Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 41 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 157 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1557
-

ВАС прекрати и второто дело за демонтажа на Паметника на Съветската армия

Върховният административен съд прекрати разпореждането на Апелативния съд в София-град по жалба на партия „Възраждане“ за прекратяване на демонтирането на Паметника на Съветската армия, съобщиха от съда. Искането на „Възраждане“ е без правен интерес, обясняват магистратите. Те приемат, че разпореждането на първоинстанционния съд е недопустимо, тъй като съгласно Административнопроцесуалния кодекс правен интерес за оспорване имат гражданите и организациите, чиито права, свободи или законни интереси са нарушени или застрашени от него, или за които той поражда задължения. Кръгът от участниците в тези производства е ограничен. В случая политическа партия „Възраждане“ не е адресат на оспорените действия. Политическата партия може свободно да изразява политическо отношение към действията на административния орган, но не разполага безусловно с процесуалното право да иска прекратяването им по съдебен ред, доколкото не е насочено пряко към засягане на нейни права и законни интереси. Действията, чието прекратяване се иска, не засягат пряко и непосредствено дейността на политическата партия и нейните субективни права, поради което искането като недопустимо е следвало да бъде оставено без разглеждане. Върховният съд отмени спирането на демонтажа на Паметника на съветската армияМагистратите отбелязват още, че действията трябва да са извършени към момента на подаване на искането. Тези действия не може да са приключили или предстоящи. Ако действията са прекратени или не са започнали, няма да съществува пряка опасност за законните интереси или нарушение на правата на съответното лице, следователно за него ще липсва правен интерес. Този способ на съдебна защита е неприложим в случаите, когато неоснователните действия са прекратени - действията по демонтажа са прекратени на 14 декември 2023 г., а жалбата на "Възраждане" е подадена на 15 декември 2023 г. Подаденото от политическа партия „Възраждане“ искане следва да се остави без разглеждане като недопустимо, а производството по административното дело по описа на АССГ да бъде прекратено. Решението на ВАС е окончателно.  

comment 0
visibility 947
-

Уволниха председателя на УС на АПИ

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова освободи председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Ясен Йорданов след установени с вътрешен одит незаконосъобразни действия. Това съобщиха от пресцентъра на агенцията. За временно изпълняващ длъжността е назначен Йордан Вълчев, който е член на Управителния съвет на АПИ. Решението си за освобождаване на инж. Йорданов е взето след като министърът се запозна с доклада от проверката, която е установила незаконосъобразно подписване на анекси за увеличаване на стойността на договори с до 50%, както и незаконосъобразно възлагане на дейности по поддържане на републиканската пътна мрежа на територията на областите Варна и Добрич. Одитът е извършен от екип от служители на дирекция „Вътрешен одит“ и инспектората на МРРБ през месец март 2024 г. в изпълнение на заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството в кабинета „Денков“ Андрей Цеков. Проверени са възлаганията на дейности по поддържане на републиканските пътища. Установено е, че след сключване на нови договори на 22 декември 2023 г., договорите за текущ ремонт и поддържане от 28 октомври 2022 г. са автоматично прекратени. Това прави незаконосъобразно извършеното възлагане по тях на територията на двете областни пътни управления в Североизточен район след 22.12.2023 г. В одита се установява и незаконосъобразно увеличение с анекси на стойностите по договорите от 2022-ра година с до 50 на сто. На 1 април одитният доклад е изпратен на председателя на УС на АПИ и на Агенцията за държавна финансова инспекция.  

