Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (30%, 43 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 145 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2303
-

В Драгалевци: Родители не могат да заведат децата си на детска градина заради кал и трафик

Множество сигнали за затруднен достъп до ОДЗ № 160, филиал-2 в кв. „Драгалевци“ са били получени в столичния район "Витоша". Причината за затруднения достъп е работата по канализацията, която се изгражда в квартала. "Всяка сутрин е изпитание за нервите и автомобилите на родителите, да не говорим за прахта, която дишат нашите деца, независимо от предпоставките за чист въздух на това място", споделят родителите. "Камионите запушват всяка сутрин улиците и дори няма да повдигам темата за мизерията и калта, която са създали", оплаква се майка. По думите ѝ има поети ангажименти от строителите, които не се изпълняват и това предизвиква затрудненията - улицата е много замърсена, а тежкотоварните камиони създават опасни ситуации за малките деца, които всяка сутрин преминават. От район Витоша съобщават, че са дадени указания на строителните фирми, изпълняващи СМР, за осигуряване на времеви интервал сутрин от 8:00 – 9:00 ч. и следобед от 17:00 – 18:00 ч. В този интервал се ограничава тежкотоварният трафик по ул. „Крайречна“, в участъка м/у ул. „Нарцис“ и ул. „Кумините“, както и по ул. „Кумините“. По ул. „Кумините“, ул. „Цветанка Табакова“ и ул. „Черешов цвят“ е осигурен достъп и са проходими за МПС. Достъпът до 160 ОДЗ, филиал-2 се осъществява от ул. "Нарцис" през ул. "Цветанка Табакова", ул. "Черешов цвят" и ул. "Кумините".  

comment 0
visibility 3290
Кметът на Витоша предлага Коледен фест, гражданите го питат кога ще им пусн

Кметът на Витоша предлага Коледен фест, гражданите го питат кога ще им пусне трамвай 5

И в район Витоша ще засили коледното настроение. За това се е погрижил кметът Зарко Клинков, който във фейсбук съобщи, че от районната администрация организират ”Коледен Витоша фест ‘23”. От 1 8-22 декември т. г. фестът ще е на пешеходна зона пред Национален исторически музей - Бояна, София. Програмата е наситена с музикални изпълнения, среща с Дядо Коледа и Снежанка, атракциони, детско парти, хоротека и много други изненади за децата. "Не искаме коледни фестове. Искаме да пуснете трамвай 5", написа в групата на район Витоша столичанка. Друг пък пита кмета дали чете коментарите на гражданите "Колко пъти пишем с въпрос, какво се случва и кога ще имаме трамвай? Всичко е готово вече два месеца, какъв е сега проблемът?", питат живеещи в Княжево и по бул. "Цар Борис III".

comment 0
visibility 1095
type-photo.svg
Пожарникари от столичната 6-та служба спасиха заклещена катеричка

Пожарникари от столичната 6-а служба спасиха заклещена катеричка

Софийски пожарникари спасиха катеричка в столичния район Витоша. За успешната акция съобщиха очевидци във фен страницата на огнеборците. В неделя е получен сигнал за страдащото горско животинче, което се заклещило в къщичка за птици на дърво край детска площадка. Пожарникарите веднага се отзовават на сигнала. Със стълба се качват и свалят къщичката, която се е оказала доста тясна за рунтавелката. С киркобрадва леко сцепват дървената къщичка, за да освободят изплашената катерица, а тя с два скока отново се качва на дървото. Спасителната акция се наблюдава от майки и деца на детската площадка. 

