Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 144 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 949 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 20 Гласове)
Общо гласували: 1113 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2908
-

Временно няма да има вода в части от кварталите "Лозенец" и "Витоша"

На 5 май 2022 г. (четвъртък) във връзка с подмяна на спирателен кран по ул. „Крум Попов“, ж.к. „Лозенец“ се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Крум Попов“ от ул. „Криволак“ до ул. „Милин камък“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Цанко Церковски“ № 38. Също на 5 май 2022 г. (четвъртък) във връзка с монтаж на спирателен кран по ул. „Йозеф Валдхард“, кв. „Витоша“ се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Йозеф Валдхард“ и ул. „Акад. Петко Стайнов“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Йозеф Валдхард“ кръстовището с ул. „Акад. Петко Стайнов“.

comment 0
visibility 2613
Временно спира водата в столичните Витоша, Център и Врана-Лозен

Временно спира водата в столичните Витоша, Център и Врана-Лозен

Софийска вода временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столичните квартали Витоша, Центъра и в. з. Врана - Лозен, съобщиха от дружеството концесионер. На 4 май 2022 г. (сряда) заради подмяна на спирателен кран по ул. „Лайош Кошут“, кв. „Център“ се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Лайош Кошут“ от бул. „Ген. Михаил Д. Скобелев“ до бул. „Христо Ботев“ул. „20-ти април“ от бул. „Христо Ботев“ до бул. „Македония“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа ще осигури водоноска на адрес: ул. „Лайош Кошут“ № 10. На 4 май 2022 г. (сряда) ще се извърши монтаж на спирателни кранове по ул. „Стара планина“, в.з. Врана – Лозен Триъгълника и се налага спиране на водоподаването от 09:30 до 19:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: бул. „Цариградско шосе“, ул. „Околовръстен път“, ул. „Стар лозенски път“, ул. „Витоша“, ул. „Пирин“ и ул. „Веслец“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа ще се осигури водоноска на адрес: ул. „Стар лозенски път“ на кръстовището с ул. „Марица“. На 4 май 2022 г. (сряда) във връзка с монтаж на спирателен кран по ул. „Иван Радоев“, кв. „Витоша“ се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Иван Радоев“ от ул. „Никола Недев“ до ул. „Иван Радоев“ № 30 и ул. „Иван Панталеев“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Иван Радоев“ на кръстовището с ул. „Иван Панталеев“. Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на „Софийска вода“ АД на телефон 0800 121 21.

comment 0
visibility 2670
От 7 май ремонт порменя маршрута на трамваи 10 и 11

От 7 май ремонт променя маршрута на трамваи 10 и 11

Ремонт на трамвайното трасе ще промени временно маршрута на трамваите по линия 10 и 11, припомниха от Столична община. От 08.00 до 16.00 часа на 07.05.2022 год. (събота) и на 08.05.2022 г. (неделя) се въвежда временна организация на движението във връзка с ремонт на трамваен релсов път по линии №10 и №11. Маршрутът на трамвайна линия № 10 се скъсява от ж.к. „Западен парк“ до площад “Журналист”, за времето от 04.30 до 16.00 часа на 07.05.2022 г. След 16:00 часа движението се възстановява по постоянния маршрут. Разкрива се временна автобусна линия № 10-ТМ с маршрут от трамвайното обръщателно колело на метростанция „Витоша“ до метростанция „Стадион Васил Левски“, както следва: начална спирка с код 0910 „Метростанция Витоша“ за трамвайна линия № 10, по бул. „Черни връх“, по бул. „Джеймс Баучър“, ул. „Йосиф Петров“, по ул. „Митрополит Кирил Видински“, по бул. „Драган Цанков“, по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, обратен завой на ул. „Ген. Гурко“, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и по бул. „Драган Цанков“ по маршрута до крайна спирка с код 0911 „Метростанция Витоша“ за трамвайна линия № 10. Автобусите ще спират на: - трамвайните спирки по бул. „Черни връх“ и бул. „Джеймс Баучър“; - временна двупосочна спирка на „Ул. Митрополит Кирил Видински“ на кръстовището на ул. „Митрополит Кирил Видински“ и ул. „Борова гора“; - автобусната спирка с код 1913 „Ул. Граф Игнатиев“ за автобусни линии № 72, 76, 204, 304 и 604 на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ в посока бул. „Цариградско шосе“ при метростанция „Стадион Васил Левски“; - временна спирка „Ул. Граф Игнатиев“ на моста на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ непосредствено преди светофара в посока бул. „Драган Цанков“ Трамвайна линия № 11 ще се движи (в посока кв. „Илиянци“) от 04.30 до 16.00 часа на 08.05.2022 г. по маршрут от кв. „Княжево“ по маршрута си до кръстовище бул. „Александър Стамболийски”/бул. „Константин Величков”, по бул. “Александър Стамболийски”, през площад “Възраждане” по маршрута на трамвайна линия № 3, бул. “Христо Ботев”, Централна гара, бул. „Княгиня Мария Луиза” и през транспортен подлез “Надежда” по маршрута си до кв. „Илиянци“, двупосочно. След 16:00 часа движението ще се възстанови по постоянния маршрут.

