Теодор Петков, кмет на Витоша: Гордея се, че всички училища и градини, от Мърчаево до Симеоново, са с енергийна ефективност

Теодор Петков, кмета на Витоша: Гордея се, че всички училища и градини, от

Снимка: Район Витоша

Не приемам сериозно кандидати, които не живеят в района да претендират да управляват, призна кандидатът на ГЕРБ-СДС за трети мандат

Инж. Теодор Петков е кмет на район Витоша-Столична община и е кандидат на ГЕРБ-СДС за трети мандат. За два мандата той успешно се справя с предизвикателствата и модернизирането на планинските квартали и села в района. Район Витоша е разположен от двете страни на Околовръстното-Южната дъга, на 123 квадратни км площ, 7630 хектара гора и горска площ, от които 2850 хектара обработваема земя. Въпреки липсата на канализация, някои от кварталите в  са с "претенциите" за елитни, но със сигурност са сред най-предпочитаните заради чистия планински въздух. Какво направи за два мандата и какво иска още да промени инж. Теодор Петков споделя пред Столица.bg.

- Г-н Петков, кмет сте на район Витоша два мандата от ГЕРБ- СДС, не се ли чувствате изморен, защо приехте да се кандидатирате?
- Основният мотив да се кандидатирам е това, че ние започнахме да реализираме много проекти, които една част от тях остават недовършени, и моя ангажимент към гражданите на район Витоша е именно това да завърша много важни за района инфраструктурни проекти. Естествено, друг мотив е това, че получих подкрепа от много от гражданите на района и моя екип, който ме мотивира да продължим заедно с тях

- Имате голяма конкуренция, мислите ли, че има кандидат, който познава по-добре от вас кварталите и район Витоша?
- Район Витоша наистина е един много специфичен и труден район за управление. Може да прозвучи нескромно, но смятам, че аз и екипът, който управлявам сме най-подготвените и най- добре запознатите с проблемите и нуждите на района и имаме най-големия административен капацитет, с който може да разрешим всички тези въпроси. Не приемам сериозно кандидати, които не живеят в район Витоша. Лично аз смятам, че не е нормално, човек който не живее на територията да претендира да управлява този район.

- Влезе ли Бюджет 2020-2022 г. на Столична община в кварталите на район Витоша?
- Категорично, в последните години има стъпки в правилна посока, относно децентрализацията, именно и в ремонта на инфраструктурата. Определено започнаха да се отпускат на районните кметове повече пари за ремонти на тротоари и частично на инфраструктура. При нас Бюджет 20 - 22 г. беше благоприятен и относно образователната инфраструктура, тъй като ни позволи да направим доста ремонти и да започнем някои важни строежи пак в образователната сфера.

Кметът на "Витоша" пред Столица.bg: Свалянето на лифта до Малинова долина е предпоставка да се реализират два проекта

- Преди години успяхте да договорите със собствениците да дарят земя за сервитутна зона на лифта, който да слезе до Околовръстното и да направи връзка с градския транспорт и метрото. До къде стигна този проект?
- Да, наистина това беше един дълъг процес, в който проведохме доста срещи и разговори със собствениците на земята и те след едно решение на Общинския съвет, с което се прие това дарение, реално осигуриха сервитут за слизането на лифта до Околовръстния път, където се очакваше да бъде трасето на метрото. За съжаление, водихме много дебати, тогава беше и ковид кризата, те се водиха основно онлайн и не беше утвърдено линията на метрото да стигне до лифта. Основните противници на тезата, че метрото не трябва да стига до Околовръстното и да има връзка с лифта, бяха „Демократична България“ и „Спаси София“. Аз не мога да си обясня тази тяхна позиция. Те искаха метрото да свие към Горубляне. За мен няма нищо по-добро от това да има връзка между метрото и лифта , за да може гражданите на София, качвайки се на метрото да стигнат до лифта и след 20 минути да бъдат в планината. Надявам се, че разумът ще надделее в следавщия мандат. Тази зона изключително много се разви и с промишлени и търговски площи и отделно с много жилищна площ, все повече хора се заселват там, мисля, че изключително важно е този проект да бъде реализиран не само за живущите на територията на район Витоша, но като цяло за жителите на Столицата.

- Какво е вашето мнение, по отношение на неработещите лифтове към Витоша. Повечето са на ваша територия, виждате ли надежда?
- Естествено, че аз съм един от най-големите радетели тези лифтове да се ремонтират, да работят, да бъдат и удължени, защото част от тях в момента, като например Копитото, достигат до едно място, от което реално скиорите няма какво да правят и трябва да се продължат, но за съжаление по този въпрос кметът на София, районната администрация, гл. архитект на София, положиха много усилия, но както знаете срещаме сериозен отпор от страна на собствениците, пак казвам собствениците, не концесионерите на лифтовите съоръжения.

Теодор Петков, кмет на район „Витоша“: „Районът ни е един от тези с най-много санирани училища в София“

Те обжалват всички процедури, които законови са възможни и с които ние направихме опити да ги задължим да ги ремонтират. Процедурата за Княжевски лифт беше обжалвана. Все още мисля, че е в съдебна фаза. За Драгалевския лифт, въпреки че има решение, че трябва да се ремонтира и уж обещание от тяхна страна, че ще извършат ремонтите, нищо не се случва. Това е една голяма загуба за хората и в района, и в града. Няма нищо по- хубаво тази зона да се развие. Тук обаче въпросът е и от приоритетите на Министерския съвет, защото Плана за управление на Витоша вече 8 години стои неприет и трябва да се намери едно политическо, управленско решение, с което документът да бъде приет и да се даде наистина перспективата на планината, да може да се развие и в крайна сметка всички столичани да имаме една добре развита инфраструктура, за да може да почиваме и да се забавляваме на прекрасната ни планина Витоша.

