район „Възраждане“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 32 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 41 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (12%, 18 Гласове)
Общо гласували: 155 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1669
-

На 2 декември отваря ледената пързалка в парк „Възраждане“

За осма поредна година ледената пързалка в парк „Възраждане“ в „Зона Б - 5” ще посрещне любителите на зимните кънки, съобщават от Столична община. Пързалката ще отвори врати на 2 декември 2022г. от 10:00 часа. През целият ден входът е свободен, а кънките очакват малки и големи любители на този прекрасен зимен спорт. Ледената пързалка е част от парк "Възраждане. Той е открит многофункционален спортен комплекс, който се простира на площ от 23 897 кв.м. В него са разположени: 4 игрища за мини футбол с изкуствена трева, 3 игрища за тенис на корт - изкуствена трева, игрище за плажни спортове, игрище за баскетбол, покрита площадка за тенис на маса с 8 тенис маси, мини игрище за деца/ джитбол, детска площадка и открита ледена пързалка, с площ от 800 кв. м. и капацитет до 150 ползватели едновременно. Пързалката е алтернативна възможност за избор на спортни занимания през зимния сезон. Проектът бе реализиран чрез финансов инструмент JESSICA - „Фонд за устойчиво градско развитие” ЕАД. В изпълнение и на социалната политика на Столична община, насочена към спорта в свободното време за деца и ученици, от понеделник до петък, в сесията от 14:00 – 15:30 часа входът ще бъде свободен и учениците ще заплащат само за наем на кънки и инструктор, ако желаят. Цените за ползване на съоръжението са както следва: - Вход - 10 лв. за сесия с времетраене от 90 мин.; - Наем кънки /90 мин. – 8 лв.; - Инструктор/ 30 мин. – 10 лв. Работно време: Понеделник – Неделя, от 10:00 – 21:30ч., като последната сесия започва от 20:00 часа. Всяка сесия е с продължителност по 90 мин. Пързалката е обезпечена с кънки /разновидност от номера/. За желаещите да се докоснат до магията на кънките, за доброто настроение на пързалката и условията, които тя предлага, отново ще се грижи персонал от инструктори, а леденото поле се обработва със специализирана машина тип „ролба”, което е гаранция за високото качество на леда.

comment 0
visibility 1639
Глобиха столичани заради горене на боклуци във Възраждане

Глобиха столичани заради горене на боклуци във Възраждане

Екипи на Столичен инспекторат район "Възраждане" и служители на 3 РУ - СДВР реагираха на сигнал на граждани за горене на отпадъци в имот на ул. "Зайчар". „При извършената проверка е установено, че в отоплителното тяло се изгарят отпадъци от плоскости и др. Съставен е акт на извършителите, като  е дадено предписание със срок постоянен да не се допуска изгаряне на отпадъци.“, посочват от Столичния инспекторат. От там уточняват, че от началото на отоплителния период са извършени, както съвместни проверки с други институции, така и текущ и последващ контрол в районите "Студентски", "Витоша", "Триадица", "Красна поляна", "Сердика" и "Слатина". За това време са съставени 17 акта за нерегламентирано горене на отпадъци.

comment 0
visibility 1486
Ученици от „Възраждане“ разбраха как работи местната власт в София