comment 0
visibility 1346
-

Настимир Ананиев: Нямам нищо общо с офиса на „Парчевич“, правят се внушения

„Никога не съм работил и нямам нищо общо с „Парчевич“. Не е мой офисът, нито фирмата“. Това заяви пред btv депутатът от ПП-ДБ Настимир Ананиев, след като полиция и жандармерия обискираха днес офиси, свързани с него. Полиция обискира офиси в София на депутата Настимир Ананиев"Аз имам само един офис, който се намира на бул. „Александър Стамболийски“, другият офис на „Парчевич“ предполагам е счетоводителят, който обслужва в момента тези белгийски дружества", обясни Ананиев. По думите му под булото на Европейската заповед за разследване се опитват през прокуратура и съда политически да бъдат отстреляни опоненти, какъвто се явява той. „Ние сме съдействали изцяло, предоставили сме всички документи, но виждате внушенията, които се правят от различни медии. Фактите говорят друго, вижда се и се усеща политическият нюанс и това, което искат да бъде втълпено, че някой от ПП-ДБ е направил нещо нередно. Всъщност имаме един бизнес, който работи и предоставя услуги на българи и на чужденци и който си е изпълнил задълженията по договора“, каза още депутатът, като допълни, че са иззети документите на три юридически лица с двама белгийски собственици. Той обясни, че фирмата му не обслужва въпросните лица - едните от април 2021 г., другите от януари 2022 г. Разследват канал за трафик на дрога в СофияЕвропейската заповед за разследване е от преди 8 месеца, а първоначално съдът у нас е отказал да бъдат направени претърсвания в неговия офис на бул. „Александър Стамболийски“, обясни още Ананиев. „В закона пише, че в 90-дневен срок трябва да се предприемат нужните действия, които партньорската страна изисква. Интересно защо 8 месеца не се предприемат такива действия? Друго по-интересно е, че февруари се изисква от прокуратурата пред Софийския градски съд да се даде разрешение за претърсване и изземване на двата офиса – на „Парчевич“, и в моя офис на „Стамболийски“. Съдът отказва да даде разрешение за моя офис, но прокуратурата отива за втори път вече при друг съдия, който се оказва бивш от специализирания съд, който разрешава това. Вижда се разминаването и в датите. Февруари са разрешили проверката за „Парчевич“. Нашата е разрешена на 22 март“, обясни депутатът от ПП-ДБ. "Не виждам нищо нередно в това да се обслужват чуждестранни фирми, когато някой дойде и поиска документация, тя ще бъде предоставена", увери Настимир Ананиев.  

Реклама
comment 0
visibility 4005
-

Без военен парад за Гергьовден в София

През тази година в София няма да има традиционен военен парад с техника и личен състав по повод Деня на храбростта и българската армия - 6 май. Това обяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. Решението е взето заради съвпадането на великденските празници с Гергьовден и Деня на храбростта. "Много рядко, но тази година има съвпадане на великденските празници с празника на нашата армия. Ние даваме приоритет на общонационалното честване на великденските празници", каза Запрянов. Все пак празникът ще бъде отбелязан с тържествена церемония пред Паметника на незнайния войн. "Ще проведем само церемония пред Паметника на незнайния войн. Не планираме да правим парад с техника, с личен състав. Ще оставим хората да отдадат почит към нашия Бог, после към военните им задължения", отбеляза  служебният министър.

comment 0
visibility 1171
МВР: С указ на президента Живко Кочев е освободен като гл. секретар

МВР: С указ на президента Живко Коцев е освободен като гл. секретар

Главният секретар на МВР Живко Коцев е освободен, съобщиха от МВР.  Президентът на РепубликаБългария Румен Радев подписа днес указ, с който прекрати правомощията и освободи от длъжност главния секретар на Министерството на вътрешните работи главен комисар Живко Коцев. Издаденият указ е във връзка с решение на Министерския съвет от 9 април 2024 г.До назначаването на титуляр, длъжността главен секретар на МВР ще изпълнява главен комисар Димитър Кангалджиев, досегашен заместник - главен секретар.

comment 0
visibility 1931
Полиция обискира офиси в София на депутата Настимир Ананиев

Полиция обискира офиси в София на депутата Настимир Ананиев

Полиция и жандармерия със засилено пирсъствие в центъра на офиса при акция на МВР в два от офисите на депутата от ПП-ДБ Настимир Ананиев, съобщи bTV. иИв двете сгради, където са офисите на депутата - бул. "Александър Стамболийски" и ул. "Петър Парчевич" се извършват обиски. От МВР потвърждават единствено, че има акция. Проверката е свързана с разследване по искане на Белгийската прокуратура. Има издадена и европейска заповед, вече е издадена и от български съд, за да се проведат обиските. Разследването е за трафик на наркотици и пране на пари. "Не съм притеснен, прави се проверка на белгийска фирма, която сме обслужвали и се чака счетоводителката да дойде и да представи исканите документи. Не може журналистите да радберат преди хората, които се занимават с дейността, това е политическа бухалка", заяви пред bTV Настимир Ананиев. Много полиция и жандармерия има и на адреса на офиса на депутата на ул. "Петър Парчевич". Извършват се обиски и претърсвания. Офисът е седалище на белгийска фирма през годините свързана с Настимир Ананиев. Той е бил собственик до 2016 г., а след това съпругата му, предаде bTV.

