Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли предложения от Трифонов кабинет?
  • Да, Слави ще направи правителство. (26%, 205 Гласове)
  • Не, нямат достатъчно депутати. (36%, 280 Гласове)
  • Не се интересувам от политика. (3%, 20 Гласове)
  • Нови избори. (29%, 226 Гласове)
  • Незнам, време е за плаж. (7%, 57 Гласове)
Общо гласували: 788 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2729
Ръководството на НДК подаде оставка

Ръководството на НДК подаде оставка

Ново ръководство ще има Националният дворец на културата в София. Членовете на насотящия съвет на директорите са подали оставка. Новината съобщи председателят борислав велков с пост на профила си във фейсбук. "След почти четири години и половина Съветът на директорите на НДК взе решение да депозира своите молби за освобождаване от заеманите позиции. Благодарим на всички колеги и на целия екип на НДК, които ни подкрепяха и видяха добрите ни намерения и свършеното в полза на НДК в тежки времена и кризисни ситуации", написа Велков. Той наследи на поста Мирослав Боршош, който бе изправен пред съда за злоупотреби с публични средства, а по-късно оправдан. Велков успя да стабилизира НДК и пое управлението в едни от най-трудните времена в историята на емблематичния Дворец на културата. "Най-важното е, че поставихме нова управленска култура, в която няма корупция, няма мои и твои, водени единствено и само от интересите, просперитета и репутацията на НДК като най-големия конгресен и културен център в България, в който са проведени най-значимите конгресни и културни събития в новата ни история. Със сигурност има и несвършено! Но за себе си знаем, че сме правили всичко, което е било по силите и възможностите ни в турболентни времена. Благодарим на екипа на Министерството на културата и искрено пожелаваме успех на следващия управленски екип, който да направи онези задълбочени реформи и преструктуриране, които са належащи, за да може НДК да оцелее и да тръгне по пътя на просперитета и съвременните стандарти в управлението на съвременните конгресни и културни центрове", написа Велков.    

comment 1
visibility 3582
Хиляди нестихващи аплодисменти за последно сбогом с Радосвет Радев в църква

Хиляди нестихващи аплодисменти за последно сбогом с Радосвет Радев в църквата "Света София...

Радио хората и бизнес общността в България тъгуват! Хиляди днес си казаха последно сбогом с Радосвет Радев в столичната църква "Света София". С нестихващи аплодисменти журналисти, политици, държавници, бизнесмени, синдикалисти артисти и приятелите изпратиха основателя на Дарик радио и председател на Българска стопанска камара. "Много хора ще запомнят Радосвет Радев като част от съдбата си", са думите на Георги Лозанов.  "Той ни обичаше, ние го обичахме и това е нещото, което ще ни свързва завинаги", каза Косьо Вълков, програмен директор на Дарик радио : Директорът на БТА Кирил Вълчев, който е дългогодишен водещ на Дарик радио написа есе "Радосвет - името е съдба", което е на сайта на Дарик радио. "Утехата на всички, които обичахме Радосвет, е, че сега душата му лети на крилете на радостта да се подреди сред светлината на седмото небе, където ще продължи да слуша своето Дарик радио", написа Вълчев. Радосвет Радев беше човек с размах и на мисълта, и на действието, той беше от хората, които се бореха до последно за предвидима и благоприятна среда за развитие на българския бизнес, каза пред журналисти президентът Румен Радев. Той беше сред хората, които още в началото на демократичните промени не само осъзнаха, че не можем да прогресираме като общество без медиен плурализъм, без свободни и обществено ангажирани медии, и сам създаде такава медия и я ръководи изключително успешно. Да се общува с него беше истинско удоволствие, ще ни липсва, каза президентът Радев. Радосвет Радев почина внезапно на 6 август пред сградата на своята рожба - Дарик радио.    

comment 1
visibility 4851
"Има такъв народ" се отказаха от правителство

"Има такъв народ" се отказаха от правителство

Партията "Има такъв народ" се отказва да прави правителство. Това съобщи лидерът Станислав Трифонов в специално видео преди минути. Утре "Има такъв народ" няма да предлага в Народно събрание за гласуване проектокабинет, заяви Трифонов. Също така бе категоричен, че от тук нататък ИТН няма да подкрепят нито една партия на протеста. И трето ИТН ще подкрепи Румен Радев за втори мандат за президент на Република България. Исканията и претенциите на партиите на протеста към "Има такъв народ" Трифонов определи като предателство.

