Кметът на Триадица пред Столица.bg: Обособихме общински терен на ул. „Т. Джебаров“, ще строим училище

Кметът на Триадица пред Столица.bg: Обособихме общински терен на ул. „Т. Дж

Снимка: Столица.bg

Дарителят за ремонта около храм „Св. Вмчк. Георги Победоносец“ не спази ангажимента си, съобщи Димитър Божилов

Димитър Божилов беше преизбран за кмет на район „Триадица“ още на първи тур. Столичани му гласуваха доверие, което районният кмет приема с благодарност, но и с огромна отговорност. За целите, за проектите и за предстоящата работа през новия четиригодишен мандат Димитър Божилов говори пред Столица.bg

-Господин Божилов, честито – Вие спечелихте изборите за кмет на район „Триадица“ още на първи тур и отново сте начело на един от най- атрактивните, но и сложни като инфраструктура райони на столицата.

- Благодаря! Изборите вече са зад гърба ни и предизвикателствата предстоят. Но не мога да не се възползвам от възможността отново да благодаря на всички, които ме подкрепиха и дадоха тази изключително важна оценка за работата, която вършим – екипът ми и аз.


- Кое е първото нещо, което ще направите в продължение на Вашата работа до момента?

- Да си планирам добре приемните дни – има наплив. Продължавам и инициативата „Къде се чакаме“ – срещам се с граждани на района на терен, обикновено сутрин рано. Така може на спокойствие и „за загрявка“ на работните ни дни да видим и обсъдим на място проблемните точки в кварталите ни. Приключват и административните работи по възлагането на различни важни проекти – те отнемат доста време и се надявам да спазим добър ритъм на работа: от хартията до строителния обект е дълъг и труден път, който обикновено обезкуражава, но без който не може.


- Имате планове да построите ново училище в кв. “Манастирски ливади-изток“. Бихте ли казали за читателите на „Столица“ колко голямо предвиждате да е, каква ще е визията му и колко деца ще може да приеме?

- Голямата ми цел е този обект да бъде стартиран с първа копка в началото на 2025-та година. След като успяхме да обособим общински терен на ул. „Тодор Джебаров“, стигнахме до заключение, че там може да се изгради модерна и удобна сграда. Тя ще може да поеме нуждите за седем паралелки за първолаци, ще разполага със спортен салон, достатъчно голям двор, задължителната достъпна среда, кухня и стол, както и висок клас на енергийна ефективност. Това разбира се са първоначални данни, защото предстои конкурс за проект – искрено се надявам на широк интерес и активно участие, защото искам това училище да впечатлява. Както нашият район като цяло.


- Строите нова детска градина в кв. “Стрелбище“ – докъде стигнаха нещата и с какво ще се отличава от останалите в района? Бихте ли допълнили кога се очаква да заработи?

- Към момента се монтира външната облицовка на сградата, налице е изградена електромрежа, има вода и канализация. Напредва и снабдяването с топлоенергия, като напролет предстои да се реализира и средата около градината – детски площадки, озеленяване и новите две спортни игрища за свободен достъп до обекта. Крайният срок е месец май догодина и засега нямам индикации да не се спази – графикът се следи стриктно всяка седмица. За мен доста по-важен е въпросът с кадрите, които ще трябва да бъдат наети, за да може градината да заработи. Като че ли последните месеци неразумно се водеше кампания кой колко детски градини ще построи, вместо да се зададе въпросът кой всъщност ще работи в тях след това. Проблемът с недостига на служители за детските градини и медицински сестри е изключително остър и искрено се надявам да се намери общо решение. Знам, че в „Триадица“ ще се справим, но според мен не трябва да мислим териториално, а за целия град. В крайна сметка всичко се прави за децата на София.


- Районът има амбициозен проект за изграждане на нов модерен корпус към 73 СУ „Владислав Граматик“. Как ще изглежда и с какво ще облекчи приема и работата на училището?

- Историята на проекта е интересна, защото успяхме да се включим в механизма за европейско финансиране буквално в последната минута. И тук не говоря за района, а за Столична община като цяло, за което мисля, че „Триадица“ изигра важна роля в положителен аспект. Важното е, че обектът е на картата на инвестиционната програма и като такъв ще бъде приоритизиран във всяко отношение. Новият корпус ще разполага с достатъчен брой класни стаи, за да може училището да премине към едносменен режим на обучение. Предвидени са нов спортен салон, съблекални и топла връзка към съществуващата сграда, която добавя едновременно практичен, но и футуристичен вид на проекта. Интересен нюанс е и амфитеатралната сцена на гърба на корпуса, която ще предложи възможност за артистични прояви на възпитаниците на 73 СУ – щастлив съм, че и духовното ще има поле за изява.