Реклама
comment 0
visibility 968
-

Шест нови детски площадки в столичния "Витоша" са почти готови

Строителните дейности по изграждането и ремонта на шестте нови детски площадки в столичния район "Витоша" вече са към своя край, съобщават от районната администрация. Готова е и новата алея до 2 СУ "Емилиян Станев", както и обновеното осветление в района. "Завареното състояние не е добро, но имаме уверението на изпълнителите, че ще коригират всички установени недостатъци!", това съобщи кметът на района Зарко Клинков. Днес на място е била извършена проверка от зам.-кмета инж. Красимир Джамбазов. "Контролът на качеството на градската инфраструктура и среда е непрестанен процес, изискващ ежедневна инспекция и проследяване състоянието на проблемните участъци", отбелязва още районният кмет. По думите му от района ще има ежедневен безкомпромисен контрол за качеството на ремонтите и изпълнението на общинските обекти.  

comment 0
visibility 910
-

В Мърчаево започна изграждане на тротоари

Започна ремонт на ул. “Цар Симеон” 1 в с. Мърчаево, съобщават от столичният район Витоша. Реконструкцията е възложена от района по проект "Устойчива градска мобилност. Изграждане и реконструкция на основни артерии от кръгово-радиалната улична мрежа на град София". Кметът на с. Мърчаево Гергин Георгиев, заедно с районният кмет Зарко Клинков, направиха обход и проследиха работата по започналите ремонтни дейности на тротоара в селото. Те обещаха да следят периодично строителният обект за спазване на нормите за качество, както и за срока на изпълнение.

comment 0
visibility 1036
Разчистват столичния „Витоша“ от стари автомобили

Разчистват столичния „Витоша“ от стари автомобили

Район „Витоша“, съвместно със Столичния инспекторат и 6-о РПУ продължават дейностите по вдигане на стари коли, изоставени на общински площи, съобщават от местната администрация. „Премахването на изоставени автомобили от улицата е най-евтиният начин за осигуряване на още паркоместа, които в днешното автомобилизирано време са направо безценни“, съобщават от район „Витоша“. Администрацията въвежда практиката да изпраща за установяване на задълженията по данък МПС на всички автомобили, неспазили предписанието за доброволно преместване в 3-месечен срок. „Нито един изоставен автомобил, зарязан върху общински терени на територията на Витоша няма да избегне участта да бъде репатриран“, допълват от общината. През последните две седмици са подготвени документите за вдигането на повече от 50 автомобила.

comment 0
visibility 727
-

В столичното 86 ОУ “Св. Климент Охридски” събират средства за изграждане на "зелена стая"

Децата от столичното 86 ОУ “Свети Климент Охридски” и техните учители и родители посрещнаха с огромен ентусиазъм, много песни, танци и големи лъчезарни усмивки благотворителната кауза, превърнала се в традиция последните години, съобщават от училището. Благотворителният Коледен Базар се проведе на 2-ри декември, пред читалище “Светлина” в с. Владая. Седмокласниците, участници в Арт Ателие “Сръчни ръчъчки”, бяха подготвили за базара коледни картички, украшения и традиционни сурвачки, а в допълнение имаше и много сладки изненади. В кампанията се включи и кметът на район Витоша Зарко Клинков, който заедно с кмета на село Владая - Цветанка Здравкова запали светлините на коледната елхата пред читалището. Каузата и таза година е изграждане на Зелена класна стая за учене на открито, която да осигурява приятно, сигурно и лишено от напрежение и насилие място за обучение навън, сред природата и на чист въздух.

comment 0
visibility 974
Изтъркана зебра и неизхвърлен боклук тормозят живеещи в Драгалевци

Изтъркана зебра и неизхвърлен боклук тормозят живеещи в Драгалевци

Неихвърлен боклук продължава да тормози живеещи в столичния квартал Драгалевци, район Витоша-Столична община. Отпадъците не се извозват редовно и  са натрупани по ул. Лешникова гора. За неуредиците сигнализира столичанката Р. С. пред Столица.bg. От дълго време тя подавала сигнали до общината, но нямало реакция. "Не са изхварлени кофите за боклук в Драгалевци, защо? Тук живеят хора", пита Р. С. от Драгалевци. "Направете пешеходна пьтека, моля, тук минават хора. Никой не спира или намалява скоростта. Ще стане беля", написа до Столица.bg жената, която е притеснена, че заради активния трафик пресичането на улицата е "мисия невъзможна". Изтритата зебра се намира в близост до спирка на градския транспорт и до 50 ОУ "Васил Левски".  "Тук минават деца, никой не намалява и дори, вземете марки. Пусках сигнал и нищо", оплаква се жената. Тя се обърна към Столица.bg с искане, вероятно е объркала медията ни със Столична община и район Витоша,  да се възстанови изтритата пешеходна пътека и да изхвърлим боклуците по ул. Лешникова гора.   

