Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
  • Николай Веселинов (23%, 88 Гласове)
  • Веселин Кирев (12%, 45 Гласове)
  • Албена Белянова (65%, 250 Гласове)
Общо гласували: 383 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 551
Столичното ОУ „Захари Стоянов“ ще има нов корпус за първокласници

Столичното ОУ „Захари Стоянов“ ще има нов корпус за първокласници

Столичното Основно училище „Захари Стоянов“ ще има нов корпус, в който да се обучават първокласниците. Постройката ще бъде в границите на имота, в който се намира съществуващото учебно заведение. Проектът вече е готов и ще бъде предаден на Министерството на образованието и науката за оценяване на финансирането. Това съобщи кметът на район „Триадица“ Димитър Божилов. Миналата седмица той се е срещнал със зам.-кмета на Столична община по направление “Европейски политики, международна дейност и туризъм” Ирина Савина, за да обсъди с нея всички подробности около финансирането и реализирането на проекта. Изграждането на новия корпус е по Плана за възстановяване и устойчивост, чрез който се отпускат средства за ремонт и реконструкция на училища.  

comment 0
visibility 1812
Камиони, разнасящи кал, ядосаха жителите на „Манастирски ливади“ (ВИДЕО)

Камиони, разнасящи кал, ядосаха жителите на „Манастирски ливади“ (ВИДЕО)

Камиони на строителна форма разнасят кал по ул. „Боян Петров“ в столичния кв. „Манастирски ливади“. За това са сигнализирали десетки граждани до кмета на район „Триадица“ Димитър Божилов. Веднага след оплакването на място са изпратени екипи на Столичния инспекторат, които са направили проверка, съставили са актове на нарушителите, а самият инвеститор е бил глобен. Той е поел ангажимент да почисти замърсения участък, но това не се е случило. Замърсяването е продължило и в съботния ден. „Осъществиха се две проверки на Инспектората (след първата не е имало резултат), наложени са нови глоби, а в ранния следобед е започнато почистване. Калта обаче е толкова много, че една водоноска няма да стигне. Заместникът ми Христо Вълчанов е отишъл на място и е забранил камионите да минават повече.“, посочва кметът Божилов. По думите му не е спазен строителният план и колите не минават през предвидения изход с автомивка. Затова проверките ще продължат и в утрешния ден. Наложило се е да бъде затворен и паркингът на намищата се в близост пицария, тъй като и оттам се разнася земна маса. „Ще следя случая лично и при следващи нарушения проектът ще бъде спрян, като за целта ще бъдат ангажирани и колегите от РДНСК и НАГ“, категоричен е Димитър Божилов.  

comment 0
visibility 738
-

Започна изграждането на спортна площадка зад 73 СУ в "Триадица"

Нова спортна площадка и стрийт-фитнес зона ще бъде изградена на ул. “Деян Белишки”, зад 73-то СУ “Владислав Граматик” в райн "Триадица" в столицата. Строителството вече е започнало. Теренът е бил предназначен за ресторант, но от районната администрация са отредили имота за озеленяване, детска площадка и спорт, разказа кметът на "Триадица" Димитър Божилов. По такъв начин е била туширана всяка възможност парцелът да се застрои. "Искрено се надявам мястото да се превърне в социална локация", добавя той. Съоръженията, които ще бъдат монтирани, са предвидени за развиване на двигателната и физическата култура на подрастващите, а стрийт-фитнесът, тип лостове, ще посрещне търсенето на подобен вид спортни площадки за квартала. Тенис масата, която и в момента се ползва, разбира се, остава, каза още районният кмет. Ще бъде обособена и алея към училището, за да се улесни и посещаването на зоната от ученици. По думите на районният кмет на мястото на кална поляна, “налазена” от неправомерно паркиращи коли, жителите на кв. “Гоце Делчев”, а и района ще получат приветливо и безопасно място, където деца и спортуващи ще споделят активности и тренировки.

