Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
  • Николай Веселинов (23%, 88 Гласове)
  • Веселин Кирев (12%, 45 Гласове)
  • Албена Белянова (65%, 250 Гласове)
Общо гласували: 383 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1065
Акт за строителна фирма заради кал по улица в Панчарево

Санкция за строителна фирма заради кал по улица в Панчарево

При текущ контрол в с. Лозен, район „Панчарево“ екип на Столичен инспекторат е установил, че камиони, излизащи от строителна площадка, са замърсили с кал пътното платно на ул. „Шишивар“. Проверяващите инспектори са дали предписание за почистване на замърсените участъци. „От началото на седмицата са извършени близо 120 проверки на територията на Столична община на обекти, които извършат строителни дейности, като са съставени 10 акта за установени нарушения“, посочват от Столичния инспекторат. Най-често строителите допускат излизащите камиони да са с непочистена ходова част на улици. Сред другите нарушения са разпиляване на отпадъци, разполагане на строителни материали и техника на общински площи, неизградена плътна предпазна ограда и др. Проверките са с цел превенция и недопускане на замърсяване на околната среда.

comment 0
visibility 671
Поставят топлоизолацията на първият православен храм в Изгрев

Поставят топлоизолацията на първият православен храм в Изгрев

Започна поставянето на топлоизолацията на първата православна църква в столичния район “Изгрев” – “Св. Пимен Зографски”, съобщава кметът д-р Делян Георгиев. Когато приключат тези дейности, ще продължи работата по църковната фасада, която ще бъде облицована с Врачански камък. „За две години, заедно с църковното настоятелство, свършихме много работа, за да построим храма от “гола поляна”, но имаме нужда от още средства, за да довършим градежа отвътре. Всяка помощ е добре дошла“, посочва районният кмет. Всеки, който желае, може да помогне за изграждането църквата, като направи дарение на сметката на Църковно настоятелство към новостроящ се православен храм “Св. Пимен Зографски”, район “Изгрев”, гр. София. Дарителска сметка Общинска банка IBAN- BG80SOMB91301064474201 BIC - SOMBBGSF

comment 0
visibility 536
Ремонтират тротоарите в район Средец

Ремонтират тротоарите в район Средец

Продължава ремонтът пред хотел „Рила“ в София, съобщава кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков във Фейсбук. В момента се работи по тротоарите около градинката. „Тези от подменените плочи, които са в добро състояние се извозват към общинското депо, за да се използват при нужда. Гранитни бордюри не се махат или подменят при никой от нашите ремонти, само се изправят и подравняват.“, уточнява Трайков.

Реклама
comment 0
visibility 436
Глоба за столичанин, горил отпадъци в район Илинден

Глоба за столичанин, горил отпадъци в район Илинден

Екипи на Столичния инспекторат съставиха акт за горене на отпадъци на открито в район „Илинден“, съобщават от ведомството. Нарушението е констатирано при текущ контрол днес в пространството между ул. „753“ и ул. „3020“ в ж.к. „Захарна фабрика“. Нарушителят е горил кабели и друг вид отпадъци на открито. След намесата на инспекторите мъжът е загасил огъня и е започнал да събира отпадъците. От началото на годината това е пети пореден акт за подобно нарушение. Екипи на Столичен инспекторат правят системни проверки в тази част на район „Илинден“, за да не се допуска нерегламентирано изхвърляне на отпадъци и тяхното горене на открито.

comment 0
visibility 869
Черен дим се носи над "Надежда 1", усеща се остра миризма

Черен дим се носи над "Надежда 1", усеща се остра миризма

За лоша миризма във въздуха и черен дим от комините над ТЕЦ „Люлин“ сигнализираха читатели на Столица.bg „Пушекът се вижда още от Централна гара, но облакът се носи над ж.к. „Надежда 1“. В района около „Бакърена фабрика“ се усеща остра задушлива миризма. Там задимяването е най-концентрирано“, оплакват се столичани. Жители на „Надежда 1“ обясняват, че димът е започнал да се издига между 13-14 ч., а тъй като няма вятър, облакът не се е разнесъл.

comment 0
visibility 573
Столичното СУ „Луи Пастьор“ ще бъде санирано по Плана за възстановяване

