Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Да се ограничили използването на фойерверки в София?
  • - Твърдо ДА (42%, 477 Гласове)
  • - Твърдо НЕ (20%, 231 Гласове)
  • - Да, защото е проблем за децата с аутизъм, домашните любимци и замърсява въздуха (21%, 240 Гласове)
  • - Не, защото е красиво и тържествено (16%, 181 Гласове)
  • - Не мога да преценя (1%, 14 Гласове)
Общо гласували: 1143 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2810
В Люлин 9 вдигат църква "Св. патриарх Евтимий Търновски"

В Люлин 9 вдигат църква "Св. патриарх Евтимий Търновски"

Втора църква ще се гради в един от най-гъсто населеният столичен район Люлин. Комисията по архитектура одобри внесеният доклад за учредяване на право на строеж на православен храм с името  "Св. патриарх Евтимий Търновски". Днес докладът за учредяване на право на строеж бе одобрен и на сесия на Столичен общински съвет. Към момента в цялата страна няма църква на името на видния български средновековен духовник, книжовник, патриарх на България и последен предстоятел на църквата на Второто българско царство, обясниха пред Столица.bg от район Люлин, защо са избрали това име. за православния храм. В Люлин има само една църква и тя се оказва тясна на вярващите. Първоначалната идея да се разшири църквата, която е срещу пазара в парака, не оплучава одобрение. Тогава от администрацията на района започват да търсят подходящ терен за изграждането на втори православен храм.ъздаден е Инициативен комитет от представители на църквата, бизнесмени, архитекти, инвеститори, сторители и в него е и кметът на Люлин Милко Младенов. Има готов проект, който вече е дарен за благото дело и е извадено разрешение за строителство. Вчера през комисията по архитектура на СОС мина и докладът за учредяване на право на строеж със Софийска митрополия. Църквата ще бъде изградена в Люлин 9 - до 12 ДКЦ и 40-о училище. Още през 2021 г. теренът е бил отреден за обреден дом и публични нужди. Към оммента по неофициални данни Люлин е с над 200 000 жители, а по официялни надхвърлят 150 000. На 20 януари т. г. символично ще се направи първа копка - полагане на основния камък на храма, на православния храм. Църквата ще е с 600 кв. м застроена площ, а сградата ще е общо 1119 кв. м. Под нея ще има подземен паркинг - 780 кв. м. В последните 3 години това ще е градежът на трета църква в Столична община след тази в район Изгрев - първа и единствена засега, и втора в район Надежда.

comment 0
visibility 1596
Издирват вандалите, чупили и драскали в подлез на бул.“България“ в София

Издирват вандалите, чупили и драскали в подлез на бул.“България“ в София

Район „Триадица“ сезира компетентните органи за разкриване на вандалските прояви в подлеза на бул.“България“ и бул.“Тодор Каблешков“, съобщиха от администрацията. Районът осъжда посегателството над общинското имущество, за поддръжката на което среща съществени финансови трудности. От район „Триадица“ апелират към всички да подават сигнали в случай на констатирани набези с цел установяване и наказване на нарушителите.

comment 0
visibility 1105
Откриват пункт за храна от детска кухня в столичния район „Лозенец“

Откриват пункт за храна от детска кухня в столичния район „Лозенец“

Раздавателен пункт за храна от детска кухня ще бъде разкрит в столичния район „Лозенец“, съобщиха от районната администрация. Пунктът ще бъде в сграда 2 на ДГ № 175 „Слънчеви лъчи“, намираща се на ул. „Сашо Николов – Сладура“ и ул. „Борис Руменов“. От районната администрация съобщават още, че гражданите могат да подават заявления в свободен текст до директора на 175 ДГ на e-mail:  info@dg175.eu. Пунктът ще заработи, когато се съберат поне тридесет души, които искат да се възползват от услугата.      