Реклама
comment 0
visibility 1166
-

Махат старите азбестови бараки в столичния "Иван Вазов"

Започна обещаното премахване на азбестовите бараки, които се бяха превърнали в своеобразна язва за столичния квартал "Иван Вазов". За началото на работата по ликвидирането им съобщи кметът на район "Триадица" Димитър Божилов, който беше поел ангажимент теренът да бъде разчистен до есента. Бившите търговски помещения, които се намират между улиците "Бурел" и "Петко Каравелов" и се бяха превърнали в свърталище на клошари, са оценени като конструктивно опасни и неотговарящи на изискванията за безопасност и хигиенните норми. За тяхното състояние, лошата хигиена и смрадта, която се носи около тях, жителите от района са подавали многобройни сигнали. Азбестови бараки пълни с боклуци "ароматизират" столичния "Иван Вазов" (СНИМКИ)Предстои район "Триадица" да придобие и сградата на ъгъла с ул. ”Забърде”, съобщава още Димитър Божилов. След като това се случи, от администрацията ще обмислят варианти за облагородяване на мястото. Районният кмет е категоричен, че на терена няма да се строят нови сгради. По думите му преобладаващото мнение на живущите от района е, че на мястото трябва да има парк и детски кът. Всяко действие в тази насока обаче ще бъде съгласувано с местните жители, категоричен е Божилов.

comment 0
visibility 2327
Спряха строеж на "Шарл Шампо" и "Костенски водопад", няма документация

Спряха строеж на "Шарл Шампо" и "Костенски водопад", няма документация

От район Триадица-Столична община спряха строеж на ул. ул.“Шарл Шампо“ и ул.“Костенски водопад“. Дейностите са прекратени след проверка на терен на зам.-кмета по строителство инж. Христо Вълчанов.  След подаден сигнал до районната община е установено, че на строителния обект - жилищна сграда, няма и не е била представена задължителната строителна документация. Дейностите да спрени до представяне на изискуемите книжа, съобщават от "Триадица" в седмичния отчет. В момента обекта е на изкоп, но по проект е жилищна кооперация. Добрата новина е, че чешма на знакова място за пореден път ще бъде възстановена. От район "Триадица" ще направят възлагане за реновиране на чешмичката „Момчето с козлето“ в емблематичния за историята на София градски парк „Буката, известен ощекато Мадарската градинка. Предвижда се чешмата да бъде възстановена в автентичния й вид.През изминалата седмица е проведена работна среща за програмата на района за монтаж на нови практични и икономични градски чешми. Екипът от експерти в скулптурната и инженерна инфраструктура организира съвместно с кмета Божилов и зам.-кмета Вълчанов задание за изготвянето на калъп и доставка на 5 нови чешми. Те ще бъдат монтирани на различни точки в района - бул. “Витоша“, Южен парк II част, Кучешкия парк, и в кв. „Стрелбище“. Одобреният проект за чешма включва модул за възрастни, модул за деца и хора в неравностойно положение, както и модул за сипване на вода за домашни любимци. Продължава работата на районната администрация по поддръжка на инфраструктурата и бе възстановено осветлението на подлеза "Мотописта". Изпълнено бе и подлежи на заплащане улично осветление на ул. "Орехова гора" от "Хайдушка гора" до ул. "Нишава", както и изместването на стълба на ул. "Димитър Манов" при посолството на Република Еквадор. Изпратено бе писмо до Дирекция „Зелени системи“ за възстановяване на липсващо осветление в градинката пред входа на 22 СЕУ „ Георги С. Раковски“. Освежена бе оградата на детската площадка при бл.113 в жк. “Гоце Делчев“, където наскоро бе сменено съоръжение, съобщават от район Триадица. Кметът на района Димитър Божилов инспектира качеството  и сроковете на изпълнение на СМР на новата детска градина в кв.“Стрелбище“, предвидена за осем групи. Обект на проверката бе и общинския терен на ул. „Орехова гора“, на който се изгражда нов паркинг и тротоар. Районният кмет се увери, че пред завършек е изпълнението на асфалтирането на ул. “Чужденец“, както и асфалтирането на разширението за паркиране на същата улица. Проверен бе и ходът на ремонта по ул. „Ярослав Вешин“.

comment 0
visibility 653
-

В "Триадица" продължават ремонтите на улици

Започна подготовка за асфалтирането на цялата ул. “Чужденец“ в столичния район "Триадица", съобщават от районната администрация. Очаква се ремонтните дейности да продължат до края на седмицата. През този период ще бъде забранено преминаването и паркирането на автомобили по улицата. Продължава асфалтирането и на улиците „Орехова гора“, „Метличина поляна“, „Ясна поляна“, „ Тунджа“, „ Асен Йорданов“, „Доспат“, „Уилям Гладстон“ в района. В момента се работи и по ремонта на тротоарната настилка по ул. „Ярослав Вешин“ и ул. „Янко Забунов“ до ул. „Балша“. През миналата седмица е започнал и ремонтът на ул. „Боян Петров“ при ул. „Иван Кирков“. От районната администрация съобщават още, че продължава работата по облагородяване на калната точка при бл..23 в кв. „Стрелбище“.