Столичното СУ „Луи Пастьор“ ще бъде санирано по Плана за възстановяване

Столичното 40 Средно училище „Луи Пастьор" в район „Люлин“ ще бъде изцяло санирано по Плана за възстановяване и устойчивост. Това съобщи кметът Милко Младенов пред БНР. Той уточни, че вече е изготвено енергийно обследване на сградата на учебното заведение. След санирането се очаква разходите за електричество да спаднат с над 40%, като спестените средства ще се използват за нови интерактивни кабинети и за различни пособия, които да подобрят образователния процес. СУ „Луи Пастьор“ ще бъде четвъртото енергийно обновено училище в район „Люлин“. Към момента подобни дейности са проведени в 56-о СУ, 79-о СУ, 90-о СУ и 37-о училище.  Предстои изграждането и на ново спортно игрище в двора на училището, което ще бъде финансирано от МОН. Преди дни 40 СУ „Луи Пастьор" отпразнува 40 години от създаването си.

comment 0
visibility 512
-

Клуб на пенсионера и инвалида откриха в Горна Баня

Клуб на пенсионера отвори врати в столичния квартал "Горна баня". Това съобщи кметът на район "Овча купел" Ангел Стефанов. В кв. Горна баня живеят около 12 000 жители, които до момента нямаха  достъпен пенсионерски клуб. Предложението да се отдаде общински имот за клуб на пенсионера е на председателя на спортната комисия в СОС Татяна Георгиева, след настояване на голяма група възрастни граждани от района. То беше прието от общинските съветници в края на миналата година. "След дългата Ковид обстановка и невъзможността клубът да се ползва, последва спорно решение на Общинския съвет, което беше поправено и трябваше да осигури целеви средства за издръжка на клуба. Въпреки, че към настоящия момент тези пари не са отпуснати на района, поради интересa на гражданите отваряме помещението", отбеляза районният кмет. Още от сега обаче клубът е станал обект на вандализъм - някой се е опитал да се настани в него. Стефанов се надява този инцидент да остане единичен и клубът вече да се ползва от възрастните граждани от квартала. Районният кмет благодари на инициативния комитет Горна баня, които преди години се пребориха за възстановяване на Червената къща в квартала, както и на общинския съветник Пеню Пенев, съдействал за отваряне на помещението. За ползване на клуба, идеи за дейности и по-широки и ангажирaщи активности, гражданите могат да подават заявки към Емил Пройнов, тел. 0888473157 или в районната администрация.  

comment 0
visibility 2441
-

В Люлин: Вандали трошат спирки и детски площадки (СНИМКИ)

Зачестиха вандалските прояви в столичния район "Люлин", оплака се кметът инж. Милко Младенов. "Случайност или не, винаги, когато има предизборна кампания, ставаме свидели на множество счупени спирко-навеси, детски площадки, изкъртени пейки, кошчета и пр.", написа районният кмет във Фейсбук. Той илюстрира думите си със снимки, на които се виждат пораженията, нанесени от вандалите. Инж. Младенов призова всеки, който стане свидетел на недобросъвестни действия, да се обръща към органите на реда, за да бъде потърсена отговорност на извършителите.

comment 0
visibility 531
-

Продължава ремонтът на градинката пред столичния хотел "Рила"

Ремонтът на емблематичната градинка пред столичния х. "Рила" продължава, съобщи кметът на "Средец" Трайчо Трайков. След алейната мрежа, преустройството на пространството продължава с ремонт на тротоарите около градинката. Ремонтират градинката пред хотел "Рила" в столицата "Тези от подменените плочи, които са в добро състояние се извозват към общинското депо, за да се използват при нужда. Гранитни бордюри не се махат или подменят при никой от нашите ремонти, само се изправят и подравняват", отбелязва Трайков. Ремонтът на знаковата градинка се извършва по "икономичен" проект, при който няма да се слиза на дълбочина под 30 см. и няма да бъде засегнат археологическият слой. Реконструкцията започна през есента на 2022 г.  

comment 0
visibility 781
Задържаха трима за обира пред хипермаркета на Цариградско шосе

