Любо Стефанов, създател на ФБ групата Княжевецъ: Ще се борим за запазване на минералната баня

Любо Стефанов, създател на ФБ групата Княжевецъ: Ще се борим за запазване н

Снимка: Столица.bg

Започна облагородяването на квартала. Хората ще настояват МЗ да прехвърли банята на Столична община

Плановете за облагородяване на Княжево вече започнаха, а програмата за по-топлите месеци на активните граждани е пълна. По статистика, дневно през квартала преминават около 30 хиляди автомобила, но в момента ситуацията е по-зле, защото от 19 април тече ремонт на трасето на трамвай №5, коментира пред Радио София Любо Стефанов, жител на Княжево и автор на фейсбук групата "Княжевецъ".

"Още от сутринта се образуваха огромни задръствания по бул. Цар Борис III от Околовръстен път до сп. Шипка /Райска градина/. Заради подмяната на релсовия път и контактната мрежа при кръстовището на бул. Цар Борис III и Околовръстен път от днес в продължение на шест седмици, кръстовището ще бъде стеснено.

Ремонта там ще протече в 2 етапа - по 3 седмици за всеки. При първия етап стеснението ще бъде от страната на Княжево, а при втория в посока Център.

"От вчера има стеснен участък, който е на кръстовището на Околовръстен път и бул. Цар Борис III, което естествено води до огромни задръствания", обясни Любо Стефанов. Той призова шофьорите, ако имат възможност да избягват този участък, да го направят в следващия месец и половина.

Тунел за Княжево няма да има, както първоначално бе предвидено за реконструкцията по Околовръстното, от разклона за Бъкстон, та чак до "Св. панталеймон" на Цар Борис III.

Голямата болка на княжевци обаче си остава рухналата сграда на царската Минерална баня. Руините превръщат в неиползвам ценния природен и лечебен ресурс.

"Ситуацията не е много по-различна, общият устройствен план не е изменян, така че според него банята трябва да се бутне, за да се разшири пътя. Ние естествено ще се борим това да не се случи и вярваме, че наистина няма да стане", притеснен е за бъдещето на архитектурната забележителност Стефанов.

Той посочи, че ремонтът на трасето на трамвай №5 не е малко събитие, но за съжаление първият му етап доста се е проточил, но пък вторият етап върви с много бързи темпове.

Той допълни, че ще бъдат премахнати старите фотоси от квартала, поставени на Покритата, първата, спирка на трамвай №5 в Княжево, заради ремонта и да не бъдат увредени. "В момента се работи на тяхно място да бъдат възстановени шестте големи прозореца, които са зазидани", настоява авторът на фейсбук групата Княжевецъ.

"Ние сме в комуникация със зам.-кмета по строителството г-н Джоргов, който изяви желание те да бъдат възстановени. Изготвили сме един визуален проект, как би изглеждало със стъклени тухли, което общо взето решава два проблема. Единият е липсата на естествена светлина на спирката, защото тя е проектирана реално с 6 големи прозореца и второто е да запазим дискретността на съседния имот, така че да не може да се вижда какво става в него", отбеляза Стефанов.

Като ценител на исторически и архитектурни забележителности от местно значение Стефанов изрази надежда минералната баня да бъде прехвърлена от МЗ на Столична община. Смята, че така старинната сграда с минерална вода ще има добър стопанин.

От трите обособени пространства (метални сърца) за събиране на капачки, закупени с дарения на хората от квартала и са собственост на фейсбук групата "Княжевецъ", до момента са предадени около тон и половина капачки за кампанията "Капачки за бъдеще".

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
 • Васил Терзиев (42%, 182 Гласове)
 • Ваня Григорова (37%, 159 Гласове)
 • Не подкрепям никого (13%, 54 Гласове)
 • Ще отида за гъби (9%, 37 Гласове)
Общо гласували: 432 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Преместиха неправилно паркирани коли по столичния бул. България...

След сигнали на граждани неправилно паркирани автомобили в столичния район „Витоша“ са били преместени прину...

Прочети още keyboard_arrow_right