район „Възраждане“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли предложения от Трифонов кабинет?
  • Да, Слави ще направи правителство. (26%, 205 Гласове)
  • Не, нямат достатъчно депутати. (36%, 280 Гласове)
  • Не се интересувам от политика. (3%, 20 Гласове)
  • Нови избори. (29%, 226 Гласове)
  • Незнам, време е за плаж. (7%, 57 Гласове)
Общо гласували: 788 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1802
type-photo.svg
Мият улици "на карета" във "Възраждане"

Мият улици "на карета" във "Възраждане" (СНИМКИ)

От днес до 23 юни в район "Възраждане" се мият "улици на карета". Отсечките ще бъдат затваряни за движение, докато трае дейността. От Столичен инспекторат са информирали чрез съобщения живущите, за да могат да преместят автомобилите от улиците за деня, в който ще се мие. Тези машини, които пречат на процеса, ще бъдат местени принудително.   Днес се мият улици в карето между бул. "Ген. М.Д.Скобелев", бул. "Тодор Александров", бул. "Кн. Мария Луиза", ул. "Позитано".    В рамките на дневната смяна по график в районите Красно село, Надежда, Илинден и Нови Искър се прави миене с автоцистерна с маркуч.  

comment 0
visibility 3457
Няма да влизат коли в парк "Свети Никола"

Повече няма да влизат коли в парк "Свети Никола"

Подвижна антипаркинг скоба ще спира достъпа на коли в парк "Свети Никола" в столицата. Акцията е по инициатива на Столичен инспекторат, а изпълнението е на Центъра за градска мобилност.   Съоръжението е поставено на алея от страната на ул. "Пиротска". Така се сложи точка на дългогодишния проблем с неразрешеното влизане, престой и паркиране на коли в парка.    До момента Столичен инспекторат е ограничил достъпа до над 200 паркове, детски площадки и зелени площи в града. И продължава своята инициатива за запазване живота и здравето на хората и за намаляване на замърсяването на въздуха.    

comment 0
visibility 7452
Столична община започна строежа на 5-етажна жилищна сграда във Възраждане

Столична община започна строежа на 5-етажна жилищна сграда във Възраждане (СНИМКИ)

Столична община, чрез район Възраждане започна строежа на 5-етажна жилищна сграда  ул. „Странджа“ 21-27. Жилищата са като обещетение на собственици на отчуждени имоти в центъра на столицата.  Районният кмет Савина Савова направи символичната първа копка на строежа. Хората, чийто имоти са отчуждени са били  в централната градска част и в кв. 243 и „Зона Б-5-3“.  Новата сградата е с обща разгъната площ 3236 кв.м. с надземни и подземни гаражи и паркоместа на площ 1845 кв. м.29 семейства ще получат апартаменти в сградата на Столична община. Техните имоти са отчуждени преди повече от повече от 20 години. Кметът на Възраждане Савина Савова припомни, че това е един дългоочакван момент от хората, но общината е изпълнила ангажимента си. "По реализацията на този сграда работим със Столична община отдавна и се радвам, че за пореден път доказваме с дела, че изпълняваме обещанията си и работим за хората", каза Савина Савова.

Реклама
comment 0
visibility 4650
"Градината на доброто" разцъфна във Възраждане

"Градината на доброто" разцъфна във Възраждане (СНИМКИ)

"Градината на доброто" в столичния Зона Б5, район Възраждане разцъфна с цялата си красота, а кичестите цветове от пролетния пейзаж събират възхитата на стотици столичани. Въпреки ограничителните мерки заради епидемията от коронавирус стотици могат да се насладят на красотата в "Градината на доброто". "Доброто е избор. Доброто е смисъл. Човек се ражда добър и избира какъв да бъде", коментират от район Възраждане, чиято е заслугата за много красота на едно място.. Красивата градина бе открито в края на миналата есен, изградена в междублоковото пространство в "Зона Б-5" между блок 15,16 и 18. Заедно с жителите на квартала, служителите на районната администрация, много доброволци и подкрепата на фирма за сокове, пространството се превърна в "Градината на Доброто". Засадените японски вишни, декоративни дървета, храсти и цветя разцъфнаха за първи път тази пролет. И, ако тази пролет е необичайна, с притихналите детски площадки и празни алеи, разцъфналите японски вишни радват всички, които наблюдават багрите на идващата пролет, притихнали зад прозорците. Пролетните цветове в "Градината на Доброто" носят надежда и вяра в доброто. "Доброто е в нас и около нас, трябва само да го потърсим и да го видим, да изберем да бъдем добри и да правим Добро. Да не чакаме специален ден, за да бъдем добри. Добротата не е средство, а цел", казват от район Възраждане. Бъдете отговорни, разумни и добри!, препоръчват от кметството.

