район „Възраждане“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
  • Николай Веселинов (23%, 88 Гласове)
  • Веселин Кирев (12%, 45 Гласове)
  • Албена Белянова (65%, 250 Гласове)
Общо гласували: 383 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2199
Инспектори от район "Възраждане" извършиха проверка по сигнал за заемане на

Инспектори от район "Възраждане" извършиха проверка по сигнал за заемане на инвалидни парк...

След сигнал за заемане на инвалидни паркоместа от контейнери на бул. „Ал. Стамболийски“ №41, днес инспектори от район „Възраждане“ извършиха проверка. Това съобщават от Столичен инспекторат. При проверката е установено, че търговски обект на адреса има индивидуален договор за сметосъбиране като за целта са му предоставени три контейнера. Много често тези съдове се местят за паркиране, като гражданите не се съобразяват, че така се заемат обособените паркоместа, предназначени за инвалиди. Днес при контрола не са установени нарушения. Независимо от това, инспекторите са дали предписание за намаляване на броя на контейнерите като се увеличи честотата на обслужването им. Другото предписание е да не се допуска разместване на контейнерите, което е забранено съгласно Наредбата за управление на отпадъците, поддържане и опазване на чистота на територията Столична община.  

comment 0
visibility 1986
Във "Възраждане" почистват дъждоприемни шахти и стикират излезли от употреб

Във "Възраждане" почистват дъждоприемни шахти и стикират излезли от употреба коли

Почистването на дъждоприемни шахти в район „Възраждане“ продължава, съобщават от Столичен инспекторат. Работата се извършва по бул. „Т. Александров“ и бул. „Сливница“. Също така в района освен обичайните дейности се извършва стикиране на излезли от употреба моторни превозни средства. Стари коли ще получават стикер-предписание да бъдат изнесени от терена на общинската собственост в тримесечен срок. Старите коли се намират в зона -Б 18.

comment 0
visibility 2783
Съборен сграда във "Възраждане"

Глоба до 20 000 лв. за съборена сграда във столичния "Възраждане"

За съборена сграда в ж.к Зона Б-5, ул. "Шар планина" 31-33 район „Възраждане“ без никакво обезопасяване и на метри от преминаващи пешеходци съобщават в социалната мрежа, живеещи в зона Б5. Ето какво споделя в свой пост Антон Събев: „За малко не разрушиха сградата върху мен. Няма нито отцепване на улицата, нито водоноска за прахта, нито чичка в някой от краищата на улицата.“ Според Савина Савова, кмет на район „Възраждане“, дружеството не е спазило Плана за безопасност и здраве за събарянето на две сгради. Била е нарушена наредбата на Столичната община за управление отпадъците и опазване на чистотата, за което е предвидена глоба от 700 до 20 000 лв. Изпълнителят на разрушаването няма издадено разрешение от районната администрация за ползване на част от тротоара за строителна площадка, каза кметът. Освен това събарянето е направено в събота в часовия диапазон 12.30 – 16 ч., с което е допуснато нарушение на Законът за шума в околното пространство. С-жа Савова увери, че е започнало административно-наказателно производство и фирмата ще бъде санкционирана.  

Реклама
comment 0
visibility 3280
Кметът на район "Възраждане" дари контейнери за разделно изхвърляне на отпа

Кметът на район "Възраждане" дари контейнери за разделно изхвърляне на отпадъци на столичн...

Кметът на район „Възраждане“ Савина Савова съвместно с фирма „Еконт“ дариха контейнери за разделно събиране на отпадъци на 46 ОУ „Константин Фотинов“, съобщиха от пресцентъра на район „Възраждане“. Учениците бяха подготвили презентация за ползата от разделното събитие, която представиха пред гостите. „Опазването на природата зависи от всеки от нас. Разделното събиране на отпадъци е отговорно и природосъобразно решение. Рециклирането на суровини като хартия, пластмаса и стъкло е важен процес за опазване на въздуха, почвите и водите на България“, каза Савина Савова  и благодари за партньорството на Еконт, които подкрепиха инициативата, част от Програмата на района „Децата на „Възраждане“ за чиста природа“.

comment 0
visibility 3289
type-photo.svg
Търговски обект на ул. "Одрин" с акт за неправомерно сложени маси и столове