Ученици от „Възраждане“ разбраха как работи местната власт в София

Възпитаниците на 32 СУИЧЕ " Св. Климент Охридски" в столичния район „Възраждане“ видяха как дигитализацията променя работата на администрацията и улеснява достъпа на хората до услугите. Освен това младежите разбраха как работи местният парламент и какви решенията се вземат там, каква е ролята на председателя на СОС и на общинските съветници, за какво отговарят кметът на Столична община и кметът на района. Това се случи в заключителната част на проекта "Създаване на виртуален дигитален хъб в район „Възраждане". Не срещата присъстваха председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и кметът на район „Възраждане" Савина Савова. Георгиев акцентира върху няколко проекта, с който е ангажиран лично – разделно събиране на отпадъци в общинските училища, изграждане на достъпна градска среда; системата за таксуване на пътници в столичния градски транспорт. "Като представител на местната власт, районният кмет е най-близо до хората и техните проблеми и затова е натоварен с отговорността да търси възможности за тяхното решаване", обясни от своя страна Савина Савова. Тя поясни, че от началото на тази година в район „Възраждане" са предоставени 19 000 услуги, от които 1250 електронни. За справка, при въвеждането на електронните услуги в първата година, те са били само 6. Савова даде пример и с познати за учениците дигитални услуги: кандидатстването за ясли и детски градини; кандидатстването в общинските училища; дигитален обмен на документи със Столична община, подаване на сигнали на гражданите, регистрация на постоянен и настоящ адрес и други – общо 45 електронни услуги. Районният кмет подчерта колко е важна връзката между институциите, както и комуникационните канали, които улесняват контакта на гражданите с администрацията: интернет страницата на района, e-mail адреса, Facebook страницата, Youtube канала както и Vibre групите.

Реклама
comment 0
visibility 1286
Деца от район Възраждане разбраха как да се справят с агресията в училище

Деца от район Възраждане разбраха как да се справят с агресията в училище

Фондация “Кой е срещу теб в мрежата” в партньорство със Столична Община - Район "Възраждане" организира среща-дискусия, свързана  агресията сред учениците във възрастта 10 – 16 години. Участниците – експерти и общински съветници от всички политически групи, споделиха опита си от работата с младежите и обсъдиха различни начини за справяне с проявите на насилие в ученическа възраст, съобщава председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. Дискусията е продължение на обученията, през които преминаха петокласниците от 32 СУ “Св.Климент Охридски” и шестокласниците от 18 СУ “Уилям Гладстон”. Заедно с менторите – психологът Цветелина Иванова, актьорът Китодар Тодоров и антитерористът Иван Янкулов, те се учиха как да овладяват емоциите си и да избягват проявите на насилие в училище и на улицата. След това децата посетиха Академията на МВР. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Програма Европа на Столична община. „Изключително ценно е да подпомагаме реализирането на подобни проекти, защото насилието между децата е нарастващо явление и голяма грижа на нас възрастните. Моето мнение е, че една от причините е домашното насилие – лична моя кауза борбата с него, както и запознаването с опасностите от мрежата. Важно е в училище да се говори за тези неща, не кампанийно, а програмирано и систематично“, посочва председателят на СОС.

comment 0
visibility 2283
-

Стартира проект за облагородяване на пространството около Женския пазар в София

Започна работа по проектът „Социализация на избраното обществено пространство в зоната на Женски пазар, чрез решения за съвременен, по-добър и устойчив живот заедно“, съобщават от столичният район "Възраждане". Проектът се реализира от Сдружение „Възраждане 2016“ в партньорство с район „Възраждане“ и УАСГ, с финансовата подкрепа на Програма „Европа“22 на Столична община. Проектът надгражда и конкретизира разработените варианти в предходния проект, обсъден с жителите от района на Женския пазар. Целта е утвърждаване на устойчивостта на използвания метод и иновативен модел за социализация на градско пространство и популяризиране на общинска политика за създаване на специфични и забележителни места в столичния център. Усъвършенстването на градската среда чрез обновяването и ревитализирането ѝ в съответствие с изискванията на гражданите и предложенията на експертите е предпоставка за балансирано развитие на зоната, за изявата ѝ като важен елемент от знаковия обществен център на София. Активната съвместна работа започна с проведената работната среща с кмета на район „Възраждане“ , ръководителят на екипа на проекта арх. Свободна Вранчева и арх. Атанас Ковачев. Арх. Вранчева представи дейностите на проекта и подчерта, че те трябва да се реализират в кратки срокове. Арх. Атанас Ковачев предложи вариантни за краткострочни решения, разработени и одобрени в изпълнения през 2021 г. проект, който беше обсъден с живеещите в района на Женския пазар и всички заинтересовани страни. Бяха обсъдени и направени предложения за тяхното развитие и реализация. Той представи значими елементи от събраната информация за историческото развитие на пространствата в зоната на Женски пазар, както и актуални документи за състоянието на инфраструктурата, комуникациите и др. Успешното партньорството с жителите на района, на което стъпва проекта, е предпоставка за създаване на по-добри условия за живеене, работа и отдих. Представените предложения създават възможност за изява на уникалната идентичност и европейска значимост на мястото, част от историческия център на София, подчертават от районната администрация.  