- Докъде стигна идеята Ви за нов корпус към 126 ОУ „Петко Ю. Тодоров“?

- Това не е идея, а съвсем реален проект, който предстои да бъде реализиран – всички технически документи са изготвени и съгласувани. Новият корпус ще остави в миналото студените кабинети и разбитите подове. Стремя се да го започнем идното лято. Проектът включва две функционално обвързани пространства: компактна двуетажна сграда и нов физкултурен салон за най-малките възпитаници на 126 ОУ. Сградата разполага с шест кабинета, всеки със собствено хранилище. Санитарните и обслужващите помещения са разположени по максимално удобен начин, като на втория етаж е предвидена и слънчева тераса, с всички необходими условия за безопасност и сигурност. В проекта са заложени задължителните мерки за достъпна среда – скосения, рампи и асансьор, които да позволят на всички деца да посещават и да се обучават в едно от най-обичаните училища в „Стрелбище“.


- Район Триадица публикува официално своята програма за ремонт на улици и тротоари. Какво ще е по-различното, което се предвижда през новия мандат?

- Програмата да е по-голяма (смее се). Наистина ние сме единственият район, засега, който публично оповестява плановите си ремонти и тази практика ще се запази. Тя се базира почти изцяло на сигнали от граждани, но и на детайлизиран анализ къде има концентриране на оплаквания, за да може да сме адекватни на очакванията към нас. Стараем се да имаме повече бюджетни средства за ремонти – с повече финансов ресурс ремонтираме повече обекти.


- Ако се стигне до приемане на законопроекта Ви за децентрализацията на районите, който бе внесен в Народното събрание, какво конкретно ще се промени за „Триадица“?

- Моят анализ показва качествена промяна, защото районът ни е атрактивен. Отчисленията, дори и частични, от данъците и таксите на около деветдесет хиляди души в „Триадица“ ще завишат в пъти размера на бюджета за ремонт на налична или изграждане на нова публична инфраструктура. Желанието ми, а и целта е парите да се връщат там, където са изкарани. Такава частична децентрализация – финансова, но и оперативна, впрочем може да се постигне и на местно ниво и аз ще работя с новото ръководство на Столична община в тази насока.


- Какво се променя в дигитализацията на районната администрация, което да отговаря на съвременните изисквания за по-лесна  модерна комуникация с гражданите?

- Залагам много на публичност и прозрачност в управлението на района и прилагам тази практика вече четири години. За да надградя постигнатото досега, са необходими още усилия. Искам да покажем на гражданите, че могат да общуват и с администрацията дигитално точно толкова лесно, колкото и с нейния ръководител. Това ще доведе до по-малко изразходвано време, по-малко опашки в сградата и далеч по-малко нерви за хората. А най-хубавото, поне за мен, е че винаги оставя документална следа кой кога е бил сезиран с даден проблем и каква е била реакцията след това. В крайна сметка, електронната поща отдавна е официален способ за ангажиране ресурса и компетенциите на публичните органи.


- Имате ли проект, който на всяка цена бихте искали да реализирате?

- Да, и то не само един… Ще положа усилия да обособим нови зелени пространства в кварталите „Манастирски ливади – изток“ и „Кръстова вада – запад“, защото липсата на такива места в тези квартали е изключително остра. Роден съм и съм израснал до градинката около храм „Св. Вмчк. Георги Победоносец“ и ми се иска това пространство да се реновира. В изминалия мандат бе подписан договор за дарение за този ремонт, одобрен и от Общинския съвет, но дарителят не спази ангажимента си и нямам намерение да завися от нечие благоразположение. Това е сериозна задача и забавянето от почти три години не може да бъде неглижирано, особено в контекста на свършеното от района – налице са всички одобрения от института за недвижимо културно наследство и министерство на културата за планираното мероприятие. Ще заложа същото за общинско финансиране в идната година.

Румяна Златева

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (17%, 19 Гласове)
 • Няма да избере (27%, 29 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 13 Гласове)
 • Ще има нови избори (32%, 35 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (12%, 13 Гласове)
Общо гласували: 109 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Късмет на деня

Хората, които са непрекъснато кисели, в следващия сиживот се прераждат в туршия

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Нощни проверки на служители на "Триадица" спипаха заведения наруш......

Две са заведенията в район Триадица, засега, които ще бъдат санкционирани за административни нарушения. Това е установил...

Прочети още keyboard_arrow_right