Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
  • Николай Веселинов (23%, 88 Гласове)
  • Веселин Кирев (12%, 45 Гласове)
  • Албена Белянова (65%, 250 Гласове)
Общо гласували: 383 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2256
Газова бомба гръмна в Националната галерия в София

Газова бомба гръмна в Националната галерия в София

Газ гръмна в Националната галерия в частта за съвременно изкуство „Квадрат 500“, съобщиха от Министерството на културата. Пострадали са шедьоври на ХХ век. Аварията е станала в едно от депата на Националната галерия. Пострадали са три картини от колекцията от ХХ век. Понеже в галерия пожар не се гаси с вода, се съхраняват бидони с инертни газове. Един от тези съдове е дал фира и се е случил инцидентът. Паднали са картини, като три са пострадали. Увреден е също и таванът на помещението. Министерството на културата назначи спешна проверка, която трябва да направи Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ със съдействието на представители на „Противопожарна безопасност“. „Част от контейнерите са изпуснали инертен газ, което е задействало алармата на охранителната система“. Има щети, пострадали са въздуховодите на инсталацията и фрагменти от окачения таван. Аварията се е случила в едно от депата, съдържащо произведения от началото на XX век. Няколко картини са паднали от стелажите и екип от реставратори изследва състоянието им. Министерството на културата ще изчака окончателния доклад, като заявява готовността си да покрие евентуалните разходи, причинени от инцидента, обясняват от Министерство на културата. Източник: telegraph.bg

comment 0
visibility 1007
-

Турският посланик в София благодари на България

Посланикът на Република Турция в София Н. Пр. г-жа Айлин Секизкьок отправи благодарност към българските граждани от различните етноси за съпричастността и помощта за пострадалите от земетресенията в нейната родина. Тя публикува емоционален пост във Фейсбук, в който отбелязва: "В 30-годишната си професионална кариера за пръв път съм свидетел на такава силна съпричастност и желание за помощ, каквито проявяват в България към моята прекрасна Турция, която бе поразена от земетресенията. Създадоха се 29 координационни центъра, мобилизираха се над 1000 наши братя и сестри, помощи пътуват към Турция", отбелязва тя. Посланик Секизкьок отбелязва още, че помощите, получени за сметка на главния мюфтия на България, надхвърлиха 130 хиляди лева. "Трудно е, много е трудно през тези дни в моята страна. Но в България навсякъде срещаме съчувствие и получаваме помощ. Непременно ще излекуваме раните си, с вашата безценна помощ и съпричастност. Добре е, че ви има, добре е, че сте с нас!", завършва постът във Фейсбук на турската посланичка в София Айлин Секизкьок.

comment 0
visibility 632
„Паяк“ помога за сметопочистването в кв. Дружба 2

„Паяк“ помога за сметопочистването в кв. Дружба 2

Паркирани автомобили пред контейнери за битови отпадъци в софийския  квартал "Дружба" 2 затрудняват сметосъбирането и извозването на отпадъците, съобщават от Столичния инспекторат. Нарушението най-често е в района на блокове №209 и №266. „Това не е единичен случай, в който се ограничава достъпът, а честа практика на водачи на моторни превозни средства, без да се съобразят с това обстоятелство.“, посочват от Инспектората. Такъв е и днешният случай, при който инспектори от района търсят съдействие от паяк, за да може да се извърши дейността по почистване в район "Искър". „Апелираме гражданите да не паркират по тази начин, за да не възпрепятстват работата на фирмата по чистота“, казват още от Столичен инспекторат.

