Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Да се ограничили използването на фойерверки в София?
  • - Твърдо ДА (42%, 477 Гласове)
  • - Твърдо НЕ (20%, 231 Гласове)
  • - Да, защото е проблем за децата с аутизъм, домашните любимци и замърсява въздуха (21%, 240 Гласове)
  • - Не, защото е красиво и тържествено (16%, 181 Гласове)
  • - Не мога да преценя (1%, 14 Гласове)
Общо гласували: 1143 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2590
Премахнаха незаконните павилиони на бул. "Ив. Гешов"

Премахнаха незаконните павилиони на бул. "Ив. Гешов"

Незаконните павилиони до болница "Св. Иван Рилски" вече са премахнати. Последният от пет незаконни обекта е бил отстранен вчера вечерта, съобщиха за bTV от Столична община. Оголеният кабел, убил 16-годишно момче, захранвал частен павилион в двора на болница Припомняме, че  масови проверки във всички райони на Столична община започнаха след 14 февруари, когато ток от кабел от шахта, на бул. "Ив. Гешов", захранващ незаконен павилион в двора на столичната болница, уби 16-годишния Людмил. Оказа се, че кабелът, причинил смъртта на Людмил, е захранвал с електричество един от павилионите в двора на болницата.

comment 0
visibility 3143
Тиха война в "Стрелбище": Режат гуми на коли, крадат кашпи, сложени да пазя

В "Стрелбище": Режат гуми на коли, крадат кашпи, сложени да пазят от паркиране

В столичния квартал "Стрелбище" няколко коли осъмнаха със срязани гуми. Живущите в блока чули силни шумове през изминалата нощ. Някои от тях забелязали мъж с нож и паве, който избягал през тревните площи, след като нарязал гумите. И ако на други места това би било просто проява на апаши, тук хората има различно обяснения за случката. Те подозират, че вендетата е спретната заради кашпите, поставени да пазят алея пред блок от минаващите коли. Наскоро „паяк” отнесе преградите и отприщи гнева на съкооператорите. След разговор със Столична община стана ясно, че кашпите ще бъдат върнати. За абсурдния случай разказват напоително от Нова телевизия.    "Преди да бъдат върнати, се случи това. Някой води с нас тиха война. Това е алея за паркиране, всяка вечер ние си паркираме колите по този начин. На кого пречим, кой е подал жалбата? Това трябва да се намери от органите на реда. Ние по законосъобразен начин преговаряме и кашпите ни ще бъдат върнати”, разказа жителка на квартала пред камерите. „Започват вандалски прояви. Затова се намесихме и докарахме бетонни кошчета, с които да покажем, че това всъщност не е улица и през нея не могат да минават коли”, обясни зам.-кметът по строителството в район „Триадица” инж. Христо Вълчанов.  

comment 0
visibility 3219
type-photo.svg
До края на годината деца ще приема нова ясла в "Гоце Делчев"

До края на годината деца ще приема нова ясла в "Гоце Делчев" (СНИМКИ)

  Нова сграда за две яслени групи на ул. „Боянски водопад“ в  „Гоце Делчев“ е планирано да приема малчугани до края на тази година. Групите ще бъдат открити след ремонта на съществуваща общинска сграда, бивш спортен клуб на адреса. Реконструкцията е започнала на 5 май и се очаква до края на годината нещата да са финализирани. Да провери строителните работи на място отиде кметът на София Йорданка Фандъкова заедно със зам.-кмета по строителството инж. Ангел Джоргов   В момента се правят  демонтажни работи, изграждат се и преградни стени. Предстои поставяне на хидроизолация на покрива. Строителите на обекта увериха столичния кмет, че сроковете ще бъдат спазени.   Към днешна дата в "Триадица" се изгражда нова сграда за 8 групи в "Манастирски ливади". Предстои да бъде завършена до края на годината.  Започнали са и строителните дейности по изместване на топлопровода на  35 ясла, което да позволи направата на втори корпус за 4 групи и физкултурен салон.          

