Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кое е събитието на 2022г. в София?
 • Ремонтът на жълтите павета (19%, 110 Гласове)
 • Новата билетна система на София (29%, 173 Гласове)
 • Въвеждането на нискоемисионните зони (20%, 121 Гласове)
 • Откриването на най-големия леден парк на Балканите (6%, 36 Гласове)
 • Ремонтът на бул. "Цар Борис" (6%, 35 Гласове)
 • Разширението на метрото към Левски Г (11%, 63 Гласове)
 • Удължаването на концесията на Софийска вода (1%, 4 Гласове)
 • Дълговете на Топлофикация София (0%, 1 Гласове)
 • Разширението на Ломско шосе (2%, 11 Гласове)
 • Фестивал на светлините LUNAR (3%, 20 Гласове)
 • Минералната баня в Банкя отвори врати (3%, 20 Гласове)
Общо гласували: 594 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1019
С доброволен труд княжевци ще чистят канавките на туристическата пътека

С доброволен труд княжевци ще чистят канавките на туристическата пътека

Първата доброволческа инициатива за тази година организират жителите на столичния Княжево във фейсбук групата Княжевецъ. Целта е  любимата Княжевска борова гора. Там ще се почистват отводнителните канавки по протежение на туристическата пътека над Бар Шишарка. Отдавна не са почиствани и са се затлачили с времето. анавките трябва да се проходими и да отвеждат водата, за да се намалят щетите върху самата туристическа пътека, защото при обилни валежи от дъжд водата се излива върху пътеката и отнася всичко. Акцията по почистването ще е на 26 юни т. г. и доброволците могат да носят ръкавици и лопата, кирка или мотика. Организатори също ще осигурят работни инструменти. Сборният пункт е пред Бар Шишарка /настоящ ресторант Бор/ в 9:30 ч. След като се съберат доброволците се тръгва към мястото, което ще облагородяват.

comment 0
visibility 1313
Незаконни сметища дразнят жителите на район Витоша (СНИМКИ)

Жители на район Витоша недоволстват заради незаконни сметища (СНИМКИ)

Жители на столичния район „Витоша“ се възмущават от натрупани боклуци по няколко улици в квартал "Карпузица". Нерегламентираните сметища се намират на ул. „Средорек“ и ул. „Любляна“, съобщават във Фейсбук страницата „Кв. Княжево - Карпузица София“ Очевидци разказват, че около самите контейнери за смет има оставени чували с битови и строителни отпадъци, стари мебели, автомобилни гуми и др. Хората споделят, че и друг път са се натъквали на подобни гледки, но след подаване на сигнал до районната администрация и до контактния център на Столична община местата са били разчистени.

comment 0
visibility 3081
Княжевци се надигат срещу фирма за чистота, базата им горя, масла текат в р

Княжевци се надигат срещу фирма за чистота, базата им горя, масла текат в реката

Сериозно недоволство се надига от жители на столичния квартал Княжево срещу сметопочистваща фирма, чиято база е до стадиона в квартала. Възмущението на местните е изразено в социалната мрежа и вече има призиви за бързо решение на проблема чрез протест. Както Столица.bg от базата на сметопичстващата фирма редовно текат масла по неасфлатиран път и се изливат в реката. На 24 срещу 25 май там горя голям пожар. Хората са притеснени, защото нямат информация, какво е горяло и имат съмнение, че въздухът е замърсен. Според жителите на Княжево базата е на Титан и през нощта са се запалили камиони. Огънят е потушен от Столичната пожарна, но дълго време е горял и се е забелязвал и от по-отдалечени жилищни сгради в Княжево. Пожар горя в депото за отпадъци в кв. Княжево "Пожарът бе съпроводен с взривове. Не знаем все още точната причина, но със сигурност знаем, че въпросната фирма замърсява целогодишно почвата с всевъзможни течности, изтичащи от камионите за боклук. Безотговорността на държавните институции са причината това да продължава с години, а е твърде вероятно вчерашния пожар да е бил предотвратим при нормално работещи такива. Най-пресният случай е от 10 април, когато беше изпуснато огромно количество машинно масло от базата на фирмата, което изтече и замърси кучешката алея и реката, и за което направихме специален пост", написаха възмужени местни жители във фейсбук групата Княжевецъ. Река от масло потече от базата на фирма за чистота в Княжево (ВИДЕО) Според хората замърсяването с масло не е почистено, а редовните течове се засипват с пясък и после дъждът ги отмива, и директно в реката. Жителите редовно са изпращали сигнали до контролни институции, но засега няма резултат. Проверка на Столица.bg установи, че от пожарната и екоинституции са направили проверка в базата на Титан, има направени предписания, а от сметопочистващата ферма твърдят, че вече са предприети мерки.

