Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (15%, 238 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (82%, 1288 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 38 Гласове)
Общо гласували: 1564 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2206
-

Няма да има вода в столичния "Младост"1

На 12 октомври 2022 г. (сряда) във връзка с подмяна на спирателен кран по бул. „Андрей Сахаров“, ж.к. „Младост“ 1 се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: бул. „Андрей Сахаров“ от бул. „Андрей Ляпчев“ до ул. „Проф. Марко Семов“, бл. 70, бл. 70А, бл. 71, бл. 72А, Резиденция „Тера“, Посолство на Кралство Камбоджа. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Йерусалим“ № 15 пред магазин Т-Маркет.

comment 0
visibility 1397
-

Няма да има вода в кварталите "Надежда" и "Модерно предградие"

На 11 октомври 2022 г. (вторник) във връзка с монтаж на спирателен кран по ул. „Възрожденска“, ж.к. „Надежда“ се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района между: бул. „Ломско шосе“, ул. „Кирил Дрангов“ и ул. „Хан Кубрат“, ж.к. „Триъгълника – Надежда“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Кирил Дрангов“ на кръстовището с ул. „Чипровско въстание“. На 11 октомври 2022 г. (вторник) във връзка с монтаж на спирателен кран по ул. 357, кв. „Модерно предградие“ се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Справедливост“ от ул. „Надежда“ до ул. 359, ул. 359, ул. 360, ул. 373, ул. 374, ул. 375, и ул. 357 от ул. „Надежда“ до ул. 367. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. 367 на кръстовището с ул. 357.

comment 0
visibility 611
Част от жк „Захарна фабрика“ ще бъде без вода утре

Част от жк „Захарна фабрика“ ще бъде без вода утре

Заради изпълнение на строително-ремонтни дейности по ул. „Кукуш“ в столичния ж.к. „Захарна фабрика“ се налага спиране на водоподаването, съобщават от Софийска вода. Утре – 10 октомври, от 09:00 до 21:00 часа вода няма да има в района между ул. „Кукуш“, ул. „Божана“ и ул. „Билянини извори“, фирма „Загато“ и сградата на „А1“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на ул. „Кукуш“, срещу бл. 56.

Реклама
comment 0
visibility 2079
-

Нама да има вода в части от ж.к. Люлин, Гео Милев и м. Гърдова глава

  На 6 октомври 2022 г. (четвъртък) във връзка с изпълнение на строително-ремонтни дейности по ул. „Проф. д-р Ал. Станишев“, ж.к. „Люлин“ 1, се налага спиране на водоподаването от 01:00 до 05:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на ж.к. „Люлин“ 1. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: на паркинга на магазин „Фантастико“. Също на 6 октомври 2022 г. (четвъртък) във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Светлоструй“, ж.к. „Гео Милев“ се налага спиране на водоподаването от 09:30 до 21:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Трудолюбие“ от ул. „Христо Максимов“ до ул. „Гео Милев“ул. „Гео Милев“ от ул. „Трудолюбие“ до ул. „Светлоструй“ул. „Проф. д-р Георги Павлов“, ул. „Светлоструй“, ул. „Владимир Башев“, ул. „Българка“, бл. 236ул. „Хемус“ от ул. „Светлоструй“ до ул. „Елисавета Багряна“ул. „Ген. Хосе де Сан Мартин“ от ул. „Светлоструй“ до ул. „Николай Коперник“, 56 СДЯ „Калина“ул. „Елисавета Багряна“ от ул. „Хемус“ до бул. „Шипченски проход“, „Агенция по вписванията“, 168 ДГ „Слънчогледи“бул. „Шипченски проход“- северното платно от ул. „Калина Малина“ до ул „Николай Коперник“, ул. „Калина Малина“ от бул. „Шипченски проход“ до ул. „Проф. д-р Георги Павлов“ и ул. „Хемус“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Светлоструй“ на кръстовището с ул. „Проф. д-р Георги Павлов“. На 6 октомври 2022 г. (четвъртък) във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Петко войвода“, м. Гърдова глава се налага спиране на водоподаването от 09:30 до 19:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Петко войвода“, ул. „Райска градина“, ул. „Копрен“, ул. „Меча поляна“, ул. „Войнягово“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Райска градина“ на кръстовището с ул. „Петко войвода“.

