Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кое е събитието на 2022г. в София?
 • Ремонтът на жълтите павета (19%, 110 Гласове)
 • Новата билетна система на София (29%, 173 Гласове)
 • Въвеждането на нискоемисионните зони (20%, 121 Гласове)
 • Откриването на най-големия леден парк на Балканите (6%, 36 Гласове)
 • Ремонтът на бул. "Цар Борис" (6%, 35 Гласове)
 • Разширението на метрото към Левски Г (11%, 63 Гласове)
 • Удължаването на концесията на Софийска вода (1%, 4 Гласове)
 • Дълговете на Топлофикация София (0%, 1 Гласове)
 • Разширението на Ломско шосе (2%, 11 Гласове)
 • Фестивал на светлините LUNAR (3%, 20 Гласове)
 • Минералната баня в Банкя отвори врати (3%, 20 Гласове)
Общо гласували: 594 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 5322
Ремонт и модернизация на 140 СУ "Иван Богоров"

Започва ремонтът на 140 училище "Иван Богоров" в "Обеля"

Столичното 140 СУ "Иван Богоров" в кв. Обеля, район Връбница е поредното училище, в което започва голям ремонт и модернизация. Откриването на строителния обект ще бъде в петък, 16 август от 11 ч. в училището. Обновяването е за 2,8 млн. лв. по договор на Столична община по ОП "Региони в растеж". "Иван Богоров" е включен в проекта, по който се модернизират 26 столични училища и детски градини. На сградата на училището ще се извърши основен ремонт, реконструкция и внедряване на мерки за енергийна ефективност. Ще се модернизира визията на фасадите на училищната сграда чрез полагане на топлоизолация и нови цветови решения. Използването на съвременни материали ще позволи да се запази архитектурния облик на сградата и да се постигне по-модерно архитектурно-художествено оформление, предвижда проектът. Изцяло ще се подменят остарелите инсталации в сградата и ще се направи пожароизвестителна и оповестителна инсталации, както и система за видеонаблюдение. Модернизацията предвижда да се изградят съоръжения за осигуряване на достъпна среда – асансьори, нови подемници и рампи за хора с увреждания. На всички етажи ще бъдат преустроени санитарните възли и ще се обособи нов санитарен възел за хора в неравностойно положение. Помещенията в сградата ще се ремонтират основно - в класните стаи, кабинети, администрация, библиотечен център, лекарски кабинет, складови и други помещения ще се поставят нови хомогенни ПВЦ настилки. В нов и модерен физкултурен салон ще се провеждат чаосвете по физическо. За там е предвидено да се постави нова хетерогенна ПВЦ настилка; в санитарните възли, помещения за инвентар, хранилища, съблекални, кухненски блок и др. помещения ще се постави теракота. Както и ще се изгради нов хидрофобен растерен окачен таван. Всички външни и вътрешни стълбища ще бъдат реновирани и ще се подменят парапетите. Предвижда се цялостно облагородяване на зелените площи, както и внедряването на мерки за енергийна ефективност – топлоизолация на покрива и външните стени, монтаж на енергоспестяващи осветителни тела и др. Целта на проекта е учители и ученици в София да имат модерна, здравословна и функционална образователна инфраструктура и адекватна среда за качествено образование.