Реклама
comment 0
visibility 4249
Сградите в София са проектирани така, че да издържат на магнитуд до 7.3

Сградите в София са проектирани така, че да издържат на магнитуд до 7.3

Сградите в София са проектирани така, че да издържат на земетресение с магнитуд до 7.3. Това заяви проф. Петър Павлов, ръководител на Националния център по сеизмично инженерство, в ефира на БНР. "Максималното, което се очаква, че би могло да има в София е около 7. България има изградена система за контрол над проектирането, строителството и експлоатацията на сградите“, посочи още експертът. Той уточни, че проектирането се извършва от проектанти, които спазват съответните норми. „Те трябва да притежават правоспособност, която се добива след три години проектантски стаж. Има технически контрол от инженери. След това идва надзорна фирма. Следи се дали този проект се изпълнява качествено. Осъществява се връзка между проектантски процес и изпълнение. Преустройствените дейности също се одобряват. Въпросът е дали всичко се спазва, както при проектирането на нови сгради, така и при преустройства", допълни проф. Павлов. Той каза още, че България има сеизмична карта и колкото по-застрашени са местата, толкова по-големи са изискванията при проектиране.

comment 0
visibility 786
-

Предоставят жилище в София на Християн Пендиков

Християн Пендиков ще бъде настанен в жилище, което Министерството на външните работи ще му предостави. Това съобщи пред медиите служебният министър на външните работи Николай Милков. Настаняването ще се случи до няколко дни, а междувременно МВнР е отпуснало и дневни пари на мъжа с българско самосъзнание. Той беше изписан в понеделник, 6 февруари, от столичната Военномедицинска академия, където претърпя операция след жесток побой на 19 януари т. г. в Охрид. Отпуснатите средства ще позволят на Християн и майка му да се издържат, докато са в България, защото те смятат, че към момента има заплаха за тях в Република Северна Македония при евентуално тяхно завръщане, обясни Милков. Прокуратурата разследва заплахи за живота на Християн Пендиков Предстои среща на Пендиков със служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, на която да бъде уточнено в каква степен и дали на него му е нужна охрана на територията на страната ни, за да не стане той жертва на провокация, каза още министърът на външните работи.

comment 0
visibility 1116
-

Турското посолство в София отваря книга за съболезнования за жертвите от земетресението

Посолството на република Турция в София отваря днес и утре книга за съболезнования за хилядите жертви след разрушителното земетресение в Караманмараш, съобщава "24 часа". Чрез българското Министерство на външните работи от турската дипломатическа мисия съобщават, че граждани и организации ще могат да поднесат своите съболезнования днес от 14 до 16 часа в Резиденцията на турския посланик, която се намира на бул. "Цар Освободител", 19 в София. Книгата за съболезнования ще бъде отворена и утре от 10 до 12 ч и от 14 до 16 часа.

comment 0
visibility 1666
58 пожарникари и спасители от София и страната заминават за Турция

58 пожарникари и спасители от София и страната заминават за Турция (СНИМКИ)

Пожарникари и спасители от София, Пловдив, Велико Търново, Благоевград и Монтана заминаха за Турция, където ще окажат помощ на колегите си за справяне с последствията от тежкото земетресение, съобщават от пресцентъра на МВР. В състава на модула са 58 служители от Главната дирекция. Всички те са с богат опит в задгранични мисии, преминали са необходимото обучение и притежават съответната квалификация. На мястото на отпътуване ст. комисар Красимир Шотаров, зам.-директор на ГДПБЗН, запозна пожарникарите и спасителите със заповедите им за командироване, маршрута на преминаване и им проведе кратък инструктаж. Колоната от специализирана техника ще пътува до мястото на произшествието – около 1800 км, на собствен ход.

comment 0
visibility 652
Съдят двама рецидивисти, обрали апартамент в жк Дружба 2 в столицата

Съдят двама рецидивисти, обрали апартамент в жк Дружба 2 в столицата

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност двама мъже за взломна кражба, извършена в условията на опасен рецидив, съобщават от обвинението. Вчера – 5 февруари, чрез повреждане на дограма на прозорец Д.Г. и С.С. влезли в апартамент в ж.к. „Дружба 2“ в София и откраднали златни бижута, чуждестранни монети, пури, 20 шишета с течност за електронни цигари и 110 лева. Престъплението е извършено в условията на опасен рецидив, тъй като и двамата обвиняеми са осъждани ефективно на „лишаване от свобода“ за идентични деяния. По случая е образувано досъдебно производство. Предвид криминалното минало на Д.Г. и С.С. и възможността да извършат друго престъпление, те са задържани за срок до 72 часа. Предстои да бъде внесено искане в съда за разглеждане на дело за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемите.