Реклама
comment 0
visibility 1286
Ремонтират столичната детска градина 100 в "Оборище"

Ремонтират столичната детска градина 100 в "Оборище"

Започва основен ремонт на столичната детска градина № 100 „Академик Пенчо Райков“ в кв. „Оборище, район "Оборище". Той включва обновяване и на електрическата - осветителна, силова и мълниезащита и ОВК инсталации, съобщиха от администрацията на район Оборище. Строително-монтажните работи са финансирани със средства от Специализирания общински приватизационен фонд (СОПФ), а обновяването е пример за добро и работещо партньорство между Столична община, Район "Оборище " и частния сектор, хвалят се от администрацията "Оборище". финансирането е целево, одобрено на сесията на СОС на 12 декември 2021 г.. За ремонта са определени до 210 000 лв., а срокът за изпълнение на дейностите е до 90 календарни дни от откриване на сторителната площадка, което предстои. Наша обща кауза е условията за децата непрекъснато да се подобряват, казва заместник-кметът Арсени Вълчинов. Той благодари на Столичен общински съвет, че се вслушва в исканията, които кметовете на общините отправят, за да могат важни за хората въпроси да получат своите решения. "За мен осигуряването на сигурна среда в детските градини на район „Оборище“ e задължително", заяви Вълчинов.

comment 0
visibility 1710
Довършването на ул. "Коперник" остава в програмата на Столична община за ре

Довършването на ул. "Коперник" остава в програмата на Столична община за ремонт

Столичната улица "Николай Коперник" ще бъде изцяло ремонтирана и третият, финален етап ще бъде тази година. Обновяването остава в програмата на Столична община за ремонти. Това съобщи в социалната мрежа кметът на район Слатина георги Илиев. През миналата година една от ключобите улици в кв. "Гео Милев", която започва от хотел Плиска" бе ремонтирана на два етапа. тази година ще се завърши последната отсечка от “Ат. Узунов” до “Калиманци”/“Иван Щерев”.  Малчугани с тротинетки тестваха новия асфалт на "Николай Коперник" Илиев е имал среща с зам.-кметът по строителството на Столична община инж. Ангел Джоргов и са уточнили програмата за Слатина. Районният кмет публикува и своеобразен отчет за ремонтите, без ул. "Николай Коперник", според който в Слатина през 2021 г. са направени ремонти на 8520 кв. м пътно платно. Обновени са 2312 кв.м тротоари, възобновени, на  "Околчица" и "Циклама", са 2740 кв. м паркинги (около 200 паркоместа) и 30 бр. новоизградени дъждоприемни шахти. На срещата са присъствали и районните кметове на съседните на Слатина райони - Изгрев, Искър и Средец, както и фирмата изпълнител, която има договор със Столична община за поддръжката на тези райони по абонаментната програма и допълнителните възлагания. Обсъдени са планирането и оптимизация на работния процес. Георги Илиев и Трайчо Трайков, кмет на "Средец"са обсъдили ремонта на подлеза на Румънското посолство, който свързва двата района. Там подготовката е завършена и дългоочакваният ремонт ще започне. той е финансиран със средства от СОПФ. "Така още един проблем, за който получаваме безброй сигнали, ще бъде решен", убеден е георги Илиев.

comment 0
visibility 2658
В столичния "Свобода" по колите вилнеят крадци

В столичния "Свобода" по колите вилнеят крадци

Крадци шетат по паркираните леки автомобили нощем в столичния квартал "Свобода", район Надежда. За проблема предупредиха в социалната мрежа, пострадали собственици на леки автомобили. Зачестиха среднощните "проверки" по колите в Свобода, съобщава в мрежата мъж, който си е разхождал куето и е забелязал крадците. Снощи около 1 часа крадците са счупили задно странично стъкло и са си "напазарували". Апашите са облечен в тъмни дрехи, с качулки и раници. Високи са около 170 - 180 см. "Бъдете нащрек и може и да имаме късмет, да се срещнем с някой любопитен индивид за чужди вещи, за да го предадем на полицията", призова живеещ в "Свобода".

