Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Да се ограничили използването на фойерверки в София?
  • - Твърдо ДА (42%, 477 Гласове)
  • - Твърдо НЕ (20%, 231 Гласове)
  • - Да, защото е проблем за децата с аутизъм, домашните любимци и замърсява въздуха (21%, 240 Гласове)
  • - Не, защото е красиво и тържествено (16%, 181 Гласове)
  • - Не мога да преценя (1%, 14 Гласове)
Общо гласували: 1143 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1804
Реки в район Връбница

Няма опасност от наводнения на територията на Връбница (СНИМКИ)

Няма опасност от преливане на реки и наводнения на територията на район Връбница. Всички реки са изчистени и е осигурена проводимостта, съобщиха от районната администрация. Изчистени и следени са река Какач при метростанция Обеля до бул. Ломско шосе, река Селска приток покрай ул. Роза в с.Волуяк, река Църна бара – 500м след началото на язовир Мрамор. В момента екипи почистват коритото на река Какач при бул. Ломско шосе. Предстои да бъдат премахнати отпадъците и  от река Суходолска. Следенето на нивата на реките в района е постоянно и не се извършва само заради прогнозите за обилни валежи през следващите дни.

comment 0
visibility 3439
Разширение на 175 ОУ "Васил Левски" в село Мрамор

Физкултурен салон и столова ще има от септември училището в Мрамор (СНИМКИ)

На по-добри условия ще се зарадват учениците на 175 ОУ "Васил Левски" в село Мрамор, район Връбница от началото на следващата учебна година. До училището се изгражда пристройка, в която ще има 2 класни стаи и досегашните 7 ще се увеличат на 9, видя Столица.bg. Освен това се слага край на мъката, децата да провеждат часа по физическо в пригодена класна стая. В новата сграда се предвижда просторен физкултурен салон. На проверка днес в училището бяха кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-кметът Ирина Савина и районният кмет на Връбница Младен Младенов. Те обиколиха новия строеж с техническия ръководител и получиха подробна информация за построеното до момента и разпределението. След като бъде готов новият физкултурен салон, "досегашният" ще стане столова. В училището учат 176 деца от Войняговци, Житен, Балша и Доброславци, а броят на жителите в Мрамор наброява над 2000. В училището няма столова и лафка, уточни районният кмет Младен Младенов. До момента в район Връбница са инвестирани около 10 млн. лв. само за училища и детски градини, припомни му столичният кмет. Когато започнат довършителните работи трябва да гледате заедно с техническия ръководител и кмета и да казвате, ако има нещо, което не ви харасева, препоръча Фандъкова на директорът на училището. В проекта, който е за 1,2 млн. лв. влиза обзавеждането на новата сграда, озеленяване и вертикална планировка. Като колега съм щастлива, че можем да посрещнем 24 май с 7 новопосторени сгради - разширения в столични училища и в 7 детски градини. Приключва и големият проект, в който 26 училища и детски градини са обновени. Грижата за децата е грижа за града, каза Йорданка Фандъкова пред журналисти.  Столичният кмет коментира интереса на инвеститори и бизнеса да осигуряват детски площадки, паркове и центрове в новопостроени жилищни сгради. "Това е европейска практика. Бихме могли да работим и да развиваме модела на публично-частно партньорство. В общите грижи за децата може да се увеличи капацитетът", каза кметът за предложението на инвеститори, които дават помещения на партерни етажи в нови сгради за детски градини.  

comment 0
visibility 1318
гора

Дървета в "Гората на буквите" ще засадят деца и учители на 24 май

Деца и учители ще засадят дървета в "Гората на буквите" на 24 май. Проявата е част от честванията, които район "Връбница" е подготвил за отбелязване Деня на славянската писменост и култура. За празника е предвидено и шествие, което ще тръгне в 10 часа от метростанция "Обеля". В него ще участват деца, учители, граждани и служители на районната администрация. В 11 часа в градинката на улица "акад. Дмитрий Лихачов" започва концерт с участието на Духов оркестър към Център за изкуство , култура и образование “София“ – филиал „Надежда“, с диригент Димитър Лазаров, мажоретките на 74 СУ "Гоце Делчев" и на 175 СУ "Васил Левски".