comment 0
visibility 6812
-

След сигнали от граждани: Премахнаха неправилно паркирани автомобили по "България"

След подадени многобройни сигнали за неправилно паркирани автомобили по столичния бул. България, от Центъра за градска мобилност са взели мерки и са премахнали нарушителите. Неправилното паркиране по оживения булевард в посока Околовръстен път създава затруднения с трафика и предпоставки за ПТП, отбеляза кметът на район "Витоша" Зарко Клинков, който е взел участие в акцията. Той благодари за съдействието на ЦГМ и отбеляза, че това е прекрасен пример как две структури на СО могат да работят заедно за разрешаване ежедневните проблеми на гражданите. "От ЦГМ поеха ангажимент да минават през конфликтната точка редовно, както и да отговарят на сигнали своевременно", добавя той.  

comment 0
visibility 1281
Преместиха неправилно паркирани коли по столичния бул. България

Преместиха неправилно паркирани коли по столичния бул. България

След сигнали на граждани неправилно паркирани автомобили в столичния район „Витоша“ са били преместени принудително. За това съобщава районният кмет Зарко Клинков. Колите са се намирали на бул. „България“, посока Околовръстен път. Действията са проведени в рамките на два дни - 20 и 21 ноември. Спрените автомобили са затруднявали трафика и са създавали предпоставки за пътнотранспортни произшествия. „Центърът за градска мобилност поеха ангажимент да минават през конфликтната точка редовно, както и да отговарят на сигнали своевременно.“, посочва Клинков. Районният кмет благодаря за оказаната подкрепа и съдействие. „Това е прекрасен пример как две структури на Столична община могат да работят заедно за разрешаване ежедневните проблеми на гражданите“, казва още той.

comment 0
visibility 647
-

Информационна среща за санирането организират от столичния "Витоша"

Във връзка с Етап II на процедурата „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд", столичният район Витоша организира информационна среща, съобщават от районната администрация. Срещата ще се проведе на 29 ноември от 18:00 ч. в сградата на район Витоша, ул. “Слънце” 2. От района канят гражданите, които имат интерес да кандидатстват по процедурата, както и представители на сдружения на собствениците и домоуправители на многофамилни жилищни сгради, проектирани преди 26 април 1999 г. Предвижда се в срещата да вземат участие новоназначеният ресорен заместник-кмет и служители, определени за контактни лица от район Витоша, към които гражданите могат да се обръщат за въпроси относно кандидатстването. Поканени са и външни експерти, част от Центъра за енергийна ефективност София, които имат опит в предишни програми. Те ще разяснят условията за участие в процедурата и ще отговорят на въпроси от процедурно, техническо и финансово естество, поставени от гражданите.  

comment 0
visibility 1192
-

Заради строеж: Срути се участък от улица в столичния "Витоша"

Участък от улица Генерал Кутузов в столичния район "Витоша", съобщиха граждани в групата "Княжевецъ". Според живущите в района е прекъснат и газопровод. Причината според тях е злополучният строеж на ул. "Ген. Кутузов" 30, който наскоро беше наводнен с фекални води от неизправна шахта. Още тогава те алармираха, че е възможно да се стигне до по-сериозни последствия, но за съжаление явно не са взети достатъчно ефективни мерки за отводняването и укрепването на строежа. В Княжево: Смрад и фекални води от незаконна шахта"Кой разрешава изкопни работи в обхвата на пътя?Кой съгласува проектите за организация и изпълнение на строителството, и за временната организация на движение?Къде са надзорните органи?За чия сметка ще е ремонта на пътя?"Това са част от вапросите, които гневните жители на квартала задават. "В тъмнината чухме само изгърмяването на газопровода и жестоко свистене, никой не предполагаше, че е изгърмяла газта. Даже отворихме прозорците и тогава усетихме миризма на газ. След което дойде пожарна, полиция, доставчикът на газ. Спряха газта централно. Дойде и строителят. Когато го за питах защо се копае на няма и метър до общата граница на имота и че укрепените уж стени ще се срутят, ми отговори, че всичко било ок", разказва Gea Tsvetkova, която живее в съседния имот. Новият районен кмет на Витоша Зарко Клинков веднага е разпоредил да бъде направена проверка на място. Очакваме становището на районната администрация.  

comment 0
visibility 4150
-

Гранитни павета или асфалт да има по "Цар Борис III"?