Реклама
comment 1
visibility 4304
За София: Има свободни места в гимназиите и след третото класиране

За София: Има свободни места в гимназиите и след третото класиране

Излезе третото класиране за гимназиите в София. Свободни места отново има, информират от bTV. Общият брой на незаетите бройки след трето класиране в столичните гимназии е 1001, като 980 от тях са за паралелки без квоти. Освен тях места има за 13 момичета и 8 момчета.   Свободни места останаха дори в част от най-търсените училища като Софийската математическа и Втора Английска гимназия. За сравнение  - в Пловдив незаети останаха 604 места, допълват от медията. Четвъртото класиране е последният шанс за бъдещите осмокласници да попаднат в училището, за което мечтаят. А до него се стига заради липса на достатъчно точки за бал или заради упорито придържане към избраното място.   Попълването на незаетите места в паралелките след трети етап на класиране се осъществява в съответните приемащи училища в срок до 10.09.2020 г. включително.   След третия етап на класиране в София са закрити 11 паралелки -  9 професионални и 2 профилирани. Причината-малък  и недостатъчен брой ученици  

comment 1
visibility 2035
Нов главен секретар има Министерството на вътрешните работи

Нов главен секретар има Министерството на вътрешните работи

МВР има нов главен секретар. Със свой указ президентът Румен Радев назначи Петър Тодоров на поста. Документът за назначаването му беше връчен от вътрешния министър Бойко Рашков, съобщават от Нова телевизия.   Новият главен секретар бе представен официално пред ръководителите на дирекции и служби в МВР от Рашков и заместник-министрите Емил Ганчев, Венцислав Катинов и Енчо Мирчев.    

comment 1
visibility 5419
Трус от 2,8 по Рихтер на 52 километра от София

Трус от 2,8 по Рихтер на 52 километра от София

  Трус от 2.8 по Рихтер е регистриран тази сутрин в Кюстендилско. Това показват данни на Сеизмологичния център към НИГГГ - БАН, цитирани от Нова телевизия.   Земетресението е отбелязано в 07:56 ч. българско време. Епицентърът е на 7.2 км югозападно от гр. Бобов дол и на 52 км от София. Няма данни трусът да е усетен от жителите на близките населени места.    

comment 0
visibility 16625
Дим от пожар стресна София, в целия град се усеща миризма на пушек

Дим от пожар стресна София, в целия град се усеща миризма на пушек

Дим от пожар се носи  над София. В целия град хората усещат пушек и притеснени звънят на тел. 112. В центъра на столицата около ул. Хан Крум силно се усеща дим от огън. Десетки граждани звъняха на Столица.bg стреснати, че някъде има пожар в центъра. От район Младост също се забелязва димна завеса над София. Мирише на изгоряло и не се вижда нищо, пишат във фейсбук столичани. Сигнали има и от Манастирски ливади. В социалната мрежа бе публикувана снимка от самолет, на която ясно се вижда гъст дим. "няма пожар в София. Имаме много сигнали за задимяване. В момента има силен вятър, които носи димът и миризмата на пожар. Вероятно е от Старосел или от пожарите от другите държави на Балканите като Северна Македония", обясниха пред Столица.bg специалисти. Те са категорични, че към момента в София няма пожар, а на Плана планина огнището е загасено.

comment 0
visibility 2372
София пак лидер с 269 издадени разрешителни за строеж

София пак лидер за тримесечието с 269 издадени разрешителни за строеж

През второто тримесечие на 2021 г. са издадени разрешителни за строеж на 1745 жилищни сгради с 9952 жилища и общо за 1 181 550 кв. м разгъната застроена площ (РЗП). Това показват данни на Националния статистически институт. В сравнение с първото тримесечие тримесечие издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради се увеличават с 12.9%, а жилищата в тях - с 13.4%. Увеличението на общата им застроена площ е с 14.9%. Наблюдава се намаляване със 7,1% на броя на разрешителните за административни сгради, а при разгънатата им застроена площ намалението е с 51.8%. Издадените разрешителни за строеж на други видове сгради са с 8.7% повече, докато общата им застроена площ намалява с 22.6%. Най-голям брой разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са издадени в областите София (столица) - 269, Пловдив - 243, София - 204, Варна - 124, и Бургас - 118. В подготовка за строеж най-много са жилищата в областите София (столица) - 5 367, Пловдив - 1 056, Варна - 665, Бургас - 435, и Кърджали - 390. През второто тримесечие на 2021 г. е започнал строежът на 1410 жилищни сгради с 5993 жилища в тях и с 784 124 кв. м обща застроена площ, на 21 административни сгради/офиси с 19 915 кв. м РЗП и на 642 други сгради с 419 529 кв. м РЗП. Строителство на най-голям брой нови сгради е започнало в областите: София (столица) - 260 жилищни, 8 административни и 34 други сгради. В Пловдив - 231 жилищни, 3 административни и 65 други сгради. В София - 148 жилищни и 41 други сгради, във Варна - 136 жилищни и 30 други сгради в Бургас - 88 жилищни и 32 други сгради.

