Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 144 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 949 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 20 Гласове)
Общо гласували: 1113 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 4327
-

Започна преместването на оградата на "Мария Луиза" в реалните граници на имота

Започнали са действията по преместване на оградата на комлекса "Мария Луиза", съобщи кметът на столичния район "Средец" Трайчо Трайков.  "Зад тази ограда, по протежение на алеята между къпалнята Мария Луиза и Колодрума, има парк с гора, който е недостъпен за хората. Тези 12 дка до преди две години се водеха "с неизяснена собственост"", припомни той. След продължителни дела, собствеността беше върната и те бяха вписани като публична общинска собственост. Изготвен е и план за приобщаването им към парка, първата точка от който е от "Мария Луиза" да си направят ограда навътре по действителните граници. "За това правим усилия повече от година", припомни още Трайков. Внасят инвестиционното намерение за възстановяване на къпалнята "Мария Луиза" Миналата седмица от дружеството - собственик на имота обявиха, че започват да го изпълняват, като датата 21 юни беше посочена за преместването на оградата. Проверката на районния кмет показа, че работата действително е започнала и оградата ще бъде преместена. По думите на Трайчо Трайков, когато оградата е готова, ще може да се премахне старата и гората ще стане отново достъпна част от Борисовата градина в столицата.

comment 0
visibility 754
-

Многоетажен паркинг със спортна площадка ще има до Румънското посолство

Един от основните проблеми в столичният район "Слатина" е липсата на паркоместа и паркинги. Това каза пред БНР кметът на района Георги Илиев.  И в Слатина ще има многоетажен паркинг, а най-отгоре със спортна площадка По думите на кмета, в райони, в които преобладава жилищното строителство, но в същото време има и бизнес, трябва да има решение, което да е добро за всички. Личното му мнение е, че за гражданите ще е добре да има 24 часова зона. Законовата рамка е достатъчно добра, но трябва да се спазва, подчерта той. Скоро трябва да започне изграждането на големия паркинг до Румънското посолство, съобщи районния кмет. Той ще се разположи на мястото на сегашния открит паркинг. Вече е минала процедурата по обществено обсъждане, в момента текат последни процедури. Преди 3 години СОС реши на този терен да се реализира проект за многоетажен паркинг,  а скоро ще бъде внесен доклад за точните параметри и идейния порект. Изграждането на многоетажен паркинг ще реши част от проблема с паркирането и е поредната стъпка, след паркинга в Надежда, по приетата по предложение на председателя на СОС Георги Георгиев и кмета на София Йорданка Фандъкова програма за паркингите в Столична община. Паркингът ще е многоетажен, а отгоре ще има спортна площадка. Парцелът е част от пазар "Ситняково", а проектът е така разработен, че ще позвоява на мястото да се провеждат и културни събития, каза още Илиев. Проектът предвижда изграждане на многоетажен надземен паркинг със спортно съоръжение на последно ниво, върху терен собственост на “Пазари Изток” ЕАД. Площта, върху която ще бъде изградено съоръжението, е  1590 кв.м., като РЗП ще е 6430 кв. м. Планират се 4 нива със 158 бр. паркоместа,  възможност за обособяването на зона за провеждане на социални и бизнес събития на 4-то ниво, и последно 5-то ниво (покривно) - спортно игрище 20х40 метра, 2 бр. спортни зали, съблекални и кафе-сладкарница. Проектът е разработен от DESET architects (с управител арх. Ивайло Петков - зам.-председател на комисия по устройство на територията, архитектура и жилищна политика, СОС), и БИАС М - бюро за архитекурни и инженерни структури. Паркингът ще бъде платен, поясни районния кмет, като поясни, че той се намира в гранична зона. въпреки това, той очаква, че услугата ще бъде търсена и предпочитана от гражданите, най-вече заради сигурността, която ще предлага. Той добави, че по негови наблюдения хората търсят платени паркинги и често ги предпочитат пред безплатните. Търсят се нови места за изграждане на многоетажни паркинги, които да обслужват хората от "Слатина", каза още районният кмет, като добави, че има вече няколко идеи за бъдещото им местоположение. Една от идеите е такъв многоетажен паркинг да бъде изграден пред зала "Универсиада".