comment 0
visibility 672
„София избира зеленото” очаква проекти до края на януари

„София избира зеленото” очаква проекти до края на януари

Предложенията за проекти в инициативата на Столична община „София избира” се приемат до 31 януари 2022 г. Всеки, който иска да допринесе за развитието на столицата и да бъде промяната, която иска да види в своя град, може да се включи в Програмата на Столична община „София избира зеленото”. И тази година тя финансира проекти, предложени директно от гражданите, като този път е посветена на екологичните теми, припомнят от район „Сердика”. Бюджетът на програмата е общо 1 млн. лв. за 2022 г. като той може да бъде разпределен между няколко средни и по-малки проекти или да бъде реализиран чрез един по-мащабен проект с максимална стойност от 1 млн. лв. Проектите могат да бъдат разработени и подадени както от граждани, така и от неправителствени и професионални организации. Единственото условие е да бъдат на екологична тематика. След приключване на първия етап от програмата – подаването на предложенията от гражданите – предстои разглеждането им от експерти в Столична община, които ще преценят единствено дали проектите могат да бъдат реализирани в рамките на следващата година и в определения бюджет. Финалният етап е общественото гласуване, когато ще бъде възможно гражданите да изберат най-добрите проекти от всички публикувани на сайта на Столична община предложения. Събралите най-много гласове проекти, които влизат в определения общ бюджет, ще пристъпят към последващ етап на реализация.

comment 0
visibility 1246
Амортизирани незаконни обекти премахва столичният район „Триадица”

Амортизирани незаконни обекти премахва столичният район „Триадица”

Район „Триадица“ продължава премахването на амортизирани незаконни обекти, съобщиха от администрацията. Екипите работиха пред бл.109 на ул. “Златни врата“, на ул. “Мидия“ и бул. “П. Тодоров“ и на ул. „Краище“ и бул. “Витоша“. Набелязани са и други обекти, които ще бъдат демонтирани в следващите седмици.

comment 0
visibility 1635
75 излезли от употреба МПС са репатрирани в столичния „Надежда”

75 излезли от употреба МПС са репатрирани в столичния „Надежда”

286 собственици на излезли от употреба моторни превозни средства доброволно са преместили същите в установения срок до края на 2021 г. Към месец ноември 2021 г. има издадени над 100 заповеди за принудително преместване на ИУМПС. От тях са изпълнени 75, като излезлите от употреба моторни превозни средства вече са репатрирани, съобщиха от районната администрация в „Надежда”. През 2021 г., районна администрация „Надежда“ започна административни производства по принудително преместване срещу собственици на над 400 броя излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС). От началото на 2022 г. до този момент са репатрирани общо пет броя ИУМПС. Останалите ще бъдат обработени, след влизане в сила на заповедите им за репатриране. През 2021 г. на територията на Столична община са поставени стикер-предписание на общо 4 449 броя моторни превозни средства. Административната процедура се отнася за излязло от употреба моторно превозно средство, на което знакът за технически преглед не заверен. Необходимо е да са изминали 3 месеца от последната заверка на техническия преглед (по постановление на Министерски съвет, прието на 08.01.2021 г.). Важно условие е ИУМПС да се намира върху терен общинска или държавна собственост. Досега, най-голям брой стикирани возила има в районите „Младост“, „Надежда“, „Овча купел“ ,“Слатина“, „Триадица“ и др. След поставянето на стикер-предписание, тече 3-месечен срок за доброволно премахване в частен терен или предаване на площадка за временно съхраняване. В случай, че това не се случи доброволно в законоустановения срок, колите се репатрират принудително на специализиран паркинг, припомнят още от район „Надежда”.  

comment 0
visibility 1398
-

Кметът на район "Изгрев": Липсата на собствен бюджет е сред най-големите проблеми

