Времето в София

Въздухът в София

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София?
  • Антон Хекимян /ГЕРБ-СДС/ (0%, 0 Гласове)
  • Ваня Григорова /БСП-Лява България/ (0%, 0 Гласове)
  • Васил Терзиев /ПП-ДБ-СС/ (0%, 0 Гласове)
  • Вили Лилков /Синя София/ (0%, 0 Гласове)
  • Карлос Контрера /ВМРО/ (0%, 0 Гласове)
  • Ивайло Вълчев /ИТН/ (0%, 0 Гласове)
  • Друг (0%, 0 Гласове)
  • Няма да гласувам (0%, 0 Гласове)
Общо гласували: 0 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2449
Изграждат паркинг за 30 коли пред блок в „Обеля – 2“

Изграждат паркинг за 30 коли в „Обеля – 2“

Около 30 паркоместа ще бъдат изградени пред бл. 276 в столичния ж.к. „Обеля – 2“, съобщават от администрацията на район „Връбница“. Вече са започнали дейностите по облагородяване на пространството около блока. Предстои там да бъде засадена и допълнителна растителност, в това число и млади дръвчета. бъдат засадени дръвчета. „Преобразуването на "калните точки" в паркинги, подобрява градската среда и намалява образуването на фини прахови частици“, посочват от районната администрация.  

comment 0
visibility 2505
-

Паркинг с 30 места строят в столичния "Обеля"-2

Започна работата по изграждането на паркинг и облагородяване на пространството пред блок 276 в ж.к. Обеля-2, съобщиха от районната администрация на столичният район "Връбница". Предвижда се новият паркинг да осигури около 30 паркоместа. На мястото ще се засадят дръвчета и друго допълнително озеленяване. Преобразуването на "калните точки" в паркинги, освен че подобрява градската среда, намалява и образуването на финни прахови частици, отбелязва кметът на района Младен Младенов.

comment 0
visibility 2873
-

Жители на Обеля протестират срещу презастрояването в квартала

Пореден протест срещу застрояването в столичен квартал. Жителите на "Обеля" се обявиха срещу изливането на бетон в междублоково пространство до бл. 260, съобщи БНТ. Теренът, който е в близост до детска площадка, е бил ограден ударно за 40 минути миналата седмица, разказаха живущите в квартала. На мястото предстои да бъде построена нова жилищна сграда. Казусът се влачи вече с години - през 2020г. живущите успяха да спрат временно строежа, но сега строителните работи започват отново. Според живущите, в района е предвидено да се застроят всички междублокови пространства. Хората се опасяват, че инфраструктурата не позволява това. За обсъждането на ПУП на квартала през 2012г. жителите не са били известени. След протести през 2019г. и 2020г. е имало обещание за сформиране на работна група и преразглеждане на плановете за застрояване, но до момента няма никакви действия от страна на районната администрация в тази посока, разказаха жителите. Те са категорични, че отново ще протестират. Стефка Иванова, адвокат на инвеститора, каза пред БНТ, че няма нарушение на закона, нито на нормите, които позволяват застрояването на терена, всички документи са съгласувани с администрацията на общината. Правени са проверки и те не са установили нарушения, каза тя, като допълни, че ако им бъде предложена замяна с друг терен, ще преценят дали е в техен интерес, но до момента такава възможност не е била обсъждана. Адвокатът не даде подробности за това, как междублоковото пространство е станало частна собственост на юридическо лице и е било продадено на инвеститора. Според главния архитект на район "Връбница" Симеон Симеонов проверката е константирала, че строежът е в частна собственост и не се засягат терени от зелената система. Към настоящия момент разрешението за строеж е в сила и инвеститорът има законово основание да го употреби, добави той.

