Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 41 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 157 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1651
Хора от софийското с. Мрамор спасиха бедстващ щъркел

Хора от софийското с. Мрамор спасиха бедстващ щъркел

Жители на софийското село Мрамор извършиха поредната спасителна акция през това лято и помогнаха на бедстващ щъркел, съобщават от администрацията на район „Връбница“. Птицата има проблем с крилото и не може да лети, затова хората са я прибрали и са се погрижили за нея. Днес щъркелът беше транспортиран до Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Там ще му бъде оказана необходимата медицинска помощ.

comment 0
visibility 917
Поставиха парапет при входовете на ДГ „Чайка“ във Връбница

Поставиха парапет при входовете на ДГ „Чайка“ във Връбница

Тръбно-решетъчният парапет при входовете на Детска градина № 42 "Чайка" в ж.к. Връбница-1 вече е монтиран, съобщи районният кмет Младен Младенов. Целта е да се осигури по-голяма безопасност за децата и родителите, както и за самите пешеходци, преминаващи по тротоара.  Поставени са и антипаркинг елементи за ограничаване на достъпа на автомобили до страничния тротоар. Припомняме, че преди две седмици приключиха и дейностите по ремонта на самия тротоар около детското заведение.

comment 0
visibility 1114
-

Във Връбница ремонтират тротоари и чистят речни корита

Приключи първият етап от ремонта на тротоар пред и отстрани на Детска градина № 42 "Чайка" в столичния ж.к. Връбница-1, съобщиха от районната администрация. Предстои да бъдат монтирани тръбно-решетъчен парапет при входовете и антипаркинг елементи за ограничаване на достъпа на автомобили до страничния тротоар. Вече е подготвено писмо до Столична община с искане за възлагане. Въпреки високите температури, почистването на река Беравица се извършва по план, отбелязват още от района. Дейностите включват почистване на речното легло от наноси и битови отпадъци, както и премахване на израсналите, паднали или с опасност да паднат във водното течение дървета, дънери и храсти. "Използвам случая да отправя апел към всички жители и гости на район “Връбница” да бъдем отговорни и да не допускаме изхвърлянето на битови отпадъци около и във водоемите. Чистотата и опазването на природата са не просто отговорна задача, в която всички трябва да се включим, но всеки от нас трябва да допринесе със съзнателни действия, за да дадем един положителен пример на бъдещите поколения, който да последват", отбелязва районният кмет Младен Младенов.

Реклама
comment 0
visibility 1289
Деца и родители спортуваха и се забавляваха в село Мрамор

Деца и родители спортуваха и се забавляваха в село Мрамор (СНИМКИ)

С добро настроение, силни емоции и много спортен хъс премина първото събитие от инициативата "Бъди част от играта”, организирано от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните - район “Връбница”. Малки и големи спортуваха и се забавляваха с интересни игри на спортната площадка в село Мрамор. "С огромно желание ще продължим да следваме амбицията ни да насърчаваме деца и родители да изграждат и развиват здравословни спортни навици, като прекарват повече време в спорт и игри заедно", коментира инициативата кметът на района и председател на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.  

comment 0
visibility 1371
Чистят улици и тротоари в кв. Модерно предградие

Чистят улици и тротоари в кв. Модерно предградие

Продължава плановото почистване на улици и тротоари на територията на СО - район “Връбница”, съобщават от местната администрация. Днес екипите работят на ул.”Баба” в кв. ”Модерно предградие”. Паралелно с това продължава и регулярното почистване на уличната мрежа в района и поддържането на общинските зелени площи.

comment 0
visibility 1473
Тече акция по разчистване на стари коли във Връбница

Тече акция по разчистване на стари коли във Връбница

Започна принудително преместване на излезли от употреба моторни правови средства в район „Връбница“, съобщават от Столичния инспекторат. Акцията по репатриране започва днес и ще продължи три дни. Адресите са в ж.к. „Обеля“ 2 , ж.к. „Връбница“ 1 и 2 и кв. „Модерно предградие“. След издадена заповед от районната администрация, тези коли ще бъдат транспортирани на площадки за разкомплектоване, защото техните собственици не са спазили гратисния период да ги преместят доброволно на частни терени. „Още веднъж апелираме да не се чака крайната мярка за репатриране. Притежателите на такива автомобили, които са излезли от употреба и оставени на общински терени следва да се преместват на собствени или да бъдат предавани за рециклиране. Освен, че заемат неправомерно общински площи, те са предпоставка за замърсяване“, посочват от Столичния инспекторат.