comment 0
visibility 672
-

Няма да има вода в кв. Горубляне, в.з. Терасите и ж.к. „Христо Смирненски“

На 5 октомври 2022 г. (сряда) във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод по ул. „Павел Красов“, кв. „Горубляне“ се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Лазар Плачков“ от ул. „Ален мак“ до ул. „Петър Дипларов“;ул. „Петър Дипларов“ от ул. „Лазар Плачков“ до ул. „Деян Попов“;ул. „Деян Попов“ от ул. „Петър Дипларов“ до ул. „Самоковско шосе“;ул. „Манол Велев“;ул. „Самоковско шосе“ от №31 до №51 – само нечетните номера;123 ДГ „Шарл Перо“, Читалище „Васил Левски“, 82 ОУ „Васил Априлов“ При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Манол Велев“ ъгъла с ул. „Деян Попов“. След реализацията на този инвестиционен проект клиентите на „Софийска вода", живеещи в района ще почувстват значително подобреното качество на предоставяните услуги. Също на 5 октомври 2022 г. (сряда) във връзка с монтаж на водомерен възел на ул. „Боян Магесник“, ж.к. „Христо Смирненски“ се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Корал“ от ул. „Камчия“ до ул. „Боян Магесник“, бл. 6, бл. 8, бл. 10А, бл. 11, бл. 12 и бл. 13. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Чинар“ на кръстовището с ул. „Корал“. На 5 октомври 2022 г. (сряда) във връзка с ремонт на сградно водопроводно отклонение във в.з. Терасите се налага спиране на водоподаването от 09:30 до 16:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на в.з. Терасите. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: продължението на ул. „Градина“ над ул. „Хан Аспарух“.  

comment 0
visibility 874
-

Ангел Джоргов: Ако се случи отново, ще има сурови санкции

Преди ден беше разпространено видео, на което се вижда как работник чупи с чук емблематичните за столицата жълти павета, за да паснат в останалите след пренареждането празни места. От Столична община наложиха глоба на изпълнителя на ремонта в центъра на София. Паветата са културна ценност. За нарушението сигнализираха от гражданската организация "Спаси София". Достатъчно внимание е обърнато на нарушението. Това заяви пред БНТ зам.-кмета по направление "Обществено строителство" Ангел Джоргов. Той отбеляза, че на строителната фирма вече е наложена глоба от 100 000 лв. за чупенето на едно-единствено жълто паве. "Сигналът постъпи при нас в събота, в понеделник вече глобата беше наложена", отбеляза той. По думите му, за общината това действие е нещо, което не бива да се допуска. Фирмата, която изпълнява обекта има сертификат да работи на обекти, които са от културно значение и би следвало работниците да са инструктирани и да се оказва надзор. "Контрол има. Обърнали сме внимание на строителя, че той трябва да бъде засилен", заяви още Ангел Джоргов. Той добави, че има дни, в които на обекта работят 80-100 човека и няма как до всеки работник да застане контролиращ. Във вчерашния ден от Столична община са изпратили до изпълнителя на проекта писмо, с което изискват допълнително да бъде увеличен техническият надзор на обекта, за да не се допускат повече такива нарушения. "Ако се случи отново, от страна на общината ще бъдат наложени сурови санкции", закани се той. Налагаме най-високите възможни глоби, а ако се случи отново, освен суровите От своя страна представител на фирмата изпълнител заяви, че с работниците постоянно се говори, провеждат се инструктажи, обяснява се, но предвид количеството работници, няма как да се контролира всеки отделен работник. Изпълнителите поеха ангажимент да повишат контрола. Към момента работите се изпълняват съгласно изискванията на проекта, каза инж. Тодор Тодоров, представител на строителния надзор. Той увери, че всички дейности, които са приети, са изпълнени качествено.  

