Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (15%, 233 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (83%, 1275 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 36 Гласове)
Общо гласували: 1544 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 370
-

Подготвят подлезите в "Изгрев" за зимния сезон

В столичния район "Изгрев" подготвят подлезите за зимния сезон. Извършват се ремонти на осветителните тела и почистване на линейните отводнители на всички съоръжения на територията на района, съобщи кметът д-р Делян Георгиев. По думите му работата ще прикючи до броени дни. Район “Изгрев” отговаря за пет софийски подлеза, които са горе-долу в прилично състояние, в следствие на ежегодната им поддръжка, отбелязва още районният кмет. Д-р Георгиев отбелязва още, че естетическият вид на съоръженията е далеч от онова, което гражданите искат - покритите с графити стени и остарелите окачени тавани и настилки придават на подлезите неприятен вид. Според него е необходимо да се отделят повече средства за да се промени обликът им.  

comment 0
visibility 1055
-

Вече 6 години се руши училище в кв."Лагера" в столицата

Родители на ученици и живущи в столичния квартал "Лагера" отново припомниха пред БНТ, че 25 ОУ "Петър Берон" се руши и дори вече е опасно. Още през 2015г. е констатирано, че ремонтът е наложителен и спешен. Мазилката се рони, покривът е в окаяно състояние , а задният двор е абсолютно неизползваем. Училището продължава да функционира и в него всекидневно се обучават деца, а родителите се притесняват, че никакви мерки не се взимат за това то да бъде ремонтирано. Средства за ремонта са били предвидени, но по неизвестни причини ремонтът е спрян и не се извършва. Столично училище в жк „Лагера” се руши Родителите са притеснени от това, че липсва диалог между отговорните институции. "Няма институция, към която да не сме се обърнали и да не е наясно с проблема", казва Любомир Богданов, жител на квартала. По думите му за ремонта са били предвидени 3,8 милн. лева, но до момента на сградата е поставена само някаква мазилка, която вече е изронена. От отговорът на район "Красно село" става ясно, че до 20.09.2017г. са изплатени над 1 млн. лева от договорените пари. Останалите строително-монтажни работи не са извършени поради липса на финансиране от страна на Столична община, въпреки подаваните искания за неговото осигуряване през 2020, 2021 и 2022 години. Ремонтът на училище в „Красно село“ е спрянРодителите призоваха за диалог и бързо решение на проблема, защото става дума за сграда, която буквално се руши над главите на децата.   

comment 0
visibility 248
Дядо Коледа подрани за децата от работилницата в район Сердика

Дядо Коледа подрани за децата от работилницата в район Сердика (СНИМКИ)

Трескава подготовка тече в Коледната работилница в район Сердика-Столична община, по случай предстоящите празници. Децата-участници в инициативата изработиха коледни картички, с които да зарадват своите родители, както и участват в китна празнична украса. Малчуганите от работилницата получиха подаръци, поднесени им лично от подранилия Дядо Коледа в района още в петък. На финала, след неуморния труд в работилницата, децата се пренесоха при красивата празнична елха, във фоайето на сградата на районната администрация, за тържествено запалване на коледните светлини. За всички нас бе много емоционално, защото децата дават смисъла и светлината на всички празници, казаха служители на администрацията. Полина Скобелева

Реклама
comment 0
visibility 377
Със стара дограма, за 50 лв. на бус, се топлят в столичния кв. Факултета в

Със стара дограма, за 50 лв. на бус, се топлят в столичния кв. Факултета в София

Стара дограма за отопление горят в столичния квартал Факултета - район Красно село. Заради високите цени на дървата ромски семейства се снабдяват с дърва срещу 50 лв. на бус, съобщи bTV. Скъпият ток и дърва за огрев принудили търговци да снабдяват домакинства във Факултета  дървения, за да им е топло. В печките бумкат стари мебели, дограма и всякакви отпадъци, които са с бои, лакове и замърсяват въздуха при горене. Над 5000 домакинства в София смениха старите печки с модерно отопление "Специалисти" по доставката на дърва обикалят и изкупеват или събират изхвърлени дървении край контейнерите в цяла София. Пред bTV обясниха, че бусът със стара дограма им е подарена. Иначе неофициално цените варират от 50 до 70 лв.в зависимост дали клиентът е участвал в събирането. Жители на Факултета обясниха, че са им скъпи тока и дървата и нямат алтернатива. Иначе в домовете си имат климатици и тръби за парно. "Едно семейство с пет или шест деца откъде да плаща за климатик? Климатикът и дървото – то стана едно и също", споделят хората пред bTV. Готова е 24-метровата кула във "Факултета", камери засичат местата с горене на открито Преди 2 години Столична община изгради 24-метрова кула, към дирекция "Аварийна помощ и превенция, за наблюдение на нерегламентирано горене на гуми, кабели и отпадъци на открито. От тогава имаме 19 сигнала и веднага сме сигнализирали Столичен инспекторат, наложени са санкции. Апаратурата от кулата за наблюдение показва само горене на открито, а не от комини, обясниха от АПП пред Столица.bg. Вече втора година Столична община безплатно подменя отоплителни уреди с екологични. До момента на над 5000 домакинства са подменени отоплителните уреди. Това е само една от мерките на Московска 33 за подобряване на качеството на въздуха в столицата.

