Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли предложения от Трифонов кабинет?
  • Да, Слави ще направи правителство. (26%, 205 Гласове)
  • Не, нямат достатъчно депутати. (36%, 280 Гласове)
  • Не се интересувам от политика. (3%, 20 Гласове)
  • Нови избори. (29%, 226 Гласове)
  • Незнам, време е за плаж. (7%, 57 Гласове)
Общо гласували: 788 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1531
Продължават ремонтите на детски площадки в "Триадица"

Продължават ремонтите на детски площадки в "Триадица"

Продължават ремонтите на детски площадки в "Триадица". При бл.26 в “Стрелбище“ бе монтирана нова люлка. Подменени бяха въжетата на съществуващото съоръжение, както и въртележката и люлката. Предстои да бъде възстановен пясъчникът. Районната администрация организира почистване и подмяна на пясъчниците на детските площадки. Обхванат бе целият жк. „Гоце Делчев“ Подменен бе и пясъчникът на площадката пред читалище „Светлина“ в жк. “Стрелбище“, както и този пред бл.11 в кв. „Иван Вазов“. Внимание бе обърнато и на спортното игрище пред бл.97 в “Стрелбище“, което бе почистено от натрупани боклуци. В момента тече ремонт на дървената беседка пред блока.

comment 0
visibility 2339
Вече има нова пешеходна пътека на бул."Патриарх Евтимий" при ул "Хан Крум"

Вече има нова пешеходна пътека на бул."Патриарх Евтимий" при ул "Хан Крум"

  Направена е нова пешеходна пътека на бул "Патриарх Евтимий" при ул. "Хан Крум". Вече ще се пресича законно, а не на добрата воля на шофьорите. Това съобщи в социалната мрежа кметът на "Средец" Трайчо Трайков.  

comment 0
visibility 1608
Рушаща се сграда на „Иван Денкоглу“ и „Лавеле“ е опасна за пешеходците

Рушаща се сграда на „Иван Денкоглу“ и „Лавеле“ е опасна за пешеходците

В заплаха за минаващите пешеходци се е превърнала рушаща се от години сграда на ъгъла на улиците „Иван Денкоглу“ и „Лавеле“. 80% от нея е общинска собственост, обясняват от bTV.   „Проблемът на първо място е не само фасадата, но и покрива, от който падат и керемиди. Фасадата също трябва да се реновира, на първия етаж се помещава библиотеката на читалище „Денкоглу“, така че това е и публичен обект“, коментира  пред камерата кметът на район „Триадица“ Димитър Божилов. Обезопасителните ленти, поставени от Столичната община, не смущават гражданите да преминават покрай опасната сграда.   Средствата, които „Триадица“ получава, са крайно недостатъчни, за да бъде извършен така належащия ремонт. „Ние на година получаваме между 30 хил. и 40 хил. лева общо за всичките ни сто обекта, стойността на ремонта тук значително надхвърля този бюджет“, казва кметът на района. От Столичната община изпратиха писмен отговор до медията по казуса: „Екип на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община съдейства за обезопасяване на сградата на ъгъла на улиците „Иван Денкоглу“ и „Лавеле“. В момента район „Триадица“ извършва оценка за необходимите средства за извършване на ремонт, която очакваме да получим. След това ще бъдат предприети необходимите действия за възстановяване и ремонт“.  

Реклама
comment 0
visibility 1696
Започна ремонтът на тоалетните в Кремиковци

Започна ремонтът на тоалетните в Кремиковци (СНИМКИ)

С нови тоалетни ще започне учебната година в 156 ОУ "Васил Левски" в столичния район Кремиковци. Санитарните възли бяха в ужасно състояние . Преди дни там стартираха ремонтни дейности, а в подготовката се включиха и доброволци. Именно те помогнаха за изкъртване и изнасяне на старите плочки, съобщиха в социалната мрежа от Кремиковци. Ремонтът се финансира по проект на Столична община. Строителните материали вече са струпани и за пренасянето също помогнаха местни граждани. Благодаря на Любо Узунов и групата доброволци, които днес пренесоха материалите за новите санитарни възли, написаха в групата "Забелязано в Кремиковци".

comment 0
visibility 1861
Махнати са изсъхналите и опасни дървета  от Парк хотел "Москва" до "Царигра