comment 0
visibility 3296
Реконструкция и модернизация на 42 ОДЗ във Връбница

С 1,7 млн. лв. модернизират 42 ОДЗ във Връбница

Започна модернизацията на 42 Обединена детска градина "Чайка" във Връбница. Реконструкцията се финансира с  1 792 895,34 лв., без ДДС по ОП "Региони в растеж" 2014 – 2020 г. На първата копка вчера присъства районният кмет Младен Младенов и представители на дружеството изпълнител, на строителния надзор, ръководството на детското заведение, както и екипът за управление и изпълнение на проекта от Столична община и др. Обновяването ще продължи 9 месеца. В строителните дейности се предвижда ремонт на фасадите на сградата чрез полагане на топлоизолация, нови цветови решения и използването на нови материали. Архитектурният облик на сградата ще се запази и същевременно ще бъде постигнато модерно архитектурно-художествено оформление. Ще се извърши функционално преразпределяне на вътрешни пространства и ще се положат нови финишни покрития по стени и тавани, както и нова настилка по подовете. Предстои да бъдат изцяло подменени също така компрометираните инсталации в сградата. Щ бъдат изградени пожароизвестителна и оповестителна инсталация, както и подмяна на дограма. Ще се извърши усилване и укрепване на основи, изграждане на нови английски дворове и нови стълби. Ще се изградят съоръжения: нови подемници, нова хидравлична платформа и рампи с електрическо подгряване за осигуряване на достъпна среда за хора в неравностойно положение. Проектът включва също така: подмяна на дворните настилки, ударопоглъщаща мека настилка, пясъчници, ново парково обзавеждане и обновяване на оградата. Основният ремонт на обекта обхваща и внедряването на мерки за енергийна ефективност: топлоизолация на покрива и външните стени, монтаж на енергоспестяващи осветителни тела и др.  

comment 0
visibility 3756
Детска градина

Дадоха старт на ремонта на 42-ро ОДЗ "Чайка"

Официален старт на ремонтните дейности в 42-ро ОДЗ "Чайка" във "Връбница" 1 даде кмета на района Младен Младенов. В детското заведение ще бъде извършен цялостен ремонт, ще бъде изградена топлоизолация. Целта е сградата да запази архитектурния си облик, по модерен начин. В детското заведение ще бъдат положени нови настилки по подовете, ще бъдат подменени инсталациите в сградата, както и дограмата. В обхвата на ремонтните дейности влиза и изграждане на пожароизвестителна система. Сградата ще бъде снабдена и с рампа за инвалидни колички. Дворът на 42-ро ОДЗ "Чайка" също ще бъде ремонтиран. Средствата за ремонтните дейности са осигурени по проект, финансиран от ОП „Региони в растеж” 2014-2020 г., съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и са на стойност 1,793 млн. лв., без ДДС.

Реклама
comment 0
visibility 3296
фотоконкурс

Търсят най-добрата снимка от "Връбница" във фотоконкурс

Район "Връбница" организира във Фейсбук фотоконкурс озаглавен "Връбница през моя поглед". Всички желаещи, независимо дали са жители или гости на квартала могат да изпратят до 5 изображения с кадри от "Връбница". Снимките могат да бъдат направени с телефон или фотоапарат, като важно е съдържанието на фотографията, а качеството й няма да бъде оценявано, казват организаторите от местната администрация. Няма ограничение на възрастта на участниците. Фотографиите трябва да бъдат изпратени на е-mail: info@vrabnitsa.bg, заедно с името на автора, кратко описание или заглавие на снимката и координати за обратна връзка – е-мейл или телефонен номер. Темите, по които участниците могат да правят изображения са сгради, хора, изкуство, традиции, природа, флора, фауна, знания, умения, отношения или околен свят. Конкурсът ще се проведе на два етапа. - Първи етап 25.07.2019 г. – 25.08.2019 г. - жури ще оцени естетически фотографиите и ще избере между 30 и 100 снимки до 01.09.2019 г. /включително/. - Втори етап 02.09.2019 г. – 09.09.2019 г.: Всички номинирани изображения ще бъдат показани на страницата на събитието. Всеки потребител на социалната мрежа ще може да предостави своя глас за най-добрата според него снимка, чрез "харесването" й. Победителят в конкурса ще бъде автора на най-харесваната снимка и ще бъде съобщен на официалната страница на събитието на 13.09.2019 година. На страницата си район "Връбница" ще покаже снимките получили най-висока комплексна оценка в конкурса. По повод Деня на София - 17 септември, местаната администрация ще ги експонира в изложба на метростанция "Бели Дунав". Тогава ще бъде награден и автора на най-добрата фотография. Авторът на най-добрата снимка ще получи награда осигурена от Район „Връбница“. * Конкурсът не е достъпен за участие на служителина районната администрация. * По отношение на фотосите се прилага чл.42, изр.2 и чл.68 от Закона за авторското право и сродните му права. Краен срок за изпращане на фотоси – 25.08.2019 година!  