comment 0
visibility 2682
Спаси София и Борис Бонес с жива верига в защита на Централни хали

Спаси София и Борис Бонес с жива верига в защита на Централни хали

Спаси София и независимият общински съветник Борис Бонев организират днес протест за запазване на Централните хали. Присъстващите ще направят жива верига около емблематичната софийска сграда в центъра. Експертен съвет на МК реши: Централни хали в София стават супермаркет на чужда верига На протеста ще заявим несъгласието ни сградата, която е паметник на културата от национално значение да бъде превърната в безличен супермаркет. Ще направим жива верига около сградата и ще заявим нашите искания към Министерството на културата, Столичната община и инвеститора, както и ще дадем аргументи, защо Халите не бива да променят облика и функцията си, се казва още в съобщението на Спаси София до медиите.  Пуснаха петиция за защита на софийските Хали Недоволството е днес, 4 август, от 18:30 часa, а сборният пункт е пред сградата на Централните хали, на ъгъла на бул. Кн. Мария Луиза и ул. Екзарх Йосиф. Както Столица.bg вече писа има сериозен инвеститорски интерес и дари подписан първоначален договор на Кауфланд за превръщане на Централни хали в супермаркет. Тя е собственост на израелската фирма Ашром.  Засега не се очаква протестиращите да спрат движението по бул. Мария ЛУиза и ул. Екзарх Йосиф.

comment 0
visibility 3426
Допълнителен нощен влак ще пътува между София и Бургас до края на летния се

Допълнителен нощен влак ще пътува между София и Бургас до края на летния сезон

БДЖ ще осигури допълнителен нощен влак, който ще пътува през Подбалканската железопътна линия по маршрут София-Бургас-София. Новоназначената композиция ще се движи от утре /5-ти август/ до 12-ти септември 2021 г., за да може да предложи допълнителна възможност за пътуващите да стигнат до Бургас за предстоящите музикални фестивали край морето. Новият влак ще бъде съставен от три седящи вагона и един кушет вагон. В по-натоварените дни от четвъртък до неделя към композицията ще бъде добавен и един спален вагон. Влакът ще заминава от Централна гара София в 23:25 ч. и на практика ще осигури още една удобна възможност за пътуване до морето в отговор на повишения интерес към пътуванията през летния сезон. За пътуващите от Бургас за София, допълнителният влак ще потегля от гара Бургас в 22:30 ч. Клиентите на БДЖ могат да се информират за разписаниeто на влаковете от електронния пътеводител на официалната страница на дружеството (www.bdz.bg), от служителите на билетните каси и гишетата „Информация”, както и на националния информационен телефон 02/931 11 11. Билети могат да бъдат закупени онлайн и от билетните каси и железопътните бюра във всички гари в страната.

comment 0
visibility 3276
За София и страната: Предлагат варианти за компенсиране на децата без места

За София и страната: Варианти за компенсиране на децата без места в градините

От образователното министерство предлагат варианти за решение на сериозния проблем с липсата на места в детските градини за София и останалите големи градове, съобщават от "Монитор". Единият вариант е ако  за детето няма място в желаната детска градина в района по местоживеене, за равностойно ще се смята алтернативно място в същия административен район по настоящия адрес на детето. Това ще бъде възможно с решение на кмета. Ако общината не предложи такова място, държавата ще дължи компенсация. Целта на тези предложения е майките и татковците да не водят децата си в детски градини, отдалечени на десетки километри от дома им.    Тези промени са заложени в Наредбата за условията и реда за предоставяне и изплащане на средства от държавния бюджет за компенсиране на разходите, извършени от родителите за отглеждането и обучението на децата, които не са приети в държавни или общински детски градини или училища поради липса на свободни места. Документът е публикуван за обществено обсъждане до 2 септември т.г. Освен това Министерството на образованието и науката  разширява кръга на специалистите, които имат право да се грижат за обучението на децата, останали извън държавните и общински детски градини.   Държавата ще компенсира разходите на родителите за образователни услуги, ако имат договор не само с дипломирани педагози, но и със студенти в последна година от обучението си по педагогически специалности. За такива се смятат „Предучилищна педагогика“, „Предучилищна педагогика и чужд език“ и „Предучилищна и начална училищна педагогика“ от професионално направление „Педагогика“ от област на висшето образование „Педагогика, педагогически науки“.     