Реклама
comment 0
visibility 3935
От 12 юни заради ремонта на "Каблешков": Затварят за движение кръстовището

От 12 юни: Затварят за движение кръстовището при ул. "Луи Айер"

Ремонтът на бул. "Тодор Каблешков" ще промени от 12 юни движението в част от града, съобщават от район "Триадица". От събота се затваря кръстовището на "Тодор Каблешков" при ул. “Луи Айер“.Според прогноза на експертите от Столична община, затварянето ще продължи до 02.07.2020г.  Ще бъде спряно движението на превозни средства и градски транспорт в участъка от кръстовището на ул. “Луи Айер“ до ул. “Деян Белишки“. Трафикът по ул.“Луи Айер” в частта ѝ в кв.“Манастирски ливади“ ще става по обходен маршрут през ул. „Шарл Шампо“, през колелото на градския транспорт.  Последната спирка на автобуси №65 и 74 ще бъде на колелото на бул.“Тодор Каблешков“. Заради това тези линии няма да преминават по улиците "Луи Айер" или "Шарл Шампо".    

comment 0
visibility 2044
РДНСК- София: Не са намерени разрешения за ремонти и строежи на обекти до б

След кабела-убиец на "Гешов": Не са открити разрешения за ремонти и строежи на обекти

От столичната РДНСК оповестиха, че няма намерени проекти и разрешение за строеж за търговските обекти на бул. „Иван Гешов“ в София. Там, на метри от болница "Св. Иван Рилски", през февруари 16-годишно момче загина от токов удар.    Има отправено запитване до кмета на София Йорданка Фандъкова за документите, на чиято база е направен ремонтът на булеварда. Инспекцията на строителния контрол ще продължи, след като бъде представена изисканата информация.   Два месеца след драмата с кабела-убиец: Вдигат павилионите пред "Св. Иван Рилски"Арх. Шишков за трагедията с Людмил: Не е ясно как павилионът е вписан в кадастъраКабелът убиец на 16-годишното момче е пуснат със служебна бележка от "Триадица", подписан със запетая (СНИМКИ) Ето и какво се казва в съобщението от РДНСК - София:   В РДНСК - София, постъпи писмо от арх. Здравко Здравков, главен архитект на Столична община. В него е посочено, че в отдел „Архивно обслужване и дигитален архив“ при НАГ - Столична община не са открити одобрени проекти и разрешения за строеж за извършени строителни дейности и ремонти в района на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ на бул. „Акад. Иван Гешов“ в участъка между бул. „България“ и ул. „Св. Георги Софийски“ /в т. ч. ремонт на светофарна уредба/. Изключение прави издадено разрешение за строеж № Б-220/20.07.2006 г. за обект: „Преасфалтиране на бул. „Акад. Иван Гешов“ до ул. „Св. Георги Софийски“ и подмяна на уличен водопровод по източното платно от ул. „Григор Начевич“ до съществуващ водопровод“.   РДНСК - София изиска от г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, и дирекция „Управление и анализ на трафика“ - СО данни за извършени от Столична община строителни и монтажни дейности в периода 2013 г. - 2021 г. на тротоар, велоалея, светофарна уредба и др. на бул. „Акад. Иван Гешов“ пред УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. След като РДНСК - София получи изисканата информация ще предприеме съответни действия в рамките на вменените по ЗУТ компетентности и правомощия.      

comment 0
visibility 1765
Мобилен пункт за опасни отпадъци от домакинствата ще има на бул. "Арсеналск

Мобилен пункт за опасни отпадъци от домакинствата ще има на бул. "Арсеналски" 97

В район "Триадица" ще има разположен мобилен пункт за предаване на опасни отпадъци от домакинствата. Датата е 18 юни, а мястото е на бул. "Арсеналски" 97, на паркинга до светофара на кръстовището с ул. „Богатица". Пунктът ще бъде отворен от  08.30 ч. до 14.30 ч, съобщават от администрацията на "Триадица" в социалната мрежа.    Ето и какви опасни отпадъци могат да предават гражданите:    Живак и живаксъдържащи уреди  Лакове и бояджийски материали  Домакински препарати и химикали  Мастила и замърсени опаковки  Фармацевтични продукти (лекарства с изтекъл срок на годност)  

comment 0
visibility 7003
В Манастирски ливади-изток представиха проекта за линеен парк в квартала

В Манастирски ливади-изток представиха проекта за линеен парк в квартала (СНИМКИ)

