Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 41 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 157 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 701
Продължава събирането на клони в Триадица

Продължава събирането на клони в Триадица

Продължиха работа по събиране и раздробяване с машина на събраните клони в междублоковите пространства на столичния район „Триадица“, съобщават от местната администрация. През изминалите дни клони бяха премахнати от: ъгъла на ул. „Бурел“ с ул. „Забърде“; рязане на пречупени клони в двора на 121 СУ „Георги Измирлиев“; при бл. 255 в ж.к. „Гоце Делчев“; зад бл. 88 в кв. „Стрелбище“, ул. „Траянови врата при Втора Английска гимназия „Томас Джеферсън“; зад бл.31 и бл.32 в кв. „Иван Вазов“; между бл. 13 и 14 в кв. „Стрелбище“; ул. „Стефан Сарафов“, бл.70. Освен това беше демонтиран остатък от метален лост при бл.3Б в жк. „Гоце Делчев“ . Почистени бяха и площадки за игра и са прочистени алеите зад бл. 48 и бл.27  на ул. „Янко Забунов“. „Оказано бе съдействие при почистването на сняг и лед по стъпала, подходи и пътеки пред ДКЦ 29 и ДКЦ 14, бул „Витоша” и ул. „Родосто“, площадка при бл.77 в „Иван Вазов“, пътеката между 73 СУ „Владислав Граматик“ и ДГ 7 „Детелина“, бул. ”Витоша“ 150“, допълват от районната администрация.

comment 0
visibility 1042
Район Триадица се обяви срещу бъдещи строежи

Район Триадица се обяви срещу бъдещи строежи

Администрацията на столичния район „Триадица“ е изпратила становище до Направление „Архитектура и градоустройство“, за да заяви, че не подкрепя и възразява срещу издадена виза за проектиране на „Високоетажна жилищна сграда, с търговски и обслужващи площи, подземни гаражи и подземен трафопост в кв. “Манастирски ливади-изток“. Предвидено е сградата да се появи на мястото на сегашната бензиностанция до обръщалото на бул. “Т. Каблешков”, съобщават от районната администрация. В позицията се подчертава, че новопроектираната сграда би създала „неблагоприятна околна среда за обитаване, поради предвидените над 14 етажа с най-висока кота на застрояване от 49.80 м.“ По мнението на архитектите на Триадица предвидените жилищни и търговски площи ще затруднят транспортно-комуникационния достъп по бул. „Тодор Каблешков“ и съседните улици. Отново с преписка към Направление „Архитектура и градоустройство“ районната администрация изразява категоричното си становище, че не подкрепя и възразява срещу представеното мотивирано предложение за издаване на виза за проектиране на сгради със смесено предназначение до мол „Парадайс“. „Констатирана е незаконосъобразност при прилагане на чл.27, ал.3 от ЗУТ, водеща до необосновано презастрояване, както и липса на транспортно-комуникационен анализ на влиянието на предложеното инвестиционно предложение в квартала. Наред с горното, районът не подкрепя и идеята ул. “Хенрих Ибсен” да добие статут на тупик при новопроектираната сграда, във връзка с което има постъпили и становища на жители на района, изразяващи опасения за затрудненото транспортно обслужване в и сега натоварения участък“, посочват от администрацията. Освен това район „Триадица“ възразява и срещу изменение на ПУП в границите на частния обект Мотописта, в който се предлага застрояване. „Сред аргументите за възражението са липса на анализ на постигнатите показатели за застрояване, липса на възможността за постигане на нормативноизискуемите паркоместа в границите на имота, както и принципната позиция отреждането “за спорт” да не се изменя“, подчертават от районната администрация.

comment 0
visibility 1221
Ремонти на улици и разширения на градини и ясли сред приоритетите на Триади

Ремонти на улици и разширения на градини и ясли сред приоритетите на Триадица за 2024