comment 0
visibility 571
С фолклорни танци и смилянски боб откриха фермерския пазар в Надежда 4

С фолклорни танци и смилянски боб откриха фермерския пазар в Надежда 4 (СНИМКИ)

Фермерски пазар ще осигури българска храна и продукти от поризводител всеки четвъртък в столичния район Надежда. Днес бе открит тържището за родно производство в Надежда 4 на ул. Христо Симлянов и "Търговска". Стотици граждани препълниха пространството, за да си изберат храни и стоки, родно поризводство. С песни и танци и емблематичен смилянски боб се откри фермерския пазар "Оряхово".  Фермерски пазар "Оряхово" откриват в кв. "Надежда" в София Жителите на район Надежда вече могат да си пазаруват домашни яйца, млечни продукти от производители, мед, както и меса, плодове и зеленчуци с гаранитрано качество и чисти от химия. На церемонията беше и председателят на СОС Георги Георгиев, кметът на района Димитър Димов, общински съветници и районни кметове на София. "Поздравления за децата и родителите им за прекрасните танци. Преди 2 месеца проведохме конкурси за нови шефове за общински дружества. Светослав Тодоров спечели за директор на "Пазари Север" и като гледам това страхотно събитие и тържището, което веднъж в седмицата дава възможност да си купуваме чисти продукти, да подкрепяме българското производство, си давам сметка, че сме свършили добра работа. Пожелавам на Тодоров и кмета на района да продължават с ентусиазъм и любов да работят, защото като дойда в район Надежда за мен винаги има Надежда, като видя свършената работа. Даваме си сметка, че живеем в трудни времена и ние като община се опитваме да правим възможното, за да имате достъп до добри и качествени услуги и стоки. Обръщам се към съветниците,  кметовете и гостите, да не забравим, че сме тук сме на пазар и да напазаруваме, за да имат оборот търговците и да идвате всеки четвъртък от месеца. На добър час!, каза председателят на местния софийски парламент.

Реклама
comment 0
visibility 244
-

Ремонтираха оградата на 20 ИОУ „Тодор Минков“ в "Триадица"

Оградата на 20 ИОУ „Тодор Минков“ в столичния район "Триадица" беше ремонтирана, похвалиха се от районната администрация. Ремонтните дейности са били извършени в рамките на гаранционен срок, с оглед на което не са били харчени публични средства, съобщават още от района. През изминалата седмица кметът на район „Триадица“ Димитър Божилов се е срещнал с директора на 20 ИОУ „Тодор Минков“ Галина Тимова и организационния зам.-директор на училището. Основна тема на разговора е бил започващия до дни ремонт на покрива на училището, както и възможностите за оптимизиране на пространствата в сградата, която е паметник на културата от 1978г., и нейното благоустрояване. Избраха изпълнител за основния ремонт на 20 ИОУ “Тодор Минков” 

comment 0
visibility 915
Санкция за нарушител, изхвърлил отпадъци в район Панчарево

Санкция за нарушител, изхвърлил отпадъци в район Панчарево

Строителна фирма получи акт заради изхвърляне на отпадъци край с. Долни Пасарел, съобщават от Столичния инспекторат. Нарушението е било констатирано на място при обход на инспекторите в район "Панчарево". Нарушителят е хванат, докато изхвърля строителни отпадъци от камион на строителна фирма във в.з. Ренов дол в покрайнините на селото. След съставяне на акта са предприети действия по прибиране на отпадъците, за да бъдат транспортирани до регламентирано за целта място. От Столичния инспекторат припомнят, че при извършване на големи строителни ремонти, лицата са длъжни да събират отпадъците в  специализирани контейнери. Фирмите или лицата, които ги събират и транспортират, трябва да притежават документ, издаден по реда на Закона за управление на отпадъците. Забранено е разпиляването на отпадъците и замърсяване на места за обществено ползване.

