Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 41 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 157 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 997
-

Жителите на столичния Горубляне отново блокират "Цариградско шосе"

Жителите на столичния квартал Горубляне отново излизат на протест, съобщават организаторите от Инициативен комитет Горубляне. Протестът ще се проведе в 16 часа в неделя, 12 май, на кръстовището на бул. "Цариградско шосе" и ул. "Димитър Пешев". Сред причините за недоволството си гражданите посочват на първо място липсата на комуникация със Столична община. Друг сериозен проблем, който не се решава, е спряната работа по канализацията в квартала. Липсва и развитие по приемането на подробен устройствен план за Крайречен (между бул. „Крайречен" и „Горубляне"), за ж.к. Експериментален, за проектиране на булевардите и дтските градини в Горубляне Запад. Не се започва работа и по ПУП за Воден парк Искър, посочват от инициативния комитет. Не започват и обезщетенията за признатите като собственост, но не възстановени в реални граници имоти. Жителите на Горубляне започват ежедневно блокиране на "Цариградско шосе" "На срещата ни с Васил Терзиев на 15.03.2024 г. бяха поети ангажименти от служители на Столичната община, които за съжаление не се изпълняват. Това ни принуди да възстановим протестите си с ежеседмично затваряне на бул. „Цариградско шосе“, казват от Инициативния комитет. "Въпреки че проведохме по една среща с районния кмет Ивайло Кукурин и с Васил Терзиев, комуникацията с администрациите и с НАГ не е добра. Искаме срокове по всички искания! Може да са дълги, но искаме да знаем, че е поет времеви ангажимент", каза пред БНР арх. Янита Тарабанова. "Не съм съгласен, че липсва комуникация. Опитваме се да решим част от проблемите, които са поставени от жителите на квартала. Разбирам недоволството, но някои от процесите изискват повече време, отколкото и на нас ни се иска", заяви пред Радио София кметът на столичния район "Младост" Ивайло Кукурин. "От наша страна процесът е стартиран, но не мога да се ангажирам със срок. Трябва да кажат от Столичната община", добави той.      

comment 0
visibility 416
-

Ремонтират улици и тротоари в столичния "Връбница"

Продължават ремонтните дейности по улиците в столичните квартали "Обеля" и "Модерно предградие", съобщават от администрацията на район Връбница. Ремонтите се извършват по възлагане от Столична община и започнаха вчера, на 9 май. Ето и списъкът с улиците, по които ще се извършват ремонти: кв. "Обеля": - ул. "13-та" в участъка от ул. "5-та" до ул. "6-та"- ул. "13-та в участъка от ул. "6-та" до ул. "9-та"- ул. "10-та" в участъка от ул. "13-та" до ул. "14-та"- ул. "14-та" в участъка от бл. 5 до ул. "6-та"- ул. "24-та" в участъка от ул. "Обелски могили" до МС "Обеля" В "Обеля" вече се извършват ремонти и по улиците "Обелски могили", "Чучулица", "Сух герен", "25-та", "26-та", "24-та", "23-та", "22-ра". Започна и ремонта на тротоара на ул. Бели Дунав от Северен парк до бул. "Ломско шосе". кв. "Модерно предградие":- ул. "Войводово" в участъка от ул. "Връх Манчо" до ул. "Подкрепа" пред Детска градина- ул. "Старата църква" в участъка от ул. "Връх Манчо" до бул. "Сливница" покрай читалище " СВ.СВ. Кирил и Методий"- ул."23-та"- ул. "22-ра" От администрацията призоваха за търпение и разбиране по време на извършването на ремонтните дейности.  

comment 0
visibility 401
Санкция за магазин за изхвърлени кашони

Санкция за магазин в Панчарево за изхвърлени кашони

Търговски обект в район „Панчарево“ получи акт за това, че е изхвърлил голямо количество кашони в четири контейнера за битови отпадъци, съобщават от Столичния инспекторат. Това е установено при текущ контрол в с. Бистрица , м. Камбаните. Нарушението е засечено на място от проверяващите инспектори в района. От превозно средство са изхвърляни кашони и други отпадъци от опаковки в контейнерите за общо ползване, които са предназначени само за битови отпадъци. „Припомняме, че търговските обекти са задължени да събират разделно отпадъците, които се образуват в резултат на осъществяваната от тях дейност. Задълженията им са разписани в чл. 21, ал. 2 от Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столична община.“, подчертават от Инспектората.

