район „Възраждане“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Да се ограничили използването на фойерверки в София?
  • - Твърдо ДА (42%, 477 Гласове)
  • - Твърдо НЕ (20%, 231 Гласове)
  • - Да, защото е проблем за децата с аутизъм, домашните любимци и замърсява въздуха (21%, 240 Гласове)
  • - Не, защото е красиво и тържествено (16%, 181 Гласове)
  • - Не мога да преценя (1%, 14 Гласове)
Общо гласували: 1143 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2868
Във Възраждане обучават учениците на безопасен интернет (СНИМКИ)

Във Възраждане обучават учениците на безопасен интернет (СНИМКИ)

Иновативен и атрактивен урок, посветен на безопасността на децата в дигиталния свят, беше проведен с учениците от 4 клас на 67 ОУ „Васил Друмев“, съобщиха от районната администрация на "Възраждане". Урокът бе воден от психолога на училището Николай Коев. Децата проявиха огромен интерес към проблематиката и показаха завидни познания. Въпросът за безопасния интернет, особено за учениците, е особено актуален сега, когато децата прекарват много време, обучавайки се дистанционно. Инициативата за безопасно сърфиране е на кмета на района Савина Савова и е част плана на комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни на район „Възраждане“-СО за 2021г.

comment 0
visibility 1951
Децата от 50 ДГ„Зайчето Куики“ на урок по родолюбие (СНИМКИ)

Децата от 50 ДГ„Зайчето Куики“ на урок по родолюбие (СНИМКИ)

По инициатива на кмета на район „Възраждане“ Савина Савова децата и учителите от IV а и IV б група на 50ДГ „Зайчето Куики“ посетиха Националния исторически музей. Поводът бе отбелязването на 148-та годишнина от обесването на Васил Левски. Като част от урока по родолюбие, децата изпяха песни за Апостола.  Посещението в Националният исторически музей е част от Програмата на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, обясни Савина Савова. „Искаме да запалим искрата на знанието в сърцата на най-малките жители на район „Възраждане“, да учат историята на България, да помнят и прославят героите  ни, дали живота си за свободата на родината ни“, сподели кметът.

comment 0
visibility 2520
type-photo.svg
Във "Възраждане": Правят нови 5 спортни игрища в двора на 30 СУ "Братя Мила

Правят нови 5 спортни игрища в двора на 30 СУ "Братя Миладинови" (СНИМКИ)

В двора на столичното 30 СУ "Братя Миладинови" е планирано да се направят общо 5 спортни игрища – за баскетбол (2 бр.), футбол, волейбол и минифутбол. Към спортните игрища в южната част на двора ще се изградят трибуни. Ще се направят нови външни стълби, ще се обновят и стълбите между учебния корпус и спортните игрища в южната част на двора. Планирани са и нови тротоарни настилки в дворното пространство. Озеленяване около спортните игрища ще допринесе за по-добрата градска среда, съобщават от Столична община.    Това е третият етап от инвестиционния проект "Възстановяване и обновяване на плувен басейн и физкултурен салон и прилежащите им помещения в 30. СУ "Братя Миладинови".Той включва вертикална планировка и нови игрища в двора на училището, в което се обучават над 900 деца. Предстои утре - 11 февруари Столичният общински съвет ще разгледа финансирането за обновяване на двора на училището и изграждането на нови спортни игрища и площадки.   Предвидените строително-монтажни дейности за двора са на стойност 570 хил. лв., а финансирането ще е със средства от Общинския приватизационен фонд. Това става ясно от доклада на общинския съветник Стефан Марков и зам.-кмета по финанси Дончо Барбалов.   Столична община дава под наем обновения за 2 млн. лв. басейн на 30-о училище (СНИМКИ)    След 30 години 30-о училище ще има басейн и модерен спортен комплекс (СНИМКИ) Миналата година в 30 СУ бяха завършени нов басейн и физкултурен салон. За да приключи започнатото модернизиране и цялостно обновяване на спортната инфраструктура на учебното заведение, е необходимо да се изпълни и последния трети етап. Контролът по изпълнението на дейностите по ремонта ще бъде възложен на район "Възраждане".  