comment 0
visibility 590
-

Няма да има вода в част от в.з. Лозето и кв. „Малинова долина“

На 4 октомври 2022 г. (вторник) във връзка с монтаж на пожарен хидрант във в.з. Лозето се налага спиране на водоподаването от 09:30 до 19:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района между ул. „Стария път“ и ул. „Брайново“ . При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Стария път“ на кръстовището с ул. „Медуница“. Също на 4 октомври 2022 г. (вторник) във връзка с изпълнение на строително-ремонтни дейности в кв. „Малинова долина“ се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”: Кармелитски манастир „Свети дух", Институт по гората - БАН, база БЧК. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: пред Институт по гората – БАН.

comment 0
visibility 856
АПИ: Ремонт на 221-ви км на Тракия към София

АПИ: Ремонт на 221-ви км на Тракия към София

От АПИ ще извършват ремонт на участък по магистрала Тракия в платното към София и препоръчват шофьорите да карат внимателно. Движението ще е ограничено между 221-ви и 223-ти км и при 210-ти км към столицата София в района на Стара Загора. В този участък на 14 август катастрофира сръбски автобус деца. Днес от 7 ч. до 19 ч., в платното за София е ограничен трафикът в активната лента от 221-ви до 223-ти км и при 210-ти км за ремонт на асфалта. Движението е в изпреварващата лента. шофьорите да карат с повишено внимание и да спазват стриктно ограничението на скоростта и пътната сигнализация. Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИи на денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.​

comment 0
visibility 1662
-

Кметът на София: Ще пренареждат жълтите павета колкото трябва, плаща се за качествен проду...

Столична община няма да плати нито лев за ремонта на жълтите пъвета по "Цар Освободител", ако настилката е некачествена. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти днес, на откриването на възстановената минерална баня в Банкя. Трейс си остави ръцете по жълтите павета по столичния "Цар Освободител" "Участъците в които има размествания ще се пренареждат от изпълнителя колкото пъти трябва, докато се наредят както трябва. Причините могат да обясняват само специалистите. Наздора има задача да следи. Столична община няма да плати, докато не получи качествен продукт", категорична бе Йорданка Фандъкова. Тя напомни, че участъкът, който най-много се снима в социалните мрежи, не е ремонтиран - това е на кръстовището пред БАН. Изпълнител на ремонта е Трейс Груп. Жълтите павета бяха затворени за движение повече от месец.

comment 0
visibility 1550
Ремонт на улица във Владая променя маршрути и спирки на градския транспорт