Район „Триадица“ е представил пред Столична община приоритетни обекти, които да бъдат включени в рамката на бюджет 2024 г. Част от тях са свързани с неотложни ремонти, съобщават от районната администрация. Ремонтни дейности са предвидени за: изместване на канализационна система в двора на 41 ОУ; ремонт на спортните игрища на 20 ОУ и 22 СУ, ремонт на сградата на “Лавеле” 23; ремонт на градинката около храм “Св. Вмчк. Георги Победоносец”. Заложено е също изграждане на нови улици и публична инфраструктура, в т.ч. и образователна (нов филиал на 131 ДГ “Флора”). Публикуваният за обществено обсъждане проект на бюджета на Столична община обхваща следните заложени позиции: -Проектиране и реконструкция на бул. "Ген. Скобелев", вкл. транспортния тунел при НДК - Реконструкция на ул. "Емилиян Етанев" в участъка от бул. "Тодор Каблешков" до ул. "Д-р Борис Вълчев“ - Възстановяване на детски площадки в междублокови пространства, район "Триадица" (реш. СОС 86/2023г.) в т.ч.: ж.к. "Стрелбище" при бл. 5б ; зад бл. 95; ул. „Нишава“ при блок 97 - Ремонт на комбинирана спортна площадка за футбол и баскетбол, находяща ж.к. "Гоце Делчев" до бл.41А - Изграждане на нова  ДГ за 4 яслени групи и 4 градински групи, в УПИ II - за детски комбинат, кв.76, м. "Красно село - Стрелбище- урб. бл. 32",   - 73 СУ - изграждане на нов училищен корпус на 4 етажа, спортен салон, топла връзка и частично преустройство - Детска ясла 35 - разширение за две групи - изграждане на пристройка - Детска ясла  21- разширение и реконструкция  с разкриване  на  две групи - Инвестиционен проект за ул. „Иван Кирков“, в участъка между ул. „Цанко Лавренов“ и ул. „Боян Петров“ - Изграждане на бул. “Тодор Каблешков” от ул. “Луи Айер” до бул. “Черни връх” Обектите нов корпус на 73 СУ и на 126 ОУ, както и основен ремонт на моста на ул. “Тодор Джебаров” се финансират или съфинансират по различни бюджетни механизми, със средства от Европейски съюз и държавен бюджет.

Реклама
comment 0
visibility 859
-

Конна полиция ще патрулира в големите паркове в столичния "Триадица"

Във връзка със зачестилите оплаквания на граждани за нарушаване на обществения ред на територията на големите паркове в столицата, кметът на "Триадица" Димитър Божилов е провел работна среща с отговорника на 04 РУ към СДВР за района, съобщават от администрацията.Обсъдени са теми за сигурността, процентът престъпност и разкриваемост, битови условия за кварталните полицаи, както и нарушенията по ЗДвП и тяхното санкциониране, съобщават от района. Органите на реда са представили статистика за сравнително ниска криминогенна обстановка и са деклярирали своята готовност за съдействие при необходимост.Районният кмет Божилов е поставил и темата за въвеждане на конна полиция, която да извършва патрулиране на територията на големите градски паркове - НДК, Кучешка поляна, Южен парк - трета част. Целта е да се предотвратят инцидентите в парковете и да бъде увеличена сигурността на гражданите. Районът и 04 РУ ще оптимизират и работата си по санкциониране на водачи, нарушаващи Закона за движение по пътищата, в частност - неправомерно паркиране по тротоари и зелени площи.

comment 0
visibility 913
Дезинфекцират всички контейнери и кошчета в Триадица

Дезинфекцират всички контейнери и кошчета в столичния Връбница

Всички контейнери за битови отпадъци и уличните кошчета в район „Връбница“ се дезинфекцират, след като бъде извършено тяхното обслужване, съобщават от Столичния инспекторат. Дейността по вътрешна дезинфекция е планирана и се прави по предварително одобрен график за всеки район, както в нощна, така и в дневна смяна. Работата се осъществява чрез специализиран камион със съответните препарати. От Инспектората уточняват, че днес ще бъдат дезинфекцирани всички съдове в района.  

comment 0
visibility 849
-

Започва общественото обсъждане за Зелена зона в столичния "Гоце Делчев"