comment 0
visibility 2035
Третокласничка бие съучениците си в столичното училище "Христо Ботев"

Третокласничка бие съучениците си в столичното училище "Христо Ботев"

Родители се оплакаха, че третокласничка тормози съучениците си в столичното 21-во училище "Христо Ботев" в район Лозенец. Преди няколко дни се е стигнало до насилие - душене, а момченце се е оплакало, че е бито от момиченцето, съобщи Нова телевизия. Детето няма заболяване и не е със СОП. С класа работят двама психолози и в две посоки. Едната е да помогнем на детето, което явно има проблем, втората е с децата от класа, за да се овладее ситуация. Психолозите работят в класа и извън учебните часове, споделиха пред Столица.bg от ръководството на училището.  Чашата преля, когато синът ми се прибра ударен с дръжка на метла в областта на бъбреците. Детето отказва да ходи на училище, сподели Мартин Дамянов, баща на едно от пострадалите децата. Майка на момиче сподели, че дъщеря ѝ се обадила в междучасие и се оплакала, че въпросното дете я е душило. "Извадих медицинско. Явно не са достатъчни мерките, взети от ръководството на училището", сподели майката. Родителите разказват, че третокласничката ежедневно плюе по съучениците си, а обсатновката в класната стая е тревожна. С колегите напълно разбираме родителите. Учителите подават сигнали, системата е създадена по такъв начин, че да подкрепя всички деца, включително тези с проблеми. Взели сме всички мерки - индивидуална подкрепа с психолог, групова работа с децата, обяснява директорът на учебното заведение Мая Ангелова.

comment 0
visibility 587
-

Новините в София: Най-важното за деня 9 април 2024 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 9 април. Три жертви след пожара в столичния Люлин-3 Три са жертвите на пожара, който избухна малко преди 16 часа днес в жилищен блок в столичния Люлин-3. 2 г. затвор получи Георги Семерджиев за използването на фалшива шофьорска книжка Две години "лишаване от свобода" при първоначален строг режим получи Георги Семерджиев за използването на фалшив документ за управление на моторно превозно средство. Това реши Софийският районен съд днес, 9 април. Дебора след като катастрофира с 2,9 промила алкохол в кръвта в София: Не съм пила! Катастрофирах, но не съм пила. Това заяви пред btv певицата Дебора, която катастрофира днес на столичния бул. „Черни връх“. Върховният съд отмени спирането на демонтажа на Паметника на съветската армия Върховният административен съд обезсили разпореждането, с което е наредено да бъдат безусловно прекратени действията, извършвани от длъжностни лица от Областна администрация на София-град по демонтиране и нарязване на бронзовите фигури на „Паметника на Съветската армия“. Мотористи "летят" с над 160 км/ч по столичния бул. България Мотористи се движат с над 160 км/ч по столичния бул. „България“ и заснемат постиженията си на видео. Кадрите събраха стотици коментари в социалните мрежи, съобщава bTV.    