Реклама
comment 0
visibility 1990
Граждани си организират почистване на междублоковите площадки в Зона Б5

Граждани си организират почистване на междублоковите площадки в Зона Б5

Живеещи в Зона Б5 на район Възраждане-Столична община, си организират почистване на междублоковите пространства. В групата в социалната мрежа инициаторът Дидо Билянов обяви датата - 7 февруари, неделя, и пита кой ще го подкрепи. "Обръщам се с апел към всеки, който иска да ми помогне в неделя 7.02.2021 от 11.30 часа. Организирам почистването на междублоковите пространства", написа инициаторът. Той е готов да организира почистването на пространствата на бл.11 бл. 15, 16, 18 бл. 9, 10, бл. 2, 3, 4, 5, 6 бл. 7, 8. Според него почистването е належащо и няма да се чака общината или някой друг да свърши това. Желаещите могат да се присъединят към Билянов, а той лично ще осигури чували и ръкавици за абсолютно всички. За сборен пункт е обявен денонощният магазин на ул. "Партений Нишавски".

comment 0
visibility 2127
От Възраждане със спешни действие да обезопасяване на детска градина

От Възраждане със спешни действие да обезопасяване на детска градина

Спешни дейности по обезопасяване на детска градина предприеха от район Възраждане след подкопаване на основите на сградата. Само за няколко часа е засипана отворената дупка. Веднага на мястото е извършен оглед и са предприети действия съвместно с проектантите на обекта, изпълнителя на СМР и строителния наздор. Това съобщи в социалната мрежа зам.-кметът на Възраждане арх. Николай Диков, който също е бил на огледа. Родители сигнализираха във вторник, че при изкопни работи в 119-та детска градина "Детска планета" на ул. Брегалница 26-30, Зона Б5, час от сградата виси във въздуха. В един от ъглите постройката се държи само на 3 железа, а децата са вътре. В тази градина започнаха строителни дейности по разширяването на сградата и разкриване на нови групи. А проблемът се е появил в резултата на обилните валежи в София преди седмица и изкопни дейности. При изпълнението на изкопни работи,  северно от съществуващата сграда на детската градина,  се е обрушил ъглов участък с приблизителни размери 2/2 м в план под ъгъла на съществуващия цветарник и частично под основата на сградата. След извършената проверка от зам.-кмета на района, длъжностни лица и експерти от районната администрация, незабавно са предприети действия съвместно с проектантите на обекта, изпълнителя на СМР и фирмата за строителен надзор. За няколко часа обрушеният ъглов участък е засипан, в изпълнение на Заповед №1 от Заповедната книга на обекта от инж. конструктор", съобщи арх. Николай Диков. Той успокои родителите, че при изкопните работи децата не са били в опасност, тъй като тези помещение в момента не се използват и това ще продължи до 1 февруари 2021 г., когато приключватдейностите по укрепване на изкопа в контактната зона със северната фасада на детската градина. "Укрепването, както и всички строителни дейности, се изпълняват под контрола на експерти на районната администрация и строителния надзор", допълни арх. Диков.    

comment 0
visibility 1930
Живеещи в Зона Б-5 сигнализират за опасна "пързалка"

Живеещи в Зона Б-5 сигнализират за опасна "пързалка" (СНИМКИ)

Живеещи в централния квартал Зона Б-5, район Възраждане, сигнализират в социалната мрежа за опасно заедено междублоково пространство. Мястото е известно като вечно мокро заради незнаен теч, а при падането на температурите се превръща в нежелана пързалка. През това място е невъзможно преминаването, а за по-смелите е опасно. "Уважаеми съкварталци, ако някой не е разбрал в кварталът си имаме още една ледена пързалка. Абсолютно безплатна, даже успях да заснема първите фигуристи", постна във фейсбук жена от квартала. Зам.-кметът на района Николай Диков също коментира проблема и успокоява хората, че районната администрация знае за проблема. "Работим по решаването на проблема. Към момента е изработено подробно геодезическо заснемане на цялото междублоково пространство. Проведени са няколко срещи със собствениците на подземния паркинг във връзка с изработване на проект за цялостно благоустройване на пространството", обяснява Диков. Гражданите напомнят, че същият проблем със заледяване на теч има и пред бл. , вх.А, където при дъжд се образувало малко езеро и водата не се отича. Шегаджии припомнят, че ледената "пързалка" е там от 40 години.  Аз лятото имам 3 или 4 сигнала подадени точно за това място за езерата. Виждам сега, че от общината са имали идея

comment 0
visibility 2116
type-photo.svg
Премахнаха  рухнали и опасни сгради в столичния район Възраждане