В новата актова зала на 104 ОУ “Захари Стоянов” ще се проведе първото обществено обсъждане за въвеждане на "Зелена зона" в столичния кв. "Гоце Делчев", район Триадица, съобщават от районната администрация. Събитието ще е от 18,30 часа, днес, 16 януари, като ще проведе наживо, с излъчване и в социалните мрежи. В проекта е използван линеен метод за маркиране на местата, според който няма конкретен брой места, а те ще се определят в съответствие с фактическата обстановка, като ще се запазят и сега съществуващите. Престой от един час ще се заплаща 1 лв., а местните ще могат да паркират с талон, издаден от общината срещу такса. Промените ще засегнат бул. "България", бул. "Гоце Делчев", бул. "Петко Тодоров", Перловска река (вкл. бл. 261), бул. "Тодор Каблешков" на територията на Триадица. Кметът на "Триадица": Зелената зона е механизъм, който брани живущитеОчаква се промените да влязат в сила в рамките на година, ако предложението се приеме от гражданите. Предвижда се още да влезе в действие и механизмът, според който 30% от събраните приходи ще бъдат инвестирани за облагородяване или обособяване на паркинги на територията на района.    

comment 0
visibility 8417
-

Кметът на столичния "Триадица" заяви отрицателно становище за нови строежи в района

Администрацията на столичния район "Триадица" подготвя отрицателно становище по постъпило мотивирано предложение за застрояване на кучешката поляна в Южния парк на София. Това съобщават от района. Постъпило е и предложение да отпадне алеята в парка, която свързва ул. “Ген. Кирил Ботев” и бл. 12Е от Експерименталните блокове. Предложението е инициирано от собствениците на имота и предвижда изменение на застроителния план и контура на строителното петно. Искането е за увеличаване на предвиденото РЗП и изместване на наличната алея по имотни граници. От района са категорични, че становището на администрацията ще е отрицателно. Изложена е и позицията на района за недопускане или съществено редуциране на фестивалите и търговски мероприятия на територията на Южен парк, които спечелиха популярност сред гражданите и гостите на столицата в последните години, но предизвикват многобройни оплаквания на съседи заради шум, засилен трафик или конфликти с гости и участници. През изминалата седмица районът депозира поредно отрицателно становище за изменение на ПУП за застрояване в кв. “Манастирски ливади-изток”, след поискано мнение от Направление “Архитектура и градоустройство” към СО. Становището касае имот, който понастоящем е с отреждане за озеленяване и спорт.  

comment 0
visibility 2045
Триадица ще получи пари от бюджета на СО за довършване на проектите си

Триадица ще получи пари от бюджета на СО за довършване на проектите си

Всички преходни проекти на район „Триадица“ ще получат финансиране от Бюджет 2024 г. на Столична община, за да бъдат завършени, съобщават от районната администрация. Преди няколко дни кметът на „Триадица“ Димитър Божилов, заедно с колегите си от другите райони, взе участие в работна среща, организирана от СО.   Сред проектите, които ще получат финансиране са: новата детска градина в кв. “Стрелбище”, ремонтът на спортните площадки при филиала на 104 ОУ “Захари Стоянов” и тази, при бл. 41А в кв. “Гоце Делчев”. Наред с това са предвидени средства по Националния план за възстановяване и устойчивост, в рамките на който районът успешно се пребори за нов корпус за 73 СУ “Владислав Граматик”. „Налице е предвиден бюджет по национална програма, субсидирана от министерство на финансите, като включените обекти за „Триадица“ са новия корпус на 126 ОУ “П. Ю. Тодоров” и основния ремонт на ул. “Тодор Джебаров”“, допълват от районната администрация. Освен това вече започна подготовката на проектното задание за изграждане на ново основно училище в кв. “Манастирски ливади- изток”, като в поредица от срещи районът ще потърси съвет и консултации с ангажираните в сферата на образованието компетентни органи и организации. Миналата седмица кметът Божилов се срещна с председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева, която беше запозната с концепцията за изграждане на модерно основно училище на ул. “Тодор Джебаров” в кв. “Манастирски ливади-изток“, предвидено за седем паралелки първи клас. Обсъдени бяха всички съвременни тенденции в изграждането на образователна инфраструктура, като главния архитект на района предостави и данни от последната експертна среща, организирана от съсловни организации на архитектите по същата тема.  