comment 0
visibility 529
-

Всички райони на София са обработени срещу заледяване

Тази нощ в София са извършени обработки срещу заледяване във всички райони на Столична община. Температурите са отрицателни и достигнаха до -8 градуса, съобщават от Столичен инспекторат. Извършени са обработки с разпръскване на смеси срещу заледяване по трасетата на градския транспорт, стръмни участъци, мостове, Южната дъга на околовръстен път, както и пътищата между селищата в районите Панчарево, Кремиковци и Нови Искър. В момента градският транспорт изпълнява всички свои обичайни маршрути.И към този час продължават обработки на основни улици в част от районите в централна градска част. Предстои да започне почистване на пространствата около спирките на градския транспорт. Извършва се избутване на сняг и опесъчаване на пътищата в Природен парк Витоша: Драгалевци – Алеко и Бояна – Златните мостове.Снегопочистващите машини са в готовност. Работата на почистващите фирми контролират екипите на Столичен инспекторат. Обходи на терен извършват и екипите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“. Задължение на етажните собствености, търговските и бизнес обекти е да почистят прилежащите на съответните си имоти площи от сняг и лед, напомнят от Столичен инспекторат.

comment 0
visibility 765
Времето и предстоящите събития в София на 4 февруари 2023 г.

Времето и предстоящите събития в София на 4 февруари 2023 г.

Времето на 4 февруари 2023 г. Предимно облачно и студено ще е времето в столицата днес. Сутринта термометрите ще показват около 1 градус, а по-късно през деня максималните температури ще достигнат едва 3-4 градуса. Днес се очаква в София да вали слаб дъжд, който по-късно ще премине в сняг. Ще духа студен вятър от запад – северозапад.   Предстоящи събития: 9:40 до 12:00 и 13:20 до 16:00 в многофункционалната спортна зала на НСА в Елин Пелин ще се проведат квалификациите по стрелба с лък на турнира за Купата на Кмета. В ММС ще се проведе и общото събрание на Българска Федерация Стрелба с Лък.  11:00 ч. Ще се играе откриващият мач между отборите на „Мрамор“ и „Негован“ (район „Нови Искър“), а от 13:30 часа ще е мачът между “Кубратово” и “Обеля сити”. Двубоите са част от футболния турнир “ИВАН ТОДОРОВ” в село Подгумер! 11:00 ч. На страницата на Национална пациентска организация ще се проведе онлайн обучителен уебинар, свързан със Световния ден за борба с рака. 13:00 ч. Започва петото издание на „EVERGREEN FEST SOFIA 2023“. Събитието ще се проведе в зала 11 на НДК. Фестивалът се организира от Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926 г.” и е с вход  свободен. 19:00 ч. Представлението "Духът на поета" ще се играе на камерна сцена на Народен театър „Иван Вазов“. Автор на пиесата е Стефан Цанев, режисьор е Маргарита Младенова. Участват: Валентин Танев, Павлин Петрунов, Христо Мутафчиев  

comment 0
visibility 572
-

Повече от 500 проверки на строителни обекти извършиха през януари

През първия месец от 2023 г. екипите на Столичен инспекторат извършиха над 500 проверки на строителни обекти. Най-много нарушения за периода са констатирани в районите "Студентски", "Триадица", "Лозенец", "Овча купел" и „Витоша“, съобщават от инспектората. Най-честите нарушения, които констатират столичните инспектори, са липса на плътна строителна ограда, излизане от строителната площадка на строителна техника с непочистена ходова част. Констатирани са също замърсяване на уличните платна, разпиляване на строителни отпадъци и материали и разполагане на съоръжения по тротоари без разрешение. Съставени са 50 акта за административни нарушения. От тях 38 броя са съставени на юридически лица и 12 акта на технически ръководители на строежи, а на още 76 строителни фирми са изпратени покани за съставяне на актове. От Столичен инспекторат подчертават, че ежедневните проверки на строителни обекти продължават с цел превенция и недопускане на замърсяване на столицата.