comment 0
visibility 3878
детска градина ремонт

Започва ремонт на 42 ДГ "Чайка"

В началото на август започва сериозен ремонт на сградата на 42 ДГ "Чайка" до блок 507 в район "Връбница", съобщават от Столична община. Заложена е направата на нови финишни покрития по стени и тавани, както и нова настилка по подовете. По време на ремонта ще се сменят изцяло старите инсталации в сградата, ще бъдат направени пожароизвестителна и оповестителна инсталации. Планирана е и смяна на дограмата. Обновяването ще обърне внимание и на усилване и укрепване на основи, направата на нови стълби и нови английски дворове. За хората с трудности в придвижването ще има изградени нови подемници, хидравлична платформа и рампи с електрическо подгряване. На двора ще бъдат сменени настилките, на площадките за игра ще има полагане на ударопоглъщаща настилка, ще има нови пясъчници и ново парково обзавеждане. Ще се набляга и на мерките за енергийна ефективност: топлоизолация на покрива и външните стени, монтаж на енергоспестяващи осветителни тела и др. Общата стойност на ремонта е 1 792 895,34 лв., без ДДС. Средствата са осигурени в рамките на проект „Изграждане, основен ремонт/реконструкция на 26 училища и детски градини на територията на Столична община“, финансиран от ОП „Региони в растеж” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

comment 0
visibility 3283
Строеж на физкултурен салон в с. Мрамор

Кметът на Връбница: Проблемите са различни във всеки квартал

В най-проблематичния квартал на район Връбница - Модерно предградие, вече има изградена канализация, която е дълга колкото до Костинброд. Това каза кметът на района Младен Младенов пред bgonair.bg. "Заварихме квартали без канализации пътища и площадки, училища от моето време. Инфраструктурата е основна в Модерно предградие сега сме изградили канализация и продължава да се работи. Отчуждени са още 2 улици, до края на годината още една. Това не се вижда от гражданите, процесът е дълът. Хората разбират, едва когато влязат багерите. В  Обеля има по-малко зелени площи като детски площадки, но наваксваме това и всяко място, което имаме го подреждаме като пъзел. В момента няма недостиг за детска градина само за ясли, но с изграждането на изцяло новата градина, която предвиждаме ще се реши проблемът. СОС взе решение за терена и започва отчуждаване", коментира Младенов. Той заявява, че междублоковите пространства са приоритет в развитието на община Връбница. "В Обеля има по-малко зелени площи, но с годините започваме да наваксваме с решенията на този проблем". В района живеят 50 000 души и в различните квартали има различни проблеми. Такъв все още си остава транспорта, но скоро щяло да се изгради централна улица и да се реши проблемът с транспорта. 3 нови детски градини са направени в последните години, ремонтирани са училищата, които вече отговарят на стандартите за енергийна ефективност, похвали се кметът на Връбница.  Младен Младенов заяви, че влиза в предизборната битка и ще се кандидатира отново за кмет на район Връбница.    

comment 0
visibility 2884
строеж

Ново застрояване изкара на протест хора от "Обеля"

Заграждане на тревна площ и то между блоковете притесни сериозно хората от "Обеля". Те не са съгласни с градежа и се страхуват, че скоро след оградата ще се появят я паркинг, я нови блокове. И децата им няма да имат места за игра, съобщава Bulgaria ON AIR. Хората веднъж вече затвориха "Ломско шосе", склонни са да го направят и днес между 19 и 21 часа. Гражданите казват, че почти всичко в квартала им е застроено, няма къде децата и внуците им да играят. Не е редно малчуганите да ходят до другия край на "Обеля", за да търсят детска площадка. Протестиращите се категорични- те нямат проблем със собственика на имота, а с районното кметство. Искат всички документи, за да са наясно какви ще са следващите им стъпки. За тях оставката на районния кмет не е решение на проблема.  

