Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (12%, 110 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (87%, 800 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 14 Гласове)
Общо гласували: 924 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 3095
Район "Витоша" ремонтира стълби и тротоари около 26. СУ "Йордан Йовков" в К

Район "Витоша" ремонтира стълби и тротоари около 26. СУ "Йордан Йовков" в Княжево (СНИМКИ)

Два ремонта се извършват в момента в столичния Княжево, район Витоша-Столична община, за първия учебен ден - 15 септември. И двете локации, на които се извършват строителни дейности са свързани с 26. СУ "Йордан Йовков", похвалиха се княжевци в социалната мрежа. От район Витоша са започнали обновяването на стълби на ъгъла на ул. "Полк. Стойно Бачийски" и ул. "Княжевска". Там се изгражда нова продължение на стълбите, водещи към училището. Стъпалата се изместват, тъй като старите попадат в частен имот и бяха премахнати.  В началото на седмицата се очаква да е готов кофража за изливането на новите стъпала. Втория ремонт е на ул. "Евлия Челеби". От местното кметство там изграждат така нужния липсващ тротоар. След обновяването, в участъка между ул. "Лазарополе" и ул. "Арбанаси" ще има тротоар пред самото училище. Благородна инициатива подеха княжевци във фейсбук групата си "Княжевецъ". Те са поставили кутия за събиране на средства в търговски обекти в квартала. Парите са за поставяне на соларно осветление на паметната плоча, която указва мястото в Княжево,  където е поставено началото на организираното туристическо движение в България. Едно от местата е супермаркет на бул. Цар Борис III N282, срещу колелото на трамвай 5.  Необходимата сума за соларно осветление на паметната плоча е около 300 лв.

comment 0
visibility 2368
С нов корпус започва учебната година 52. ОУ "Цанко Церковски" в Бояна

С нов корпус започва учебната година 52. ОУ "Цанко Церковски" в Бояна

С нов корпус за две подготовителни групи започва учебната година 52 ОУ. "Цанко Церковски" в Бояна, район витоша-Столична община. За по-малко от година новата пристройка бе изградена, а освен нея децата ще имат обновен училищен двор със спортни площадки, а учителите ща разполагат с учителска стая. Първата копка на новия корпус бе направена на 17 септември 2020 г.  Преди месец новата сгрпада бе обзаведена с чинове, дъски и мебели и в момента се очаква приключване на процедурата и получаване на Акт 16. От район витоша могат да се похвалят и с нова детска градина - 116 на "Ал. Пушкин". Изцяло построената нова сграда на мястото на старата къща, която почти 50 години бе детска градина, ще е готова до края на годината.  Очаква се през пролетта на 2022 г. там да влязал малчуганите и да има повече места за децата. 

comment 0
visibility 2804
Притеснително: Намериха бидон с хлороформ в "Княжево"

Притеснително: Намериха бидон с хлороформ в "Княжево"

Опасна находка породи притеснения у хората, които живеят в квартал "Княжево". Открит е тайнствен бидон, пълен с хлороформ на оживено място, съобщават от Нова телевизия.    „Сигналът е подаден от гражданин, който е разхождал кучето си. Нашият екип пристигна веднага. Бидонът беше запечатан фабрично, на него пишеше „хлороформ”. Веднага предприехме действия по изваждането му. Това е изключително опасна за здравето течност, не се разрежда с вода, безцветна е, със сладък вкус. При поглъщане може да причини сериозни здравословни проблеми”, обясни пред камерата директорът на "Аварийна помощ и превенция" към Столична община Красимир Димитров.   Проведена е цяла операция по изваждането на хлороформа извън изоставена сграда и транспортирането му на безопасно място. Имотът е собственост на предприятие „Свежест” към „Балкантурист”. Собственикът обаче все още не е открит. Течността се използва при упойки, но и в дървообработващата промишленост.  