Махнати са изсъхналите и опасни дървета от Парк хотел "Москва" до "Цариградско шосе"

Всички изсъхнали и опасни дървета по ул."Незабравка" от Парк хотел "Москва" до бул."Цариградско шосе" са махнати.  На общинското разтоварище са извозени близо 40 тона изсъхнали клони и трупи-само за няколко дни. За това съобщи в социалната мрежа кметът на район "Изгрев" д-р Делян Георгиев.  "Огромното количество изсъхнала дървесна маса, премахната само от този участък на района, говори ясно за тежкото състояние на “зелената система” в “Изгрев”. През последните 30 години, почти нищо не е правено по поддръжката на дърветата и храстите в трите квартала, това създава сериозни предпоставки за инциденти, особено през предстоящия есенно-зимен период", коментира кметът на района във Фейсбук.    

comment 0
visibility 1912
type-photo.svg
Глобиха работник за изхвърлени отпадъци в зелени площи в с. Кокаляне

Глобиха работник за изхвърлени отпадъци в зелени площи в с. Кокаляне (СНИМКИ)

Работник от строителна фирма бе глобен преди ден от екип на Столичен инспекторат- "Панчарево" за изхвърляне на  смесени отпадъци в зелените площи в с. Кокаляне  на ул."Димитър Благоев". При съставянето на акта са оказали съдействие служителите на полицията. След даденото предписание, строителната фирма от своя страна е предприела  действия по почистването на замърсените терени.   

comment 0
visibility 1604
В "Изгрев" започна кърпенето на вътрешнокварталните улици

В "Изгрев" започна кърпенето на вътрешнокварталните улици

Второто полугодие от инвестиционната програма за "Изгрев" започна с кърпене на дупките по вътрешнокварталните улици.  Най-напред в списъка е натоварената и силно амортизирана улица "Тинтява". Програмата ще продължи с направата на два паркинга в ж.к. "Изток", ремонт на тротоари в "Дианабад" и корекция на отводняването на ул."Васил Калчев" до  "Т-маркет". Информацията оповести в социалната мрежа кметът на района д-р Делян Георгиев.  "Голяма част от улиците в района се нуждаят от цялостно преасфалтиране, това е далеч по-трайно и качествено решение на проблема. За съжаление бюджетната рамка, в която са поставени районните кметове, не позволява толкова мащабни инвестиции. За мен е нерентабилно всяка година по два пъти да се кърпят дупки. По-добре е да се инвестира в цялостно преасфалтиране, така ще спечелим години, ще предложим качествена улична мрежа на гражданите", коментира кметът във Фейсбук.    

comment 0
visibility 1720
Част от "Лидице" е затворена- махат се стари ненужни стълбове

Част от "Лидице" е затворена- махат се стари ненужни стълбове

Посоката на движение на улица "Лидице” е възстановена и отново е от "Шипченски проход" към "Гео Милев". Тя бе променена заради ремонта на улица "Николай Коперник".  В момента в този участък част от "Лидице" е затворена, защото тече премахване на старите ненужни стълбове. Информацията публикува в социалната мрежа кметът на "Слатина" Георги Илиев.    

comment 0
visibility 1829
Улица "Житница" е превърната в сметище- кой ще реши проблема с боклука

Улица "Житница" е превърната в сметище-търси се трайно решение на проблема

Вече няколко години строителни, битови и производствени отпадъци са затрупали улица "Житница" в столицата. Въпреки че периодично се почиства и има глобени, властите не могат да се справят с нарушителите, разказват от bTV.   „Имаме така доста актове направени на хора с каруци и коне, но тези хора, на практика там са несъбираеми тези средства и актове. Те са безработни, никъде не се водят. Няма ефект актът, който им прави“, обясни пред камерата зам.-кметът на  район „Красна поляна“ Николай Вушовски. Улицата се намира между район „Красна поляна“ и район „Овча купел“, а тя самата е ключова за квартал „Факултета“. Използвани са различни стратегии за решение на проблема.   „Във времето няколко концепции прилагахме, за да се поддържа тази чистота включително и едно временно депо с рампа. С помощта на Столична община се направи този тротоар и тази мантинела, съоръжението перфектно работи, няма боклуци. Хората спокойно вървят и това предпазва, за да се прехвърлят каруци и камиони към гората и тук нещата са добре“, обясни Вушовски.   От другата страна на улицата нещата не стоят по този начин, а от район „Овча купел“ отговарят така:„ Нерегламентирано изхвърлените отпадъци на ул. „Житница“ са почиствани неколкократно. Район "Овча купел" също е извършвал почистване на зоната през май тази година. Район "Овча купел" ще предприеме мерки за почистване.“   Освен неприятната миризма и унищожаването на природата, боклукът тук създава и опасност за движението.   От район „Красна поляна“ обмислят да решат проблема с поставянето на видеокамери. Засега бъдещето на квартала е неясно, а хората очакват от институциите трайно решение.    