Реклама
comment 0
visibility 542
20 години Московска 33 не може да спаси къщата на Гешов в София

20 години Московска 33 не може да спаси къщата на Гешов в София

Повече от 20 години Столична община не може да реши проблема със сграда в центъра на града, известна сред столичани като къщата на Иван Гешов. Вчера в почти разрушената постройка, която е паметник на културата, имаше пожар. По данни на полицията пожарът не е умишлен. Пожар в стара къща на бул. Патриарх Евтимий в София "Обичайно е, както в София, така и в страната, да горят подобни знакови сгради. Просто защото очевидно оставени на произвола на съдбата, без охрана, или при предумишлени сценарии с хора, които вътре палят огньове, при всички случаи резултатът е, че къщите страдат", заяви историкът Тодор Чобанов, който е и бивш зам.-кмет по културата в СО, в ефира на БНТ. Той уточни, че къщата се свързва с Иван Евстатиев Гешов, но всъщност тя е на един негов първи братовчед. „Те са много богат род и макар къщата на самия министър-председател да не е оцеляла, тази е на негов близък роднина, който се е занимавал с дипломатическа работа. Те са или богати преди да влязат в политиката, подчертавам", обясни историкът. Припомняме, че от 2004 ч. сградата е обект на различни процедури. Тогава се предвижда на мястото да бъде изграден 7-етажен хотел. „Точно преди 20 години тогавашният директор на НИПК разреши нейното разрушаване, процедирайки един план, който водеше до нейното пряко премахване", заяви още Чобанов. По думите му пожарът в къщата поставя под огромен риск успешно процедираната от главния архитект Здравко Здравков документация, която дойде чак след трите глоби, наложени от бившият кметът Йорданка Фандъкова на собственика за реставрацията. „Тази документация сега е в риск, тъй като може да се окаже, че тя вече е неприложима. Обектът в резултата на пожара може да се е променил. Събитието за мен е неслучайно, че сега настъпва, сезонът е с постоянни дъждове, влажно време. Очевидно някой там се е настанил и нека разследващите органи да кажат за какво става въпрос", призова историкът. Чобанов каза, че три пъти собственикът на къщата е бил глобяван. "Представете си сега три дела, които отиват до Върховен съд, защото собственикът си наема чудесни юристи, които обжалват активно. Това е забавяне, за къщата това е рушене, рушене т.е. процедурата, която е предвидена, е изключително тромава и непрактична", беше категоричен той. Кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков обясни, че Общината води дела, за да може да бъде утвърден план от архитекта на Столична община за застрояване, който предвижда сградата да се запази, без да е надстроявана. „За мен решението е Столична община да придобие сградата по един или друг начин – чрез разговори със собственика или отчуждаване. Когато има такава сграда и притежателя покаже, че не може или не иска да се справи с проблемите Общината да може да се намеси, да учреди ипотека в негова тежест и тя да извърши необходимите дейности.“, коментира Трайков. Той поясни, че сградата на паметник на културата и за нея отговарят споделено Столична община и Инспектората на Министерство на културата.  

comment 0
visibility 367
Бранимир Цаков получи голямата награда на кмета на столичния Изгрев