comment 0
visibility 1061
-

Премахват незаконни гаражи в "Стрелбище", жителите заплашвали със саморазправа

12 незаконни гаражни клетки бяха премахнати през изминалата седмица в столичният район "Триадица". Това става ясно от седмичният отчетен бюлетин на районната администация. Екипите работиха на ул. “Косово поле“ в кв. “Стрелбище“ в София, а районният кмет Димитър Божилов и неговият заместник по строителството инж. Вълчанов бяха на терен и провериха изпълнението на задачата. "Интересното в случая не са хамалските ругатни и обиди, които отнесохме с екипа ми, нито заплахата с физическа саморазправа, а бързината, с която са били премахнати снощи куките на гаражите, за да се затрудни процеса по демонтаж", разказа районният кмет във фейсбук, като добави, че е бил обвинен в репресия, геноцид и тоталитаризъм. По думите му обаче истината е, че това е прилагане на закона и той е еднакъв за всички, дори за бившите служители в министерски съвет. "Ще продължим така до премахването на всички незаконни клетки в квартала", категоричен е Димитър Божилов. Общо над 140 незаконни гаражни клетки са премахнати до момента в различни квартали на района, отчитат от районната администрация. Вдигането на незаконните гаражни клетки ще продължи и през следващите седмици, като през тази седмица е насрочено отстраняването на още две клетки от ул. “Косово поле“.

comment 0
visibility 1610
Собственици на гаражни клетки заплашват кмета на район Триадица

Собственици на гаражни клетки заплашват кмета на район Триадица

Обиди, ругатни и заплахи към кмета на столичния район Триадица - Димитър Божилов са отправили собственици на гаражни клетки. Причината е, че днес от администрацията принудително са премахнати още 14 клетки от кв. “Стрелбище”, съобщи Божилов. Обидите и слосесната агресия не са стреснали служителите на общината и те са спазили закона и са отстранили незаконно поставените гаражни клетки.  "Интересното в случая не са хамалските ругатни и обиди, които отнесохме с екипа ми, нито заплахата с физическа саморазправа, а бързината, с която са били премахнати снощи куките на гаражите, за да се затрудни процеса по демонтаж.Обвинен бях в репресия, геноцид и тоталитаризъм", съобщи районнитя кмет. Той е категоричен, че се прилагането на закона е за всички. "В това число и за бившите служители в министерски съвет и други органи, с които бях заплашван днес. Ще продължим така до премахването на всички незаконни клетки в квартала", категоричен е районният кмет на Триадица.

