Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
  • Николай Веселинов (22%, 93 Гласове)
  • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
  • Албена Белянова (64%, 265 Гласове)
Общо гласували: 414 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 733
-

Кой ще почисти почистените клони в район Витоша (СНИМКИ)

За огромен куп струпани клони след почистване на зелена площ съобщиха жители на район Витоша. След приключване на строителните работи по новата сграда на детската градина на ул. Мусала в кв. "Павлово", строителите възстановили оградата, поставили ново осветление на площадките и на паркинга пред блока, почистили зелената площ от саморасли храсти и стари, изгнили дървета, но зарязали почистеното. Вече месец то е един огромен куп отрязани, гниещи клони, разказват живеещите в квартала. "Очаквахме, че след като са извършили почистването, ще съберат отпадъка и ще го транспортират, но това не се случва вече повече от месец", отбелязват гражданите. Те са имали намерение да засадят край новата ограда нови дръвчета, с които да отделят двора на детската градина от обществения паркинг пред блока, но пространството е заето от въпросния куп гниеща дървесина и засега това е невъзможно.  Гражданите питат, чие задължение е да бъдат събрани и извозени тези клони? "Всичко свършено, което беше добро и ново за квартала, се обезсмисля от един зарязан куп зелен отпадък, с който ние не можем да се преборим, защото за извозването им е нужен камион, с какъвто не разполагаме", отбелязват те.  

comment 0
visibility 1653
-

Информационен ден за градския транспорт при поискване в „Манастирски ливади - запад“

Столична община и Сдружение „Заедно за Манастирски ливади - запад“ организират информационен ден, в ще бъдат представени електрическите минибуси при поискване по проекта ИНОЕЪР в кв. „Манастирски ливади - запад“, съобщават организаторите. Срещата ще бъде на 3 декември 2022 година от 11:00 часа на ул. „Мур“ при площадката на „Амур“ в кв. „Манастирски ливади“. Електрическите минибуси по проекта „Зелен обществен транспорт при поискване“ са специално пригодени за придвижване в южните квартали на столицата. Автобусите Карсан Джест Електрик са 6-метрови, като размерът е съобразен с интензивното застрояване и тясната улична мрежа, по която ще оперират. Те са нископодови, с място за инвалидна количка, климатизирани, с възможност за превоз на 20 човека. Големината на батерията им е 88 kWh и имат пробег над 250 км с едно пълно зареждане. Представиха новите електробуси за довеждащ транспорт в южните квартали на СофияУслугата ще се ползва чрез мобилно приложение, което ще е достъпно в Google Play и App Store. Целта на проекта е градския транспорт да стане по-предпочитан от софиянци, като прави връзката им от кварталите до основните пътни артерии в града по-бърза. Предвижда се услугата да заработи в началото на следващата година. ИНОЕЪР е първият български проект, финансиран от инициативата "Иновативни дейности за градско развитие" (Urban Innovative Actions) на ЕС, която дава възможност на големите европейски градове да тестват иновативни, креативни, но и рискови решения на градски предизвикателства. Проектът е съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие.

comment 0
visibility 1012
-

Кметът на "Витоша" ще се срещне с жителите на Драгалевци

Кметът на столичният район "Витоша" Теодор Петков ще се срещне с жители на квартал Драгалевци. Срещата ще се проведе в сряда, 30 ноември, от 18:30ч. в залата на НЧ "Св. Св. Климент Охридски - 1923". Жителите ще могат да споделят проблеми, касаещи квартала, както и да зададат въпроси, на които кметът ще отговори. От началото на м. ноември кметът провежда срещи с жителите на всички квартали на територията на района, като първи споделиха проблемите си жителите на селата Мърчаево и Владая.   