comment 0
visibility 894
-

Отварят системата за кандидатстване за места в ясли и детски градини в София

Днес, 8 април, се обявяват свободните места в общинските самостоятелни детски ясли, детски градини и подготвителни групи на територията на София. Регистрирането и кандидатстването се извършват по електронен път, като до 9 май родителите имат възможност да актуализират профила на всяко дете, да добавят или променят поредността на желанията за определени общински детски заведения. Основен критерий е постоянният и настоящ адрес на родителите и детето. Времето на създаване на кандидатурите не оказва влияние при класирането на децата. Деца, родени през 2021, 2022 и 2023 г. ще бъдат класирани за прием от септември 2024 г. В подготвителните групи ще търсят места родените през 2018 и 2019 г. Първото класиране ще се извърши на 10 май т.г. От 13 до 23 май е срокът за записване в ясла или градина, в случай че сте от късметлиите с прието дете. Справка в общинската система, която  Столица.bg направи, показва, че за кандидатстване по общия ред за родените през 2023 са обявени 1988 места, за родените през 2022 г. - 3290 места, а за родените през 2021 г. - 4293 места. Съгласно наредбата, електронното класиране не се прилага за специални групи в общинските детски градини. 13 102 са общо обявените свободни места в детските заведения в София. Детските градини в столицата, по данни от регистъра на Столична община за 2023 г., са 197. След приключило строителство в периода май 2023 г. - април 2024 г. на нови сгради на детски градини и разширения на съществуващи, са обявени 503 нови места в 20 нови групи на 5 детски градини. В тях вече са приети деца на текущи класирания и те посещават детска градина. През 2024 г. продължава строителството на 17 нови сгради на детски градини. До края на 2024 г. се очаква да приключи изграждането на 13 от тях и след въвеждането им в експлоатация да бъдат разкрити 14 яслени и 47 градински групи с 1442 нови места. Новите места са в 14 различни района на София, включително в районите с най-голям недостиг - „Витоша”, „Лозенец” и „Триадица”. В системата за кандидатстване има направени няколко промени, които ще улеснят родителите. Има подобрения в модул „Компенсации“, увеличен брой справки, които могат да се правят автоматично и е направена техническа оптимизация на системата за кандидатстване, позволяваща безпроблемно качване на документи, съобщават от Столична община.

comment 0
visibility 932
-

Димитър Главчев предложи състав на служебно правителство, изборите ще са на 9 юни

В Президентството в София номинираният за служебен министър-председател Димитър Главчев предложи състав на новият служебен кабинет. "За първи път правя консултации с всички партии едновременно и заради Конституцията, и заради отговорността", коментира Радев в началото на срещата. Представителите на БСП не присъстваха на срещата. "Стремял съм се в кабинета да попаднат експерти, да има приемственост и да е политически балансиран. Основната задача на служебното правителство ще бъде да гарантира честни избори. Това обаче не означава, че ще спре да работи в другите области. Европейският път на България ще бъде следван", обеща Димитър Главчев. Ето имената, които той посочи: Министър-председател - Димитър Главчев. Вицепремиер и Министър на финансите - Людмила Петкова. Министър на вътрешните работи - Калин Стоянов. Министър на вътрешните работи - Ивайло Ценов. Министър на регионалното развитие и благоустройството - Виолета Коритарова. Министър на труда и социалната политика - Ивайло Иванов. Министър на отбраната - Ген. Атанас Запрянов. Министър на правосъдието - Мария Павлова. Министър на образованието и науката - Галин Цоков. Министър на здравеопазването - Галя Кондева. Министър на културата - Найден Тодоров. Министър на околната среда и водите – Петър Димитров. Министър на земеделието и храните - Кирил Вътев. Министър на транспорта и съобщенията - Георги Гвоздейков. Министър на икономиката и индустрията - Петко Николов. Министър на иновациите и растежа - Росен Карадимов. Министър на енергетиката - Владимир Малинов. Министър на електронното управление - Валентин Мундров. Министър на туризма - Евтим Милошев. Министър на младежта и спорта - Георги Глушков.   Единственият член на "Продължаваме промяната", който остава в правителството - Георги Гвоздейков, ще бъде изключен от партията. Това заяви Кирил Петков след обявяването на имената. Той каза още, че присъствието на Калин Стоянов и на Валентин Мундров е "наглост и обида".  Представителите на партията напуснаха срещата.  Изборите "две в едно" ще бъдат на 9 юни. Във вторник сутринта ще бъдат издадени три указа – за служебно правителство, за европейски избори и за парламентарни избори, обяви президентът Румен Радев.          

comment 0
visibility 949
-

Държавата ще изплати компенсации за 1542 деца без места в детски градини в София

Общо 1 517 879 лева компенсации ще изплати държавата на семейства, за чиито деца не е осигурено място в детска градина в периода от 1 януари до 29 февруари 2024 г. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Най- голямата част от тях - 1 513 985 лева, са за 1542 деца в Столичната община. 3894 лева ще бъдат изплатени за четири деца в община Пловдив. Право на компенсация от държавата имат родители на деца от тригодишна възраст до постъпването им в първи клас, които не са приети в държавни или общински детски градини или училища, в които са кандидатствали. За тях общината по местоживеене не е предложила друго равностойно място в общинска детска градина или училище. Кандидатстването за детска ясла и градина в София през тази година започва на 8 април,  когато ще се обявяват свободните места за новата учебна година. От 8 април до 9 май  родителите подреждат желаните детски ясли и градини в системата. Първото класиране за софийските ясли и градини излиза на 10 май. На територията на София има 197 детски градини, според регистъра на Столична община за 2023/2024 г.

