Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Да се ограничили използването на фойерверки в София?
  • - Твърдо ДА (42%, 478 Гласове)
  • - Твърдо НЕ (20%, 231 Гласове)
  • - Да, защото е проблем за децата с аутизъм, домашните любимци и замърсява въздуха (21%, 241 Гласове)
  • - Не, защото е красиво и тържествено (16%, 181 Гласове)
  • - Не мога да преценя (1%, 14 Гласове)
Общо гласували: 1145 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1765
Мобилен пункт във "Витоша" събира опасните отпадъци от домакинствата

Мобилен пункт във "Витоша" събира опасните отпадъци от домакинствата

Мобилен пункт ще събира опасните отпадъци от домакинствата на 19 февруари 2021 (петък), от 8.30  до 14.30 часа в район "Витоша". Той ще бъде разположен в кв. "Павлово" на ул. „Слънце" № 2, пред сградата на районна администрация „Витоша", съобщават от Столичен инспекторат.  Ето и какви отпадъци могат да предават гражданите:  Живак и живаксъдържащи уреди (живачни термометри, прекъсвачи и други подобни) Лакове и бояджийски материали Домакински препарати и химикали Мастила и замърсени опаковки Фармацевтични продукти (лекарства с изтекъл срок на годност)    

comment 0
visibility 2552
Акция на полицията в "Бояна" заради неразрешен купон

Акция на полицията в "Бояна" заради неразрешен купон

В столичния квартал "Бояна" бе проведена акция на полицията в хотел. А причината е получен от граждани сигнал за организиран през нощта в заведението към хотела купон. Събирането е направено в нарушение на COVID- мерките, съобщават от NovaNews.  Най-напред собствениците са се заключили и не са допуснали проверяващите. Наложило се е районът около сградата да бъде отцепен от органите на реда, докато текат разпити на персонала. Предстои да се изясни какъв е бил точният брой на празнуващите в заведението.  

comment 0
visibility 1757
В Княжево и Павлово събраха за рециклиране стари  електроуреди

В Княжево и Павлово събраха за рециклиране стари електроуреди

Жителите на столичните квартали "Павлово" и "Княжево" се включиха в инициативата на столичния район „Витоша“. От районната администрация бяха разкрили мобилни  пунктове, където софиянци да предадат за рециклиране стари и ненужни електроуреди. Освен стари и ненужни електроуреди столичани имаха възможност да предадат за рециклиране хартия , хартиени и картонени  опаковки и всички видове метални отпадъци. „Благодарим на всички, които днес се включиха в поредната инициатива за рециклиране на стари и ненужни електро уреди. Благодарим, защото това което виждате на снимките ще бъде рециклирано, а няма да пълни някоя река или дере,“ споделиха в социалната мрежа от районната администрация.

Реклама
comment 0
visibility 2350
В "Манастирски ливади- Запад" събираха стари електроуреди

В "Манастирски ливади- Запад" събираха стари електроуреди

През вчерашния ден в "Манастирски ливади – Запад" се проведе кампания по събиране на стари и ненужни  електроуреди, организирана от район „Витоша“ съвместно със „ За земята“. Уредите ще бъдат дадени за рециклиране. За това съобщи в социалната мрежа кметът на "Витоша" Теодор Петков.  Събрани бяха множество стари телевизори, бойлери, телефони, компютри и др. Предвидено е кампанията да продължи и в другите квартали на "Витоша" .

comment 0
visibility 1914
Столичани питат: Законно ли се сече гората край Владая?

Столичани питат: Законно ли се сече гората край Владая?

Столичани са притеснени от сеч в Национален парк "Витоша” в района на село Владая. Гражданите се тревожат, че изсичането на гората може да доведе до свлачище в района. От държавното горско стопанство обясниха за БНТ, че сечта е разрешена и няма опасност. Хората недоумяват защо вече седмица в боровата гората над Владая се отсичат многогодишни дървета. „Има толкова много незаконно отсечени дървета, а в момента допълнително да се секат и т.н. санитарна сеч, която тук тировете изкарват дърва с цел едва ли не прочистване на гората. Красотата на боровата гора изчезва, защото става парк с надгробни плочи", сподели инж. Васил Николов от Владайско туристическо дружество „Марица“ и председател на инициативния комитет на Владая. "Каквото зависи от мен, го правя. Тук във Владая ми е мила гората, но специалистите ще кажат кое е редно и кое не", обясни кметът Цветанка Здравкова. Добитата дървесина ще бъде продадена. А с парите ще се плаща за охрана на гората и ще се подпомага дейността на Горското стопанство и ще бъдат заделени пари и за възстановяване на гори. "На всеки 10 години гората дава определен прираст и ние взимаме този прираст и държавата иска да си получи дивидентите от нейната собственост", обясни директорът на териториално поделение "Държавно горско стопанство"-София Цветан Динев.