Реклама
comment 0
visibility 3405
На 2 места в столичния "Витоша" ще се събират стари електроуреди

На 2 места в столичния "Витоша" ще се събират стари електроуреди

Продължава кампанията за рециклиране на стари и ненужни електроуреди. Тази събота, 28 август 2021 г., ще има мобилни пунктове в столичния район Витоша, където може да се предават за рециклиране стари и ненужни електроуреди. Пунктовете ще приемат старата и ненужна техника от 11 до 17 часа на 2 места в район Витоша: - кв. Симеоново – площада при последната спирка на автобус 67,- кв. Драгалевци – площада пред НЧ „Св. Св. Кирил и Методий“.Освен стари и ненужни електроуреди могат да се предава и хартия за рециклиране , хартиени и картонени опаковки и всички видове метални отпадъци. За големи електроуреди, които не може да се транспортират до мобилния пункт, може да заявите посещение до адрес на ecologica.bg.

comment 0
visibility 3625
Възстановяват и подземната тоалетна при покритата спирка на трамвай 5 в Кня

Възстановяват и подземната тоалетна при покритата спирка на трамвай 5 в Княжево

Ламаринения покрив  на емблематичната покрита спирка на градския транспорт в Княжево ще бъде прамахнат, защото е опасен. Това съобщиха във фейсбук групата Княжевецъ. Покривът е по протетежение на колелото на трамвай 5, между последната спирка на трамвая и първата -покритата спирка. Също така металния парапет, пак по продължението на колелото на трамвай 5, между последната спирка и първата-покритата, ще бъде подменен. Всичко това беше уточнено вчера на среща на местни жители, представители на местния Инициативен комитет, общинари и зам.-кмета по строителството на София инж. Ангел Джоргов, които провери ремонта на покритата спирка в Княжево. На срещата, която бе при покритата спирка гражданите казаха, че искат новият парапет да е с по-висока естетическа стойност, различен от уличните платна, които обикновено се слагат по улиците. На срещата са обсъдени и предложенията на местните жители за възстановяване на съществуващата подземна тоалетна на спирката. Тя е изключително нужна както за служителите на градския транспорт, така и за гражданите. Това е една от малкото някогашни обществени тоалетни в София, която Стефан Софиянски не продаде и остана общинска. Хората искат и възстановяване на билетния център, така че всеки гост и жител на Княжево да може да закупи билет или карта за градския транспорт. Да се направи информационен туристически център с няколкото туристически маршрута, които тръгват от Княжево към Витоша. Според местните покритата спирка е най-подходящото място за такъв център. И в пространството около нея трябва да се постави осветление, което да е с по-висока естетическа стойност, например фенери, които да допълват старинния облик на спирката, предлагат от инициативния комитет в Княжево.Хората се надяват инж. Джоргов да съдейства за създаването на визията на указателни табели, които да се поставят на трамвайното ухо в кв. Бъкстон за по-лесна навигация при прекачването на пътуващите от трамвай 5 на автобус 5ТМ.  На срещата присъства и кметът на район Витоша инж. Теодор Петков, който се е ангажирал за осигури оградни платна с герба на София.На срещата присътваха инж. Ангел Джоргов /зам. кмет по обществено строителство в София/, инж. Теодор Петков /кмет на Район Витоша/, Кънчо Кънев /зам. кмета на Район Витоша/, Васил Начевски – главен инженер на дирекция „Транспортна инфраструктура” при Столична община, инж. Чолакова /Ръководител проект - "Интегриран столичен градски транспорт - фаза II"/, Boris Bonev /общински съветник от Спаси София/, представител на Столичен електротранспорт и представител на нашата фейсбук група - Княжевецъ.  

comment 0
visibility 2514
Започна асфалтирането на малка част от "Войводина могила" в Карпузица

Започна асфалтирането на малка част от "Войводина могила" в Карпузица (СНИМКИ)