comment 0
visibility 757
Триадица е против застрояване на кучешката поляна

Район Триадица е против застрояване на кучешката поляна

Район „Триадица“ подготвя отрицателно становище по постъпило мотивирано предложение за застрояване на кучешката поляна и отпадане на алеята, свързваща ул. “Ген. Кирил Ботев” и бл. 12Е от Експерименталните блокове, съобщават от местната администрация. Предложението, инициирано от собствениците на имота, предвижда изменение на застроителния план и контура на строителното петно, увеличаване на предвиденото РЗП и изместване на наличната алея по имотни граници. Освен това през изминалата седмица районът депозира поредно отрицателно становище за изменение на ПУП за застрояване в кв. “Манастирски ливади-изток”, след поискано мнение от Направление “Архитектура и градоустройство” към СО. Становището касае имот, който понастоящем е с отреждане за озеленяване и спорт.

comment 0
visibility 814
-

Кметът на "Триадица": Зелената зона е механизъм, който брани живущите

  Обществено обсъждане за това, дали в столичния квартал "Гоце Делчев" да бъде въведена "Зелена зона" предстои на 16 януари. Промените ще засегнат района от бул. "България", бул. "Гоце Делчев", бул. "Петко Тодоров", Перловска река (вкл. бл. 261), бул. "Тодор Каблешков" на територията на район "Триадица". Обсъждат "Зелена зона" за столичния "Гоце Делчев" По въпроса вече постъпват мнения и становища на електронната поща на районната администрация, съобщи пред БНР кметът на района Димитър Божилов. По думите му темата вълнува много хора и обществеността е много активна. Паркирането в Триадица е много сериозен проблем, отбеляза Божилов. "Хората няма къде да паркират. Коли се гарират върху зелени площи, които в последствие стават кални площи. Паркира се върху и тротоари", отбеляза той. Божилов даде пример със съседния квартал "Иван Вазов", където платеното паркиране беше въведено от 2020 г. и там този механизъм е сработил добре. "Въведе се ред. Осигуриха се повече регламентирани паркоместа. На следващо място – колите станаха по-малко", отбеляза районният кмет. Божилов припомни, че 30% от постъпленията от електронните винетки се инвестират от страна на Центъра за градска мобилност в инфраструктура и паркинги. Говорим за около 300 хил. лв. на година, отбеляза той. "Това е механизъм, който брани живущите, брани съседите и осигурява по-добри условия. На първо място обаче трябва да се завиши контролът", категоричен е кметът на Триадица. Ако това предложение получи подкрепа от гражданите, той очаква то да влезе в сила около началото на следващата година.

comment 0
visibility 1497
Обновяват детските площадки в столичните кв. Гоце Делчев и Стрелбище

Обновяват детските площадки в столичните кв. Гоце Делчев и Стрелбище

  Няколко детските площадки в столичния „Триадица“ ще бъдат напълно обновени и модернизирани, съобщават от районната администрация. Вече е започнало монтирането на съоръжения на детските кътове в ж.к. “Гоце Делчев“ зад бл. 255 и при бл. 68, по ул.“Деян Белишки“ при бл. 2-4 и в кв. „Стрелбище“ зад бл. 28. „Извършено бе почистване на площадки за игра в кв. „Иван Вазов“. Стартира поетапно почистване на площадките и в жк. „Гоце Делчев“. В същия квартал бе направен ремонт на детско съоръжение при бл. 241 и бл.242, предстои подмяна на настилката“, допълват от администрацията. Освен това през изминалата седмица зам.-кметът инж. Христо Вълчанов бе на място и в готовност да окаже съдействие при извеждането и спасяването на домашни животни от апартамент в кв. “Стрелбище“. „По стечение на фосмажорни обстоятелства котетата бяха останали без стопанин и сами и някой трябваше да се погрижи за тях. Това бе извършено със съдействието на МВР и най-вече на добри съседи. Хуманното отношение и вниманието към животните е един от основните приоритети в програмата на кмета на района Димитър Божилов и неговия екип“, посочват от район „Триадица“.  

comment 0
visibility 5961
Ще има ли парк в столичния Манастирски ливади – Изток, или отново ще се стр

Ще има ли парк в столичния Манастирски ливади – Изток, или отново ще се строи?