comment 0
visibility 1997
Андон Балтаков напуска БНР

Андон Балтаков напуска БНР

Българското национално радио отново е без генерален директор. Настоящият управляващ обществената медия Андон Балтаков е подал оставка. Самият той е съобщил новината с писмо до служителите си. "Депозирах молба за предсрочно прекратяване на договора ми за управление на БНР, считано от 6.8.2021 година. Мотивите са дълбоко лични, поради което искрено моля за въздържаност от анализи и коментари", обяснява Балтаков. "За мен беше и привилегия, и невероятна възможност да управлявам БНР в един толкова повратен момент в историята на организацията. Заедно постигнахме много в програмен, административен и финансов аспект. Основните постижения съм ги очертал в отчетите на БНР до СЕМ, като последният ще бъде предаден на регулатора в четвъртък.Вярвам, че Съветът за електронни медии ще подбере ръководител, който не е обвързан с политически или икономически интереси и който ще продължи работата по трансформацията на организацията. Желая на всеки един от Вас успех и просперитет", допълва директорът.

comment 0
visibility 6016
Спаси София организира протест за спасяване на Централни хали

Спаси София организира протест за спасяване на Централни хали

Градските активисти от Спаси София организират протест за спасяване на автентичния вид на емблематичните Централни хали. Недоволството ще е в сряда, 4 август т. г., сряда от 18:30 часа. Целта е столичани да изрязат несъгласието си за превръщането на Халите в супермаркет Кауфлант като се направи жива верига около сградата и да се покаже общественото несъгласие с намерението за превръщането ѝ в голям и безличен супермаркет. „Каним всички софиянци на протест тази сряда от 18:30 ч. пред Халите, за да заявим категорично, че не искаме Халите да бъдат изцяло променени както по отношение на интериора, така и що се касае до функциите на закрит пазар.” - заявява Борис Бонев, независим общински съветник. Според активистите от Спаси София желанието в сградата да бъде изграден супермаркет е вредно по няколко причини. Първо, вътрешността на сградата ще претърпи сериозни промени - ще бъде изграден нов ескалатор, а вторият етаж ще бъде премахнат. Два от общо четирите входа за посетители се предвижда да бъдат закрити, с което ще се наруши комуникацията на сградата с околното пространство. „Изцяло се променя и функцията на сградата - от закрит пазар с множество малки търговци Халите ще се превърнат в поредния безличен супермаркет. Това е лоша новина за северните части на центъра, които и без друго сериозно изостават от южните и имат нужда от смислени инвестиции, които да привличат и задържат хората в района” - казват градските активисти. От Спаси София допълват, че даже и външността на сградата да бъде запазена (за което няма гаранции - свидетели сме на редица катастрофални ремонти, формално „съгласувани" с НИНКН) промяната на предназначението на Халите ще доведе до редица негативни тенденции както за тях, така и за заобикалящия ги квартал. „Смятаме, че Централните хали могат да бъдат много повече от обикновен супермаркет, каквито вече има няколко в непосредствена близост. В полза на икономическото и туристическо развитие на квартала и цяла София ще бъде да се запази функцията на сградата като място с множество малки търговци, занаятчии и заведения, фокусирани върху локалната икономика, които предлагат интересни и разнообразни стоки и услуги. Сградата е уникална даденост и тя трябва да бъде мотор за развитие в сърцето на града” - казва Борис Бонев. „За нас е неприемливо инвеститорът тихомълком и без обществено обсъждане и публично представяне на проекта да се опитва да прокара такава промяна. Сградата е частна, но е паметник на културата от национално значение и затова собственикът ѝ има дълг пред обществото да я запази и реставрира, а не да я превръща в безличен обект” - пишат от Спаси София. Протестът и живата верига имат няколко искания отправени към различните власти. От Спаси София апелират Министерството на културата да не съгласува подобен проект преди да бъде направен функционален и пространствен анализ за отражението върху сградата и района, а архитектурният план да бъде подложен на обществено обсъждане. „Софиянци имаме право да изкажем мнението си за това какво ще се случва в една от най-знаковите сгради в центъра на София” - категоричен е общинският съветник Борис Бонев. Той настоява Столичната община да спре да бездейства и да заяви категорична позиция в защита на Халите. „Апелирам за разум и диалогичност и от страна на самия инвеститор” - завършва Бонев.