comment 0
visibility 3797
Екипажът на "Спартан" постави рекорд Варна - София, за да помогнат на бебет

Екипажът на "Спартан" постави рекорд Варна - София, за да помогнат на бебето

Екипажът на военния самолет „Спартан“, който транспортира по спешност бебе от Варна до София в понеделник, продължава да изпълнява спасителни мисии. Самолетът успява да извърши полета за 50 минути, което рекорд за преминаване на разстоянието, съобщи bTV. "Бяхме задействани по телефона, явихме се, подготвихме се за задачата. Имаше усложнена метеорологична обстановка. Надяваме се всичко да е наред и детето да има късмет", спомня си екстремалната ситуация командир Николай Георгиев. "В такъв момент трябва да сме професионалисти. Винаги има емоции, но те трябва да се потиснат. Ако се спазват процедури, ще си най-полезен и най-качествено ще се свърши работата", допълни той. Направихме рекорд за времето от Варна до София в желанието да сме максимално полезни и да помогнем за състоянието на това дете, съобщи Георгиев. Той допълни, че авиационният транспорт е свързан с неудобства като шум, а навън е било минус 40 градуса. "Сблъскахме се с много трудности по време на този полет. Имаше дъжд, сняг и лед. С такъв пациент трябва да сме много прецизни и полетът да протече гладко", добави помощник-командирът старши лейтенант Калоян Атанасов. Той призна, екипажът е мислил няколко крачки напред, защото когато има толкова малък пациент "трябва да внимаваме за турбуленция". "За първи път имах мисия с толкова малко бебенце. Дадох всичко от себе си и смятам, че помогнахме", каза Калоян Атанасов. "Професията ми е много важна. Не мога да си представя да практикувам нещо други. Всеки ден във въздуха е ново приключение и ме прави много щастлив", сподели пилотът.  

comment 0
visibility 654
Министър Меджидиев не е приел оставката на директора на болницата „Св. Иван

Министър Меджидиев не е приел оставката на директора на болницата „Св. Иван Рилски"

Изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Иван Рилски" остава на поста си и ще продължава да ръководи лечебното заведение, съобщиха от МЗ. Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев не е приел подадената от д-р Дечо Дечев оставка и подкрепя настоящото ръководство на болницата. В разговор между двамата са обсъдени наболели въпроси. Предстоят срещи между ръководството на болницата и Министерството на здравеопазването, на които ще бъдат обсъдени причините за проблемите, възможностите за тяхното разрешаване и бъдещото развитие на лечебното заведение, съобщиха от МЗ.

comment 0
visibility 780
Белослава ще зарадва феновете си в София точно на 8 март

Белослава ще зарадва феновете си в София точно на 8 март

Обичаната певица Белослава ще зарадва своите почитатели в София с концерт през месец март. Тя ще излезе на сцената на Sofia Live Club на специална дата – 8 март. Това ще бъде първият концерт на певицата за 2023 г. При последната среща с феновете магичната Белослава завърши своето турне с концерт в зала “България”. Заедно с Белослава на сцената ще излезе и страхотния ѝ бенд - Живко Петров, Димитър Семов, Росен Захариев и Антони Рикев. Фантастичните Trombobby X C-Mo и Единствените им Приятели ще подгреят певицата с техните непобедими любовни класики. Всички заедно ще покажат това, което правят най-добре, а именно да ни потопят в света на соул и джаз музиката. Билети ще намерите в мрежата на Eventim

comment 0
visibility 1636
Честито! Баба Мария от район Надежда отпразнува 100-годишен юбилей