Реклама
comment 0
visibility 3160
Катастрофа предизвика задръстване при надлеза на кв. Бакърена фабрика

Катастрофа предизвика задръстване при надлеза на кв. Бакърена фабрика

Верижна катастрофа при надлеза на кв. „Бакърена фабрика“ в столичния район „Връбница“ е станала днес – 15 март, около 17:30 ч. За това сигнализират граждани в социалните мрежи. Заради пиковия час и усиления трафик в този участък се е образувало голямо задръстване.„Придвижването става много бавно, образува се тапа“, оплакват се шофьорите. Няма данни за пострадали, нанесени са само материални щети.

comment 0
visibility 3281
Глобиха две домакинства за изгаряне на отпадъци във „Връбница“

Глобиха две домакинства за изгаряне на отпадъци във „Връбница“

Глобиха две домакинства за изгаряне на отпадъци във „Връбница“, съобщава Столичен инспекторат.  При проверка на Екипи на 9 РУ-СДВР, районна администрация „Връбница“ и Столичен инспекторат бе установено, че в два имота се изгарят отпадъци, в печка и на открито. На ул. „Връх Манчо“ и ул. 367 и ул. 368 са били изгаряни ПДЧ плоскости в печка. Другите нарушители са хванати да горят отпадъци на открито в двор на имот на ул. 368. Те са получили два акта, съобщават от Столичен инспекторат. Проверките се правят с цел да се ограничат потенциалните източници на замърсяване на атмосферния въздух в София.  

comment 0
visibility 3245
Започна строежа на 176 ДГ „Зорница“ в с. Мрамор

Започна строежът на 176 ДГ „Зорница“ в с. Мрамор

Започна строежът на новопроектираната сграда  на 176 ДГ „Зорница“ в с. Мрамор. Новата постройка е разположена върху площ от 511 кв.м., съобщават от район „Връбница“. Средствата за строителството са осигурени от Столична община, а изпълнението се контролира от район „Връбница“. Предвидени са помещения за всяка група, за сън и игра, гардероб, тоалетна и разливно. В рамките на проекта  е  включено изграждането на  физкултурен салон, здравен кабинет,  зала за спорт и музикални занимания, достъпна и за групите от съседните две сгради в имота и кухня. В двора ще има открита спортна площадка и градинка с предвидени различни декоративни и дървесни елементи. Предвижда се детската градина да влезе в експлоатация през 2023 г.

comment 0
visibility 3474
Отслужиха Света Литургия в столичния кв. „Обеля” за Ивановден

Отслужиха Света Литургия в столичния кв. „Обеля” за Ивановден

Архиерейска света Литургия се проведе в храм „Св. Йоан Кръстител“, в столичния кв. Обеля. Литургията беше отслужена по повод Ивановден, ден след Богоявление. На 7 януари деня на Св. Йоан Кръстител, който предрича идването на Иисус Христос и дава Свето кръщение (Богоявление) в река Йордан. Св. Йоан Кръстител е наречен Предтеча, защото предрича идването на Иисус Христос на земята. Ивановден като народен празник е част от богатия в обредно отношение коледно-новогодишен празничен цикъл. Според народното вярване Св. Йоан е покровител на кумството и побратимството. На празника се приготвя обредна трапеза с варено жито, фасул, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле. Имен ден празнуват: Иван, Ваньо, Ваня, Йоана, Йоан, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона, Калоян, Жан, Жана, Яна.  

comment 0
visibility 2863
-

Сградата на район „Връбница“ грейна с художествен стенопис

В навечерието на Коледните празници сградата на район „Връбница“ грейна с художествен стенопис, изобразяващ млада и ведра жена – символ на свободата и хармонията с природата, съобщават от Столична община. Цветната рисунка, украсила фасадата на административната сграда, е дело на известните у нас и в чужбина български артисти Arsek & Erase. Графитът е с площ от близо 150 кв. м и се намира на стената на районната администрация на булевард „Хан Кубрат", бл. 328, вх. Б. Проектът е реализиран от Sofia Graffiti Tour по инициатива на район „Връбница“ на Столична община. Осъществен е с подкрепата на Столична община – Календар на културните събития на Столична община.

comment 0
visibility 3141
Arsek & Erase с красива творба на фасадата на кметство "Връбница"

Arsek & Erase с красива творба на фасадата на кметство "Връбница"