Реклама
comment 0
visibility 2254
-

Инж. Джоргов: Под въпрос е началото на втория етап от ремонта на трамвай № 5

Около година след началото на ремонта на трамвайна линия № 5 в столицата, участъкът от ухо "Съдебна палата" до Руски паметник е готов. Това съобщи пред БНТ инж. Ангел Джоргов, заместник-кмет на София по направление "Обществено строителство". До края на следващата седмица се очаква и парковата мебел - пейки, кошчета, осветителни тела. В участъка до Руски паметник е положена и тревата за "зелената линия", като до скоро строителите са изчаквали подходящи климатични условия, за да може да заработи и поливната система, каза Джоргов. Проектът за линеен парк е на френското бюро „Вилмот архитекти“. В пространството между спирките бул. „Македония“ и „Руски паметник“ се предвижда да има над 150 нови дървета от вида липа, над 10 000 храсти и цветя. До началото на май месец се очаква да приключи работата по подмяната на релсовия път по трасето до ухо Бъкстон. С това ще приключи и първият етап от планирания ремонт на линията. До юни ще продължи изграждането на пероните, поясни зам.-кметът. По думите му, тогава се очаква трамваят отново да се движи по линията. Вторият етап от ремонта - от ухо Бъкстон до ухо Княжево, който се очаква да започне след приключването на участъка до Бъкстон, е под въпрос. Доста фирми-изпълнители обаче са дали предизвестия, че цените в строителството са драстично повишени, някои от тях са се повишили в пъти. "Ако нямаме уверението от строителите, че ще успеят да изпълнят задълженията си според първоначалния план, няма да спираме трамвая докато не се договорим с тях", заяви Джоргов. По думите му, предстоят разговори с изпълнителите, които изпитват затруднения да изпълнят ангажиментите си по договорите, сключени преди година или повече. Той добави, че се надява вторият етап от ремонта да се случи. "Надяваме се както за този проект, така и за редица други, да се случи дълго чаканата индексация - очакваме решение с колко точно да бъдат повишени стойностите по договорите на изпълнителите", каза зам.-кметът. Трамвайната линия с номер 5 е най-старата и една от най-натоварените в столицата.  

comment 0
visibility 2173
-

Временно няма да има вода в част от "Дружба"-2

На 29 април 2022 г. (петък) във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение по ул. „Обиколна“, ж.к. „Дружба 2“ се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Обиколна“ от ул. „Асен Босев“ до бул. „Проф. Цветан Лазаров“ул. „Проф. Цветан Лазаров“ между ул. „Обиколна“ и бул. „Христофор Колумб“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ж.к. Дружба 2 - ул. „Обиколна“ и бул. „Проф. Цветан Лазаров“.

comment 0
visibility 4304
Спира водата в част от Овча купел, Люлин, Доброславци и бул. Левски