Кметът на район "Изгрев" определи като едни от най-сериозните трудности пред него липсата на собствен бюджет и съгласуването на всяко действие с голямата община. "Постарахме се да изпълним на 100% това, което ни беше по силите при всичките ограничения, в които всеки районен кмет и администрацията му са законово поставени", каза д-р Делян Георгиев. По думите на кмета, парите за работата на района се отпускат от Столична голяма община, а това е в ущърб на жителите в район „Изгрев“. Кметът на общината се явява второстепенен разпоредител на бюджета, което създава множество проблеми и ограничава финансовата свобода за изпълнение на обещаното. "Много хора считат, че плащайки си данъците и таксите, тези данъци и такси отиват в районните администрации, което не отговаря на действителността. И ние сме принудени да разполагаме с по-малко от 1% от приходите, които жителите от нашия район внасят в хазната на София, което е безкрайно несправедливо и ограничава възможностите”, каза кметът на район „Изгрев” д-р Делян Георгиев в интервю за Радио Фокус. Д-р Георгиев съобщи, че откакто е встъпил в длъжност като районен кмет, е издал три разрешения за строеж, които са върху частни къщи най-вече в квартал „Изток“. Според направена в НАГ статистика издадените в район „Изгрев“ разрешения за строеж са спаднали с 85%. Едно от предизборните обещания на кмета на района е решаването на проблема с презастрояването. Те обаче са свързани с т.нар. "възстановена собственост" в междублокови пространства. Мнението му е, че столична община трябва да погледне по-сериозно върху обезщетяването на тези собственици в неприемливи имоти, като междублокови пространства и зелени площи. Към днешна дата няма нито един отчужден имот в „Изгрев“, нито един собственик не е обезщетен, което представлява проблем, отбеляза той. Георгиев съобщи още, че районът участва от самото начало в два големи социални проекта на Столична община – „Топъл обяд“ и „Патронажна грижа“. „Към днешна дата проектът „Топъл обяд“ продължава, кандидатствали сме отново, одобрени сме и ще се включим за целия период на действие на самата програма. Над 150 човека в „Изгрев“, които са в неравностойно положение – това са предимно възрастни хора, инвалиди, хора, които трудно се справят, участват в нея", каза д-р Георгиев. Районният кмет изрази надежда, че ще успее да осъществи идеята за именуване на улици в район „Искър” на бележити българи като Валери Петров и Стефан Данаилов. „Оптимист съм наистина, че много хубави неща ще се случат в „Изгрев“. каза кметът на района д-р Делян Георгиев.

comment 0
visibility 1364
-

В "Банишора" - недоволство срещу нов паркинг между блоковете

Жители на столичния квартал „Банишора“ протестираха срещу изграждането на нов паркинг между блоковете 19, 20 и 21. Според живущите в района, намерението на общинската администрация да изгради паркинг с размерите на мол, е незаконно. Те настояват пространството между блоковете да се реновира и озелени, вместо да се превръща в паркинг. По думите на недоволните, подобни градоустройствени промени, а именно промяна на улица и градинка и превръщането им в паркинг, изискват план, съгласуван със Столичния общински съвет и с главния архитект на София, което не е направено. Проблемът идва от многото автомобили и липсата на достатъчно зелени пространства. Според живущите, не може паркоместата да се създават за сметка на малкото зелени площи в района. В районната администрация е представен проект за въвеждане на еднопосочно движение в карето "Опълченска", ул. "Охрид", ул. "Подполковник Калитин" и ул. "Сливница", обясни пред БНТ инж. Никола Онов, главен инженер на район Сердика. Това ще попречи на паркирането по тези улици. Той обясни, че по устройствен план, имотът е предназначен за строителство, а не за зелени площи. Настоящето преустройство е ремонт на тротоара и пространството между трите блока, което не изисква съгласуване. Проектът е минал обществено обсъждане, посочи Онов. По думите на главния инженер на района, новия паркинг ще се обособи по желание на живущите в трите блока. Жителите от своя страна заявиха, че са търсили информация за намерението на общината, но такава не са намерили.  