МВР с позиция за футболната среща в с. Бистрица

Официална позиция във връзка с футболната среща между отборите на ПФК ЦСКА 1948 и ПФК ЦСКА-София, която е планирана да се проведе на стадион „Витоша“ в с. Бистрица на 12 март, изпратиха от МВР. Кметът на Панчарево настоява за пренасочване на мача ФК ЦСКА 1948 - ЦСКА- София След детайлен анализ на факторите - капацитет на селището, на спортното съоръжение, очаквано масово посещение от зрители, от МВР е преценено, че мероприятието носи висока степен на риск от нарушаване на обществения ред и безопасността на гражданите, се казва в позицията. Това становище е било представено на заседание на междуведомствената експертна работна група, включваща представители на ГДНП и БФС за определяне на степента на риск на срещите от футболните първенства и турнирите в България, проведена на 6 март. По същата причина от ръководството на СДВР на 6 март е изпратено писмо до Българския футболен съюз, последвано от друго, изпратено на 8 март от ръководството на ГДНП. И в двете писма категорично се заявява позицията подобни футболни двубои да се провеждат на съоръжения, отговарящи на регламента за рискови срещи, което би позволило гарантиране на сигурността на гражданите и обществения ред. Същата позиция е изразена и от ръководствата на двете дирекции на среща с БФС, проведена днес, 9 март, като протоколът от срещата на муждуведомствената група е подписан с „особено мнение“ от представителите на ГДНП-МВР.

comment 0
visibility 527
-

В "Искър" започнаха обновяване на пътните настилки

От с. Бусманци започна работата по частичното обновяване на пътните настилки на територията на столичния район "Искър". Това съобщиха от районната администрация. Дейностите се извършват по възлагане на Столична община след искане на администрацията на „Искър“. Поетапно ремонтите ще обхванат улици и булеварди на територията на целия район.

comment 0
visibility 712
-

В столичния Надежда ще обновят три спортни площадки с пари от СОПФ

  Три спортни площадки в район „Надежда“ ще бъдат изцяло обновени, с финансиране от Специализирания общински приватизационен фонд, реши Столичният общински съвет на днешното си заседание. Обектите са спортната площадка в Северен парк (вход от ул. „Народни будители“); футболното игрище в 101 СУ „Бачо Киро“ и спортната площадка в междублоковото пространство до бл. 435 в жк. Надежда 4. Спортната площадка в Северен парк е с площ от 508.61 кв. м. и представлява комбинирано спортно съоръжение за футбол, баскетбол и волейбол. "Вече работим по този обект, който беше одобрен на заседания на СОПФ и Столичен общински съвет през м. декември 2022 г. Ремонтът включва подновяване на настилката от изкуствена трева, ремонт на оградата, освен това подменяме и обезопасявме съоръженията на спортната площадка", каза кметът на район "Надежда" инж. Димитър Димов. Игрището в двора на 101 СУ „Бачо Киро“ ще бъде рехабилитирано, каза още той. Обектът е с площ 2420 кв. м., за което от района планират подмяна на настилката от изкуствена трева, полагане на маркировка и изграждане на ограда. Съществуващата спортна площадка в междублоковото пространство до бл. 435 в "Надежда - 4" с площ 660 кв. м. също ще бъде ремонтирана, каза районният кмет. Предвижда се ремонт на оградата, подмяна на настилката от изкуствена трева, както и на съоръженията. "Спортната инфраструктура е във фокуса на работата ни през 2023 година – ще изградим нова спортна площадка в двора на 15 СУ „Адам Мицкевич“ с финансиране от Министерство на образованието, ще обновим съществущата спортна площадка в двора на 63 ОУ „Христо Ботев“ в кв. Требич, ще работим по още две спортни площадки със средствата, пренасочени от СОС към 6 столични района. По този проект ще изградим една площадка за мини футбол на юг от бл. 333 и ще направим основна реконструкция на спортна площадка за мини футбол – при блоковете 101 и 102 в жк Надежда 1. Екипът ми продължава да разработва предложения в този ресор и да търси финансови възможности за реализирането им", заяви инж. Димов.