Бранимир Цаков получи голямата награда на кмета на столичния Изгрев

Бранимир Цаков е тазгодишният носител на голямата награда на кмета на столичния район "Изгрев" д-р Делян Георгиев. Авторитетно жури от Съюза на българските художници номинира пет творби, една от които бе “Пристанище”. Именно тя беше откупена от кмета, съобщават от районната администрация. 29-та традиционна изложба на художниците от район „Изгрев“ под патронажа на кмета бе открита официално в присъствието на много гости. Събитието се утвърди като чакано и емблематично за артистична София и е част от Културния календар на столицата. Творци, дипломати, общественици, политици и почитатели на изкуството препълниха изложбеното пространство в „Интерпред“. Тази година 38 майстори на четката се обединиха под надслова „Вдъхновение по изгрев“.  „Дейците на науката, културата и изкуството, хората, които ни правят човеци и са ни дали много като общество, са едно от най-големите богатства на район “Изгрев” - Софийския “Монмартър”. Удовлетворен съм от отличната работа на общинската ни администрация, която пази и развива десетилетните традиции“, заяви д-р Делян Георгиев. Сред номинираните беше и картината „Пред храма“ на 93-годишния Генчо Симеонов, който е и най-възрастният участник в изложбата. Номинирани за наградата на кмета бяха още Яна Захариева за ,,Утро", Галина Минчева Чунтова- Димитрова за ,,Siempra Viva", Валентина Димитрова за ,,Пейзаж", Юрий Гранитски за ,,Полет на разсъмване", Дияна Нанева за ,,Ян Бибиян". Изложбата се провежда от ежегодно от 1996 г., а целта ѝ е да популяризира творците от трите квартала „Дианабад“, „Изгрев“ и „Изток“ . Събитието се организира от район „Изгрев“ със съдействието на Съюза на българските художници и Интерпред-СТЦ София АД.  "Вдъхновение по Изгрев" може да посетите до 23-ти май в Световния търговски център "Интерпред".

comment 0
visibility 462
Кампания за кастрация на бездомни котки тече в столичния Средец

Кампания за кастрация на бездомни котки тече в столичния Средец

Фондация „Четири лапи“ и администрацията на столичния район „Средец“ организираха кастрационна кампания за бездомни котки. Инициативата започна вчера и ще продължи до 31 май на територията на района. В програмата ще може да се кастрират бездомни котки само от територията на район Средец. „Всеки, който има желание да помогне на безстопанствен котешки опашатко, може да запише час в мобилната клиника на фондация ЧЕТИРИ ЛАПИ от понеделник до петък от 9:00 до 17:00 часа на телефон: 0885219929“, посочват от Общината. Клиниката е разположена на територията на конната база в Борисова градина. Ето някои важни съвети за залавянето на котетата:   - Всяко записано коте трябва да е поставено в самостоятелна клетка или капан за хуманно залавяне.      - Клетката трябва да бъде покрита, за да се минимизира стресът, причинен на животното.      - 12 часа преди интервенцията котето не трябва да приема вода и храна.     - 24 часа след интервенцията, животните ще бъдат предавани на техните попечители. Опитният ветеринарен екип на „Четири лапи“ ще бъде на разположение, за да помогне с хващането на по-трудно уловимите котки. „С общия усилия постигаме много, именно затова призоваваме всеки, който може да помогне с хващането и транспортирането на котки да го направи, тъй като нашите възможности не са неограничени. Съвместните ни усилия са от съществено значение за благополучието на бездомните животни“, допълват от Общината.  Всички обработени животни ще бъдат маркирани, съгласно изискванията на българското законодателство. Чрез задължителната идентификация става възможно проследяването на резултатите от кастрационната програма. Също така всяко животно ще бъде ваксинирано против  бяс и външно и вътрешно обезпаразитено.

comment 0
visibility 450
Ремонтират поетапно тротоарите в столичния Искър

Ремонтират поетапно тротоарите в столичния Искър

Започна поетапното изграждане и ремонт на тротоарите в столичния район „Искър“, съобщават от Общината. „Стартирахме с ремонтните дейности на тротоарите прилежащи до ДГ 21 "Ежко Бежко" - Филиал, както и при блок 214 от и блок 222“, посочи районния кмет Ясен Русев. Той поясни, че през следващите месеци ще се работи активно по изграждането и реновирането на тротоарната настилка, за да се улесни придвижването на хората в района.