Започна асфалтирането на ул. Войводина могила в столичния квартал Карпузица. добрата новина съобщиха жители в района, а лошата е, че ще има натилка само на малка част от дългата квартална улица.  С асфалтова настилка ще е участъкът след  магазин Тех Ко до жилищен блок, след пряката за вътрешен двор, а не до края. От район Витоша предвиждат и други квартални улици да бъдат асфалтирани, но все още се уточнява кои ще са те, научи Столица.bg. Живеещите по "Войводина могила" над 5 години очакват да имат настилка на улицата. "Живея в блока. Бавно, но се развиваме..., имаме лампи и павирана улица след 100 жалби, а сега ще видим този участък на какво ще заприлича. Дано е до края на улицата и стигне до завоя, ама надали...", коментират в социалната мрежа жители на квартала. "Асфалтът по улицата е почти като "поръчка на Москвич едно време". Явно одраните в стърчащата шахта гърнета и счупени предни брони са достигнали критичната си точка...", коментират собственици на пострадали автомобили от разбитата улица. Жителите на "Войводина могила" се надяват асфалтът да е добре положен, така че при първия дъжд реката да отива в близкия блок, а има и очаквания "спящи полицаи" да се поставят където трябва.

comment 0
visibility 2401
Излезе втори тираж на книгата  "История на Княжево"

Излезе втори тираж на книгата "История на Княжево"

Емблематичната за столичния квартал Княжево "История на Княжево" излезе във втори тираж, съобщиха в групата Княжевецъ. Това е уникално по рода си издание и е най-подробната книга за един от най-старите столични квартали. Автори на книгата са известните княжевски учители от средата на миналия век Георги и Кица Пасланджийски. И двамата са учители по български език и литература, и история. Кица преподава и по френски език, а Георги е зам.-директор на княжевското училище. Голяма част от информацията под постовете в местната фейсбук група, с ретушираните снимки за спирката, са именно от тази прекрасна краеведска книга, споделят местни жители на Княжево. Първият тираж на книгата, издадена през 2018 г., е напълно изчерпан. Будни княжевци обаче се свързват с Румяна Пасланджийска- дъщерята на авторите и я молят книгата да бъде преиздадена с нов тираж. Тя се съгласява веднага, но поставя условия цената на книгата във втория тираж, както и при първия, да остане символична, за да може да достигне до повече хора. Второто издание е с нова визия на кориците, има добавена цветна вложка от 6 ретуширани фотографии от старо Княжево, както и списък с по-известните княжевски фамилии и известни личности живели в квартала. Книгата върви с малък подарък от фейсбук групата Княжевецъ. "История на Княжево"  е 280 страници и е на символичното цена от 13 лв. Желаещите да научат историята на Княжево могат да я намерят в библиотеката на Читалище "Братя Миладинови - 1917" Княжево и в малката книжарничка на бул. Цар Борис III N363 -между плод и зеленчука и зоомагазина. 

comment 0
visibility 3294
Добротворци: От район Витоша с камера спират набезите на ремонтираната спир

Добротворци: От район Витоша с камера спират набезите на ремонтираната спирка в Княжево