Интересна дискусия провеждат във фейсбук жителите на столичния квартал Княжево. Администраторите на групата "Княжевецъ" питат дали да се премахнат гранитните павета по бул. "Цар Борис III" до Руски паметник. Засега с огромно мнозинство (67%) печелят тези, според които булевардът трябва да се асфалтира. Независимо от съмнителното качество на асфалтовите настилки, се оказва, че те са по-предпочитани, отколкото паважа. Не са малко и гражданите, които предпочитат старата настилка, но голяма част от тях отбелязват, че качественото ѝ полагане явно е непосилно за родните строители, което бързо води до компрометиране на пътя и нови ремонти. Идеята за асфалтиране на булеварда не е нова - предлагана е многократно, тъй като този булевард е особено натоварен и е една от основните пътни артерии в града. "Ще е изключителна загуба за чара на булеварда, но ако асфалтът е по-щадящият материал за условията на живот, явно ще трябва да се разделим с тях. Като цяло си мисля, че трябва да има вариант, в който павета да се запазват и поддържат. Просто не съм сигурна, че родното творчество може да предложи качество, което да понесе трафика, а паветата поне са издръжливи (поставени правилно)", коментира Деница Спасова. "Паветата от години не се поставят правилно и фугите между тях се запълват с пясък. Основата за тях също не е трамбована и не отговаря на изискванията и точно за това след първия дъжд зейват дупки, а когато духне вятър се вдига облак от пясък. Няма кадърни майстори, които да работят по поддръжката на паветата и ....по-добре да е асфалт,колкото и неприятно да ми е ,но това е истината. Няма как да извадиш 100 павета за да ремонтираш и след това 80 от тях да бъдат изхвърлени и да стане качествен ремонт на паваж. Наблюдавала съм последния ремонт на паважа и видях как цял камион павета заминаха на някъде", отбелязва Диди Дакова. "В Княжево павета няма освен от околовръстното до сп. Райска градина. В този участък са две ленти павета и две асфалт, което е сериозна предпоставка за ПТП. Неведнъж шофьорите са губили управление при преминаването от една настилка на друга, особено при дъжд. Интересен е и фактът, че някои от гласувалите да се запазят паветата в Княжево, живеят на километър-два от този участък", припомня Лили Чолакова. "Отказвам да се адаптирам към по-лесното, по-евтиното, и по-малкото зло, само защото нещата са зле. Или да си кажа: Абе, за какво са ни високи цели като „исторически съобразена естетика“ и „съвременен градски урбанизъм“, щом нивото в държавата се връща в Средновековието?", заявява Стефан Найденов. "Бул. Цар Борис III е натоварена пътна артерия и като такава има нужда да е адекватна на трафика, който преминава през нея, но и балансирана с нуждите на живущите в близост до булеварда", коментира Гергин Борисов, който е общински съветник, съосновател на "Спаси София". Според него булевардът се нуждае от разделителен остров, който да направи две платна за движение с 2 ленти в посока, всяка по 3,00 метра, вместо сегашното едно платно с ленти от почти 4,00 метра в посока и кръстовища, които създават естествени бариери пред преминаването през тях с висока скорост. Видът настилка много рядко има отношение или влияние върху скоростта, отбелязва той. "Ако ще се изработва проект, ще настоявам всичко това да бъде заложено в него, защото иначе този ремонт няма да реши нито един проблем на булеварда в момента и по никакъв начин не отговаря на поетия ангажимент за "град за хората" от новата администрация", добавя той.  

comment 0
visibility 1065
Кметът на столичния Витоша: Контролът на строежите трябва да се засили