comment 0
visibility 8268
АПП спасиха бедстваща сърничка в Бояна (СНИМКИ)

АПП спасиха бедстваща сърничка в Бояна (СНИМКИ)

Сърничка бе спасена от екип на "Аварийна помощ и превенция" (АПП) на Столична община. В дирекцията са получили днес сигнал от спешния телефон 112 за бедстващо животно в столичния квартал „Бояна“. Животното било открито в Боянска река под моста на ул. "Даскал Стоян Попандреев" и ул. "Александър С. Пушкин", научи Столица.bg. В спасителния екип участвали П. Маринов, Н. Николов и Цв. Пенев. Заедно с д-р Дойкин, служител на ПП Витоша, животното било заловено. След направен преглед е пусната в ПП Витоша над м. Офелийте. Припомняме, че това не е първият път, в който екип на АПП помага на животни в беда.  АПП спасиха малко коте от 10-метрово дърво в Банкя (СНИМКИ) АПП и район Лозенец спасиха котарак, паднал в метална "гъба" (СНИМКИ) Фактът, че сърничката е слязла в столичния квартал Бояна, буди безпокойство за наличие на бракониери в парк Витоша, коментират живущи в района. Автор: Александра Никова

comment 0
visibility 3031
Завърши ремонтът на моста на ул. Деспот Слав (СНИМКИ)

Завърши ремонтът на моста на ул. Деспот Слав (СНИМКИ)

Ремонтът на моста намиращ се на ул. „Деспот Слав“ е финализиран, обясниха от администрацията на столичния район „Витоша“. В последните дни на миналата година завърши и изграждането на подпорна стена на ул. „Цар Симеон I“ с. Мърчаево. От районната администрация съобщиха, че в квартал „Драгалевци“ е изградено ново спортно съоръжение от типа фитнес на открито. Продължава работата и по изграждането на алея за разходка на домашни любимци и кътове за отдих в квартал Княжево.

comment 0
visibility 7826
В Бояна: Поставиха знак "Внимание, пресичат пияни хора"

В Бояна: Поставиха знак "Внимание, пресичат пияни хора"

Човек ще си помисли, че Бояна е кварталът на пияниците, забелязвайки знак поставен в центъра. На него загрижено е написано: Внимание! Пресичат пияни хора. Този знак е поставен на дърво на центъра на квартала, в района на площада, където е Боянско ханче. Надписът е и на английски, тъй като е известно, че много туристи и гости чужденци на София посещават известното с добрата си кухня заведение.  Поставянето на знаци е в правомощията на районната община, в случая Витоша. Местните се шегуват и твърдят, че знакът е поставен от някой шегаджия. Никой обаче до момента не е забелязал автора на "Пресичат пияни хора". Въпреки това знакът е една от атракциите в Бояна, а че подпийнали пресичат е съвсем в реда на нещата за баровския квартал. На знака обаче е изрисуван човек, който лази с бутилка в ръка.

comment 0
visibility 3547
Изпълнител си оправи дефектите по оградата на 37 ОДЗ "Вълшебство"

Изпълнител си оправи дефектите по оградата на 37 ОДЗ "Вълшебство" (СНИМКИ)

След повече от месец фирма изпълнител си оправи некачественото изпълнение на оградата на 37 ОДЗ "Вълшебство" в кв. Павлово, район Витоша-Столична община.  Сигналът бе подаден до Столица.bg през октомври т. г. Разпадналата се ограда бе отремонтирана и процепът оправен. Градината беше ремонтирана през 2019 г. и за късмет дефектите се появиха преди изтичане на гаранционния срок. "Булстрой" си отстранява дефектите по ремонта на детска градина "Вълшебство" (СНИМКИ) Изпълнител на ремонта е "Булстрой", който си изпълни ангажимента за гаранцията. Все още обаче оградата на детското заведение не е измазана и продължава да е на замазка, повече от година.  