Районната администрация на столичния „Триадица“ е категорично против предложението за промяна на Подробен устройствен план (ПУП) в кв. „Манастирски ливади - Изток“, с което се цели терен, отреден за обособяването на парк и водни площи, да бъде застроен. Това се съобщава в седмичния бюлетин на местната администрация. „Позицията на района е, че не одобрява предвиденото изменение за жилищно строителство, с мотиви за запазване отреждането за парк и за водни площи, както и се позовава на намерението на района терените да бъдат отчуждени“, посочват от администрацията на „Триадица“. Официалното становище е представено на вниманието на главен архитект на Столична община и на Направление “Архитектура и градоустройство” към СО. Освен това през изминалата седмица зам.-кметът на „Триадица“ Руслан Баждеков и представители на Центъра за градска мобилност направиха обход на карето ул.“Емил Берсински“, „ Д.-р Стефан Сарафов“, ул.“Петко Каравелов“ и бул. “Витоша“. Дискутирани бяха вариантите за облагородяване на междублоковите пространства и създаване на по-добри условия за паркиране в режим „зелена зона“. Целта е да бъде изготвена програма за преасфалтиране, премахване на кални точки и създаване на нови паркоместа. Програмата представлява част от ежегодния инвестиционен механизъм за облагородяване на публични пространства със средства, генерирани от съответната подзона на териториите с платено паркиране.  

comment 0
visibility 1795
type-photo.svg
Видеонаблюдението в София за красота! Вандали омазаха Мемориала на жертвите

Видеонаблюдението в София за красота! Вандали омазаха Мемориала на жертвите на комунизма п...

Омазан с жълта и синя боя осъмна Мемориалът на жертвите на комунизма пред НДК на Богоявление. В нощта срещу Йордановден вандали са осквернили една от плочите с имена на загинали в борбата срещу комунизма. От район Триадица, на чиято територия е паметния комплекс, остро осъждат вандалския акт. Въпреки православния празник зам.-кметът Вълчинов и служител в администрацията веднага са отишли на място и са започнали да почистват плочата, върху която с боя са заличени изписаните имена и са издраскани с нацистки символи. С четки, шпатули и много търкане двамата представители на районната администрация са успяли да изчистят боята. Все още обаче си личи, че паметната плоча е осквернена. Живеещи около НДК казват, че това не е първото посегателство на Мемориала. Според тях това е вид отмъщение за демонтирания Паметник на Съветската армия в Княжеската градина. За съжаление към момента извършителите остават неизвестни, въпреки че в зоната има камери, които са част видеонаблюдението на Столична община.  НДК не е краен квартал, центърът е, постоянно минават хора, има камери и тези брутални вандали нищо не ги е притеснило. Очевидно са се подготвили предварително, коментираха възмутени столичани. Хората напомнят, че всеки вандалски акт - драсканици, чупене на пейки и паркова мебел, палене и т. нат се заплащат от данъкоплатците. Големият поблемът е, че вандали и хулигани остават безнаказани, а в зоната около НДК има много камери, които са част видонаблюдението на Столична община. Кой ги гледа? Сигнал за неефективността на видеотехниката подаде преди повече от година Трайчо Трайков, кмет на Средец. В неговия район няколко пъти бяха чистени стъпала и обекти в Градската градина, на мястото на мавзолея, и отново, и отново бяха драскани със спрей. В градинката на Мемориала на жертвите на комунизма има и жива охрана - от Егида. Служител разказал, че на 5 януари до 19 часа плочата не е била омазана с боя.  Кой отговаря за видеонаблюдението на София? Не е ли то към дирекция Сигурност на Столична община? Работят ли камерите или са само за красота? Кой трябва да следи мониторите в центъра за видеонаблюдение? Вандалските действия ще се увеличават, докато има безнаказани, това трябва да е ясно на всички на Московска 33, които отговарят за сигурността на София.

comment 0
visibility 826
-

Обсъждат "Зелена зона" за столичния "Гоце Делчев"