Премахнаха рухнали и опасни сгради в столичния район Възраждане (СНИМКИ)

Две опасни сгради в район Възраждане-Столична община бяха премахнати от администрацията.  В последните дни на 2020 г. администрацията извърши принудително премахване на опасна сграда на адрес ул. "Овче поле" 164. Месеци наред тази опасна сграда е създавала много неудобства на живеещите в близост. Единият собственик на сградата беше допуснал нерегламентирано събиране и трупане на отпадъци, нарушаване на обществения ред, създаване на напрежение в целия квартал, обясниха от район възраждане. В кметството са затрупани от многобройни жалби и сигнали за сградата, която е превърната в сметище. При спазване на нормативната уредба са извършени редица дейности и проверки от служителите на районната администрация, Столичния инспекторат и 3 РУ на СДВР. В крайна сметка опасната сграда е премахната в изпълнение на Заповед №РА-20-18/17.05.2019 г. на Директора на дирекция "Общински строителен контрол" на Столична община, казаха от Възраждане. Кметът на района Савина Савова е категорична, че ще се провежда бекомпромисна политика по отношение на опасните и рушащи се сгради, тъй като те застрашават здравето и живота на гражданите и създават предпоставки за инциденти. В същия период бяха премахнати и опасни сгради на ул. "Брегалница" 83 със Заповед №РА-20-64/12.10.2019 г. на главния архитект на Столична община Здравко Здравков.

comment 0
visibility 2066
Елтабло до парк "Възраждане" е отворено и опасно

Елтабло до парк "Възраждане" е отворено и опасно (СНИМКИ)

Електрическо табло на столичната улица "Партений Нишавски" е разбито и изключително опасно. Соъръжението се намира на един от входовете към най-новия парк на София - "Възраждане", съобщиха очевидци в групата "Безумията в София" в социалната мрежа. Проверка на Столица.bg показа, че таблото е на парковото осветление и експлоатационното дружество го е обезопасило и още същия ден е затворено. В жк "Свобода": Коте влезе в елтабло, вързано със сезал Опасното табло е точно пред известен ресторант. За неизправността му от фейсбукгрупата са сигнализирали отговорните институции. Най-вероятно кутията на таблото, която е с катинар е разбита от хулигани. В края на миналата година котка се намърза на топло в отворено елтабло в квартал "Свобода", район Надежда 1 и не оцеля.

comment 0
visibility 2800
Извършиха ремонт за 218 000 лева във Възраждане (СНИМКИ)

Нов паркинг за 218 000 лв. изградиха във Възраждане (СНИМКИ)

Ремонт на стойност 218 000 лв. с ДДС бе извършен в столичния район „Възраждане“. Кметът Савина Савова изпълни ангажимента си към гражданите от „Зона Б-18“ и живеещите там вече са доволни от изградения паркинг и реда. ОБновяването обхваща междублоково пространство в квартала, което е част от „Зелената зона“ за платено почасово паркиране между блоковете: 1,3,4,5,6,7 и бл. 339, 339Б, 340 и 341. Общата площ на извършените дейности надхвърля 1800 кв.м., обясниха от районната администрация. Ремонтът включва: премахване на стара настилка от бетонови панели; направа на бетонови пътни бордюри и градински бордюри; подравняване и уплътняване на земно легло; изпълнение на настилка от унипаваж; полагане на асфалтобетон и изграждане на ново алейно осветление. От 5 януари 2021 г. ЦГМ  продължава да осъществява контрол в междублоковото пространство като част от "Зелената зона" за почасово платено паркиране.

comment 0
visibility 2292
Кметът на Възраждане направи първа копка за нова детска градина (СНИМКИ)

Кметът на Възраждане направи първа копка за нова детска градина (СНИМКИ)