В навечерието на Коледните празници сградата на район „Връбница“ - Столична община грейна с цветна художествена стенопис. От фасадата на районното кметство, бул. „Хан Кубрат", бл.328, вх.Б. "гледа" млада и ведра жена, символ на свобода и хармония с природата, похвалиха се от "Връбница". Рисунката е дело на известните у нас и в чужбина български артисти Arsek & Erase. Творбата е с площ от близо 150 кв. м. Проектът е реализиран от Sofia Graffiti Tour по инициатива на район „Връбница“. Осъществен е с подкрепата на Столична община - част от Календара на културните събития на Столична община. Кметът Младен Младенов се снима първи пред красивата и най-голяма рисунка в района.

comment 0
visibility 3568
Засаждат различни видове дървета в столичен квартал "Обеля"

Засаждат различни видове дървета в столичен квартал "Обеля"

Засаждат 50 различни видове дървета, в квартал „Обеля“ на 13 ноември, съобщи Радио София. Инициативата е на „Спаси София“, които осигуряват различните видове фиданки, подходящи за градска среда и канят жителите на „Обеля“ на доброволческа акция по залесяване. Акцията ще стартира на 13 ноември от 10.00 часа, при блок 421 (последната спирка на трамвай №6). Жителите на „Обеля“ след това се очаква да полагат грижи за фиданките и да ги поливат през горещите месеци.

comment 0
visibility 3592
-

Недоволство в "Модерно предградие" заради самонастанили се в бараки

Жители на столичния квартал "Модерно предградие" сигнализираха за група хора, която се е самонастанила в частен имот в квартала, съобщи Нова телевизия. Жителите настояват за мерки срещу неканените нови съседи заради липсата на хигиена, миризмата и отглежданите нерегистрирани животни. Самонастанилите се живеят в имота от близо два месеца в импровизираните бараки без ток, без вода, с каруци и коне, разказаха хората от квартала. Те добавиха, че това се случва на 4-5 км. от центъра на столицата, което е недопустимо. Според екологът Магдалена Чилингирова, отглеждането на животни частен имот не е незаконно, но акта на регистрирането им е доброволен. През септември е правена проверка съвместно с полицията заради жалба от страна на живущите в района, но на мястото тогава не са били установени нито коне, нито каруци, каза още тя. Инж. Десислава Александрова от Район "Връбница" обясни, че къщата, в която са се самонастанили хората е частна, но предстои имотът да стане общински.

comment 0
visibility 5756
Кой и защо разбива стъкла на коли в "Модерно предградие"

Кой и защо разбива стъкла на паркирани коли в "Модерно предградие"

Коли, паркирани на едно и също място в София, осъмват с разбити стъкла. Инцидентът се случва в столичния квартал "Модерно предградие". Собствениците на пострадалите машини подозират, че са станали жертва на някой съсед, който си е харесал паркомясто. И е готов на всичко, то да остане негово, разказват от Нова телевизия.  Пред камерите автовлогърът Филип Лазаров - Бричката коментира войните за паркоместа в столицата.    „Ако е само предупреждение, едно време беше културно само да се надигне чистачката и шофьорът да се уведоми, че не е спрял правилно или нещо не е наред. От друга страна, когато нещата започнат да ескалират, културно се минава с ключето по боята и си заминава”, каза Лазаров.  

comment 0
visibility 4298
Столичен инспекторат установи нерегламентирано изгаряне на отпадъци в Модер

Столичен инспекторат установи нерегламентирано изгаряне на отпадъци в Модерно предградие

Съвместна проверка от екип на  Столичен инспекторат, районна администрация "Връбница" и служители на 09- РУ - СДВР в общински имоти установи нерегламентирано изгаряне на отпадъци в отоплителни уреди. Проверяващите са установили горене на плоскости от ПДЧ, стари мебели, дограма и др. в отоплителните уреди на адреси на ул. "Връх Манчо" и ул. 357. в кв. Модерно предградие в район "Връбница". От инспектората обясниха, че на трима нарушители са съставени актове. Дадени са предписания за недопускане на нарушението отново и ще бъде извършен последващ контрол.

comment 0
visibility 5246
Под електрически стълб край "Обеля": Деца намериха труп на мъж