Реклама
comment 0
visibility 1622
-

Мобилният пункт за опасни отпадъци ще бъде в район "Витоша"

Мобилният събирателен пункт за опасни отпадъци от домакинствата ще бъде разположен пред сградата на районната администрация "Витоша" на ул. "Слънце" 2 в столицата, съобщават от района. Съгласно утвърдения график, пунктът ще бъде на разположение на гражданите, желаещи да предадат опасни отпадъци, от 8,30 до 14,30 часа на 28 май, събота. Безвъзмездно ще се приемат следните опасни отпадъци, образувани от домакинствата: - Живак и живаксъдържащи уреди (живачни термометри, прекъсвачи и други подобни);- Лакове и бояджийски материали;- Домакински препарати и химикали;- Мастила и замърсени опаковки;- Фармацевтични продукти (лекарства с изтекъл срок на годност).

comment 0
visibility 7428
-

Пролетен Витоша Фест пред Национален исторически музей

Пешеходната зона пред НИМ в Бояна ще се превърне в сцена на Пролетен Витоша Фест. Събитието се организира от Район "Витоша" на Столична Община в партньорство с Декатлон и Базар на изкуствата и творческите занаяти. В двата почивни дни - събота и неделя, 14 и 15 май, от 10:00ч. до 22:00ч. организаторите са предвидили компилация от разнообрани дейноси за малки и големи. С партньорите от Декатлон от района ще подготвят спортни площадки за различни видове спорт - футбол, басретбол, тенис на маса, фитнес, бадминтон и др. Партньорите от Базар на изкуствата и творческите занаяти ще представят, дизайнерски, ръчно изработени бижута, дрехи, сувенири и други.Хокеен Клуб "ЛЕВСКИ-СОФИЯ" ще направят демонстрация на хокей на ролери. За малките гости на събитието от района са организирали много забавления: куклен театър Мале-мале ще представи куклен спектакъл "Дядо вади ряпа" на 14-ти от 17:00ч. и шоу със сапунени балони на 15-ти, също от 17:00ч. На 14-ти от 11:00ч. до 15:00ч. ще ни гостува Библиобусът на Столична библиотека, а на 15-ти от 15:30ч. до 17:00ч. MVJ SPORT и Зумба инструктури от цяла София ще организират Зумба маратон. И двете вечери ще завършат с кинопрожекция на открито с начален час 20:30ч. и любезното съдействие на Кинематограф.BG . "Помислили сме и за хапването. През двата дни ще може да се насладите на вкусна храна в кулинарния ни каравана кът. Очакват Ви и много изненади!", съобщават организаторите от район "Витоша".

comment 0
visibility 2409
"Майстор" прибрал 3000 лв. за рампа, която е опасна за живота на млад мъж с

"Майстор" прибрал 3000 лв. за рампа, която е опасна за живота на млад мъж с увреждане

Майка на момче с увреждания издирва майстора на рампата, която "измайсторил" пред дома им, за да може да извежда сина си. Съоръжението е направено толкова нескопосано, че застрашава живота на младежа и майка му. При опит жената на ползва рампата двамата със сина й паднали. това разказа майката Румена Николова пред Нова телевизия. Тя дала 3000 лв. от събраните за подпомогане пари на Калоян, за да има възможност да не соти само вкъщи, а да го извежда на разходка. Рампата е изградена пред къщата им на ул. Смрика в горната част на кв. Княжево, район Витоша. Техническото съоръжение е с голям наклон и при слизане по-голяма е вероятността майка и син да паднат, отколкото да оцелеят. В обратна посока, за прибиране, наклонът прави непосилна избутването на количката с момчето. "Това е рампа убиец, планета от дарителски пари. Майсторът е Красимир Радев", каза Румена пред Нова телевизия. С него е разговорял авторът на репортажа Румен Бахов и Радев е обяснил, че нямало проектна документация. Обещал е, че когато се върне в България ще отиде и ще оправи "майсторлъка си" в Княжево. Конструкцията на рампата е нестабилна и платформата за спускане на количката е като трамплин. За рампата на Красимир Радев са купени 15 торби цимент, а не е поставена  и прашинка от сместа, коментира майката на момчето.