comment 0
visibility 2413
-

Музика срещу стеснението на булевард в София

Инфлуенсърът Любомир Жечев реши да отбележи с нестандартен флашмоб и музика годишнината от стеснението на столичния булевард "Осми декември" в Студентски град. "Това си е годишнина и е ценна, въпреки, че предстоят и втора, и трета", отбеляза той.  Чисто технологично има някаква административна бумащина, дела са водят. Инвеститорът казва че архитектът, който е издал заповед за разрешенията за стоеж преди време, е виновен. От друга страна архитектът казва, че този строеж е незаконен, разказа инфлуенсърът пред btv. Миналата година проверка установи, че причина две от платната на булеварда да бъдат затворени е 30-метров изкоп на бъдеща жилищна сграда, който е предизвикал свлачище на метри от булеварда. Столичната община започна проверка, сезира и ДНСК за незаконно строителство, но година по-късно платното продължава да бъде затворено, а пътят все още е в ремонт. ДНСК: Строежът, затворил ул. "Осми декември" в Студентски няма проект, разрешителното е само за изкоп  Проверката на столичната община е установила, че на място е излят подложен бетон на дъното на изкопа. Положена е арматура за изливане на фундаментна плоча и колони, за което няма одобрени проекти и разрешение за строеж, а инвеститорът не е възстановил пропадналата публична инфраструктура вследствие на строителната авария и към момента движението не може да бъде възстановено. Собственикът на терена не предприема нужните действия за отстраняване на аварията, което да позволи възстановяване на движението по бул. "Осми декември". С нестандартния си протест инфлуенсърът се надява да привлече вниманието към проблема и той най-сетне да получи своето решение.    

comment 0
visibility 2223
-

Жители на "Бъкстон" на протест срещу нова сграда

Нова сграда, която се строи в близост до вече съществуващи жилищни блокове предизвика недоволството на жителите на столичния квартал "Бъкстон". Те призоваха строежът да се спре, защото по думите им става невъзможно да се живее. Според живущите, строежът е започнал изненадващо на 4 януари. Парцелът е имал разрешително за строеж, но то е изтекло преди години. Представителят на инвеститорите поясни пред btv, че парцелът е близо до съществуващите сгради, а не строежа. По думите му, на мястото ще се строи офис-сграда, която ще се намира на 15м. разстояние от фасада до фасада. Имотът е частен и е закупен през 2012г., а разрешителното за строеж е от 2015г. В квартала е често явление застрояването без съобразяване със съществуващите норми за отстояние между блоковете. С множеството нови кооперации, които непрекъснато се строят, изчезват и множество дървета, междублокови зелени площи и градинки.

comment 0
visibility 3646
1,2 млн. лв. ще струва на Столична община изграждането на парк Люлин-Градин

1,2 млн. лв. ще струва на Столична община изграждането на парк Люлин-Градина (СНИМКИ)