Изцяло ремонтираната и обновена спирка на трамвай 5 в Княжево и облагороденото пространство вече са с 24-часово видеонаблюдение. Добрата новина съобщиха във фейсбук групата Княжевецъ, която бе инициатор и главен "виновник" са реновирането на обекта с доброволен труд. Разбира се, заслугата за камерата е на район Витоша. Кметът инж. Теодор Петков, заместникът му Кънчо Кънев и целият екип оказаха стабилна подкрепа на гражданската инициатива. От кметството почистиха занемарената спирка, за да се работи в нормални условия, осигуриха боя за пребоядистването на спирката, а сега поставиха камера и включиха обекта в 24-часовото видеонаблюдение. Благодарение на екипната работа емблематичната спирка в Княжево възвърна блясъка си. Партньорството между местните жители и общината е модел, който наистина може да превърне София и кварталите ни с красиви и уютни пространства за живеене и отдих, коментираха жители на Княжево.    Видеонаблюдението на покритата спирка на трамвай 5 в Княжево е свързано към Столична община, откъдето се осъществява 24 ч. видеоконтрол, като при нужда, може да бъде подаден сигнал към полицията. Камерата е с възможност за 360° ротация.Периметъра, който покрива е на цялата площ на покритата спирка, както и на паметната плоча от Школата за запасни офицери, които наскоро станаха жертва на вандалски прояви, похвалиха се в Княжевецъ. Само месец след ремонта спирката бе станала обект на вандали и стените бяха изрисувани, цветята от градинката стъпкани и окрадени. Скоро ще трябва да се реши и проблемът с пияници, които пикаят и гражданите ще настояват и за втора камера на самия спирконавес, която да покрива периметъра, който доскоро се ползваше за тоалетна. "Отново благодарим за бързата реакция на Район Витоша и настояваме за поставянето на втора камера!", написаха от Княжевецъ.

comment 0
visibility 3119
В Манастирски ливади-запад недоволстват за отсечените 5 ореха

В Манастирски ливади-запад недоволстват за отсечените 5 ореха (СНИМКИ)

Пет дървета - орех, са отсечени на терена, на който ще се издигне жилищна сграда в столичния квартал Манастирски ливади-запад. За премахнатите дървета пишат недоволни граждани, живеещи в квартала. Единият от орехите е бил на над 25 години.  "Премахнаха 5 бр. орехи, не тополи или храсти. Забележете, това е по Наредба за изграждане, поддържане и опазване на зелената система на Столична община", написа в социалната мрежа възмутен столичанин.  В разрешителното, издадено от район Витоша-Столична община, изрично е посочено, като едно от задълженията, да се възстановят дърветата в ъсотношение 1:3. А това означава, че след изграждането на жилищната кооперация там трябва да има 15 дървета орех. Документът за отсичането на петте дървета е издадено на фирма САТ-215 ООД. "Манастирски ливади е квартал без градинки, без дървета и без междублоково пространство. А също и без парк, недоволстват местни жители. Всъщност когато са си купували жилища там едва ли са се интересували къде има парк и зелени площи.

comment 0
visibility 2599
Детската градина във Владая е готова, записани са 100 деца повече

Детската градина във Владая е готова, записани са 100 деца повече

За още 100 деца са осигурени места тази есен в детската градина във Владая, район Витоша-Столична община. добрата новина съобщи районният кмет инж. теодор Петков пред журналисти на проверката на новия корпус на 52 ОУ "Цанко Церковски" в кв. Бояна. През есента новата градина отваря врати и в нея ще има 4 групи, а 100 малчугани вече са записани. Сградата е нова и вече е оборудвана.  В момента в район Витоша продължава изграждането на още две градини на бул. Пушкин, филиал на 116 ДГ, където на 17 септември 2020 г. бе разрушена някогашната къщичка, в която се помещаваше детската градина. Преди 10 месеца там започна изграждането на нова и модерна сграда за детско заведение. Втората сграда е също в Павлово на "Мусала" и строежът, и на двете сгради е в график, заяви кметът на Витоша. След 50 години разширяват детската градина в Павлово, първа копка за нова сграда (СНИМКИ/ВИДЕО) Тази на "Пушкин" трябва да е готова през пролетта на 2022. "В момента проектираме нова детска градина в Княжево. Получихме решение на СОС за намалени отстояния за проектиране на една по-голяма градина. Там ще има общо 7 групи, с 3 яслени, и до каря на годината ще стартираме и там строителството", каза инж. Теодор Петков. Той напомни на зам.-кмета по строителството инж. Ангел Джоргов за дългоочакван ремонт във Витоша, а именно на ул. Войнишко възстание във Владая. Там предстои преасфалтиране и нови тротоари. "Договорихме със Софийска вода за подмяната на водопровода и в момента се извършва ремонтът. Тази година ще изъплним около 1/3 от обекта, защото е доста дълга и голяма улица. Основно за Владая е пътят към Мърчаево и се надявам след 15 август и там да започнем дейности по асфалтиране. Там също имаме проблеми, защото излизат едни огромни морени в трасето на водопровода", обясни за трудностите инж. Петков.            

