Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (14%, 192 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (84%, 1153 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 30 Гласове)
Общо гласували: 1375 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 3187
type-photo.svg
асфалт

Част от улиците в село Волуяк с нов асфалт (СНИМКИ)

Част от улиците в село Волуяк вече са преасфалтирани. Снимки за това публикуваха в социалната мрежа от администрацията на район "Връбница". Те продължават информационната си кампания да съобщават на гражданите на района къде и какво е направено. Ще бъдат давани данни за ремонти на пътища, реновирани или направени нови детски площадки, завършени ремонти на училища и детски градини, облагородени паркове и градинки между блоковете.    

comment 0
visibility 2153
Връбница

"Връбница" се включва в кампанията за по-зелени училища и градини

Район "Връбница" се включва в кампанията на Столична община за по-зелени училища и детски градини. Цели се едно-да се увеличи зеленината в дворовете на учебните заведения и така да се подобри качеството на въздуха в града. Това съобщават от администрацитя на района. Грижата за децата е залегнала основно в политиката на района. В програмата има проекти, свързани с културното развитие, физическото възпитание и спорта при подрастващите.  

comment 0
visibility 2553
type-photo.svg
отчитане

От "Връбница" се отчитат пред гражданите (СНИМКА)

От "Район Връбница" започват информационна кампания, с която да се отчетат пред гражданите за това, което са направили до този момент. Ще се дава информация за това как вървят ремонтите на пътната инфраструктура в района, къде са изградени нови или ремонтирани стари детски площадки, за завършени ремонти на детски учебни заведения, за облагородяването на различни части от район "Връбница". Информацията ще бъде давана и на място в районната администрация, ще има и неща, публикувани в социалната мрежа. В продължение на няколко седмици в интернет ще бъдат качвани снимки на завършени участъци. Началото е с преасфалтирането на 26-та улица в квартал "Обеля".

Реклама
comment 0
visibility 2544
Пръскане за комари

Започна обработката срещу комари във Връбница

Започна обработката на всички тревни и водни площи на територията на район ''Връбница'' срещу комари. Тази година е предвидено да се пръска два пъти през месец юни или юли, както и в края на месец август. Третирането се извършва рано сутрин или късно вечер, като целта е да не се навреди на хората и животните. През настоящата година в столицата има бум на комарите, кърлежите и бълхите. В голяма част от районите зелените площи вече са обработени два пъти.  

comment 0
visibility 4532
среща кмет

Градят нова автогара и детска градина в "Обеля"

Изграждане на нова автогара в едно със спирка на метрото, строеж на детска градина и ясла са сред нещата, които предстои да бъдат направени в квартал "Обеля". Информацията съобщи на обществено обсъждане с граждани кметът на район "Връбница" Младен Младенов. Събитието бе направено по повод невярна информация за бъдещето на квартала, изнесена в няколко групи в социалната мрежа. Ето и какво друго предстои да се направи в "Обеля" според плановете на районната администрация: реконструкция и разширяване на бул. "Ломско шосе"; ремонт на улици и осветление; изграждане на детски площадки; обособяване на места за паркиране; ремонт на училищата в Обеля; облагородяване на пространства; периодично запълване на дупки, с цел подобряване на инфраструктурата в Обеля.  

comment 0
visibility 2002
Визия за София

"Връбница" се включва във "Визия за София"

От "Връбница" активно ще популяризират инициативата на Столична община "Визия за София". Те правят това за подобряване заобикалящата ни среда и качеството на живот на софиянци. Проектът работи за създаването на дългосрочна стратегия за развитие на София и крайградските територии. Според кмета на района сред най-важните неща във "Визия за София" са възможностите всеки гражданин да участва пряко с предложение и свое виждане за мястото, където живее или работи.

comment 0
visibility 1801
Столична община

От "Връбница" застават "С лице към хората"

Администрацията на район "Връбница" е решила да обясни на хората как действат различните ѝ звена. И да представи с лицата им хората, които работят за живеещите в района. Кампанията се нарича " С лице към хората". В нея ще има информация за всички отдели в общината, за директорите, заместниците им, експертите във всяко едно направление. Ще се каже на столичани какво работят кметът на района и неговите заместници. Основно ще бъде разяснено към кого да се обръщат гражданите при спешни сигнали от едно или друго естество.  

comment 0
visibility 2598
боклуци

От "Връбница" учат как да се изхвърлят отпадъците (СНИМКИ)