Нов парк от 15 декара ще има в столичния район Люлин. Преобразяването на огромния общински терен и превръщане в зелено пространство бе презентирано днес от екипа архитекти. Стойноста на поректа е близо 1,2 млн. лв. с ДДС, стана ясно днес на пресконференция. На нея участваха главният архитект на София Здравко Здравков, общинският съветник Борис бонев, един от иницаторите и архитектите, автори на проекта. "Трудно беше да намерим място, в което няма частна собственост, а в Люлин 6 е общински терен, защитет с ПУП. Колегите се справиха, процедурата мина през няколко етапа. Този терен е от тези, на които наистина може да се направи интервенция, защото в зоните с комплексно жилищно сторителство в София има територии с частна собственост. Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова също оказа съдействие", каза арх. Здравков. Новият парк обхваща междублоково пространство и общински терен наколо в Люлин 6. "В проектирания парк са предвидени различни зони за пасивен и активен отдих на гражданите. Предпроектните предложения показват едно добре функционално решение за градска среда за хората. Алейната мрежа е със съвременен подход, организираното движението е с рингова алея за разходки и спорт. Под внимание са взети всички посетители. Запазват се съществуващите в момента площадки - фитнеса на открито и футболно игрище и ще има два детски къта за деца до 3 и до 12 г. При озеленяването ще проебладават дървеснохрастови групи за шумо и прахово изолиране. Зоните за детски игри са съгласно действащите наредби за безопасна игра. Повечето от тях са предвидени за дейности и активности за развитие на двигателната култура на малчуганите", обясниха от екипа на проекта. Кметът на "Люлин" пред Столица.bg: Живеещите в района скоро ще имат самостоятелен парк - „Западна порта към Западен парк“ От старта до финала на идейния проект са изминали 2 години. "Не беше блесно. Започнахме през 2019 г. с проучване на възможни места за намеса, после през април 20202 изработихме задание и до октомври бяхме готови с изработването на концепцията и идейния проект. Беше интензивен процес с много срещи, анкети и впечатления. През октомври 2020 г. проектът беше презентиран на място, на терен. Тогава събрахме ценна информация от живеещите в района и през декември, след като бяхме приложили корекциите, входирахме идеен проект в НАГ. През януари 2021 беше проведен колегиум и имахме обратна връзка -  нормативна и градивна, от професионалисти. Месец по-късно получихме виза за този проект и до юни 2021 бяха събрани изходни данни, съгласуване на визата с експлоатационни дружества. Ревизирахме проекта и твърдя, че това, което предоставяме на Столична община не е просто красива картинка, а концепция, която е реално приложима към това място4, разказа един от авторите на проекта за цялия процес. Според него паркът Люлин-Градина е важен, защото е изработен изцяло от професионалсти и доброволно. "В разработката беше присъединена общността и считаме, че проектът трябва да се реализира, защото междублоковите пространства не са полета да се засторяват, а да бъдат публични достъпни и за всички. Проектът е пилотен и ще се радваме, ако можем да направим такива и за други квартали в София", убедени са архитектите, които са изработили идейния проект. В столицата започна строителството на мини парк Западна порта в Люлин (СНИМКИ) Борис Бонев благодари на арх. Здравков и на кмета на Люлин - Милко Младенов за съдейстивето. "Поемам политическия ангажимент да направим всичко, да се включи проектът в бюджета за 2022 г., защото най-важното за жителите е да обитават красиви, модерни, градски пространства изработени със сърце от хората за хората", каза независимят общински съветник в СОС. Арх. Здравков коментира, че от общинското дружество Софинвест са пресметнали и проектът излиза около милион лева без ДДС или 1,2 млн. лв. с ДДС. Той препоръча да се помисли за въвеждане на етапност при изграждането, защото бюджетът на парка е сериозен.  Цялата площ на бъдещия парк е 14.9 декара, а самото междублоково пространство е 4 декара. При изграждането ще се включи не само наземната част, а и подмена инфраструктура, допълни арх. Здравков. Районният кмет Милко Младенов пък коментира, че милион лева за междублково пространство са трудно постижими и трябва да се съобразяваме с икономическите фактори.

comment 0
visibility 828
Дискутират застрояването в столичния квартал „Горубляне“

Дискутират застрояването в столичния квартал „Горубляне“

На 12 януари от 17.30 ч. в район „Младост“ ще се състои заключителна дискусия по процедура за провеждане на обществено обсъждане на Проект за план за регулация и застрояване, съобщиха от районната администрация. Застрояването се планира да обхваща част от м. ЖК „Горубляне 2“, м. НПЗ „Изток“ – подзона „Горубляне“, м. ЖК „Горубляне 3“ и кв. „Горубляне“, р-н „Младост“ СО. Заключителната дискусия ще се проведе онлайн чрез платформата WEBEX. Проектът ще бъде изложен на информационните табла, разположени на ул. „Свето Преображение“ срещу сградата на район „Младост“ СО и пред Народно читалище „Васил Левски“ в кв. “Горубляне” ул. „Самоковско шосе“ № 53 и най-малко 7 дни преди датата на представяне ще се публикува на интернет страниците на Направление “Архитектура и градоустройство”, на единния електронен портал на обществените консултации към интернет страницата на Столична община и на интернет страницата на район „Младост“ СО.