Търговски обект на ул. "Одрин" с акт за неправомерно сложени маси и столове (СНИМКИ)

Управителят на кафене на ул. „Одрин“ зад бл. 14 получи акт заради неправомерно разположени маси и столове пред обекта, съобщават от Столичен инспекторат. Сигнал за нарушението е пускан и от граждани в социалните мрежи. Хора от района коментират в интернет, че съоръженията се поставят без всякакво спазване на правила и пречат на свободното преминаване. След нарочни проверки от Инспектората- „Възраждане“ в различни часове, преди ден е направен акт за нарушението. Констатирано, че масите и столовете са сложени без всякакви разрешителни документи. Дадено е предписание да не се допуска отново грешката, а инспекторите ще продължат с ежедневния контрол.  

comment 0
visibility 2820
В творческа работилница деца оцветиха първите си икони в парк "Свети Никола

В творческа работилница деца оцветиха първите си икони в парк "Свети Никола"

Първите си икони оцветиха деца в столичния парк "Свети Никола", район Възраждане, в навечерието на християнския празник Успение на Пресвета Богородица. Малчуганите участвата в организираната от фондация "Етнопалитра" и Църковното настоятелство на православен храм "Св. Николай Софийски" артработилница "Моята първа икона". Отец Иван от православния храм „Свети Николай Софийски“ поздрави децата и им разказа за предстоящия църковен празник, за символите на православната вяра и за храма, в който служи.  Иконите за оцветяване са от двете издания на фондация „Етнопалитра“ „Първи стъпки към Бога“, чийто съставител е +Велички епископ Сионий.

comment 0
visibility 4286
Правят фитнес на открито до бл. 8 в жк "Сердика"

Правят фитнес на открито до бл. 8 в жк "Сердика"

Ще бъде направен фитнес на открито в близост до  детската площадка и спортното игрище до бл. 8 в жк "Сердика". Това се прави по инициатива на район „Възраждане“, съобразена с желанието на хората в квартала. Така възможностите за спорт се увеличават и за децата, и за техните родители в общността.  Финансирането е осигурено от Столична община, съобщават от администрацията на района в социалната мрежа.  

comment 0
visibility 4025
type-photo.svg
Измита е пешеходната част на "Пиротска", лъснати са и каменните пейки

Измита е пешеходната част на "Пиротска", лъснати са и каменните пейки (СНИМКИ)

През изминалата нощ е измита пешеходната част на ул. "Пиротска". Това е едно от любимите места на столичани не само за пазаруване, но и за разходки, информират от Столичен инспекторат. Освен това са били измити и каменните пейки по отсечката.   

comment 0
visibility 3027
Изчистен е дворът на 30 СУ "Братя Миладинови" след ремонтните работи

Изчистиха двора на 30 СУ "Братя Миладинови" след ремонтните работи

Събрани са отпадъците след ремонтните работи в двора на столичното 30 СУ "Братя Миладинови". Това става след като от Столичен инспекторат създадоха организация със съдействието на почистващата фирма за район „Възраждане“. Осигурена бе техника, с която се подпомогна работата по почистването, за да може в утрешния ден гласоподавателите да имат безпрепятствен и приятен достъп до секциите за гласуване. Тези действия бяха предприети незабавно след контрол на територията в района. Приоритетно в днешния, както и в деня на парламентарните избори, инспекторите ще контролират обстановката за нередности в пространствата около изборните секции и училищни дворове.          

comment 0
visibility 3723
В столичния район "Възраждане": Мазилка от сграда падна до бременна жена и

В столичния район "Възраждане": Мазилка от сграда падна до бременна жена и 3-годишното й д...

Мазилка от общинска жилищна сграда една не падна върху бременна жена и 3-годишното й дете. Инцидентът е станал в събота след обяд, малко преди да започне бурята в столицата, съобщава bTV. За късмет мазилката пада на сантиметри до жената и детето й в момента, в който си отключват входната врата. Сградата е в столичния район Възраждане в центъра на града. За опасността от падаща мазилка жената и съпругът и са сигнализирали още през 2015 г. Вторият етаж на сградата е общинска собственост, а семейството събира снимки на падащи железа, мазилка и други строителни елементи вече шест години. От общината обаче им обяснявали, че това е от другите етажи. И до момента влизането  иизлизането от сградата за семейство Лазарови е като "руска рулетка". "За падащите елементи сме писали жалба до район "Възраждане" още през 2015 г.", казва Димитър. А година по-късно получават отговор, че е издадено предписание на собствениците. Шест години след първата жалба от общината съобщиха, че ще обезопасят аварийно, а ремонт все още не може да се направи, защото единият от собствениците в сградата е неоткриваем. Проучване на семейство Лазарови показва, че човекът е покойник.

