство.

На територията на район Студентски се намират и филиалите на Националната художествена академия и Американския университет.

Културни забележителности в район Студентски

В район Студентски се намира църквата „Св. Георги Победоносец”. Тя е разположена на територията на ж.к. „Дървеница“. Предполага се, че храмът в район Студентские издигнат в периода 1888 – 1889 г. върху основите на стар храм или древно светилище. Иконите, които били предназначени за олтара са дело на майстори от Самоковската иконописна школа.

Друг православен храм в район Студентски е параклис „Свети Иван Рилски“. Той се намира в парка срещу УНСС.

Транспорт в район Студентски

Транспорт в район Студентски

В район Студентски се движат автобуси – № 94, 102, 280, 294 (връзка с метростанция ''Г.М. Димитров''), 413;

Извънградски автобуси – №69

Здравеопазване в район Студентски

В район Студентски функционират две поликлиники и две лаборатории. Едната поликлиника е в Студентска поликлиника, която се намира в центъра на Студентски град.

В район Студентски работи и 15 ДКЦ – Дианабад. Там е и една от най-популярните в столицата.

Спортни съоръжения в район Студентски

На територията на район Студентски се намират редица спортни обекти, които се използват активно не само от жителите на района, но и от всички столичани.

Зимния дворец на спорта в район Студентски

В район Студентски е разположен Зимния дворец на спорта. В него се практикуват зимни спортове на лед. Залата отваря врати през 1982 г. Може да поеме 4600 души. На двете ледени пързалки се провеждат тренировки и състезания по хокей на лед, фигурно пързаляне, шорттрек и др. Точно тази зала се счита за най-важния хокеен стадион в България. На него тренират клубовете по хокей на „Академик“, „Левски“, ЦСКА и др.

Скейт Парк София в район Студентски

На територията на район Студентски се намира и най-големия на Балканите Скейтпарк - "Скейт Парк София". Намира се в парк „Студентски“. В направата му Столична община инвестира 700 000 лв. Има скейт смарт покритие. На площадката могат да бъдат практикувани всички видове екстремни спортове.

В пределите на район Студентски е разположена зала „Христо Ботев“. В нея често се организират състезания и се практикуват 26 вида спорт, някои от които баскетбол, волейбол, хандбал, бадминтон, футзал, танци, спортна и художествена гимнастика, бойни изкуства, борба, вдигане на тежести и др. В спортната зала има съблекалня с гардероби и отделна зала за тенис на маса.   

Уникална картинг писта се намира в Картинг център "Дунев мотор спорт" в район Студентски. Пистата притежава специална апаратура за измерване на времето, като тази на най-известните писти за състезания.

В район Студентски има и Тенис клуб, който разполага с 12 корта. Кортовете са с разнообразни настилки. Треньорите са отлични професионалисти. Предлагат се групови и индивидуални тренировки както за деца, така и за възрастни. Всяка седмица на кортовете се организират различни турнири.

Територия и население на район Студентски

Образование в район Студентски

Университети в район Студентски

Културни забележителности в район Студентски

Транспорт в район Студентски

Здравеопазване в район Студентски

Спортни съоръжения в район Студентски

Прочетете още