Райони на София

24 са районите на София според административното деление на общината. Всеки от които има свое административно управление и особености.

Райони на София - район Средец

Райони на София - район Средец

Това е един от всичките райони на София, около който са разположени Триадица, Лозенец, Слатина, Изгрев, Възраждане и Оборище. Реално в него се намират голяма част от забележителностите на столицата. На негова територия се е развивала антична Сердика и всички доказателства за това са видни и днес.

Райони на София - район Триадица

Райони на София – район Триадица

Триадица, като един от 24-те райони на София, събира в пределите си част от центъра на столицата, както и жилищните квартали „Стрелбище“, „Гоце Делчев“ и „Иван Вазов“. Обслужва се от различни видове градски транспорт – трамваен, автобусен и тролейбусен. В Триадица се намира НДК, музея „Земята и хората“, Медицинска академия и Военномедицинска академия, правителствена болница.

Райони на София - район Лозенец

Райони на София – район Лозенец

Поредният от районите на София е район Лозенец. В него се намира част от Борисовата градина, както и част от Зоологическата градина. Тук са квартал „Лозенец“ и „Хладилника“.  В Лозенец са разположени болница Токуда, Мол „Paradise Center“, Софийска духовна семинария и др.

Райони на София - район Слатина

Райони на София – район Слатина

Следващият от административните райони на София е район Слатина. Квартал „Редута“, който е в пределите на район Слатина, е най-издадената точка в София. Тук са още кварталите „Христо Ботев“, „Яворов“, „Гео Милев“. В пределите на района е разположено и Летище София.

Райони на София - район Изгрев

Райони на София – район Изгрев

Изгрев е един от районите на София, в който е съсредоточена голяма част от дипломатическите посолства в столицата – цели 17. Кварталите, които са разположени в района са „Изток“, „Изгрев“ и „Дианабад“.

Райони на София - район Възраждане

Райони на София – район Възраждане

Това е един от малкото  райони на София, които обхваща почти целия център на столицата. Тук са разположени кварталите, наричани „Зоните“. Това са Зона Б-2“, „Зона Б-3“, „Зона Б-4“, „Зона Б-5“, „Зона Б-18“, „Зона Б-19“. Всъщност това е стария 3-ти район на столицата. През 1987 се обособява като нов район „Възраждане“.

Райони на София - район Оборище

Райони на София – район Оборище

Следващ от районите на София е район Оборище. В територията му влиза част от централната част на столицата. Тук се намира голяма част от културните обекти на София. Много театри и кина са разположени в района. Паметникът на Васил Левски и Докторският паметник, както и Храм-паметникът „Александър Невски“ са също тук.

Райони на София - район Банкя

Райони на София – район Банкя

Поредният от районите на София е район Банкя. Района включва освен гр. Банкя, още и две села – Клисура и Иваняне. Банкя е обявена за район през 1979 г. В района може да се види предпочитаното от великия Иван Вазов място за почивка – „Вазовия дъб“.

Райони на София - район Красно село

Райони на София – район Красно село

Като един от 24-те райони на София, Красно село приютява три от парковете в столицата – Славия, Хиподрума и Лагера. Стадион Славия също е в пределите на района. Тук са едни от най-добрите болнични заведения не само в София, но и в страната, а именно „Пирогов“, Болница на МВР, Център по репродуктивна медицина.

Райони на София - район Витоша

Райони на София – район Витоша

Следващият от районите на София е Витоша. Той носи името на планината, чиито поли е разположен. Районът се гордее с изключителните си забележителности, които са от списъка на 100-те национални туристически обекта – Националния исторически музей, Боянската църква, Боянския водопад, Драгалевския манастир, Княжевския минерален извор.