comment 0
visibility 1554
Малки и големи садиха пролетни цветя във „Връбница“ (СНИМКИ)

Малки и големи садиха пролетни цветя във „Връбница“ (СНИМКИ)

Продължава озеленителната инициатива „Едно цвете за „Връбница”, едно цвете за вкъщи”, съобщават от районната администрация. Вчера - 5 април, с пролетни цветове бяха разкрасени терени в ж.к. „Връбница“ 1 – 74 СУ „Гоце Делчев” при бл. 517. В кампанията се включиха деца и възрастни жители на района, според които подобни инициативи не само правят пространствата около домовете по-красиви, но сплотяват и хората. Днес кампанията ще продължи в с. Мрамор. Там от 17:00 до 19:00 часа ще бъдат засадени цветя пред здравната служба.

comment 0
visibility 1342
-

Столичният "Връбница" разцъфна с нови сезонни цветя

Кампания под надслов „Едно цвете за „Връбница”, едно цвете за вкъщи” започна в столичния район. Целта на инициативата е всеки желаещ да има възможност да се включи и заедно жителите на район „Връбница” да помогнат за превръщането му в едно по- красиво и цветно място за живот, отбеляза кметът Младен Младенов. Кампанията започна на 3 април в квартал "Обеля 2", където в зелената площ срещу бл. 268 районният кмет и екипа му засадиха сезонни цветя. На следващия ден работата по облагородяването на зелените площи продължи в квартал "Модерно предгадие", в градинката на ул. Методи Македонски. Днес, 5 април, цветя бяха засадени и в жк. Връбница 1, в 74 СУ „Гоце Делчев” при бл. 517. В следващите два дни инициативата ще продължи с грижа за селата Мрамор и Волуяк, където също ще разцъфнат нови насаждения.

comment 0
visibility 1971
Продавачка на вестници нападна дете на столично кръстовище

Продавачка на вестници нападна дете на столично кръстовище

Майка на 11-годишно момиче твърди, че дъщеря ѝ е нападната и ударена от непозната жена, докато е пресичала на светофар в столичния квартал "Обеля". Сигнал е подаден до полицията, а нападателката е задържана за 24 часа, съобщава Нова телевизия. Жената обяснява, че на 15 март дъщеря ѝ е ударена от жена, която продава вестници в будка, близо до пешеходна пътека. Детето било с хематом на крака и следи от душене по врата. Агресивната жена нападнала и майката. Като причина посочила, че децата вдигали прах и тя не можела да си продаде вестниците. По случая е образувана преписка в полицията, но нямало данни за престъпление. Продавачката се е оплаквала на директорите в училището, където учи удареното дете, че учениците натискали бутона на пешеходния светофар, за да пресичат.