Малка част от живеещите в столичния квартал Манастирски ливади-изток, район Триадица-Столична община, присъстваха на представянето на проекта за линеен парк в квартала вчера. Те харесаха презентациите за сегашното състояние на квартала с инфраструктура и паркът, който трябва да се изгради от Столична община. „Концепция за линеен парк Манастирски ливади - Изток“ предлага принципно решение за регенерация на речните корита на р. Боянска бара и р. Бара Изливо, с цел изграждане на вътрешноквартален парк със споделена, зелена среда. Идеята е инициирана от Софияплан, а изготвянето на концепцията - възложено на Vіrіdіѕ Lаndѕсаре Аrсhіtесtѕ. Разработката е базирана върху подробни анализи и картиране на съществуващото положение, публикувани в доклада „Анализ на състоянието на кв. "Манастирски ливади-изток“. На основа на този анализ Софияплан подготвя подробен план за действие с цел качествено развитие на територията. В парка ще се направи обезопасяване на речното корито, ще се озелени и ще има кътове да отдих, за децата и спорт. Съгласно предвижданията на ОУП, най-голям дял от територията на кв. „Манастирски ливади – Изток“ е предвиден за жилищно застрояване – 55%. Смесените многофункционални зони (Смф) заемат около 19,5% от територията. Терените за обществено обслужване (Оо) предвидени с ОУП се намират около нереализираното кръстовище на ул.„Костенски водопад“ и ул. „Флора“. Около реките Боянска бара и Бара Изливо се предвиждат терени за зелени връзки и озеленяване (Тзв) само 7%, които следват концепцията на плана от 2001г. за създаване на зелени клинове по поречията им, се посочва в презентацията, която бе публична вчера. Оценката на присъстващите беше, че е положен огромен труд от екипите на общинското предприятие Софияплан, София проект и Viridis Landscape Architects, които работи по проекта за парка.  

comment 0
visibility 2426
Събориха изоставена постройка на общинска земя в "Гоце Делчев"

Събориха изоставена постройка на общинска земя в "Гоце Делчев"

Съборена е изоставена постройка на общинска земя на ул.“Димитър Попниколов“ и ул.“Силиврия“  в “Гоце Делчев“. Акцията бе общо дело на Столичен инспекторат и район „Триадица". Използвана бе спонсорска техника за пролетно почистване.  Разчистен бе и теренът около имота, боклуците бяха извозени. На мястото няма да се строи, а теренът ще бъде облагороден за обществени нужди. За това информират от "Триадица" в социалната мрежа.     

comment 0
visibility 2122
Ново осветление на 2 подлеза в столичния "Триадица", започва ремонт около х

Ново осветление на 2 подлеза в столичния "Триадица", започва ремонт около храм "Св. Вмчк Г...

Два подлеза в район Триадица-Столична община са ремонтирани. Подменено е осветлението и от части на окачените тавани на пешеходните подземни връзки на бул.“България“ и бул. „Тодор Каблешков“. На подлеза на бул.“Петко Тодоров“ и „Гоце Делчев“ освен осветителните тела са възстановени и стенни преградни съоръжения. Това показва седмичният отчет на кмета на район Триадица, публикуван в социалната мрежа. В районната администрация продължава събирането и обработка на документите за компенсации на родителите, чиито деца не са класирани в общински детски градини. Заявленията се приемат до 30 април т. г. в деловодството на районното кметство на ул."Алабин" №54 или на имейл education@triaditza.org. До 5 май 2021 г. следва да се подаде и искане за изплащане на компенсациите за периода от 1 януари-31 май 2021 г. ще бъде облагородена, ремонтирана и освежена градинката около църквата  "Св. Вмчк Георги Победоносец", след като Столичния общински съвет прие доклада на  кмета на „Триадица“ Димитър Божилов. Всички дейности с материалите възлизат малко над 270 000 лв. Проектът предвижда подмяна на асфалта, на парковата мебел и на осветлението около храма. Ще се освежат и зелените пространства, както и ще се засадят нови дървета. Ще се подновят и детските съоръжения, а след съгласуване с министерство на културата ще се реновира и чешмичката до църквата.