comment 0
visibility 2813
type-photo.svg
Започна основен ремонт на осветлението в парк "Свети Никола"

Започна основен ремонт на осветлението в парк "Свети Никола" (СНИМКИ)

Вече е в ход основен ремонт на осветлението в парк „Свети Никола“. Дейностите включват подмяна на кабели, стълбове за осветление и монтаж на 11 допълнителни нови стълбове, подмяна на всички осветителни тела с LED такива. Ще бъдат монтирани и прожектори. За това  разказват в социалната мрежа от администрацията на "Възраждане". Ремонтът е дело на администрацията, със съдействието на столичния кмет Фандъкова и заместник- кмета по екология Десислава Билева.  Реновирането в парка се прави от „Улично осветление“ по договор, възложен от район „Възраждане“. Срокът за изпълнение на договора е 13 юли 2021 г.  

comment 0
visibility 3240
type-photo.svg
Спасяване на пчелно семейство, настанило се близо до сградата на район "Въз

Спасиха пчелно семейство, настанило се близо до сградата на район "Възраждане" (СНИМКИ)

Своеобразна акция по спасяването на пчелен рой имаше около сградата на администрацията на район "Възраждане". Пчелите се бяха настанили близо до общината на едно от съседните дървета. След като се разбра за рояка, на помощ се притече инж. Михаил Михайлов, председател на Обединен български пчеларски съюз. Той за 20 минути успя да прибере и да спаси пчелното семейство. То вече е настанено в пчелин в Банкя, където за него ще се погрижат професионалисти пчелари. Според инж. Михайлов това са домашни медоносни пчели. За любопитната случка разказва от администрацията на района в социалната мрежа.    "Важното е да се знае, че ако попаднем на пчелен рой, не бива да се опитваме да го преместим сами. Не бива също и да го пръскаме с препарати. Според учените, тези трудолюбиви създания - пчелите са най-важното насекомо в хранителната верига на човека, защото опрашват почти всички видове цветя, плодове и зеленчуци, с които хората се хранят. Според Алберт Айнщайн, ако пчелите изчезнат от Земята, човечеството ще оцелее не по-дълго от четири години", допълват от "Възраждане" в социалната мрежа.  

comment 0
visibility 2623
След акт на Столичен инспекторат: Почистиха замърсяване от кални гуми (СНИМ

След акт на Столичен инспекторат: Почистиха замърсяване от кални гуми (СНИМКИ)

За замърсяване на участък от ул. "Добруджански край" в район Възраждане, Столичен инспекторат състави акт на техническия ръководител на строителен обект. От Инспектората обясниха, че е допуснато излизане на камион от строителната площадка, на същата улица, с непочистена ходова част.  Нарушението е установено при текущ контрол. Веднага  при извършване на проверката са предприети действия от нарушителите за почистване на изцапаната част от улицата. В район "Възраждане" се извършва " дейност миене с автоцистерна" със затваряне на улици под т.нар. форма на "каре". Вчера се измиха вътрешно кварталини улици  между ул. "Цар Самуил", бул. "Христо Ботев", ул. "Цар Симеон", бул. "Тодор Александров"  и между ул. "Цар Самуил", бул. "Кн. Мария Луиза", ул. "Цар Симеон", бул. "Тодор Александров".

comment 0
visibility 2326
Заради миене: Затварят улици в район „Възраждане“

Заради миене: Затварят улици в столичния район „Възраждане“ (СНИМКИ)