comment 0
visibility 3813
Съседи тормозят цял блок в „Обеля“

Съседи тормозят цял блок в „Обеля“

Жителите на блок 276 А в столичния квартал „Обеля” се оплакват от постоянен шум, силна музика и дори цепене на дърва в един от апартаментите, съобщава Нова телевизия. По думите на хората тормозът продължава вече 15 години и е причинен от хора, живеещи в общинско жилище. Съседите разказват, че чуват цепене на дърва дори в 02:00 през нощта. Освен това в апартамента често има шумни купони и скандали. Живеещите в блока са подали 4 жалби до Общината и сигнали в полицията, направили са и подписка, за да се вземат някакви мерки от институциите. Засега обаче резултат няма. Домоуправителят на блока обясни, че непрекъснато разговаря с проблемното семейство. Хората давали обещание, че ще се съобразяват повече, но реално нищо не се променяло. „Многобройни сигнали има. Водим кореспонденция с Етажната собственост. В отговорите от полицията не се потвърждават сигналите, казват, че не са изпращани патрулни коли и не са установени нарушения”, обясни Стефания Матарова, зам.-кмет на район „Връбница”. Тя уточни, че не е толкова лесно семейството да бъде изведено от общинското жилище. „Ако започнем процедура по прекратяване на наемните отношения, единственото основание е нарушаване на добрите нрави. Това е динамична категория, която няма конкретна дефиниция. Другата линия, по която следва да се върви, е Законът за управление на етажната собственост, който дава право да се самоуправлява. Всеки собственик, ползвател и обитател може да бъде изведен от жилището въз основа на решение на Етажната собственост, но не за по-дълго от 3 години”, каза още Матарова.

comment 0
visibility 2047
„Компостирай в къщи“ продължава и тази година във „Връбница“

„Компостирай в къщи“ продължава и тази година във „Връбница“

Жителите на столичния район „Връбница“ могат да се включат в кампанията „Компостирай в къщи“ и през настоящата 2023 г.  Целта на инициативата е да се намали крайният битов хранителен и зелен отпадък, както и да се насърчат хората в района към максималното рециклиране на различните типове отпадъци. „Всички желаещи домакинства на територията на район „Връбница“ имат възможността да се включат в кампанията „Компостирай в къщи“. Заявление за участие можете да подадете в деловодството на СО район „Връбница“ до 7 март 2023 г.“, информират от местната администрация.

comment 0
visibility 1229
-

Временно няма да има вода в част от ж.к. „Обеля“ 2

На 9 февруари (четвъртък) 2023 г. във връзка с изключване на уличен водопровод по ул. „Акад. Дмитрий Лихачов“, ж.к. „Обеля“ 2 се налага спиране на водоподаването от 09:30 до 21:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района между: река Какач, ж.п. линия София-Банкя, бул. „Ломско шосе“, ул. „Акад. Дмитрий Лихачов“ и ул. „Трайчо Синапов“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на следните адреси: - ул. „Дико Илиев“ на кръстовището с ул. 106- ул. 3 на кръстовището с ул. 13 Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

comment 0
visibility 1506
Част от жк Връбница 1 ще остане без вода

Част от жк Връбница 1 ще остане без вода

Заради подмяна на спирателен кран на столичната ул. „Бакърено шосе“, ж.к. „Връбница“ 1 се налага спиране на водоподаването, съобщават от „Софийска вода“. Водата ще бъде спряна утре – 26 януари, от 09:00 до 21:00 часа в района между ул. „Лютиче“, ул. „Свети Мина“, бул. „Ломско шосе“ и ул. „Бели Дунав“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на кръстовището на ул. „Бакърено шосе“ и ул. „Алеко Богориди“.

comment 0
visibility 2546
Два от автобусите по линията с. Волуяк - ж.к. "Обеля" вече са нови

Два от автобусите по линията с. Волуяк - ж.к. "Обеля" вече са нови

Два от четирите автобуса по линия 150, които свързват с. Волуяк с метростанцията в ж.к. "Обеля", вече са нови, съобщи зам.-кметът Дончо Барбалов. Те са нископодови, климатизирани и с евростандарт Евро 6. „До средата на годината и останалите два автобуса, които са в движение от 2006 г. и са с по-нисък стандарт Евро 3, ще бъдат подменени с нови“, уточнява зам.-кметът на Столична община. Във Волуяк живеят над 2600 души. Освен за пътуване до работа на възрастните, много деца всекидневно ползват линията, за да стигнат до училище, както и за връзка с метрото. С подмяната на автобусите, пътуването им вече ще е по-комфортно. „Когато влязат в експлоатация електрическите превозни средства, които ще бъдат за довеждащ транспорт, ще се освободи капацитет от автобуси, така че по тази линия всичките четири автобуса ще бъдат хубави – нископодови, климатизирани. Не само по тази линия, но и по други линии, които се движат в района, ще бъдат пуснати нови автобуси“, посочи Иван Николов, директор на дирекция "Транспорт" към Столична община.