comment 0
visibility 938
Обезвредиха снаряд, открит в кв. Дружба

Унищожиха снаряд, открит в кв. Дружба

Специализиран екип на 78-и батальон за осигуряване от състава на Сухопътните войски е унищожил днес невзривен боеприпас, съобщават от Министерството на отбраната. Снарядът е бил открит в коритото на река Искър, в столичния квартал „Дружба“ през почивните дни. Той е 122 мм, силно корозирал и по него няма маркировка. Действията по безопасното унищожаване на снаряда са ръководени от капитан Мартин Маргитин. Боеприпасът е унищожен по искане на главния секретар на МВР и по заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

comment 0
visibility 256
Читалището в с. Бусманци организира лятна занималня за деца

Читалището в с. Бусманци организира лятна занималня за деца

Народно читалище “Елин Пелин – 1926” в с. Бусманци, район „Искър“, организира лятна занималня за децата, съобщават от местната администрация. Първите занимания започнаха днес и ще продължат до края на месец юни.  В рамките на десет дена от 10:30 до 12:30 ч. децата ще имат възможност да играят, да творят и да се забавляват, като същевременно с това научават нови неща! Записвания за занималнята и допълнителна информация може да бъде намерена на тел. тел. 0888510055.

comment 1
visibility 7534
Змии плашат столичани в парк „Лебеда“

Змии плашат столичани в парк „Лебеда“

Жители на столичния кв. „Западен парк“ се оплакват от зачестили срещи със змии в парк „Лебеда“, район „Красно село“. Хората споделят във Фейсбук, че влечугите излизат от тревните площи и пълзят по алеите на парка, в близост до детски площадки. Според някои от коментиращите змиите не са опасни и затова не е нужно да бъдат убивани, достатъчно е само да се хванат внимателно и да се върнат в природата, където им е мястото. Защитниците на влечугите подчертават, че змиите се хранят с мишки и плъхове, което помага да се намали популацията на гризачите в градска среда. Други обаче са на мнение, че на места, където играят деца, не трябва да има змии.  

comment 0
visibility 694
Кметът на Изгрев: СК Дианабад тъне в разруха

Кметът на Изгрев: Спортният комплекс Дианабад тъне в разруха

Плувният комплекс Дианабад тъне в разруха. Емблематичните блокове - хотел Диана 1, Диана 2 с клиниката по спортна травматология и спортните съоръжения плачат за голям ремонт. За спортната база, която се превръща в руини, алармира кметът на столичния район „Изгрев“ д-р Делян Георгиев. Надеждите му са свързани със светкавична намеса на спортния министър за спасяването на спортния комплекс. Д-р Георгиев ще поиска среща с министъра на младежта и спорта, за да обсъди с него възможностите за спасяване на най-стария  плувен комплекс в София Дианабад. Огромното спортно съоръжение е собственост търговското дружество НСБ, чийто принципал е ММС.  Според районния кмет разрухата на Дианабад е доказателство за провала на управлението на Национлната спортна база. „Един от символите на район ”Изгрев” тъне в разруха и забрава. Къпалнята, дала името на един от трите ни квартала, отдавна е превърната в безполезна дупка в сърцето на града. Множеството спортни обекти в комплекса не са ремонтирани десетилетия, прилежащите площи към тях пустеят“, коментира д-р Георгиев. Според него държавата в лицето на министъра на младежта и спорта, трябва да предприеме незабавни действия за възстановяване на плувния басейн и спортните зали, което ще бъде само от полза за софиянци и за подрастващото българско спортно поколение. „Недопустимо е един толкова важен обект, който има огромен капацитет, както и възможност да се самоиздържа и да е на печалба, да бъде доведен до тотален фалит от некадърност или някакви други “скрити цели”, коментира още районният кмет. По думите му в момента чрез европейско финансиране се ремонтира СБАЛТОСМ “проф. д-р Димитър Шойлев”, намираща се на територията на спортния комплекс. „Общинската администрация на район “Изгрев” активно съдейства в този процес и вярвам, че с помощта на държавата, партнирайки си, ще можем да възродим наново една от най-големите спортни бази на Балканите“, казва кметът Георгиев.  