comment 0
visibility 674
Ремонтират тротоара на ул. “Ярослав Вешин“ в Триадица

Ремонтират тротоара на ул. “Ярослав Вешин“ в Триадица

Продължава ремонтът на тротоара на ул. “Ярослав Вешин“ от от ул. „Янко Забунов“ до ул. „Балша“ в район Триадица-Столична община, съобщи кметът Димитър Божилов в седмичния си отчет. Готов е тротоарът на ул. “Силиврия“ от ул. „Костенски водопад“ до автомивката и вече е започнало изграждането на последната отсечка на ул. “Боян Петров“ между ул. „Иван Кирков“ и ул. „Боянски водопад“. Готова е пешеходна алея към пощенска станция 1404. Работи се по пътна настилка в участъка между ул. “Деян Белишки и ул. “Чужденец като се очаква от понеделник за започне цялостно преасфалтиране на ул .“Чужденец“. Извършват се асфалтови кърпежи по ул. “Метличина поляна“ и по ул. “Орехова гора“. Временно е преустановена работата по калната точка на ул. „Хайдушка гора“ и ул. „Орехова гора“ поради изчерпване на количествата на бетонови елементи в складовете. Очаква се до седмица подновяване на работата. "През изминалата седмица бяха подменени съоръжения на детските площадки при бл.241 и бл.113 в жк.“Гоце Делчев“. Изцяло бе обновена площадката при бл.13 в кв.“Стрелбище“. Извършен бе ремонт при бл.18 в кв.“Иван Вазов“. Подменени бяха люлките на площадката при бл.15 в кв.“Стрелбище“. Монтирана бе и нова тенис-маса на детската площадка между блокове 27А и 26 в кв. „Стрелбище“. На финален етап е изпълнението на основен ремонт на детската площадка на ул. „Йордан Йовков“ .Монтирани бяха нови съоръжения и пейки, вече има и стрийт-фитнес, а част от старите съоръжения бяха реновирани фабрично и вече имат ударопоглъщаща настилка", съобщи районният кмет. Екипи от района Триадица са прочистили и отсекли 6 броя сухи кестени на ул.“Нишава“, по резитбата на сухи клони в двора на 127 ДГ „Слънце“ на ул.“Дедеагач“. Премахнати са и счупени стъклопакети в подлеза на бул.“П.Ю. Тодоров“ и бул. „Гоце Делчев“. Районът извърши текущ ремонт на алеята от колелото на трамваите 1 и 6 към кв.“Стрелбище“. Монтирани бяха анти-паркинг колчета при магазин Шоп-а в кв. „Иван Вазов“. Стикирани бяха и десет излезли от употреба моторно-превозни средства, се казва още в отчетът.

comment 0
visibility 860
-

Напролет започва изграждане по бул. "Тодор Каблешков" в столичния Триадица

Кметът на район „Триадица“ в София Димитър Божилов и зам.-кметът инж. Христо Вълчанов проведоха работна среща със зам.-кмета на Столична община в направление “Обществено строителство“ инж. Ангел Джоргов, съобщават от районната администрация в седмичния си отчет. На срещата са били обсъдени важни за инфраструктурата на района теми, като възможностите напролет да започне изграждане по бул. “Тодор Каблешков“, до десет дни да бъде избран изпълнител за ремонта на ул. “Емилиян Станев“ и да бъде възложено изграждането на канал по ул . “Костенски водопад“. Със зам.-кмета на Столична община по направление „Финанси и здравеопазване“ Дончо Барбалов кметът на "Триадица" е обсъдил предстоящото разширяване на 21 ДЯ „Бон бон“ в кв.“Иван Вазов“. "Обсъдени бяха възможностите за реализация на разширението за две нови групи, което да стане през минимално засягане на съществуващата дървесна растителност и детски площадки", поясняват от района. Уважено е било и искането на района преди изпълнението на предвидените строителни работи да се обособят нови детски площадки в двора на заведението и да се ремонтира стряхата на съществуващата сграда. В доклада си от района отчитат и продължаващата работа по програмите за текущ ремонт. На различни локации текат ремонти на тротоарни настилки, и пешеходни пътеки, боядисани са паркови съоръжения и пейки. Възстановени са и решетките на дренажните шахти на Научния подлез на бул.“България“ и в двата подлеза на кръстовището на бул. “Пенчо Славейков“ и бул. “Витоша“.

comment 0
visibility 683
-

Ден на народните будители със Здравка Евтимова в "Перото"

По повод Деня на будителите Литературен клуб "Перото", Столична община- район "Триадица" и ИК Жанет 45 организират среща-беседа с писателката и преводач Здравка Евтимова, съобщават от районната администрация. Събитието ще се проведе в столичният литературен клуб "Перото" в НДК от 18,00 часа на 1 ноември. Здравка Евтимова е родена на 24.07.1959 г. в гр. Перник. Автор е на пет романа и осем сборника с разкази, както и на множество преводи от английски език. Носител е на множество престижни литературни награди у нас, председател на ПЕН Център България, човек с активна гражданска позиция. "Какво означава всъщност да бъдеш будител? Това означава да си способен да видиш таланта във всеки човек, когото срещнеш. Независимо дали този човек е познат, дали е приятел или съвсем непознат. Убедена съм, че всеки човек има талант. Не говорим само за това, да напише разказ или да нарисува картина. Талант е и да помогнеш на някого, да създадеш модел на рокля, да ремонтираш автомобил. Ако успееш да видиш таланта у един човек, значи ти си негов будител", казва писателката.  

