menu close
25° close
Столица новини от София.
more_vert close

София Тур

Забележителности и интересни места в София,
които трябва да посетите.

Национален археологически институт с музей в София

Национален археологически институт с музей в София е част от БАН. Създава се през 1948 г. след сливането на Археологическия институт с археологическия музей.

Археологическият музей е основан през 1892 г. В началото се нарича Народният музей и има 3 експозиции. Разполага се в Буюк джамия, където е и сега. Търсенето му откриване е през 1905 г., направено от княз Фердинанд I и д-р Иван Шишманов , министър на Просвещението. Музеят се преименува през 1909 г. на Народен археологически музей. Възлагат му функциите да съхраняват паметниците на културата. Обособяват се два от отдела - Средновековен и Художествен, предшестващ Старовете, Нумизматичен и Етнографски. Праисторическият отдел се добавя през 1911 г.

През 1944 г. по време на британско-американските бомбардировки, документиращи документацията на музея и част от библиотеката. Сградата е засегната частично.

Археологическият институт се основава през 1920 г. по западно-европейски модел. БАИ купува малка къща за нужди си на ул. „Раковски“ № 139 в началото на 20-те години на 20 век.

През 1948 г. се обединяват Археологически музей и Българският археологически институт по съветски модел. В момента постоянната експозиция е разделена в 4 зали. Националният археологически институт с музей в София продължава да се помещава в сграда на Букурещ джамия, въпреки че е на мнение, че този избор не е подходящ. През 2003-2005 г. се подменя непрекъснато покриване на зимната зала и се разделя на зала за временни избори и средновековна зала. Там сега се съхранява най-богата археологическа колекция на Балканите.

 Работното време е от 10 до 18 часа. До 25 декември и 1 януари всяка година, през първото полугодие.

Снимки: Столица.bg


Галерия

За контакти

  • local_phone02 988 24 06
  • access_timeЛетен период (май-октомври) 10-18 ч.; без почивен ден Зимен период (ноемвр
  • place1000 София, ул. „Съборна” 2

Времето в София

Въздухът в София

Реклама