Под електрически стълб край "Обеля": Деца намериха труп на мъж

В района на Околовръстния път край квартал "Обеля" деца открили облечен скелет. Сигналът за зловещата находка е подаден вчера на 112 малко след 15 часа, разказват от Нова телевизия.   Той бил под електрически стълб за високо напрежение, но по него не били открити следи от изгаряния. Извиканият на място екип на "Спешна помощ" само констатирал, че става въпрос за починал човек.   Първоначалният оглед сочи, че най-вероятно това е мъж. Съдебен лекар ще установи дали по останките има следи от насилие. Експертиза ще каже и кога е настъпила смъртта.  

comment 0
visibility 4716
Граждани падат в пропаднала шахта край бл. 3 в "Модерно предградие"

Граждани падат в пропаднала шахта край бл. 3 в "Модерно предградие"

Пропаднала шахта става опасна за преминаващите граждани в столичния квартал "Модерно предградие", район Връбница-Столична община. За проблема сигнализира в социалната мрежа жена, която живее наблизо. Тя споделя, че вече има пострадали при падане в съоръжението. Шахтата с циментови капаци се намира зад блок 3 на "Модерно предградие" и е сериозно и опасно препятствие за гражданите. Освен това от там е трудно да преминат майки с колички, малки деца и възрастни хора. Пропадането е сериозно и всеки момент капаците могат да паднат в шахтата, а след тях и човек. "Почнаха да падат хора в тази дупка и на всичкото отгоре, улицата не е осветена", алармира И. Николова.  

Район Връбница

Територия на район Връбница

Район Връбница е част от Столична община. В неговата територия влизат комплексите „Обеля“ 1 и 2, „Връбница“ 1 и 2, жилищните квартали „Обеля“, „Модерно предградие“ и „Република“ 2, също така селата Волуяк и Мрамор.

В район Връбница живеят над 48 000 души.

История на район Връбница

История на район Връбница

В пределите на столицата район Връбница е присъединен през 1961 г. след като е приет Закона за общия градоустройствен пла, на столицата. Каро самостоятелна административна единица район Връбница съществува от 1987 г. Тогава закриват старите райони, а на тяхно място се появяват общини. В бъдещия район Връбница влиязат части от старите Коларовски и Димитровски райони. Днес район Връбница е модерен столичен район, който се стреми да осигури спокойствие и удобство на своите жители.

Здравеопазване в район Връбница

Здравеопазване в район Връбница

Жителите на район Връбница имат на раположение 5 ДКЦ, стоматологичен център и един спешен медицински център.

Образование в район Връбница

Образование в район Връбница

Родителите в район Връбница могат да разчитат на услугите на 6 детски градини. Четири от тези градини разполагат с яслени групи.

ДГ № 5 "Надежда" в район Връбница отваря врати в края на 1980 г. В нея има 250 места за деца, разпределени в десет групи. Квалифицирани педагози и помощен персонал се грижи непрекъснато за децата в градината.

ДГ № 138 "Приятели" в район Връбница поема децата от закритите ЦДГ 27, 184 и ясла №43. Групите за разпределени в две модерни сгради, които строго следват европейските изисквания. Освен традиционните занятия, в градината в район Връбница се провеждат занимания по футбол, народни и модерни танци, английски език и ателиета по интереси. На разположение са логопед и психолог.

ДГ № 42 - “Чайка” в район Връбница отваря врати през 1979 г. Тя е прогодена за 200 деца, разделени в 8 групи. В градината функционират две яслени групи. В градината в район Връбница работят 17 детски учители, 7 помощник-възпитатели и 5 медицински сестри.

Материалната база на детската градина в район Връбница е модерна. На разположение на децата са плувен басейн, физкултурен салон и музикален салон. Провеждат се занятия по аеробика, плуване и футбол.

ДГ № 82 “Джани Родари” в район Връбница е открита през 1987 г. Предназначена е за 270 деца, разделени в 9 групи. В градината функционира и една яслена група. Градината в район Връбница разлполага с музикален и физкултурен салон, плувн басейн, площадки за всяка една от групите. В детската градина в район Връбница се провеждат допълнителни занятия по плуване, танци, английски език и футбол.