comment 0
visibility 523
-

ЦГМ ще гостува на празника на столичния район Люлин

В Деня на Европа, 9 май, Центърът за градска мобилност ще гостува на празника на район "Люлин". До входа към Голямата сцена, срещу Кооперативния пазар в квартала ще ви очаква щанд с много изненади, съобщават от ЦГМ. Четири дни ще празнуват жителите на столичния "Люлин" Ще можете да вземете напълно безплатна карта за дете до 14 г. (само трябва да покажете акт за раждане на детето – копие или снимка на такъв). Също така ще имате възможност да заредите или да си направите абонаментна карти за пътуване. Представители на центъра ще са на празника от 17:00 до 19:30 ч. ЦГМ вече взе участие в празниците на районите Слатина и Връбница, като щандовете се радваха на голям интерес от гражданите. Бяха задавани и много въпроси, които получиха своите отговори.

comment 0
visibility 469
-

По график върви строежът на нова детска градина в столичния "Стрелбище"

Строителните дейности по новата детска градина в кв. “Стрелбище“ в столицата се изпълняват в график. Това установи проверката на зам.-кметът на Столичната община Иван Василев. Зам.-кметът отбеляза, че се надява дейностите да продължат така, както досега, и детското заведение да отвори врати още тази година. "Това няма да реши проблема с недостига на места, но е стъпка в правилната посока, за да осигурим достъп на всяко дете до целодневна грижа. Изграждат се нови сгради и проектираме допълнително, за да продължи строителството и през следващата година, и в края на мандата да бъде решен проблемът с липсата на места на деца в ясли и детски градини", каза Иван Василев. Сградата ще разполага с две яслени и 6 градински групи, като ще бъдат открити 200 нови места за децата от района. Ще бъдат изградени плувен басейн, физкултурен салон, зала за творчески дейности, както и спортни игрища и детски площадки на открито. Прилежащата инфраструктура на детската градина също ще бъде обновена, ще бъдат изградени пешеходни пътеки и достъпна среда за майки с колички и хора с увреждания. Ще се подобрят и възможностите за спиране на автомобили на родителите, които водят децата си в детското заведение. В двора на детската градина ще бъде изградено допълнително футболно и баскетболно игрище, които ще имат свободен достъп при определени условия, посочи районният кмет Димитър Божилов. Той поясни, че в консенсус с местната общност е решено да се запази спортния характер на тази част от квартала. Ще се обособят две спортни игрища, които заедно с тези на ул. “Нишава“ и на ул. “Йордан Йовков“ ще допринесат за възможностите за спорт на гражданите. В момента в район „Триадица“ се изпълнява и разширение с разкриване на 2 нови групи на Самостоятелна детска ясла 21. Районният кмет подготвя и проект за ново основно училище в кв. „Манастирски ливади-изток“. Заданието е готово и ще се премине към възлагане на поектиране, допълни Димитър Божилов.    

comment 0
visibility 712
-

Кметът на "Триадица" отговори за затварянето на ул. "Тодор Джебаров"

Във връзка с множество публикации, касаещи затварянето на ул. "Тодор Джебаров" и недоволството на живущите в кв. "Манастирски ливади-изток", кметът Димитър Божилов публикува отговори на въпросите на гражданите. "Улицата ще има излаз на булевард "Тодор Каблешков". Писах го поне няколко пъти последните седмици, но ще го повтарям, докато е необходимо", заявява категорично Димитър Божилов. По думите му през миналата седмица е била приета преработката на Географска информационна система, върху която ще стъпи изменението на проекта за изграждане на булевард "Тодор Каблешков" в тази част. "С други думи - ул. "Тодор Джебаров" никога повече няма да се отвори на досегашното си място, а ще има нов излаз, съгласно указаната графика", обясни районният кмет. По отношение на ул. "Майор Павел Павлов" на този етап срещаме категоричен отказ да се отвори - нито временно, нито постоянно за вход, добавя Божилов. Скоро ще има нов обход за карето към улицата - по възстановената пресечка при бл. 43А. Т.нар. "паднала улица" е възстановена и предстои отварянето ѝ, съобщава още той, като подчертава, че това е резултат на активна позиция на района. Очаква се това да се случи утре, като днес на оперативка с изпълнителя и СО са били обсъдени вариантите за нейното включване във временната организация на движението, със забрана за преминаване на МПС над 3,5 тона. "Всички искания на хората са били подкрепени от района и са били сведени до знанието на Столична община и ресорните органи. Съобразяването с тези искания очевидно е частично - "Джебаров" се отвори, но "Майор Павел Павлов" - не. Не съм се отказал от идеята да има вход оттам, но крайната дума в този строеж е на възложителя - СО, а не на района", коментира Димитър Божилов.