Администрацията на район "Връбница" е започнала кампания за правилното изхвърляне на битови и на строителни отпадъци. На повечето места са раздадени специални брошури с разяснения. Казано е къде има контейнери за битови отпадъци, в кой какъв вид боклук се събира. И как се процедира, ако гражданите правят ремонт и имат за изхвърляне строителни отпадъци. Посочен е и графикът за различните населени места за извозване на контейнерите от сметосъбиращите фирми. Обяснено е и кои са нещата, които нямат място в кофите за битов боклук. Казано е и че контейнерите се предоставят от Столична община.Инициативата се нарича "Да пазим Връбница чиста"  

comment 0
visibility 1567
Ученици даряват пакети с храна

Ученици дариха пакети с храна на нуждаещи се във „Връбница“ (СНИМКИ)

Децата от столичното училище „Дружба“ дариха на „Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания“ и хората от хората от социалната кухня в район „Връбница“ пакети с храна от първа необходимост.  За пореден път учениците показаха на всички, че човечността се крие и в най-малките жестове. Такива каквито всеки може да направи при необходимото желание. Децата от центъра и хората от кухнята бяха трогнати от жеста, те изказаха своята благодарност за миля жест.  От своя страна учениците споделиха,че ще продължат и други подобни кампании.

comment 0
visibility 2149
Реки в район Връбница

Няма опасност от наводнения на територията на Връбница (СНИМКИ)

Няма опасност от преливане на реки и наводнения на територията на район Връбница. Всички реки са изчистени и е осигурена проводимостта, съобщиха от районната администрация. Изчистени и следени са река Какач при метростанция Обеля до бул. Ломско шосе, река Селска приток покрай ул. Роза в с.Волуяк, река Църна бара – 500м след началото на язовир Мрамор. В момента екипи почистват коритото на река Какач при бул. Ломско шосе. Предстои да бъдат премахнати отпадъците и  от река Суходолска. Следенето на нивата на реките в района е постоянно и не се извършва само заради прогнозите за обилни валежи през следващите дни.

comment 0
visibility 3898
Разширение на 175 ОУ "Васил Левски" в село Мрамор

Физкултурен салон и столова ще има от септември училището в Мрамор (СНИМКИ)

На по-добри условия ще се зарадват учениците на 175 ОУ "Васил Левски" в село Мрамор, район Връбница от началото на следващата учебна година. До училището се изгражда пристройка, в която ще има 2 класни стаи и досегашните 7 ще се увеличат на 9, видя Столица.bg. Освен това се слага край на мъката, децата да провеждат часа по физическо в пригодена класна стая. В новата сграда се предвижда просторен физкултурен салон. На проверка днес в училището бяха кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-кметът Ирина Савина и районният кмет на Връбница Младен Младенов. Те обиколиха новия строеж с техническия ръководител и получиха подробна информация за построеното до момента и разпределението. След като бъде готов новият физкултурен салон, "досегашният" ще стане столова. В училището учат 176 деца от Войняговци, Житен, Балша и Доброславци, а броят на жителите в Мрамор наброява над 2000. В училището няма столова и лафка, уточни районният кмет Младен Младенов. До момента в район Връбница са инвестирани около 10 млн. лв. само за училища и детски градини, припомни му столичният кмет. Когато започнат довършителните работи трябва да гледате заедно с техническия ръководител и кмета и да казвате, ако има нещо, което не ви харасева, препоръча Фандъкова на директорът на училището. В проекта, който е за 1,2 млн. лв. влиза обзавеждането на новата сграда, озеленяване и вертикална планировка. Като колега съм щастлива, че можем да посрещнем 24 май с 7 новопосторени сгради - разширения в столични училища и в 7 детски градини. Приключва и големият проект, в който 26 училища и детски градини са обновени. Грижата за децата е грижа за града, каза Йорданка Фандъкова пред журналисти.  Столичният кмет коментира интереса на инвеститори и бизнеса да осигуряват детски площадки, паркове и центрове в новопостроени жилищни сгради. "Това е европейска практика. Бихме могли да работим и да развиваме модела на публично-частно партньорство. В общите грижи за децата може да се увеличи капацитетът", каза кметът за предложението на инвеститори, които дават помещения на партерни етажи в нови сгради за детски градини.  

comment 0
visibility 1506
гора

Дървета в "Гората на буквите" ще засадят деца и учители на 24 май

Деца и учители ще засадят дървета в "Гората на буквите" на 24 май. Проявата е част от честванията, които район "Връбница" е подготвил за отбелязване Деня на славянската писменост и култура. За празника е предвидено и шествие, което ще тръгне в 10 часа от метростанция "Обеля". В него ще участват деца, учители, граждани и служители на районната администрация. В 11 часа в градинката на улица "акад. Дмитрий Лихачов" започва концерт с участието на Духов оркестър към Център за изкуство , култура и образование “София“ – филиал „Надежда“, с диригент Димитър Лазаров, мажоретките на 74 СУ "Гоце Делчев" и на 175 СУ "Васил Левски".