comment 0
visibility 600
С доброволен труд княжевци ще чистят канавките на туристическата пътека

С доброволен труд княжевци ще чистят канавките на туристическата пътека

Първата доброволческа инициатива за тази година организират жителите на столичния Княжево във фейсбук групата Княжевецъ. Целта е  любимата Княжевска борова гора. Там ще се почистват отводнителните канавки по протежение на туристическата пътека над Бар Шишарка. Отдавна не са почиствани и са се затлачили с времето. анавките трябва да се проходими и да отвеждат водата, за да се намалят щетите върху самата туристическа пътека, защото при обилни валежи от дъжд водата се излива върху пътеката и отнася всичко. Акцията по почистването ще е на 26 юни т. г. и доброволците могат да носят ръкавици и лопата, кирка или мотика. Организатори също ще осигурят работни инструменти. Сборният пункт е пред Бар Шишарка /настоящ ресторант Бор/ в 9:30 ч. След като се съберат доброволците се тръгва към мястото, което ще облагородяват.

comment 0
visibility 2230
-

В "Стрелбище" протестираха срещу строежа на 43-етажна сграда

Кметът на район „Триадица“ Димитър Божилов се включи в протест на жителите на кв. „Стрелбище“, организиран от гражданите във връзка с неуредения въпрос с частния терен на ъгъла на булевардите „България“ и „П.Ю. Тодоров“, съобщават от районната администрация. Божилов представи на гражданите най-актуалната информация по казуса, като сподели, че в момента Столичен общински съвет е пред вземане на решение за замяна на спорния имот с други, общинска собственост, намиращи се на територията на район „Младост“. Очаква се становище на местната районна администрация, като по предварителни данни то ще е отрицателно. Инвестиционното намерение за строеж на висока сграда предизвика преди време няколко протеста на жителите на квартала, а главния архитект на София Здравко Здравков беше глобен с 13 000 лева за спирането на проекта за строеж на 43-етажна. „НИКМИ“ АД придобива собствеността върху имота през 2007 г. въз основа на договор за замяна със Столична община. Столичният общински съвет обаче преценява, че този имот е необходим за развитие на зелената система на общината, което е отразено в негово решение от 2009г. Образувани са множество съдебни дела, всички те са загубени от СО. В момента главният архитект на СО е задължен да одобри внесеният от дружеството ПУП с предвидено ново високо застрояване с решение на съда. Търси се начин собственикът да бъде обезщетен с друг имот. Жителите на района поставиха и въпроса за нереализираната улица между „Дедеагач“ и „Майор Първан Тошев“. Кметът информира хората, че след отказа на Столична община да заплати присъденото рекордно обезщетение на собствениците, както и след отхвърлянето на доклада на района за изкупуването на имота на разсрочено плащане и с 20% отстъпка от присъдената стойност, постигнато с преговори от района, е налице възможност частните собственици да дадат съгласие за разчистване на терена, в т.ч. и останките от сградата в него.