comment 0
visibility 1348
Район „Възраждане“ със спектакъл срещу трафика на хора

Ученици от „Възраждане“ със спектакъл срещу трафика на хора

В навечерието на Международния ден за борба с трафика на хора – 18 октомври, Местна комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните на район „Възраждане“ организира представление на Арт студио „Камбана“ за учениците от 9 клас в 32 СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“, съобщават от районната администрация. Спектакълът „Сълза на петолинието“ представя историята на 16-годишно момиче, което мечтае да стане певица, но не получава подкрепа от родителите си. Без знанието на им девойката отива в караоке клуб, където се запознава с “импресарио”, който е чул нейното изпълнение и обещава да превърне мечтата ѝ в реалност. Подведена от бляскавите възможности, които той ѝ предлага, тя лесно се превръща в жертва на трафик. Форум театърът е театрална форма, в която проблемът се показва и публиката предлага решение на конкретни казуси. Представлението се преиграва, а зрител, провокиран от действието, споделя своето решение, влиза в ролята на някой от героите и променя поведението му по начин, който да промени в позитивна посока действието. Спектакълът предостави на учениците невероятния шанс да изпробват в безопасна среда различни модели на поведение в житейска ситуация, свързана с трафика на хора. Предложенията на учениците за промяна на театралния сценарий бяха свързани с осъзнаването на важността за доверието между децата и родителите,  споделяне с тях и приятелите, да не се доверяват, да не предоставят никога личната си карта и телефона на непознати хора, да се пазят и грижат за приятелите си. „Трафикът на хора е организирана криминална дейност, чиято цел е висока печалба чрез сексуална и трудова експлоатация на хора. Той е част от международната организирана престъпна дейност.  За по-голямата част от обществото този проблем звучи нереален или далечен от тях, но истината е, че това е една от големите опасности за младите хора. Трафикът на хора е съвременната форма на робство и една от най-сериозните форми на потъпкване на основните човешки права“, посочва Цветанка Петкова, секретар на МКБППМН в район „Възраждане“.

comment 0
visibility 1470
-

В район "Възраждане" работят по проект за виртуален дигитален хъб

Проектът „Създаване на виртуален дигитален хъб в район „Възраждане“ се реализира от Сдружение „Граждански инициативи, дигитализация и иновации“ в партньорство с район „Възраждане“, 18 СУ „Уилям Гладстон“ и 32 СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“ с финансовата подкрепа на Програма „Европа“ 2022 на Столична община. Това съобщават от Сдружението. Целта на проекта е да насърчи инициативи, свързани с развитието на умения на 21 век сред младите хора и в частност за осъществяване на дейности, насочени към развитие на основни дигитални умения, дигитално образование и свързаност. Виртуалният хъб ще предоставя и търси информация и данни за развитие на дигиталните умения и образование на младите хора, за да се повиши дигиталната компетентност на учениците, за придобиване на нови знания и умения свързани с критичното мислене и дигиталната свързаност на учениците от X-XII клас. Инициативата ще позволи широкото споделяне и използване на информация с висока добавена стойност. Вече стартираха първите обучения, които запознават учениците с темите: „Internet of Things (IoT) – същност и бъдеще“, „Безопасна работа в Интернет“ - основни опасности в мрежата -Spam, Fishing, кражба на самоличност, е-mail измами, зловреден софтуер – видове, cyberbullying, както и начини и средства за безопасна работа - антивирусни програми, Firewall, „силни“ пароли, update на софтуера, безопасно търсене, защита при банкови операции; защита на пощата и др.