comment 0
visibility 946
-

Ден на отворени врати в новата детска градина в столичния Горна баня

Кметът на София Васил Терзиев присъства на Деня на отворени врати в новата детска градина в квартал "Горна баня", съобщават от Столична община. Новата сграда на 164. ДГ „Зорница“ отвори врати, за да могат жителите на района и представители на инициативния комитет на Горна баня, да разгледат детското заведение и да се запознаят с условията, които предлага за отглеждане на децата. "Проектите за училища и детски градини трябва да се разглеждат комплексно заедно с прилежащата инфраструктура като улици, тротоари, достъпна и безопасна среда, иначе ще имаме красива сграда като тази на 164. ДГ “Зорница” и липсата на улица до нея", коментира кметът на София. Той постави пред районния кмет на "Овча купел" Ангел Стефанов въпроса за бързото изграждане на улици около детската градина и осигуряването на нормален достъп за родителите и децата. Стефанов посочи, че има готов проект за изграждане на уличната мрежа, но процедурата за избор на строител се обжалва. Районният кмет очаква съдебния спор да приключи своевременно и улиците да бъдат изградени до есента на тази година.

comment 0
visibility 677
Променят маршрутите на трамваи 1, 3 и 27 заради ремонта на гарата в София

Променят маршрутите на трамваи 1, 3 и 27 заради ремонта на гарата в София

Заради ремонт на Централна гара - София през следващите 15 месеца, ще има нова организация на движение на обществения транспорт в район “Сердика", съобщават от администрацията. Променят се маршрутите на трамвайни линии № 1, 3 и 27 и се удължава се маршрутът на автобусна линия № 413 до гара София – Север. Трамвайна линия № 1: маршрутът се удължава до надлез Надежда както следва: - в посока надлез Надежда: от ж.к. Иван Вазов по действащия маршрут до спирка с код 1332 „Централна гара“ и направо по бул. „Княгиня Мария Луиза“ до надлез Надежда - в посока ж.к. Иван Вазов: от надлез Надежда по бул. „Княгиня Мария Луиза“, надясно по бул. „Христо Ботев“, наляво по ул. „Струга“ и надясно по бул. „Княгиня Мария Луиза“ до ж.к. Иван вазов. Мотрисите ще спират на всички съществуващи трамвайни спирки по маршрута. Трамвайна линия № 3: маршрутът се удължава до гара София - Север както следва (в посока гара София север): от гара Захарна фабрика по действащия маршрут до спирка с код 1330 „Централна гара“, наляво по бул. „Княгиня Мария Луиза“, транспортен подлез „Надежда“, бул. „Рожен“ и надясно по ул. „Йордан Хаджиконстантинов-Джинот“ до гара София север двупосочно. Мотрисите спират на всички съществуващи трамвайни спирки по маршрута и на разкритите нови спирки, както следва: двупосочна с кодове 0374 и 0375 „Модна къща Агресия“ - с код 0477 „Гара София север“ – крайна - с код 0476 „Гара София север“ – начална Трамвайна линия № 27: маршрутът се удължава до гара София - Север както следва (в посока гара София - Север): от кв. Манастирски ливади-запад по действащия маршрут до спирка с код 1255 „Пета градска болница“, направо по бул. „Княгиня Мария Луиза“, транспортен подлез „Надежда“, бул. „Рожен“ и надясно по ул. „Йордан Хаджиконстантинов-Джинот“ до гара София север двупосочно. Мотрисите спират на всички съществуващи трамвайни спирки по маршрута и на разкритите нови спирки, както следва: двупосочна с кодове 0374 и 0375 „Модна къща Агресия“ - с код 0477 „Гара София север“ – крайна - с код 0476 „Гара София север“ – начална Удължава се маршрута на автобусна линия № 413 до гара София - Север както следва (в посока гара София север): от Технополис Младост 4 по действащия маршрут до спирка с код 1327 „Централна гара“, направо по централното пътно платно на бул. „Княгиня Мария Луиза“, надлез „Надежда“, бул. „Рожен“ и надясно по ул. „Йордан Хаджиконстантинов-Джинот“ до обръщателното колело пред гара София север двупосочно. Автобусите спират на съществуващите автобусни спирки по маршрута (не спират на спирките за зареждане на автобусни линии № 60 и 74) и новоразкрити спирки, както следва: - с код 2670 „Модна къща Агресия“ на 80.00 метра след десния завой от бул. „Рожен“. Спирката е сигнализирана с бализ в зелената площ, след изграждане на нов перон ще бъде върната назад - с код 2672 „Гара София север“ – крайна и начална пред сградата на гарата. Спирката е сигнализирана със спиркоуказател. Автобусите спират на спирката след обръщане на посоката на движение през обръщателното колело.