Спира водата в част от Овча купел, Люлин, Доброславци и бул. Левски

Софийска вода временно ще прекъсне водоснабдяването в части на 4 столични квартала - Овча купел, Люлин, Доброславци и бул. Левски, предупредиха от дружеството концесионер. В сряда без вода остава Минитерство на младежта и спорта. На 27 април 2022 г. (сряда) ще се ремонтира магистрален водопровод по ул. „Производствена“, м. Подлозище и това налага спиране на водоподаването от 09:00 до 21:00 часа на живеещи в района на: м. Долни Смърдан - ул. „Суходолска“ от ул. „Околовръстен път“ до ВСУ "Любен Каравелов"м. Подлозище, кв. „Суходол“ - района между ул. „Траян Танев“, ул. „Овчо поле“, ул. „Суходолски път“ и ул. „3-ти март“ж.к. „Овча купел 2“ж.к. „Овча купел 1“ - района между бул. „Президент Линкълн“, ул. „Монтевидео“, ул. „761-ва“ и ул. „Промишлена“ж.к. „Люлин 4“ж.к. „Люлин 5“ж.к. „Люлин 3“ - блокове от 367 до 371 ж.к. „Филиповци“кв. „Филиповци“ При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури водоноски на следните адреси: ж.к. „Люлин 4“ – пред входа на 96 СУ „Лев Николаевич Толстой“.ж.к. „Люлин 5“ – пред входа на 97 СУ „ Братя Миладинови“.кв. „Филиповци“ – на площада.кв. „Суходол“ – ул. „Бъдеще“ на кръстовището с ул. „Траян Танев“.ж.к. „Овча купел“ на ул. „Иван Хаджийски“ пред 149 СУ „Иван Хаджийски“. На 27 април 2022 г. (сряда) във връзка с монтаж на спирателни кранове по ул. „Симеон Радев“, ж.к. „Бъкстон“ се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на живеещи в района на: бул. „Никола Петков“, ул. „Симеон Радев“, ул. „Преки път“ и ул. „Витошко лале“бул. „Никола Петков“ от ул. „Симеон Радев“ до бул. „Александър С. Пушкин“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Симеон Радев“ на кръстовището с ул. „Проф. Иван Дуйчев“. На 27 април 2022 г. (сряда) във връзка с монтаж на спирателен кран по ул. „Градинарска“, с. Доброславци се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Старото училище“, ул. „Габровница“, ул. „Градинарска“ и ул. „Доброславски път“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Георги Велев“ на кръстовището с ул. „Габровница“. На 27 април 2022 г. (сряда) във връзка с подмяна на спирателен кран по бул. „Васил Левски“, кв. Център се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода” в района на: бул. „Васил Левски“ № 75 – Министерство на младежта и спорта. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: бул. „Васил Левски“ № 75. Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването. Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на „Софийска вода“ АД на телефон 0800 121 21 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството.

comment 0
visibility 2342
-

Временно ще прекъсне водоснабдяването в част от с. Негован

На 26 април 2022 г. (вторник) във връзка с монтаж на спирателни кранове по ул. „Борис Найденов“, с. Негован се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Борис Найденов“ от ул. „Езерата“ до ул. „Калев бряг“ул. „Калев бряг“ от ул. „Борис Найденов“ до ул. „Стефан Павлов“ и ул. „Коцина махала“ от ул. „Стефан Павлов“ до ул. „Борис Найденов“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Стефан Павлов“ на кръстовището с ул. „Коцина махала“. „Софийска вода“ АД предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства!

comment 0
visibility 3467
-

Временно няма да има вода в "Студентски град", центъра и ж.к."Дружба-2"