comment 0
visibility 1963
"Надежда" с рекордни 16 одобрени проекта по "Зелена София" 2021

"Надежда" с рекордни 16 одобрени проекта по "Зелена София" 2021

Рекордните 16 броя проекти, подадени от етажни собствености в район "Надежда", са одобрени по програма "Зелена София" 2021, похвалиха се от кметството в социалната мрежа. Спечелите междублокови пространства в района ще бъдат озеленени и облагородени в рамките на текущата програма на Столична община. От Московска 33 ще предоставят на одобрените проекти посадъчен материал – фиданки, храсти и цветя; паркова мебел – пейки, беседки, кашпи, кошчета за отпадъци; инструменти за поддържане на засадената растителност и материали за ремонт - тротоарни плочки, бордюри и други. Бенефициентите по програмата трябва да вложат и доброволен труд, за да подобрявт визията на зелените пространства около блоковете и да ги превърнат в зони за отдих и социално общуване. Общо 181 са одобрените проекти за райони на територията на Столична община, които предстои да станат до края на 2021 г., още по-зелени и още по-красиви. Съгласно регламента на програма "Зелена София", право на участие имат етажни собствености, неправителствени организации, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел и читалища, регистрирани по Закона за читалищата. Участниците от район "Надежда" ще допринесат за създаването на красиви зелени пространства в града и една още по-зелена София. Списък на одобрените проекти по програма Зелена София могат да се видят на сайта на Столична община.

comment 0
visibility 2033
След ремонт на Топлофикация изчезна градинка на Йоан Екзарх 20

След ремонт на Топлофикация изчезна градинка на Йоан Екзарх 20 (СНИМКИ)

Цветна градинка се превърна в разорана целина в столичния квартал Лозенец след разкопаване на Топлофикация София. За унищожената градинка сигнализира пред Столица.bg Цеца Романска. Тя изпрати снимки на резултата след ремонта. "Питам се кой е отговорен за това!!! След поредно разкопаване на Топлофикация унищожена градинка!", пита жената. Живеещите на ул. Йоан Екзарх 20 в столичния квартал Лозенец са спретнали цветна градинка и са я поддържали в приличен вид, за да е приветлево и красиво. След извършен ремонт от Топлофикация София там остават само камари с пръст и разбит плочник.    

comment 0
visibility 2507
В "Изгрев" са готови с оперативен план, ако София влезе в "червена" COVID-

В "Изгрев" са готови с оперативен план, ако София влезе в "червена" COVID- зона

Ако София влезе в "червена" зона по отношение на COVID-19, администрацията на  "Изгрев" има готовност веднага да започне прилагане на общите противоепидемични мерки. Изработен е оперативен план, който да бъде приложен при необходимост, включващ поетапно ограничаване на достъпа до общинските сгради, детските площадки и други обществени места. Това съобщи в социалната мрежа кметът на района д-р Делян Георгиев.  Общината има готовност да окаже 100% контрол над търговските обекти и спортните зали и учебните заведения, за спазване на разпорежданията на Кризисния щаб и Министерство на здравеопазването.  Подсигурени са достатъчни количества дезинфектанти и лични предпазни средства за всички общински училища, детски градини и административни сгради на територията на района.  Социалните проекти "Патронажна грижа+" и "Топъл обяд в условията на пандемия", които администрацията спечели през 2020г., и засягат най-уязвимите жители на нашия район, ще продължат да действат и в бъдеще.    

comment 0
visibility 2902
Възстановяват и подземната тоалетна при покритата спирка на трамвай 5 в Кня