Реклама
comment 0
visibility 1219
танци

Ученици от "Връбница" пяха и танцуваха срещу дрогата (СНИМКИ)

Младите хора от район "Връбница" участваха в концерт, посветен на борбата с дрогата и с престъпността сред подрастващите. На сцената излязоха деца от всички класове и състави на читалищата в района. Концертът всъщност идва като резултат от работата на Комисията за борба с противообществените прояви при малолетните и непълнолетните в района. Бяха организирани 130 презентации във всеки клас на теми: „Заедно срещу наркотиците“, „Детска престъпност“ и „ Безопасно движение на пътя“. Децата доказаха на всички, че животът е безценен и е много по-красив, когато човек пее, танцува, рисува. А не си губи времето с дрога.

comment 0
visibility 2219
Ученици от 74 СУ

Обучават децата от "Връбница" как да пресичат правилно (СНИМКИ)

Лъчезар Близнаков от отдел „Пътна полиция“ , проведе лекция в 74 СУ "Гоце Делчев" в район "Връбница". Близнаков си поговори с учениците от 1 и 2 клас и им даде ценни съвети как да се пазят когато пресичат и какви са правилата за движение. Децата изслушаха съветите на полицая и му зададоха много въпроси, съобщиха от администрацията на района. Визитата на лице от Столичната дирекция на полицията в училището е инициатива на отдел „Пътна полиция“.

comment 0
visibility 1228
Дом на Европа

Ученици от шест района ще участват във викторината „Заедно за Европа“

Ученици от шест столични района ще вземат участие във викторината „Заедно за Европа“. Тя ще е се проведе на 2 май от 10:30 часа в Дом на Европа, съобщават от администрацията на район „Връбница“. В нея ще участват 50 ученици на възраст от 14 до 18 години от районите на - „Илинден“, „Връбница“,„Надежда“, „Нови Искър“, „Люлин“ и „Овча купел“. Викторината се провежда под патронажа на Председателя на Постоянна Комисия за децата, младежта и спорта в Столичен общински съвет Татяна Георгиева. Целта и е да запознае учениците с историята и принципите на Европейския съюз, да обогати знанията им и да представи ползите от членството на Република България в него. Специално експертно жури съставено от младежи от вропейският отбор на България ще оценява учениците. Водещ на събитието ще бъде Евгени Будинов.

comment 0
visibility 1421
празник на район "Връбница"

Над 1000 човека пяха и танцуваха с Атанас Колев за празника на "Връбница" (СНИМКИ)

Финалистът от X Factor Атанас Колев накара близо 1000 човека да пеят и танцуват на вчерашния празник на район "Връбница". Концертът,посветен на Цветница и на празника на района, се състоя пред храма "Св. Николай Мирликийски Чудотворец", съобщиха от администрацията на района.Освен с песните на Колев, публиката бе зарадвана и с популярни рок—хитове,изпълнени от талантливите деца от рок – група „Rebels” на „Драго Дръмс Скуул”. Финалът на празничния концерт бе оставен за брас-бенд „Виво – Монтана”, който със зареждащите балкански ритми достави истинско удоволствие за многобройната публика. Кметът на Район „Връбница”, г-н Младен Младенов поздрави всички именици, жители на района и гости на празничния концерт и им пожела много здраве и успехи.Официални гости на концерта бяха кметове на много столични райони.  

comment 0
visibility 2629
Цветя

На Цветница ще проведе празничният концерт „С цвете на Връбница”

Тази неделя ще се проведе празничният концерт „С цвете на Връбница”, посветен на празника на квартала. Събитието ще бъде в ж.к. „Връбница 2” (в близост до православен храм „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“. В шоуто ще участват оркестър Vivо Мontana, Атанас Колев, формация The Rebels от „Драго Дръмс Скуул” и ученици от хореографските паралелки на 140 СУ „Иван Богоров“. Честването е част от Календара на културните събития на Столична община.

comment 0
visibility 2260
Градинка в Обеля 2

Нова цветна градинка се появи в Обеля 2 (СНИМКИ)