comment 0
visibility 3000
-

Фермерски пазар "Оряхово" откриват в кв. "Надежда" в София

Фермерски пазар "Оряхово" предстои да бъде официално открит утре, 21 юни, в столичния квартал "Надежда"-4, съобщават от районната администрация. "Надявам се мястото да се превърне в предпочитан избор за клиентите на "Пазари Север" ЕАД. Ще подкрепяме българските производители, като същевременно предлагаме чисти и автентични храни.", каза новият директор на дружеството Светослав Тодоров. В програмата за откриването са включени фолклорни изпълнения на Таня Скечелиева - солист на ансамбъл „Филип Кутев“, танцов състав "Младост", Сдружение "Евтерпани", Георгия Райкова и специалното участие на деца от ДГ 90 "Веса Паспалеева". Освен богата фолклорна програма, фермерски пазар "Оряхово" ще предложи и богат асортимент от продукти на български производители от Софийски регион, Пирин и Родопите. Участие в пазара ще вземат производители на мляко и млечни продукти, плодове и зеленчуци, месни продукти и колбаси, мед, ядки, гъби и био козметика. Образователен урок на тема "Пътят на храната" ще разкаже на най-малките как вкусните плодове и зеленчуци идват на трапезата ни, а смилянските кулинарни майстори Снежана и Банка Кичукови ще сготвят 300 порции от вкусния родопски специалитет смилянски фасул. Официалната програма е с начален час 10,00 на 21 юни, вторник, в ж.к. "Надежда"- 4, ул. Христо Силянов и ул. Търговска.  

comment 0
visibility 2051
-

Родители отново сигнализират за насилие над деца в столична детска ясла

Три случая на насилие за три месеца са регистрирани в столичната 17 ОДЗ в столичният квартал "Младост", разказа Нова телевизия. Последният случай е от 16 юни, а пострадалото дете е само на година и половина. Родителят бил уведомен, че детето му хапе другарчетата си. Той попитал за причината, поради което му е бил предоставен записът от камерите. От камерите обаче родителите стават свидетели на това, как детето им е дърпано, влачено по корем, затваряно в стая само, как плаче и никой не взема мерки да го успокои. По ръцете на детето родителят забелязвал охлузвания, на личицето му пък видимо имало червенина и следа от пръсти. По думите на майката, детето е разстроено, плаче нощем и не спи добре, проявява симптоми на стрес. В последните няколко месеца на друго дете е бил ударен шамар, а трето е било ударено без да е виновно, разказаха родителите. Те добавиха, че мерките, предприети от ръководството на детското заведение ги удовлетворяват, защото виновните веднага са били уволнени. Според директорката Миглена Кръстева, явно видеонаблюдението, изградено в детското заведение, не оказва върху персонала необходимото въздействие. Според нея, за работа с деца трябва да се намат млади хора, които притежават необходимите качества, търпение и желание.

comment 0
visibility 2850
Хоро край езерото ще се вие в столичния парк Дружба

Хоро край езерото ще се вие в столичния парк Дружба

За пореден път в столичния район „Искър“ ще се проведе инициативата „Хоро край езерото“. Събитието ще се състои следващата неделя – 26 юни, от 17:00 ч. в парк „Дружба“. „Хоро край езерото“ се реализира за пета година от районната администрация и по традиция се провежда веднъж месечно през летния сезон. „Организираме инициативата, за да покажем отново заедно обичта си към българските народни танци и музика! Заповядайте да направим голямо дружбенско хоро!“, казват от район „Искър“ Информация за следващите дати на инициативата ще бъде публикувана на Фейсбук страницата на район „Искър“, както и на сайта на районната администрация.

comment 0
visibility 1390
На Петровден район Изгрев отбелязва своя празник

На Петровден район Изгрев отбелязва своя празник

За втора поредна година столичния район „Изгрев“ ще отбележи своя празник на 29 юни – Петровден. Тържеството ще започне в 18:00 ч. на откритата сцена в парк „Тинтява“, градинката при КАТ. Инициативата за честването е на районния кмет д-р Делян Георгиев. „Петровден не е избран случайно – началото на заселването в района дават последователите на Петър Дънов, които се заселват на Баучеровите поляни в началото на 20 век. Тази година неговите последователи ще се включат в специалната програма с изпълнение на цигулка“, посочват от районната администрация. Участие в програмата ще вземат още ученици от 11 ОУ „Свети Пимен Зографски“, 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“, СПГЕ „Джон Атанасов“, СПГЕ „Княгиня Евдокия“. На сцената ще се качат също балетна школа “2 Dance”, Клуб за български народни танци „Body Folk”, вокален ансамбъл „Елбетица“, фолклорен ансамбъл „Шевица“. Читалищата в района също ще се включат в честванията. Народно читалище „Николай Хайтов“ ще зарадва посетителите с изпълнения на „Гъдуларчета“ и „От извора“. Народно читалище „Добри Чинтулов“ ще покаже майсторско свирене на гайди, както и танцови изпълнения на модерен балет и зумба. Театър „Драмеди“ ще се включи с вокално изпълнение. Специални гости на събитието ще бъдат Джина Иванова от „Трамвай №5“ и Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“. Събитието се финансира със съдействието на Дирекция – “Култура” и е част от Календара на културните събития на Столична община.