На 20 април 2022 г. (сряда) във връзка с подмяна на спирателни кранове в ж.к. „Студентски град“ се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в: ж.к. „Студентски град“ – района между ул. „Акад. Борис Стефанов“, ул. „Проф. Д-р Иван Странски“, ул. „Едуард Генов“ и бул. „Симеоновско шосе“ кв. „Витоша“ – района между бул. „Симеоновско шосе“, ул. „Проф. Васил Арнаудов“, ул. „Кирил Буюклийски“ , ул. „Йордан Стубел“ и ул. „Асен Разцветников“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на следните адреси: ж.к. „Студентски град“ – ул. „Проф. Кирил Попов“ на кръстовището с ул. „Проф. Д-р Иван Странски“кв. „Витоша“ – ул. „Георги Райчев“ на кръстовището с ул. „Проф. Жечо Атанасов“. Също на 20 април 2022 г. (сряда) във връзка с подмяна на сградно водпроводно отклонение до бл. 222, ж.к. „Дружба 2“ се налага спиране на водоподаването от 09:30 до 21:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в бл. 222, бл. 223 и 77 ОДЗ. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: между бл. 222 и бл. 223. На 20 април 2022 г. (сряда) във връзка с подмяна на спирателен кран на бул. „Витоша“, кв. „Център“ се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 20:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Алабин“ от бул. „Витоша“ до ул. „Княз Борис I“бул. „Витоша“ № 2 – Съдебната палата. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Алабин“ на кръстовището с ул. „Цар Асен“.

comment 0
visibility 2979
-

Временно няма да има вода в ж.к. "Суха река", м. "Гърдова глава" и "Зона Б18"

На 19 април 2022 г. (вторник) във връзка с подмяна на уличен водопровод на ул. „Пиротска“, ж.к. „Зона Б-18“ се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Пиротска“ от ул. „Димитър Петков“ до бул. „Инж. Иван Иванов“ул. „Перник“ от ул. „Пиротска“ до бул. „Тодор Александров“ул. „Алдомировска“ от ул. „Пиротска“ до бул. „Тодор Александров“ и бул. „Инж. Иван Иванов“ от ул. „Пиротска“ до бул. „Тодор Александров“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Пиротска“ на кръстовището с ул. „Перник“. Също на 19 април 2022 г. (вторник) във връзка с извършване на строително-ремонтни работи на ул. „Тодорини кукли“, ж.к. „Сухата река“ се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района между: бул. „Владимир Вазов“, ул. „Река Велека“, ул. „Тодорини кукли“, ул. „Стефан Богориди“, бул. „Ботевградско шосе“ и ул. „Екатерина Симитчийска“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Тодорини кукли“ на кръстовището с ул. „Александър Екзарх“. На 19 април 2022 г. (вторник) във връзка с монтаж на пожарен хидрант на ул. „Булаир“, м. Гърдова глава се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на ул. „Булаир“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „ул. „Булаир“ на кръстовището с ул. „Студен кладенец“. „Софийска вода“ АД предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства!

comment 0
visibility 2250
Временно без вода ще останат част от столичния „Младост“ и гр. Нови Искър

Временно без вода ще останат част от столичния „Младост“ и гр. Нови Искър

Софийска вода временно ще прекъсне водоснабдяването в част от столичния ж.к. „Младост“ и гр. Нови Искър, предупредиха от дружеството концесионер. На 18 април 2022 г. (понеделник) ще се извърши подмяна на хидрофорна уредба в ж.к. „Младост 4“. Това налага спиране на водоподаването от 10:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в бл. 455 и бл. 457 /висока зона/. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури водоноска на паркинга пред бл. 455. На 18 април 2022 г. (понеделник) във връзка с извършване на строително-ремонтни работи във в.з. Ласка, гр. Нови Искър се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на в.з. Ласка - ул. „Теменуга“, ул. „Кестен“, ул. „Тодорини кукли“, ул. „Ласка“ , ул. „Искърско дефиле“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури водоноска на ул. „Ласка“ на кръстовището с ул. „Искърско дефиле“. Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването. Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на „Софийска вода“ АД на телефон 0800 121 21.

comment 0
visibility 2217
София и още 9 общини разпределят 7 млрд. лв. по Програмата за развитие на р

София и още 9 общини разпределят 7 млрд. лв. по Програмата за развитие на регионите