comment 0
visibility 2543
Стадионът в Княжево замръкна като бунище

Стадионът в Княжево замръкна като бунище (СНИМКИ/ВИДЕО)

Обновеният стадион в столичния Княжево замръкна като квартално бунище. Мърлявата гледка възмуди стотици живеещи в района, които минаваха покрай спортното съоръжение. Видео на боклукчарника бе публикувано в социалната мрежа, а местни жители коментираха, че не може 10 човека да чистят и да се грижат за публичните пространства в Княжево, а други 100 да изхвърлят боклуци. Най-сериозния проблем е, че до стадиона има пространство, в което си паркират автомобилите. И всеки в края на деня си изчиства колата и се хвърля в тревата край стадиона. Район "Витоша" ремонтира спортно игрище в Княжево (СНИМКИ) Потресаваща беше гледката в неделя вечерта. Хартии, опаковка, бутилки, найлонови пликове, чашки от кафе и цели чували с боклуци бяха около стадиона. Кашпите са превърнати в боклукчийски кошчета. След подаден сигнал в неделя от район Витоша днес почистиха стадиона. въпросът е колко ще издържи, ако "столичани" продължават да хвърлят отпадъци където им падне. И не е вярно, че общината е виновна, винавни са гражданите, които не спазват правилата и не се съобразяват изискванията в София. Ако не се опази направеното и почистеното, няма как да живеем в приятна среда и красив квартал, коментираха княжевци пред Столица.bg. Само преди месец фейсбукгрупата Княжевецъ организира местните и всички заедно, към тях се присъединиха и доброволци от други части на София, ремонтираха и възстановиха емблематичната покрита спирка.  За по-малко от две седмица пребоядисаните стени бяха издраскани. Цветятя от алеите бяха стъпкани и окрадени. Сега предстои обновяване и на спортното игрище в Княжево, но дали и как ще бъде опазено, питат се местните жители.

comment 0
visibility 3330
Жители на Княжево разкриха драскача на ремонтираната покрита спирка

Жители на Княжево разкриха драскача на ремонтираната покрита спирка

Жители на Княжево успяха да разкрият, кой е авторът на вандалското драскане по стените не ремонтираната покрита спирка в квартала. Засега името на жудожничката се пази и не е оповестено в социалната мрежа. В средата на юни доброволци и местни жители, организирани от фейсбук групата "Княжевецъ" изцяло ремонтираха съоръжението и върнаха някогашния приветлив вид на емблематичната покрита спирка.  Исамо за по-малко от месец по чистите стени между огромните фотоси на някогашно Княжево бяха с драсканици. След месец: Вандали окрадоха цветята и надраскаха ремонтираната от княжевци емблематична покрита спирка "Имаме достоверна информация кой е "творецът" на графитите, с които беше нашарена покритата спирка на трамвай 5 в Княжево", съобщиха в социалната мрежа. Бързата реакция на община "Витоша" пребоядиса стените и спирката отново е чиста. "Графитите вече са заличени, точно 2 дни след вандалщината. Няма да разкриваме "художничката" , но използвам поста, за да се обърна към нея. Недоумяваме как е възможно, човек който живее в Княжево да извърши подобна свинщина? Недоумяваме как е възможно човек, който нарича себе си артист, да драска върху исторически сгради, възстановени с труда на доброволци?", написаха добровлоци, ремонтирали съоръжението. Жителите предупреждават всички драскачи, че всеки един графит ще бъде премахван до 3 дни.