comment 0
visibility 2124
В „Триадица“ ремонтират градинката около храма "Св. Вмчк Георги Победоносец

В „Триадица“ ремонтират градинката около храма "Св. Вмчк Георги Победоносец"

Кметът на столичния район „Триадица“ Димитър Божилов съобщи, че ще бъде извършен ремонт на градинката около храма "Св. Вмчк Георги Победоносец". Столичния общински съвет взе вчера решение по доклад на Димитър Божилов за ремонта. Кметът на столичния район обясни, че състоянието на градинката се е влошавало с всеки сезон, имало и вандалски набези. Частно лице- дарител предложило официално да извърши за своя сметка и със собствена работна ръка ремонт на парковото пространство около църквата. Ремонтните дейности възлизат малко над 270 хил. лв. и ще включват подмяна на асфалта, на парковата мебел и на осветлението около храма. Ще бъдат освежени и зелените пространства, както и ще се засадят нови дървета, обясни Божилов. Детските съоръжения ще бъдат подновени, а след съгласуване с министерство на културата ще се реновира и чешмичката до църквата.

comment 0
visibility 2034
В „Триадица“ стикираха 50 излезли от употреба автомобила

В „Триадица“ стикираха 50 излезли от употреба автомобила

В столичния район „Триадица“ бяха стикирани 50 излезли от употреба  автомобила за последните две седмици, съобщиха от районната администрация.  От началото на годината са стикирани 147 изоставени коли. Стартирани са процедури за вдигане на около 50 автомобила. От район „Триадица“ обясниха, че продължава и вдигането на автомобили от тревните площи. Районният съвет по пътна безопасност на „Триадица“ проведе заседание. Разгледани бяха предложения на СО за въвеждане на еднопосочно движение по ул.“Георги Измирлиев“ и по ул.“Траянови врата“. На дневен ред бяха поставени и въпроси на столичани, постъпили както на електронната поща на Съвета rspb@triaditza.org, така и в деловодството на районната администрация.

comment 0
visibility 2191
Два месеца след драмата с кабела-убиец: Вдигат павилионите пред болница "Св

Два месеца след драмата с кабела-убиец: Вдигат павилионите пред "Св. Иван Рилски"

Пред болница "Св. Иван Рилски" е започнало махането на павилионите, съобщават от БНТ. Вече са преместени 3 от обектите. Преди два месеца на бул. "Иван Гешов" от токов удар загина 16-годишният Людмил.    Арх. Шишков за трагедията с Людмил: Не е ясно как павилионът е вписан в кадастъра Разследване: Узаконяването на павилионите поискано от бившия шеф на "Св. Иван Рилски" Нелепият инцидент предизвика широк обществен отзвук, а прокуратурата започна разследване.   След проверка на община "Триадица" беше установено, че от шахта са изведени два кабела над земята.   

comment 0
visibility 2332
Неизвестни надраскаха жестоко паркирани коли в "Гоце Делчев"

Неизвестни надраскаха жестоко паркирани коли в "Гоце Делчев"

Паркирани коли в столичния квартал "Гоце Делчев" са станали жетва на неизвестни злосторници. Вратите и броните на машините са жестоко надраскани, разказват от Нова телевизия. Мненията на собствениците на автомобилите  са разнопосочни- едни не изключват вандализма да е дело на психопат. Други път смятат, че са част от поредната война за паркоместа в София.   „Някой е отделил доста време, за да направи това. Според съседи извършителят е жена. Разбрахме от тях, че е извадила ножче, сложила си е шапка, тъмни очила и се е опитала да рисува и да твори графити по колата. Това според мен е човек, който има нужда да се изразява по някакъв начин. Поправката на автомобили би ми струвала около 2 000 лв.”, каза пред камерата потърпевшата Дани Лалова.   Петя Димитрова също е сред засегнатите собственици на автомобили. „Не мога да си обясня защо е направено това. Приблизително по 150-200 лв. ще ми струва поправянето на детайл от колата”, коментира тя.  

comment 0
visibility 2019
От началото на годината в "Триадица": Стикирани са 136 стари коли