Реклама
comment 0
visibility 1601
Поголовна сеч в частен терен на "Стар Беловодски път"

Поголовна сеч в частен терен в гората край "Стар Беловодски път" (ВИДЕО)

Поголовна сеч в гората на ул. "Стар беловодски път" са забелязали столичани. Пред Столица.bg сигнализираха за ужасяващата гледка с повалени дървета.  Проверка установи, че теренът е частен и се разчиства за строителство. Дърветата са изieчени през миналата седмица и възмутени съседи са подавали сигнали до институциите. Първи за проблемът съобщи рок певицата Милена, възмутена от безпардонното изсичане. Въпреки че има забрана за сеч в този район, повалените дървета са факт. Според кадастралната координатна система там е Жилищна зона с малкоетажно застрояване и с ограничени параметри. Позволено е ниско строителство в зони за екологично съхранение на средата. Минимум 50% от озеленената площ  е с висока растителност, при запазване на естествения ландшафт. Не се допуска изсичане на съществуващата висока растителност и покриване или засипване на водните течения. Тези изисквания се прилагат за територии, граничещи непосредствено с Природен парк Витоша, гласи документът. По сигнал на Столица.bg бе направена проверка от район Витоша. Инспекторите са установили, че има нарушение и собственикът няма разрешение за сечта. За частни имоти разрешение се дава от районните кметове, а не от Зелена систева, уточниха от общинското дружество. Собствеикът няма разрешение за сеч и му е съставен акт, потвърдиха от район Витоша. Пред проверяващите собственикът на изсечения имот е обяснил, че не знае. Съставен му е акт и му е връчен.

comment 0
visibility 1197
Доброволци основаха "Клуб за Бъдеще - Княжево"

Доброволци основаха "Клуб за Бъдеще - Княжево"

Десетина доброволци с големи сърца основаха "Клуб за Бъдеще - Княжево", съобщава във Фейсбук групата „Княжевеъ“ един от организаторите – Лазар Радков. Той е основател и на инициативата „Капачки за бъдеще“, която набра изключително голяма популярност. „Поставихме си за цел да почистваме замърсени места в района, да освежаване градинки и детски площадки, да помагаме на Бай Любо с поддържането на сърцата за Капачки, да засаждаме дръвчета (ще проверим къде е подходящо), да следим дали общината си върши работата (особено като падне сняг), и т.н. Разпределихме си роли – председател, който да „ръчка“ хората да се събират, да действат и т.н., домакин, имаме си юрист, счетоводител, учител, книжовник и накрая един обикновен хамалин в мое лице“, казва с чувство за хумор Лазар Радков. И допълва, че клубът е отворен за всеки, който има желание да се включи и да бъде полезен на себе си и на своите съграждани. Това е вторият подобен клуб в София. Досега подобни "Клубове за Бъдеще" има в още 36 града. Целта на всеки един от тях е да превърне мястото в по-добро кътче за живеене.

comment 0
visibility 1833
-

Кметът на район "Витоша" се среща с граждани от Симеоново и Малинова долина

Среща на инж. Теодор Петков, кмет на столичният район "Витоша", с жителите на кварталите Симеоново и Малинова долина предстои на 23 ноември, сряда. За това съобщават от районната администрация. Срещата ще се проведе от 18:30ч. в залата на НЧ "Отец Паисий - 1934" в кв. "Симеоново", ул. Крайречна 10. На 16 и 17 ноември вече бяха проведени срещи с жителите на Бояна, Павлово и Манастирски ливади-запад, а на 9 ноември кметът отговори на въпросите на жителите на Княжево.

comment 0
visibility 1236
Монтираха новото сърце на кв. „Княжево“

Монтираха новото сърце на кв. „Княжево“

Новото сърце на столичния кв. „Княжево“ вече чака хората с добри сърца, които да го напълнят с пластмасови капачки. То е трето поред за квартала и се намира в градинката до детската площадка на спирка „Шипка“ (или т.нар. „Райска градина“), съобщава Фейсбук групата „Княжевецъ“, която е инициатор за поставянето на съоръжението. „Сърцето става факт благодарение най-вече на вас, приятели, чрез дарения. На усилията на нашата група, на усилията на Район "Витоша", Столична Община /които осигуряват мястото и организират всичко по монтажа и логистиката на сърцето/, Читалище "Братя Миладинови - 1917"- Княжево /които съхраняват капачките през цялата година/. Благодарим ви от сърце!“, коментират администраторите на Фейсбук група „Княжевецъ“. Всички приходи от предаването и рециклирането на капачките от трите „Княжевецъ сърца“ отиват за благотворителната инициатива „Капачки за Бъдеще“.