София е сред десетте големи български общини, които ще могат да получат европейско финансиране за проекти по  Програмата за развитие на регионите 2021-2027 (ПРР). Столицата заедно с Видин, Плевен, Русе, Велико Търново, Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив и Благоевград ще разпределят осигурените 7 млрд. лв. за 7 години по Програмата с Управляващ орган Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). В допълнение още над 750 млн. лв. от петте програми за трансгранично сътрудничество с Гърция, Турция, Северна Македония, Сърбия и Румъния чакат да бъдат реализирани съвместни проекти в пограничните региони на България. Данните изнесе заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деляна Иванова по време на регионалната среща на кметовете и председателите на Общински съвети от Южен централен район за планиране, която се проведе в Пловдив днес. Инициативните централни и местни власти у нас имат осигурен достъп и до още 2,5 млрд. лева по други европейски програми за сътрудничество и добросъседство, каквито са Програма Дунав, Програма Евро-MED, Интеррег-Европа, УРБАКТ, Програма ЕСПОН 2030, Програма Интеррег „NEXT Черноморски басейн“, посочи заместник-министър Иванова. Според нея никога досега българските власти, общини и предприемчивия бизнес не са имали по-голям достъп до ресурса от европейската солидарност. Само най-подготвените и с визионерски подход ще спечелят от предоставените възможности и аз призовавам всички вас да търсите информация и да се възползвате от тези възможности, апелира Деляна Иванова. На срещата с кметовете тя представи подробно изискванията на Програмата за развитие на регионите 2021-2027, за да може бенефициентите отсега да започнат подготовка на проектите за кандидатстване. Ресурсът от 7 млрд. лв. е разпределен в четири основни приоритета. Първият от тях е „Интегрирано градско развитие“ на стойност 1,047 млрд. лв. За разпределението на тези пари ще се състезават десетте най-големи общини у нас, които са определени за центрове за растеж. Това са Видин, Плевен, Русе, Велико Търново, Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив, София, Благоевград. Две са задължителните условия, с които трябва да се съобразят местните власти, за да получат финансиране на проектите, акцентира заместник-министър Иванова. Първото е мерките, които искат да приложат, да бъдат предвидени в плановете за интегрирано развитие на общините, които са разработени от общинските власти при спазване на подхода „отдолу-нагоре“ при предлагането на проектите. Второто условие е проектите, с които общините ще кандидатстват за финансиране за пътна инфраструктура, образование, здравеопазване, социална политика и култура, да съответстват на картите за нуждите в сектора, изготвени от съответните държавни органи и те да се отразени в плановете за интегрирано развитие. Кандидатите от всяка от общините сами решават за какви проекти да кандидатстват, допълни заместник-министърът. В интегрираните териториални стратегии за развитие на регионите се определят средносрочните цели, приоритети и перспективи за устойчиво интегрирано регионално и местно развитие на територията на съответния регион за планиране създаването на привлекателна среда за живот. В Приоритет 2 „Интегрирано териториално развитие на регионите“ са заделени 2,5 млрд. лв. За тях ще се борят 40 средни и големи общини. Това са общините: Враца, Ловеч, Лом, Монтана, Троян, Габрово, Горна Оряховица, Севлиево, Разград, Свищов, Силистра, Добрич, Търговище, Шумен, Сливен, Ямбол, Нова Загора, Айтос, Карнобат, Казанлък, Свиленград, Харманли, Димитровград, Кърджали, Хасково, Асеновград, Велинград, Смолян, Пазарджик, Пещера, Панагюрище, Карлово, Ботевград, Гоце Делчев, Дупница, Кюстендил, Перник, Петрич, Самоков и Сандански. Този ресурс може да бъде надграждан с финансиране от почти всички останали европейски програми с изключение на три от тях – Програмата за транспортна свързаност, Програмата за храни и материално подпомагане и Програмата за техническа помощ. В третия приоритет „Справедлив енергиен преход“ са осигурени 3,2 млрд. лв., като те са предвидени за областите Перник, Кюстендил и Стара Загора. Целта е да се направи плавен преход от въглищните централи към зелената енергия. Тази част от ПРР ще стартира на малко-късен етап от програмата, за да може да приключат всички уточнения по тези специфични цели. Новото в Програмата за развитие на регионите 2021-2027 (ПРР) е, че тя ще финансира реализирането на интегрирани териториални инвестиции (ИТИ). Те са инструмент на Кохезионната политика, който за пръв път се въвежда в България през настоящия програмен период, посочи Деляна Иванова. Тя обясни, че ЕС цели да подкрепи предложени проекти на принципа „отдолу-нагоре“. Водеща роля при предлагането на проекти ще имат местните заинтересовани страни, така че наистина да бъдат идентифицирани и изпълнени най-важните за съответната територия инвестиции. Приоритет в ИТИ ще е икономическата насоченост, което отваря възможността за хибридното финансиране с останалите програми. Предимство при оценяването на предложените инвестиции ще се дава на проекти, инициирани от повече от една заинтересована страна в съответния регион. Целта е да се постигне надобщинско значение за всяка инвестиция, каза заместник-министърът. Деляна Иванова представи и възможностите за общините по линия на Националния план за възстановяване и устойчивост. Това е мярката за Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния и нежилищен сграден фонд – обновяване на публичните сгради в страната и обновяване на сгради за производство, търговия и услуги. Привлекателна схема по Националния план за възстановяване и развитие е „Зелена мобилност“. Това е пилотна мярка за подкрепа на устойчивата градска мобилност чрез мерки за развитие на екологични, безопасни, функционални и енергийно ефективни транспортни системи. Тя предвижда доставка на превозни средства за градския и междуселищния обществен транспорт с нулеви емисии, изграждане на зарядни станции, разработване на интегрирани транспортни системи за подобряване на ефективността на обществения транспорт и въвеждане на мерки за безопасна градска мобилност, насочени към уязвимите участници в движението – пешеходци и велосипедисти, разясни Деляна Иванова.

