Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли предложения от Трифонов кабинет?
  • Да, Слави ще направи правителство. (26%, 205 Гласове)
  • Не, нямат достатъчно депутати. (36%, 280 Гласове)
  • Не се интересувам от политика. (3%, 20 Гласове)
  • Нови избори. (29%, 226 Гласове)
  • Незнам, време е за плаж. (7%, 57 Гласове)
Общо гласували: 788 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 6258
Родители от Бояна срещу велоалеята по бул. "Пушкин"

Родители от Бояна срещу велоалеята по бул. "Пушкин"

Проблемна се оказа велоалеята по ключовия буверад "Ал. Пушкин" в участъка в Бояна. Родители на деца от 116 училище "Цанко Церковски", район Витоша, в квартала се обявиха срещу новото трасе. Те са недоволни, че четирилентовият буверад сега е с по две ленти в посока и се образували големи задръствания. "В събота и неделя тук има не повече от 5 души с колело, а блокираха два квартала. В това училище учат над 600 деца. Сутрин колите трябва да спрат тук, за да си оставят хората децата на училище", коментира недоволен баща пред Нова телевизия. Според него заради стесняването на булеварда се образувала 2-километрова колона от автомобили и имало задръстване.  "Велоалеята е по норматив и е една от най-добрите в София. Има ширина за разминаване на велосипедисти, предвидена е буферна ивица да спират колите. Преди това нямаше място за спиране", обясни Елица Панайотова от проекта "Зелена София" на Столична община. Спорде нея единственият проблем е, че пред училището липсва пешеходна пътека и много скоро такава ще бъде поставена. За недоволството на живеещите в Бояна недоумяват и от гражданското сдружение Велоеволюция. Широки велоалея по бул. "Пушкин" бяха направени това лято в двете посоки и са отделени от пътното платно с гумени елементи. Трасето се свързва с мрежата по "Цар Борис III" и по през ремонтираната преди месеци ул. "Стоян Попандреев" с велоалеята по бул. "България.

comment 0
visibility 4401
Широка велоалея  пред училище изкара на протест хората от "Бояна"

Широка велоалея пред училище изкара на протест хората от "Бояна"

Родители са принудени да паркират по най-абсурдни и забранени начини пред 52 ОУ ”Цанко Церковски” в столичния квартал "Бояна", за да оставят децата си в школото. Причината е чисто нова велоалея. Тя превръща четирилентовия бул. ”Ал. Пушкин“ в двулентов точно пред входа на училището. Въпросната алея разбуни недоволството на хората от квартала, разказват от Нова телевизия.   Според гражданите заради широката велоалея стават големи задръствания. По думите им в района много рядко преминават колоездачи.   „Велоалеята е направена по норматив. Тя има както ширина за разминаване на велосипедистите така и буферна ивица, за да може да спират коли. Надявам се, че велоалеята ще остане”, коментира пред камерите Елена Панайотова, координатор на проект "Зелена София".  

comment 0
visibility 4769
type-photo.svg type-photo.svg
Строят нова пристройка на 52-о училище "Цанко Церковски"

Строят нова пристройка на 52-о училище "Цанко Церковски" (СНИМКИ/ВИДЕО)

Само след 8 месеца столичното 52-о училище "Цанко Церковски" в Бояна, район "Витоша", ще има нова пристройка. Тя ще бъде на 2 етажа и в нея ще има 3 класни стаи и учителска, каквато до момента няма в основната сграда.  Днес беше направена първа копка на новата сграда. Присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, районният кмет Теодор Петков и Ваня Кастрева- шеф на Регионалния инспекторат по образование.   Свещеници осветиха мястото. Бутилката с шампанско счупи директорът на училището Маргарита Димитрова.   Александра Никова        

Реклама
comment 0
visibility 3863
type-photo.svg type-photo.svg
След 50 години разширяват детската градина в Павлово, първа копка за нова с

След 50 години разширяват детската градина в Павлово, първа копка за нова сграда (СНИМКИ/В...