comment 0
visibility 19483
Градушка и силна буря удариха София

Градушка и силна буря удариха София

Силна буря удари София в следобедните часове след повече от горещата събота. По-рано днес имаше предупреждение, че високите температури могат да предизвикат буря, съобщават от DarikNews. Дъжд, придружен със силен вятър и градушка, се изсипаха над столицата. Имаше и гръмотевици. Част от улиците се превърнаха в реки.   За последния юлски ден синоптиците прогнозираха температури от 35 до 37 градуса  в София. Издаден бе и предупредителен жълт код за опасно горещо време в столицата, а в други области на страната е в сила оранжев код.   Три екипа на дирекция Аварийна помощ и превенция на Столична община са на терен и реагират на сигнали след бурята над София, съобщиха от "Московска" 33. "Екипите са реагирали на 6 сигнала за паднали клони и завирявания вследствие на силния дъжд", съобщи директорът на АПП Красимир Димитров.В момента градският транспорт се движи навсякъде по обичайните си маршрути    

comment 0
visibility 2645
Три дни повече отпуска за ваксинираните учители от София

Три дни повече отпуска за ваксинираните учители от София

Три дни допълнителна платена отпуска ще има за ваксинираните срещу коронавирус столични учители.  Бонусът е както за педагозите, които тепърва ще се имунизират и може да се ползва след първа или втора игла, така и за тези, които вече имат защита срещу коронавируса, съобщават от "Монитор".    Това е записано в анекса към Колективния трудов договор, подписан преди ден между Синдиката на българските учители, Независимия учителски синдикат към КНСБ, Синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа” и кмета на столицата Йорданка Фандъкова, Сдружението на директорите в средното образование и Съюза на работодателите в системата на народната просвета.  

София

София – административен център на 

страната

София – административен център на страната

София е не само административен център на България, столица, но е и градът с най-голяма площ и население в страната. Според статистиките, в края на 2018 г. столицата ни се нарежда на 14-то място по големина сред градовете в Европейския съюз. Населението на столицата е 1 241 675 души към края на 2018 г.

София е позиционирана в централната част на Западна България. Тя е обградена от красиви планини. На юг се намира Витоша. На запад е Люлин, а в северната част достига Стара планина. В Европа се нарежда на четвърто място по височина столица. София се намира върху четирите Искърски речни тераси. Нейните притоци също са в пределите на столицата: Перловска и Владайска река. Минералните извори, разположени на софийска територия са впечатлявали още древните римляни.

Като главен административен, транспортен, технологичен, индустриален, университетски и културен център на държавата, в София е концентрирано 1/6 от промишленото производството на страната. Тук е съсредоточена интелектуалната мощ на страната - БАН, водещите български университети, множество кина и театри, Националната галерия, както и всякакви научни и исторически ценни музеи. Целия център на София е изпълнен със уникални археологически паметници и артефакти още от римско време.

История 

на столицата София

История на столицата София

София е провъзгласена за столица на страната през 1879 г. на 3 април. Предложение прави проф. Марин Дринов, а Учредителното народно събрание го приема. Основание за това решение е факта, че това е стар български град, разположен далеч от турската граница и почти в средата на родните земи по това време.

Девизът, който има столицата, „Расте, но не старее“, определено ѝ приляга.

Местоположение на София

Местоположение на София

Софийският исторически център е на юг от центъра на Софийското поле. Днешна София се разпростира върху по-голямата част Софийското поле, предимно на югоизток и югозапад от историческия център като докосва ниските части на планината Витоша, а най- североизточните квартали са буквално по склоновете на Стара планина.