comment 0
visibility 1458
Триадица ще има още една детска градина с 200 места

Триадица ще има още една детска градина с 200 места

Нова детска градина за 2 яслени и 6 градински групи ще бъде открита в район „Триадица“. 131 ДГ е изградена по Програмата за „Строителство на детски градини 2021-2023 година“, съобщават от пресцентъра на Столичния общински съвет. Район “Триадица“ е един от най-бързо разрастващите се на територията на Столичната община. В него засега функционират 8 общински детски градини, от които само в три има яслени групи. Постоянното разрастване на новите жилищни квартали „Манастирски ливади“ и „Кръстова вада“ води до увеличаване броят на децата до 3 годишна, а съществуващите яслени групи не могат да ги обхванат, поради ограничения брой места. С разкриването на новата детска градина ще се осигури прием на 46 деца в две яслени групи и 162 деца в шест градински групи. Местният парламент ще разгледа предложението на утрешното си редовно заседание. С това ще бъдат подсигурени необходимите щатни бройки и бюджет за доброто функциониране на детското заведение, както и формални процедури по предоставяне на терена и сградата.

comment 0
visibility 916
Изграждат нов паркинг, асфалтират улици и ремонтират тротоари в Триадица

Изграждат нов паркинг, асфалтират улици и ремонтират тротоари в Триадица

Нови паркоместа ще бъдат обособени на мястото на незаконните гаражни клетки в участъка между ул. „Деян Белишки и ул. “Чужденец в столичния район „Триадица“. Освен това по улицата ще бъде положена нова пътна настилка, съобщават от местната администрация. Предстои асфалтиране на няколко улици в района: ул." Гатьо Шишков" от ул. "Йосиф Брадати" до ул. "Хенрих Ибсен“; ул. "Емилиян Станев" - при кръстовището с ул. "Хенрих Ибсен“; ул. “Марин Големинов“ от бул. „Черни връх“ до ул. „Емилиян Станев“; ул. „Асен Йорданов“ от бул. “Черни връх“ до ул. „Гатьо Шишков“. Започна работа и по калната точка при бл. 23а и 22а в кв. “Стрелбище“. Наред с това стартира и ремонтът на ул. “Силиврия“ – между  ул. “Костенски водопад" и автомивката. „Прави се монтаж на пътен бордюр в участъка между ул. „Деян Белишки и ул. “Чужденец“. Извършва се ремонт на настилка /кърпеж/ при бл.102, кв. Гоце Делчев“.“, съобщават от общинската адимистрация. От там уточняват, че е в ход и ремонт на тротоарната настилка по ул. "Силиврия" при 104 ОУ „Захари Стоянов“ от „Костенски водопад“ към  хотел „Калипсо“, както и по ул. „Костенски водопад“ между „Метличина поляна и ул. „Селиврия“. Ремонтира се и уличното осветление по ул. „Цар Асен“ и ул. „Верила“. Възстановени са паднали бордюри по ул. “Златни мостове“.

comment 0
visibility 2000
Кърпят дупки и обособяват нови паркоместа в столичния Триадица

Кърпят дупки и обособяват нови паркоместа в столичния Триадица

Продължават текущите ремонти в столичния район Триадица и се поставя пътна настилка, и се оформят паркоместа на мястото на незаконните гаражни клетки. В момента се работи в участъка между ул. „Деян Белишки и ул. “Чужденец. Асфалтират се улиците по ул." Гатьо Шишков" от ул. "Йосиф Брадати" до ул. "Хенрих Ибсен“ , ул. "Емилиян Станев"- при кръстовището с ул. "Хенрих Ибсен“, ул. “Марин Големинов“ от бул. „Черни връх“ до ул. „Емилиян Станев“ , ул. „Асен Йорданов“ от бул. “Черни връх“ до ул. „Гатьо Шишков“, сочи отчетът на районния кмет Димитър Божилов за изминалата седмица. Започна работа по калната точка при бл.23а и 22 а в кв. “Стрелбище“. Стартира и ремонт на ул.“Силиврия“ между ул.“Костенски водопад и автомивката. Прави се монтаж на пътен бордюр в участъка между ул. „Деян Белишки и ул. “Чужденец“. Кърпят се дупки при бл.102 , кв. Гоце Делчев“. В ход е ремонт на тротоарната настилка по ул." Силиврия" при 104 ОУ „Захари Стоянов“ от „Костенски водопад“ към хотел „Калипсо“,както и по ул.“ Костенски водопад“ между „Метличина поляна и ул. „Селиврия“. Ремонтира се уличното осветление по ул. „Цар Асен“ и ул. „Верила“. Възстановени са паднали бордюри по ул.“Златни мостове“. Районната администрация почисти пясъчниците и достави нов пясък при бл.257, кв. “Гоце Делчев“, Ул. „ Стефан Малинов“, при бл.1, Ул. „Димитър Манов“, при бл. 14, ул. „Нишава , при бл.97, при бл.53, кв. „Стрелбище“. Почистени и допълнени са пясъчници на площадките на ул. „Боровец“ и Дедеагач“, както и на площадката при бл.231 в „Гоце Делчев“. Монтирани са два броя люлки на площадка за игра на ул. „Деян Белишки“ зад магазин Дар.