Обществените обсъждания за въвеждане на Зелена зона в кв. “Гоце Делчев” започват, съобщи кметът на столичния район Триадица Димитър Божилов. Първото обсъждане на проекта ще се проведе наживо, с излъчване в социалната мрежа, на 16.01.2024г., от 18:30 в новата актова зала (стола) на 104 ОУ “Захари Стоянов”. Проектът предвижда да се запазят съществуващите налични места за паркиране, без тези, които са в зелени площи - те ще се озеленяват или ще се включат впоследствие в зоната, като облагородени кални точки. Използван е линеен метод за маркиране на местата, според който няма конкретен брой места, а те ще се определят в съответствие с фактическата обстановка. Проектът е разработен върху регулационния план, но на места са отразени и проекти, които трябва да се случат скоро, като разширенията на “Ген. Кирил Ботев”, “Деян Белишки”, “Славовица”, пробивът на безименната улица зад бензиностанция OMV. Предвижда се да влезе в действие и механизмът, според който 30% от събраните приходи ще бъдат инвестирани за облагородяване или обособяване на паркинги на територията на района. "Отворен е прозорецът за събиране на мнения. Можете да го направите на обсъжданията, но по-лесно е да ни пишете и да изпратите становища, предложения, корекции на деловодство или на triaditza@triaditza.org. И двата метода са официални и ще получите входящ номер, което е и гаранция, че мнението ще бъде отчетено", припомня районният кмет.  

comment 0
visibility 5887
-

Строителите, изграждащи продължението на бул. „Тодор Каблешков“, получиха акт

Инспектори от район „Триадица“ съставиха акт на строителната фирма, изграждаща продължението на бул. „Тодор Каблешков“ за допуснатото замърсяване на пътното платно. Това съобщават от Столичен инспекторат. Причината е, че тежкотоварната техника излиза от обекта с непочистени гуми по ул. „Хенрих Ибсен“ и разнася кал и замърсява пътните платна. От инспектората са взели незабавни мерки за почистване и измиване на замърсените участъци от пътното платно. Проверяващите са дали и предписание за недопускане на извършеното нарушение.

Район Триадица

Територия и население на район Триадица

Столичният район Триадица заема площ от 9,8 кв. км. в пределите на район Триадица влизат жк. ”Гоце Делчев“, жк. ”Стрелбище“, жк. ”Иван Вазов“ и централна градска част, кв. ”Манастирски ливади“ I и II, жк. ”Южен парк“, западната част на кв. ”Кръстова вада“. Преди години район Триадица се е наричал Благоевски районен народен съвет. Населението на район Триадица надхвърля 65 000 души.

Транспорт в район Триадица

Транспорт в район Триадица

 Градският транспорт, който обслужва жителите на район Триадица е разнообразен. В район Триадица се движат трамваи № 1, 7, тролеи № 1, 3, 5, 6, 9, 10, 12, 19 и автобуси № 64, 72, 73, 74, 76, 83, 102, 202, 204, 604.

Здравеопазване в район Триадица

Здравеопазване в район Триадица

За здравето на живеещите на територията на район Триадица грижа имат елитни болнични заведения. В район Триадица се намира Военномедицинска академия. Когато става дума за Военномедицинска академия, всеки си мисли за невероятен професионализъм, перфекционизъм, огромен опит, модерно оборудване и отговорност. Създадена през 1891 г. като гарнизонна болница, ВМА непрекъснато се развива. Това се случва благодарение на всеотдайността и огромния професионализъм на лекарите, които работят в болничното заведение.

Неусетно ВМА в район Триадицастава високотехнологична болница, оборудвана с най-модерната медицинска техника. Там работят най-добрите лекари в страната.

На територията на район Триадица е разположена и Медицинска академия, позната и като Александровска болница. Тя е не само университетски, но и лечебен център. Тук се провежда 24-часов диагностично-лечебен процес. Болницата е база на Медицински университет София. Тук висшите медицински кадри провеждат своята специализация и следдипломна квалификация. Александровска болница започва да работи през 1879 г. Тогава  е била Софийска първостепенна болница.

В район Триадица се намира Многопрофилна болница за активно лечение по белодробни болести „Света София“ ЕАД. Тя е единствена по рода си в страната. В нея се предоставя качествена и изключително достъпна болнична помощ за лечение на белодробни заболявания.

В пределите на район Триадица е и  Университетска акушеро-гинекологична болница “Майчин дом”. Заслуга за нейното съществуване е на Княгиня Мария-Луиза Открита е през 1903 г. Днес това е една от най-модерните и добри акушеро-гинекологични болници в страната.

В район Триадицафункционира още една известна и добра болница -  болница Лозенец. МБАЛ „Свети Иван Рилски“ също се намира в район Триадица. В болницата се намира най-голямата клиника по неврохирургия в страната, както и най-голямата клиника по ревматология.Клиниката по хематология и онкология и отделението по лъчелечение с център по радиохирургия са с най-съвременно оборудване. В тях се лекуват хора от цялата страна.