Кметът на столичния Витоша: Контролът на строежите трябва да се засили

„Контролът на строежите в района трябва да се засили. Това е основно направление, по което в следващите седмици ще се работи усърдно“, заяви новият кмет на столичния „Витоша“ Зарко Клинков. Вчера той и екипът му са направили обход на важни строителни обекти в района. „Качеството на изпълнение на обектите също ще бъде строго контролирано, за да сме сигурни, че публичните финанси не са похабени за строежи, които след това ще се ремонтират“, допълва Клинков.

comment 0
visibility 1078
-

В Княжево: Смрад и фекални води от незаконна шахта

Незаконна шахта на ул. "Дрян" наводнява три улици в квартала, съобщават гражданите от квартала във фейсбук. Поредният теч наводнява улица "Генерал Кутузов, слиза по улица" Планинец ", чак до трамвайната спирка в "Гърдова глава". Засегнати са и срещуположните имоти, както и близкия строеж. Водите, които се леят, са фекални и носят съответните миризми и зарази, оплакват се гражданите. За ситуацията, която не е от вчера, са подавани "хиляди" сигнали до Столичен инспекторат и район "Витоша". Освен конкретния теч при всеки дъжд, жителите на квартала отбелязват, че шахтите за изтичане на дъждовна вода по трите улици не са почиствани от години, затлачени са с листа, кал и мръсотия, денивелирани са, поради което фекалните води заливат улиците. "За този проблем не се взеха мерки пет години", недоволстват гражданите. Те настояват да се вземат мерки, и то "не само козметични", за да се реши проблема.

Район Витоша

Територия на район Витоша

Територия на район Витоша

Столичният район Витоша е разположен на 123 кв.км. в лоното на Витоша. Познат е още като „зеленият“ район на столицата. Границите на района се определят от бул. Тодор Каблешков, бул. България, Околовръстнен път, границата между квартал Симеоново и с. Бистрица, границата със Софийска област до и по землищната граница на с. Владая и границата между квартал Княжево и квартал Горна баня до ул. Букет, ул. Букет, бул. Никола Петков, бул. Цар Борис ІІІ и включва селата Владая и Мърчаево и кварталите Бояна, Княжево, Драгалевци и Симеоново.

В район Витоша влизат 2 села / Владая и Мърчаево/ и 5 квартала /кв. Павлово – Бъкстон, м. Манастирски ливади - запад, кв. Княжево, кв. Бояна, кв. Симеоново, кв. Драгалевци/. Към някои от кварталите и селата има и прилежащи вилни зони, които също влизат в рамките на район Витоша.

Населението на район Витоша е повече от 70 000 души.

История на район Витоша

История на район Витоша

През 1987 г. са закрити столичните райони и са обособени общини, една от които е сегашния район Витоша. През 1995 г. отново се въвежда района като административна териториална единица и в София отново се появява район Витоша.

Съществуват редица интерсни исторически факти, свързани със селищата, включени в пределите на район Витоша. До 1881 г. Княжево е носило името на толерантен към българите ислямски духовник – Бали Ефенди. През 1958 г. Княжево става квартал на столицата. Княжево е първото населено място в страната след София, в което има поща. През 1917 г. се прекарва електричество там. На практика това е първото населено място с електричество в страната. В Княжево се появява и първият кабинков лифт в Бълагрия през 1962 г.

Преди да стане квартал в район Витоша, Драгалевци е било наричано „Драга лефча”, което мнозина тълкуват като драги лъвове – смелите защитници на София. Като отделно селище Драгалевци, сега в район Витоша, съществува от 1961г.

От същата година – 1961 г. – Бояна става квартала на столицата в район Витоша. В древността селището е било защитено с високи крепостни стени. През 13 век Бояна е била управлявана от севастократор Калоян. През 10-11 век в Бояна се издига Боянската църква, чиято втора половина от стенописи се правят по поръчка на севастократор Калоян през 1259 г.

В с. Влдая, което в момента е в пределите на район Витоша, са функционирали пет кариери. В тях са правели повечето от паветата на София.

Образование в район Витоша

Образование в район Витоша

В район Витоша функционират една детска ясла и осем детски учебни заведения.