Ремонт на улица във Владая променя маршрути и спирки на градския транспорт

Създадена е организация на движението за ремонт и се променят маршрути на автобуси и спирки в с. Владая, предупредиха от Столична община. Причината е ремонт на ул. „Войнишко въстание“. От 29 септември 2022 г. до 30 септември 2022 г., включително, се забранява на етапи влизането на пътни превозни средства: - през кръстовище ул. „Войнишко въстание“ - ул. „Суха Лешнца“ - ул. „Ела“ – ул. „Реката“; - по ул. „Войнишко въстание“ между ул. „Реката“ и ул. „Любомир Миланов“; - по ул. „Войнишко въстание“ между ул. „Любомир Миланов“ и ул. „Буков дол“; - по ул. „Войнишко въстание“ между ул. „Буков дол“ и ул. „Кайлъка“; - през кръстовище ул. „Войнишко въстание“ - ул. „Кайлъка“ – ул. „Цар Симеон I“. От утре, 29 септември 2022 г. до 30 септември 2022 г., включително, се променя движението на част от градския транспорт. Автобусна линия № 58: от автостанция „Княжево“ маршрутът се скъсява до кръстовището на ул. „Войнишко въстание“ - ул. „Любомир Миланов“ в с. Владая (площадът пред читалище „Светлина“). За линията се разкрива временна крайна и начална спирка с код 6585 „Читалище Светлина с. Владая“ на ул. „Войнишко въстание“ на 20.00 метра от ул. „Любомир Миланов“ в посока гр. София /в района на читалище „Светлина“/. Автобусна линия № 59 (в посока с. Мърчаево): от метростанция „Мизия“ по действащия маршрут до кръстовището на Републикански път I-1 София-Перник и ул. „Войнишко въстание“, по Републикански път I-1 София-Перник до улицата за с. Владая при ж.п.гара Владая, до ул. „Цар Симеон I“ и надясно по ул. „Цар Симеон I“ по маршрута до с. Мърчаево, двупосочно. Измества се спирка с код 1509 „Селимица“ на улицата за ж.п. гара Владая на 20.00 метра след ул. „Цар Симеон I“ в посока гр. София. За линията се разкриват временни спирки както следва: - с код 0448 „Гара Владая“ след левия завой от Републикански път I-1 София-Перник в посока с. Мърчаево; - с код 6590 „Гара Владая“ преди десния завой от Републикански път I-1 София-Перник в посока гр. София; - с код 6598 „Селимица“ на ул. „Цар Симеон I“ след кръстовището с ул. „Кайлъка“ в посока с. Мърчаево; Закриват се спирки: - с кодове 1514 и 1515 „Кметство Владая“; - с кодове 1480 и 1481 „Ул. Китен“; - с кодове 1028 и 1029 „Ул. Лесковец“; - с код 1510 „Селимица“. Автобусите от линия № 59 да обслужват временните и изместената спирка.

comment 0
visibility 1689
Трейс си остави ръцете по жълтите павета по столичния "Цар Освободител"

Трейс си остави ръцете по жълтите павета по столичния "Цар Освободител"

Ужасно са пренаредени жълтите павета по централния столичен булевард "Цар Освободител" в участъка от СУ "Св. Климент Охридски" до ул. "Раковски" и особено пред Народно събрание. "В последните няколко дни екипи на Столична община констатираха размествания на жълтия паваж на малки участъци от пътните платна на бул. „Цар Освободител“ пред сградата на Народното събрание. Възложено е на фирмата изпълнител да създаде организация за пренареждане на паважа в тези зони веднага след стабилизиране на времето и подходящи метеорологични условия. При пренареждането ще се коригира надлъжната и напречната връзка с неремонтираните участъци. Това ще ограничи приплъзването на новонаредения паваж по посока на неремонтираното кръстовище при БАН, в което има широки фуги, позволяващи движение. Всички дейности за са сметка на фирмата-изпълнител. Обектът е част от основния ремонт на карето между бул. „Цар Освободител“, „ул. Московска“, бул. „В. Левски“ и ул. „Г. С. Раковски“, който е в процес на изпълнение и не е приет от Столична община. Пренареждането на всички участъци, в което установено разместване, е за сметка на фирмата-изпълнител", казаха от Столична община. От Московска 33 потвърдиха, че обектът не е приет и не е платен нито лев по ремонта. Пътното платно е на вълни и с много неравности. Някой от жълтите каменни блокчета са подвижни, а на други ъгълчетата са циментирани в бяло. По-големите разстояния между паветата е запълнено с пясък. Гледката е ужасна и предвещава ремонт на ремонта. Голяма част от строителните материали и палета с жълти павета са струпани около паметника на Цар Освободител и са отделени от пътното платно със строителна ограда, което показва, че очевидно не е завършен обектът. Трейс Груп са сред дружествата, които имат най-много изпълнени обществени поръчки на Столична община и това, което са направили с жълтите павета е недопустимо. Столична община да смени изпълнителя, коментира на живо във фейсбук журналистът Владимир Христовски, създател на групата Безумията в София.  