comment 0
visibility 1068
Глобиха нарушител, изсипал пръст на пътя в софийското село Герман

Глобиха нарушител, изсипал пръст на пътя в софийското село Герман

Екипи на Столичния инспекторат санкционираха нарушителя, които изсипа голямо количество пръст на ул. „Патриарх Герман“, с. Герман в район „Панчарево“. Земната маса е изпаднала от каросерията на камион, докато се е придвижвал по улицата, съобщават от Инспектората. С помощта на багер е събрано разсипаното количество, а след това е извършено почистване на пътното платно.

comment 0
visibility 413
Започва подготовката за ремонта на ул. „Чепинско шосе“ и ул. “Езерата“ в Но

Започва подготовката за ремонта на ул. „Чепинско шосе“ и ул. “Езерата“ в Нови Искър

Започва подготовката за ремонта на ул. „Чепинско шосе“ и ул. “Езерата“ в столичния район „Нови Искър“. Това стана ясно по време на работна среща, в която взеха участие районният кмет Даниела Райчева, както и кметовете на с. Чепинци и с. Негован. „В началото на следващата седмица започват подготвителните дейности, а строително-ремонтните ще стартират след зимния сезон.“, съобщи Райчева. „Чепинско шосе“ ще се ремонтира в участък с дължина около 5,800 км – от моста над р. Лесновска / при с. Чепинци/ до мост над р. Перловска, кв. “Орландовци”. Ул. “Езерата“ ще се ремонтира в участък с дължина около 3,200 км от моста над р. Лесновска /при с. Негован/ до Чепинско шосе. Обектът ще се изпълнява поетапно, разделен както следва: Първи етап –  Чепинско шосе – участък от моста над р. Лесновска /при с. Чепинци/ до кръстовище с ул. “Езерата”. Втори етап – Ул. “Езерата“ от моста над р. Лесновска / при с. Негован/ до Чепинско шосе Трети етап - Чепинско шосе - участък от кръстовище с ул. Езерата до възел със Северна скороствна тангента Четвърти етап -  участък от  възел със ССТ до мост над р. Перловска Предвидена е временна организация на движението и са осигурени обходни маршрути на автобусите на градския транспорт за различните етапи през с. Чепинци, с. Негован, с. Световрачене и с. Кубратово, при което ще се отварят и нови автобусни спирки. „И за двата пътя ще бъде извършено премахване на старата компрометирана асфалтова настилка и съществуващите пластове под нея. Ще се изгради нова пътна конструкция, която ще съответства на действителното транспортно натоварване и интензивност, с приета категория на движение „тежко“, при проектна скорост 50км/час. Ще се положи изцяло нова асфалтова настилка“, уточнява кметът Райчева. Новите пътни платна за движение са предвидени с ширина 7 м и двустранни стабилизирани банкети по 1.25 м. Отводняването ще се осъществява с насочване на повърхностните води по гравитачен път в напречно направление към прилежащия естествен терен. Съществуващите необлицовани окопи ще се почистят и профилират. В отделни участъци ще се оформят нови облицовани окопи със заустване в изпарители. Ще се оформят и уширения на пътното платно – т.нар. „джобове“, за спиране на автобусите. Нивелетното решение е повдигнато средно с около 30 см спрямо котите на съществуващия път с оглед осигуряване на нормативните напречни наклони и възможност за отвеждане на повърхностните води. „Това е още един поет ангажимент към гражданите, който предстои да изпълним и използвам повода да благодаря на Столична община за осигурените средства за изпълнението на проекта“, казва още кметът на „Нови Искър“.

comment 0
visibility 422
-

Започна изграждането на спортна площадка зад 73 СУ в "Триадица"

