Какво искат княжевци за емблематичната покрита спирка (СНИМКИ)

photo_library
 • Какво искат княжевци за емблематичната покрита спирка

  Снимка: Фейсбук, Княжевецъ

 • Какво искат княжевци за емблематичната покрита спирка

  Снимка: Фейсбук, Княжевецъ

Местните жители са представили проекта си на зам.-кмета по строителство инж. Ангел Джоргов и кмета на Витоша

Княжевци за пореден път показват, че държат на оставеното им наследство и се грижат усърдно за него. Преди две години хората се събраха и изчистиха и ремонтираха емблематичната покрита спирта на трамвайното колело в Княжево.

"Старата покрита спирка в Княжево не е просто някаква спирка в София. Тя е най-голямата такава и е единствена по рода си в столицата!", гордеят се живеещите в столичния квартал в подножието на планината.

Спирката е построена е в средата на миналия век, а ремонтът, които искат да се направи сега ще даде възможност спирката да възвърне стария си вид и автентичност.

Монолитния спирконавес е бил проектиран с 6 големи прозореца с размери 2х2 м, които са осигурявали така нужната светлина за него. В последствие те бяха зазидани, а спирката за съжаление се превърна буквално в... хралупа, пишат в местната фейсбук група Княжевецъ.

Живеещите в Княжево припомнят, че преди 2 години по  инициатива на Княжевецъ, съвместно с Район Витоша, спирката беше изцяло реновирана. Беше изчистено и облагородено с цветни алеи и прилежащата площ, както и паметника.

Тогава при ремонта бяха направени и монтирани на мястото на прозорците 6 ретуширани черно-бели фотографии от Старо Княжево, с които се скриха вандалски драсканици.

"И колкото и да са красиви, те не могат да компенсират липсата на естествена светлина в покритата спирка...", категорични са живеещите в Княжево. Те имат две много важни и не сложни за изпълнение предложения.

Първото е прозорците на спирката да се възстановят, но със стъклени тухли. Това ще осигури дискретност на живущите в съседния имот, тъй като през стъклените тухли не се вижда нищо, но осигурявайки така нужната светлина за спирката.

Второто им предложение е на самото трамвайно колело да бъдат поставени фенери, вместо обикновени прожектори, което ще засили старинното излъчване на спирката и Княжево като цяло. А предвидената тръбно-решетъчната ограда да не бъде стандартната за целта, а да е с художествена стойност.

"На проекта сме поставили тръбно-решетъчни огради като тези от центъра на града при статуята на Св. София, на които има герба на София", обясняват предложенията си хората. И допълват: Вярваме, че заедно допринасяме за по-красиви Княжево и София.

Живеещите в Княжево са запознали с проекта си зам.-кметът по строителство на Столична община инж. Ангел Джоргов и районният кмет на Витоша инж. Теодор Петков и очакват тяхната подкрепа за възстановяване на покритата спирка.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 99 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 61 Гласове)
 • Албена Белянова (63%, 278 Гласове)
Общо гласували: 438 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Теодор Петков, кмет на Витоша: Гордея се, че всички училища и гра......

Инж. Теодор Петков е кмет на район Витоша-Столична община и е кандидат на ГЕРБ-СДС за трети мандат. За два мандата той у...

Прочети още keyboard_arrow_right