comment 0
visibility 656
-

Няма да има вода в част от кв. „Модерно предградие“ и в.з. Лозето

На 27 септември 2022 г. (вторник) във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Иван Димов Ненов“, кв. „Модерно предградие“ се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Иван Димов Ненов“ул. „Справедливост“ от ул. 362 до ул. „Надежда“ул. 357 от ул. 362 до ул. „Надежда“ и ул. „Светла“ от ул. „Стефан Дуньов“ до ул. 357. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на следните адреси: ул. „Справедливост“ на кръстовището с ул. „Надежда“. На 27 септември 2022 г. (вторник) във връзка с монтаж на пожарен хидрант на ул. „Стария път“, в.з. Лозето се налага спиране на водоподаването от 09:30 до 19:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района между ул. „Стария път“ и ул. „Брайново“ . При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на следните адреси: ул. „Стария път“ на кръстовището с ул. „Медуница“.

comment 0
visibility 1169
АПИ: Граждани могат да предлагат пътища за ремонт през 2023 г.

АПИ: Граждани могат да предлагат пътища за ремонт през 2023 г.

До 15 октомври гражданите могат да правят предложения кои пътища да бъдат включени в инвестиционната програма на Агенция „Пътна инфраструктура“ за 2023 г. за текущ и основен ремонт на участъци от републиканската пътна мрежа – автомагистрали и пътища първи, втори и трети клас, съобщиха от АПИ. В момента Пътната агенция разработва процедура за приоритизиране на дейностите, изпълнявани по републиканската пътна мрежа със средства от държавния бюджет. Целта е да се подобри процесът по планиране на дейностите за проектиране, строителство и поддържане на пътната мрежа за всяка календарна година. Гражданите могат да изпращат предложения и сигнали, включително снимки и видеоматериали, чрез форма за подаване на предложения за пътища с необходимост от ремонтни дейности, на имейл адрес: signali@api.bg. Формата за подаване на предложения е публикувана на интернет страницата на АПИ, в рубриката „Предложения и сигнали“ – формуляр. Целта е Агенцията да получи обратна връзка от гражданите за неотложните според тях ремонти. Предложенията ще бъдат разгледани от постоянно действаща комисия в АПИ, която ще приоритизира окончателните списъци с пътищата за ремонт през 2023 г.

comment 0
visibility 1333
-

Няма да има вода в част от ж.к. „Дружба“ I и с. Лозен

На 23 септември 2022 г. (петък) във връзка с монтаж на водомерен възел на ул. „Ген. Стоян Стоянов“, ж.к. „Дружба“ I се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в: бл. 181, бл. 182, бл. 183, бл. 184, бл. 185, бл. 6, и ЦДГ 121 „Росна китка“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на следните адреси: ул. „Ген. Стоян Стоянов“ между бл. 185 и ЦДГ 121 „Росна китка“. Също на 23 септември 2022 г. (петък) във връзка с подмяна на сградно водопродно отклонение на ул. „Янко Панайотов“, с. Лозен се налага спиране на водоподаването от 09:30 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Янко Панайотов“ между ул. „Люляк“ и ул. „ Съединение“ ул. „Чемшир“ между ул. „Янко Панайотов“ и ул. „Цветна градина“ и ул. „Цветна градина“ между ул. „Чемшир“ и ул. „Съединение“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на следните адреси: ул. „Янко Панайотов“ на кръстовището с ул. „ Хризантема“.  

comment 0
visibility 662
Внимание: Ремонтират от 19-и до 23-ти км на София - Варна по Хемус