comment 0
visibility 2690
Временно без вода ще са част от кв. Белите брези и Красно село

Временно без вода ще са част от кв. Белите брези и Красно село

Софийска вода временно ще прекъсне водоснабдяването в част от столичните квартали „Белите брези“ и „Красно село“, предупреждават от фирмата концесионер. На 15 април 2022 г. (петък) ще се извършват строително-ремонтни работи в ж.к. „Белите брези“ и ж.к. „Красно село“. Ремонтите налагат спиране на водоподаването от 00:00 до 05:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ж.к. „Белите брези“ - бул. „Гоце Делчев“, бул. „България“ и ул. „Кюстендил“ж.к. „Красно село“ – ул. „Тодор Каблешков“, бул. „Братя Бъкстон“, бул. „Цар Борис III“, бул. „Гоце Делчев“, бул. „България“, ул. „Пирински проход“ и ул. „Ген. Стефан Тошев“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури водоноски на:ж.к. „Белите брези“ – ул. „Дойран“ на кръстовището с ул. „Нишава“ж.к. „Красно село“ – ул. „Ген. Стефан Тошев“ на кръстовището с ул. „Пирински проход“ Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на „Софийска вода“ АД на телефон 0800 121 21.

comment 0
visibility 1932
-

Временно няма да има вода в ж.к. "Връбница" и част от с. Локорско

На 14 април 2022 г. (четвъртък) във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Цветан Пешев“, с. Локорско се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи на района на: ул. „Цветан Пешев“, ул. „Тодор Гаджов“, ул. „Тодор Величков“, ул. „Черковна“ и ул. „Драгоната“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Поп Стоил Петков“ на кръстовището с ул. „Цветан Пешев“. Също на 14 април 2022 г. (четвъртък) във връзка с подмяна на хидрофорна уредба на бл. 515, ж.к. „Връбница 1“ се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи във Висока зона на бл. 515 и бл. 516. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: между бл. 515 и бл. 516.      

comment 0
visibility 2804
Без вода ще бъдат част от с. Владая и кв. „Център“ в София

Без вода ще бъдат част от с. Владая и кв. Център в София

Във връзка с монтаж на пожарен хидрант на ул. „Плиска“ в софийското село с. Владая се налага спиране на водоподаването утре – 13 април, съобщават от „Софийска вода”. В интервала от 09:00 до 19:00 часа без вода ще бъдат, живеещите на ул. „Плиска“ – от ул. „Амбарица“ до ул. „Китен“, и на ул. „Китен“ – от ул. „Плиска“ до ул. „Горелица“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на ул. „Плиска“ на кръстовището с ул. „Китен“. Отново утре заради подмяна на спирателен кран на бул. „Васил Левски“ в софийския кв. „Център“ се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 19:00 часа на бул. „Васил Левски“ № 75 – Министерство на младежта и спорта. Ако строително-ремонтните дейности продължат над 12 часа, „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на бул. „Васил Левски“ № 75.