В район Витоша се намира и Департаментът за информация и усъвършенстване на учители към Софийския университет.

Училищата в район Витоша са пет основни, три средни и две специализирани.

Културата в район Витоша

Културата в район Витоша

На територията на район Витоша функционират осем читалища, които ревностно пазят просвещението и народните традиции. Интересното е, че жителите на район Витоша от всички поколения са активни участници във всички културни дейности на тези читалища. Забележителни са инициативите на читалищата в район Витоша: Международният фолклорен фестивал „Витоша”, Фестивалът на семейната приемственост във фолклора, Конкурсът за поезия и проза „Витошко лале”, Фестивалът на младежкото театрално изкуство.

В район Витоша се намира Националният исторически музей. Не случайно го наричат съкровищницата на България. В него място са намерили безценни реликви, повече от 650 000 паметници на културата и богат археологически и исторически архив. В НИМ, район Витоша, се намира и уникалното Панагюрско златно съкровище. То представлява комплект от тракийски златни съдове. Историците смятат, че е от 4 – 3 век пр.н.е. и е принадлежало на одриски владетел.

В район Витоша е разположена и резиденция Бояна. Този комплекс е изграден, за да служи за резиденциа на правителството, президента и вицепрезидента на страната. Създадена през 1974 г. резиденцията е разположена в полите на Витоша в район Витоша.

В пределите на район Витоша се намира и емблематичната Боянска църква. Разположена е в лоното на Витоша, в квартал Бояна, район Витоша. Църквата е в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО от 1979 г. . Образите на севастократор Калоян и съпругата му Десислава омайват с реализма си и днес. 

Интересен е факта, че след Освобождението жителите на Бояна искали да разрушат старата църква, за да построят нова на нейно място. Царица Елеонора, съпруга на княз Фердинанд I успява да разубеди селяните и да им предостави друг терен за църква. Около църквата царицата прави униклаен парк, засажда североамерикански секвои и още редки видове растителност. Когато през 1917 г. царица Елеонора умира, я погребват при южната страната на Боянската църква.

В район Витоша интерес представлява Боянският водопад. Той е висок 25 метра. Когато през зимата водите на водопада замръжнат, гледката е несравнима. За него пише и патрисрхът на българската литература Иван Вазов.

Драгалевският манастир е друга любопитна точка в район Витоша. Той се намира до Драгалевската река във Витоша. От „Витошката златопечатна грамота“ на цар Иван Шишман, се рабира, че манастирът е съграден от цар Иван Александър и е бил най-влиятелният манастир в региона. Наричан е „Царски манастир“.

Както на много места в София, така и в район Витоша има минерални извори. Водата, която извира от тях е лечебна и слабо минерализирна с температура до 37 градуса. Водата в район Витоша помага за лечението на горните дихателни пътища и функционални заболявания на нервната система, а пиенето на минералната вода помага срущу хроничен гастрит, колит, камъни в бъбреците, диабет.

Спорт в район Витоша

Спорт в район Витоша

Логично е ски спортовете да са най-развити в район Витоша, поради близостта на планината. В район Витоша се намира най-старият ски център в страната – Алеко. Тук има 1 кабинков и 3 седалкови лифта, няколко портативни и шест стсционсрни ски-влека.

Два портативни ски влека работят на втория ски-център Конярника, район Витоша.

На територията на район Витоша се намират Спортен комплекс квартал Драгалевци, Спортен комплекс – Владая иСпортно игрище – Бояна.

Тъй като парк Витоша в район Витоша е любим за туризъм по всяко време на годината, достъпът до него от града е максимално улеснен. В Посетителският център на Парк Витоша, район Витоша, има специална наблюдателна кула, от която може да се наблюдава уникална панорамна гледка към София.

Между двата квартала Бояна и Драгалевци, район Витоша има невероятна Ботаническа градина. Тя е изградена през 1882 г. и съществува с името Княжевска ботаническа градина.

Район Витоша е наистина близо до природата и този факт се оценява от жителите му.

Територия на район Витоша

История на район Витоша

Образование в район Витоша

Културата в район Витоша

Спорт в район Витоша

Прочетете още