comment 0
visibility 1675
Кметът на "Взъраждане" обсъди мерките с духовници от църквите в района

Кметът на "Взъраждане" обсъди мерките с духовници от църквите в района

Кметът на район „Възраждане“ Савина Савова се срещна със свещенослужители от православните храмове в района - „Св. Николай Софийски“ и „Св. св. Кирил и Методий“. Бяха обсъдени въвеждането на засилените епидемиологични мерки, организацията за провеждане на църковните служби и засилената охрана на храмовете, за да не се допусне струпване на хора пред и в църквите. „Районната администрация поема ангажимент да извърши дезинфекция в храмовете и пространствата пред тях, рано сутринта преди църковните служби на Цветница и Възкресение Христово – Великден“ каза пред свещенослужителите Савина Савова. С духовниците тя обсъди изискванията са създаването на ред за еднопосочен поток от миряните при влизане и излизане, спазване на дистанция между хората, всички миряни да бъдат с лични предпазни средства - маски и ръкавици, както и да се допускат само хора, които не създават риск за зараза. За предпазване от разпространение на COVID-19, тази година на Цветница няма да се раздават върбови клонки. На Разпети петък, преминаването под масата, което е своеобразното пристъпване към гроба Христов, преживяване на смъртта и погребението на Господ, няма да се извършва по познатия начин. Още в четвъртък на брифинг от Светия синод обясниха, че е взето решение плащеницата да се държи от свещеници или техните помощници плащеницата и хората да минават под нея. Отец Иван, от храм „Св. Николай Софийски“ увери, че служителите в храма спазват противоепидемичните мерки, дезинфекцират и са с ръкавици и маски. В храма миряните ще влизат от централния вход и ще излизат от входа на западната страна на сградата. Отец Александър, ставрофорен иконом на храм „Св. св. Кирил и Методий“ информира кмета на район „Възраждане“ каква е създадената организация в храма, както и че Софийска митрополия е предоставила маски за столичните храмове, ако някой от миряните дойде на празничните служения без маска, да може да влезе в храма.  

comment 0
visibility 1618
Дариха 80 бързи теста за COVID-19 за администрацията на "Възраждане"

Дариха 80 бързи теста за COVID-19 за администрацията на "Възраждане"

Администрацията на район „Възраждане“ получи дарение от 80 бързи теста за скрининг на COVID19 от фирма „Диамед“ ООД, която предлага висококачествени медицински продукти, оборудване и консумативи на българския пазар. Служителите на районната администрация бяха тествани в лабораторни условия и добрата новина е, че всички резултати са отрицателни, съобщиха от район "Възраждане". Дарените тестове са клинично изпитани и са с висока чувствителност и за професионална диагностична употреба, за установяване на първична и вторична инфекция от COVID 19. С тях се откриват антитела към вируса, като по вида на антителата, се определя дали инфекцията е преминала или присъства в организма. Кметът на район „Възраждане“ Савина Савова благодари на дарителите за щедростта и съпричастността. Служителите изпълняват  строгите санитарно хигиенни мерки, защото са изложени на риск, поради многобройните контакти с хората, които ежедневно получават административни услуги. "По време на предстоящите християнски празници, призовавам всички да бъдем отговорни към себе си и към близките си. Колкото и да са трудни за изпълнение, мерките за социална изолация се основават на осъзнатата ни отговорност към живота и здравето на хората. В дните на изпитание, нека бъдем смирени, съпричастни и отговорни!", призова пред дарителите Савина Савова.

