menu close
° close
Столица новини от София.
more_vert close

София Тур

Забележителности и интересни места в София,
които трябва да посетите.

Сградата на Народния театър "Иван Вазов"

Няма да сгрешим, ако кажем, че сградата на Народния театър „Иван Вазов“ е емблема на София. В началото на  20 век София започва да обновява своя архитектурен облик. През 1903 г д-р Ив. Д. Шишманов, министър на просвещението, назначава комисия за оформяне на предложение за строеж на сграда за Народния театър в столицата. Илия Миларов оглавява тази комисия. По това време Миларов е управител на Народната драматическа група „Сълза и смях“.

СЛед като парламентът приема решението, княз Фердинанд I подписва указ, с който се отчуждава земята на стария дъсчен театър, наречен „Основа“. Проект за сграда на театъра правят архитектите Фердинанд Фелнер и Херман Хелмер от Виена. С оформлението на тавана и стените на залата за представления се заема Рудолф Фукс, също от Виена. Залата можела да побере 848 зрители.

Новата театрална сграда от варя врати през 1907 г. Подготвена е специална пиеса за случая. На тържественото събитие е поканен целия столичен елит. Недоволни студенти, които не получили покана за събитието, организирали демонстрация и освиркали семейството на княза. Това предизвикало затварянето на Софийския университет за половин година.

По време на едно представление през 1923 г. е направен атентат срещу Александър Стамболийски. Избухва бомба, но няма ранени и някакви сериозни поражения, които да спрат представлението. След седмица, обаче, избухва пожар в сградата на театъра и тя е унищожена. Запазена е само фасадата.

Започва реконструкция на сградата, която продължава до 1928 г. Проектът е на арх. МАртин Дюлфер и Кирил Чапаров, български строителен инженер, завършил в Мюнхен. Издига се сградата, която познаваме днес. Конструкцията е железобетонна, а сценичната механика е внесена от Германия. С такава работят в най-престижните театри в света.

Бомбардировките разрушават Южното крило на сградата. Сградата е ремонтирана през 1945 г и театърът отново посреща публиката си. През 1972-1975 г се прави поредна реконструкция на сградата и се прави Камерна сцена. Художественото оформление на театъра е дело на Дечко Узунов, Георги Чапкънов и Иван Кирков. Кирков е автор на завесата– неугасващия Феникс.


Галерия

За контакти

  • languageСофия
  • local_phone02/ 8119 219
  • access_timeпонеделник – петък 9:30 – 19:30 ч. събота и неделя 11:30 – 19:30 ч.
  • placeул. „Дякон Игнатий“ 5, 1000 Център, София

Времето в София

Въздухът в София

Реклама