menu close
° close
Столица новини от София.
more_vert close

София Тур

Забележителности и интересни места в София,
които трябва да посетите.

Сградата на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ е разположена в центъра на София, до Софийския университет „Свети Климент Охридски“.

Сградата, в която се помещава най-голямата библиотека в страната, е сравнително нова. През 1933 г. комисия избира мястото за построяване на сградата, а през 1937 г. се обявява конкурс за изработване на план за строежа. От общо 24 проекта, печели скицата на архитектите Иван Васильов и Димитър Цолов. Те проектират и стария хотел „България“.

През 1943 г, е приключен грубия строеж, но с началото на Втората световна война, е спряна работата по него. Според плановете, в сградата на Националната библиотека трябвало да събере около 1 млн. тома книги. В нея се предвиждало да работят поне 100 служители, а в случай на финансова възможност, се предвиждало и разширение.

Строежът е подновен през 1946 г. Тогавашният директор на библиотеката, проф. Тодор Боров, успява да накара правителството и Георги Димитров да предоставят 5 кг. розово масло на фирма „Круп“, която в замяна изработва книгохранилище, което било буквално залепено за гърба на библиотеката. По никакъв начин не се разбирало, че става дума за различни постройки. Металните стелажи, които били с начало два етажа под замята и приключвали до нивото на осмото ниво, били толкова здрави, че без проблем носели товара на всички томове, както и на бетонните плочи, разположени между етажите.

Сградата на Националната библиотека била официално открита през 1953 г. Постройката има уникална архитектура. Това е първата сграда в страната, замислена и проектирана за нуждите на библиотеката. Фасадата е направена от украинския скулптор Михайло Парашчук. Площта, на която се разпростира библиотеката, е 14 500 кв.м. За хранилището на 8 етажа са отделени 4700 кв.м. На останалата площ са разположени читалните. Оберлихтът в библиотеката пропуска слънчевата светлина в големите читални и каталога. Това изключва използването на допълнително осветление денем.

В момента на разположение на читателите са 10 читални с персонал от около 300 човека. Библиотеката притежава първата лаборатория за реставриране на хартия и книги.


Галерия

За контакти

  • languageСофия
  • local_phone+ 359 2 9183/101
  • access_timeпонеделник - петък 8.30 -20.30 ч; събота 8.30 - 19.00
  • placeбул. „Васил Левски“ 88, 1504 Докторска Градина, София

Времето в София

Въздухът в София

Реклама