comment 0
visibility 2184
Заради ремонт: Променят маршрутите на част от автобусите в кв. „Обеля“

Заради ремонт: Променят маршрутите на част от автобусите в кв. „Обеля“

Заради доизграждането на канализационната мрежа в кв. „Обеля", район „Връбница", се налага промяна в организацията на движението, съобщават от Столична община. От 6 януари до 14 февруари /включително/ се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. „Акад. Дмитрий Лихачов" между ул. „8-ма" и ул. „14-та" в кв. „Обеля". За същия период от време се променят маршрутите на част от автобусите на градския транспорт: Автобусни линии № 26 и 150: - в посока ж.к. „Обеля 1": от кв. „Гниляне" и с. Волуяк по маршрутите до кръстовище ул. „115" - ул. „8", по ул. „8", по ул. „14" и по ул. „Акад. Дмитрий Лихачов" по маршрутите до ж.к. Обеля 1; - в посока кв. „Гниляне" и с. Волуяк: от ж.к. „Обеля 1" по маршрутите до кръстовище ул. „Акад. Дмитрий Лихачов" - ул. „14", по ул. „14", по ул. „11", по ул. „115" и от спирка с код 0163 „Бл. 207 ж.к. Обеля 2" по маршрутите. За линиите се разкриват временни спирки: - с код 6647 „Бл. 202 ж.к. Обеля 2" – временна" на ул. „14" след кръстовището с ул. „102" в посока ж.к. „Обеля 1"; - с код 6645 „Ул. 2 – временна" на ул. „Акад. Дмитрий Лихачов" след левия завой от ул. „14" на 05.00 метра преди изхода от автобусното обръщало в посока ж.к. „Обеля 1"; - с код 6646 „Ул. 2 – временна" на ул. „Акад. Дмитрий Лихачов" на 30.00 метра преди ул. „14"; Автобусни линии № 30 и 31 (в посока кв. „Обеля"): маршрутите се скъсяват до автобусното обръщало на ул. „Акад. Дмитрий Лихачов". Автобусите ще спират на временната спирка с код 6646 „Ул. 2-ра – временна" за автобусни линии № 26 и 150. Разкрива се временна крайна и начална спирка с код 6658 „Ул. Обелски могили" в обръщателното колело. Автобусна линия № 81 (в посока Северна промишлена зона): от с. Иваняне по действащия маршрут до кръстовище ул. „Акад. Дмитрий Лихачов" - ул. „Обелски могили", по ул. „Обелски могили", по ул. „24", по ул. „4" и по ул. „Ефрем Чучков" по маршрута двупосочно. Автобусите да спират двупосочно на временната спирка с кодове 6645 и 6646 „Ул. 2 – временна" за автобусни линии №№ 26 и 150. За линията се разкриват временни спирки както следва: - двупосочна „Ул. Обелски могили – временна" както следва: - с код 6656 на ул. „24" на 10.00 метра преди левия завой към ул. „Обелски могили" в посока с. Иваняне; - с код 6657  на ул. „24" на 30.00 метра след десния от ул. „Обелски могили" в посока Северна промишлена зона. - двупосочна „Ул. 4 – временна" както следва: - с код 6654 на ул. „24" на 20.00 метра след ул. „25" в посока с. Иваняне; - с код 6655 на ул. „24" на 05.00 метра преди пешеходния мост на р. Какач в посока Северна промишлена зона. - двупосочна „Гара Обеля – временна" както следва: - с код 6652 на ул. „4" на 30.00 метра след ул. „21" в посока с. Иваняне; - с код 6653 на ул. „4" на 10.00 метра преди ул. „Ефрем Чучков" в посока Северна промишлена зона. Разкрива се временна автобусна линия № 19 с маршрут от ж.к. „Обеля 1" до кв. „Обеля" както следва: - в посока кв. „Обеля": от ж.к. „Обеля 1" по маршрута на автобусни линии №№ 26 и 150 до кръстовище ул. „Акад. Дмитрий Лихачов" - ул. „14", по ул. „14", по ул. „11", по ул. „115", по ул. „10" и по ул. „13" до временна крайна и начална спирка с код 6648 „Кв. Обеля – временна" на ул. „13" на 25.00 метра преди ул. „5"; - в посока ж.к. „Обеля 1": от спирка с 6648 по ул. „13", по ул. „5", по ул. „12", по ул. „8", по ул. „14" и по ул. „Акад. Дмитрий Лихачов" по маршрута на автобусни линии №№ 26 и 150 до ж.к. „Обеля 1". Автобусите да спират: - на съществуващите автобусни спирки по маршрута; - на временните спирки: - с код 6647 „Бл. 202 ж.к. Обеля 2 – временна" за автобусни линии №№ 26 и 150; - двупосочната с кодове 6645 и 6646 „Ул. 2 – временна" за автобусни линии № 26 и 150. За линията се разкриват временни спирка както следва: - с код 6650 „Ул. 9 – временна" на ул. „13" след кръстовището с ул. „9" в посока кв. „Обеля"; - с код 6651 „Ул. 7 – временна" на ул. „13" след кръстовището с ул. „7" в посока кв. „Обеля"; - с код 6648 „Кв. Обеля – временна" на ул. „13" на 25.00 метра преди ул. „5" – крайна и начална; - с код 6649 „Ул. 7– временна" на ул. „12" след кръстовището с ул. „7" в посока ж.к. „Обеля 1"    

