В Манастирски ливади-изток представиха проекта за линеен парк в квартала (СНИМКИ)

photo_library
 • В Манастирски ливади-изток представиха проекта за линеен парк в квартала

  Снимка: Софияплан

 • В Манастирски ливади-изток представиха проекта за линеен парк в квартала

  Снимка: Софияплан

Зеленото пространство ще е между жилищните блокове с укрепване на реката и зони за деца, отдих и спорт

Малка част от живеещите в столичния квартал Манастирски ливади-изток, район Триадица-Столична община, присъстваха на представянето на проекта за линеен парк в квартала вчера. Те харесаха презентациите за сегашното състояние на квартала с инфраструктура и паркът, който трябва да се изгради от Столична община.

„Концепция за линеен парк Манастирски ливади - Изток“ предлага принципно решение за регенерация на речните корита на р. Боянска бара и р. Бара Изливо, с цел изграждане на вътрешноквартален парк със споделена, зелена среда.

Идеята е инициирана от Софияплан, а изготвянето на концепцията - възложено на Vіrіdіѕ Lаndѕсаре Аrсhіtесtѕ. Разработката е базирана върху подробни анализи и картиране на съществуващото положение, публикувани в доклада „Анализ на състоянието на кв. "Манастирски ливади-изток“. На основа на този анализ Софияплан подготвя подробен план за действие с цел качествено развитие на територията.

В парка ще се направи обезопасяване на речното корито, ще се озелени и ще има кътове да отдих, за децата и спорт. Съгласно предвижданията на ОУП, най-голям дял от територията на кв. „Манастирски ливади – Изток“ е предвиден за жилищно застрояване – 55%. Смесените многофункционални зони (Смф) заемат около 19,5% от територията. Терените за обществено обслужване (Оо) предвидени с ОУП се намират около нереализираното кръстовище на ул.
„Костенски водопад“ и ул. „Флора“.

Около реките Боянска бара и Бара Изливо се предвиждат терени за зелени връзки и озеленяване (Тзв) само 7%, които следват концепцията на плана от 2001г. за създаване на зелени клинове по поречията им, се посочва в презентацията, която бе публична вчера.

Оценката на присъстващите беше, че е положен огромен труд от екипите на общинското предприятие Софияплан, София проект и Viridis Landscape Architects, които работи по проекта за парка.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Продължават срещите в инициативата на р."Триадица" "Къде се чакам......

Срещите с кмета на столичния район "Триадица" Димитър Божилов продължават, съобщават от районната администрация. Този п...

Прочети още keyboard_arrow_right