comment 0
visibility 5057
"Княжево" на протестно автошествие-искат промени в проекта за разширение на

"Княжево" на протестно автошествие-искат промени в проекта за Околовръстното

Хората от "Княжево" се събраха днес на протестно автошествие срещу трафика, съобщават от БГНЕС.    Искането на гражданите е да се преразгледа проекта за разширение на Околовръстния път. И да се приемат  такива решения, които да облекчат трафика през квартал "Княжево". А не да го стимулират, като за целта се създадат предпоставки транзитния трафик да се изведе към автомагистрала Люлин.   В „Княжево“ излизат на протест срещу натоварения трафик„Ние сме против изграждането на тунел, който да е за безконфликтно преминаване към Владая. Ние сме против незаконното реверсивно движение, ние сме против премахването на велоалеята, която е  по общ устройствен план приета. Всички тези неща, ако бъдат реализирани реално по никакъв начин няма да спрат този огромен транзитен трафик, който и в момента минава през нашия квартал”, обясни  Андрей Кокалов.   Той посочи, че искат да се разши Околовръстното шосе, както има планове на общината. Но от това разширение да отпадне, според тях, тунелът за безконфликтно преминаване, тъй като смятат, че той ще вкара още по-голям трафик в квартала.   „Искаме също така реверсивното движение, което е горе при Мала Кория също да отпадне, поради простата причина, че то също ще стимулира трафик, защото ние не можем да разберем на какво основание се правят всички тези облекчения за транзитния трафик през квартала ни, след като се планира да се направи Околовръстен път, който да вкарва целият транзитен трафик към магистрала Струма. В момента още не е пуснато официално, но се очаква всеки момент то да бъде факт, вече е изградена инфраструктурата за него”, посочи още той.                  

comment 0
visibility 2600
В „Княжево“ излизат на протест срещу натоварения трафик

В „Княжево“ излизат на протест срещу натоварения трафик

Жителите на столичния квартал „Княжево“ излизат на протест на 4 ноември, сряда, за да изразят недоволството си от натоварения трафик. Протестиращите се събират от 18:30 ч. до 19:30 ч. на ъгъла на бул. Цар Борис III и бул. Никола Петков(Околовръстен път). Протестът е насочен срещу увеличаващия се трафик през кв. „Княжево“ и неговото стимулиране с мерки като временното реверсивно движение. Жителите не квартала не са съгласни и с проекта за постоянно реверсивно движение, проекта за ляв завой в тунел от Околовръстен път към "Княжево". Припомняме, че това е вторият протест на живущите в столичния квартал. Столичани се заканват да протестират през седмица докато исканията им не бъдат чути.

comment 0
visibility 2138
В Павлово призовават стопаните на кучета да пазят чистота

В Павлово призовават стопаните на кучета да пазят чистота

Кадър, публикуван във фейсбук групата „Видяно в София“ предизвика усмивки у столичани. Обява, закачена на ул. Мадара 7 в столичния квартал Павлово призовава любителите на домашни любимци да пазят чисто. „Искаш да практикуваш йога? Започни с навеждане с изправен гръб и почисти след себе си. Благодарим на всички, които вече го правят“, гласи обявата.

comment 0
visibility 2687
Променят маршрута на автобус 59 в Княжево

Променят маршрута на автобус 59 в Княжево

Жителите на столичния квартал Княжево могат да се запознаят с предвидената маршрутна промяна на автобус номер 59, съобщиха на официалната страница на общината в социалната мрежа. Срещата ще се проведе в читалище "Братя Миладинови" от 18:30ч. Автобусна линия 59 ще бъде с удължен маршрут до новата метростанция в квартал Овча купел, уточниха от общината.

comment 0
visibility 2987
Незаконен кучкарник  в двор на къща тормози хората от "Бояна"

Незаконен кучкарник в двор на къща тормози хората от "Бояна"