comment 0
visibility 1765
Част от софийското с. Лозен временно остава без вода

Част от софийското с. Лозен временно остава без вода

Временно без вода остава част от софийското село Лозен, съобщават от Софийска вода. На 12 април 2022 г. (вторник) там ще се подменя сградно водопроводно отклонение. Ремонтът е на ул. „Горник“ и това налага спиране на водоподаването от 09:30 до 17:30 часа на клиентите на Софийска вода, живеещи на района между ул. „Св. Св. Кирил и Методий“, ул. „Люляк“, ул. „Горно градище“, ул. „Невен“, ул. „Студен кладенец“ и ул. „Кайгана“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа ще се осигури водоноска на адрес: ул. „Гороцвет“ на кръстовището с ул. „Простор“. Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването, убедени са от Софийска вода.. Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на „Софийска вода“ АД на телефон 0800 121 21 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството.

Ремонти

Ремонтите са ежедневие не само във всеки един дом, но и във всяко населено място. Това е валидно и за столицата. В милионния град всеки ден се извършват десетки ремонти. Това включва аварийни ремонти, планови ремонти  и всякакви други ремонтни дейности. Разбира се, тези ремонти създават неудобство на гражданите и често стават причина за тяхното недоволство. Факт е обаче, че няма как да се развива и модернизира града без необходимите преустройства.

Ремонти на улици и булеварди

Ремонти на улици и булеварди

В последните години в София се прави масова модернизация на инфраструктурата, за да бъде наистина града съвременен и европейски. Разбираемо е гражданите да са изключително критични към ремонти, които не отговарят на техническите изисквания или са направени проформа. Общината прави необходимите проверки и налага предвидените санкции на ремонти, които не са спазили правилата или са явно некачествени.

Съвсем пресни са примерите с ремонтите на ул. „Граф Игнатиев“ и ул. „Иван Вазов“. „Граф Игнатиев“ беше затворен дълго време. Ремонтите там бяха доста сериозни. Разбира се, недоволството на гражданите огромно. Започвайки от некачествено изпълнение на настилката, вибрациите, появяващи се при преминаване на трамвай и достигайки до перките, около улицата кипяха огромни скандали. За момента всичко вече е утихнало.

Ремонтите, които бяха предприети за обновяване на Централната градска част, също се оказаха ‚препъни камък‘.

Като цяло, заради строежа на метрото, всеки движещ се из София има впечатлението, че ремонти има на всяка улица и булевард.

Ремонти на „Софийска вода“

Ремонти на „Софийска вода“

„Софийска вода“ провежда планови ремонти ежедневно. Постепенно се сменят остарелите части от водопроводната мрежа, за да се гарантира на столичани качествена услуга. За да няма неприятни изненади, от дружеството пускат ежедневна информация кои райони ще бъдат засегнати от спиране на водата заради ремонти и след колко време могат да разчитат да се възстанови услугата. Разбира се, не са рядкост и аварийните ремонти. Мрежата е много стара и авариите стават бързо. Аварийните екипи се стремят да отстраняват проблемите бързо и често ремонтите приключват за часове. За предстоящи ремонти столичани могат да научат и от сайта на дружеството, както и да използват услугата за SMS известяване.

Ремонти на „Топлофикация София“

Ремонти на „Топлофикация София“

„Топлофикация София“ ежегодно прави профилактични ремонти, предимно през летните месеци. Така се предотвратяват до голяма степен аварийните ремонти в разгара на отоплителния сезон. Гражданите често недоволстват от сметките, които получават  за отоплението и топлата вода, но няма спор, че това е най-практичния начин за отопление на дома. Най-неприятно е, когато навън температурите са минусови, а парното не работи заради авария. Аварийните екипи се стремят да отстранят проблема възможно най-бързо и ремонтите започват веднага, но всичко зависи от вида на аварията.