Честито! Баба Мария от район Надежда отпразнува 100-годишен юбилей

Още един столетник в София отпразнува своя юбилей, съобщават от столичния район „Надежда“. Рожденичката се казва Мария Сгурева и живее в ж.к. „Надежда 4“. За празника си тя получи торта и поздравителен адрес от кмета Димитър Димов. „Близките на юбилярката ни потопиха в семейната история с разкази как десетилетия наред тя е добра и грижовна съпруга, майка, баба, прабаба и пра-прабаба. Радвам се, когато нашият екип има възможност да изрази почитта си към хората от общността в район „Надежда“. Пожелавам на баба Мария здраве и  да продължи да бъде опора за своето семейство!“, каза районният кмет.   Мария Сгурева  е родена  през 1923 г. в Борисов град, днешен  гр. Първомай, в семейство на земеделци. Нейният вуйчо д-р Динко Караславов завършва медицина в Германия, а брат ѝ учи "Финанси" във Висшия институт във Варна. Баба Мария е и първа братовчедка на писателя Георги Караславов. През февруари 1944 г. тя сключва брак с Ангел Згурев от същия град, с когото  имат две дъщери – Антонина и Димитрия.  След смъртта на съпруга си, през 1971  г., тя работи в РПК "Наркооп". От 1977 г. живее в София при малката си дъщеря Димитрия, където е обградена с обичта и вниманието на близките си.

София

София – административен център на 

страната

София – административен център на страната

София е не само административен център на България, столица, но е и градът с най-голяма площ и население в страната. Според статистиките, в края на 2018 г. столицата ни се нарежда на 14-то място по големина сред градовете в Европейския съюз. Населението на столицата е 1 241 675 души към края на 2018 г.

София е позиционирана в централната част на Западна България. Тя е обградена от красиви планини. На юг се намира Витоша. На запад е Люлин, а в северната част достига Стара планина. В Европа се нарежда на четвърто място по височина столица. София се намира върху четирите Искърски речни тераси. Нейните притоци също са в пределите на столицата: Перловска и Владайска река. Минералните извори, разположени на софийска територия са впечатлявали още древните римляни.

Като главен административен, транспортен, технологичен, индустриален, университетски и културен център на държавата, в София е концентрирано 1/6 от промишленото производството на страната. Тук е съсредоточена интелектуалната мощ на страната - БАН, водещите български университети, множество кина и театри, Националната галерия, както и всякакви научни и исторически ценни музеи. Целия център на София е изпълнен със уникални археологически паметници и артефакти още от римско време.

История 

на столицата София

История на столицата София

София е провъзгласена за столица на страната през 1879 г. на 3 април. Предложение прави проф. Марин Дринов, а Учредителното народно събрание го приема. Основание за това решение е факта, че това е стар български град, разположен далеч от турската граница и почти в средата на родните земи по това време.

Девизът, който има столицата, „Расте, но не старее“, определено ѝ приляга.

Местоположение на София

Местоположение на София

Софийският исторически център е на юг от центъра на Софийското поле. Днешна София се разпростира върху по-голямата част Софийското поле, предимно на югоизток и югозапад от историческия център като докосва ниските части на планината Витоша, а най- североизточните квартали са буквално по склоновете на Стара планина.

Въздухът на 

София

Въздухът на София

До голяма степен виновна за честото замърсяване на въздуха в София е местоположението в Софийската котловина. Тя е заобиколена от планини, а това възпрепятства способността за самопочистване на столичния въздух. Замърсяването се генерира главно от фини прахови частици и азотни оксиди. „Кремиковци“ вече не работи, така че те идват главно от трафика, отоплението с печки, работещи с твърдо гориво, мръсните настилки и ТЕЦ-овете.

Според статистиките, София се нарежда на тридесет и трето място сред 157 града по замърсяване на въздуха през 2015 г.