comment 0
visibility 878
-

Ректорът на Софийския университет настоява за ремонт

Поетапна, национална и устойчива програма за основен ремонт на Ректората, на Университетската библиотека и на двора на Софийския университет ще бъде създадена съвместно с държавата. Това каза на пресконференция днес ректорът университета проф. д-р Георги Вълчев. По думите му необходимите средства за реконструкция са непосилни при сегашното финансиране и затова е необходима поетапна национална програма. Идеята е най-напред да се започне с реконструкцията на покрива, където има тежки проблеми с отводнителната система. Трябва да се извърши и цялостна климатизация, да се подменят всички инсталации - отоплителната и електрическата, посочи той. Трябва да се направи и подземен паркинг, за да се освободи от автомобили дворът на СУ, каза проф. Вълчев. По предварителни разчети общата сума за всички ремонтни дейности е между 80 и 100 милиона лева, но сумата ще стане ясна, когато бъдат изготвени проектите, каза още ректорът. Той предвижда програмата да продължи между четири и пет години, за да не се затваря по време на ремонта университетът за студенти и преподаватели. В сградата, която е публична държавна собственост и само един от паметниците на културата, които Софийският университет стопанисва и ползва, не е правен основен ремонт от 1952 г., когато е завършен строежът на Северното и Южното крило на сградата. Със средствата, с които Алма Матер разполага е възможно осъществяването единствено на спешни и неотложни ремонтни дейности и обновяване на отделни зали, пространства, аудитории и библиотеки.

comment 0
visibility 3765
-

Нова трамвайна линия ще свързва столичните "Бъкстон" и "Хладилника"

Нова трамвайна линия с номер 15 между столичните квартали Бъкстон и Хладилника предлага зам.-кметът по Транспорт Илиян Павлов, заедно с общинските съветници Борис Бонев, Андрей Зографски и Гергин Борисов, съобщават от "Спаси София". Новият маршрут ще подсили две от най-натоварените трамвайни линии в града – 5 и 10, които, заради заради добрата си скорост и честите интервали, привличат все повече пътници. “Трамвайният коридор на бул. Цар Борис III е доказано най-бързата връзка с центъра за всички квартали по протежението му, а в началото на годината, времето за пътуване беше намалено с около 30%, с което успяхме да привлечем още пътници. Затова предлагаме нова линия 15, с която целим да намалим интервалите, да подобрим комфорта на пътниците, и да осигурим нови директни връзки за гражданите.” – обясни зам.-кметът инж. Павлов. Линия 15 ще е с маршрут ж.к. „Бъкстон“ – пл. „Македония” – ул. „Граф Игнатиев” – кв. „Лозенец“ – метростанция „Витоша“ и ще започне да се движи от 07.05.2024 г. Разписанието на новата линия ще бъде синхронизирано с линии 4 и 5 и така се осигуряват равномерни интервали на движение под 3 минути по бул. „Цар Борис III”.

comment 0
visibility 825
-

Топлофикация София поиска с близо 30% по-ниска цена за топлинна енергия

Топлофикация София подаде заявлението си за новата цена на топлинната енергия за регулаторен период 2024/25 г., съобщиха от дружеството. За втора поредна година столичната Топлофикация поиска понижаване на цената на предоставяната топлинна услуга, в търсенето на баланс между оптимална за Дружеството и социално приемлива за клиентите стойност. Александър Николов: Топлофикация София е най-грозният пример на енергетиката ниВ предложената по-ниска цена 97,78 лв/MWh, която ще влезе в сила от 01.07.2024 г., е отчетено понижението на борсовите цени на природния газ и въглеродните емисии, динамиката на социално-икономическите процеси у нас, както и факта, че през настоящия регулаторен период цената на синьото гориво беше по-ниска от заложената в цената на топлинната енергия определена от КЕВР. Работейки в строго регулирана среда, Топлофикация София ще се съобрази с финалното решение на КЕВР, уточняват от дружеството. Регулаторът ще се произнесе в срок до 30.06.2024 г., като при постановяване на окончателното решение ще прецизира ценообразуващите елементи на база на актуалната информация към края на м. юни 2024 г.

comment 0
visibility 3797
-

Столичните заведения са в недоумение - общината обяви връщане на върната преди 2 години та...