Райони на София

24 са районите на София според административното деление на общината. Всеки от които има свое административно управление и особености.

Райони на София - район Средец

Райони на София - район Средец

Това е един от всичките райони на София, около който са разположени Триадица, Лозенец, Слатина, Изгрев, Възраждане и Оборище. Реално в него се намират голяма част от забележителностите на столицата. На негова територия се е развивала антична Сердика и всички доказателства за това са видни и днес.

Райони на София - район Триадица

Райони на София – район Триадица

Триадица, като един от 24-те райони на София, събира в пределите си част от центъра на столицата, както и жилищните квартали „Стрелбище“, „Гоце Делчев“ и „Иван Вазов“. Обслужва се от различни видове градски транспорт – трамваен, автобусен и тролейбусен. В Триадица се намира НДК, музея „Земята и хората“, Медицинска академия и Военномедицинска академия, правителствена болница.

Райони на София - район Лозенец

Райони на София – район Лозенец

Поредният от районите на София е район Лозенец. В него се намира част от Борисовата градина, както и част от Зоологическата градина. Тук са квартал „Лозенец“ и „Хладилника“.  В Лозенец са разположени болница Токуда, Мол „Paradise Center“, Софийска духовна семинария и др.

Райони на София - район Слатина

Райони на София – район Слатина

Следващият от административните райони на София е район Слатина. Квартал „Редута“, който е в пределите на район Слатина, е най-издадената точка в София. Тук са още кварталите „Христо Ботев“, „Яворов“, „Гео Милев“. В пределите на района е разположено и Летище София.

Райони на София - район Изгрев

Райони на София – район Изгрев

Изгрев е един от районите на София, в който е съсредоточена голяма част от дипломатическите посолства в столицата – цели 17. Кварталите, които са разположени в района са „Изток“, „Изгрев“ и „Дианабад“.

Райони на София - район Възраждане

Райони на София – район Възраждане

Това е един от малкото  райони на София, които обхваща почти целия център на столицата. Тук са разположени кварталите, наричани „Зоните“. Това са Зона Б-2“, „Зона Б-3“, „Зона Б-4“, „Зона Б-5“, „Зона Б-18“, „Зона Б-19“. Всъщност това е стария 3-ти район на столицата. През 1987 се обособява като нов район „Възраждане“.

Райони на София - район Оборище

Райони на София – район Оборище

Следващ от районите на София е район Оборище. В територията му влиза част от централната част на столицата. Тук се намира голяма част от културните обекти на София. Много театри и кина са разположени в района. Паметникът на Васил Левски и Докторският паметник, както и Храм-паметникът „Александър Невски“ са също тук.

Райони на София - район Банкя

Райони на София – район Банкя

Поредният от районите на София е район Банкя. Района включва освен гр. Банкя, още и две села – Клисура и Иваняне. Банкя е обявена за район през 1979 г. В района може да се види предпочитаното от великия Иван Вазов място за почивка – „Вазовия дъб“.

Райони на София - район Красно село

Райони на София – район Красно село

Като един от 24-те райони на София, Красно село приютява три от парковете в столицата – Славия, Хиподрума и Лагера. Стадион Славия също е в пределите на района. Тук са едни от най-добрите болнични заведения не само в София, но и в страната, а именно „Пирогов“, Болница на МВР, Център по репродуктивна медицина.

Райони на София - район Витоша

Райони на София – район Витоша

Следващият от районите на София е Витоша. Той носи името на планината, чиито поли е разположен. Районът се гордее с изключителните си забележителности, които са от списъка на 100-те национални туристически обекта – Националния исторически музей, Боянската църква, Боянския водопад, Драгалевския манастир, Княжевския минерален извор.