comment 0
visibility 3385
Пръскане за комари

Пръскат срещу бълхи и комари във ''Връбница''

Продължава обработката срещу комари и бълхи в район ''Връбница''. На 8 юли в понеделник ще бъде направена обработка за бълхи с концентрация на препарата, която повлиява и на кърлежите. Пръскане за комари пък ще има на 10 юли сряда вечерта. Третирането се извършва рано сутрин или късно вечер, като целта е да не се навреди на хората и животните. През настоящата година в столицата има бум на комарите, кърлежите и бълхите. В голяма част от районите зелените площи вече са обработени два пъти.

comment 0
visibility 3522
type-photo.svg
асфалт

Част от улиците в село Волуяк с нов асфалт (СНИМКИ)

Част от улиците в село Волуяк вече са преасфалтирани. Снимки за това публикуваха в социалната мрежа от администрацията на район "Връбница". Те продължават информационната си кампания да съобщават на гражданите на района къде и какво е направено. Ще бъдат давани данни за ремонти на пътища, реновирани или направени нови детски площадки, завършени ремонти на училища и детски градини, облагородени паркове и градинки между блоковете.    

comment 0
visibility 2288
Връбница

"Връбница" се включва в кампанията за по-зелени училища и градини

Район "Връбница" се включва в кампанията на Столична община за по-зелени училища и детски градини. Цели се едно-да се увеличи зеленината в дворовете на учебните заведения и така да се подобри качеството на въздуха в града. Това съобщават от администрацитя на района. Грижата за децата е залегнала основно в политиката на района. В програмата има проекти, свързани с културното развитие, физическото възпитание и спорта при подрастващите.  

comment 0
visibility 2728
type-photo.svg
отчитане

От "Връбница" се отчитат пред гражданите (СНИМКА)

От "Район Връбница" започват информационна кампания, с която да се отчетат пред гражданите за това, което са направили до този момент. Ще се дава информация за това как вървят ремонтите на пътната инфраструктура в района, къде са изградени нови или ремонтирани стари детски площадки, за завършени ремонти на детски учебни заведения, за облагородяването на различни части от район "Връбница". Информацията ще бъде давана и на място в районната администрация, ще има и неща, публикувани в социалната мрежа. В продължение на няколко седмици в интернет ще бъдат качвани снимки на завършени участъци. Началото е с преасфалтирането на 26-та улица в квартал "Обеля".

comment 0
visibility 2713
Пръскане за комари

Започна обработката срещу комари във Връбница

Започна обработката на всички тревни и водни площи на територията на район ''Връбница'' срещу комари. Тази година е предвидено да се пръска два пъти през месец юни или юли, както и в края на месец август. Третирането се извършва рано сутрин или късно вечер, като целта е да не се навреди на хората и животните. През настоящата година в столицата има бум на комарите, кърлежите и бълхите. В голяма част от районите зелените площи вече са обработени два пъти.  

comment 0
visibility 4797
среща кмет

Градят нова автогара и детска градина в "Обеля"

Изграждане на нова автогара в едно със спирка на метрото, строеж на детска градина и ясла са сред нещата, които предстои да бъдат направени в квартал "Обеля". Информацията съобщи на обществено обсъждане с граждани кметът на район "Връбница" Младен Младенов. Събитието бе направено по повод невярна информация за бъдещето на квартала, изнесена в няколко групи в социалната мрежа. Ето и какво друго предстои да се направи в "Обеля" според плановете на районната администрация: реконструкция и разширяване на бул. "Ломско шосе"; ремонт на улици и осветление; изграждане на детски площадки; обособяване на места за паркиране; ремонт на училищата в Обеля; облагородяване на пространства; периодично запълване на дупки, с цел подобряване на инфраструктурата в Обеля.  