comment 0
visibility 771
-

Кметът на Панчарево настоява за пренасочване на мача ФК ЦСКА 1948 - ЦСКА- София

Кметът на столичния район Панчарево Николай Гюров настоява за пренасочване на футболната среща от 23-тия кръг на efbet лига между отборите на ЦСКА 1948 и ЦСКА-София. Това съобщават от районната администрация. Мачът е насрочен за неделя, 12 март, 16:45 часа на стадион „Витоша" в Бистрица. Както и в други подобни случаи районната администрация е извършила анализ на риска и оценка на въздействието, според които стадион “Витоша” в с. Бистрица не отговаря на стандартите за провеждане на дерби среща от футболния шампионат.  "Апелирам към всички отговорни институции, ангажирани с футбола в България, да пренасочат този мач към Националния стадион "Васил Левски" или друго подходящо съоръжение", призова Николай Гюров. По думите му стадионът в с. Бистрица е разположен в началото на населеното място, в непосредствена близост до неурегулирано кръстовище на основната пътна артерия между София, Бистрица, Самоков и редица туристически обекти в района. През уикенда трафикът към и от с. Бистрица е силно натоварен заради многобройните желаещи да се разходят и спортуват в планината. Кметът на Панчарево изтъква още няколко довода: - Няма паркинги, които да поемат всички автомобили, с които ще дойдат феновете.- Не е преценен рискът, а капацитетът и възможностите на стадиона не са съобразени с очаквания интерес от страна на феновете към мача. - При възникване на конфликти между феновете могат да пострадат невинни хора. До момента районната администрация не е информирана официално за провеждане на мача на територията на района. Не е ясно и има ли разработен план за охраняване на събитието и за регулиране на движението, отбелязва районният кмет.

comment 0
visibility 653
-

Общинските съветници не избраха нов кмет за Красно село

Общинските съветници не стигнаха до общо решение кой да довърши мандата на кмета на район "Красно село" Росина Станиславова, която беше отстранена заради конфликт на интереси. ВАС: Кметът на Красно село е в конфликт на интереси, ОИК трябва да я отстрани "Законът е много ясен, той казва, че ние трябва да изберем измежду заместник-кметовете. Колегите знаят това, но от Демократична България предложиха колега, който е общински съветник. Тоест, те неправиха незаконосъобразно предложение. То няма как да бъде подкрепено". Това заяви председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев след заседанието на съвета. Той съобщи, че идния четвъртък ще бъде свикана извънредна сесия, на която общинските съветници трябва да предложат един от тримата заместник-кметове, който да довърши мандата на Росина Станиславова. "Безобразие е 100 хил. човека да останат без кмет. Това е несериозно", категоричен беше Георгиев. Борис Милчев от СОС вероятно ще смени Росина Станиславова като кмет на Красно село "Предложихме колегата Борис Милчев за кмет на район "Красно село". Това решение е напълно законосъобазно и можеше да бъде прието, ако беше получило подкрепата на ГЕРБ" , обясни Бойко Димитров от групата на ДБ. По думите му тълкуването на юристите е, че е допустимо общински съветник да бъде предложен за кмет в така създалата се ситуация. В закона не е добре уредена тази материя и допуска различно тълкуване, отбеляза Димитров, като добави, че случаят е безпрецедентен и досега няма такава практика. "Очкаваме идният четвъртък да бъде избран кмет на "Красно село", след като бъдат изслушани заместник-кметовете. Всеки от тях ще представи своя визия и общинският съвет ще има възможност да вземе най- доброто решение.", каза още общинският съветник. "Законът има две тълкувания, едното от които позволява изборът на общински съветник за кмет. Нямаше значение дали ще бъда избран аз или колегата Борис Милчев, защото районът е потопен. За три години и половина цялата администрация е срутена и ако се избере някой от заместниците на досегашния кмет, е все едно Росина Станиславова да продължи да управлява", каза Николай Николов от групата на БСП, който също беше предложен да поеме длъжността, но кандидатурата му не беше подкрепена.       