comment 0
visibility 1485
танци

Ученици от "Връбница" пяха и танцуваха срещу дрогата (СНИМКИ)

Младите хора от район "Връбница" участваха в концерт, посветен на борбата с дрогата и с престъпността сред подрастващите. На сцената излязоха деца от всички класове и състави на читалищата в района. Концертът всъщност идва като резултат от работата на Комисията за борба с противообществените прояви при малолетните и непълнолетните в района. Бяха организирани 130 презентации във всеки клас на теми: „Заедно срещу наркотиците“, „Детска престъпност“ и „ Безопасно движение на пътя“. Децата доказаха на всички, че животът е безценен и е много по-красив, когато човек пее, танцува, рисува. А не си губи времето с дрога.

comment 0
visibility 2655
Ученици от 74 СУ

Обучават децата от "Връбница" как да пресичат правилно (СНИМКИ)

Лъчезар Близнаков от отдел „Пътна полиция“ , проведе лекция в 74 СУ "Гоце Делчев" в район "Връбница". Близнаков си поговори с учениците от 1 и 2 клас и им даде ценни съвети как да се пазят когато пресичат и какви са правилата за движение. Децата изслушаха съветите на полицая и му зададоха много въпроси, съобщиха от администрацията на района. Визитата на лице от Столичната дирекция на полицията в училището е инициатива на отдел „Пътна полиция“.

comment 0
visibility 1417
Дом на Европа

Ученици от шест района ще участват във викторината „Заедно за Европа“

Ученици от шест столични района ще вземат участие във викторината „Заедно за Европа“. Тя ще е се проведе на 2 май от 10:30 часа в Дом на Европа, съобщават от администрацията на район „Връбница“. В нея ще участват 50 ученици на възраст от 14 до 18 години от районите на - „Илинден“, „Връбница“,„Надежда“, „Нови Искър“, „Люлин“ и „Овча купел“. Викторината се провежда под патронажа на Председателя на Постоянна Комисия за децата, младежта и спорта в Столичен общински съвет Татяна Георгиева. Целта и е да запознае учениците с историята и принципите на Европейския съюз, да обогати знанията им и да представи ползите от членството на Република България в него. Специално експертно жури съставено от младежи от вропейският отбор на България ще оценява учениците. Водещ на събитието ще бъде Евгени Будинов.

Район Връбница

Територия на район Връбница

Район Връбница е част от Столична община. В неговата територия влизат комплексите „Обеля“ 1 и 2, „Връбница“ 1 и 2, жилищните квартали „Обеля“, „Модерно предградие“ и „Република“ 2, също така селата Волуяк и Мрамор.

В район Връбница живеят над 48 000 души.

История на район Връбница

История на район Връбница

В пределите на столицата район Връбница е присъединен през 1961 г. след като е приет Закона за общия градоустройствен пла, на столицата. Каро самостоятелна административна единица район Връбница съществува от 1987 г. Тогава закриват старите райони, а на тяхно място се появяват общини. В бъдещия район Връбница влиязат части от старите Коларовски и Димитровски райони. Днес район Връбница е модерен столичен район, който се стреми да осигури спокойствие и удобство на своите жители.

Здравеопазване в район Връбница

Здравеопазване в район Връбница

Жителите на район Връбница имат на раположение 5 ДКЦ, стоматологичен център и един спешен медицински център.

Образование в район Връбница

Образование в район Връбница

Родителите в район Връбница могат да разчитат на услугите на 6 детски градини. Четири от тези градини разполагат с яслени групи.

ДГ № 5 "Надежда" в район Връбница отваря врати в края на 1980 г. В нея има 250 места за деца, разпределени в десет групи. Квалифицирани педагози и помощен персонал се грижи непрекъснато за децата в градината.

ДГ № 138 "Приятели" в район Връбница поема децата от закритите ЦДГ 27, 184 и ясла №43. Групите за разпределени в две модерни сгради, които строго следват европейските изисквания. Освен традиционните занятия, в градината в район Връбница се провеждат занимания по футбол, народни и модерни танци, английски език и ателиета по интереси. На разположение са логопед и психолог.

ДГ № 42 - “Чайка” в район Връбница отваря врати през 1979 г. Тя е прогодена за 200 деца, разделени в 8 групи. В градината функционират две яслени групи. В градината в район Връбница работят 17 детски учители, 7 помощник-възпитатели и 5 медицински сестри.

