Кметът на София: Октомври е оптимистичен срок за водопровода в Драгалевци

-

Снимка: Столична община

След многобройните сигнали от граждани за разкопани улици, високи нива на прах и липсата на комуникация с жителите в кв. "Драгалевци", проверка на място беше направена от кмета на София Васил Терзиев, районния кмет на "Витоша" Зарко Клинков и представител на надзора на обекта Иво Иванов.

"Поставих въпроса за по-добра организация на строителните дейности и осигуряване на проходимост в квартала, за да няма повече улици като след бомбардировки", отбеляза кмета Терзиев. Той е поискал и информация за причините за забавяне на обекта, както и дали общината може да помогне за решаване на проблема с достъпа и ускоряване на дейностите.
Поискани са и допълнителни мерки за намаляването на запрашаването в квартала - приоритетно асфалтиране на улицата пред 160-та детска градина, пръскане с вода и ангажиране на повече водоноски на неасфалтираните улици.

Към момента са изпълнени приблизително 9 километра канализация от дъждовната и 9 км от битовата канализация от общо 34 километра, което е приблизително половината от заложената в проекта канализация, показва проверката. На строителя са заплатени около 10 милиона лева, или са разплатени ¼ от средствата по договора. Извършва се и проверка на изпълнените дейности.

Основното забавяне се получава от това, че има един единствен приемник за цялата канализация. Това, с което строителят не се е справил в първите три месеца от стартиране на строителния обект, е да покрие зададените в тръжната процедура брой екипи, които следва да работят едновременно. По време на строителните дейности е констатирано, че водопроводите са разположени хаотично на различни места - по средата на улицата, по тротоарите. Това е наложило пълна реконструкция и на водопровода, която се изпълнява за сметка на „Софийска вода“. Вторият елемент, който забавя дейностите, е наличието на нерегламентирани отточни канали в тротоарите, там където са ел. мрежите, което е недопустимо.

Напрежение: Забуксува канализацията в столичния Драгалевци (СНИМКИ)

По отношение на това дали строителят ще търпи санкции за забавянето, ние възприехме практиката при всяко плащане да удържаме максимално допустимата сума съгласно договора, отбелязва Васил Терзиев. В момента строителят получава при всяко плащане с 10 % по-малко от всяко дължимото плащане.

"Поисках да се работи интензивно и да бъдат обезпечени обходни маршрути, за които гражданите да бъдат информирани", казва още той, като добавя че строителят трябва да осигурява физически придружител за незрящи хора, както и за хора с проблеми с двигателния апарат. Предприети са мерки за ускоряване на асфалтирането на улиците и е осигурена допълнителна техника за водно оросяване с цел намаляване на запрашеността в квартала. Предвидено е да бъдат изградени нови тротоари в близост до детски градини, сгради за обществено обслужване и домове, в които са настанени възрастни хора. По договор с изпълнителите трябва да се възстановят и настилките по тротоарите, там където има пресичане.

Районният кмет Зарко Клинков организира ежеседмични приемни, на които се оказва пълно съдействие на гражданите с информация за обходни маршрути, за срокове, в които ще бъдат изграждани канализационните трасета по конкретни улици и е осигурена техническа експертиза на гражданите, с цел тяхното улесняване за присъединяването на имотите им към новата канализационна мрежа.

Кметът е възложил на екипа и на главния архитект на София да съберат в ГИС- система инвестиционните намерения на всички дружества. По този начин ще могат да синхронизират намеренията си с другите експлоатационни дружества и да работят паралелно и последователно, за да не се разкопават новоизградени улици.

Към момента по настояване на СО строителят е увеличил с 30% екипите в сравнение с това, което е подал в тръжната процедура, и се работи интензивно. Въпреки това, септември или октомври все още се очертава като изключително оптимистичен срок за приключване.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 32 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 41 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (12%, 18 Гласове)
Общо гласували: 155 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Пункт за опасни отпадъци ще работи в столичния Витоша...

Мобилен пункт за събиране на опасни отпадъци ще работи в район „Витоша“ на 18 май, съобщават от Столичен инс...

Прочети още keyboard_arrow_right