Райони на София - район Връбница

Райони на София – район Връбница

Връбница влиза в групата на районите на София през 1987 г, като 26 години преди това е включена в пределите на столицата. В неговите граници влизат кварталите Обеля, Модерно предградие, Република, Връбница.

Райони на София - район Илинден

Райони на София – район Илинден

Поредният от районите на София е район Илинден. В неговите предели се намира парк „Света Троица“, който е любим за отмора и разходки, за спорт и развлечение. Тук е известната от миналото „Захарна фабрика“. Името на района е в чест на героите в Илинденско-Преображенското въстание.

Райони на София - район Искър

Райони на София – район Искър

Този от всички райони на София, е кръстен на реката, която минава през източната му част. През 1947 г. за работниците от предприятията около гарата започват да строят жилища. Така се слага началото на жилищния комплекс „Дружба“. Красивият парк „Врана“ е в пределите на район Искър.

Райони на София - район Красна поляна

Райони на София – район Красна поляна

Красна поляна е един от най-близко разположените до центъра райони на София.В неговите предели се намират кварталите „Илинден“, „Западен парк“, „Разсадника“ и „Красна поляна“, който в миналото е бил село край София.

Райони на София - район Кремиковци

Райони на София – район Кремиковци

Кремиковци е един от най-големите райони на София. В района се намират редица паметници на културата с национално и регионално значение.

Райони на София - район Люлин

Райони на София – район Люлин

Люлин е един от районите на София, в пределите на който се намира най-големия жилищен комплекс в страната. Той носи името на близката до него планина. Строителството му започва през 1973 г. Районът се обслужва от всички видове градски транспорт в София.

Райони на София - район Младост

Райони на София – район Младост

Ж.к „Младост“, кварталите Горубляне и Полигона са разположение на територията на един от районите на София – район Младост. Жилищните сгради в Младост са проектирани през 60-те години на миналия век.

Райони на София - район Надежда

Райони на София – район Надежда

Един от всичките 24 райони на София е Надежда. В неговите предели се намират кварталите Илиянци, Триъгълника, Надежда и Требич.

Райони на София - район Нови Искър

Райони на София – район Нови Искър

Вторият по големина  сред всичките 24 райони на София е район Нови Искър. Гр. Нови Искър е неговия административен център. На територията на района има свидетелства за живот от дълбока древност. Намерени са тракийски могили, римски път. Районът е подчинен на кмета на Столична община и на районния кмет.

Райони на София - район Овча купел

Райони на София – район Овча купел

Овча купел е един от всичките 24 райони на София, който е разположен на територията на най-старите части на столицата. В района е позициониран Нов Български Университет. Тук са кварталите Горна баня и Суходол, както комплексите „Овча купел“ 1 и 2.

Райони на София - район Панчарево

Райони на София – район Панчарево

Панчарево е най-големият сред районите на София. Той се отличава с уникална природа. Районът може да се похвали с редица забележителности, които заедно с красивата природа са привлекателен център за туристи от цялата страна и чужбина. Панчаревското езеро е любимо на спортисти, риболовци и на всички, обичащи природата. Крепостта Урвич, която в района, е паметник на културата.

Райони на София - район Средец

Райони на София - район Триадица

Райони на София - район Лозенец

Райони на София - район Слатина

Райони на София - район Изгрев

Райони на София - район Възраждане

Райони на София - район Оборище

Райони на София - район Банкя

Райони на София - район Красно село

Райони на София - район Витоша

Райони на София - район Връбница

Райони на София - район Илинден

Райони на София - район Искър

Райони на София - район Красна поляна

Райони на София - район Кремиковци

Райони на София - район Люлин

Райони на София - район Младост

Райони на София - район Надежда

Райони на София - район Нови Искър

Райони на София - район Овча купел

Райони на София - район Панчарево

Прочетете още