Кметът на „Триадица“ е против строежа на сгради без канализация в Кръстова вада и Манастирски ливади

Кметът на „Триадица“ постави важни за района въпроси в МРРБ

Снимка: Фейсбук

На среща в МРРБ Димитър Божилов постави важни зда района проблеми

Кметът на столичния район "Триадица" Димитър Божилов се е включил в работна среща, инициирана от министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, съобщават от районната администрация.

В разговора са участвали също кметове на други столични райони - Средец, Слатина, Лозенец, Студентски както и общински съветници в СОС от Демократична България.

Сред проблемите, които Димитър Божилов е поставил за разглеждане, е въпросът за етажни сгради, които могат да бъдат одобрявани по силата на ЗУТ с изгребни ями, вместо с канализация.

„Темата касае кварталите Манастирски ливади – изток и Кръстова вада – запад, като принципната позиция на района е да не разрешава такива строежи. Това вече ще залегне и в закона, като от МРРБ се съгласиха с тезата ми, че правилото за изгребни ями може да важи само за еднофамилни сгради и предстоящото изменение на ЗУТ ще засегне и този въпрос“, съобщава кметът от Фейсбук страницата си.

По време на среща е бил разгледан и въпросът с паркоместата на подемни механизми.

„Идеята на района за санкциониране на сгради, в които механизмите за осигуряване на достатъчен брой места са премахнати след приемане на сградата, бе посрещната с интерес, но за налагане на по-сериозни санкционни мерки МРРБ ще се допита до заинтересованите групи - съсловията на архитектите и строителите“, уточнява Димитър Божилов.

Друга тема, която е била поставена пред регионалния министър, е за жилищен блок "Български художник" в жк.“Гоце Делчев“.

„В присъствието на директора на ДНСК отправих апел към министъра за съдействие по сложния казус с въвеждането в експлоатация на жилищната сграда, обитавана от стотици граждани, които в момента заплащат непосилни сметки за промишлен ток“, казва кметът на район „Триадица“.

Той допълва, че се е стигнало до решение да се предложи на МРРБ сформирането на междуведомствена работна група от района, в която да влизат представители на ресорното министерство, на ДНСК и на Столична община - НАГ, за да може по-бързо да се стигне до решаването на проблема.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 148 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 967 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 21 Гласове)
Общо гласували: 1136 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Граждани се обявиха срещу строежа на детска градина в столичния "......

Няма ненаказано добро! Това важи с пълна сила и за група граждани, които вчера и днес се обявиха срещу строежа на нова д...

Прочети още keyboard_arrow_right