menu close
25° close
Столица новини от София.
more_vert close

София Тур

Забележителности и интересни места в София,
които трябва да посетите.

Национален музей „Земята и хората“

Националният музей „Земята и хората“ се намира в центъра на София. Открий през 1987 г. и колекции му са разположени на 5500 кв. м. площ. Минералите, които се съхраняват в музея, могат да се съберат от 109 държави по целия свят и могат да разполагат с повече от 27 000 души. Експонатите са подредени в 7 експозиции.

Сградата, в която се намира музея, се състои от 19 в. и представлява най-голямата сграда от военната работилница и първата с пълна железобетонна конструкция. През 1986 г. е реставрирана и пригодена за нуждите на музея „Земята и хора“.

Създаден от този музей във факта, че е създаден от базата данни за българи и чужденци. Уникалната колекция „Гигантски кристали“ е разположена на първи етаж. Това е много редко срещани кристали с наистина огромни размери и е една от най-големите в света. Колекцията „Гигантски кристали от Бразилия” е дадена от Илия Делев през 1985 г.

Музеят „Земята и хора“ инициира редица събития като Международния ден на планетата Земя, Световния ден на водата, Световния ден на околната среда, Европейски дни на минералите и много други.

Изключително интересен е начинът, по който се привлича децата, за да се научат много неща за минералите. Сградата е пригодена за хора със специални нужди. Няма почивен ден, с изключение на 1 януари; Великден (6 - 9 април); Коледа (24, 25, 26 декември), 31 декември. Часовете, в които можете да разгледате експозициите от 10 до 18 часа.

 

Снимки: Столица.bg


Галерия

За контакти

  • languageСофия
  • local_phone+359 2 865 6639
  • access_timeВсеки ден от 10:00 до 18:00 ч.
  • placeгр. София 1421 бул. "Черни връх" № 4

Времето в София

Въздухът в София

Реклама