comment 0
visibility 2832
РИОСВ – София спря принудително засипването на терени в „Боянско блато“

РИОСВ – София спря принудително засипването на терени в „Боянско блато“

Експерти на РИОСВ – София са извършили извънредна проверка на местността „Боянско блато“ в столицата. Инспекцията е по повод сигнал за “засипване с пръст и рязане на дървета“, постъпил на 29 април 2022 г., съобщават от Министерството на околната среда и водите. Констатирани са дейности по засипване, разстилане на земни маси, заравняване на терена и премахване на растителност в частен имот, в местността „Боянско блато”. Районът се явява местообитание на над 100 вида птици, на редица защитени видове животни, включени в Приложение № 3 на Закона за биологичното разнообразие. „С дейностите се създават предпоставки за унищожаване на местообитанията на защитени видове“, уточняват от МОСВ.. Установено е, че за извършваните дейности не са проведени изискващите се по екологичното законодателство процедури. На нарушителя е наложена принудителна административна мярка (ПАМ).

comment 0
visibility 2227
-

Как трябва да започва една велоалея?

Невероятни са начините, по които може да започва една велоалея в София, видя Столица.bg. Един от тях е с... огромна дупка в настилката, последвана от дълбока локва. Началото на вело- и пешеходната алея по столичния бул. "Цар Борис III" е точно такова - невероятно. Местните жители наричат емблематичната локва, която се появява при всеки, дори слаб дъжд "Овчакупелско водно огледало". За да стигне до алеята за велосипедисти и пешеходци, човек трябва да прескочи с колело на рамо, или да прелети с велосипед под крилото - просто друг начин няма, шегуват се местните. Жителите все пак се надяват на съдействие от страна на район "Витоша", за да не изчезне във "водното огледало" някой пешеходец или велосипедист. Иначе, са свикнали - това е само част от екзотиката в района в полите на Витоша, където локвите все още си остават местна забележителност.

comment 0
visibility 2720
-

Княжево може да бъде курорт, смятат жителите му

Благодарение на минералните си извори, столичният квартал Княжево има всички предпоставки да бъде курорт, какъвто е бил в миналото. Това казаха пред БНР Лилия Чолакова и Любомир Стефанов от ФБ групата „Княжевецъ“. По думите им, един от най-сериозните проблеми в квартала е трафикът. Придвижването с велосипед е затруднено от интензивния трафик и занемарената инфраструктура, отбелязаха те. През квартала дневно минават 30 хиляди автомобила, каза Чолакова, като допълни, че на места изобщо няма тротоари, а какво остава за велоалеи. Любомир Стефанов отбеляза, че реверсивното движение, там където го има, работи. Пътят на бул. „Цар Борис III“ обаче е с различни габарити, което е предпоставка хората да търсят алтернатива по кварталните улички. Това, според него, генерира допълнителен проблем, като прахово и шумово замърсяване, и разбиване на и без това занемарената инфраструктура. Докато не бъде направена реконструкция на околовръстното, не се вижда реално решение, смятат жителите на Княжево. Начинът, по който ще бъде изградено околовръстното шосе на София в този участък е от значение, според тях, защото проектът, който е бил представен, е имал грешки. По отношение на тунела, който по проект трябва да минава под пътя за Княжево, Стефанов отбеляза, че един такъв тунел ще насърчава трафика към квартала, а за да се построи, ще трябва да се унищожи локалното шосе на бул. „Цар Борис III“. По този начин завинаги се губи идеята да има велоалея и ще се ограничи достъпът до сградите, които са разположени в локалното платно на булеварда. „Общият устройствен план предвижда пътят към Княжево да бъде разширен, което носи след себе си следните последици: да бъдат унищожени исторически сгради, да бъдат бутнати жилищни сгради на хора, които са от Княжево и общо взето да имаме една бариера през целия квартал, една магистрала, която да разцепи квартала на две“, заяви Стефанов. Той допълни, че общият устройствен план предвижда още най-старата минерална баня в София да бъде съборена, за да се разшири пътя. Банята е собственост на Министерство на здравеопазването, но е оставена да се руши от години. Въпреки уверенията на главния архитект на София, че тя няма да бъде съборена, проектът за разширение на пътя предвижда точно събарянето ѝ, споделиха жителите на Княжево.  На 28 януари 2022 г. Столица.bg изпрати до собственика на сградата МЗ въпроси относно предприетите мерки за възстановяване на сградата, правените ремонти и включването ѝ в актуални програми като паметник на културата, застрашен от разрушаване. До момента отговор не сме получили. Кварталът е бил китно индустриално селце, което с годините е занемарено, отбелязват жителите му. Историческите сгради, част от тях над стогодишни, остават все по-малко. Наскоро е била съборена и старата спиртна фабрика в района.  