След 50 години филиалът на 116 детска градина в квартал "Павлово" на бул. "Пушкин" 2, ще бъде съборен. До момента в него имаше три градински групи. Днес бе направена първа копка за градежа на нова сграда, в която ще има 5 групи с една яслена. На официалната церемония беше кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-кметът Тодор Чобанов, районният кмет на "Витоша" Теодор Петков, общински съветници и депутати.    Свещеници осветиха мястото и се помолиха за здраве. По традиция в багера бутилката с шампанско бе счупена от директора на градината Паулина Андреева.  Сградата трябва да бъде готова през март 2022 година. Срокът за строеж е 18 месеца. Малчуганите ще имат кухня и физкултурен салон.    В големия двор ще бъде разположена сградата във вид на дъга, и за всяка група ще има отделна площадка на двора.   Александра Никова        

comment 0
visibility 2965
Две граждански организации подписаха споразумение с район Витоша

Две граждански организации подписаха споразумение с район Витоша

Район Витоша на Столична община подписа споразумение с две граждански организации за обекти, които са на границата с район Красно село, научи Столица.bg. Усилията на администрацията се обединяват с гражданските "Район Красно село – инициативност и решения за бъдещето", създадена от Цанко Донков и "Заедно за Манастирски ливади-запад", представлявана от Веселин Кръстев. С този документ всички си подават ръце в името на една по-добра градска среда за живот. Според подписаното споразумение ще се споделя и обменя информация и добри практики. Също така ще се правят обсъждания и анализ на съществуващи проблеми в районите. Особено внимание се отделя на изготвяне на съвместни мотивирани предложения и тяхното решение. Гражданските организации и район Витоша имат за цел създаване на съвместни проекти и инициативи, които целят да подобрят условията и качествата на живот в районите. "Усилията ни ще бъдат насочени към обекти в погранична зона на районите. Такъв е бул. "Тодор Каблешков". Там има необходимост от "легнали полицаи" защото в късните часове и през нощта хората се оплакват, че се провеждат автомобилни гонки. Друга гранична точка е бул. "Братя Бъкстон". Там пък проблемът е със затрудняването на ляв завой на тролейбус 2. Причината е, че идващите от Околовръстното автомобили в посока центъра не спазват стоп линията на светофара. Така изтегляйки се напред затрудняват левия завой на тролей 2, идващ от Борово", набелязал е вече проблемните зони Цанко Донков от "Район Красно село – инициативност и решения за бъдещето". Той обясни, че сътрудничеството, което вече има организацията с район Витоша му е било отказано от местното кметство в Красно село.

comment 0
visibility 2135
Откриване на чешма и веломивка

Нова безплатна веломивка и чешма откриха в Бояна

Нова чешма и безплатна веломивка откриха в столичния квартал Бояна, съобщава Офнюз. Тя е разположена до основния туристически маршрут към Витоша и може да се използва свободно от гражданите. Съоръжението е на площада между ул. “Три Кладенци” и ул. “Орешарска”, където по-рано беше старата чешма. Велоклуб Велораптор е инициатор на тази акция. Новата чешма е издигната от дарения на фенове на планинското колоездене и помощ от район Витоша. Използвани са естествени материали. Фасадата има обществена чешма и пейка. На гърба на чешмата е обособена площадка с корито от 2 кв.м с маркуч с кран за измиване на велосипеди. Чешмата няма да бъде спирана през цялата година, а веломивката ще функционира само при положителни температури.

comment 0
visibility 3522
Реки потекоха в "Драгалевци" след като багер спука водопровод

Реки потекоха в "Драгалевци" след като багер спука водопровод

Хората от квартал "Драгалевци" се научиха да ходят по вода- буквално. Просто пътища и дворове до вчера са били залети от реки. А причината бе спукан магистрален водопровод. Белята направил багер, който дошъл в квартала за нещо невинно- асфалтиране на улици. За преживения от хората ужас разказват от Нова телевизия.    „Чу се страшен тътен и след броени секунди част от улиците в квартала се превърнаха в реки. Те бяха засипани с чакъл, камъни, пясък и павета”, разказа пред камерите Даниела Митева.   За да спаси гаража си от течащата вода, друг човек от квартала- Румен, прави дига от чакъла, който реките носят. „Всичко се наводни, много беше неприятно. Смятам, че трябва да се вземе решение”, каза мъжът.    Зам.-кметът на район „Витоша” Кънчо Кънев обясни пред камерите как са реагирали институциите в неприятната ситуация. „Колегите от "Софийска вода" в много кратки срокове отстраниха една наистина много голяма авария. От Столичния инспекторат в рамките на часове почистиха огромното количество чакъл, което беше по почти всички улици”.    

comment 0
visibility 2793
Питбул се разхожда из Карпузица, не напада хора и кучета