comment 0
visibility 1443
Задържаха садиста, наранил куче в кв. Княжево

Задържаха садиста, наранил куче в кв. Княжево

Столичната полиция задържа садиста, който измъчва животни, в кв. „Княжево“. Според съседи 37-годишният Захари Шулев от години проявява неоправдана жестокост към бездомни кучета и котки. От дома му се чували стенанията на малтретираните четириноги. Последният случай е отпреди няколко дена, когато камери са заснели как мъжът примамва куче от улицата и го взема в дома си, а след няколко часа го връща на същото място в безпомощно състояние – с прорезни рани и счупени кости. Мъж измъчва бездомно куче в София. Столичани искат линч за садиста (ВИДЕО) След като хората от квартала поискаха да се саморазправят с мъжа, той беше задържан. Предстои да се съберат доказателства и за стари негови деяния. Оказва се, че Захари Шулев е осъждан за това, че през 2014 г. е хванат да кара мотопед след употреба на алкохол.

comment 0
visibility 851
Доброволци с цел да направят Княжево по-добро място за живеене

Доброволци с цел да направят Княжево по-добро място за живеене

Ентусиасти от столичния кв. „Княжево“ се обединиха около благородната идея да подобряват околната среда и да направят квартала по-добро място за живеене. Доброволците са основали клуб „Клуб за бъдеще – Княжево“, в който всеки е добре дошъл. „Инициативата "Клубове за Бъдеще" е инициирана от #КапачкиЗаБъдеще с цел да обедини активните и действащи хора в цялата страна с подобни на тях. Вече имаме клубове в над 30 града и някои от тях действат активно. По-миналия уикенд организирахме почиствания ОСЕМ (града в цялата страна и събрахме над 100 големи чувала отпадъци. Този уикенд имаше почиствания в още четири града и бяха събрани още 40 чувала боклук. Планираме още много дейности като облагородяване на площадки, кръводяване, засаждане на дръвчета и т.н.“, съобщава във Фейсбук групата „Княжевецъ“ Лазар Радков, един от създателите на инициативата. Всеки, който иска да стане част от „Клуба на бъдещето“, може да пише на организаторите във Фейсбук, за да бъде добавен към Вайбър групата на доброволците.

comment 0
visibility 1065
-

Идеи на студенти ще обновят двора на княжевския храм "Св. Пророк Илия"

  Студентите от катедра "Градоустройство" в столичния университет по архитектура, строителство и геодезия проведоха конкурс-изложба за курсов проект, съобщават от университета. Темата на проекта беше "Ландшафтна архитектура на обществена сграда/комплекс – храм „Св. Пророк Илия“, кв. Княжево, София. В изложбата взеха участие 5 проекта, в които четвъртокурсниците от специалност "Ландшафтна архитектура и ландшафтно планиране" представиха своите идеи за организация на дворното пространство на храма. Със своята богата дървесна растителност и раздвижен терен той предлага интересни възможности за обемно-пространствени решения. Целта е дворът около храма да стане приятно място за беседи и да допълни функциите на храма, като запази синхрон с духовната красота на църквата. Необходимо е да се развие флорално богатство от местна цветна растителност, да бъдат изградени беседки, кътове и детска площадка, смятат младите архитекти. На базата на представените решения и мнението на църковното настоятелство, съгласувано със Софийска митрополия, са възприети определени елементи както и тяхното разположение в дворното пространство като окончателно решение за бъдеща реализация. Сградата на княжевският храм е била завършена през 1893г. и на 20 юли същата година храмът бил осветен от Софийския митрополит Партений. Знае се, че след Освобождението от турска власт сред жителите на софийското село Бали Ефенди (преименувано в Княжево през 1881г.), които дотогава се черкували в Бояна или Горна баня, възникнала идеята да построят свой православен храм. След разногласия относно най-подходящото място за издигане на храма надделяло предложението той да бъде построен върху мястото на старата джамия, която според някои данни била срутена към 1886г. В двора на храма, само на няколко метра от сградата на църквата, и до днес стои гробницата на Бали Ефенди. На два пъти тя е била обект на палежи от неизвестни лица. В двора на храма има и войнишки паметник, който беше почистен и обновен от доброволци през лятото. Архитектурата на княжевската църква е изключително самобитна и няма аналог у нас, посочват от университета.          