comment 0
visibility 2355
21  възрастни от "Възраждане" получават по домовете си топла храна

21 възрастни от "Възраждане" получават по домовете си топла храна

От район "Възраждане" подкрепиха инициативата на кмета Йорданка Фандъкова за доставка на безплатна храна на останали по домовете си заради карантината възрастни хора с много ниски или без никакви доходи.   По време на извънредното положение, 21 възрастни във  „Възраждане“ ще получават топла храна, предоставена от дарители. Заедно с доброволците кметът Савина Савова посети възрастните хора в домовете им, достави им храна и ги призова  да останат вкъщи.    Доброволците са в готовност да помогнат, ако възрастните хора имат нужда от закупуване на храни и лекарства. Столична община разполага с голям резерв от доброволци, които  могат да се включат в различни инициативи по време на извънредното положение.     

comment 0
visibility 3141
Район Възраждане дари храни на Дома за възрастни хора в Зона Б5

Район Възраждане дари храни на Дома за възрастни хора в Зона Б5

Кметът на Възраждане Савина Савова и директори на детски градини в района дариха храни на Дома за възрастни хора в Зона Б5, съобщиха от кметството. Детските заведения са затворени заради епидемията от коронавирус и малотрайните хранителни продукти са дарени на социалното заведение при спазване на всички хигиенни изисквания. Да не забравяме да бъдем добри! В дни на изпитания трябва да изпълним с действия и смисъл думи като съпричасност, подкрепа и солидарност, написа районният кмет. На Дома за възрастни хора, където са настанени над 70 души, са дарени още плодове и зеленчуци, в срок на годност, от складовете на детските градини.  Грижата за възрастните хора е грижа за нашите майки и бащи. С живеещите в Дома ни свързва приятелство, доказано през годините, и затова това не е само храна, а доказателство за моята, нашата подкрепа, на която могат да разчитат, убедена е Савина Савова.

comment 0
visibility 3252
Празнична програма на учениците от 67 ОУ „Васил Друмев“

С духов оркестър и стихове честваха 3-ти март в 67 ОУ "Васил Друмев"

С празнична програма от възрожденски песни и стихове, духов оркестър и мажоретки, учениците от 67 ОУ "Васил Друмев" в район „Възраждане“ отбелязаха националния празник 3 март. В програмата и в презентацията, направена за Националния празник, бяха представени героите и местата, свързани с революционната дейност за национално освобождение на България и местата на най-тежките сражения по време на Руско-турската освободителна война 1877 – 1878 г. Директорът на училището Галина Велинова поздрави учениците и предаде поздравителния адрес на кмета на район „Възраждане“ Савина Савова: „На 3 март се прекланяме пред героите, отдали живота си за свободата на България. Наш дълг е да помним техния завет и като наследници на славен народ да предаваме на нашите деца, че свободата трябва да се отстоява с дела всеки ден, да съхраняваме националния дух и българските ценности. Бъдете горди, достойни и силни синове и дъщери на майка България!“ Савина Савова подари книги за българските възрожденци, революционери и герои, дали живота си за свободата на България за всички отлично представили се ученици, участвали в подготовката на събитието.

comment 0
visibility 5599
проби басейн

Започнаха задължителните проби на басейна в 30 СУ "Братя Миладинови"

Строително - монтажните работи, свързани с басейна в 30 СУ "Братя Миладинови" във "Възраждане", са пред приключване. Във връзка с предстоящото въвеждане в експлоатация на плувното съоръжение в училището, започнаха задължителните проби на съоръженията и инсталациите. Това съобщават от администрацията на района. След повече от 30 години, басейнът ще заработи скоро.   Заедно с басейна е изграден и чисто нов физкултурен салон. Цялата инвестиция на Столична община е за 3 млн. лв. Изпълнител на спортните съоръжения е ямболската фирма "Суперстрой инженеринг" ЕООД.     

comment 0
visibility 2664
type-photo.svg
турнир

Учениците от "Възраждане" мериха сили в шахматен турнир (СНИМКИ)