Питбул се разхожда из Карпузица, не напада хора и кучета

В столичният квартал Карпузица, район Витоша опровергават, че кучетата от порода Питбул са опасни. Там свободно и спокойно се разхожда питбул без да напада хора и кучета. За случая разказва местен жител в социалната мрежа. Той публикува снимката за кафявото куче и казва, че свободно разхождащият се питбул по ул. Княжевска и ул. Миле Попйорданов е социален. Според него животното не налита на хора, дори и на кучето му, което е от същата порота. Двата питбула се подушили и уличният си тръгнал. Същото направил и с минаващи хора, доближава се до тях подушва ги и ги отминава, разказва мъжът. Постът вероятно е, за да знаят хората от квартала, да не се страхуват, но също и да не му навредят.

comment 2
visibility 4805
Кметът на Витоша спаси градинка от застрояване в Бояна (СНИМКИ)

Кметът на Витоша спаси градинка от застрояване в Бояна (СНИМКИ)

Кметът на район Витоша инж. Теодор Петков спаси общински терен в столичния Бояна. В момента там е китна градинка, която се намира на ъгъла  и се намира по бул. България, точно след надписа Бояна в посока центъра. Мястото е останало зелена площ и такава ще продължи да бъде, категоричен е инж. Петков. Кметството е възстановило градинката и чешмичката точно пред нея. Там има пейки, осветление и чисти алеи, и е прекрасно място за отдих. Преди години към терена е имало сериозен апетит. Частник се е опитал да си го присвои чрез обстоятелствена проверка - доказване на собственост с кошаревски свидетели. Кметът на района обаче бързо задвижва процедурата, вади акт за общинска собственост и мястото запазва предназначението си на градинка. "Сега тук щеше да има поредната жилищна кооперация и високи зидове, коментираха пред Столица.bg местни жители, доволни от запазването. За спасяването, ремонта на градинката и чешмата инж. Петков бе похвален и от столичния кмет Йорданка Фандъкова при порверката й на ремонта на бул. България в Бояна.  

comment 0
visibility 2183
Кметът на Витоша с готов проект за детска градина в Павлово, избират изпълн

Кметът на Витоша с готов проект за детска градина в Павлово, избират изпълнител

Нова детска градина ще има до година в столичния квартал Павлов, район Витоша. Кметът на района инж. Теодор Петков има терен, разрешителни за строеж и готов проект за изграждане на детско заведение. На това място в момента има градина, която е в стара и рушаща се сграда. Новата ще е по голяма и вместо 2 като е в момента ще има 4 групи за малчуганите. Вероятно едната ще бъде яслена. Детската градина ще е филиал на 116-а, потвърди инж. Петков. Теренът е около 2,5 декара, което позволява да сградата е почти двойно по-голяма. Вече е пусната процедура за избор на изпълнител и ако няма обжалване на есен може да започне строителството. Той вече има одобрението на кметът на София Йорданка Фандъкова и ще бъде осигурено и финансиране. Новата детска градина ще е струва около 3 млн. лв.

comment 0
visibility 2130
Игрището на ул."Ябълкова градина"

Откраднаха настилката на игрище в Драгалевци

Открадната е част от настилката на игрището, което се намира на ул."Ябълкова градина" в кв. Драгалевци, става ясно от публикация в социалната мрежа. Въпреки кризисната обстановка, вандалите не спират да рушат. От кметството на район „Витоша“ споделят, че в момента на място се намира екип, който прави оглед. Коментарите под публикацията илюстрират възмущението на гражданите. Някои от тях предлагат да се монтират охранителни камери, които да възпрепятстват следващи набези.

comment 0
visibility 2046
глоба за технически ръководител

Глобиха технически ръководител във "Витоша" заради мръсни камиони

Технически ръководител на строеж във "Витоша" на улица "Бяла река" е глобен от Столичен инспекторат. Причината- лицето от фирма GP Груп АД е допуснало напускането на строителна механизация и транспортни средства от строежа с непочистена ходова част.   Актът е съставен на основание чл.61, т. 10 от Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столична община.    

comment 0
visibility 2410
64 училище "Цар Симеон Велики" в кв. Симеоново, район Витоша

Училище "Цар Симеон Велики" вече има физкултурен салон, приключи ремонтът (СНИМКИ)