comment 0
visibility 367
Нови Искър ще има детска кухня

Нови Искър ще има детска кухня

Необходимият брой желаещи вече е събран и детска кухня в столичния район "Нови Искър" ще има! Това съобщава кметът Даниела Райчева във Фейсбук. Вчера районният кмет проведе среща с представители на КДХ "Люлин", за да се обсъдят подробностите по разкриването на раздавателен пункт в Нови Искър и в село Световрачене. На срещата присъстваха и две млади майки, които подеха инициативата да има детска кухня в Нови Искър и помогнаха в кампанията за набиране на желаещи родители за ползване на тази социална услуга - Людмила Кенова и Надежда Савкова. „За да се реализира инициативата, предстоят редица административни и организационни процедури, но ще обединим усилия, така че пунктът да заработи от следващия месец. От КДХ "Люлин" ще ни съдействат административно и за това да не се налага на родителите да ходят до Люлин, за да подадат първоначалните заявления за използване на услугата, а да направят това при нас, в районната администрация на ул. "Искърско дефиле" 121. За село Световрачене ще се събират в кметството“, посочва кметът Райчева. Заявления за включване в услугата ще се събират до 22 март в районната администрация и кметство Световрачене.  

Райони на София

24 са районите на София според административното деление на общината. Всеки от които има свое административно управление и особености.

Райони на София - район Средец

Райони на София - район Средец

Това е един от всичките райони на София, около който са разположени Триадица, Лозенец, Слатина, Изгрев, Възраждане и Оборище. Реално в него се намират голяма част от забележителностите на столицата. На негова територия се е развивала антична Сердика и всички доказателства за това са видни и днес.

Райони на София - район Триадица

Райони на София – район Триадица

Триадица, като един от 24-те райони на София, събира в пределите си част от центъра на столицата, както и жилищните квартали „Стрелбище“, „Гоце Делчев“ и „Иван Вазов“. Обслужва се от различни видове градски транспорт – трамваен, автобусен и тролейбусен. В Триадица се намира НДК, музея „Земята и хората“, Медицинска академия и Военномедицинска академия, правителствена болница.

Райони на София - район Лозенец

Райони на София – район Лозенец

Поредният от районите на София е район Лозенец. В него се намира част от Борисовата градина, както и част от Зоологическата градина. Тук са квартал „Лозенец“ и „Хладилника“.  В Лозенец са разположени болница Токуда, Мол „Paradise Center“, Софийска духовна семинария и др.

Райони на София - район Слатина

Райони на София – район Слатина

Следващият от административните райони на София е район Слатина. Квартал „Редута“, който е в пределите на район Слатина, е най-издадената точка в София. Тук са още кварталите „Христо Ботев“, „Яворов“, „Гео Милев“. В пределите на района е разположено и Летище София.

Райони на София - район Изгрев

Райони на София – район Изгрев

Изгрев е един от районите на София, в който е съсредоточена голяма част от дипломатическите посолства в столицата – цели 17. Кварталите, които са разположени в района са „Изток“, „Изгрев“ и „Дианабад“.

Райони на София - район Възраждане

Райони на София – район Възраждане

Това е един от малкото  райони на София, които обхваща почти целия център на столицата. Тук са разположени кварталите, наричани „Зоните“. Това са Зона Б-2“, „Зона Б-3“, „Зона Б-4“, „Зона Б-5“, „Зона Б-18“, „Зона Б-19“. Всъщност това е стария 3-ти район на столицата. През 1987 се обособява като нов район „Възраждане“.

Райони на София - район Оборище

Райони на София – район Оборище

Следващ от районите на София е район Оборище. В територията му влиза част от централната част на столицата. Тук се намира голяма част от културните обекти на София. Много театри и кина са разположени в района. Паметникът на Васил Левски и Докторският паметник, както и Храм-паметникът „Александър Невски“ са също тук.

Райони на София - район Банкя

Райони на София – район Банкя

Поредният от районите на София е район Банкя. Района включва освен гр. Банкя, още и две села – Клисура и Иваняне. Банкя е обявена за район през 1979 г. В района може да се види предпочитаното от великия Иван Вазов място за почивка – „Вазовия дъб“.

Райони на София - район Красно село

Райони на София – район Красно село

Като един от 24-те райони на София, Красно село приютява три от парковете в столицата – Славия, Хиподрума и Лагера. Стадион Славия също е в пределите на района. Тук са едни от най-добрите болнични заведения не само в София, но и в страната, а именно „Пирогов“, Болница на МВР, Център по репродуктивна медицина.