Учениците от "Възраждане" премериха сили в шахматния турнир „Възраждане“ 2020, който се проведе в библиотека „Конфуций“ на 18 СУ „Уилям Гладстон“. Проявата бе открита от кмета на района. Турнирът е част от програмата на района срещу агресията в училище.    Майсторството пред шахматната дъска показаха осем отбора момчета и момичета, разделени в две възрастови групи: 5-7 клас и 8-10 клас.    Отборните победители в първата възрастова група 5-7 клас са: 1-во място 134 СУ „Димчо Дебелянов“,  2-ро място – 30 СУ „Братя Миладинови“, 3-то място –18 СУ „Уилям Гладстон“. Във възрастовата група 8-10 клас на 1-во място се класираха учениците от 30 СУ „Братя Миладинови“, а на 2-ро място – 18 СУ „Уилям Гладстон“.   Медали и грамоти в индивидуалната надпревара получиха: в първа възрастова група 5-7 клас: 1-во място Елена Павлова,  2-ро място Ясен Симеонов, 3-то място Ангел Николов. Във втора възрастова група 8-10 клас се класираха: на 1-во място европейската шампионка Петя Караиванова, 2-ро място Мартин Алашки, 3-то място Лора Ангелова.   Гости на турнира бяха Цветанка Петкова-секретар на Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в района, Спас Узунов-старши експерт от район „Възраждане“, заместник-директорът на 18 СУ. Главен съдия на шахматния турнир беше Боряна Строкова.  

comment 0
visibility 2525
МКБППМН отчет за 2019 г.

Кметът на Възраждане отчете: Нямаме деца с повторни противообществени прояви

Няма деца настанени във Възпитателно училищен интернат (ВУИ) и Социално-педагогически интернати (СПИ), както и с повторни противообществени поряви. Това сочи докладът на кмета на район Възраждане Савина Савова. Тя отчете успешната превантивна работа на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни (МКБППМН). В представения годишен отчет за 2019 г. пред членовете на Комисията и обществените възпитатели от района Савова направи анализ на организационното състояние и представи основните дейности и приоритети на Местната комисия. "През 2019 г. социално-превантивната дейност беше водеща в работата на комисията. Издирването и установяването на малолетни и непълнолетни, които се нуждаят от помощ и социална защита, както и на деца с рисково поведение, се осъществява съвместно с инспекторите при "Детска педагогическа стая", дирекция "Социално подпомагане" и МКБППМН", каза Савова. Районният кмет допълни, че във всички училища на района има клубове по интереси: по тенис на маса, приложно колоездене, шахмат, приложно изкуство, музикални и танцови формации. Чрез тези дейности децата получават нови знания и умения, ангажираме свободното им време. Провеждаме лекции с представители на Светия синод на БПЦ и със свещенослужителите от православния храм "Св. Николай Софийски", децата оцветяват своята първа икона и изработват атрактивни Великденски инсталации. Във всички училища се правят открити уроци за делото на Васил Левски, Христо Ботев, Освобождението на България от Османско иго и др., каза Савова. Тя допълни, че благодарение на успешната превантивна работа на Местната комисия няма настанени деца във ВУИ и СПИ, както и нямаме деца с повторни противообществени прояви.

comment 0
visibility 3412
type-photo.svg
табло

Възстановено е таблото с лика на Смирненски в парк "Св. Никола" (СНИМКИ)

Таблото с лика на големия български поет и журналист - Христо Смирненски в парк "Възраждане" е възстановено. Акцията се прави по инициатива на хора, живеещи на територията на район „Възраждане“, и с подкрепата на служителите на Столичен инспекторат.   Таблото е двустранно, като от едната му страна може да се види образа на твореца, запечатан чрез най-известната му фотография, а от другата страна се чете едно от неговите стихотворения „Пролетно писмо“. Поемата е една от най-романтичните му такива и носи послание към вечните човешките копнежи, засилващи се с настъпващата пролет.   Таблото се намира на ул. „Пиротска“, в рамките на парк „Св. Никола“. В доброто дело се включиха и служители на районната администрация „Възраждане“, от където организираха засаждането на характерните за сезона цветя– иглики. През пролетта предстои цялостно озеленяване на пространството.  