Въздухът на 

София

Въздухът на София

До голяма степен виновна за честото замърсяване на въздуха в София е местоположението в Софийската котловина. Тя е заобиколена от планини, а това възпрепятства способността за самопочистване на столичния въздух. Замърсяването се генерира главно от фини прахови частици и азотни оксиди. „Кремиковци“ вече не работи, така че те идват главно от трафика, отоплението с печки, работещи с твърдо гориво, мръсните настилки и ТЕЦ-овете.

Според статистиките, София се нарежда на тридесет и трето място сред 157 града по замърсяване на въздуха през 2015 г.

Население на 

София

Население на София

Столицата София към днешна дата е градът с най- голямо население на територията на страната. София от 1870 г. може да се похвали само с 19 000 жители, а след Руско-турската война оцеляват 11 684. През 1880 г. се извършва първото официално преброяване на българското население. То установява, че София разполага с 20 501 души население. Етническото разделение е следното: 56% българско население, 30% еврейско, 7% турско и 6% циганско население.

Известно време след Освобождението София бавно започва да увеличава броя на жителите си. Идват преселници от всички части на страната. Най-значителен ръст населението на София претърпява между 1900 до 1946 г. Приблизително 68 000 души през 1900 г. достига повече от половин милион през 1946 г.

Икономика на 

София

Икономика на София

София има огромен потенциал заради голямата територия, голям брой население и огромната наситеност на инвестиционната дейност. В последните години все повече чужди инвеститори и модерни технологии намират почва в София.

Разрастването на строителството в София е пряко подчинено на потребностите на града и неговите мащаби.

Столичани са доста чувствителни на тема презастрояване. Все повече жилищни сгради се проектират и издигат на мястото на квартални градинки и междублокови пространства. Строителството на различни предприятия и на сгради за обществени нужди е снижено до минимум. Много от старите и ценни сгради в София се реконструират, за да оцелеят за поколенията. Много усилия се хвърлят за поддръжката на градската инфраструктура с използване на бюджетното финансиране и финансиране по редица европейски проекти. София разполага със 17 обособени индустриални зони, които независимо от промените, продължават да изпълняват своето предназначение. Изключително важно е плавното повишаване на чуждестранните инвестиции в икономиката в София, а това е логичен резултат от стартиралите радикални промени.

Управление в 

София

Управление в София

Районен кмет стои начело на всеки район в София. Той бива назначаван от Столичен общински съвет и се ангажира с решаването на всички въпроси, проблеми, които са следствие от ежедневните нужди на населението в съответния район. Той е отговорен за административното обслужване на хората, благоустрояването, хигиенизирането и всичко, касаещо нормалния живот в района. Общински съвет, който се избира на всеки 4 години, управлява Столична община.

Административно деление на София

Административно деление на София

София има 24 района, три от тях - Панчарево, Нови Искър и Банкя – са подчинени на СОС и на столичния кмет, но всъщност са извън територията на град София.

Образование и здравеопазване в София

Образование и здравеопазване в София

София разполага с голям брой общообразователни, специализирани, средни професионални училища, гимназии, техникуми, колежи и университети. Статистиката сочи, че приблизително 37,5% от българското население, имащо висше образование, живее в София област. През последните години почти всички учебни заведения и забавачки бяха ремонтирани, преобзаведени, разширени за нуждите на нарастващото население на София. Строят се нови детски градини и ясли, тъй като в момента има огромен недостиг на места за децата. Все още се налага родителите да подават молби за прием в детските градини докато децата са все още в бебешка възраст. В последната година се изградиха редица спортни игрища в училищните дворове. Много училища получиха своя толкова жадуван спортен салон. Така се осигурява възможността всички деца да спортуват свободно и да се занимават с наистина здравословна дейност. София разполага с 45 болници и 102 поликлиники. Столицата е обект на изключителен интерес от страна на туристи от цял свят заради огромното си историческо наследство. Навсякъде в София има следи и останки от древна Сердика. Ясно е, че София е една необятна тема. В категорията с това наименование в медията ни присъстват новини, свързани с всичко, изброено по-горе и още повече. София непрекъснато се развива, а това води до взимането на редица решения, осъществяване на грандиозни проекти. Всичко ново и голямо е съпроводено неминуемо и с грешки, но и с много положителни емоции. Затова новините в тази медийна категория са многобройни.

София – административен център на страната

История на столицата София

Местоположение на София

Въздухът на София

Население на София

Икономика на София

Управление в София

Административно деление на София

Образование и здравеопазване в София

Прочетете още