Внимание: Ремонтират от 19-и до 23-ти км на София - Варна по Хемус

Продължават текущите ремонти на магистрала "Хемус" и шофьорите да бъдат внимателни, предупреждават от АПИ.  Текущите ремонтни дейности и тази седмица ще има на асфалтовата настилка от 19-и до 23-ти км в платното на София - Варна. При 59-ти км в посока Варна се почиства растителността край пътя и в средната разделителна ивица. Необходимо е шофьорите да карат внимателно, със съобразена скорост и да спазват стриктно пътната сигнализация, припомнят от Пътната агенция. С монтирането на ограничителните системи /мантинели/ и полагането на хоризонтална маркировка завърши ремонтът на 7,1-километровия участък от път II-52 Нов град – Свищов – Никопол в област Велико Търново. Ремонтът на пътя започна през 2020 г., а строителните дейности завършиха в началото на лятото на 2022 г. Подменени са мантинелите в ремонтирания участък от път I-2 Слънчево – Варна. Обновена е хоризонталната маркировка на път I-9 Варна – Бургас в отсечките Златни пясъци – Варна и от кв. „Аспарухово“ до отбивката за с. Бенковски.

Ремонти

Ремонтите са ежедневие не само във всеки един дом, но и във всяко населено място. Това е валидно и за столицата. В милионния град всеки ден се извършват десетки ремонти. Това включва аварийни ремонти, планови ремонти  и всякакви други ремонтни дейности. Разбира се, тези ремонти създават неудобство на гражданите и често стават причина за тяхното недоволство. Факт е обаче, че няма как да се развива и модернизира града без необходимите преустройства.

Ремонти на улици и булеварди

Ремонти на улици и булеварди

В последните години в София се прави масова модернизация на инфраструктурата, за да бъде наистина града съвременен и европейски. Разбираемо е гражданите да са изключително критични към ремонти, които не отговарят на техническите изисквания или са направени проформа. Общината прави необходимите проверки и налага предвидените санкции на ремонти, които не са спазили правилата или са явно некачествени.

Съвсем пресни са примерите с ремонтите на ул. „Граф Игнатиев“ и ул. „Иван Вазов“. „Граф Игнатиев“ беше затворен дълго време. Ремонтите там бяха доста сериозни. Разбира се, недоволството на гражданите огромно. Започвайки от некачествено изпълнение на настилката, вибрациите, появяващи се при преминаване на трамвай и достигайки до перките, около улицата кипяха огромни скандали. За момента всичко вече е утихнало.

Ремонтите, които бяха предприети за обновяване на Централната градска част, също се оказаха ‚препъни камък‘.

Като цяло, заради строежа на метрото, всеки движещ се из София има впечатлението, че ремонти има на всяка улица и булевард.

Ремонти на „Софийска вода“

Ремонти на „Софийска вода“

„Софийска вода“ провежда планови ремонти ежедневно. Постепенно се сменят остарелите части от водопроводната мрежа, за да се гарантира на столичани качествена услуга. За да няма неприятни изненади, от дружеството пускат ежедневна информация кои райони ще бъдат засегнати от спиране на водата заради ремонти и след колко време могат да разчитат да се възстанови услугата. Разбира се, не са рядкост и аварийните ремонти. Мрежата е много стара и авариите стават бързо. Аварийните екипи се стремят да отстраняват проблемите бързо и често ремонтите приключват за часове. За предстоящи ремонти столичани могат да научат и от сайта на дружеството, както и да използват услугата за SMS известяване.

Ремонти на „Топлофикация София“

Ремонти на „Топлофикация София“

„Топлофикация София“ ежегодно прави профилактични ремонти, предимно през летните месеци. Така се предотвратяват до голяма степен аварийните ремонти в разгара на отоплителния сезон. Гражданите често недоволстват от сметките, които получават  за отоплението и топлата вода, но няма спор, че това е най-практичния начин за отопление на дома. Най-неприятно е, когато навън температурите са минусови, а парното не работи заради авария. Аварийните екипи се стремят да отстранят проблема възможно най-бързо и ремонтите започват веднага, но всичко зависи от вида на аварията.