Район Връбница

Територия на район Връбница

Район Връбница е част от Столична община. В неговата територия влизат комплексите „Обеля“ 1 и 2, „Връбница“ 1 и 2, жилищните квартали „Обеля“, „Модерно предградие“ и „Република“ 2, също така селата Волуяк и Мрамор.

В район Връбница живеят над 48 000 души.

История на район Връбница

История на район Връбница

В пределите на столицата район Връбница е присъединен през 1961 г. след като е приет Закона за общия градоустройствен пла, на столицата. Каро самостоятелна административна единица район Връбница съществува от 1987 г. Тогава закриват старите райони, а на тяхно място се появяват общини. В бъдещия район Връбница влиязат части от старите Коларовски и Димитровски райони. Днес район Връбница е модерен столичен район, който се стреми да осигури спокойствие и удобство на своите жители.

Здравеопазване в район Връбница

Здравеопазване в район Връбница

Жителите на район Връбница имат на раположение 5 ДКЦ, стоматологичен център и един спешен медицински център.

Образование в район Връбница

Образование в район Връбница

Родителите в район Връбница могат да разчитат на услугите на 6 детски градини. Четири от тези градини разполагат с яслени групи.

ДГ № 5 "Надежда" в район Връбница отваря врати в края на 1980 г. В нея има 250 места за деца, разпределени в десет групи. Квалифицирани педагози и помощен персонал се грижи непрекъснато за децата в градината.

ДГ № 138 "Приятели" в район Връбница поема децата от закритите ЦДГ 27, 184 и ясла №43. Групите за разпределени в две модерни сгради, които строго следват европейските изисквания. Освен традиционните занятия, в градината в район Връбница се провеждат занимания по футбол, народни и модерни танци, английски език и ателиета по интереси. На разположение са логопед и психолог.

ДГ № 42 - “Чайка” в район Връбница отваря врати през 1979 г. Тя е прогодена за 200 деца, разделени в 8 групи. В градината функционират две яслени групи. В градината в район Връбница работят 17 детски учители, 7 помощник-възпитатели и 5 медицински сестри.

Материалната база на детската градина в район Връбница е модерна. На разположение на децата са плувен басейн, физкултурен салон и музикален салон. Провеждат се занятия по аеробика, плуване и футбол.

ДГ № 82 “Джани Родари” в район Връбница е открита през 1987 г. Предназначена е за 270 деца, разделени в 9 групи. В градината функционира и една яслена група. Градината в район Връбница разлполага с музикален и физкултурен салон, плувн басейн, площадки за всяка една от групите. В детската градина в район Връбница се провеждат допълнителни занятия по плуване, танци, английски език и футбол.