Над 15 доброволци изградиха чисто нова градинка с цветя пред в блок 230 в ж.к. Обеля 2. Живущите в блока почистиха и цялото околно пространство, съобщават от Столичен инспекторат. След почистването и засаждането с различни видове цветя, пространството грейна и накара хората да се усмихнат. Те очакват и хората в останалите блокове да почистят и засадят цветя пред сградите. Идеята е градът да стане по чист и цветен.

comment 0
visibility 2027
автоконтрол

Учат деца от Волуяк как да се пазят от колите (СНИМКИ)

Ученици от 1 и 4 клас на 146 ОУ "Патриарх Евтимий" в село Волуяк участваха в лекция за "Безопасност на движението". Децата научиха не само къде да пресичат правилно, как да се пазят от бързо каращи коли, но и усвоиха някои от основните пътни знаци, съобщиха от администрацията на район "Връбница". Лектор на малките бе Владимир Николов- бивш младши автоконтрольор 1-ва степен към СДВР- КАТ. А самото събитие бе организирано от Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни - "Връбница".

comment 0
visibility 1170
Обучават деца как да се пазят като ходят на мачове

Обучават децата от "Връбница" как да се пазят по време на футболни мачове

Цветелина Кирилова от СДВР - отдела за "Масови безредици и спортни мероприятия", проведе лекция в 74 СУ "Гоце Делчев" в район "Връбница". Кирилова си поговори с учениците от 6 клас и им даде ценни съвети как да се пазят от наранявания и неприятни ситуции, когато ходят на футболни срещи и други спортни прояви. Младежите дискутираха теми като футболните агитки, как да не отвръщат на агресията по стадионите и защо не трябва да се носят бомбички на мачовете, съобщиха от администрацията на района.    Визитата на лице от Столичната дирекция на полицията в училището е инициатива на Комисията за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните в района.  

comment 0
visibility 2572
Пролетно почистване

Ученици от 140 СУ „Иван Богоров“ се включиха в пролетното почистване (СНИМКИ)

Децата от 140 СУ „Иван Богоров“ се включи в кампанията по пролетно почистване на Столична община. Тази година тя се провежда под мотото „Да почистим София. Включи се и ти!“ Учениците се включиха в първия етап: „Включи се и почисти своя квартал”, който се провежда от 20 до 31 март. Той включва почистване на градинките и териториите към жилищни сгради, еднофамилни къщи, дворове, паркинги, държавни и общински учреждения, паркове, детски и спортни площадки, училищни дворове. Почистват се и разлепени листовки по стълбове, дървета, елтабла, пребоядисват се ел. табла, пейки и други и съоръжения. Децата се включиха в кампанията с усмивки и голям ентусиазъм. Освен, че почистиха района на училището те посадиха и  дървета.

comment 0
visibility 2567
Проверка на ремонт на училището в с.Мрамор

Кметът на район „Връбница“ провери ремонтите в 75 ОУ „Васил Левски“ в Мрамор (СНИМКИ)

Младен Младенов кмет на район „Връбница“ и заместник кметът Димитър Димитров провериха ремонтните дейности по изграждане на пристройка за физкултурен салон и две класни стаи към 175 ОУ „Васил Левски“ село Мрамор. 1 200 000 лв. е стойността на ремонта на физкултурния салон на училището. Като такъв досега не са имали. Ремонтират се и два корпуса от детската градина в селото. Ремонт бе направен и на нов здравен център в Селото.Центърат разполага с общо шест специализирани стаи, като две от тях са за лични лекари, една за педиатър и една за стоматолог. Педиатричният кабинет е с отделен вход. Кметът на София подчерта, че този здравен център ще обслужва и съседни села, така че голям брой хора живеещи на територията на Столичната община ще могат да получат медицински услуги близо до домовете си.   

comment 0
visibility 1595
Заедно срещу наркотиците

Стартира инициативата „Заедно срещу наркотиците“ в район Връбница (СНИМКИ)