comment 0
visibility 467
Мобилен пункт събира опасни отпадъци пред администрацията в столичния Искър

Мобилен пункт събира опасни отпадъци пред администрацията в столичния Искър

Мобилен пункт за събиране на опасни отпадъци от домакинствата е разположен днес пред сградата на районна администрация „Искър“, намираща се на бул. „Кръстю Пастухов“ 18, съобщават от Общината. Пунктът ще е на разположение на гражданите от 11:00 часа до 19:00 часа. Най-често срещаните опасни отпадъци от дома, които могат да се предадат безвъзмездно в пункта са: -живак и уреди, съдържащи живак (живачни термометри, прекъсвачи и други подобни); -лакове и бояджийски материали; -домакински препарати и химикали; -мастила и замърсени опаковки; -фармацевтични продукти (лекарства с изтекъл срок на годност).

comment 0
visibility 600
Решават проблема с „езерото“ на столичната ул. А. Карамитев

Решават проблема с „езерото“ на столичната ул. А. Карамитев

Ремонт на столичната ул. „Апостол Карамитев“ ще сложи край на проблема с наводняването пътното платно. Предстои изграждане на две нови дъждоприемни шахти, както и преасфалтиране на улицата, като се промени сбърканият преди 16 години обратен наклон. По този начин ще се коригира отводняването на участъка, съобщава кметът на район „Изгрев“ д-р Делян Георгиев. „След четиригодишни усилия, проучвания и настояване, поредният десетилетен проблем на район “Изгрев” ще отиде в историята. Завиряването на ул. ”Апостол Карамитев”, точно до главния вход на 11 ОУ “Св. Пимен Зографски” и бл.12 в ж.к. ”Дианабад”, което се получава след всеки дъжд, ще бъде отстранено в най-кратки срокове“, посочва районният кмет. По думите му “езерото”, което правеше улицата непроходима за пешеходци и ученици и принуждаваше живущите наоколо да се чудят как да стигнат до паркираните си автомобили, ще остане само неприятен спомен. „Удовлетворен съм от работата на нашата районна администрация и съм щастлив, че за пореден път заедно доказахме, че с мисъл, постоянство и упорство, могат да бъдат постигнати добри резултати за хората и успешно да се разрешават големи проблеми в кварталите, с безумна и необяснима давност“, казва още районният кмет.

comment 0
visibility 2222
Кръгла маса за съдбата на Княжевската минерална баня

Кръгла маса за съдбата на Княжевската минерална баня

Кръгла маса на тема „Княжевска минерална баня – перспективи и възможности“ ще се проведе в столичния район „Витоша“, съобщават организаторите. Събитието ще се състои утре – 9 май, от 18:30 ч. в читалище „Братя Миладинови-1917“, намиращо се на бул. „Цар Борис III“ №375 в кв. „Княжево“. Инициативата се организира от местната организация на „Спаси София“ в район Витоша и гражданска инициатива „Княжевецъ“. На срещата ще присъстват районният кмет Зарко Клинков и ​​​​​​​заместник-кмета на Столична община в направление „Европейски политики, международна дейност и туризъм“ Никола Барбутов. Покана е изпратена и до гл. архитект на София Здравко Здравков. По време на дискусията заедно с представители на местната власт и институции ще бъдат обсъдени актуалните проблеми на банята, възможните решения за нейното възстановяване, както и перспективите за нейното развитие. Княжевската минерална баня е собственост на търговско дружество към Министерство на здравеопазването.