Кметът на район „Възраждане“ Савина Савова направи символична първа копка на новия корпус на 119 детска градина на ул. "Брегалница" 26-30. Теренът на сградата е в непосредствена близост до съществуващата сграда на детската градина. Проектът е на стойност 2,7 млн. лв. с ДДС. Разгърната застроена площ (РЗП) общо е 1600 кв. м. - 1155кв. м на трите нива на сградата и 400 кв. м сутерен, обясниха от районната администрация. Отец Захари от православния храм „Св. св. Кирил и Методий“ отслужи водосвет за благословение на градежа на новата сграда. Детската градина ще има една яслена и 2 градински групи. Бъдещата сграда ще бъде на 3 надземни и 1 подземно ниво. В подземното ниво са разположени - кухня и технически помещения. На първото ниво са: физкултурен салон и една яслена група. На втория етаж са две градински групи. Административните помещения са на третия етаж, където има и зали за индивидуална работа и учителска стая. Сградата ще има 2 асансьора – един товарен и един за децата и преподавателите. „1500 деца в момента са обхванати в детските градини и ясли в район „Възраждане“. Полагаме усилия за подобряване на средата за малчуганите и техните преподаватели в 6-те детски градини на територията на района, в съответствие със съвременните изисквания за обучение, възпитание и социализация“, обясни Савова. Новата сграда на 119 ДГ „Детска планета“ е част от Програмата на кмета Йорданка Фандъкова за увеличаване на броя на местата в детските градини и ясли в столицата.

comment 0
visibility 3086
type-photo.svg
10 метални сърца събират "Капачки за бъдеще" вече и във "Възраждане"

10 метални сърца събират "Капачки за бъдеще" вече и във "Възраждане" (СНИМКИ)

10 метални контейнера във формата на сърца събират "Капачки за бъдеще" вече и на територията на район "Възраждане". Контейнерите са поставени в детските градини в района, в 30 СУ  „Братя Миладинови“, в 46 ОУ „Константин Фотинов“ и в сградата на администрацията на район „Възраждане“ на  бул. „Александър Стамболийски“ 62. Най-нетърпеливи да се включат в кампанията бяха Мария от 3В клас на 30 СУ и  4 годишната Адриана.   Инициативата е на кмета на района Савина Савова. „Целта ни е да научим децата да се грижат по-добре за околната среда и да помагат на хората в нужда. Със събраните от капачките пари се закупуват съвременни кувьози за неонатологиите на различни болници в страната, в по-малки населени места,  които се нуждаят от техника  за новородените“, обясни кметът на района. 

comment 0
visibility 2165
Строят нов филиал на ДГ 116 „Мусала“

Обновяват ДГ 116 „Мусала“

Цялостната реконструкция на основната сграда на 116 ДГ "Мусала" ще бъде извършена от столичния район „Витоша“. Започна строителство на нова сграда - филиал на ДГ 116 „Мусала“и разширяването на базата на 52 ОУ „Цанко Церковски", уточниха от столичния район. Продължава работата по новата сграда към ДГ 4 „Слънчо“. Училище и детска градина ще бъдат изградени в столичния район. Към края на годината ще се пристъпи към събаряне на съществуващата постройка на 1300 години България. В столичния район „Манастирски ливади – Запад“ ще бъдат изградени училище и детска градина, съобщиха от общината.

comment 0
visibility 2611
Столичен инспекторат, Икономическа и РИОСВ затвориха незаконен пункт на ул.

Столичен инспекторат, Икономическа и РИОСВ затвориха незаконен пункт на ул. "Одрин"

Незаконен пункт за вторични суровини в София днес бе затворен. След публикация на Столица.bg от 17 ноември т. г. бе извършена проверка на пункта на ул. Одрин 74 - 84. На мястото са били представители на Столичен инспекторат, Икономическа полиция на СДВР и РИОСВ-София. Установено е, че собственикът няма документи, разрешителни за извършване на тази дейност. Той не е имал разрешително дори за съхранение на вторични суровини. Контролните органи не са установили в момента да се извършва изгаряне на метали, но пък е имало хора, които предават вторични суровини срещу заплащане. На Одрин 84 в София: Пункт за вторични суровини трови квартала (ВИДЕО) На място е установено, че на адреса, прикрит с голяма зелена врата с надпис "Гараж", се съхраняват черни и цветни метали, пластмасови, хартиени, отработени масла, излязло от употреба електрическо и електронно оборудване. Незаконният пункт за вторични суровини е запечатан от Икономическа полиция. След констатираното нарушение са предприети действия за преустановяване на дейността. С бързите и адекватни действия на Столичен инспекторат, РИОСВ-София и Икономическа полиция е предотвратен риск от нерегламентирано изгаряне на масла, обвивки на кабели и др.и евентуално замърсяване на атмосферния въздух.