Материалната база на детската градина в район Връбница е модерна. На разположение на децата са плувен басейн, физкултурен салон и музикален салон. Провеждат се занятия по аеробика, плуване и футбол.

ДГ № 82 “Джани Родари” в район Връбница е открита през 1987 г. Предназначена е за 270 деца, разделени в 9 групи. В градината функционира и една яслена група. Градината в район Връбница разлполага с музикален и физкултурен салон, плувн басейн, площадки за всяка една от групите. В детската градина в район Връбница се провеждат допълнителни занятия по плуване, танци, английски език и футбол.

Една от новите детски градини в район Връбница е ДГ № 176 "Зорница". Тя е открита през 2012 г. На разположение е на жителите на селата Волуяк и Мрамор в пределите на район Връбница. В градината има място за 200 деца, разделени в 6 групи. Има и една яслена група. На разположение на децата са детски площадки за отделните групи, както и физкултурен салон. Децата получават допълнителни знания по английски език, народни танци, футбол и изобразително изкуство.

Друга новооткрита детска градина в район Връбница е ДГ № 198 "Косе-Босе". Тя отваря врати през 2016 г. Градината може да побере 150 деца, разделени в 4 групи. Има две яслени групи допълнително. Допълнителните занятия в детската градина в район Връбница са по немски език.

Район Връбница разполага с пет основни, две средни, едно специално и едно национално училища. В 61 ОУ “Св.Св. Кирил и Методий” в район Връбница се обучават 400 ученика в 17 класни стаи и 6 специализирани кабинета. Учителите в училището са 30. Училището е основано в далечната 1893 г.

 Друго, още по-старо училище в район Връбница е 62 ОУ “Христо Ботев”. Тое основано през 1880 г. Днес 242 ученика учат в 11 класни стаи. С децата работят 20 педагози.

Основанот през 1881 г. 175 ОУ “Васил Левски” също се намира на територията на район Връбница. Днес в училището учат 208 ученика в 11 паралелки. На тяхно разположение са 7 класни стаи и 1 компютърен кабинет. 16 учителя се заниавата с преподаването в училището.

В район Връбница се намира и Националната гимназия за древни езици и култура “Константин-Кирил Философ”. Престижното училище е мечта на не едно и две деца от страната. Гимназията отваря врати през 1977 г. Тя е със специален статут на лицей към Софийския университет. Обучението в гимназията е 5 години. Университетски преподаватели водят профилираното обучение в учебното заведение.

Културни обекти в район Връбница

Културни обекти в район Връбница

На територията на район Връбница се намира къщата, в която е живял Александър Стамболийски в периода 1921 – 1923 г. докато е бил министър-председател.

В район Връбница има няколко църкви. Интерес представлява храм „Света Петка Параскева“, която е издигната през 1880 г. Днес е паметник на културата. Край нея има и две тракийски могили. Тази църква се издига върху останките на много по стар храм.

В пределите на район Връбница функционират няколко читалища. През 1932 г е основано читалище „Ведрина 1932”. То разполага с библиотека, в която има повече от 13 000 тома. В читалището има школи по пиано, китара, по английски език и приложни изкуства.

Значително по-старо е НЧ„Св.Св.Кирил и Методий 1922” в район Връбница, което отаваря врати през 1922 г. Настоящата му сграда е издигната през 1956 г. В него функционират танцов състав, школа по спортни танци, фолклорна формация „Цветница”, школа по изкуства, езикова школа, група за стари градски песни „Втора младост”.

НЧ„Просвета 1928” в район Връбница има музейна сбирка. Библиотеката разполага с повече от 14 000 тома, а групите, които развиват дейност в читалището са „Обелски баби”, танцов състав „Лазарки”, състав за обичаи „Коледари”, школа по английски език.

В район Връбница се намира и НЧ„Изгрев – 1921”. То развива активна дейсност в областта на театъра. В него функционират детска вокална група „Щурче”, женска певческа група, танцов състав, група за църковни песнопения, музей на историята на читалището.

Още едно старо читалище в район Връбница развива активна дейност - НЧ„Св.Ив.Рилски –1922 ”. То е известно със своите самодейни колективил които се изявяват в редица фестивали в Тетеван, Копривщица, Рожен, Чирпан, Неделино. Тук функционират не само фолклорен певчески състав, но и театрален състав и школа по изобразително изкуство.

Район Връбница е по-отдалечен от централните части на столицата, но това не пречи да бъде достаъчно полезен за просветното и културно развитие а своите жители.

Територия на район Връбница

История на район Връбница

Здравеопазване в район Връбница

Образование в район Връбница

Културни обекти в район Връбница

Прочетете още