Разширението на столичното 64-то училище "Цар Симеон Велики" в кв. Симеоново, район Витоша вече е готово и учениците се радват на новите придобивки. За първи път там има физкултурен салон. В него вече е опъната мрежата за волейбол, а по страничните стени учениците показват прецизна стрелба в баскетболните кошове. В училището има и 5 нови класни стаи, оборудвани с интерактивни дъски. Големият ремонт с разширение вече позволява децата да преминат на едносменен режим на учебния процес. В сградата има просторни и светли помещения. Децата, които спортуват имат съблекални с душове и санитарен възел. Отвън сградата на училището е цветна и привлича малчугани. Инвестицията, която направи Столична община в училище "Цар Симеон Велики" са 1,050 млн. лв. Следващият проблем, който трява да се реши в район Витоша това е изграждането на училище в Манастирски ливади. Теренът, който е отреден за това е на Дом на българите в чужбина на ул. Казбек.

comment 0
visibility 1435
опасни отпадъци

Събират опасни отпадъци от бита в район "Витоша"

Мобилен пункт за опасни отпадъци от домакинствата ще има в район „Витоша“ на 21 февруари 2020 г. (петък), от 8.30 до 14.30 часа. Това съобщават от Столична община. Пунктът ще бъде разположен в кв. Павлово на ул. „Слънце“ № 2, пред районна администрация „Витоша“.   Безвъзмездно ще се приемат следните опасни отпадъци, образувани от домакинствата:   Живак и живаксъдържащи уреди (живачни термометри, прекъсвачи и други подобни) Лакове и бояджийски материали Домакински препарати и химикали Мастила и замърсени опаковки Фармацевтични продукти (лекарства с изтекъл срок на годност)   Системата за събиране на опасни отпадъци от домакинствата е плод на съвместните усилия на Столична община и БалБок Инженеринг АД. Тя се прилага с успех на територията на София от началото на 2012 г.    

comment 0
visibility 10021
Лидл открива магазин в Княжево

Голяма верига открива магазин и в кв. Княжево

Голяма хранителна верига открива магазин в столичния квартал Княжево, район Витоша. Лидл отваря врати на 12 януари, неделя, от 11 часа. Това е стотния магазин на веригата. Тази година се навършват 10 години от влизането в България.  Магазинът е на удобна локация с голям паркинг. В последните година Лидл откри 3 магазина в централни райони, като единия е в "Оборище" на бул. Данаил Николаев на Сточна гара.  През 2019 г. веригата отвори общо 7 магазина, а за тази планува още в черноморските градове.

Район Витоша

Територия на район Витоша

Територия на район Витоша

Столичният район Витоша е разположен на 123 кв.км. в лоното на Витоша. Познат е още като „зеленият“ район на столицата. Границите на района се определят от бул. Тодор Каблешков, бул. България, Околовръстнен път, границата между квартал Симеоново и с. Бистрица, границата със Софийска област до и по землищната граница на с. Владая и границата между квартал Княжево и квартал Горна баня до ул. Букет, ул. Букет, бул. Никола Петков, бул. Цар Борис ІІІ и включва селата Владая и Мърчаево и кварталите Бояна, Княжево, Драгалевци и Симеоново.

В район Витоша влизат 2 села / Владая и Мърчаево/ и 5 квартала /кв. Павлово – Бъкстон, м. Манастирски ливади - запад, кв. Княжево, кв. Бояна, кв. Симеоново, кв. Драгалевци/. Към някои от кварталите и селата има и прилежащи вилни зони, които също влизат в рамките на район Витоша.

Населението на район Витоша е повече от 70 000 души.

История на район Витоша

История на район Витоша

През 1987 г. са закрити столичните райони и са обособени общини, една от които е сегашния район Витоша. През 1995 г. отново се въвежда района като административна териториална единица и в София отново се появява район Витоша.

Съществуват редица интерсни исторически факти, свързани със селищата, включени в пределите на район Витоша. До 1881 г. Княжево е носило името на толерантен към българите ислямски духовник – Бали Ефенди. През 1958 г. Княжево става квартал на столицата. Княжево е първото населено място в страната след София, в което има поща. През 1917 г. се прекарва електричество там. На практика това е първото населено място с електричество в страната. В Княжево се появява и първият кабинков лифт в Бълагрия през 1962 г.

Преди да стане квартал в район Витоша, Драгалевци е било наричано „Драга лефча”, което мнозина тълкуват като драги лъвове – смелите защитници на София. Като отделно селище Драгалевци, сега в район Витоша, съществува от 1961г.

От същата година – 1961 г. – Бояна става квартала на столицата в район Витоша. В древността селището е било защитено с високи крепостни стени. През 13 век Бояна е била управлявана от севастократор Калоян. През 10-11 век в Бояна се издига Боянската църква, чиято втора половина от стенописи се правят по поръчка на севастократор Калоян през 1259 г.