comment 0
visibility 749
-

Още един незаконен обект беше премахнат от Южния парк

Незаконен търговски обект, функциониращ на територията на Южен парк - трета част в столицата е бил премахнат. За това съобщават от районната администрация на "Триадица". Обектът е бил разположен на входа на парка от ул. "Козяк". Той е бил премахнат след двудневна организирана акция на служители от района и Столичен инспекторат. Нарушението е било констатирано след подадени сигнали от управата на парка. Нарушителите са установени, издадени са и са връчени актове, а съоръжението е премахнато доброволно. Издадени са и заповеди за принудително премахване на излезли от употреба МПС. Неизползваните автомобили ще бъдат извозени от улиците на кварталите "Стрелбище" и "Гоце Делчев" след съобщаването на актовете на собствениците, отчитат още от районната администрация.

Район Триадица

Територия и население на район Триадица

Столичният район Триадица заема площ от 9,8 кв. км. в пределите на район Триадица влизат жк. ”Гоце Делчев“, жк. ”Стрелбище“, жк. ”Иван Вазов“ и централна градска част, кв. ”Манастирски ливади“ I и II, жк. ”Южен парк“, западната част на кв. ”Кръстова вада“. Преди години район Триадица се е наричал Благоевски районен народен съвет. Населението на район Триадица надхвърля 65 000 души.

Транспорт в район Триадица

Транспорт в район Триадица

 Градският транспорт, който обслужва жителите на район Триадица е разнообразен. В район Триадица се движат трамваи № 1, 7, тролеи № 1, 3, 5, 6, 9, 10, 12, 19 и автобуси № 64, 72, 73, 74, 76, 83, 102, 202, 204, 604.

Здравеопазване в район Триадица

Здравеопазване в район Триадица

За здравето на живеещите на територията на район Триадица грижа имат елитни болнични заведения. В район Триадица се намира Военномедицинска академия. Когато става дума за Военномедицинска академия, всеки си мисли за невероятен професионализъм, перфекционизъм, огромен опит, модерно оборудване и отговорност. Създадена през 1891 г. като гарнизонна болница, ВМА непрекъснато се развива. Това се случва благодарение на всеотдайността и огромния професионализъм на лекарите, които работят в болничното заведение.

Неусетно ВМА в район Триадицастава високотехнологична болница, оборудвана с най-модерната медицинска техника. Там работят най-добрите лекари в страната.

На територията на район Триадица е разположена и Медицинска академия, позната и като Александровска болница. Тя е не само университетски, но и лечебен център. Тук се провежда 24-часов диагностично-лечебен процес. Болницата е база на Медицински университет София. Тук висшите медицински кадри провеждат своята специализация и следдипломна квалификация. Александровска болница започва да работи през 1879 г. Тогава  е била Софийска първостепенна болница.

В район Триадица се намира Многопрофилна болница за активно лечение по белодробни болести „Света София“ ЕАД. Тя е единствена по рода си в страната. В нея се предоставя качествена и изключително достъпна болнична помощ за лечение на белодробни заболявания.

В пределите на район Триадица е и  Университетска акушеро-гинекологична болница “Майчин дом”. Заслуга за нейното съществуване е на Княгиня Мария-Луиза Открита е през 1903 г. Днес това е една от най-модерните и добри акушеро-гинекологични болници в страната.

В район Триадицафункционира още една известна и добра болница -  болница Лозенец. МБАЛ „Свети Иван Рилски“ също се намира в район Триадица. В болницата се намира най-голямата клиника по неврохирургия в страната, както и най-голямата клиника по ревматология.Клиниката по хематология и онкология и отделението по лъчелечение с център по радиохирургия са с най-съвременно оборудване. В тях се лекуват хора от цялата страна.

