menu close
24° close
Столица новини от София.
more_vert close

София Тур

Забележителности и интересни места в София,
които трябва да посетите.

Храм – паметник „Александър Невски“

Храм-паметникът „Александър Невски“ е своеобразна емблема на столицата. Той е разположен в центъра на София, а площадът, на който се намира, носи неговото име.

Катедрален храм е изграден в чест на император Александър II, армията на която освобождава България през 1878 година. Храмът за името Св. Александър Невски, който е светец, покровителства Александър II и символизира руската бойна слава.

Петко Каравелов предлага да се изгради такъв храм в Търново, но княз Батенберг настоява това да се случи в София. Храмът е изграден от дарения от народа. Строежът започва през 1904 г., въпреки че основният камък е през 1882 г. Храмът е завършен през 1912 г. осветен през 1924 г. Проектът е изработен от Александър Померанцев, професор от Художествената академия в Санкт Петербург. За патриаршеска катедрала храмът бива обявен на 1 януари 1951 г.

Катедрален храм е с площ от 3170 кв. м и може да събере 5000 души. За облицовката е използван бял врачански камък. Вратите са от славонски дъб, а куполите са с позлата. Камбанарията, която е на 53 метра от земята, има 12 камбани, чийто звън се чува на 1 км. в радиус. Всички те са изливани и докарани от Москва през 1911 г.

Върху стенописите на храма са работили български, чешки и руски художници. Уникални са двата трона - царският и патриарше. Храмът разполага с три олтара, всеки със своето име:

  • Централен - “Св. Ал. Невски "
  • Северен - „Св.св. Кирил и Методий “
  • Южен - „Св. цар Борис “

Мистични с прозорците на храма. През тях не може да се гледа. Тяхната роля е да пропуснат дневната светлина, но в такава степен, че тя е такава, каквато е хармонизиран мрак и светлината и взаимно тържествуват.

В криптата на храма, която през 1965 г. става филиал на Националната Художествена Академия, се съхранява ценни икони от български майстори. Сега тя е включена във всички туристически пътеводители за България.

Снимки: Столица.bg


Галерия

За контакти

  • languageСофия
  • local_phone+359 2 9881704
  • access_timeПонеделник – неделя: 07:00 – 19:00 ч.
  • placeград София, площад „Ал. Невски”

Времето в София

Въздухът в София

Реклама