Българската асоциация на заведенията, Сдружението на заведенията в България, Браншова асоциация на ресторантьорите – София – регионална структура на БХРА и Българската асоциация за туризъм изразяват своето недоумение от обявена с официално прессъобщение информация, че Столичната община връща такса “тротоарно право” в пълния ѝ размер от 1 април тази година. Защото тази такса беше върната в пълния ѝ размер в началото на лятото през 2022 г.! Това съобщават от професионалните организации в позиция до медиите. Столичната община връща такса “тротоарно право” в пълния ѝ размерОт организациите отбелязват, че недоумяват и от твърдението, че „Таксата е била намалена през есента на 2019 г. заради мерките, свързани с епидемията от коронавирус, и оттогава се събира в непълен размер“."Това просто не е вярно! Факт е, че докато заведенията бяха затворени с редица заповеди, такси за тротоарно право не се събираха, защото такова не се ползваше. След което, когато работиха с рестрикции на капацитета, таксите бяха намалени. И всичко се случваше с решения са Столичния общински съвет. Но това приключи през лятото на 2022 г. Веднага след отпадането на противоепидемичните мерки. Вече близо 2 години таксите са в 100% размер. Вярваме, че обявеното се дължи по-скоро на некомпетентност и все още непознаване на материята, а не е някаква злонамерена атака. И настояваме за обяснение, защото нашите членове търсят такова от нас: „Какво точно се връща „не на шега“ от днес, 1 април?“ И защо в прессъобщението се цитира главния архитект на София Здравко Здравков, след като той няма касателство към промяна на таксите, а такива решения може да вземе само Столичния общински съвет?", питат от организациите.

София

София – административен център на 

страната

София – административен център на страната

София е не само административен център на България, столица, но е и градът с най-голяма площ и население в страната. Според статистиките, в края на 2018 г. столицата ни се нарежда на 14-то място по големина сред градовете в Европейския съюз. Населението на столицата е 1 241 675 души към края на 2018 г.

София е позиционирана в централната част на Западна България. Тя е обградена от красиви планини. На юг се намира Витоша. На запад е Люлин, а в северната част достига Стара планина. В Европа се нарежда на четвърто място по височина столица. София се намира върху четирите Искърски речни тераси. Нейните притоци също са в пределите на столицата: Перловска и Владайска река. Минералните извори, разположени на софийска територия са впечатлявали още древните римляни.

Като главен административен, транспортен, технологичен, индустриален, университетски и културен център на държавата, в София е концентрирано 1/6 от промишленото производството на страната. Тук е съсредоточена интелектуалната мощ на страната - БАН, водещите български университети, множество кина и театри, Националната галерия, както и всякакви научни и исторически ценни музеи. Целия център на София е изпълнен със уникални археологически паметници и артефакти още от римско време.

История 

на столицата София

История на столицата София

София е провъзгласена за столица на страната през 1879 г. на 3 април. Предложение прави проф. Марин Дринов, а Учредителното народно събрание го приема. Основание за това решение е факта, че това е стар български град, разположен далеч от турската граница и почти в средата на родните земи по това време.

Девизът, който има столицата, „Расте, но не старее“, определено ѝ приляга.

Местоположение на София

Местоположение на София

Софийският исторически център е на юг от центъра на Софийското поле. Днешна София се разпростира върху по-голямата част Софийското поле, предимно на югоизток и югозапад от историческия център като докосва ниските части на планината Витоша, а най- североизточните квартали са буквално по склоновете на Стара планина.

Въздухът на 

София

Въздухът на София

До голяма степен виновна за честото замърсяване на въздуха в София е местоположението в Софийската котловина. Тя е заобиколена от планини, а това възпрепятства способността за самопочистване на столичния въздух. Замърсяването се генерира главно от фини прахови частици и азотни оксиди. „Кремиковци“ вече не работи, така че те идват главно от трафика, отоплението с печки, работещи с твърдо гориво, мръсните настилки и ТЕЦ-овете.