comment 0
visibility 2152
Визия за София

"Връбница" се включва във "Визия за София"

От "Връбница" активно ще популяризират инициативата на Столична община "Визия за София". Те правят това за подобряване заобикалящата ни среда и качеството на живот на софиянци. Проектът работи за създаването на дългосрочна стратегия за развитие на София и крайградските територии. Според кмета на района сред най-важните неща във "Визия за София" са възможностите всеки гражданин да участва пряко с предложение и свое виждане за мястото, където живее или работи.

comment 0
visibility 2041
Столична община

От "Връбница" застават "С лице към хората"

Администрацията на район "Връбница" е решила да обясни на хората как действат различните ѝ звена. И да представи с лицата им хората, които работят за живеещите в района. Кампанията се нарича " С лице към хората". В нея ще има информация за всички отдели в общината, за директорите, заместниците им, експертите във всяко едно направление. Ще се каже на столичани какво работят кметът на района и неговите заместници. Основно ще бъде разяснено към кого да се обръщат гражданите при спешни сигнали от едно или друго естество.  

Район Връбница

Територия на район Връбница

Район Връбница е част от Столична община. В неговата територия влизат комплексите „Обеля“ 1 и 2, „Връбница“ 1 и 2, жилищните квартали „Обеля“, „Модерно предградие“ и „Република“ 2, също така селата Волуяк и Мрамор.

В район Връбница живеят над 48 000 души.

История на район Връбница

История на район Връбница

В пределите на столицата район Връбница е присъединен през 1961 г. след като е приет Закона за общия градоустройствен пла, на столицата. Каро самостоятелна административна единица район Връбница съществува от 1987 г. Тогава закриват старите райони, а на тяхно място се появяват общини. В бъдещия район Връбница влиязат части от старите Коларовски и Димитровски райони. Днес район Връбница е модерен столичен район, който се стреми да осигури спокойствие и удобство на своите жители.

Здравеопазване в район Връбница

Здравеопазване в район Връбница

Жителите на район Връбница имат на раположение 5 ДКЦ, стоматологичен център и един спешен медицински център.

Образование в район Връбница

Образование в район Връбница

Родителите в район Връбница могат да разчитат на услугите на 6 детски градини. Четири от тези градини разполагат с яслени групи.

ДГ № 5 "Надежда" в район Връбница отваря врати в края на 1980 г. В нея има 250 места за деца, разпределени в десет групи. Квалифицирани педагози и помощен персонал се грижи непрекъснато за децата в градината.

ДГ № 138 "Приятели" в район Връбница поема децата от закритите ЦДГ 27, 184 и ясла №43. Групите за разпределени в две модерни сгради, които строго следват европейските изисквания. Освен традиционните занятия, в градината в район Връбница се провеждат занимания по футбол, народни и модерни танци, английски език и ателиета по интереси. На разположение са логопед и психолог.

ДГ № 42 - “Чайка” в район Връбница отваря врати през 1979 г. Тя е прогодена за 200 деца, разделени в 8 групи. В градината функционират две яслени групи. В градината в район Връбница работят 17 детски учители, 7 помощник-възпитатели и 5 медицински сестри.

Материалната база на детската градина в район Връбница е модерна. На разположение на децата са плувен басейн, физкултурен салон и музикален салон. Провеждат се занятия по аеробика, плуване и футбол.

ДГ № 82 “Джани Родари” в район Връбница е открита през 1987 г. Предназначена е за 270 деца, разделени в 9 групи. В градината функционира и една яслена група. Градината в район Връбница разлполага с музикален и физкултурен салон, плувн басейн, площадки за всяка една от групите. В детската градина в район Връбница се провеждат допълнителни занятия по плуване, танци, английски език и футбол.