Една от новите детски градини в район Връбница е ДГ № 176 "Зорница". Тя е открита през 2012 г. На разположение е на жителите на селата Волуяк и Мрамор в пределите на район Връбница. В градината има място за 200 деца, разделени в 6 групи. Има и една яслена група. На разположение на децата са детски площадки за отделните групи, както и физкултурен салон. Децата получават допълнителни знания по английски език, народни танци, футбол и изобразително изкуство.

Друга новооткрита детска градина в район Връбница е ДГ № 198 "Косе-Босе". Тя отваря врати през 2016 г. Градината може да побере 150 деца, разделени в 4 групи. Има две яслени групи допълнително. Допълнителните занятия в детската градина в район Връбница са по немски език.

Район Връбница разполага с пет основни, две средни, едно специално и едно национално училища. В 61 ОУ “Св.Св. Кирил и Методий” в район Връбница се обучават 400 ученика в 17 класни стаи и 6 специализирани кабинета. Учителите в училището са 30. Училището е основано в далечната 1893 г.

 Друго, още по-старо училище в район Връбница е 62 ОУ “Христо Ботев”. Тое основано през 1880 г. Днес 242 ученика учат в 11 класни стаи. С децата работят 20 педагози.

Основанот през 1881 г. 175 ОУ “Васил Левски” също се намира на територията на район Връбница. Днес в училището учат 208 ученика в 11 паралелки. На тяхно разположение са 7 класни стаи и 1 компютърен кабинет. 16 учителя се заниавата с преподаването в училището.

В район Връбница се намира и Националната гимназия за древни езици и култура “Константин-Кирил Философ”. Престижното училище е мечта на не едно и две деца от страната. Гимназията отваря врати през 1977 г. Тя е със специален статут на лицей към Софийския университет. Обучението в гимназията е 5 години. Университетски преподаватели водят профилираното обучение в учебното заведение.

Културни обекти в район Връбница

Културни обекти в район Връбница

На територията на район Връбница се намира къщата, в която е живял Александър Стамболийски в периода 1921 – 1923 г. докато е бил министър-председател.

В район Връбница има няколко църкви. Интерес представлява храм „Света Петка Параскева“, която е издигната през 1880 г. Днес е паметник на културата. Край нея има и две тракийски могили. Тази църква се издига върху останките на много по стар храм.

В пределите на район Връбница функционират няколко читалища. През 1932 г е основано читалище „Ведрина 1932”. То разполага с библиотека, в която има повече от 13 000 тома. В читалището има школи по пиано, китара, по английски език и приложни изкуства.

Значително по-старо е НЧ„Св.Св.Кирил и Методий 1922” в район Връбница, което отаваря врати през 1922 г. Настоящата му сграда е издигната през 1956 г. В него функционират танцов състав, школа по спортни танци, фолклорна формация „Цветница”, школа по изкуства, езикова школа, група за стари градски песни „Втора младост”.

НЧ„Просвета 1928” в район Връбница има музейна сбирка. Библиотеката разполага с повече от 14 000 тома, а групите, които развиват дейност в читалището са „Обелски баби”, танцов състав „Лазарки”, състав за обичаи „Коледари”, школа по английски език.

В район Връбница се намира и НЧ„Изгрев – 1921”. То развива активна дейсност в областта на театъра. В него функционират детска вокална група „Щурче”, женска певческа група, танцов състав, група за църковни песнопения, музей на историята на читалището.

Още едно старо читалище в район Връбница развива активна дейност - НЧ„Св.Ив.Рилски –1922 ”. То е известно със своите самодейни колективил които се изявяват в редица фестивали в Тетеван, Копривщица, Рожен, Чирпан, Неделино. Тук функционират не само фолклорен певчески състав, но и театрален състав и школа по изобразително изкуство.

Район Връбница е по-отдалечен от централните части на столицата, но това не пречи да бъде достаъчно полезен за просветното и културно развитие а своите жители.

Територия на район Връбница

История на район Връбница

Здравеопазване в район Връбница

Образование в район Връбница

Културни обекти в район Връбница

Прочетете още