comment 0
visibility 2285
-

Район "Възраждане": Ще се строи улица, но дърветата няма да се премахват

В отговор на притесненията на гражданите от столичният район "Възраждане", от администрацията изпратиха до Столица.bg своята позиция. "Представените в материала твърдения на гражданите не отговарят на истината и са резултата от разпространени недобронамерени слухове", са категорични от "Възраждане". Дървета, път или жилищна сграда ще има във "Възраждане"  На показания в репортажа на Нова телевизия терен в периода 2011-2015 г. от района са премахнали незаконно гето с над 20 постройки, с повече от 20 семейства, които са били настанени в общински жилища и интегрирани в обществото – родителите работят и образоват децата си. "От началото на 90-те години на миналия век има утвърден със заповед градоустройствен план за улична регулация, свързваща бул. „Константин Величков“ през ул. „Зайчар“ в източна посока, разположена северно от бл. 6 (пред входовете). Столична община прилага уличната регулация, като в момента разработва проект за изграждане на участък от осова точка 31 през осова точка 32 до края на блок 6 с административен адрес бул. „Константин Величков“ 165. В проекта е предвидено изграждане на улично платно с места за паркиране и алея за пешеходци пред бл.6. При разработването на проекта не е предвидено засягане на съществуващата дървесна растителност.", се казва още в отговора на районната администрация. Показаните в материала на Нова телевизия дървета не подлежат на премахване и се запазват в проекта, който Столична община разработва, категорично заявяват от района. В момента с проведена процедура и издадени заповеди район „Възраждане“ премахва 15 незаконни гаражни клетки на юг от бл.6. До момента са премахнати 5 незаконни гаражни клетки и продължава премахването на останалите 10, добавят от районната администрация.

comment 0
visibility 1749
-

Дървета, път или жилищна сграда ще има във "Възраждане"

Жители на столичният район "Възраждане" са притеснени, че заради бъдещ строеж ще бъдат изсечени дърветата в квартала. За притеснението на гражданите разказа Нова телевизия. Според живеещите в околните блокове, те са били уведомени, че предстои строителство на път. Колите, паркирани в района осъмнали преди три месеца с бележки, че трябва да бъдат преместени, за да не бъдат принудително отстранени от междублоковото пространство. Според един от домоуправителите по ПУП се предвижда строителство на жилищна сграда в частен терен, а желаещите да строят проверяват каква ще е реакцията на местните хора при отсичането на дърветата. Живущите обаче са категорично против премахването на дърветата. От районната администрация са категорични, че към момента за мястото няма инвестиционни намерения, но жителите на квартала твърдят, че теренът е частен и това е невъзможно. Притесненията им остават, както и категоричната позиция, че дърветата трябва да останат.

comment 0
visibility 9706
-

Аквапарк „Възраждане“ в София отваря врати за летния сезон

Аквапарк „Възраждане“, който беше изграден при разширяването на едноименния столичен парк през 2019-та година, отваря врати за посетители от 15 юни, съобщават от Столична община. Миналото лято аквапарка привлече над 18 000 посетители. Разположен върху 6700 кв.м., развлекателният парк има 5 открити басейна и 3 водни пързалки: Основен детски с площ 660 кв.м. и дълбочина 15 см, в който е разположен атракцион тип „Пратер“ с 4 водни пързалки и множество водни ефектиРазвлекателен басейн с площ 301 кв.м. и дълбочина 140 смДетски басейн с площ 123 кв.м. и дълбочина 60 смБебешки басейн с площ 27 кв.м. и дълбочина 20 смХидромасажен басейн с площ 44 кв.м. и дълбочина 90 смВодна пързалка за паралелно спускане с 3 улея2 водни пързалки тип „Ролба“ Всички басейни използват минерална вода от находище „Баталова воденица“, като басейнът за най-малките и хидромасажният басейн са с постоянна температура на водата от 28-30 градуса, а за всички останали ежедневно се публикува информация за температурата на водата на Facebook страницата на обекта. На територията на комплекса всеки желаещ може да открие подходящ за себе си начин за почивка и развлечение. Сянката е осигурена от над 160 чадъра и 400 шезлонга. Входът за деца с ръст до 90 см е безплатен, деца с ръст между 91-130 см заплащат 12 лева в делнични дни и 15 лева през уикенда, а за всички над 131 см цената е 24 лева в делнични дни и 29 лева през уикенда. За пенсионери, хора с увреждания за влизане след 15:00ч има намаления – пълна информация може да откриете на интернет страницата на комплекса и на място.          