Една от новите детски градини в район Връбница е ДГ № 176 "Зорница". Тя е открита през 2012 г. На разположение е на жителите на селата Волуяк и Мрамор в пределите на район Връбница. В градината има място за 200 деца, разделени в 6 групи. Има и една яслена група. На разположение на децата са детски площадки за отделните групи, както и физкултурен салон. Децата получават допълнителни знания по английски език, народни танци, футбол и изобразително изкуство.

Друга новооткрита детска градина в район Връбница е ДГ № 198 "Косе-Босе". Тя отваря врати през 2016 г. Градината може да побере 150 деца, разделени в 4 групи. Има две яслени групи допълнително. Допълнителните занятия в детската градина в район Връбница са по немски език.

Район Връбница разполага с пет основни, две средни, едно специално и едно национално училища. В 61 ОУ “Св.Св. Кирил и Методий” в район Връбница се обучават 400 ученика в 17 класни стаи и 6 специализирани кабинета. Учителите в училището са 30. Училището е основано в далечната 1893 г.

 Друго, още по-старо училище в район Връбница е 62 ОУ “Христо Ботев”. Тое основано през 1880 г. Днес 242 ученика учат в 11 класни стаи. С децата работят 20 педагози.

Основанот през 1881 г. 175 ОУ “Васил Левски” също се намира на територията на район Връбница. Днес в училището учат 208 ученика в 11 паралелки. На тяхно разположение са 7 класни стаи и 1 компютърен кабинет. 16 учителя се заниавата с преподаването в училището.

В район Връбница се намира и Националната гимназия за древни езици и култура “Константин-Кирил Философ”. Престижното училище е мечта на не едно и две деца от страната. Гимназията отваря врати през 1977 г. Тя е със специален статут на лицей към Софийския университет. Обучението в гимназията е 5 години. Университетски преподаватели водят профилираното обучение в учебното заведение.

Културни обекти в район Връбница

Културни обекти в район Връбница

На територията на район Връбница се намира къщата, в която е живял Александър Стамболийски в периода 1921 – 1923 г. докато е бил министър-председател.

В район Връбница има няколко църкви. Интерес представлява храм „Света Петка Параскева“, която е издигната през 1880 г. Днес е паметник на културата. Край нея има и две тракийски могили. Тази църква се издига върху останките на много по стар храм.

В пределите на район Връбница функционират няколко читалища. През 1932 г е основано читалище „Ведрина 1932”. То разполага с библиотека, в която има повече от 13 000 тома. В читалището има школи по пиано, китара, по английски език и приложни изкуства.

Значително по-старо е НЧ„Св.Св.Кирил и Методий 1922” в район Връбница, което отаваря врати през 1922 г. Настоящата му сграда е издигната през 1956 г. В него функционират танцов състав, школа по спортни танци, фолклорна формация „Цветница”, школа по изкуства, езикова школа, група за стари градски песни „Втора младост”.

НЧ„Просвета 1928” в район Връбница има музейна сбирка. Библиотеката разполага с повече от 14 000 тома, а групите, които развиват дейност в читалището са „Обелски баби”, танцов състав „Лазарки”, състав за обичаи „Коледари”, школа по английски език.

В район Връбница се намира и НЧ„Изгрев – 1921”. То развива активна дейсност в областта на театъра. В него функционират детска вокална група „Щурче”, женска певческа група, танцов състав, група за църковни песнопения, музей на историята на читалището.

Още едно старо читалище в район Връбница развива активна дейност - НЧ„Св.Ив.Рилски –1922 ”. То е известно със своите самодейни колективил които се изявяват в редица фестивали в Тетеван, Копривщица, Рожен, Чирпан, Неделино. Тук функционират не само фолклорен певчески състав, но и театрален състав и школа по изобразително изкуство.

Район Връбница е по-отдалечен от централните части на столицата, но това не пречи да бъде достаъчно полезен за просветното и културно развитие а своите жители.

Територия на район Връбница

История на район Връбница

Здравеопазване в район Връбница

Образование в район Връбница

Културни обекти в район Връбница

Прочетете още