Възстановяват и подземната тоалетна при покритата спирка на трамвай 5 в Княжево

Ламаринения покрив  на емблематичната покрита спирка на градския транспорт в Княжево ще бъде прамахнат, защото е опасен. Това съобщиха във фейсбук групата Княжевецъ. Покривът е по протетежение на колелото на трамвай 5, между последната спирка на трамвая и първата -покритата спирка. Също така металния парапет, пак по продължението на колелото на трамвай 5, между последната спирка и първата-покритата, ще бъде подменен. Всичко това беше уточнено вчера на среща на местни жители, представители на местния Инициативен комитет, общинари и зам.-кмета по строителството на София инж. Ангел Джоргов, които провери ремонта на покритата спирка в Княжево. На срещата, която бе при покритата спирка гражданите казаха, че искат новият парапет да е с по-висока естетическа стойност, различен от уличните платна, които обикновено се слагат по улиците. На срещата са обсъдени и предложенията на местните жители за възстановяване на съществуващата подземна тоалетна на спирката. Тя е изключително нужна както за служителите на градския транспорт, така и за гражданите. Това е една от малкото някогашни обществени тоалетни в София, която Стефан Софиянски не продаде и остана общинска. Хората искат и възстановяване на билетния център, така че всеки гост и жител на Княжево да може да закупи билет или карта за градския транспорт. Да се направи информационен туристически център с няколкото туристически маршрута, които тръгват от Княжево към Витоша. Според местните покритата спирка е най-подходящото място за такъв център. И в пространството около нея трябва да се постави осветление, което да е с по-висока естетическа стойност, например фенери, които да допълват старинния облик на спирката, предлагат от инициативния комитет в Княжево.Хората се надяват инж. Джоргов да съдейства за създаването на визията на указателни табели, които да се поставят на трамвайното ухо в кв. Бъкстон за по-лесна навигация при прекачването на пътуващите от трамвай 5 на автобус 5ТМ.  На срещата присъства и кметът на район Витоша инж. Теодор Петков, който се е ангажирал за осигури оградни платна с герба на София.На срещата присътваха инж. Ангел Джоргов /зам. кмет по обществено строителство в София/, инж. Теодор Петков /кмет на Район Витоша/, Кънчо Кънев /зам. кмета на Район Витоша/, Васил Начевски – главен инженер на дирекция „Транспортна инфраструктура” при Столична община, инж. Чолакова /Ръководител проект - "Интегриран столичен градски транспорт - фаза II"/, Boris Bonev /общински съветник от Спаси София/, представител на Столичен електротранспорт и представител на нашата фейсбук група - Княжевецъ.  

comment 0
visibility 1708
Изграждат безопасен трамплин на детска площадка в "Манастирски ливади"

Изграждат безопасен трамплин на детска площадка в "Манастирски ливади"

Нов безопасен трамплин ще изгради район Триадица на детска площадка в квартал "Манастирски ливади". детското съоръжение е било направено в средата на зоната за малчугани, но вкопано в земята. Заради безопасността на на децата то е било бетонирано. Именно това е провокирало дискусия на родители в социалната мрежа.  "Дъщеря ми беше изключително разочарована от вида на бетонирания любим трамплин! Грешен проект или не - такива неща се поправят, а не просто да се изтрият завинаги. Да напомня, че това е единствената детска площадка в целия квартал", написа баща, цитиран от райдио София. Съоръжението представляваше батут на кота нула и под него имаше дупка 1-1,5 метра, без да е проектирана с дренаж“, обясни кметът на район „Триадица“ Димитър Божилов. Отдолу се е напълнило с вода и са се развъдили жаби и всякакви гадинки. От кметство "Триадица" са преценили, че съоръжението трябва да бъде обезопасено и модифицирано. След като батутът е бетонират сега върху това мястоще се монтира друг тип батут, на който децата да скачат и играят, но безопасно.

comment 0
visibility 1780
Започна асфалтирането на малка част от "Войводина могила" в Карпузица

Започна асфалтирането на малка част от "Войводина могила" в Карпузица (СНИМКИ)