Райони на София

24 са районите на София според административното деление на общината. Всеки от които има свое административно управление и особености.

Райони на София - район Средец

Райони на София - район Средец

Това е един от всичките райони на София, около който са разположени Триадица, Лозенец, Слатина, Изгрев, Възраждане и Оборище. Реално в него се намират голяма част от забележителностите на столицата. На негова територия се е развивала антична Сердика и всички доказателства за това са видни и днес.

Райони на София - район Триадица

Райони на София – район Триадица

Триадица, като един от 24-те райони на София, събира в пределите си част от центъра на столицата, както и жилищните квартали „Стрелбище“, „Гоце Делчев“ и „Иван Вазов“. Обслужва се от различни видове градски транспорт – трамваен, автобусен и тролейбусен. В Триадица се намира НДК, музея „Земята и хората“, Медицинска академия и Военномедицинска академия, правителствена болница.

Райони на София - район Лозенец

Райони на София – район Лозенец

Поредният от районите на София е район Лозенец. В него се намира част от Борисовата градина, както и част от Зоологическата градина. Тук са квартал „Лозенец“ и „Хладилника“.  В Лозенец са разположени болница Токуда, Мол „Paradise Center“, Софийска духовна семинария и др.

Райони на София - район Слатина

Райони на София – район Слатина

Следващият от административните райони на София е район Слатина. Квартал „Редута“, който е в пределите на район Слатина, е най-издадената точка в София. Тук са още кварталите „Христо Ботев“, „Яворов“, „Гео Милев“. В пределите на района е разположено и Летище София.

Райони на София - район Изгрев

Райони на София – район Изгрев

Изгрев е един от районите на София, в който е съсредоточена голяма част от дипломатическите посолства в столицата – цели 17. Кварталите, които са разположени в района са „Изток“, „Изгрев“ и „Дианабад“.

Райони на София - район Възраждане

Райони на София – район Възраждане

Това е един от малкото  райони на София, които обхваща почти целия център на столицата. Тук са разположени кварталите, наричани „Зоните“. Това са Зона Б-2“, „Зона Б-3“, „Зона Б-4“, „Зона Б-5“, „Зона Б-18“, „Зона Б-19“. Всъщност това е стария 3-ти район на столицата. През 1987 се обособява като нов район „Възраждане“.

Райони на София - район Оборище

Райони на София – район Оборище

Следващ от районите на София е район Оборище. В територията му влиза част от централната част на столицата. Тук се намира голяма част от културните обекти на София. Много театри и кина са разположени в района. Паметникът на Васил Левски и Докторският паметник, както и Храм-паметникът „Александър Невски“ са също тук.

Райони на София - район Банкя

Райони на София – район Банкя

Поредният от районите на София е район Банкя. Района включва освен гр. Банкя, още и две села – Клисура и Иваняне. Банкя е обявена за район през 1979 г. В района може да се види предпочитаното от великия Иван Вазов място за почивка – „Вазовия дъб“.

Райони на София - район Красно село

Райони на София – район Красно село

Като един от 24-те райони на София, Красно село приютява три от парковете в столицата – Славия, Хиподрума и Лагера. Стадион Славия също е в пределите на района. Тук са едни от най-добрите болнични заведения не само в София, но и в страната, а именно „Пирогов“, Болница на МВР, Център по репродуктивна медицина.