comment 0
visibility 1616
-

"Странен ремонт" на улица в кв. Симеоново в София

Жители на столичният квартал "Симеоново" се оплакаха от "странен ремонт", който е бил извършен на ул. "Малка брезовица". За случая те разказаха пред Нова телевизия. Част от улицата е била засипана с начупен асфалт, една паркирана кола е била ударена от строителите, а дупките по пътя, които е трябвало да бъдат запълнени, са останали недовършени. Възрастна жителка от квартала сподели, че чака това асфалтиране от 30 години. “Майсторите се появиха, започнаха да правят ремонт, но след него заварихме колата на моя съсед счупена. Те отказаха да дойдат на място, наложи се той да ходи при тях”, разказа един от недоволните. Мъжът сподели още, че подава жалби за състоянието на улицата вече 25 години. По думите му "майсторите" са изпочупили тротоарите с машините, засипали с остатъчен материал улицата, напукали асфалта и си отишли без да довършат работата. Междувременно, те направили "оферта" за асфалтирането на улицата - 40 лв. на кв.м. Жителите обаче отхвърлили офертата и очакват от район "Витоша" да се погрижат за това и те да могат да стигат до домовете си по нормален начин както всички граждани на столицата. Коя фирма е правила ремонта, приет ли е обектът и платено ли е? "Започнахме проверка и по-късно ще съобщим резултатите", казаха от район Витоша пред Столица.bg.   

comment 0
visibility 1230
Коли изгониха пешеходците от тротоара на ул. Евлия Челеби

Коли изгониха пешеходците от тротоара на ул. Евлия Челеби

Плътно паркирани леки автомобили на тротоара изгониха пешеходците по столичната "Евлия Челеби" в "Карпузица" - кв. Княжево, район Витоша. Улицата е натоварена от автомобилен трафик и хората са принудени да се движат по пътното платно. За проблема съобщават местни жители и призовават собствениците на автомобилите поне да не паркират толкова плътно. "Апелирам към живущите на ул. Евлия Челеби, в частта от ул. Борован в посока Околовръстен път, да оставят поне малко разстояние за преминаване по тротоара. И от двете страни пешеходно е невъзможно да се минава, с малко дете или детска количка трябва да се върви по пътното платно. Единственото място с достъп е при RUKKI където има поставени колчета. Може би това е за жалост решението", призова гражданин в социалната мрежа. "Безопасни детски площадки" свали десетки автомобили от тротоарите в София Същият проблем имаше преди 3 години и в район Триадица, но инициатива на Сдружение Безопасни детски площадки успя да премахне леките коли от тротоарите и освободи пешеходното пространство за граждани и безопасно придвижване на майки с колички и възрастни хора. Проблемът с паркираните коли върху тротоара дори засенчва разноцветните кръпките по пътното платно

comment 0
visibility 977
Откриха разширения филиал на столичната ДГ „Мусала“

Откриха разширения филиал на столичната ДГ „Мусала“

Разширената 116 Детска градина „Мусала“ беше официално открита днес в присъствието на столичния кмет Йорданка Фандъкова, председателят на местния парламент Георги Георгиев и кметът на район „Витоша“ Теодор Петков. ДГ "Мусала" има три сгради, като основната се намира на едноименната улица в кв. “Павлово”. Филиалите се намират на ул. "Симеон Радев" и на бул. "Ал. Пушкин". „Именно във филиала на бул. „Ал. Пушкин“ е изградена нова и модерна сграда, а старата постройка е съборена, тъй като е строена през 1939 г. и не отговаря на изискванията за достъпност и енергоефективност“, заявява председателят на СОС Георги Георгиев. По думите му вече са осигурени удобства за 4 градински и една яслена групи за 100 деца, досега капацитетът е бил за 60 възпитаници. В двора има пет нови детски площадки и едно спортно игрище. Основната сграда на ул. "Мусала" също е съборена и в момента се изгражда нова и модерна детска градина.

comment 0
visibility 3697
-

Жълтите павета в Павлово са по-подредени от тези в центъра на София (Снимки)

Жълтите павета са емблематична настилка за центъра на столицата и културна ценност, защитена от закона. Този факт е известен на всеки. От години обаче задният двор на една детска ясла е застлан с тях, разказаха живущи в района. Задният двор на СДЯ 55 се намира на ул. Белмекен в столицата, в кв. Павлово, район "Витоша", точно срещу входа на Агенцията по кадастър, а наличието на жълти павета всеки ден изненадва посетителите и предизвиква иронични коментари.  По спомени на родителите от района, това преустройство се е случило около 2000г. Никой обаче не може да каже, откъде са се взели тези културни ценности, за да се употребят за настилка на детската ясла. Прави впечатление, че те са доста добре подредени, няма фрапиращи размествания, въпреки, че има парчета, използвани за уплътняване на фугите.