comment 0
visibility 10224
-

Улица "Ралевица" в столицата беше преградена от частен имот

Поредна улица в столичния район "Витоша" е блокирана, защото се е превърнала в частен имот, съобщиха живущи в района във Фейсбук. Този път улицата е "Ралевица" в горната част под Околовръстното шосе. Улицата е една от най-оживените в квартал "Манастирски ливади" и се ползва от жителите за връзка с Околовръстното шосе на София. Минаването с автомобил по улицата беше възпрепятствано, защото беше заграден частен имот и беше насипан пясък, оплакаха се хората от района. В квартала е осеяно с подобни парчета от неотчуждени имоти, коментират те. Части от тях попадат върху улици. Такъв е случаят с улиците "Казбек", която беше прекъсната по средата, "Родопски извор", "Борис Димовски", която е прекъсната на никъде, "Паша Христова" и т.н. След сериозно недоволство в социалните мрежи, улицата беше отворена за преминаване. Това обаче не решава проблема с предстоящия строеж, който собствениците явно планират.

comment 0
visibility 2026
-

Почистват нерегламентирани сметища в район "Витоша"

Кампанията по почистване е в разгара си на територията на район "Витоша". Част от екипа на Държавно горско стопанство "София" премахна няколко нерегламентирани сметища в полите на Витоша. От районната администрация организираха и осъществиха логистичната подкрепа на акцията. В допълнение утре, 9 април, на пл. "Сред село" в кв. Княжево, ще бъде организиран пункт за събиране на зелени отпадъци. Миналата седмица от района бяха организирали пунктове за разделно събиране на отпадъци - електроуреди, хартия, пластмаса, метал, зелени отпадъци и автомобилни гуми. Срещу предадените отпадъци от района раздаваха на жителите семена на пролетни цветя и компост.  

comment 0
visibility 3981
-

Район "Витоша" организира състезание за ретро автомобили

За четвърта поредна година тази събота и неделя - 9 и 10 април, ще се проведе рали състезанието за класически автомобили „Класик Витоша Трофи", организирано от AvangarD Classic Club и Район "Витоша", съобщават от районната администрация. Надпреварата в рамките на 2 дни е с 300 километрово трасе, по което ще минат 50 екипажа с атрактивни класически автомобили. Голяма част от надпреварата ще се състои на територията на района - кварталите Симеоново, Драгалевци, Бояна и Княжево ще са част от трасето, атрактивните автомобили ще преминат и през селата Владая и Мърчаево. Всички, които желаят да видят от близо рали автомобилите, могат да го сторят на финала тази неделя, 10 април, пред НИМ Бояна след 13:40 ч., когато участниците ще започнат да пристигат за финал. Тогава ще се проведе и официалното награждаване.

comment 0
visibility 2180
В столичния район Витоша: Цветя и компост за отпадъци

В столичния район Витоша: Цветя и компост за отпадъци

Район Витоша на Столична община днес организира акция за събиране на  отпадъци. От администрацията са създали отлична организация в 5 квартала, където ще има пунктове са предаване на отпадъците. Акцията ще премине под мотото "Цветя и компост срещу отпадъци", тъй като всеки предал, ще получи компост или семена за пролетни цветя. Пунктовете ще работят до 17 часа. Ето локациите на пунктовете: - Кв. Княжево – площад „Сред село“;- Кв. Симеоново – площада при последната спирка на автобус 67;- Кв. Драгалевци - Площада пред НЧ „ Св. Св Кирил и Методий“;- Кв. Бояна - площад „Сборище“(при Боянско ханче);- Кв. Павлово и кв. Манастирски Ливади – Запад – кръстовището на ул. „Казбек“ и бул. „Братя Бъкстон". В тях може да се предават:- електроуреди, хартия; - пластмаса;- метал; - зелени отпадъци; - автомобилни гуми;

comment 0
visibility 3681
Район Витоша изгради атрактивна кучешка площадка в Княжево