Една от новите детски градини в район Връбница е ДГ № 176 "Зорница". Тя е открита през 2012 г. На разположение е на жителите на селата Волуяк и Мрамор в пределите на район Връбница. В градината има място за 200 деца, разделени в 6 групи. Има и една яслена група. На разположение на децата са детски площадки за отделните групи, както и физкултурен салон. Децата получават допълнителни знания по английски език, народни танци, футбол и изобразително изкуство.

Друга новооткрита детска градина в район Връбница е ДГ № 198 "Косе-Босе". Тя отваря врати през 2016 г. Градината може да побере 150 деца, разделени в 4 групи. Има две яслени групи допълнително. Допълнителните занятия в детската градина в район Връбница са по немски език.

Район Връбница разполага с пет основни, две средни, едно специално и едно национално училища. В 61 ОУ “Св.Св. Кирил и Методий” в район Връбница се обучават 400 ученика в 17 класни стаи и 6 специализирани кабинета. Учителите в училището са 30. Училището е основано в далечната 1893 г.

 Друго, още по-старо училище в район Връбница е 62 ОУ “Христо Ботев”. Тое основано през 1880 г. Днес 242 ученика учат в 11 класни стаи. С децата работят 20 педагози.

Основанот през 1881 г. 175 ОУ “Васил Левски” също се намира на територията на район Връбница. Днес в училището учат 208 ученика в 11 паралелки. На тяхно разположение са 7 класни стаи и 1 компютърен кабинет. 16 учителя се заниавата с преподаването в училището.

В район Връбница се намира и Националната гимназия за древни езици и култура “Константин-Кирил Философ”. Престижното училище е мечта на не едно и две деца от страната. Гимназията отваря врати през 1977 г. Тя е със специален статут на лицей към Софийския университет. Обучението в гимназията е 5 години. Университетски преподаватели водят профилираното обучение в учебното заведение.

Културни обекти в район Връбница

Културни обекти в район Връбница

На територията на район Връбница се намира къщата, в която е живял Александър Стамболийски в периода 1921 – 1923 г. докато е бил министър-председател.

В район Връбница има няколко църкви. Интерес представлява храм „Света Петка Параскева“, която е издигната през 1880 г. Днес е паметник на културата. Край нея има и две тракийски могили. Тази църква се издига върху останките на много по стар храм.

В пределите на район Връбница функционират няколко читалища. През 1932 г е основано читалище „Ведрина 1932”. То разполага с библиотека, в която има повече от 13 000 тома. В читалището има школи по пиано, китара, по английски език и приложни изкуства.

Значително по-старо е НЧ„Св.Св.Кирил и Методий 1922” в район Връбница, което отаваря врати през 1922 г. Настоящата му сграда е издигната през 1956 г. В него функционират танцов състав, школа по спортни танци, фолклорна формация „Цветница”, школа по изкуства, езикова школа, група за стари градски песни „Втора младост”.

НЧ„Просвета 1928” в район Връбница има музейна сбирка. Библиотеката разполага с повече от 14 000 тома, а групите, които развиват дейност в читалището са „Обелски баби”, танцов състав „Лазарки”, състав за обичаи „Коледари”, школа по английски език.

В район Връбница се намира и НЧ„Изгрев – 1921”. То развива активна дейсност в областта на театъра. В него функционират детска вокална група „Щурче”, женска певческа група, танцов състав, група за църковни песнопения, музей на историята на читалището.

Още едно старо читалище в район Връбница развива активна дейност - НЧ„Св.Ив.Рилски –1922 ”. То е известно със своите самодейни колективил които се изявяват в редица фестивали в Тетеван, Копривщица, Рожен, Чирпан, Неделино. Тук функционират не само фолклорен певчески състав, но и театрален състав и школа по изобразително изкуство.

Район Връбница е по-отдалечен от централните части на столицата, но това не пречи да бъде достаъчно полезен за просветното и културно развитие а своите жители.

Територия на район Връбница

История на район Връбница

Здравеопазване в район Връбница

Образование в район Връбница

Културни обекти в район Връбница

Прочетете още