comment 0
visibility 4574
Изграждат четири големи паркинга в район „Възраждане“

Изграждат четири големи паркинга в район „Възраждане“

Четири големи паркинга в столичния район „Възраждане“ ще бъдат ремонтирани и разширени до края на 2023 г. Това съобщи районният кмет Савина Савова в ефира на БНР. През тази година такъв ремонт е бил извършен на паркинга при бл. 14. „Имаме готови проекти, количествени сметки и схеми. Считам, че тяхното изпълнение е изключително важно за подобряване на условията и средата в жилищните квартали на район "Възраждане". Единият от тях се намира на територията на "Зона Б-5". Той предвижда около 100 паркоместа, осветление, изпълнение на алеи, озеленяване. Територията му е около 3 дка и се намира непосредствено до паркинга на бл. 14, на ул. "Иван Иванов" №30“, каза Савова. Тя добави, че предстои изграждане на паркинг и в "Зона Б-19", пред бл. 11 и бл. 12, на пространство около 3,5 дка. До думите ѝ важно транспортно решение е и пробивът на ул. "Средна гора" към ул. "Партений Нишавски", който е включен в плана за тази година. Савова допълни, че Столичната община вече е избрала изпълнител на обекта. "В СОС е внесен доклад (тъй като част от терена попада в капитала на "Софийски имоти"), за да вземе решение за намаляване на капитала на "Софийски имоти" за този терен и веднага след взимането на решението имаме готовност да започне изпълнението на обекта", каза кметът. От района изпълняват и строителството на голяма жилищна сграда, изцяло за обезщетение на хората, чиито имоти са били отчуждени преди десетки години, каза още Савина Савова. "Сградата ще бъде готова през есента на тази година. В нея има 29 апартамента. Проектът е изпълнен като се има предвид нуждата на всеки един от тези собственици, допълни кметът на район "Възраждане".

comment 0
visibility 2850
Паяк вдига стари коли във Възраждане

Паяк вдига стари коли във Възраждане

Паяк вдигна стари автомобили в столичния район Възраждане тази сутрин. След като собствениците не са ги преместили доброволно от общината са предприели необходимите дейстивя за принудително премахване от общински площи. Продължаваме поетапното принудително премахване на излезли от употреба моторни преводни средства, предупреди районният кмет на Възраждане Савина Савова във фейсбук. От 16 май т.г. започва работата на комисии по установяване и поставяне на стикери (предписания) за доброволно преместване на излезли от употреба МПС на територията на район „Възраждане“.

comment 0
visibility 2912
-

Ученици от три столични училища украсиха парк "Възраждане"

Учениците от столичните 18-то СОУ "Уилям Гладстон", 30 Средно училище "Братя Миладинови" и 32 СУИЧЕ "Св.Климент Охридски" изрисуваха големи великденски яйца, с които украсиха парк „Възраждане“ в столицата. Кметът на София Йорданка Фандъкова благодари на учениците и техните учители, както и на район "Възраждане" за реализацията на великденския поздрав към столичани.

comment 0
visibility 3778
3-годишната Ема засади магнолия в "Градината на Доброто", ще носи нейното и