Район Витоша изгради атрактивна кучешка площадка в Княжево (СНИМКИ)

Пъстра и атрактивна кучешка площадка вече има в столичния квартал Княжево. Добрата новина бе съобщена в местната фейсбук група Княжевецъ. Алеята за домашни любимци може да се използва този петък. "Идейният проект и инициативата за кучешката алея е на Княжевецъ , а цялостната реализация и финансиране е на район Витоша", похвалиха се в групата. Собственици на кучета коментират, че изграждането на зона  за домашните любимци е страхотно, но собствениците на кучета продължават всеки ден да ги водят на стадиона. "Браво, изглежда страхотно! Дано я опазим така красива и здрава дълго време", надяват се други. Трети пък се хвалят партньорството на местната общонст с администрацията на Витоша и гражданската активност, която е за пример.

comment 0
visibility 2126
Приключи първият етап от ремонта на ул. Княжеска

Приключи първият етап от ремонта на ул. Княжевска

Първият етап от ремонта на ул. „Княжевска“ в столичния район „Витоша“ вече е завършен. Подменени са бордюрите, а тротоарът е изцяло асфалтиран, съобщават жители на квартала във Фейсбук. В участъка между ул. „Кореняците“ и ул. „Полк. Стойно Бачийски“ са поставени и големи кашпи върху дървени основи. Ремонтът ще протече на три етапа, като следват дейности в участъка между 60 ЦДГ и ул. „Буря“. След това ще бъде ремонтирано и трасето от 60 ЦДГ и ул. „Полк. Стойно Бачийски“. Ремонтът се извършва от район „Витоша“.

Район Витоша

Територия на район Витоша

Територия на район Витоша

Столичният район Витоша е разположен на 123 кв.км. в лоното на Витоша. Познат е още като „зеленият“ район на столицата. Границите на района се определят от бул. Тодор Каблешков, бул. България, Околовръстнен път, границата между квартал Симеоново и с. Бистрица, границата със Софийска област до и по землищната граница на с. Владая и границата между квартал Княжево и квартал Горна баня до ул. Букет, ул. Букет, бул. Никола Петков, бул. Цар Борис ІІІ и включва селата Владая и Мърчаево и кварталите Бояна, Княжево, Драгалевци и Симеоново.

В район Витоша влизат 2 села / Владая и Мърчаево/ и 5 квартала /кв. Павлово – Бъкстон, м. Манастирски ливади - запад, кв. Княжево, кв. Бояна, кв. Симеоново, кв. Драгалевци/. Към някои от кварталите и селата има и прилежащи вилни зони, които също влизат в рамките на район Витоша.

Населението на район Витоша е повече от 70 000 души.

История на район Витоша

История на район Витоша

През 1987 г. са закрити столичните райони и са обособени общини, една от които е сегашния район Витоша. През 1995 г. отново се въвежда района като административна териториална единица и в София отново се появява район Витоша.

Съществуват редица интерсни исторически факти, свързани със селищата, включени в пределите на район Витоша. До 1881 г. Княжево е носило името на толерантен към българите ислямски духовник – Бали Ефенди. През 1958 г. Княжево става квартал на столицата. Княжево е първото населено място в страната след София, в което има поща. През 1917 г. се прекарва електричество там. На практика това е първото населено място с електричество в страната. В Княжево се появява и първият кабинков лифт в Бълагрия през 1962 г.

Преди да стане квартал в район Витоша, Драгалевци е било наричано „Драга лефча”, което мнозина тълкуват като драги лъвове – смелите защитници на София. Като отделно селище Драгалевци, сега в район Витоша, съществува от 1961г.

От същата година – 1961 г. – Бояна става квартала на столицата в район Витоша. В древността селището е било защитено с високи крепостни стени. През 13 век Бояна е била управлявана от севастократор Калоян. През 10-11 век в Бояна се издига Боянската църква, чиято втора половина от стенописи се правят по поръчка на севастократор Калоян през 1259 г.

