Въвеждането на "Зелена зона" в кв. Стрелбище се отлага

-

Снимка: Facebook

Идеята за въвеждане на зона за платено паркиране в столичният квартал "Стрелбище" се отлага. Това съобщи районният кмет Димитър Божилов.

След проведеното обществено обсъждане, резултатите бяха отчетливо против обособяването на "Зелена зона" в квартала, каза районният кмет.

По думите му, след като се е запознал свсички становища, основните притеснетия на хората са в няколко насоки:
- Няма да има достатъчно места за паркиране.
- Ще трябва да обикалям квартала, за да си намеря място.
- Ще трябва да плащам допълнително за нещо, което няма да получа.
- Защо не осигурите достатъчно места за колите сега, а после да мислим за зона?

"Склонен съм да се съглася с всяко едно от притесненията на хората, поради простата причина, че те се коренят в недобрите практики на общината в сферата на организираното паркиране, които наблюдаваме в последните години", отбелязва Димитър Божилов.

Районният кмет обаче пояснява:
- Достатъчно места за паркиране е и винаги ще бъде разтегливо понятие. Защото ако в квартала сега по официални данни има регистрирани по постоянен адрес 4 хил. автомобила, то нямаме никаква гаранция, че след няколко години няма да са доста повече.

- Паркирането на една или две преки по-далеч от вкъщи не е обикаляне на квартала. Това, че в момента се спира пред входовете на блока, не означава, че това е законосъобразно паркиране.

"Платената зона за кварталите е механизъм, припознат от редица градове и никога не съм криел, че съм негов поддръжник. Как и по какъв начин се разходват парите от този механизъм е предмет на друг разговор и се опасявам, че трябва да се води с органа, който администрира услугата, а това е Центърът за градска мобилност. Основният довод в полза на зоната обаче е и остава, че там, където е въведено платено паркиране, никой не е пожелал то да се премахне", казва още Божилов.

По отношение намирането на повече места, кметът заяви, че не е спрял да работи. За изминалите две години са обособени повече от 120 нови места в квартала, премахнатите излезли от употреба автомобили са над 140, в момента се премахват и незаконни гаражни клетки - на мястото на част от тях ще може да се спира.

"Допълнително ще депозирам в транспортната комисия на Столична община и проекта за организация на движението, който бе дискутиран с хората в рамките на обсъждането. С въвеждането на посочност на движението ще оптимизираме доста пространства, ще се намалят и конфликтните точки. Ако продължим успешно описаните по-горе процеси съм сигурен, че местата за паркиране в квартала ще се умножат- тогава отново може да поставим на дневен ред въпроса за Зелена зона- с допълнен проект и нови предложения", каза още районният кмет.

Димитър Божилов благодари н авсички, които са били активни в рамките на процедурата. "Техният глас беше чут от администрацията и за мен това е начинът, по който следва да работи една местна власт. Защото заедно можем да постигнем много по-добри резултати за средата, в която всички ние живеем", подчерта той.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 169 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 1072 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 27 Гласове)
Общо гласували: 1268 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Смрад от животни тормози жители на „Манастирски ливади“...

Жители на столичния квартал „Манастирски ливади“ сигнализират, че от години техен съсед гледа различни живот...

Прочети още keyboard_arrow_right