menu close
° close
Столица новини от София.
more_vert close

София Тур

Забележителности и интересни места в София,
които трябва да посетите.

Сградата на НДК

Идеята за изграждане на голям многофункционален културен център в столицата се заражда през 1975 г. До този момент зала „Универсиада“ изпълнявала тази роля. С проекта се заема ателието на арх. Александър Баров и конструктора инж. Богдан Атанасов. Те работя със съдействието на архитект на София Владимир Роменски, арх. Стефан Стайнов – министър на архитектурата, проф. Милчо Брайнов, който е главен  консултант по конструкцията на сградата. С пространството около сградата и с парка се заемат архитектите Атанас Агура и Валентина Атанасова.

Сторежът стартира през 1978 г., а готовата сграда е открита през 1981 г. До 1989 г. НДК се казва „Людмила Живкова“. Изграден е сдоброволен труд и дарени средства от столичани. Сградата е разполoжена на площ от 18 300 кв.м. Височината му е 51 м. За да бъде изградена грандиозната сграда, столичани се трудели един ден безвъзмездно и така събрали повече от 30 млн. лв., което се равнява на ¼ от цената, необходима за изграждането на главната сграда на Конгресно-концертния център. Тъй като не достигат работници за сторителството, идват работници от Кипър, Виетнам, бивша Югославия и др. За строежа са похарчени 270 млн.лв.

Веднага след като е открит, НДК става център за множество обществени и културни дейности и мероприятия. Следват редица изяви на звезди от различни сфери, тъй като пространствата и съоръженията са ней-модерните за времето. Емблемата на двореца изработва графичния дизайнер Стефан Кънчев. Скулпторът Георги Чапкънов прави символът, монтиран над централния вход. Позлатената скулптура „Възраждане“, поставена в централното фоайе е дело на скулптора Димитър Бойков.

Днес НДК е най-мащабния и модерен конгресен център на територията на Югоизточна Европа. Притежава 13 зали. Най-голямата зала в двореца предоставя места за 3380 души. Сградата има 8 етажа над земята и 3 нива под земята. Залите в НДК са достъпни за хора със специални потребности.


Галерия

За контакти

  • languageСофия
  • local_phone02/ 916 68 30
  • access_timeпонеделник – петък: 09:00 – 20:30 събота, неделя и празнични дни: 10:00
  • placeпл."България" 1, София 1000

Времето в София

Въздухът в София

Реклама