Нова спортна площадка и стрийт-фитнес зона ще бъде изградена на ул. “Деян Белишки”, зад 73-то СУ “Владислав Граматик” в райн "Триадица" в столицата. Строителството вече е започнало. Теренът е бил предназначен за ресторант, но от районната администрация са отредили имота за озеленяване, детска площадка и спорт, разказа кметът на "Триадица" Димитър Божилов. По такъв начин е била туширана всяка възможност парцелът да се застрои. "Искрено се надявам мястото да се превърне в социална локация", добавя той. Съоръженията, които ще бъдат монтирани, са предвидени за развиване на двигателната и физическата култура на подрастващите, а стрийт-фитнесът, тип лостове, ще посрещне търсенето на подобен вид спортни площадки за квартала. Тенис масата, която и в момента се ползва, разбира се, остава, каза още районният кмет. Ще бъде обособена и алея към училището, за да се улесни и посещаването на зоната от ученици. По думите на районният кмет на мястото на кална поляна, “налазена” от неправомерно паркиращи коли, жителите на кв. “Гоце Делчев”, а и района ще получат приветливо и безопасно място, където деца и спортуващи ще споделят активности и тренировки.

comment 0
visibility 395
-

Още една детска ясла в "Красно село" е почти готова (ВИДЕО)

Зам.-кметът по направление "Финанси и здравеопазване" Дончо Барбалов провери работата по новият корпус на Самостоятелна детска ясла №31 "Палавници" в район "Красно село" в София. В инспекцията днес участваха и д-р Моника Чеуз, директор на дирекция "Здравеопазване" към Столична община, и инж. Цветан Иванов. Строителството е приключило, строителите правят последни корекции по обекта, констатира проверката. Готови са и двете допълнителни площадки за игра в двора на яслата. Очаква се доставка и монтаж на обзавеждането за новите помещения. Новият корпус на детската ясла е предназначен за две групи. След разширението местата в детското заведение ще станат общо 120.

comment 0
visibility 1048
-

Ново спортно игрище беше открито в кв."Кумарица", район Нови Искър

Ново спортно игрище е изградено в кв.“Кумарица“, район Нови Искър, съобщават от Столична община. Финансирането на съоръжението е от бюджета на общината. През последните години в Нови Искър са изградени 16 спортни площадки. Новата спортна площадка бе открита официално на 24 ноември с футболна среща в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова, председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев и кмета на „Нови Искър“ Даниела Райчева. Кметът Фандъкова поздрави учениците от столичното 171 Основно училище “Стоил Попов” и възпитаниците на спортни клубове, които обичат да се занимават със спортни дейности и тренират. "Район Нови Искър има традиции в спорта, тук са родени много шампиони. Радвам се, че продължавате добрия пример на известните спортисти и възпитавате младите хора да обичат спорта", каза по време на церемонията кметът Фандъкова.  

comment 0
visibility 290
-

Ученици от Банкя маркират екопътеки

Децата от 78 СУ "Христо Смирненски" в гр. Банкя се включиха с много желание в проекта "Екопътеките на Банкя", съобщиха от районната администрация. Учениците изрисуваха с много въображение, креативност и безспорна загриженост към природата и нейното опазване поучителни и указателни табели. На 10 ноември те бяха поставени по маршрута Дивотински манастир „Света Троица”– връх Криви камик. В похода-акция, учениците, освен монтирането на табелите, поставиха и туристическа маркировка, съблюдавана от представители на Туристическо дружество "Люлин". В акцията се включиха 30 ученици, съобщават от училището. Усилията на всички днес бяха възнаградени с връчването на грамоти от заместник-кмета д-р Александра Александрова и Валерия Доневска –младши експерт „Младежки дейности и туризъм". В часа на класния учениците, взели участие в проекта, от най-малките до най-големите, бяха наградени индивидуално. "Ако този проект е запалил туристическата тръпка в децата на Банкя, той е постигнал и още по-големи резултати", отбелязват от районната администрация, като добавят, че вече е била обсъдена възможността за разширяване на проекта с още екопътеки. Проект „Екопътеките на Банкя” е финансиран по Програмата за развитие на физическото възпитание и спорта в Столична община и е част от усилията на район „Банкя“ да популяризира красивите околности в Люлин планина и екопътеките да станат по-достъпни и по-безопасни за туристите.  

comment 0
visibility 702
Поголовна сеч в частен терен на "Стар Беловодски път"