comment 0
visibility 5932
-

Есенен Витоша фест предстои в Бояна

След проведения през месец май Пролетен фест, Район "Витоша" на Столична Община в партньорство с Декатлон и Базар на изкуствата и творческите занаяти, канят столичани и гостите на София на есенното издание на събитието. Това съобщават от районната администрация. Събитието ще се проведе на 14-ти, 15-ти и 16-ти октомври /петък, събота и неделя/, от 10,00 до 20,00 часа, в пешеходната зона пред НИМ - Бояна. Събитието ще бъде компилация от разнообрани дейноси за малки и големи, съобщават организаторите. Подготвени са спортни площадки за различни видове спорт - футбол, басретбол, тенис на маса, фитнес, бадминтон и др. От Базар на изкуствата и творческите занаяти ще представят, дизайнерски, ръчно изработени бижута, дрехи, сувенири и други. Ето какво може да очаквате: Арт работилници, литературно четене, Зумба с нашите приятели от MVJ SPORT и Зумба инструктури от цяла София, хокей с Хокеен Клуб"ЛЕВСКИ-СОФИЯ" , демонстрация по борба с клуб по борба "Славия", Таекуондо, уъркшоп по български народни танци, както и латино танци, Слаклайн парк, Парапланери, Комеди шоу, музикален концерт и още много други! От района са помислили и за хапването. През трите дни ще може да се насладите освен на вкусна храна в кулинарния ни каравана кът, така и на крафт бира и прекрасни топли напитки.  

Район Витоша

Територия на район Витоша

Територия на район Витоша

Столичният район Витоша е разположен на 123 кв.км. в лоното на Витоша. Познат е още като „зеленият“ район на столицата. Границите на района се определят от бул. Тодор Каблешков, бул. България, Околовръстнен път, границата между квартал Симеоново и с. Бистрица, границата със Софийска област до и по землищната граница на с. Владая и границата между квартал Княжево и квартал Горна баня до ул. Букет, ул. Букет, бул. Никола Петков, бул. Цар Борис ІІІ и включва селата Владая и Мърчаево и кварталите Бояна, Княжево, Драгалевци и Симеоново.

В район Витоша влизат 2 села / Владая и Мърчаево/ и 5 квартала /кв. Павлово – Бъкстон, м. Манастирски ливади - запад, кв. Княжево, кв. Бояна, кв. Симеоново, кв. Драгалевци/. Към някои от кварталите и селата има и прилежащи вилни зони, които също влизат в рамките на район Витоша.

Населението на район Витоша е повече от 70 000 души.

История на район Витоша

История на район Витоша

През 1987 г. са закрити столичните райони и са обособени общини, една от които е сегашния район Витоша. През 1995 г. отново се въвежда района като административна териториална единица и в София отново се появява район Витоша.

Съществуват редица интерсни исторически факти, свързани със селищата, включени в пределите на район Витоша. До 1881 г. Княжево е носило името на толерантен към българите ислямски духовник – Бали Ефенди. През 1958 г. Княжево става квартал на столицата. Княжево е първото населено място в страната след София, в което има поща. През 1917 г. се прекарва електричество там. На практика това е първото населено място с електричество в страната. В Княжево се появява и първият кабинков лифт в Бълагрия през 1962 г.

Преди да стане квартал в район Витоша, Драгалевци е било наричано „Драга лефча”, което мнозина тълкуват като драги лъвове – смелите защитници на София. Като отделно селище Драгалевци, сега в район Витоша, съществува от 1961г.

От същата година – 1961 г. – Бояна става квартала на столицата в район Витоша. В древността селището е било защитено с високи крепостни стени. През 13 век Бояна е била управлявана от севастократор Калоян. През 10-11 век в Бояна се издига Боянската църква, чиято втора половина от стенописи се правят по поръчка на севастократор Калоян през 1259 г.

В с. Влдая, което в момента е в пределите на район Витоша, са функционирали пет кариери. В тях са правели повечето от паветата на София.