Започна асфалтирането на ул. Войводина могила в столичния квартал Карпузица. добрата новина съобщиха жители в района, а лошата е, че ще има натилка само на малка част от дългата квартална улица.  С асфалтова настилка ще е участъкът след  магазин Тех Ко до жилищен блок, след пряката за вътрешен двор, а не до края. От район Витоша предвиждат и други квартални улици да бъдат асфалтирани, но все още се уточнява кои ще са те, научи Столица.bg. Живеещите по "Войводина могила" над 5 години очакват да имат настилка на улицата. "Живея в блока. Бавно, но се развиваме..., имаме лампи и павирана улица след 100 жалби, а сега ще видим този участък на какво ще заприлича. Дано е до края на улицата и стигне до завоя, ама надали...", коментират в социалната мрежа жители на квартала. "Асфалтът по улицата е почти като "поръчка на Москвич едно време". Явно одраните в стърчащата шахта гърнета и счупени предни брони са достигнали критичната си точка...", коментират собственици на пострадали автомобили от разбитата улица. Жителите на "Войводина могила" се надяват асфалтът да е добре положен, така че при първия дъжд реката да отива в близкия блок, а има и очаквания "спящи полицаи" да се поставят където трябва.

Райони на София

24 са районите на София според административното деление на общината. Всеки от които има свое административно управление и особености.

Райони на София - район Средец

Райони на София - район Средец

Това е един от всичките райони на София, около който са разположени Триадица, Лозенец, Слатина, Изгрев, Възраждане и Оборище. Реално в него се намират голяма част от забележителностите на столицата. На негова територия се е развивала антична Сердика и всички доказателства за това са видни и днес.

Райони на София - район Триадица

Райони на София – район Триадица

Триадица, като един от 24-те райони на София, събира в пределите си част от центъра на столицата, както и жилищните квартали „Стрелбище“, „Гоце Делчев“ и „Иван Вазов“. Обслужва се от различни видове градски транспорт – трамваен, автобусен и тролейбусен. В Триадица се намира НДК, музея „Земята и хората“, Медицинска академия и Военномедицинска академия, правителствена болница.

Райони на София - район Лозенец

Райони на София – район Лозенец

Поредният от районите на София е район Лозенец. В него се намира част от Борисовата градина, както и част от Зоологическата градина. Тук са квартал „Лозенец“ и „Хладилника“.  В Лозенец са разположени болница Токуда, Мол „Paradise Center“, Софийска духовна семинария и др.

Райони на София - район Слатина

Райони на София – район Слатина

Следващият от административните райони на София е район Слатина. Квартал „Редута“, който е в пределите на район Слатина, е най-издадената точка в София. Тук са още кварталите „Христо Ботев“, „Яворов“, „Гео Милев“. В пределите на района е разположено и Летище София.

Райони на София - район Изгрев

Райони на София – район Изгрев

Изгрев е един от районите на София, в който е съсредоточена голяма част от дипломатическите посолства в столицата – цели 17. Кварталите, които са разположени в района са „Изток“, „Изгрев“ и „Дианабад“.

Райони на София - район Възраждане

Райони на София – район Възраждане

Това е един от малкото  райони на София, които обхваща почти целия център на столицата. Тук са разположени кварталите, наричани „Зоните“. Това са Зона Б-2“, „Зона Б-3“, „Зона Б-4“, „Зона Б-5“, „Зона Б-18“, „Зона Б-19“. Всъщност това е стария 3-ти район на столицата. През 1987 се обособява като нов район „Възраждане“.

Райони на София - район Оборище

Райони на София – район Оборище

Следващ от районите на София е район Оборище. В територията му влиза част от централната част на столицата. Тук се намира голяма част от културните обекти на София. Много театри и кина са разположени в района. Паметникът на Васил Левски и Докторският паметник, както и Храм-паметникът „Александър Невски“ са също тук.

Райони на София - район Банкя

Райони на София – район Банкя

Поредният от районите на София е район Банкя. Района включва освен гр. Банкя, още и две села – Клисура и Иваняне. Банкя е обявена за район през 1979 г. В района може да се види предпочитаното от великия Иван Вазов място за почивка – „Вазовия дъб“.

Райони на София - район Красно село

Райони на София – район Красно село

Като един от 24-те райони на София, Красно село приютява три от парковете в столицата – Славия, Хиподрума и Лагера. Стадион Славия също е в пределите на района. Тук са едни от най-добрите болнични заведения не само в София, но и в страната, а именно „Пирогов“, Болница на МВР, Център по репродуктивна медицина.