- За последните години какво свършихте в района и къде влиза общината в следващия мандат?
- На този въпрос, ако трябва да говорим с подробности, сигурно няма да ни стигне няколко часа време, защото мога да кажа, че сме свършили толкова много неща, за които ще ни трябва изключително много време, за да ги изброим. Район Витоша, който е четвъртия по големина в София и в момента е четвъртия по население, това показва една огромна динамика на развитие на района Това показва, че хората искат да живеят в район Витоша. Тук е най-младото население - средно статистически на територията на Столична община. Реално, като възраст на жителите, ние сме най-младия район, което естествено води до основен проблем с местата в детските градини. За последните години съм построил 8 детски градини. Няма друг такъв столичен район, в който да има толкова много построени детски градини. В момента строим още 3, в Княжево, в Бояна и в Манастирски ливади-Запад.

В Манастирски ливади – Запад започна строителство на училище и детска градини

Направили сме две разширения на училища, в Симеоново и в Бояна, и в момента строим първото общинско училище в кв. Манастирски ливади-Запад, един наистина много голям и важен проект на Столична община. С реализирането ще създадем първата детска градина и училище в тази част на района. Нещото, с което също се гордея, което съм слагал и като основен приоритет, е образованието в моята работа. През тези години успяхме да превърнем район Витоша в единствения район на територията на София, в който всички образователни институции, имам предвид училища и детски градини, от Мърчаево до Симеоново без изключение, са с въведени мерки за енергийна ефективност. Това е един много голям успех, мой и на екипа, с който завършихме един етап от тази работа. Еестествено предстоят ни много още работа с изграждане на още детски градини. Спечелихме проект със Столична община за изграждане на ново училище в кв. Драгалевци, предстои съвсем скоро да подпишем договора, което също е много важно. Междувременно сме извършили и много инвестиции, освен енергийните и вътре по самите училища и детски градини. Много работихме, за да можем да започнем изграждането на канализацията в кв. Драгалевци. От 100 млн.лв, които има одобрени по Оперативна програма „Околна среда“ за Столична община, 50 млн. лв. от тях ще бъдат инвестирани на територията на район Витоша за изграждане на канализация в кв. Драгалевци и кв. Симеоново. Предстои ни съвсем скоро да започнем изграждането на канализацията и в кв. Симеоново. Разбирам, че това са едни сложни и тежки проекти, които създават дискомфорт на гражданите, относно затруднения по пътуване, въобще начина им на живот се променя, но няма как, ще им благодаря за тяхното търпение и разбиране, за да може да превърнем тези квартали в едни модерни европейски квартали. И ще трябва да го изтърпим! Замисляйки се, наистина направихме много инвестиции в сферата на спорта. Изградихме много спортни игрища, изключително много детски площадки на територията на всички квартали в района. Направихме няколко моста, няколко сериозни укрепвания в различни части на района. Пак казвам, мога да говоря с часове на тази тема и с конкретика какво сме направили.

- А в следващия мандат?

- В следващия мандат основното нещо, на което искам да обърна внимание е естествено продължаването на строителството на детски градини. Предвиждам няколко такива с процедури, които сме ги извървяли и сме готови като терени и абсолютно всичко. Както споменах и училището в Драгалевци, имаме издадено Разрешение за строеж за разширение на 5-то училище . Но много важно за следващия мандат и това, на което най- много ще наблягам, е подобряване на инфраструктурата в кварталите – тротоарите и уличната мрежа.

- В предизборната кампания през 2019 г. срещу вас имаше некоректни атаки, очаквате ли и сега?
- Да, 2019г. имаше наистина, меко казано некоректни, лъжливи и гнусни атаки срещу мен. Надявам се, че този път, въпреки че сигурно пак ще се появят такива неща, ще разговаряме и ще говорим на гражданите не с фалшиви новини и с измислици, а с идеи за това как трябва да се развива районът, защото тези глупости, които се пишат, хората тях не ги интересува. Хората се интересуват, как ще им се подобри средата за живот, какво ще направи за тях общината и кметът, за да може те наистина да се чувстват по-добре в квартала, в който живеят. Надявам се да имаме една по-коректна кампания за разлика от 2019.

 Георгия Матеева

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
 • Васил Терзиев (43%, 187 Гласове)
 • Ваня Григорова (36%, 160 Гласове)
 • Не подкрепям никого (13%, 55 Гласове)
 • Ще отида за гъби (9%, 38 Гласове)
Общо гласували: 440 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Късмет на деня

Хората, които са непрекъснато кисели, в следващия сиживот се прераждат в туршия

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Изтъркана зебра и неизхвърлен боклук тормозят живеещи в Драгалевц......

Неихвърлен боклук продължава да тормози живеещи в столичния квартал Драгалевци, район Витоша-Столична община. Отпадъците...

Прочети още keyboard_arrow_right