menu close
25° close
Столица новини от София.
more_vert close

София Тур

Забележителности и интересни места в София,
които трябва да посетите.

Ротондата

Ротондата „Свети Георги“ в уникална архитектурна памет. Това е единствената римска ситуация, която е запазена сграда в столицата. Ротондата се намира в центъра на София и се смята, че е построена през 4 век.

Разположена е в двора на президентството и е с няколко метра преди ниско от настоящите столици. Ротондата е изградена, когато император Константин Велики редовно е отсял в древна Сердика. Историята казва, че е израз на "Сердика - моят Рим". Според запознати, това е една от най-забележителните и красиви сгради в „Константиновия квартал“ на Сердика, където се намира и дворецът на императора Константин Велики.

Не е пълно ясно какво е било първоначалното й предназначение. В началото се предполага, че е била баня, но след това се стига до извод, че е била мавзолей или церемониална зала.

През 6 век Ротондата става църква и така до 16 век, когато турците превръщат църквата в джамия. Според Владислав Граматик, през 1469 г мощите на св. Йоан Рилски престоят в храма шест дена на път от Търново към Рилския манастир.

Стенописите в храма се появяват под мазилката, нанесена при преобразуването му в джамия. Особено забележителен е стенописът от 10 век по времето на Цар Симеон I Велики, цар Петър I или на цар Самуил. Той изобразява Благовещение, Кръщение Христово, Сретение, изображения на четиримата евангелисти и на петима светци. Образът на ангела има изключителни човешки черти и се смята, че е постигнато в Боянската църква.

След Освобождението Ротондата бе изоставена, а след като започнат Александър Батенберг, бе използвана за временна гробница, съхраняваща земята и останки, които са построени от специален мавзолей.

Ротондата е изчистена от всичко ненужно през 1915 г. Реставрирана е и в момента изпълнява религиозни функции.

Снимки: Столица.bg


Галерия

За контакти

  • languageСофия

Времето в София

Въздухът в София

Реклама