comment 0
visibility 2034
"Безопасно на улицата" учи децата от "Възраждане" как да се пазят на пътя

"Безопасно на улицата" учи децата от "Възраждане" как да се пазят на пътя

Децата от район "Възраждане" ще учат по модерен и ясен начин как да се пазят на пътя. Вече започна проектът "Безопасно на улицата". Той се прави от фондация "Етнопалитра" в партньорство с район „Възраждане“-СО, Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни (МКБППМН) към района и „Столичен електротранспорт“ ЕАД. Рамо дават и от Главна дирекция "Национална полиция", отдел "Пътна полиция", с финансовата подкрепа на Съвета за безопасност на движението на децата в София .   Проектът ще работи чрез видеоматериали и модерните за подрастващите канали за комуникация. Така те ще научат някои основни неща: правилата за безопасно движение на пътя, правилата за поведение в градския транспорт и на пътното платно, как се пресичат трамвайните трасета и защо трамваите са винаги с предимство, дори и на пешеходна пътека, как правилно се пресича пътното платно на пешеходна пътека и с колело.    

comment 0
visibility 2316
Глобиха строителна фирма във Възраждане

Глобиха строителна фирма във Възраждане

Строителна фирма беше глобена в София от Столичен инспекторат. На техническия ръководител на фирма "Интерхолд" ЕООД е съставен акт. Инспекторите са наложили глоба, защото на строеж на столичната улица "Цар Симеон" не е имало устройство за измиване на ходовата част на техниката, излизаща от строителната площадка. При липса на такова устройство, тежкотоварната техника, която работи на фирмения обект, замърсява уличните платна и околното пространство, обясниха от Столичен инспекторат. Припомняме, че инспекторите следят и проверяват стриктно превозните средства в София за почистена ходова част и поставено чергило или мрежа при превозване на товари на тежкотоварните камиони. 

Район Възраждане

Територия и население на район Възраждане

Територия и население на район Възраждане

Днешният район Възраждане е разположен върху територията на стария 3-ти столичен район. Новият софийски район Възраждане е формиран и официално обозначен през 1987 г. Той се разпростира на площ от приблизително 316 хектара. Това на практика е 2.5% от територията на София. В пределите на столичния район Възраждане влизат паркове, зелени площи, градини, застроена площ, промишлена зона и обществени терени. Владайската река пресича западната част на територията на район Възраждане. Може да се каже, че в инфраструктурата на района тя е с централно място. Главните градски булеверди и улици, които пресичат район Възраждане са бул.”Тодор Александров”, бул.”Александър Стамболийски”, бул.”Христо Ботев”, бул.”Мария Луиза”, бул.”Константин Величков”, бул.”Сливница” и улиците – ул.”Пиротска”, ул.”Опълченска”, ул.”Цар Симеон” и др. Според направените най-актуални справки, район Възраждане е с брой на населението 49 158.

История и съвременност на район Възраждане

История и съвременност на район Възраждане

Неоспорим факт е, че район Въраждане се намира в най-древната част на столицата. Това по никакъв начин не пречи на районът да е един от най-модерните в града. В район Възраждане по неповторим начин се преливат минало и настояще. Всеки столичанин е наясно, че възраждането на столицата започва през 1861 г. от Великденската служба на български език във възрожденската катедрала, разположена на пл. „Св. Неделя“. Днес модерният облик на столицата започва от район Възраждане. Новият делови център на София, част от територията на район Възраждане, се намира върху останките на антична Сердика и средновековна Сердика. Това е и основното предимство на район Възраждане в сравнение с останалите столични райони. На практика район Възраждане е централната част на столицата. Логично е непрекъснато тази част да се развива, разширява и обновява.

Институции на територията на район Възраждане

Институции на територията на район Възраждане

Централните офиси на редица банки и търговски дружества се намират на територията на район Възраждане. Тук е разположен и Националният осигурителен институт, както и редица министерства. По този начин район Възраждане има облик на търговски и административен център.

За нуждите на населението в район Възраждане функционират седем общински детски градини, девет общински училища, шест професионални гимназии и едно държавно училище. 

На територията на район Възраждане има и 4 големи жилищни комплекса - „Зона Б-2 - 5”, „Зона Б-18”, „Зона Б-19” и ж.к..„Сердика”.