Инициативата на Местната комисия за борба с противообществените прояви при малолетни и непълнолетни „Заедно срещу наркотиците“ стартира днес в район Връбница. Инспектор Петьо Петков от отдел „Наркотици“ при СДВР изнесе лекции на учениците от 7-ми до 12-ти клас в 70 ОУ „Св. Климент Охридски“, 146 ОУ„Патриарх Евтимий“, 140 СУ „Иван Богоров“, 74 СУ „ГоцеДелчев“ и 62 ОУ „Христо Ботев“.По темата бяха разяснени характеристиката и въздействието на наркотиците върху човешкия организъм и класификацията на наркотиците. Инспекторът запозна учениците с въпросите защо се започва вземане на наркотични вещества и докъде се стига при употребата им. Той предостави подробна информация за най-новите наркотични вещества, като амфетамини, метаамфетамини, различни видове екстази и други. Инспектор Петков разказа подробно кои са стадиите при наркоманите и как се разпознават, за контролът върху наркотиците, органите, занимаващи се с наркоманията и наркотрафика, както и лечението и рехабилитацията, а също така и при нужда къде да се потърси адекватна помощ.

comment 0
visibility 2393
бебе

Район Връбница поздрави родителите на първото родено бебе в района

В район Връбница, всяка година кметът поздравява родителите на първото родено бебе в района. Тази година той отправи поздравления към родителите на бебето Александър. Детенцето се е родило на 3 януари т.г. Щастливите родители са от жк Обеля 2. Кметът Младен Младенов е връчил на семейството символичен подарък. Район Връбница пожелава на младите родители на Александър здраве и много щастливи моменти.

Район Връбница

Територия на район Връбница

Район Връбница е част от Столична община. В неговата територия влизат комплексите „Обеля“ 1 и 2, „Връбница“ 1 и 2, жилищните квартали „Обеля“, „Модерно предградие“ и „Република“ 2, също така селата Волуяк и Мрамор.

В район Връбница живеят над 48 000 души.

История на район Връбница

История на район Връбница

В пределите на столицата район Връбница е присъединен през 1961 г. след като е приет Закона за общия градоустройствен пла, на столицата. Каро самостоятелна административна единица район Връбница съществува от 1987 г. Тогава закриват старите райони, а на тяхно място се появяват общини. В бъдещия район Връбница влиязат части от старите Коларовски и Димитровски райони. Днес район Връбница е модерен столичен район, който се стреми да осигури спокойствие и удобство на своите жители.

Здравеопазване в район Връбница

Здравеопазване в район Връбница

Жителите на район Връбница имат на раположение 5 ДКЦ, стоматологичен център и един спешен медицински център.

Образование в район Връбница

Образование в район Връбница

Родителите в район Връбница могат да разчитат на услугите на 6 детски градини. Четири от тези градини разполагат с яслени групи.

ДГ № 5 "Надежда" в район Връбница отваря врати в края на 1980 г. В нея има 250 места за деца, разпределени в десет групи. Квалифицирани педагози и помощен персонал се грижи непрекъснато за децата в градината.

ДГ № 138 "Приятели" в район Връбница поема децата от закритите ЦДГ 27, 184 и ясла №43. Групите за разпределени в две модерни сгради, които строго следват европейските изисквания. Освен традиционните занятия, в градината в район Връбница се провеждат занимания по футбол, народни и модерни танци, английски език и ателиета по интереси. На разположение са логопед и психолог.

ДГ № 42 - “Чайка” в район Връбница отваря врати през 1979 г. Тя е прогодена за 200 деца, разделени в 8 групи. В градината функционират две яслени групи. В градината в район Връбница работят 17 детски учители, 7 помощник-възпитатели и 5 медицински сестри.

Материалната база на детската градина в район Връбница е модерна. На разположение на децата са плувен басейн, физкултурен салон и музикален салон. Провеждат се занятия по аеробика, плуване и футбол.

ДГ № 82 “Джани Родари” в район Връбница е открита през 1987 г. Предназначена е за 270 деца, разделени в 9 групи. В градината функционира и една яслена група. Градината в район Връбница разлполага с музикален и физкултурен салон, плувн басейн, площадки за всяка една от групите. В детската градина в район Връбница се провеждат допълнителни занятия по плуване, танци, английски език и футбол.

