menu close
° close
Столица новини от София.
more_vert close

София Тур

Забележителности и интересни места в София,
които трябва да посетите.

Сградата на Националната опера и балет

Сградата на Националната опера и балет е разположена на бул. „Княз Александър Дондуков". Забележителната постройка има интересна история.

Автор на проекта на сградата на Националната опера и балет е арх. Лазар Паршкеванов. През 1921 г. управляващата партия БЗНС купува терена на техническото училище, разположен на ул. „Врабча". Александър Стамболийски възлага проекта на арх. Лазар Паршкеванов. Младият архитект е учил в Европа, но се връща в страната, за да вземе участие в Балканската и Първата световна война. През 1922 г. архитектът е натоварен със задачата да проектира комплекс, който да е едновременно културен и духовен център. В него трябвало да се организират световни форуми, чествания на национални празници и конгреси. Заради недостиг на средства след смъртта на Стамболийски, този проект е изоставен.

През 1947 г. отново се възражда идеята за построяването на Земеделски дом, но в последствие поръчката се насочва за изграждането на сграда за Националната опера и балет. Планирали да дадат малка част на Земеделския съюз, а по-голямата част да се предостави на Операта.

Паршкеванов е обсебен от идеята София да има истинска опера и разрушава направените вече два етажа. Запознава се със законите на акустиката, проучва сградите на „Ла Скала" , Метрополитън Опера „Ковънт гардън" .

Младият архитект кара строителите да направят дълбок изкоп, за да е изключително стабилна постройката и да се разположат спомагателните помещения. Въпреки, че финансирането е спряно от властта, архитектът продължава строежа със собствени средства. Разяснява ситуацията на строителите и им дава свобода да вземат решение дали да останат до приключване на строежа или да си тръгнат. Всички му вярвали безотказно и останали на строежа. Сградата е напълно готова през 1953 г. Френският диригент Херман Грьоткамп внимателно изследвал сградата и признал, че никъде по света няма аналог на тази сграда в целия свят – нито по визия, нито по акустика, нито по форма на залата.

Залата на операта е направена така, че зрителя има усещането, че е попаднал във вътрешността на музикален инструмент. Двойните стени на залата подсилват този ефект. Това е валидно и за всички балкони и ложи. Залата е разположена върху кухина, което допълнително подсилва акустиката.


Галерия

За контакти

  • languageСофия
  • local_phone+ 359 2 8006266,
  • access_timeПонеделник - Петък 09:00 - 18:00 ч. Събота и Неделя 10:00 - 14:30 ч.
  • placeСофия 1000, бул. „Дондуков" № 30

Времето в София

Въздухът в София

Реклама