3-годишната Ема засади магнолия в "Градината на Доброто", ще носи нейното име

От „Градината на Доброто“ започна вчера кампанията „Да изчистим София“ – ежегодното пролетно почистване на столицата. Заместник-кметът на Столична община Десислава Билева, районните кметове на „Възраждане“ и „Красна поляна“, директорът на Столичния инспекторат Ивайло Иванов и служители на районната администрация дадоха старта на инициативата. Пролетното почистване в София ще е от 1 до 15 април Включиха се и десетки доброволци, представители на бизнеса и неправителствени организации и всички заедно почистиха „Градината на Доброто“ и засадиха цветя. За магнолията в "Градината на Доброто" пък помогна и тригодишната Ема и то ще носи нейното име.  По традиция, всяко дърво в „Градината на Доброто“ получава име от хората, които са го засадили. Кметът на район „Възраждане“ призовава всички граждани да се включат в пролетното почистване, за да живеем в един по-чист, по-уютен и приветлив град.

comment 0
visibility 2962
Данъчният отдел в район "Възраждане" няма да работи на 31 март

Данъчният отдел в район "Възраждане" няма да работи на 31 март

Отдел "Общински приходи" в район "Възраждане" няма да работи с граждани в четвъртък, 31 март 2022 г. Причината е прекъсване на електрозахранването от 9,00 ч до 16,30 ч, поради ремонтни дейности от страна на "ЧЕЗ Електро България". Столичани могат да плащат своите данъци и такси във всяка от останалите 20 районни данъчни служби на територията на София, онлайн, както и чрез банка или други финансови посредници. Останалите видове услуги гражданите могат да получат на следващия работен ден.

Район Възраждане

Територия и население на район Възраждане

Територия и население на район Възраждане

Днешният район Възраждане е разположен върху територията на стария 3-ти столичен район. Новият софийски район Възраждане е формиран и официално обозначен през 1987 г. Той се разпростира на площ от приблизително 316 хектара. Това на практика е 2.5% от територията на София. В пределите на столичния район Възраждане влизат паркове, зелени площи, градини, застроена площ, промишлена зона и обществени терени. Владайската река пресича западната част на територията на район Възраждане. Може да се каже, че в инфраструктурата на района тя е с централно място. Главните градски булеверди и улици, които пресичат район Възраждане са бул.”Тодор Александров”, бул.”Александър Стамболийски”, бул.”Христо Ботев”, бул.”Мария Луиза”, бул.”Константин Величков”, бул.”Сливница” и улиците – ул.”Пиротска”, ул.”Опълченска”, ул.”Цар Симеон” и др. Според направените най-актуални справки, район Възраждане е с брой на населението 49 158.

История и съвременност на район Възраждане

История и съвременност на район Възраждане

Неоспорим факт е, че район Въраждане се намира в най-древната част на столицата. Това по никакъв начин не пречи на районът да е един от най-модерните в града. В район Възраждане по неповторим начин се преливат минало и настояще. Всеки столичанин е наясно, че възраждането на столицата започва през 1861 г. от Великденската служба на български език във възрожденската катедрала, разположена на пл. „Св. Неделя“. Днес модерният облик на столицата започва от район Възраждане. Новият делови център на София, част от територията на район Възраждане, се намира върху останките на антична Сердика и средновековна Сердика. Това е и основното предимство на район Възраждане в сравнение с останалите столични райони. На практика район Възраждане е централната част на столицата. Логично е непрекъснато тази част да се развива, разширява и обновява.

Институции на територията на район Възраждане

Институции на територията на район Възраждане

Централните офиси на редица банки и търговски дружества се намират на територията на район Възраждане. Тук е разположен и Националният осигурителен институт, както и редица министерства. По този начин район Възраждане има облик на търговски и административен център.

За нуждите на населението в район Възраждане функционират седем общински детски градини, девет общински училища, шест професионални гимназии и едно държавно училище. 

На територията на район Възраждане има и 4 големи жилищни комплекса - „Зона Б-2 - 5”, „Зона Б-18”, „Зона Б-19” и ж.к..„Сердика”.

Трафик в район Възраждане

Трафик в район Възраждане

Редица ремонти бяха иавършени основните пътни артерии на район Възраждане. Целта е да се направи пътуването в централните части на града по-удобно и безпроблемно. До голяма степен принос за намаляване на трафика в район Възраждане има и метрото, което осигурява бързо и лесно придвижване не столичани и гостите на столицата. Стигайки до пл. „Св. Неделя“ туристите имат лесен достъп до античните останки на древния град, експонирани там.