От Столичен инспекторат съобщиха, че продължава миенето с временно затваряне на улици за движение под формата на карета в район „Възраждане“. От 9 до 22 юни е създадена организация за временно затваряне на улици от 7.30 до 16.00 ч. под формата на „каре“ за измиването им. Днес екипите извършват дейността между бул. „Ген. М.Д.Скобелев“, бул. „Христо Ботев“, ул. „Позитано“, бул. „Тодор Александров“ , както и каре между бул. „Кн. Мария Луиза“, бул. „Христо Ботев“, ул. „Позитано“ и бул. „Тодор Александров“. От Столичен инспекторат припомнят на водачите на МПС да преместят колите си от улиците, по които се мие. Автомобилите, които възпрепятстват изпълнението на дейността ще бъдат премествани принудително.  По тези улици, които попадат в карета, за периода на миене движението, престоят и паркирането ще бъде временно забранен, както ще бъдат закрити зоните за платено паркиране – „синя“ и „зелена“ зона и „служебен абонамент". Миене на улици по график се извършава в районите „Подуяне“, „Красно село“, „Нови Искър“, „ Лозенец“, „Илинден“, „Красна поляна“ и „Витоша“. Контрол по изпълнението се осъществява от Столичен инспекторат.

comment 0
visibility 2695
Децата от 30 СУ и 67 ОУ участваха в маратон на четенето във "Възраждане"

Децата от 30 СУ и 67 ОУ участваха в маратон на четенето във "Възраждане"

В навечерието на 24 май - Деня на българската писменост, просвета и култура ученици от 30 СУ „Братя Миладинови“ и от 67 ОУ „Васил Друмев“ се включиха в станалия традиционен „Маратон на четенето“ в район „Възраждане“. Инициативата е  част от Програмата на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към района. Децата бяха избрали любими приказки и с удоволствие се потопиха в приказния свят на героите на Ангел Каралийчев, Шарл Перо и Братя Грим. Децата от 67 ОУ бяха подготвили и музикални и танцови поздрави. Всички участници получиха подаръци – книги, които ще прочетат през лятната ваканция.

Район Възраждане

Територия и население на район Възраждане

Територия и население на район Възраждане

Днешният район Възраждане е разположен върху територията на стария 3-ти столичен район. Новият софийски район Възраждане е формиран и официално обозначен през 1987 г. Той се разпростира на площ от приблизително 316 хектара. Това на практика е 2.5% от територията на София. В пределите на столичния район Възраждане влизат паркове, зелени площи, градини, застроена площ, промишлена зона и обществени терени. Владайската река пресича западната част на територията на район Възраждане. Може да се каже, че в инфраструктурата на района тя е с централно място. Главните градски булеверди и улици, които пресичат район Възраждане са бул.”Тодор Александров”, бул.”Александър Стамболийски”, бул.”Христо Ботев”, бул.”Мария Луиза”, бул.”Константин Величков”, бул.”Сливница” и улиците – ул.”Пиротска”, ул.”Опълченска”, ул.”Цар Симеон” и др. Според направените най-актуални справки, район Възраждане е с брой на населението 49 158.

История и съвременност на район Възраждане

История и съвременност на район Възраждане

Неоспорим факт е, че район Въраждане се намира в най-древната част на столицата. Това по никакъв начин не пречи на районът да е един от най-модерните в града. В район Възраждане по неповторим начин се преливат минало и настояще. Всеки столичанин е наясно, че възраждането на столицата започва през 1861 г. от Великденската служба на български език във възрожденската катедрала, разположена на пл. „Св. Неделя“. Днес модерният облик на столицата започва от район Възраждане. Новият делови център на София, част от територията на район Възраждане, се намира върху останките на антична Сердика и средновековна Сердика. Това е и основното предимство на район Възраждане в сравнение с останалите столични райони. На практика район Възраждане е централната част на столицата. Логично е непрекъснато тази част да се развива, разширява и обновява.

Институции на територията на район Възраждане

Институции на територията на район Възраждане

Централните офиси на редица банки и търговски дружества се намират на територията на район Възраждане. Тук е разположен и Националният осигурителен институт, както и редица министерства. По този начин район Възраждане има облик на търговски и административен център.

За нуждите на населението в район Възраждане функционират седем общински детски градини, девет общински училища, шест професионални гимназии и едно държавно училище. 

На територията на район Възраждане има и 4 големи жилищни комплекса - „Зона Б-2 - 5”, „Зона Б-18”, „Зона Б-19” и ж.к..„Сердика”.