От началото на годината в "Триадица": Стикирани са 136 стари коли

От началото на годината в "Триадица" са открити и стикирани общо 136 стари автомобили. За днес стикираните машини са 14, съобщават от Столичен инспекторат. Тези автомобили ще бъдат преместени на площадки за временно съхраняване, ако не бъдат доброволно преместени от собствениците им в тримесечен срок. В комисиите, назначени със заповеди на районните кметове,  за старите коли, участват и представители на Столичен инспекторат.      

comment 0
visibility 2077
Финално онлайн обсъждане на проекта "Зона 30 "в „Манастирски ливади-изток"

Финално онлайн обсъждане на проекта "Зона 30 "в „Манастирски ливади-изток"

Проектът "Зона 30 "в столичния квартал „Манастирски ливади-изток" ще бъде обсъден окончателно онлайн на 16 април. То ще се проведе от 18:00 часа на дигиталната платформа city-council-sofia.webex.com. Живущи в квартала ще могат да изкажат своето мнение в безопасна за всички среда. Припомняме, че за първи път в София ще бъде въведената т. нар. “Зона 30“. Чрез изкуствени неравности и регламентиращи знаци ще бъде обособена зона, в която автомобилите да не могат да превишават скоростта 30 км/ч.  По този начин ще се повиши нивото на безопасност в „Манастирски ливади-изток".В зоната ще се отдели значителна територия за пешеходци и велосипедисти.

Район Триадица

Територия и население на район Триадица

Столичният район Триадица заема площ от 9,8 кв. км. в пределите на район Триадица влизат жк. ”Гоце Делчев“, жк. ”Стрелбище“, жк. ”Иван Вазов“ и централна градска част, кв. ”Манастирски ливади“ I и II, жк. ”Южен парк“, западната част на кв. ”Кръстова вада“. Преди години район Триадица се е наричал Благоевски районен народен съвет. Населението на район Триадица надхвърля 65 000 души.

Транспорт в район Триадица

Транспорт в район Триадица

 Градският транспорт, който обслужва жителите на район Триадица е разнообразен. В район Триадица се движат трамваи № 1, 7, тролеи № 1, 3, 5, 6, 9, 10, 12, 19 и автобуси № 64, 72, 73, 74, 76, 83, 102, 202, 204, 604.

Здравеопазване в район Триадица

Здравеопазване в район Триадица

За здравето на живеещите на територията на район Триадица грижа имат елитни болнични заведения. В район Триадица се намира Военномедицинска академия. Когато става дума за Военномедицинска академия, всеки си мисли за невероятен професионализъм, перфекционизъм, огромен опит, модерно оборудване и отговорност. Създадена през 1891 г. като гарнизонна болница, ВМА непрекъснато се развива. Това се случва благодарение на всеотдайността и огромния професионализъм на лекарите, които работят в болничното заведение.

Неусетно ВМА в район Триадицастава високотехнологична болница, оборудвана с най-модерната медицинска техника. Там работят най-добрите лекари в страната.

На територията на район Триадица е разположена и Медицинска академия, позната и като Александровска болница. Тя е не само университетски, но и лечебен център. Тук се провежда 24-часов диагностично-лечебен процес. Болницата е база на Медицински университет София. Тук висшите медицински кадри провеждат своята специализация и следдипломна квалификация. Александровска болница започва да работи през 1879 г. Тогава  е била Софийска първостепенна болница.

В район Триадица се намира Многопрофилна болница за активно лечение по белодробни болести „Света София“ ЕАД. Тя е единствена по рода си в страната. В нея се предоставя качествена и изключително достъпна болнична помощ за лечение на белодробни заболявания.

В пределите на район Триадица е и  Университетска акушеро-гинекологична болница “Майчин дом”. Заслуга за нейното съществуване е на Княгиня Мария-Луиза Открита е през 1903 г. Днес това е една от най-модерните и добри акушеро-гинекологични болници в страната.

В район Триадицафункционира още една известна и добра болница -  болница Лозенец. МБАЛ „Свети Иван Рилски“ също се намира в район Триадица. В болницата се намира най-голямата клиника по неврохирургия в страната, както и най-голямата клиника по ревматология.Клиниката по хематология и онкология и отделението по лъчелечение с център по радиохирургия са с най-съвременно оборудване. В тях се лекуват хора от цялата страна.