Освен метрото, в район Възраждане пътуващите могат да използват и останалите видове обшествен транспорт, а именно трамваен, тролейбусене и автобусен транспорт.

Духовност и култура в район Възраждане

Духовност и култура в район Възраждане

В район Възраждане функционират шест читалища, а именно “Аура”, “Христо Ботев”, “Ем. Шекерджийски”, “Възрождение”, “Природа и наука”, “Васил Друмев”. Те развиват широка образователна и културна дейност, библиотечният им фонд възлиза на над 130 хиляди тома.

В район Възраждане са разположени и популярните църкви “Св. Никола”, “Св. Неделя”, “Св.св. Кирил и Методий”, паметника на Хр. Ботев, паметника на загиналите в Балканската война в градинката “Св. Никола” и музеите “Хр. Смирненски” и Националния политехнически музей.

В район Възраждане се намира емблематичната ул. „Пиротска“. Тя е основна столична търговка улица. По нейното продължение са разположени редица магазини, офиси, хотел, ателиета и заведения за хранене. Улицата има участъци, по които е забранено движението на автомобили.

Бул. „Ст. Стамболов“ също се намира в центъра на столицата, респективно на територията на район Възраждане. Една част е пешеходна зона, втора част е отворена за автомобили и трамваи, а третата част на булеварда е заета от известният Женски пазар. Това е най-големият открит пазар в район Възраждане и в столицата.

В район Възраждане се намира и друга емблематична столична улица – ул. „Братя Миладинови“ тя също е централна и е разположена между бул. „Мария Луиза“ и ул. „Позитано“.

На територията на район Възраждане се издига статуята на София. Това е един от новите символи на столицата. Висока е 26 метра и е поставена на главната задна порта на антична Сердика.

В район Възраждане се намират обновените Централни хали. Забележителната сграда е построена през 1909 г. От 1911 г. до днес са важен търговски обект в столицата и в район Възраждане. През 1988 г. започва ремонт в сградата и през 2000 г Халите отново функционират.

Женският пазар е една от емблемите на столицата и в частност на район Възраждане. Освен че е най-старият пазар в столицата, той е и най-големият открит пазар в София и в район Възраждане. След ремонта пазарът се превърна не само в място за търговия, но и за социални контакти и култура. Тук се порвеждат редица събития. Галерия „Сердика“ на територията на пазара, предоставя възможността да се разгледат редица изложби от живопис, графика, фотография, правят се творчески ателиета, организират се редица концерти, представяне на книги, срещи с известни личности.

Тъй като Женският пазар е включен в туристическата обиколка на София, район Възраждане определено има дял в презентирането на красотата на столицата.

В район Възраждане се намира и друг традиционен столичен пазар – „Димитър Петков“. Той се намира между булевардите „Сливница“ и „Ал. Стамболийски“. Сергиите и павилионите са обновени и на тях се предлага богато разнообразие от месо, хранителни стоки, риба, млечни произведения, цветя, с които се снабдяват повечето цветарски магазини в столицата. Пазаруващите могат да си починат в обособените зони за отдих или да се ободрят в кафетерията на територията на пазара.

На 23 май всяка година жителите на район Възраждане отбелязват традиционния празник на района. Обособената сцена дава поле за зиява на възпитаниците на различните школи към читалищата и учебните заведения в район Възраждане.

Накратко това е основното за район Възржадане. Градският център почти напълно съвпада с територията на район Възраждане. В пределите на района се намират и местностите “Центъра”, “Три кладенци”, “Коньовица”, “Еврейски геран” и “Баталова воденица”.

Определено може да се каже, че район Възраждане умело съчетава историята с настоящето и помага на столичани и гостите на столицата да усетят това по неповторим начин. Обновяването на централната градска част е логично да продължава непрекъснато.

Територия и население на район Възраждане

История и съвременност на район Възраждане

Институции на територията на район Възраждане

Трафик в район Възраждане

Духовност и култура в район Възраждане

Прочетете още