Една от новите детски градини в район Връбница е ДГ № 176 "Зорница". Тя е открита през 2012 г. На разположение е на жителите на селата Волуяк и Мрамор в пределите на район Връбница. В градината има място за 200 деца, разделени в 6 групи. Има и една яслена група. На разположение на децата са детски площадки за отделните групи, както и физкултурен салон. Децата получават допълнителни знания по английски език, народни танци, футбол и изобразително изкуство.

Друга новооткрита детска градина в район Връбница е ДГ № 198 "Косе-Босе". Тя отваря врати през 2016 г. Градината може да побере 150 деца, разделени в 4 групи. Има две яслени групи допълнително. Допълнителните занятия в детската градина в район Връбница са по немски език.

Район Връбница разполага с пет основни, две средни, едно специално и едно национално училища. В 61 ОУ “Св.Св. Кирил и Методий” в район Връбница се обучават 400 ученика в 17 класни стаи и 6 специализирани кабинета. Учителите в училището са 30. Училището е основано в далечната 1893 г.

 Друго, още по-старо училище в район Връбница е 62 ОУ “Христо Ботев”. Тое основано през 1880 г. Днес 242 ученика учат в 11 класни стаи. С децата работят 20 педагози.

Основанот през 1881 г. 175 ОУ “Васил Левски” също се намира на територията на район Връбница. Днес в училището учат 208 ученика в 11 паралелки. На тяхно разположение са 7 класни стаи и 1 компютърен кабинет. 16 учителя се заниавата с преподаването в училището.

В район Връбница се намира и Националната гимназия за древни езици и култура “Константин-Кирил Философ”. Престижното училище е мечта на не едно и две деца от страната. Гимназията отваря врати през 1977 г. Тя е със специален статут на лицей към Софийския университет. Обучението в гимназията е 5 години. Университетски преподаватели водят профилираното обучение в учебното заведение.

Културни обекти в район Връбница

Културни обекти в район Връбница

На територията на район Връбница се намира къщата, в която е живял Александър Стамболийски в периода 1921 – 1923 г. докато е бил министър-председател.

В район Връбница има няколко църкви. Интерес представлява храм „Света Петка Параскева“, която е издигната през 1880 г. Днес е паметник на културата. Край нея има и две тракийски могили. Тази църква се издига върху останките на много по стар храм.

В пределите на район Връбница функционират няколко читалища. През 1932 г е основано читалище „Ведрина 1932”. То разполага с библиотека, в която има повече от 13 000 тома. В читалището има школи по пиано, китара, по английски език и приложни изкуства.

Значително по-старо е НЧ„Св.Св.Кирил и Методий 1922” в район Връбница, което отаваря врати през 1922 г. Настоящата му сграда е издигната през 1956 г. В него функционират танцов състав, школа по спортни танци, фолклорна формация „Цветница”, школа по изкуства, езикова школа, група за стари градски песни „Втора младост”.

НЧ„Просвета 1928” в район Връбница има музейна сбирка. Библиотеката разполага с повече от 14 000 тома, а групите, които развиват дейност в читалището са „Обелски баби”, танцов състав „Лазарки”, състав за обичаи „Коледари”, школа по английски език.

В район Връбница се намира и НЧ„Изгрев – 1921”. То развива активна дейсност в областта на театъра. В него функционират детска вокална група „Щурче”, женска певческа група, танцов състав, група за църковни песнопения, музей на историята на читалището.

Още едно старо читалище в район Връбница развива активна дейност - НЧ„Св.Ив.Рилски –1922 ”. То е известно със своите самодейни колективил които се изявяват в редица фестивали в Тетеван, Копривщица, Рожен, Чирпан, Неделино. Тук функционират не само фолклорен певчески състав, но и театрален състав и школа по изобразително изкуство.

Район Връбница е по-отдалечен от централните части на столицата, но това не пречи да бъде достаъчно полезен за просветното и културно развитие а своите жители.

Територия на район Връбница

История на район Връбница

Здравеопазване в район Връбница

Образование в район Връбница

Културни обекти в район Връбница

Прочетете още