Поголовна сеч в частен терен в гората край "Стар Беловодски път" (ВИДЕО)

Поголовна сеч в гората на ул. "Стар беловодски път" са забелязали столичани. Пред Столица.bg сигнализираха за ужасяващата гледка с повалени дървета.  Проверка установи, че теренът е частен и се разчиства за строителство. Дърветата са изieчени през миналата седмица и възмутени съседи са подавали сигнали до институциите. Първи за проблемът съобщи рок певицата Милена, възмутена от безпардонното изсичане. Въпреки че има забрана за сеч в този район, повалените дървета са факт. Според кадастралната координатна система там е Жилищна зона с малкоетажно застрояване и с ограничени параметри. Позволено е ниско строителство в зони за екологично съхранение на средата. Минимум 50% от озеленената площ  е с висока растителност, при запазване на естествения ландшафт. Не се допуска изсичане на съществуващата висока растителност и покриване или засипване на водните течения. Тези изисквания се прилагат за територии, граничещи непосредствено с Природен парк Витоша, гласи документът. По сигнал на Столица.bg бе направена проверка от район Витоша. Инспекторите са установили, че има нарушение и собственикът няма разрешение за сечта. За частни имоти разрешение се дава от районните кметове, а не от Зелена систева, уточниха от общинското дружество. Собствеикът няма разрешение за сеч и му е съставен акт, потвърдиха от район Витоша. Пред проверяващите собственикът на изсечения имот е обяснил, че не знае. Съставен му е акт и му е връчен.

comment 0
visibility 375
-

Допълнителен паркинг за 20 места по "Пътеката на здравето" в Банкя

Столичният район "Банкя" увеличава броят на съществуващите паркоместа в близост до "Пътеката на здравето". "Като привърженик на активния начин на живот с особена радост гледам на хората, запътили се в делник и празник по „Пътеката на здравето”. До нея обичайно много от тях пристигат с автомобилите си", отбеляза дългогодишният кмет на Банкя Рангел Марков. За удобство на посетителите е изграден допълнителен паркинг за 20 броя автомобили в началото на Пътеката на ул. “Иван Вазов” в района. Новият паркинг бързо се е превърнал в добро решение, което внася повече ред за паркираните автомобили и удобство за техните собственици, отбелязва Марков. "Пътеката на здравето" в Банкя е маркирана с указателни табели и стрелки по цялата си дължина и е достъпна както за местните жители, така и за гостите на града, които не познават добре региона. Дължината на маршрута е 6-7 километра, а времето за преход е около 2 часа. Маршрутът минава край: Градоманската река, западната част на кв.Градоман, язовира в квартал Михайлово, местността Купен дол, Теневскич баир, влизо в Старо село, стига до църквата Св.Св. Китик и Юлита, и се връща до изходната точка по алтернативен път. Особено популярен е за разходки с деца.

comment 0
visibility 670
Рисуват вълк и мечка върху фасадата на столичното 61 училище

Рисуват вълк и мечка върху фасадата на столичното 61 училище

С огромни графити на вълк и мечка ще изрисуват фасадата на столичното 61.ОУ „Св.Св.Кирил и Методий“ във Връбница, съобщават от районната администрация. Венцислав Йосифов, графит артист, ще украси сградата със застрашени от изчезване видове от Червената книга. Инициативата "Всичко зависи от нас" е на екипа на район "Връбница". Целта е да се популяризира устойчива екологична култура.  Графитът на вълк и мечка ще бъде върху 150 кв. м. Събитието се осъществява с подкрепата на Столична община – част от Календара на културните събития.

comment 0
visibility 667
-

Започва реконструкция на кръстовището на "Симеоновско шосе" и ул. "Йордан Радичков"

След множество подадени сигнали от граждани и жители на района, реконструкцията на кръстовището на бул."Симеоновско шосе" и ул. "Йордан Радичков" започва. За това съобщи кметът на район "Лозенец" Константин Павлов. За опасно кръстовище в квартал "Витоша" в София сигнализират живущите Днес, 24 ноември, от 18:30 на кръстовището ще се проведе среща с гражданите. "Ще присъстваме аз, заместник кметът на Столична община по направление "Обществено строителство" Ангел Джоргов и представители на строителя, за да отговорим на вашите въпроси", съобщи районният кмет. Работата ще започне на импровизирания паркинг до кръстовището, откъдето ще бъдат разчистени пречещите стълбове и табла и ще бъдат започнати изкопите за новите канализация и водопровод. Във вторият етап на изграждането, който се очаква да започне след около десетина дни, ще бъде затворено кръстовището и ще бъде въведен обходен маршрут.  "За да имаме този алтернативен маршрут, който ще съществува само по време на строителството, проведохме интензивни разговори със собствениците на земята, които са съгласни с това временно решение", поясни още Константин Павлов. Представители на Столична община, на строителния надзор и на строителите проведоха последната оперативка преди откриването на строителната площадка, съобщи още Павлов, като допълни, че желанието им е до края на годината кръстовището да бъде готово.