Хора от столичния квартал "Бояна" са сериозно притеснени от незаконен кучкарник в двор на къща. Пред Нова телевизия те разказват, че техен съсед отглежда десетки кучета, затворени 24 часа, при повече от кошмарни условия. Гражданите са ужасени, че опашатите буквално се нападат взаимно, защото са системно недохранени.    Родители на едно от децата в квартала се оплакаха, че момиченцето им е било гонено от кучетата. „Беше много стресирана, не искаше да излиза, сънуваше кошмари”, разказа пред камерите майката на Рая. „През лятото не можем да спим, защото кучетата вият денонощно. Според мен са над 30. В къщата е изключително мръсно”, допълни тя.   „Наясно сме с казуса и сме го взели за разглеждане още от 2017 г. Направени са множество проверки. В крайна сметка стигнахме до Софийската районна прокуратура с молба да започне производство срещу господина”, заяви Кънчо Кънев - зам.-кмет на район "Витоша" - Столична община. И допълни: „Две са нещата, които най-много ни притесняват в този случай. От една страна животните пребивават тук като в затвор, от друга – те тормозят всички живеещи наоколо”.  

comment 0
visibility 4069
Столичанин отнесе акт в Драгалевци, хвърлял строителни отпадъци от буса си

Столичанин отнесе акт в Драгалевци, хвърлял строителни отпадъци от буса си

Столичанин отнесе глоба от Столичен инспекторат за изхвърляне на строителни отпадъци в контейнерите за битови. Нарушителят бил хванат в столичния квартал „Драгалевци“ докато се отървава от боклуците направо от буса си. Инспекторите са констатирали нарушението в неделя на ул. "Захари Зограф" № 59-61. Бил е съставен акт. От Столичен инспекторат предупреждават, че проверките по райони продължават.Смесването на различните видове отпадъци е недопустимо. Гражданите на София трябва да организират с лицензирани фирми за собствена сметка извозването на събрани големи количества отпадъци от ремонтни дейности.

Район Витоша

Територия на район Витоша

Територия на район Витоша

Столичният район Витоша е разположен на 123 кв.км. в лоното на Витоша. Познат е още като „зеленият“ район на столицата. Границите на района се определят от бул. Тодор Каблешков, бул. България, Околовръстнен път, границата между квартал Симеоново и с. Бистрица, границата със Софийска област до и по землищната граница на с. Владая и границата между квартал Княжево и квартал Горна баня до ул. Букет, ул. Букет, бул. Никола Петков, бул. Цар Борис ІІІ и включва селата Владая и Мърчаево и кварталите Бояна, Княжево, Драгалевци и Симеоново.

В район Витоша влизат 2 села / Владая и Мърчаево/ и 5 квартала /кв. Павлово – Бъкстон, м. Манастирски ливади - запад, кв. Княжево, кв. Бояна, кв. Симеоново, кв. Драгалевци/. Към някои от кварталите и селата има и прилежащи вилни зони, които също влизат в рамките на район Витоша.

Населението на район Витоша е повече от 70 000 души.

История на район Витоша

История на район Витоша

През 1987 г. са закрити столичните райони и са обособени общини, една от които е сегашния район Витоша. През 1995 г. отново се въвежда района като административна териториална единица и в София отново се появява район Витоша.

Съществуват редица интерсни исторически факти, свързани със селищата, включени в пределите на район Витоша. До 1881 г. Княжево е носило името на толерантен към българите ислямски духовник – Бали Ефенди. През 1958 г. Княжево става квартал на столицата. Княжево е първото населено място в страната след София, в което има поща. През 1917 г. се прекарва електричество там. На практика това е първото населено място с електричество в страната. В Княжево се появява и първият кабинков лифт в Бълагрия през 1962 г.

Преди да стане квартал в район Витоша, Драгалевци е било наричано „Драга лефча”, което мнозина тълкуват като драги лъвове – смелите защитници на София. Като отделно селище Драгалевци, сега в район Витоша, съществува от 1961г.

От същата година – 1961 г. – Бояна става квартала на столицата в район Витоша. В древността селището е било защитено с високи крепостни стени. През 13 век Бояна е била управлявана от севастократор Калоян. През 10-11 век в Бояна се издига Боянската църква, чиято втора половина от стенописи се правят по поръчка на севастократор Калоян през 1259 г.

В с. Влдая, което в момента е в пределите на район Витоша, са функционирали пет кариери. В тях са правели повечето от паветата на София.