В с. Влдая, което в момента е в пределите на район Витоша, са функционирали пет кариери. В тях са правели повечето от паветата на София.

Образование в район Витоша

Образование в район Витоша

В район Витоша функционират една детска ясла и осем детски учебни заведения.

В район Витоша се намира и Департаментът за информация и усъвършенстване на учители към Софийския университет.

Училищата в район Витоша са пет основни, три средни и две специализирани.

Културата в район Витоша

Културата в район Витоша

На територията на район Витоша функционират осем читалища, които ревностно пазят просвещението и народните традиции. Интересното е, че жителите на район Витоша от всички поколения са активни участници във всички културни дейности на тези читалища. Забележителни са инициативите на читалищата в район Витоша: Международният фолклорен фестивал „Витоша”, Фестивалът на семейната приемственост във фолклора, Конкурсът за поезия и проза „Витошко лале”, Фестивалът на младежкото театрално изкуство.

В район Витоша се намира Националният исторически музей. Не случайно го наричат съкровищницата на България. В него място са намерили безценни реликви, повече от 650 000 паметници на културата и богат археологически и исторически архив. В НИМ, район Витоша, се намира и уникалното Панагюрско златно съкровище. То представлява комплект от тракийски златни съдове. Историците смятат, че е от 4 – 3 век пр.н.е. и е принадлежало на одриски владетел.

В район Витоша е разположена и резиденция Бояна. Този комплекс е изграден, за да служи за резиденциа на правителството, президента и вицепрезидента на страната. Създадена през 1974 г. резиденцията е разположена в полите на Витоша в район Витоша.

В пределите на район Витоша се намира и емблематичната Боянска църква. Разположена е в лоното на Витоша, в квартал Бояна, район Витоша. Църквата е в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО от 1979 г. . Образите на севастократор Калоян и съпругата му Десислава омайват с реализма си и днес. 

Интересен е факта, че след Освобождението жителите на Бояна искали да разрушат старата църква, за да построят нова на нейно място. Царица Елеонора, съпруга на княз Фердинанд I успява да разубеди селяните и да им предостави друг терен за църква. Около църквата царицата прави униклаен парк, засажда североамерикански секвои и още редки видове растителност. Когато през 1917 г. царица Елеонора умира, я погребват при южната страната на Боянската църква.

В район Витоша интерес представлява Боянският водопад. Той е висок 25 метра. Когато през зимата водите на водопада замръжнат, гледката е несравнима. За него пише и патрисрхът на българската литература Иван Вазов.

Драгалевският манастир е друга любопитна точка в район Витоша. Той се намира до Драгалевската река във Витоша. От „Витошката златопечатна грамота“ на цар Иван Шишман, се рабира, че манастирът е съграден от цар Иван Александър и е бил най-влиятелният манастир в региона. Наричан е „Царски манастир“.

Както на много места в София, така и в район Витоша има минерални извори. Водата, която извира от тях е лечебна и слабо минерализирна с температура до 37 градуса. Водата в район Витоша помага за лечението на горните дихателни пътища и функционални заболявания на нервната система, а пиенето на минералната вода помага срущу хроничен гастрит, колит, камъни в бъбреците, диабет.

Спорт в район Витоша

Спорт в район Витоша

Логично е ски спортовете да са най-развити в район Витоша, поради близостта на планината. В район Витоша се намира най-старият ски център в страната – Алеко. Тук има 1 кабинков и 3 седалкови лифта, няколко портативни и шест стсционсрни ски-влека.

Два портативни ски влека работят на втория ски-център Конярника, район Витоша.

На територията на район Витоша се намират Спортен комплекс квартал Драгалевци, Спортен комплекс – Владая иСпортно игрище – Бояна.

Тъй като парк Витоша в район Витоша е любим за туризъм по всяко време на годината, достъпът до него от града е максимално улеснен. В Посетителският център на Парк Витоша, район Витоша, има специална наблюдателна кула, от която може да се наблюдава уникална панорамна гледка към София.

Между двата квартала Бояна и Драгалевци, район Витоша има невероятна Ботаническа градина. Тя е изградена през 1882 г. и съществува с името Княжевска ботаническа градина.

Район Витоша е наистина близо до природата и този факт се оценява от жителите му.

Територия на район Витоша

История на район Витоша

Образование в район Витоша

Културата в район Витоша

Спорт в район Витоша

Прочетете още