comment 0
visibility 776
Санкционираха мъж заради чували с отпадъци по бул. „Македония“ в София

Санкционираха мъж заради чували с отпадъци по бул. „Македония“ в София

Софиянец получи акт заради струпани чували със строителни отпадъци в район „Красно село“, съобщават от Столичния инспекторат. Установено е, че нарушителят е събрал отпадъците след ремонт вкъщи и ги е оставил до дърво на тротоара по бул. "Македония".  Мъжът е получил акт и му е дадено предписание за събиране и транспортиране на чувалите на регламентирано за целта място. „Припомняме, че когато в домакинствата се извършват големи строителни ремонти, лицата са длъжни да ги събират в наети от тях специализирани контейнери и да ги предават на лица, притежаващи документ, издаден по реда на Закона за управление на отпадъците. Забранено е разпиляването на отпадъците и замърсяване на места за обществено ползване“, уточняват от Столичния инспекторат.

Райони на София

24 са районите на София според административното деление на общината. Всеки от които има свое административно управление и особености.

Райони на София - район Средец

Райони на София - район Средец

Това е един от всичките райони на София, около който са разположени Триадица, Лозенец, Слатина, Изгрев, Възраждане и Оборище. Реално в него се намират голяма част от забележителностите на столицата. На негова територия се е развивала антична Сердика и всички доказателства за това са видни и днес.

Райони на София - район Триадица

Райони на София – район Триадица

Триадица, като един от 24-те райони на София, събира в пределите си част от центъра на столицата, както и жилищните квартали „Стрелбище“, „Гоце Делчев“ и „Иван Вазов“. Обслужва се от различни видове градски транспорт – трамваен, автобусен и тролейбусен. В Триадица се намира НДК, музея „Земята и хората“, Медицинска академия и Военномедицинска академия, правителствена болница.

Райони на София - район Лозенец

Райони на София – район Лозенец

Поредният от районите на София е район Лозенец. В него се намира част от Борисовата градина, както и част от Зоологическата градина. Тук са квартал „Лозенец“ и „Хладилника“.  В Лозенец са разположени болница Токуда, Мол „Paradise Center“, Софийска духовна семинария и др.

Райони на София - район Слатина

Райони на София – район Слатина

Следващият от административните райони на София е район Слатина. Квартал „Редута“, който е в пределите на район Слатина, е най-издадената точка в София. Тук са още кварталите „Христо Ботев“, „Яворов“, „Гео Милев“. В пределите на района е разположено и Летище София.

Райони на София - район Изгрев

Райони на София – район Изгрев

Изгрев е един от районите на София, в който е съсредоточена голяма част от дипломатическите посолства в столицата – цели 17. Кварталите, които са разположени в района са „Изток“, „Изгрев“ и „Дианабад“.

Райони на София - район Възраждане

Райони на София – район Възраждане

Това е един от малкото  райони на София, които обхваща почти целия център на столицата. Тук са разположени кварталите, наричани „Зоните“. Това са Зона Б-2“, „Зона Б-3“, „Зона Б-4“, „Зона Б-5“, „Зона Б-18“, „Зона Б-19“. Всъщност това е стария 3-ти район на столицата. През 1987 се обособява като нов район „Възраждане“.

Райони на София - район Оборище

Райони на София – район Оборище

Следващ от районите на София е район Оборище. В територията му влиза част от централната част на столицата. Тук се намира голяма част от културните обекти на София. Много театри и кина са разположени в района. Паметникът на Васил Левски и Докторският паметник, както и Храм-паметникът „Александър Невски“ са също тук.

Райони на София - район Банкя

Райони на София – район Банкя

Поредният от районите на София е район Банкя. Района включва освен гр. Банкя, още и две села – Клисура и Иваняне. Банкя е обявена за район през 1979 г. В района може да се види предпочитаното от великия Иван Вазов място за почивка – „Вазовия дъб“.