Райони на София - район Витоша

Райони на София – район Витоша

Следващият от районите на София е Витоша. Той носи името на планината, чиито поли е разположен. Районът се гордее с изключителните си забележителности, които са от списъка на 100-те национални туристически обекта – Националния исторически музей, Боянската църква, Боянския водопад, Драгалевския манастир, Княжевския минерален извор.

Райони на София - район Връбница

Райони на София – район Връбница

Връбница влиза в групата на районите на София през 1987 г, като 26 години преди това е включена в пределите на столицата. В неговите граници влизат кварталите Обеля, Модерно предградие, Република, Връбница.

Райони на София - район Илинден

Райони на София – район Илинден

Поредният от районите на София е район Илинден. В неговите предели се намира парк „Света Троица“, който е любим за отмора и разходки, за спорт и развлечение. Тук е известната от миналото „Захарна фабрика“. Името на района е в чест на героите в Илинденско-Преображенското въстание.

Райони на София - район Искър

Райони на София – район Искър

Този от всички райони на София, е кръстен на реката, която минава през източната му част. През 1947 г. за работниците от предприятията около гарата започват да строят жилища. Така се слага началото на жилищния комплекс „Дружба“. Красивият парк „Врана“ е в пределите на район Искър.

Райони на София - район Красна поляна

Райони на София – район Красна поляна

Красна поляна е един от най-близко разположените до центъра райони на София.В неговите предели се намират кварталите „Илинден“, „Западен парк“, „Разсадника“ и „Красна поляна“, който в миналото е бил село край София.

Райони на София - район Кремиковци

Райони на София – район Кремиковци

Кремиковци е един от най-големите райони на София. В района се намират редица паметници на културата с национално и регионално значение.

Райони на София - район Люлин

Райони на София – район Люлин

Люлин е един от районите на София, в пределите на който се намира най-големия жилищен комплекс в страната. Той носи името на близката до него планина. Строителството му започва през 1973 г. Районът се обслужва от всички видове градски транспорт в София.

Райони на София - район Младост

Райони на София – район Младост

Ж.к „Младост“, кварталите Горубляне и Полигона са разположение на територията на един от районите на София – район Младост. Жилищните сгради в Младост са проектирани през 60-те години на миналия век.

Райони на София - район Надежда

Райони на София – район Надежда

Един от всичките 24 райони на София е Надежда. В неговите предели се намират кварталите Илиянци, Триъгълника, Надежда и Требич.

Райони на София - район Нови Искър

Райони на София – район Нови Искър

Вторият по големина  сред всичките 24 райони на София е район Нови Искър. Гр. Нови Искър е неговия административен център. На територията на района има свидетелства за живот от дълбока древност. Намерени са тракийски могили, римски път. Районът е подчинен на кмета на Столична община и на районния кмет.

Райони на София - район Овча купел

Райони на София – район Овча купел

Овча купел е един от всичките 24 райони на София, който е разположен на територията на най-старите части на столицата. В района е позициониран Нов Български Университет. Тук са кварталите Горна баня и Суходол, както комплексите „Овча купел“ 1 и 2.

Райони на София - район Панчарево

Райони на София – район Панчарево

Панчарево е най-големият сред районите на София. Той се отличава с уникална природа. Районът може да се похвали с редица забележителности, които заедно с красивата природа са привлекателен център за туристи от цялата страна и чужбина. Панчаревското езеро е любимо на спортисти, риболовци и на всички, обичащи природата. Крепостта Урвич, която в района, е паметник на културата.

Райони на София - район Средец

Райони на София - район Триадица

Райони на София - район Лозенец

Райони на София - район Слатина

Райони на София - район Изгрев

Райони на София - район Възраждане

Райони на София - район Оборище

Райони на София - район Банкя

Райони на София - район Красно село

Райони на София - район Витоша

Райони на София - район Връбница

Райони на София - район Илинден

Райони на София - район Искър

Райони на София - район Красна поляна

Райони на София - район Кремиковци

Райони на София - район Люлин

Райони на София - район Младост

Райони на София - район Надежда

Райони на София - район Нови Искър

Райони на София - район Овча купел

Райони на София - район Панчарево

Прочетете още