Ремонти на столични площади

Ремонти на столични площади

Както вече беше споменато по-горе, в София текат ремонти след ремонти. Напълно обновен наскоро беше емблематичния столичен площад „Славейков“.  Много въпроси си задаваха столичани докато вървяха ремонтите по настилката, перголите и др. Всичко си дойде на мястото, когато отново бе монтирана пейката заедно със статуите на Славейкови на площада. Разбира се, и с ремонтите на други площади имаше недоразумения. Площад „Гарибалди“ направо взриви обществеността с гранитния водопад, който беше монтиран и демонтиран в рамките само на 24 часа. Площадът пред църквата „Св. Седмочисленици“ също не беше одобрен от обществеността.

Ремонти на столични паркове

Ремонти на столични паркове

Сред ремонтите на парковете в столицата най-грандиозният е този на парк Възраждане. Медията не веднъж е писала за това как се движат ремонтните дейности по аквапарка във Възраждане. Факт е, че в последно време се предприеха редицаремонти в парковете с цел те да станат по-приветливи и привлекателни за хората. Да бъдат кътчета за отдих и глътка свеж въздух в градската среда.

Ремонти бяха извършени и в столичния Южен парк, Западен парк, парк Дружба.

Ремонти на детски площадки

Ремонти на детски площадки

Ремонтите на столичните паркове логично вървят паралелно с ремонтите на детски площадки в различни квартали в столицата. Много от тези площадки не бяха обновявани от години, а това е опасно за здравето на децата. Наред с ремонтите на съществуващите  вече детски площадки, се изграждат и редица нови в междублоковите пространства и в градските паркове. Парковете се сдобиват с фитнес уреди на открито. Ремонтите продължават и сега, а контролът върху тях е много по-строг от преди.

Ремонти на ЧЕЗ

Ремонти на ЧЕЗ

Дружеството предприема планови ремонти по електропроводната си мрежа на територията на София, за да оптимизира съоръженията си и да предлага по-качествена услуга. За съжаление, все по-често се налага да се правят и аварийни ремонти.Строителните фирми понякога не се съобразяват с това да се свържат с дружеството преди да започнат изкопни дейности. Достатъчно е да бъде прекъснат един кабел, за да останат без ток хиляди домакинства. Ремонтите стартират веднага и проблемът се отстранява възможно най-бързо.

Преди да се предприемат планови ремонти, ЧЕЗ предупреждава предварително своите абонати, за да не създава допълнително напрежение.

Ремонти на училищни сгради, детски градини и ясли

Ремонти на училищни сгради, детски градини и ясли

Столична община направи и продължава да прави ремонти на голяма част от училищата на нейна територия. Целта е децата да учат в отлични условия, да не се налага да са на две смени и да имат подходящо място за физическа активност и спортни дейности.

Стороежи и ремонти се извършват и в детските градини и ясли. Строят се нови детски градини и се разширяват и модернизират старите. Така ще се преодолее недостига на места за деца в забавачките. Осигуряват се и необходимите помещения за активна спортна дейност на децата.

Ремонти на сгради в столицата

Множество сгради в София се налага периодично да бъдат ремонтирани, тъй като са остарели и фасадите им често става прекалено опасни за минавашите граждани покрай тях.  

Ремонти на подлези в София

Повечето от подлезите в столицата не са в особено добро състояние и ремонтите в тях са наложителни, тъй като се използват активно от гражданите. Те трябва да гарантират сигурността на гражданите и не е редно състоянието им да бъде запуснато в продължение на години. Спомняме си инциденти, при които граждани пострадаха, пропадайки в през решетка на подлез. Ремотите не трябва да са в следствие инциденти, а планирани действия на общната. Всеки район трябва да поддържа съоръженията на териотрията си, за да гарантира безопасното придвижване на гражданите.

Ремонтите в столицата вероятно вече идват в повече на столичани, но това е необхдимо за модернизиране на града и превръщането му в европейска столица.

Ремонти на улици и булеварди

Ремонти на „Софийска вода“

Ремонти на „Топлофикация София“

Ремонти на столични площади

Ремонти на столични паркове

Ремонти на детски площадки

Ремонти на ЧЕЗ

Ремонти на училищни сгради, детски градини и ясли

Прочетете още