Райони на София - район Красно село

Райони на София – район Красно село

Като един от 24-те райони на София, Красно село приютява три от парковете в столицата – Славия, Хиподрума и Лагера. Стадион Славия също е в пределите на района. Тук са едни от най-добрите болнични заведения не само в София, но и в страната, а именно „Пирогов“, Болница на МВР, Център по репродуктивна медицина.

Райони на София - район Витоша

Райони на София – район Витоша

Следващият от районите на София е Витоша. Той носи името на планината, чиито поли е разположен. Районът се гордее с изключителните си забележителности, които са от списъка на 100-те национални туристически обекта – Националния исторически музей, Боянската църква, Боянския водопад, Драгалевския манастир, Княжевския минерален извор.

Райони на София - район Връбница

Райони на София – район Връбница

Връбница влиза в групата на районите на София през 1987 г, като 26 години преди това е включена в пределите на столицата. В неговите граници влизат кварталите Обеля, Модерно предградие, Република, Връбница.

Райони на София - район Илинден

Райони на София – район Илинден

Поредният от районите на София е район Илинден. В неговите предели се намира парк „Света Троица“, който е любим за отмора и разходки, за спорт и развлечение. Тук е известната от миналото „Захарна фабрика“. Името на района е в чест на героите в Илинденско-Преображенското въстание.

Райони на София - район Искър

Райони на София – район Искър

Този от всички райони на София, е кръстен на реката, която минава през източната му част. През 1947 г. за работниците от предприятията около гарата започват да строят жилища. Така се слага началото на жилищния комплекс „Дружба“. Красивият парк „Врана“ е в пределите на район Искър.

Райони на София - район Красна поляна

Райони на София – район Красна поляна

Красна поляна е един от най-близко разположените до центъра райони на София.В неговите предели се намират кварталите „Илинден“, „Западен парк“, „Разсадника“ и „Красна поляна“, който в миналото е бил село край София.

Райони на София - район Кремиковци

Райони на София – район Кремиковци

Кремиковци е един от най-големите райони на София. В района се намират редица паметници на културата с национално и регионално значение.

Райони на София - район Люлин

Райони на София – район Люлин

Люлин е един от районите на София, в пределите на който се намира най-големия жилищен комплекс в страната. Той носи името на близката до него планина. Строителството му започва през 1973 г. Районът се обслужва от всички видове градски транспорт в София.

Райони на София - район Младост

Райони на София – район Младост

Ж.к „Младост“, кварталите Горубляне и Полигона са разположение на територията на един от районите на София – район Младост. Жилищните сгради в Младост са проектирани през 60-те години на миналия век.

Райони на София - район Надежда

Райони на София – район Надежда

Един от всичките 24 райони на София е Надежда. В неговите предели се намират кварталите Илиянци, Триъгълника, Надежда и Требич.

Райони на София - район Нови Искър

Райони на София – район Нови Искър

Вторият по големина  сред всичките 24 райони на София е район Нови Искър. Гр. Нови Искър е неговия административен център. На територията на района има свидетелства за живот от дълбока древност. Намерени са тракийски могили, римски път. Районът е подчинен на кмета на Столична община и на районния кмет.

Райони на София - район Овча купел

Райони на София – район Овча купел

Овча купел е един от всичките 24 райони на София, който е разположен на територията на най-старите части на столицата. В района е позициониран Нов Български Университет. Тук са кварталите Горна баня и Суходол, както комплексите „Овча купел“ 1 и 2.

Райони на София - район Панчарево

Райони на София – район Панчарево

Панчарево е най-големият сред районите на София. Той се отличава с уникална природа. Районът може да се похвали с редица забележителности, които заедно с красивата природа са привлекателен център за туристи от цялата страна и чужбина. Панчаревското езеро е любимо на спортисти, риболовци и на всички, обичащи природата. Крепостта Урвич, която в района, е паметник на културата.

Райони на София - район Средец

Райони на София - район Триадица

Райони на София - район Лозенец

Райони на София - район Слатина

Райони на София - район Изгрев

Райони на София - район Възраждане

Райони на София - район Оборище

Райони на София - район Банкя

Райони на София - район Красно село

Райони на София - район Витоша

Райони на София - район Връбница

Райони на София - район Илинден

Райони на София - район Искър

Райони на София - район Красна поляна

Райони на София - район Кремиковци

Райони на София - район Люлин

Райони на София - район Младост

Райони на София - район Надежда

Райони на София - район Нови Искър

Райони на София - район Овча купел

Райони на София - район Панчарево

Прочетете още