Ремонти на столични площади

Ремонти на столични площади

Както вече беше споменато по-горе, в София текат ремонти след ремонти. Напълно обновен наскоро беше емблематичния столичен площад „Славейков“.  Много въпроси си задаваха столичани докато вървяха ремонтите по настилката, перголите и др. Всичко си дойде на мястото, когато отново бе монтирана пейката заедно със статуите на Славейкови на площада. Разбира се, и с ремонтите на други площади имаше недоразумения. Площад „Гарибалди“ направо взриви обществеността с гранитния водопад, който беше монтиран и демонтиран в рамките само на 24 часа. Площадът пред църквата „Св. Седмочисленици“ също не беше одобрен от обществеността.

Ремонти на столични паркове

Ремонти на столични паркове

Сред ремонтите на парковете в столицата най-грандиозният е този на парк Възраждане. Медията не веднъж е писала за това как се движат ремонтните дейности по аквапарка във Възраждане. Факт е, че в последно време се предприеха редицаремонти в парковете с цел те да станат по-приветливи и привлекателни за хората. Да бъдат кътчета за отдих и глътка свеж въздух в градската среда.

Ремонти бяха извършени и в столичния Южен парк, Западен парк, парк Дружба.

Ремонти на детски площадки

Ремонти на детски площадки

Ремонтите на столичните паркове логично вървят паралелно с ремонтите на детски площадки в различни квартали в столицата. Много от тези площадки не бяха обновявани от години, а това е опасно за здравето на децата. Наред с ремонтите на съществуващите  вече детски площадки, се изграждат и редица нови в междублоковите пространства и в градските паркове. Парковете се сдобиват с фитнес уреди на открито. Ремонтите продължават и сега, а контролът върху тях е много по-строг от преди.

Ремонти на ЧЕЗ

Ремонти на ЧЕЗ

Дружеството предприема планови ремонти по електропроводната си мрежа на територията на София, за да оптимизира съоръженията си и да предлага по-качествена услуга. За съжаление, все по-често се налага да се правят и аварийни ремонти.Строителните фирми понякога не се съобразяват с това да се свържат с дружеството преди да започнат изкопни дейности. Достатъчно е да бъде прекъснат един кабел, за да останат без ток хиляди домакинства. Ремонтите стартират веднага и проблемът се отстранява възможно най-бързо.

Преди да се предприемат планови ремонти, ЧЕЗ предупреждава предварително своите абонати, за да не създава допълнително напрежение.

Ремонти на училищни сгради, детски градини и ясли

Ремонти на училищни сгради, детски градини и ясли

Столична община направи и продължава да прави ремонти на голяма част от училищата на нейна територия. Целта е децата да учат в отлични условия, да не се налага да са на две смени и да имат подходящо място за физическа активност и спортни дейности.

Стороежи и ремонти се извършват и в детските градини и ясли. Строят се нови детски градини и се разширяват и модернизират старите. Така ще се преодолее недостига на места за деца в забавачките. Осигуряват се и необходимите помещения за активна спортна дейност на децата.

Ремонти на сгради в столицата

Множество сгради в София се налага периодично да бъдат ремонтирани, тъй като са остарели и фасадите им често става прекалено опасни за минавашите граждани покрай тях.  

Ремонти на подлези в София

Повечето от подлезите в столицата не са в особено добро състояние и ремонтите в тях са наложителни, тъй като се използват активно от гражданите. Те трябва да гарантират сигурността на гражданите и не е редно състоянието им да бъде запуснато в продължение на години. Спомняме си инциденти, при които граждани пострадаха, пропадайки в през решетка на подлез. Ремотите не трябва да са в следствие инциденти, а планирани действия на общната. Всеки район трябва да поддържа съоръженията на териотрията си, за да гарантира безопасното придвижване на гражданите.

Ремонтите в столицата вероятно вече идват в повече на столичани, но това е необхдимо за модернизиране на града и превръщането му в европейска столица.

Ремонти на улици и булеварди

Ремонти на „Софийска вода“

Ремонти на „Топлофикация София“

Ремонти на столични площади

Ремонти на столични паркове

Ремонти на детски площадки

Ремонти на ЧЕЗ

Ремонти на училищни сгради, детски градини и ясли

Прочетете още