Образование в район Витоша

Образование в район Витоша

В район Витоша функционират една детска ясла и осем детски учебни заведения.

В район Витоша се намира и Департаментът за информация и усъвършенстване на учители към Софийския университет.

Училищата в район Витоша са пет основни, три средни и две специализирани.

Културата в район Витоша

Културата в район Витоша

На територията на район Витоша функционират осем читалища, които ревностно пазят просвещението и народните традиции. Интересното е, че жителите на район Витоша от всички поколения са активни участници във всички културни дейности на тези читалища. Забележителни са инициативите на читалищата в район Витоша: Международният фолклорен фестивал „Витоша”, Фестивалът на семейната приемственост във фолклора, Конкурсът за поезия и проза „Витошко лале”, Фестивалът на младежкото театрално изкуство.

В район Витоша се намира Националният исторически музей. Не случайно го наричат съкровищницата на България. В него място са намерили безценни реликви, повече от 650 000 паметници на културата и богат археологически и исторически архив. В НИМ, район Витоша, се намира и уникалното Панагюрско златно съкровище. То представлява комплект от тракийски златни съдове. Историците смятат, че е от 4 – 3 век пр.н.е. и е принадлежало на одриски владетел.

В район Витоша е разположена и резиденция Бояна. Този комплекс е изграден, за да служи за резиденциа на правителството, президента и вицепрезидента на страната. Създадена през 1974 г. резиденцията е разположена в полите на Витоша в район Витоша.

В пределите на район Витоша се намира и емблематичната Боянска църква. Разположена е в лоното на Витоша, в квартал Бояна, район Витоша. Църквата е в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО от 1979 г. . Образите на севастократор Калоян и съпругата му Десислава омайват с реализма си и днес. 

Интересен е факта, че след Освобождението жителите на Бояна искали да разрушат старата църква, за да построят нова на нейно място. Царица Елеонора, съпруга на княз Фердинанд I успява да разубеди селяните и да им предостави друг терен за църква. Около църквата царицата прави униклаен парк, засажда североамерикански секвои и още редки видове растителност. Когато през 1917 г. царица Елеонора умира, я погребват при южната страната на Боянската църква.

В район Витоша интерес представлява Боянският водопад. Той е висок 25 метра. Когато през зимата водите на водопада замръжнат, гледката е несравнима. За него пише и патрисрхът на българската литература Иван Вазов.

Драгалевският манастир е друга любопитна точка в район Витоша. Той се намира до Драгалевската река във Витоша. От „Витошката златопечатна грамота“ на цар Иван Шишман, се рабира, че манастирът е съграден от цар Иван Александър и е бил най-влиятелният манастир в региона. Наричан е „Царски манастир“.

Както на много места в София, така и в район Витоша има минерални извори. Водата, която извира от тях е лечебна и слабо минерализирна с температура до 37 градуса. Водата в район Витоша помага за лечението на горните дихателни пътища и функционални заболявания на нервната система, а пиенето на минералната вода помага срущу хроничен гастрит, колит, камъни в бъбреците, диабет.

Спорт в район Витоша

Спорт в район Витоша

Логично е ски спортовете да са най-развити в район Витоша, поради близостта на планината. В район Витоша се намира най-старият ски център в страната – Алеко. Тук има 1 кабинков и 3 седалкови лифта, няколко портативни и шест стсционсрни ски-влека.

Два портативни ски влека работят на втория ски-център Конярника, район Витоша.

На територията на район Витоша се намират Спортен комплекс квартал Драгалевци, Спортен комплекс – Владая иСпортно игрище – Бояна.

Тъй като парк Витоша в район Витоша е любим за туризъм по всяко време на годината, достъпът до него от града е максимално улеснен. В Посетителският център на Парк Витоша, район Витоша, има специална наблюдателна кула, от която може да се наблюдава уникална панорамна гледка към София.

Между двата квартала Бояна и Драгалевци, район Витоша има невероятна Ботаническа градина. Тя е изградена през 1882 г. и съществува с името Княжевска ботаническа градина.

Район Витоша е наистина близо до природата и този факт се оценява от жителите му.

Територия на район Витоша

История на район Витоша

Образование в район Витоша

Културата в район Витоша

Спорт в район Витоша

Прочетете още