comment 0
visibility 2836
Трагедията в Бояна отложи концерт в парк „Воденичница“ от фестивала "Витоша

Трагедията в Бояна отложи концерт в парк „Воденичница“ от фестивала "Витоша"

Убийството на 60-годишна жена, вчера, в кв. Бояна отложи предвидения за тази вечер концерт в парк „Воденичница“, съобщиха от кметството на район "Витоша" в социалната мрежа. Днес на сцената в парка трябваше да излязат танцьори и ансамбли, които са от програмата на тазгодишното издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша" в София. Събитието се отменя, а концертът ще се проведе утре, 15 юли т. г., от 19:30 ч., входът е свободен. Снощи ансамбъл "Пирин" официално откри събитието пред НДК. Ансамбъл "Пирин" открива Международния фолклорен фестивал "Витоша" пред НДК (ВИДЕО) От район "Витоша" изказват съболезнования на семейството и близките на починалата жена. Тя отскоро е живеела в Бояна и е имала адресна регистрация в столичния квартал, научи Столица.bg. Все още от СДВР няма информация за заподозрян за убийството. Концерти ще има всеки ден на сцената на НДК. Освен тях днес ще танцуват и на сцена в с. Мърчаево и кв. Павлово. На 15 юли, четвъртък, концерти ще има на сцените в кв. Симеоново, кв. Павлово и кв. Бояна, а на 16 юли, петък, ще са в кв. Драгалевци, кв. Павлово и кв. Княжево. фестивалът продължава до 17 юли, а на закриването пред НДК ще танцуват от ансамбъл "Тракия".

comment 1
visibility 3158
След месец: Вандали окрадоха цветята и надраскаха ремонтираната от княжевци

След месец: Вандали окрадоха цветята и надраскаха ремонтираната от княжевци емблематична п...

Само месец оцеля изцяло ремонтираната емблематична покрита спирка на градския транспорт в столичния квартал Княжево, район Витоша-Столична община. Вандали, драскачи и всякакви сган съсипа обновеното съоръжение.  Преди дни спирката осъмна издраскана, а цветята в прилежащите площи са откраднати и стъпкани. Само преди месец княжевци се организираха във фейсбук групата си "Княжевецъ" в социалната мрежа и няколко уикенда подред работиха усилено. С общи усилия и осигурени материали от кметството на район Витоша успяха да постигнат забележителен успех. Добротворци: Княжевци се събират да обновяват емблематична покрита спирка в квартала Порутената, мръсна и западнала спирка, и площите около нея бяха превърнати в зелена градина и уютно място за гражданите, чакащи градския транспорт. Беше възстановена и паметната плоча от "Школата за запасни офицери", а отпред - засадени цветя. А по излъсканите стени на съоръжението бяха опънати огромни фотоси на някогашното китно Княжево. Да помогнат на съгражданите си пристигнаха доброволци от цяла София, за да възстановят спирката. Местните веднага сигнализираха районната община за хулиганския погром и от "Витоша" само след 24 часа започна пребоядисването на спирката. Днес работници минават втора ръка с боя, за да заличат драсканиците, казаха пред Столица.bg от район Витоша. Княжевци настояват да се поставят камери, които да осигурят оцеляване на спирката. "Започнали сме процедура за поставяне на камери", съобщиха от район Витоша, но служителите са убедени, че и това няма да прогони вандалските набези на молумници. Камери и обществено полезен труд да полагат драскачите, искат местинте жители. Към момента няма заловени драскачи в цяла София, които съсипват фасадите на емблематични сгради и паметници на културата в центъра на столицата.

comment 0
visibility 2128
Подменят водопровод в кв. Манастирски ливади – Запад от 15 юли 2021 г.

Подменят водопровод в кв. Манастирски ливади – Запад от 15 юли 2021 г.