Образование в район Триадица

Образование в район Триадица

В район Триадица работят 8 детски градини и 12 училища.

20 ОУ “Тодор Минков” в район Триадица е открито през 1906 г. То е специализирано в изучаването на немски и френски език.

104 ОУ “Захари Стоянов“ в район Триадица е основано през 1925 г. и е специализирано в задълбоченото изучаване на информатика и математика, както и чужди езици в начален етап от обучението в училище.

22 СОУ “Георги С. Раковски” в район Триадица е основано през 1903 г като II Софийска мъжка гимназия. В него се набляга на чуждите езици и по конкретно английски и испански език.

В район Триадица се намира и 2 АЕГ „Томас Джеферсън“. Основният език, който се изучава тук, е английски език. Допълнително учениците могат да избират немски, испански и руски.

 На територията на район Триадица е позиционирана Национална гимназия по полиграфия и фотография. Тя единствена в страната обучава кадри за полиграфията и фотографията.

Професионална гимназия по дизайн „Елисавета Вазова“ също се намира в район Триадица. На територията на район Триадица е разположена и елитната Национална търговско- банкова гимназия. Тук се изучават търговият, банково дело, електронна търговия, митническа и данъчна администрация и др.

В район Триадица се намира и Медицински университет София. Това е най-старото медицинско учебно заведения. За своя база МУ използва 13 елитни столични болници.

Читалища в район Триадица

Читалища в район Триадица

Читалищата в район Триадица са същите средища на култура и просвета, както навсякъде в страната. Четирите читалища в район Триадица са наистина средища на културата.

В читалище „Д-р Петър Берон“ в район Триадица функционират следните школи и групи Хорово общество „Христина Морфова – Български славей”, Младежки танцов състав „ЖАР” и Балетно студио „Красимира Колдамова”. Към читалището музикална школа, школа за спортни танци, школа за изобразително изкуство, професионален камерен оркестър Колегиум Музикум „Банкя”.

Читалище “Иван Денкоглу” в район Триадицае най-старото в София.

Опера и театър в район Триадица

Опера и театър в район Триадица

Тъй като район Триадица се намира в централните части на столицата, тук се намират редица театри и концертни зали.

На територията на район Триадица е разположен Националния дворец на културата. НДК приютява Нов театър, театър „Азарян“ и пространство ДНК.

В район Триадица е намерил място и Кукления театър на столицата.

Музеи и галерии в район Триадица

Музеи и галерии в район Триадица

В границите на район Триадица е разположен забележителният национален музей „Земята и хората“. Той се конкурира с много от големите музеи в световен мащаб за минералното богатство на Земята.

Национален музей за история на МВР също се намира в район Триадица. Той е създаден през 1907 г.

В район Триадица е настанен и Музей за съвременно изкуство, както и Мемориал „Гарнизонно стрелбище“. В единия от тунелите на стрелбището е разстрелян Никола Вапцаров. Днес в него се намира музей на политическото и националното помирение.

Музикален център „Борис Христов“ е разположен в район Триадица. В къщата е живял световно известния оперен певец Борис Христов. Днес, по волята на дарителя, в нея се намират арт-галерия, музейна експозиция и помещения за различни културни събития.

На територията на район Триадица се намира Артгалерия НДК. Тя е разположена на ниво -1. Галерия Париж, която се намира също в район Триадица, излага фигуративни и наивистичнипроизведения на съвременни художници.

Спортни съоръжения в район Триадица

В район Триадица има разнообразни спортни съоръжения, които са на разположение както на професионалистите, така и на гражданите.

На територията на район Триадица е  разположена Универсална спортна зала “Триадица”. В район Триадица е и Стадион „Раковски“. Той предлага 5000 седящи места. Открит е през 1955 г.

Плувен комплекс „Спартак“ също се намира в район Триадица. Комплексът има закрити и открит басейн, както и зали за фитнес, аеробика, йога, карате. На разположение на спортуващите е модерен СПА център.

Територия и население на район Триадица

Транспорт в район Триадица

Здравеопазване в район Триадица

Образование в район Триадица

Читалища в район Триадица

Опера и театър в район Триадица

Музеи и галерии в район Триадица

Спортни съоръжения в район Триадица

Прочетете още