Райони на София - район Витоша

Райони на София – район Витоша

Следващият от районите на София е Витоша. Той носи името на планината, чиито поли е разположен. Районът се гордее с изключителните си забележителности, които са от списъка на 100-те национални туристически обекта – Националния исторически музей, Боянската църква, Боянския водопад, Драгалевския манастир, Княжевския минерален извор.

Райони на София - район Връбница

Райони на София – район Връбница

Връбница влиза в групата на районите на София през 1987 г, като 26 години преди това е включена в пределите на столицата. В неговите граници влизат кварталите Обеля, Модерно предградие, Република, Връбница.

Райони на София - район Илинден

Райони на София – район Илинден

Поредният от районите на София е район Илинден. В неговите предели се намира парк „Света Троица“, който е любим за отмора и разходки, за спорт и развлечение. Тук е известната от миналото „Захарна фабрика“. Името на района е в чест на героите в Илинденско-Преображенското въстание.

Райони на София - район Искър

Райони на София – район Искър

Този от всички райони на София, е кръстен на реката, която минава през източната му част. През 1947 г. за работниците от предприятията около гарата започват да строят жилища. Така се слага началото на жилищния комплекс „Дружба“. Красивият парк „Врана“ е в пределите на район Искър.

Райони на София - район Красна поляна

Райони на София – район Красна поляна

Красна поляна е един от най-близко разположените до центъра райони на София.В неговите предели се намират кварталите „Илинден“, „Западен парк“, „Разсадника“ и „Красна поляна“, който в миналото е бил село край София.

Райони на София - район Кремиковци

Райони на София – район Кремиковци

Кремиковци е един от най-големите райони на София. В района се намират редица паметници на културата с национално и регионално значение.

Райони на София - район Люлин

Райони на София – район Люлин

Люлин е един от районите на София, в пределите на който се намира най-големия жилищен комплекс в страната. Той носи името на близката до него планина. Строителството му започва през 1973 г. Районът се обслужва от всички видове градски транспорт в София.

Райони на София - район Младост

Райони на София – район Младост

Ж.к „Младост“, кварталите Горубляне и Полигона са разположение на територията на един от районите на София – район Младост. Жилищните сгради в Младост са проектирани през 60-те години на миналия век.

Райони на София - район Надежда

Райони на София – район Надежда

Един от всичките 24 райони на София е Надежда. В неговите предели се намират кварталите Илиянци, Триъгълника, Надежда и Требич.

Райони на София - район Нови Искър

Райони на София – район Нови Искър

Вторият по големина  сред всичките 24 райони на София е район Нови Искър. Гр. Нови Искър е неговия административен център. На територията на района има свидетелства за живот от дълбока древност. Намерени са тракийски могили, римски път. Районът е подчинен на кмета на Столична община и на районния кмет.

Райони на София - район Овча купел

Райони на София – район Овча купел

Овча купел е един от всичките 24 райони на София, който е разположен на територията на най-старите части на столицата. В района е позициониран Нов Български Университет. Тук са кварталите Горна баня и Суходол, както комплексите „Овча купел“ 1 и 2.

Райони на София - район Панчарево

Райони на София – район Панчарево

Панчарево е най-големият сред районите на София. Той се отличава с уникална природа. Районът може да се похвали с редица забележителности, които заедно с красивата природа са привлекателен център за туристи от цялата страна и чужбина. Панчаревското езеро е любимо на спортисти, риболовци и на всички, обичащи природата. Крепостта Урвич, която в района, е паметник на културата.

Райони на София - район Средец

Райони на София - район Триадица

Райони на София - район Лозенец

Райони на София - район Слатина

Райони на София - район Изгрев

Райони на София - район Възраждане

Райони на София - район Оборище

Райони на София - район Банкя

Райони на София - район Красно село

Райони на София - район Витоша

Райони на София - район Връбница

Райони на София - район Илинден

Райони на София - район Искър

Райони на София - район Красна поляна

Райони на София - район Кремиковци

Райони на София - район Люлин

Райони на София - район Младост

Райони на София - район Надежда

Райони на София - район Нови Искър

Райони на София - район Овча купел

Райони на София - район Панчарево

Прочетете още