Образование в район Триадица

Образование в район Триадица

В район Триадица работят 8 детски градини и 12 училища.

20 ОУ “Тодор Минков” в район Триадица е открито през 1906 г. То е специализирано в изучаването на немски и френски език.

104 ОУ “Захари Стоянов“ в район Триадица е основано през 1925 г. и е специализирано в задълбоченото изучаване на информатика и математика, както и чужди езици в начален етап от обучението в училище.

22 СОУ “Георги С. Раковски” в район Триадица е основано през 1903 г като II Софийска мъжка гимназия. В него се набляга на чуждите езици и по конкретно английски и испански език.

В район Триадица се намира и 2 АЕГ „Томас Джеферсън“. Основният език, който се изучава тук, е английски език. Допълнително учениците могат да избират немски, испански и руски.

 На територията на район Триадица е позиционирана Национална гимназия по полиграфия и фотография. Тя единствена в страната обучава кадри за полиграфията и фотографията.

Професионална гимназия по дизайн „Елисавета Вазова“ също се намира в район Триадица. На територията на район Триадица е разположена и елитната Национална търговско- банкова гимназия. Тук се изучават търговият, банково дело, електронна търговия, митническа и данъчна администрация и др.

В район Триадица се намира и Медицински университет София. Това е най-старото медицинско учебно заведения. За своя база МУ използва 13 елитни столични болници.

Читалища в район Триадица

Читалища в район Триадица

Читалищата в район Триадица са същите средища на култура и просвета, както навсякъде в страната. Четирите читалища в район Триадица са наистина средища на културата.

В читалище „Д-р Петър Берон“ в район Триадица функционират следните школи и групи Хорово общество „Христина Морфова – Български славей”, Младежки танцов състав „ЖАР” и Балетно студио „Красимира Колдамова”. Към читалището музикална школа, школа за спортни танци, школа за изобразително изкуство, професионален камерен оркестър Колегиум Музикум „Банкя”.

Читалище “Иван Денкоглу” в район Триадицае най-старото в София.

Опера и театър в район Триадица

Опера и театър в район Триадица

Тъй като район Триадица се намира в централните части на столицата, тук се намират редица театри и концертни зали.

На територията на район Триадица е разположен Националния дворец на културата. НДК приютява Нов театър, театър „Азарян“ и пространство ДНК.

В район Триадица е намерил място и Кукления театър на столицата.

Музеи и галерии в район Триадица

Музеи и галерии в район Триадица

В границите на район Триадица е разположен забележителният национален музей „Земята и хората“. Той се конкурира с много от големите музеи в световен мащаб за минералното богатство на Земята.

Национален музей за история на МВР също се намира в район Триадица. Той е създаден през 1907 г.

В район Триадица е настанен и Музей за съвременно изкуство, както и Мемориал „Гарнизонно стрелбище“. В единия от тунелите на стрелбището е разстрелян Никола Вапцаров. Днес в него се намира музей на политическото и националното помирение.

Музикален център „Борис Христов“ е разположен в район Триадица. В къщата е живял световно известния оперен певец Борис Христов. Днес, по волята на дарителя, в нея се намират арт-галерия, музейна експозиция и помещения за различни културни събития.

На територията на район Триадица се намира Артгалерия НДК. Тя е разположена на ниво -1. Галерия Париж, която се намира също в район Триадица, излага фигуративни и наивистичнипроизведения на съвременни художници.

Спортни съоръжения в район Триадица

В район Триадица има разнообразни спортни съоръжения, които са на разположение както на професионалистите, така и на гражданите.

На територията на район Триадица е  разположена Универсална спортна зала “Триадица”. В район Триадица е и Стадион „Раковски“. Той предлага 5000 седящи места. Открит е през 1955 г.

Плувен комплекс „Спартак“ също се намира в район Триадица. Комплексът има закрити и открит басейн, както и зали за фитнес, аеробика, йога, карате. На разположение на спортуващите е модерен СПА център.

Територия и население на район Триадица

Транспорт в район Триадица

Здравеопазване в район Триадица

Образование в район Триадица

Читалища в район Триадица

Опера и театър в район Триадица

Музеи и галерии в район Триадица

Спортни съоръжения в район Триадица

Прочетете още