Трафик в район Възраждане

Трафик в район Възраждане

Редица ремонти бяха иавършени основните пътни артерии на район Възраждане. Целта е да се направи пътуването в централните части на града по-удобно и безпроблемно. До голяма степен принос за намаляване на трафика в район Възраждане има и метрото, което осигурява бързо и лесно придвижване не столичани и гостите на столицата. Стигайки до пл. „Св. Неделя“ туристите имат лесен достъп до античните останки на древния град, експонирани там.

Освен метрото, в район Възраждане пътуващите могат да използват и останалите видове обшествен транспорт, а именно трамваен, тролейбусене и автобусен транспорт.

Духовност и култура в район Възраждане

Духовност и култура в район Възраждане

В район Възраждане функционират шест читалища, а именно “Аура”, “Христо Ботев”, “Ем. Шекерджийски”, “Възрождение”, “Природа и наука”, “Васил Друмев”. Те развиват широка образователна и културна дейност, библиотечният им фонд възлиза на над 130 хиляди тома.

В район Възраждане са разположени и популярните църкви “Св. Никола”, “Св. Неделя”, “Св.св. Кирил и Методий”, паметника на Хр. Ботев, паметника на загиналите в Балканската война в градинката “Св. Никола” и музеите “Хр. Смирненски” и Националния политехнически музей.

В район Възраждане се намира емблематичната ул. „Пиротска“. Тя е основна столична търговка улица. По нейното продължение са разположени редица магазини, офиси, хотел, ателиета и заведения за хранене. Улицата има участъци, по които е забранено движението на автомобили.

Бул. „Ст. Стамболов“ също се намира в центъра на столицата, респективно на територията на район Възраждане. Една част е пешеходна зона, втора част е отворена за автомобили и трамваи, а третата част на булеварда е заета от известният Женски пазар. Това е най-големият открит пазар в район Възраждане и в столицата.

В район Възраждане се намира и друга емблематична столична улица – ул. „Братя Миладинови“ тя също е централна и е разположена между бул. „Мария Луиза“ и ул. „Позитано“.

На територията на район Възраждане се издига статуята на София. Това е един от новите символи на столицата. Висока е 26 метра и е поставена на главната задна порта на антична Сердика.

В район Възраждане се намират обновените Централни хали. Забележителната сграда е построена през 1909 г. От 1911 г. до днес са важен търговски обект в столицата и в район Възраждане. През 1988 г. започва ремонт в сградата и през 2000 г Халите отново функционират.

Женският пазар е една от емблемите на столицата и в частност на район Възраждане. Освен че е най-старият пазар в столицата, той е и най-големият открит пазар в София и в район Възраждане. След ремонта пазарът се превърна не само в място за търговия, но и за социални контакти и култура. Тук се порвеждат редица събития. Галерия „Сердика“ на територията на пазара, предоставя възможността да се разгледат редица изложби от живопис, графика, фотография, правят се творчески ателиета, организират се редица концерти, представяне на книги, срещи с известни личности.

Тъй като Женският пазар е включен в туристическата обиколка на София, район Възраждане определено има дял в презентирането на красотата на столицата.

В район Възраждане се намира и друг традиционен столичен пазар – „Димитър Петков“. Той се намира между булевардите „Сливница“ и „Ал. Стамболийски“. Сергиите и павилионите са обновени и на тях се предлага богато разнообразие от месо, хранителни стоки, риба, млечни произведения, цветя, с които се снабдяват повечето цветарски магазини в столицата. Пазаруващите могат да си починат в обособените зони за отдих или да се ободрят в кафетерията на територията на пазара.

На 23 май всяка година жителите на район Възраждане отбелязват традиционния празник на района. Обособената сцена дава поле за зиява на възпитаниците на различните школи към читалищата и учебните заведения в район Възраждане.

Накратко това е основното за район Възржадане. Градският център почти напълно съвпада с територията на район Възраждане. В пределите на района се намират и местностите “Центъра”, “Три кладенци”, “Коньовица”, “Еврейски геран” и “Баталова воденица”.

Определено може да се каже, че район Възраждане умело съчетава историята с настоящето и помага на столичани и гостите на столицата да усетят това по неповторим начин. Обновяването на централната градска част е логично да продължава непрекъснато.

Територия и население на район Възраждане

История и съвременност на район Възраждане

Институции на територията на район Възраждане

Трафик в район Възраждане

Духовност и култура в район Възраждане

Прочетете още