Образование в район Триадица

Образование в район Триадица

В район Триадица работят 8 детски градини и 12 училища.

20 ОУ “Тодор Минков” в район Триадица е открито през 1906 г. То е специализирано в изучаването на немски и френски език.

104 ОУ “Захари Стоянов“ в район Триадица е основано през 1925 г. и е специализирано в задълбоченото изучаване на информатика и математика, както и чужди езици в начален етап от обучението в училище.

22 СОУ “Георги С. Раковски” в район Триадица е основано през 1903 г като II Софийска мъжка гимназия. В него се набляга на чуждите езици и по конкретно английски и испански език.

В район Триадица се намира и 2 АЕГ „Томас Джеферсън“. Основният език, който се изучава тук, е английски език. Допълнително учениците могат да избират немски, испански и руски.

 На територията на район Триадица е позиционирана Национална гимназия по полиграфия и фотография. Тя единствена в страната обучава кадри за полиграфията и фотографията.

Професионална гимназия по дизайн „Елисавета Вазова“ също се намира в район Триадица. На територията на район Триадица е разположена и елитната Национална търговско- банкова гимназия. Тук се изучават търговият, банково дело, електронна търговия, митническа и данъчна администрация и др.

В район Триадица се намира и Медицински университет София. Това е най-старото медицинско учебно заведения. За своя база МУ използва 13 елитни столични болници.

Читалища в район Триадица

Читалища в район Триадица

Читалищата в район Триадица са същите средища на култура и просвета, както навсякъде в страната. Четирите читалища в район Триадица са наистина средища на културата.

В читалище „Д-р Петър Берон“ в район Триадица функционират следните школи и групи Хорово общество „Христина Морфова – Български славей”, Младежки танцов състав „ЖАР” и Балетно студио „Красимира Колдамова”. Към читалището музикална школа, школа за спортни танци, школа за изобразително изкуство, професионален камерен оркестър Колегиум Музикум „Банкя”.

Читалище “Иван Денкоглу” в район Триадицае най-старото в София.

Опера и театър в район Триадица

Опера и театър в район Триадица

Тъй като район Триадица се намира в централните части на столицата, тук се намират редица театри и концертни зали.

На територията на район Триадица е разположен Националния дворец на културата. НДК приютява Нов театър, театър „Азарян“ и пространство ДНК.

В район Триадица е намерил място и Кукления театър на столицата.

Музеи и галерии в район Триадица

Музеи и галерии в район Триадица

В границите на район Триадица е разположен забележителният национален музей „Земята и хората“. Той се конкурира с много от големите музеи в световен мащаб за минералното богатство на Земята.

Национален музей за история на МВР също се намира в район Триадица. Той е създаден през 1907 г.

В район Триадица е настанен и Музей за съвременно изкуство, както и Мемориал „Гарнизонно стрелбище“. В единия от тунелите на стрелбището е разстрелян Никола Вапцаров. Днес в него се намира музей на политическото и националното помирение.

Музикален център „Борис Христов“ е разположен в район Триадица. В къщата е живял световно известния оперен певец Борис Христов. Днес, по волята на дарителя, в нея се намират арт-галерия, музейна експозиция и помещения за различни културни събития.

На територията на район Триадица се намира Артгалерия НДК. Тя е разположена на ниво -1. Галерия Париж, която се намира също в район Триадица, излага фигуративни и наивистичнипроизведения на съвременни художници.

Спортни съоръжения в район Триадица

В район Триадица има разнообразни спортни съоръжения, които са на разположение както на професионалистите, така и на гражданите.

На територията на район Триадица е  разположена Универсална спортна зала “Триадица”. В район Триадица е и Стадион „Раковски“. Той предлага 5000 седящи места. Открит е през 1955 г.

Плувен комплекс „Спартак“ също се намира в район Триадица. Комплексът има закрити и открит басейн, както и зали за фитнес, аеробика, йога, карате. На разположение на спортуващите е модерен СПА център.

Територия и население на район Триадица

Транспорт в район Триадица

Здравеопазване в район Триадица

Образование в район Триадица

Читалища в район Триадица

Опера и театър в район Триадица

Музеи и галерии в район Триадица

Спортни съоръжения в район Триадица

Прочетете още