В с. Влдая, което в момента е в пределите на район Витоша, са функционирали пет кариери. В тях са правели повечето от паветата на София.

Образование в район Витоша

Образование в район Витоша

В район Витоша функционират една детска ясла и осем детски учебни заведения.

В район Витоша се намира и Департаментът за информация и усъвършенстване на учители към Софийския университет.

Училищата в район Витоша са пет основни, три средни и две специализирани.

Културата в район Витоша

Културата в район Витоша

На територията на район Витоша функционират осем читалища, които ревностно пазят просвещението и народните традиции. Интересното е, че жителите на район Витоша от всички поколения са активни участници във всички културни дейности на тези читалища. Забележителни са инициативите на читалищата в район Витоша: Международният фолклорен фестивал „Витоша”, Фестивалът на семейната приемственост във фолклора, Конкурсът за поезия и проза „Витошко лале”, Фестивалът на младежкото театрално изкуство.

В район Витоша се намира Националният исторически музей. Не случайно го наричат съкровищницата на България. В него място са намерили безценни реликви, повече от 650 000 паметници на културата и богат археологически и исторически архив. В НИМ, район Витоша, се намира и уникалното Панагюрско златно съкровище. То представлява комплект от тракийски златни съдове. Историците смятат, че е от 4 – 3 век пр.н.е. и е принадлежало на одриски владетел.

В район Витоша е разположена и резиденция Бояна. Този комплекс е изграден, за да служи за резиденциа на правителството, президента и вицепрезидента на страната. Създадена през 1974 г. резиденцията е разположена в полите на Витоша в район Витоша.

В пределите на район Витоша се намира и емблематичната Боянска църква. Разположена е в лоното на Витоша, в квартал Бояна, район Витоша. Църквата е в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО от 1979 г. . Образите на севастократор Калоян и съпругата му Десислава омайват с реализма си и днес. 

Интересен е факта, че след Освобождението жителите на Бояна искали да разрушат старата църква, за да построят нова на нейно място. Царица Елеонора, съпруга на княз Фердинанд I успява да разубеди селяните и да им предостави друг терен за църква. Около църквата царицата прави униклаен парк, засажда североамерикански секвои и още редки видове растителност. Когато през 1917 г. царица Елеонора умира, я погребват при южната страната на Боянската църква.

В район Витоша интерес представлява Боянският водопад. Той е висок 25 метра. Когато през зимата водите на водопада замръжнат, гледката е несравнима. За него пише и патрисрхът на българската литература Иван Вазов.

Драгалевският манастир е друга любопитна точка в район Витоша. Той се намира до Драгалевската река във Витоша. От „Витошката златопечатна грамота“ на цар Иван Шишман, се рабира, че манастирът е съграден от цар Иван Александър и е бил най-влиятелният манастир в региона. Наричан е „Царски манастир“.

Както на много места в София, така и в район Витоша има минерални извори. Водата, която извира от тях е лечебна и слабо минерализирна с температура до 37 градуса. Водата в район Витоша помага за лечението на горните дихателни пътища и функционални заболявания на нервната система, а пиенето на минералната вода помага срущу хроничен гастрит, колит, камъни в бъбреците, диабет.

Спорт в район Витоша

Спорт в район Витоша

Логично е ски спортовете да са най-развити в район Витоша, поради близостта на планината. В район Витоша се намира най-старият ски център в страната – Алеко. Тук има 1 кабинков и 3 седалкови лифта, няколко портативни и шест стсционсрни ски-влека.

Два портативни ски влека работят на втория ски-център Конярника, район Витоша.

На територията на район Витоша се намират Спортен комплекс квартал Драгалевци, Спортен комплекс – Владая иСпортно игрище – Бояна.

Тъй като парк Витоша в район Витоша е любим за туризъм по всяко време на годината, достъпът до него от града е максимално улеснен. В Посетителският център на Парк Витоша, район Витоша, има специална наблюдателна кула, от която може да се наблюдава уникална панорамна гледка към София.

Между двата квартала Бояна и Драгалевци, район Витоша има невероятна Ботаническа градина. Тя е изградена през 1882 г. и съществува с името Княжевска ботаническа градина.

Район Витоша е наистина близо до природата и този факт се оценява от жителите му.

Територия на район Витоша

История на район Витоша

Образование в район Витоша

Културата в район Витоша

Спорт в район Витоша

Прочетете още