НИНКН: Ремонтът на Театър София е незаконен, трябва да се прекрати

-

Снимка: Столица.bg

Ремонтът на Театър София е незаконен, тъй като не е съгласуван с НИНКН и Министерството на културата. Това заявяват в официалната си страница във Фейсбук от Националният институт за недвижимо културно наследство.

От института настояват всякакви дейности по ремонта на сградата, който вече тече, да бъдат прекратени. 

Дългоочакваният ремонт на театър "София" започва през юни

 

Съгласуването е задължително, защото сградата е в охранителната зона на градината при баня „Подуяне“, която е част от парка „Владимир Заимов“ и има статут на недвижима културна ценност на парковото и градинското изкуство, декларирана от 1988 г., отбелязват от института.

Според експертите, е нарушен чл. 83 от ЗКН, т. 2 и 3, който изисква съгласуване на проектите в охранителните зони на групови културни ценности. Не се съгласуват само намесите, които не променят външния вид на сградите, а този случай не е такъв.

Театърът не притежава статут на единична недвижима културна ценност, но е в процедура по деклариране и проучване. Кметовете на София – Йорданка Фандъкова, и на община „Оборище“ – Николай Александров, са уведомени за това на 20 юли 2022 г. и имат 7-дневен срок, за да се информират. В този период те могат да заявят писмено възражения, но не и да разрешат строителни работи. Няма постъпили възражения, отбелязват още в становището си от НИНКН.

От института заявяват, че при нарушение всякаква намеса по сградата трябва да бъде прекратена. Само Главна дирекция „Инспекторат по опазване на културното наследство“ към МК може да издаде предписание за спиране на ремонта. НИНКН няма правомощия за това, за съжаление. Институтът сезира Инспектората към МК, макар че вероятно няма човек, който не е видял снимките и кадрите от театъра.

Наложително е да бъде направена проверка кои са участниците, нарушили Закона за културното наследство и ЗУТ, казват още експертите.

"И най-добрият закон не може да съхрани красиво здание, нито да опази качествата на градската среда, ако липсват отношение и чувствителност. Живеем в бърза реалност, от която формалните правила, законите изостават. Трябва ли да разчитаме само на тях, за да знаем кое е важно и ценно?", казват още от института, като добавят, че съдбата на театъра може да сполети още много други ценни здания.

От общината заявиха неколкократно, че външният вид на сградата няма да бъде променян или нарушен, а барелефите ще бъдат почистени и поставени отново. Според общината, не отговаря на истината, че театърът попада в охранителната зона на градина „Баня Подуяне“. Градината е декларирана като част от групов паметник на културата през 1988 г., като в решението няма охранителна зона, посочват от общината.

"Столична община подкрепя стартиралото производство от страна на НИНКН по Закона за културното наследство, за което е уведомена по официален ред. Предприети са необходимите действия за запазването на характерния облик на сградата", се казва в позиция на администрацията.

Проектът за ремонт на театъра е на стойност 10 млн. лв., осигурени по европейската програма "Региони в растеж 2014-2020 г." и от бюджета на Столична община. Той бе одобрен от Столичния общински съвет през юни 2021 г., междувременно през юни Столичният общински съвет одобри допълнителен временен безлихвен заем в размер на 2 200 000 лева за ремонта на общинския театър.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (14%, 190 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (84%, 1144 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 29 Гласове)
Общо гласували: 1363 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Няма да има вода в част от ж.к. „Дружба“ I и с. Лозен...

На 23 септември 2022 г. (петък) във връзка с монтаж на водомерен възел на ул. „Ген. Стоян Стоянов“, ж.к. &bd...

Прочети още keyboard_arrow_right