Язовир Мрамор в столичния Връбница вече е със статут на "защитена местност"

-

Снимка: МОСВ

Язовир Мрамор в землището на село Мрамор, район Връбница, е обявен за защитена територия със заповед на Министъра на околната среда и водите Юлиян Попов, съобщават от МОСВ.

Със заповедта се забраняват дейности, които могат да доведат до унищожаване на видовете – предмет на опазване, и местообитанията им. Такива дейности могат да бъдат промяна в предназначението и начина на трайно ползване на земята; строителство и други дейности, водещи до промяна на ландшафта; търсене, проучване и добив на подземни богатства; въвеждане на неместни и чужди растителни и животински видове и др.

Защитена местност „Язовир Мрамор“ е с площ от 402,876 дка. Обявена е по предложение на природолюбители орнитолози, с цел опазване на езерната екосистема, която представлява местообитание на около 200 ценни и защитени видове птици. В рамките на осигурения от РИОСВ – София обществен достъп до процедурата са постъпили 105 становища от физически лица, държавни и научни институции и неправителствени организации в подкрепа на обявяването на Защитена местност „Язовир „Мрамор“.

Специфичните забрани за дейности, които могат да доведат до унищожаването на езерната екосистема и видовете птици – предмет на опазване, включват използването на всякакви плавателни средства (включително сърфове, кайтове, спортни лодки и водни колела) във водната площ; промишлен риболов; бивакуване и палене на огън; използване на пиротехнически средства.


Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Над 7000 кв.м. тротоари ще се ремонтират в столичния "Връбница"...

  Всички предложения на районната администрация на столичния "Връбница" за ремонт на тротоари са приети, похвали с...

Прочети още keyboard_arrow_right