Реконструкция и подмяна на водопровода започва от 15 юли 2021 г., четвъртък, в столичния квартал Манастирски ливади – Запад по улиците Цветан Ангелов и Пирин, между ул. Ралевица и ул.Родопски извор, предупредиха от район Витоша-Столична община в социалната мрежа. Няма да се спира водата. Ремонтът ще се извърши в пет етапа, като продължителността на всеки ще трае от 5 до7 дни. За да бъде избегнато затварянето на ул. Пирин в периода на ремонта паркирането в участъците на различните етапи ще бъде временно ограничавано, за да бъде осигурено безпроблемното преминаване през участъците. Етап 1: Подмяна на водопровод по ул.Цветан Ангелов между улиците Мур и Пирин. Етап 2: Подмяна на водопровод по ул.Пирин от ул.Цветан Ангелов до ул.Синанишко езеро. Етап 3: Подмяна на водопровод по ул.Пирин от ул.Цветан Ангелов до ул.Лъвски рид. Етап 4: Подмяна на водопровод по ул.Пирин от ул.Лъвски рид до ул.Ралевица. Етап 5: Подмяна на водопровод по ул.Пирин от ул.Синанишко езро до ул.Родопски извор.

Район Витоша

Територия на район Витоша

Територия на район Витоша

Столичният район Витоша е разположен на 123 кв.км. в лоното на Витоша. Познат е още като „зеленият“ район на столицата. Границите на района се определят от бул. Тодор Каблешков, бул. България, Околовръстнен път, границата между квартал Симеоново и с. Бистрица, границата със Софийска област до и по землищната граница на с. Владая и границата между квартал Княжево и квартал Горна баня до ул. Букет, ул. Букет, бул. Никола Петков, бул. Цар Борис ІІІ и включва селата Владая и Мърчаево и кварталите Бояна, Княжево, Драгалевци и Симеоново.

В район Витоша влизат 2 села / Владая и Мърчаево/ и 5 квартала /кв. Павлово – Бъкстон, м. Манастирски ливади - запад, кв. Княжево, кв. Бояна, кв. Симеоново, кв. Драгалевци/. Към някои от кварталите и селата има и прилежащи вилни зони, които също влизат в рамките на район Витоша.

Населението на район Витоша е повече от 70 000 души.

История на район Витоша

История на район Витоша

През 1987 г. са закрити столичните райони и са обособени общини, една от които е сегашния район Витоша. През 1995 г. отново се въвежда района като административна териториална единица и в София отново се появява район Витоша.

Съществуват редица интерсни исторически факти, свързани със селищата, включени в пределите на район Витоша. До 1881 г. Княжево е носило името на толерантен към българите ислямски духовник – Бали Ефенди. През 1958 г. Княжево става квартал на столицата. Княжево е първото населено място в страната след София, в което има поща. През 1917 г. се прекарва електричество там. На практика това е първото населено място с електричество в страната. В Княжево се появява и първият кабинков лифт в Бълагрия през 1962 г.

Преди да стане квартал в район Витоша, Драгалевци е било наричано „Драга лефча”, което мнозина тълкуват като драги лъвове – смелите защитници на София. Като отделно селище Драгалевци, сега в район Витоша, съществува от 1961г.

От същата година – 1961 г. – Бояна става квартала на столицата в район Витоша. В древността селището е било защитено с високи крепостни стени. През 13 век Бояна е била управлявана от севастократор Калоян. През 10-11 век в Бояна се издига Боянската църква, чиято втора половина от стенописи се правят по поръчка на севастократор Калоян през 1259 г.

В с. Влдая, което в момента е в пределите на район Витоша, са функционирали пет кариери. В тях са правели повечето от паветата на София.

Образование в район Витоша

Образование в район Витоша

В район Витоша функционират една детска ясла и осем детски учебни заведения.

В район Витоша се намира и Департаментът за информация и усъвършенстване на учители към Софийския университет.

Училищата в район Витоша са пет основни, три средни и две специализирани.