comment 0
visibility 1541
проверки

Във "Възраждане": 17 проверки за горене на отпадъци в частни имоти

Съвместна проверка по сигнали на граждани за горене на отпадъци в частни имоти в район "Възраждане" имаше вчера от екипи на Столичен инспекторат, служители от 03 РУ – СДВР и районна администрация „Възраждане“.   Бяха проверени 17 жилища на различни адреси. На ул. „Ген. Цончев“ и бул. „Ал. Стамболийски“ за установени нарушения (горене на ПДЧ плоскости) са наложени 3 броя глоби с фиш.В Баталова воденица, на ул. „Антим I", ул. „Зайчар“ и ул. „Перник“ не е установено горене на отпадъци, гражданите са се отоплявали с дърва и въглища. Проверките продължават.    

comment 0
visibility 2473
Миене на улиците

Мият бул. „Тодор Александров“

От вторник, 14 януари, започват да мият бул. „Тодор Александров“, съобщават от управата на район Възраждане. Това се налага заради мерките, които предприема Столична община, за да подобри качеството на атмосферния въздух в столицата. Те са залегнали в актуализираната Програма за управление на качеството на атмосферния въздух в София и Плана за действие към нея. Миенето на улицата се извършва само при подходящо време. Дейностите се извършват с автоцистерна. Ще бъде създадена временна организация на движението, за да не се затруднява трафика.

Район Възраждане

Територия и население на район Възраждане

Територия и население на район Възраждане

Днешният район Възраждане е разположен върху територията на стария 3-ти столичен район. Новият софийски район Възраждане е формиран и официално обозначен през 1987 г. Той се разпростира на площ от приблизително 316 хектара. Това на практика е 2.5% от територията на София. В пределите на столичния район Възраждане влизат паркове, зелени площи, градини, застроена площ, промишлена зона и обществени терени. Владайската река пресича западната част на територията на район Възраждане. Може да се каже, че в инфраструктурата на района тя е с централно място. Главните градски булеверди и улици, които пресичат район Възраждане са бул.”Тодор Александров”, бул.”Александър Стамболийски”, бул.”Христо Ботев”, бул.”Мария Луиза”, бул.”Константин Величков”, бул.”Сливница” и улиците – ул.”Пиротска”, ул.”Опълченска”, ул.”Цар Симеон” и др. Според направените най-актуални справки, район Възраждане е с брой на населението 49 158.

История и съвременност на район Възраждане

История и съвременност на район Възраждане

Неоспорим факт е, че район Въраждане се намира в най-древната част на столицата. Това по никакъв начин не пречи на районът да е един от най-модерните в града. В район Възраждане по неповторим начин се преливат минало и настояще. Всеки столичанин е наясно, че възраждането на столицата започва през 1861 г. от Великденската служба на български език във възрожденската катедрала, разположена на пл. „Св. Неделя“. Днес модерният облик на столицата започва от район Възраждане. Новият делови център на София, част от територията на район Възраждане, се намира върху останките на антична Сердика и средновековна Сердика. Това е и основното предимство на район Възраждане в сравнение с останалите столични райони. На практика район Възраждане е централната част на столицата. Логично е непрекъснато тази част да се развива, разширява и обновява.

Институции на територията на район Възраждане

Институции на територията на район Възраждане

Централните офиси на редица банки и търговски дружества се намират на територията на район Възраждане. Тук е разположен и Националният осигурителен институт, както и редица министерства. По този начин район Възраждане има облик на търговски и административен център.

За нуждите на населението в район Възраждане функционират седем общински детски градини, девет общински училища, шест професионални гимназии и едно държавно училище. 

На територията на район Възраждане има и 4 големи жилищни комплекса - „Зона Б-2 - 5”, „Зона Б-18”, „Зона Б-19” и ж.к..„Сердика”.

Трафик в район Възраждане

Трафик в район Възраждане

Редица ремонти бяха иавършени основните пътни артерии на район Възраждане. Целта е да се направи пътуването в централните части на града по-удобно и безпроблемно. До голяма степен принос за намаляване на трафика в район Възраждане има и метрото, което осигурява бързо и лесно придвижване не столичани и гостите на столицата. Стигайки до пл. „Св. Неделя“ туристите имат лесен достъп до античните останки на древния град, експонирани там.