Райони на София - район Връбница

Райони на София – район Връбница

Връбница влиза в групата на районите на София през 1987 г, като 26 години преди това е включена в пределите на столицата. В неговите граници влизат кварталите Обеля, Модерно предградие, Република, Връбница.

Райони на София - район Илинден

Райони на София – район Илинден

Поредният от районите на София е район Илинден. В неговите предели се намира парк „Света Троица“, който е любим за отмора и разходки, за спорт и развлечение. Тук е известната от миналото „Захарна фабрика“. Името на района е в чест на героите в Илинденско-Преображенското въстание.

Райони на София - район Искър

Райони на София – район Искър

Този от всички райони на София, е кръстен на реката, която минава през източната му част. През 1947 г. за работниците от предприятията около гарата започват да строят жилища. Така се слага началото на жилищния комплекс „Дружба“. Красивият парк „Врана“ е в пределите на район Искър.

Райони на София - район Красна поляна

Райони на София – район Красна поляна

Красна поляна е един от най-близко разположените до центъра райони на София.В неговите предели се намират кварталите „Илинден“, „Западен парк“, „Разсадника“ и „Красна поляна“, който в миналото е бил село край София.

Райони на София - район Кремиковци

Райони на София – район Кремиковци

Кремиковци е един от най-големите райони на София. В района се намират редица паметници на културата с национално и регионално значение.

Райони на София - район Люлин

Райони на София – район Люлин

Люлин е един от районите на София, в пределите на който се намира най-големия жилищен комплекс в страната. Той носи името на близката до него планина. Строителството му започва през 1973 г. Районът се обслужва от всички видове градски транспорт в София.

Райони на София - район Младост

Райони на София – район Младост

Ж.к „Младост“, кварталите Горубляне и Полигона са разположение на територията на един от районите на София – район Младост. Жилищните сгради в Младост са проектирани през 60-те години на миналия век.

Райони на София - район Надежда

Райони на София – район Надежда

Един от всичките 24 райони на София е Надежда. В неговите предели се намират кварталите Илиянци, Триъгълника, Надежда и Требич.

Райони на София - район Нови Искър

Райони на София – район Нови Искър

Вторият по големина  сред всичките 24 райони на София е район Нови Искър. Гр. Нови Искър е неговия административен център. На територията на района има свидетелства за живот от дълбока древност. Намерени са тракийски могили, римски път. Районът е подчинен на кмета на Столична община и на районния кмет.

Райони на София - район Овча купел

Райони на София – район Овча купел

Овча купел е един от всичките 24 райони на София, който е разположен на територията на най-старите части на столицата. В района е позициониран Нов Български Университет. Тук са кварталите Горна баня и Суходол, както комплексите „Овча купел“ 1 и 2.

Райони на София - район Панчарево

Райони на София – район Панчарево

Панчарево е най-големият сред районите на София. Той се отличава с уникална природа. Районът може да се похвали с редица забележителности, които заедно с красивата природа са привлекателен център за туристи от цялата страна и чужбина. Панчаревското езеро е любимо на спортисти, риболовци и на всички, обичащи природата. Крепостта Урвич, която в района, е паметник на културата.

Райони на София - район Средец

Райони на София - район Триадица

Райони на София - район Лозенец

Райони на София - район Слатина

Райони на София - район Изгрев

Райони на София - район Възраждане

Райони на София - район Оборище

Райони на София - район Банкя

Райони на София - район Красно село

Райони на София - район Витоша

Райони на София - район Връбница

Райони на София - район Илинден

Райони на София - район Искър

Райони на София - район Красна поляна

Райони на София - район Кремиковци

Райони на София - район Люлин

Райони на София - район Младост

Райони на София - район Надежда

Райони на София - район Нови Искър

Райони на София - район Овча купел

Райони на София - район Панчарево

Прочетете още