Райони на София - район Витоша

Райони на София – район Витоша

Следващият от районите на София е Витоша. Той носи името на планината, чиито поли е разположен. Районът се гордее с изключителните си забележителности, които са от списъка на 100-те национални туристически обекта – Националния исторически музей, Боянската църква, Боянския водопад, Драгалевския манастир, Княжевския минерален извор.

Райони на София - район Връбница

Райони на София – район Връбница

Връбница влиза в групата на районите на София през 1987 г, като 26 години преди това е включена в пределите на столицата. В неговите граници влизат кварталите Обеля, Модерно предградие, Република, Връбница.

Райони на София - район Илинден

Райони на София – район Илинден

Поредният от районите на София е район Илинден. В неговите предели се намира парк „Света Троица“, който е любим за отмора и разходки, за спорт и развлечение. Тук е известната от миналото „Захарна фабрика“. Името на района е в чест на героите в Илинденско-Преображенското въстание.

Райони на София - район Искър

Райони на София – район Искър

Този от всички райони на София, е кръстен на реката, която минава през източната му част. През 1947 г. за работниците от предприятията около гарата започват да строят жилища. Така се слага началото на жилищния комплекс „Дружба“. Красивият парк „Врана“ е в пределите на район Искър.

Райони на София - район Красна поляна

Райони на София – район Красна поляна

Красна поляна е един от най-близко разположените до центъра райони на София.В неговите предели се намират кварталите „Илинден“, „Западен парк“, „Разсадника“ и „Красна поляна“, който в миналото е бил село край София.

Райони на София - район Кремиковци

Райони на София – район Кремиковци

Кремиковци е един от най-големите райони на София. В района се намират редица паметници на културата с национално и регионално значение.

Райони на София - район Люлин

Райони на София – район Люлин

Люлин е един от районите на София, в пределите на който се намира най-големия жилищен комплекс в страната. Той носи името на близката до него планина. Строителството му започва през 1973 г. Районът се обслужва от всички видове градски транспорт в София.

Райони на София - район Младост

Райони на София – район Младост

Ж.к „Младост“, кварталите Горубляне и Полигона са разположение на територията на един от районите на София – район Младост. Жилищните сгради в Младост са проектирани през 60-те години на миналия век.

Райони на София - район Надежда

Райони на София – район Надежда

Един от всичките 24 райони на София е Надежда. В неговите предели се намират кварталите Илиянци, Триъгълника, Надежда и Требич.

Райони на София - район Нови Искър

Райони на София – район Нови Искър

Вторият по големина  сред всичките 24 райони на София е район Нови Искър. Гр. Нови Искър е неговия административен център. На територията на района има свидетелства за живот от дълбока древност. Намерени са тракийски могили, римски път. Районът е подчинен на кмета на Столична община и на районния кмет.

Райони на София - район Овча купел

Райони на София – район Овча купел

Овча купел е един от всичките 24 райони на София, който е разположен на територията на най-старите части на столицата. В района е позициониран Нов Български Университет. Тук са кварталите Горна баня и Суходол, както комплексите „Овча купел“ 1 и 2.

Райони на София - район Панчарево

Райони на София – район Панчарево

Панчарево е най-големият сред районите на София. Той се отличава с уникална природа. Районът може да се похвали с редица забележителности, които заедно с красивата природа са привлекателен център за туристи от цялата страна и чужбина. Панчаревското езеро е любимо на спортисти, риболовци и на всички, обичащи природата. Крепостта Урвич, която в района, е паметник на културата.

Райони на София - район Средец

Райони на София - район Триадица

Райони на София - район Лозенец

Райони на София - район Слатина

Райони на София - район Изгрев

Райони на София - район Възраждане

Райони на София - район Оборище

Райони на София - район Банкя

Райони на София - район Красно село

Райони на София - район Витоша

Райони на София - район Връбница

Райони на София - район Илинден

Райони на София - район Искър

Райони на София - район Красна поляна

Райони на София - район Кремиковци

Райони на София - район Люлин

Райони на София - район Младост

Райони на София - район Надежда

Райони на София - район Нови Искър

Райони на София - район Овча купел

Райони на София - район Панчарево

Прочетете още