Културата в район Витоша

Културата в район Витоша

На територията на район Витоша функционират осем читалища, които ревностно пазят просвещението и народните традиции. Интересното е, че жителите на район Витоша от всички поколения са активни участници във всички културни дейности на тези читалища. Забележителни са инициативите на читалищата в район Витоша: Международният фолклорен фестивал „Витоша”, Фестивалът на семейната приемственост във фолклора, Конкурсът за поезия и проза „Витошко лале”, Фестивалът на младежкото театрално изкуство.

В район Витоша се намира Националният исторически музей. Не случайно го наричат съкровищницата на България. В него място са намерили безценни реликви, повече от 650 000 паметници на културата и богат археологически и исторически архив. В НИМ, район Витоша, се намира и уникалното Панагюрско златно съкровище. То представлява комплект от тракийски златни съдове. Историците смятат, че е от 4 – 3 век пр.н.е. и е принадлежало на одриски владетел.

В район Витоша е разположена и резиденция Бояна. Този комплекс е изграден, за да служи за резиденциа на правителството, президента и вицепрезидента на страната. Създадена през 1974 г. резиденцията е разположена в полите на Витоша в район Витоша.

В пределите на район Витоша се намира и емблематичната Боянска църква. Разположена е в лоното на Витоша, в квартал Бояна, район Витоша. Църквата е в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО от 1979 г. . Образите на севастократор Калоян и съпругата му Десислава омайват с реализма си и днес. 

Интересен е факта, че след Освобождението жителите на Бояна искали да разрушат старата църква, за да построят нова на нейно място. Царица Елеонора, съпруга на княз Фердинанд I успява да разубеди селяните и да им предостави друг терен за църква. Около църквата царицата прави униклаен парк, засажда североамерикански секвои и още редки видове растителност. Когато през 1917 г. царица Елеонора умира, я погребват при южната страната на Боянската църква.

В район Витоша интерес представлява Боянският водопад. Той е висок 25 метра. Когато през зимата водите на водопада замръжнат, гледката е несравнима. За него пише и патрисрхът на българската литература Иван Вазов.

Драгалевският манастир е друга любопитна точка в район Витоша. Той се намира до Драгалевската река във Витоша. От „Витошката златопечатна грамота“ на цар Иван Шишман, се рабира, че манастирът е съграден от цар Иван Александър и е бил най-влиятелният манастир в региона. Наричан е „Царски манастир“.

Както на много места в София, така и в район Витоша има минерални извори. Водата, която извира от тях е лечебна и слабо минерализирна с температура до 37 градуса. Водата в район Витоша помага за лечението на горните дихателни пътища и функционални заболявания на нервната система, а пиенето на минералната вода помага срущу хроничен гастрит, колит, камъни в бъбреците, диабет.

Спорт в район Витоша

Спорт в район Витоша

Логично е ски спортовете да са най-развити в район Витоша, поради близостта на планината. В район Витоша се намира най-старият ски център в страната – Алеко. Тук има 1 кабинков и 3 седалкови лифта, няколко портативни и шест стсционсрни ски-влека.

Два портативни ски влека работят на втория ски-център Конярника, район Витоша.

На територията на район Витоша се намират Спортен комплекс квартал Драгалевци, Спортен комплекс – Владая иСпортно игрище – Бояна.

Тъй като парк Витоша в район Витоша е любим за туризъм по всяко време на годината, достъпът до него от града е максимално улеснен. В Посетителският център на Парк Витоша, район Витоша, има специална наблюдателна кула, от която може да се наблюдава уникална панорамна гледка към София.

Между двата квартала Бояна и Драгалевци, район Витоша има невероятна Ботаническа градина. Тя е изградена през 1882 г. и съществува с името Княжевска ботаническа градина.

Район Витоша е наистина близо до природата и този факт се оценява от жителите му.

Територия на район Витоша

История на район Витоша

Образование в район Витоша

Културата в район Витоша

Спорт в район Витоша

Прочетете още