Трафик в район Възраждане

Трафик в район Възраждане

Редица ремонти бяха иавършени основните пътни артерии на район Възраждане. Целта е да се направи пътуването в централните части на града по-удобно и безпроблемно. До голяма степен принос за намаляване на трафика в район Възраждане има и метрото, което осигурява бързо и лесно придвижване не столичани и гостите на столицата. Стигайки до пл. „Св. Неделя“ туристите имат лесен достъп до античните останки на древния град, експонирани там.

Освен метрото, в район Възраждане пътуващите могат да използват и останалите видове обшествен транспорт, а именно трамваен, тролейбусене и автобусен транспорт.

Духовност и култура в район Възраждане

Духовност и култура в район Възраждане

В район Възраждане функционират шест читалища, а именно “Аура”, “Христо Ботев”, “Ем. Шекерджийски”, “Възрождение”, “Природа и наука”, “Васил Друмев”. Те развиват широка образователна и културна дейност, библиотечният им фонд възлиза на над 130 хиляди тома.

В район Възраждане са разположени и популярните църкви “Св. Никола”, “Св. Неделя”, “Св.св. Кирил и Методий”, паметника на Хр. Ботев, паметника на загиналите в Балканската война в градинката “Св. Никола” и музеите “Хр. Смирненски” и Националния политехнически музей.

В район Възраждане се намира емблематичната ул. „Пиротска“. Тя е основна столична търговка улица. По нейното продължение са разположени редица магазини, офиси, хотел, ателиета и заведения за хранене. Улицата има участъци, по които е забранено движението на автомобили.

Бул. „Ст. Стамболов“ също се намира в центъра на столицата, респективно на територията на район Възраждане. Една част е пешеходна зона, втора част е отворена за автомобили и трамваи, а третата част на булеварда е заета от известният Женски пазар. Това е най-големият открит пазар в район Възраждане и в столицата.

В район Възраждане се намира и друга емблематична столична улица – ул. „Братя Миладинови“ тя също е централна и е разположена между бул. „Мария Луиза“ и ул. „Позитано“.

На територията на район Възраждане се издига статуята на София. Това е един от новите символи на столицата. Висока е 26 метра и е поставена на главната задна порта на антична Сердика.

В район Възраждане се намират обновените Централни хали. Забележителната сграда е построена през 1909 г. От 1911 г. до днес са важен търговски обект в столицата и в район Възраждане. През 1988 г. започва ремонт в сградата и през 2000 г Халите отново функционират.

Женският пазар е една от емблемите на столицата и в частност на район Възраждане. Освен че е най-старият пазар в столицата, той е и най-големият открит пазар в София и в район Възраждане. След ремонта пазарът се превърна не само в място за търговия, но и за социални контакти и култура. Тук се порвеждат редица събития. Галерия „Сердика“ на територията на пазара, предоставя възможността да се разгледат редица изложби от живопис, графика, фотография, правят се творчески ателиета, организират се редица концерти, представяне на книги, срещи с известни личности.

Тъй като Женският пазар е включен в туристическата обиколка на София, район Възраждане определено има дял в презентирането на красотата на столицата.

В район Възраждане се намира и друг традиционен столичен пазар – „Димитър Петков“. Той се намира между булевардите „Сливница“ и „Ал. Стамболийски“. Сергиите и павилионите са обновени и на тях се предлага богато разнообразие от месо, хранителни стоки, риба, млечни произведения, цветя, с които се снабдяват повечето цветарски магазини в столицата. Пазаруващите могат да си починат в обособените зони за отдих или да се ободрят в кафетерията на територията на пазара.

На 23 май всяка година жителите на район Възраждане отбелязват традиционния празник на района. Обособената сцена дава поле за зиява на възпитаниците на различните школи към читалищата и учебните заведения в район Възраждане.

Накратко това е основното за район Възржадане. Градският център почти напълно съвпада с територията на район Възраждане. В пределите на района се намират и местностите “Центъра”, “Три кладенци”, “Коньовица”, “Еврейски геран” и “Баталова воденица”.

Определено може да се каже, че район Възраждане умело съчетава историята с настоящето и помага на столичани и гостите на столицата да усетят това по неповторим начин. Обновяването на централната градска част е логично да продължава непрекъснато.

Територия и население на район Възраждане

История и съвременност на район Възраждане

Институции на територията на район Възраждане

Трафик в район Възраждане

Духовност и култура в район Възраждане

Прочетете още