Образование в район Витоша

Образование в район Витоша

В район Витоша функционират една детска ясла и осем детски учебни заведения.

В район Витоша се намира и Департаментът за информация и усъвършенстване на учители към Софийския университет.

Училищата в район Витоша са пет основни, три средни и две специализирани.

Културата в район Витоша

Културата в район Витоша

На територията на район Витоша функционират осем читалища, които ревностно пазят просвещението и народните традиции. Интересното е, че жителите на район Витоша от всички поколения са активни участници във всички културни дейности на тези читалища. Забележителни са инициативите на читалищата в район Витоша: Международният фолклорен фестивал „Витоша”, Фестивалът на семейната приемственост във фолклора, Конкурсът за поезия и проза „Витошко лале”, Фестивалът на младежкото театрално изкуство.

В район Витоша се намира Националният исторически музей. Не случайно го наричат съкровищницата на България. В него място са намерили безценни реликви, повече от 650 000 паметници на културата и богат археологически и исторически архив. В НИМ, район Витоша, се намира и уникалното Панагюрско златно съкровище. То представлява комплект от тракийски златни съдове. Историците смятат, че е от 4 – 3 век пр.н.е. и е принадлежало на одриски владетел.

В район Витоша е разположена и резиденция Бояна. Този комплекс е изграден, за да служи за резиденциа на правителството, президента и вицепрезидента на страната. Създадена през 1974 г. резиденцията е разположена в полите на Витоша в район Витоша.

В пределите на район Витоша се намира и емблематичната Боянска църква. Разположена е в лоното на Витоша, в квартал Бояна, район Витоша. Църквата е в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО от 1979 г. . Образите на севастократор Калоян и съпругата му Десислава омайват с реализма си и днес. 

Интересен е факта, че след Освобождението жителите на Бояна искали да разрушат старата църква, за да построят нова на нейно място. Царица Елеонора, съпруга на княз Фердинанд I успява да разубеди селяните и да им предостави друг терен за църква. Около църквата царицата прави униклаен парк, засажда североамерикански секвои и още редки видове растителност. Когато през 1917 г. царица Елеонора умира, я погребват при южната страната на Боянската църква.

В район Витоша интерес представлява Боянският водопад. Той е висок 25 метра. Когато през зимата водите на водопада замръжнат, гледката е несравнима. За него пише и патрисрхът на българската литература Иван Вазов.

Драгалевският манастир е друга любопитна точка в район Витоша. Той се намира до Драгалевската река във Витоша. От „Витошката златопечатна грамота“ на цар Иван Шишман, се рабира, че манастирът е съграден от цар Иван Александър и е бил най-влиятелният манастир в региона. Наричан е „Царски манастир“.

Както на много места в София, така и в район Витоша има минерални извори. Водата, която извира от тях е лечебна и слабо минерализирна с температура до 37 градуса. Водата в район Витоша помага за лечението на горните дихателни пътища и функционални заболявания на нервната система, а пиенето на минералната вода помага срущу хроничен гастрит, колит, камъни в бъбреците, диабет.

Спорт в район Витоша

Спорт в район Витоша

Логично е ски спортовете да са най-развити в район Витоша, поради близостта на планината. В район Витоша се намира най-старият ски център в страната – Алеко. Тук има 1 кабинков и 3 седалкови лифта, няколко портативни и шест стсционсрни ски-влека.

Два портативни ски влека работят на втория ски-център Конярника, район Витоша.

На територията на район Витоша се намират Спортен комплекс квартал Драгалевци, Спортен комплекс – Владая иСпортно игрище – Бояна.

Тъй като парк Витоша в район Витоша е любим за туризъм по всяко време на годината, достъпът до него от града е максимално улеснен. В Посетителският център на Парк Витоша, район Витоша, има специална наблюдателна кула, от която може да се наблюдава уникална панорамна гледка към София.

Между двата квартала Бояна и Драгалевци, район Витоша има невероятна Ботаническа градина. Тя е изградена през 1882 г. и съществува с името Княжевска ботаническа градина.

Район Витоша е наистина близо до природата и този факт се оценява от жителите му.

Територия на район Витоша

История на район Витоша

Образование в район Витоша

Културата в район Витоша

Спорт в район Витоша

Прочетете още