Според статистиките, София се нарежда на тридесет и трето място сред 157 града по замърсяване на въздуха през 2015 г.

Население на 

София

Население на София

Столицата София към днешна дата е градът с най- голямо население на територията на страната. София от 1870 г. може да се похвали само с 19 000 жители, а след Руско-турската война оцеляват 11 684. През 1880 г. се извършва първото официално преброяване на българското население. То установява, че София разполага с 20 501 души население. Етническото разделение е следното: 56% българско население, 30% еврейско, 7% турско и 6% циганско население.

Известно време след Освобождението София бавно започва да увеличава броя на жителите си. Идват преселници от всички части на страната. Най-значителен ръст населението на София претърпява между 1900 до 1946 г. Приблизително 68 000 души през 1900 г. достига повече от половин милион през 1946 г.

Икономика на 

София

Икономика на София

София има огромен потенциал заради голямата територия, голям брой население и огромната наситеност на инвестиционната дейност. В последните години все повече чужди инвеститори и модерни технологии намират почва в София.

Разрастването на строителството в София е пряко подчинено на потребностите на града и неговите мащаби.

Столичани са доста чувствителни на тема презастрояване. Все повече жилищни сгради се проектират и издигат на мястото на квартални градинки и междублокови пространства. Строителството на различни предприятия и на сгради за обществени нужди е снижено до минимум. Много от старите и ценни сгради в София се реконструират, за да оцелеят за поколенията. Много усилия се хвърлят за поддръжката на градската инфраструктура с използване на бюджетното финансиране и финансиране по редица европейски проекти. София разполага със 17 обособени индустриални зони, които независимо от промените, продължават да изпълняват своето предназначение. Изключително важно е плавното повишаване на чуждестранните инвестиции в икономиката в София, а това е логичен резултат от стартиралите радикални промени.

Управление в 

София

Управление в София

Районен кмет стои начело на всеки район в София. Той бива назначаван от Столичен общински съвет и се ангажира с решаването на всички въпроси, проблеми, които са следствие от ежедневните нужди на населението в съответния район. Той е отговорен за административното обслужване на хората, благоустрояването, хигиенизирането и всичко, касаещо нормалния живот в района. Общински съвет, който се избира на всеки 4 години, управлява Столична община.

Административно деление на София

Административно деление на София

София има 24 района, три от тях - Панчарево, Нови Искър и Банкя – са подчинени на СОС и на столичния кмет, но всъщност са извън територията на град София.

Образование и здравеопазване в София

Образование и здравеопазване в София

София разполага с голям брой общообразователни, специализирани, средни професионални училища, гимназии, техникуми, колежи и университети. Статистиката сочи, че приблизително 37,5% от българското население, имащо висше образование, живее в София област. През последните години почти всички учебни заведения и забавачки бяха ремонтирани, преобзаведени, разширени за нуждите на нарастващото население на София. Строят се нови детски градини и ясли, тъй като в момента има огромен недостиг на места за децата. Все още се налага родителите да подават молби за прием в детските градини докато децата са все още в бебешка възраст. В последната година се изградиха редица спортни игрища в училищните дворове. Много училища получиха своя толкова жадуван спортен салон. Така се осигурява възможността всички деца да спортуват свободно и да се занимават с наистина здравословна дейност. София разполага с 45 болници и 102 поликлиники. Столицата е обект на изключителен интерес от страна на туристи от цял свят заради огромното си историческо наследство. Навсякъде в София има следи и останки от древна Сердика. Ясно е, че София е една необятна тема. В категорията с това наименование в медията ни присъстват новини, свързани с всичко, изброено по-горе и още повече. София непрекъснато се развива, а това води до взимането на редица решения, осъществяване на грандиозни проекти. Всичко ново и голямо е съпроводено неминуемо и с грешки, но и с много положителни емоции. Затова новините в тази медийна категория са многобройни.

София – административен център на страната

История на столицата София

Местоположение на София

Въздухът на София

Население на София

Икономика на София

Управление в София

Административно деление на София

Образование и здравеопазване в София

Прочетете още