Освен метрото, в район Възраждане пътуващите могат да използват и останалите видове обшествен транспорт, а именно трамваен, тролейбусене и автобусен транспорт.

Духовност и култура в район Възраждане

Духовност и култура в район Възраждане

В район Възраждане функционират шест читалища, а именно “Аура”, “Христо Ботев”, “Ем. Шекерджийски”, “Възрождение”, “Природа и наука”, “Васил Друмев”. Те развиват широка образователна и културна дейност, библиотечният им фонд възлиза на над 130 хиляди тома.

В район Възраждане са разположени и популярните църкви “Св. Никола”, “Св. Неделя”, “Св.св. Кирил и Методий”, паметника на Хр. Ботев, паметника на загиналите в Балканската война в градинката “Св. Никола” и музеите “Хр. Смирненски” и Националния политехнически музей.

В район Възраждане се намира емблематичната ул. „Пиротска“. Тя е основна столична търговка улица. По нейното продължение са разположени редица магазини, офиси, хотел, ателиета и заведения за хранене. Улицата има участъци, по които е забранено движението на автомобили.

Бул. „Ст. Стамболов“ също се намира в центъра на столицата, респективно на територията на район Възраждане. Една част е пешеходна зона, втора част е отворена за автомобили и трамваи, а третата част на булеварда е заета от известният Женски пазар. Това е най-големият открит пазар в район Възраждане и в столицата.

В район Възраждане се намира и друга емблематична столична улица – ул. „Братя Миладинови“ тя също е централна и е разположена между бул. „Мария Луиза“ и ул. „Позитано“.

На територията на район Възраждане се издига статуята на София. Това е един от новите символи на столицата. Висока е 26 метра и е поставена на главната задна порта на антична Сердика.

В район Възраждане се намират обновените Централни хали. Забележителната сграда е построена през 1909 г. От 1911 г. до днес са важен търговски обект в столицата и в район Възраждане. През 1988 г. започва ремонт в сградата и през 2000 г Халите отново функционират.

Женският пазар е една от емблемите на столицата и в частност на район Възраждане. Освен че е най-старият пазар в столицата, той е и най-големият открит пазар в София и в район Възраждане. След ремонта пазарът се превърна не само в място за търговия, но и за социални контакти и култура. Тук се порвеждат редица събития. Галерия „Сердика“ на територията на пазара, предоставя възможността да се разгледат редица изложби от живопис, графика, фотография, правят се творчески ателиета, организират се редица концерти, представяне на книги, срещи с известни личности.

Тъй като Женският пазар е включен в туристическата обиколка на София, район Възраждане определено има дял в презентирането на красотата на столицата.

В район Възраждане се намира и друг традиционен столичен пазар – „Димитър Петков“. Той се намира между булевардите „Сливница“ и „Ал. Стамболийски“. Сергиите и павилионите са обновени и на тях се предлага богато разнообразие от месо, хранителни стоки, риба, млечни произведения, цветя, с които се снабдяват повечето цветарски магазини в столицата. Пазаруващите могат да си починат в обособените зони за отдих или да се ободрят в кафетерията на територията на пазара.

На 23 май всяка година жителите на район Възраждане отбелязват традиционния празник на района. Обособената сцена дава поле за зиява на възпитаниците на различните школи към читалищата и учебните заведения в район Възраждане.

Накратко това е основното за район Възржадане. Градският център почти напълно съвпада с територията на район Възраждане. В пределите на района се намират и местностите “Центъра”, “Три кладенци”, “Коньовица”, “Еврейски геран” и “Баталова воденица”.

Определено може да се каже, че район Възраждане умело съчетава историята с настоящето и помага на столичани и гостите на столицата да усетят това по неповторим начин. Обновяването на централната градска част е логично да продължава непрекъснато.

Територия и население на район Възраждане

История и съвременност на район Възраждане

Институции на територията на район Възраждане

Трафик в район Възраждане

Духовност и култура в район Възраждане

Прочетете още