Население на 

София

Население на София

Столицата София към днешна дата е градът с най- голямо население на територията на страната. София от 1870 г. може да се похвали само с 19 000 жители, а след Руско-турската война оцеляват 11 684. През 1880 г. се извършва първото официално преброяване на българското население. То установява, че София разполага с 20 501 души население. Етническото разделение е следното: 56% българско население, 30% еврейско, 7% турско и 6% циганско население.

Известно време след Освобождението София бавно започва да увеличава броя на жителите си. Идват преселници от всички части на страната. Най-значителен ръст населението на София претърпява между 1900 до 1946 г. Приблизително 68 000 души през 1900 г. достига повече от половин милион през 1946 г.

Икономика на 

София

Икономика на София

София има огромен потенциал заради голямата територия, голям брой население и огромната наситеност на инвестиционната дейност. В последните години все повече чужди инвеститори и модерни технологии намират почва в София.

Разрастването на строителството в София е пряко подчинено на потребностите на града и неговите мащаби.

Столичани са доста чувствителни на тема презастрояване. Все повече жилищни сгради се проектират и издигат на мястото на квартални градинки и междублокови пространства. Строителството на различни предприятия и на сгради за обществени нужди е снижено до минимум. Много от старите и ценни сгради в София се реконструират, за да оцелеят за поколенията. Много усилия се хвърлят за поддръжката на градската инфраструктура с използване на бюджетното финансиране и финансиране по редица европейски проекти. София разполага със 17 обособени индустриални зони, които независимо от промените, продължават да изпълняват своето предназначение. Изключително важно е плавното повишаване на чуждестранните инвестиции в икономиката в София, а това е логичен резултат от стартиралите радикални промени.

Управление в 

София

Управление в София

Районен кмет стои начело на всеки район в София. Той бива назначаван от Столичен общински съвет и се ангажира с решаването на всички въпроси, проблеми, които са следствие от ежедневните нужди на населението в съответния район. Той е отговорен за административното обслужване на хората, благоустрояването, хигиенизирането и всичко, касаещо нормалния живот в района. Общински съвет, който се избира на всеки 4 години, управлява Столична община.

Административно деление на София

Административно деление на София

София има 24 района, три от тях - Панчарево, Нови Искър и Банкя – са подчинени на СОС и на столичния кмет, но всъщност са извън територията на град София.

Образование и здравеопазване в София

Образование и здравеопазване в София

София разполага с голям брой общообразователни, специализирани, средни професионални училища, гимназии, техникуми, колежи и университети. Статистиката сочи, че приблизително 37,5% от българското население, имащо висше образование, живее в София област. През последните години почти всички учебни заведения и забавачки бяха ремонтирани, преобзаведени, разширени за нуждите на нарастващото население на София. Строят се нови детски градини и ясли, тъй като в момента има огромен недостиг на места за децата. Все още се налага родителите да подават молби за прием в детските градини докато децата са все още в бебешка възраст. В последната година се изградиха редица спортни игрища в училищните дворове. Много училища получиха своя толкова жадуван спортен салон. Така се осигурява възможността всички деца да спортуват свободно и да се занимават с наистина здравословна дейност. София разполага с 45 болници и 102 поликлиники. Столицата е обект на изключителен интерес от страна на туристи от цял свят заради огромното си историческо наследство. Навсякъде в София има следи и останки от древна Сердика. Ясно е, че София е една необятна тема. В категорията с това наименование в медията ни присъстват новини, свързани с всичко, изброено по-горе и още повече. София непрекъснато се развива, а това води до взимането на редица решения, осъществяване на грандиозни проекти. Всичко ново и голямо е съпроводено неминуемо и с грешки, но и с много положителни емоции. Затова новините в тази медийна категория са многобройни.

София – административен център на страната

История на столицата София

Местоположение на София

Въздухът на София

Население на София

Икономика на София

Управление в София

Административно деление на София

Образование и здравеопазване в София

Прочетете още