menu close
25° close
Столица новини от София.
more_vert close

София Тур

Забележителности и интересни места в София,
които трябва да посетите.

Национален църковен историко-археологически музей при Българска Патриаршия

Национален църковен историко-археологически музей е разположен на пл. „Света Неделя“ в София в сградата на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.

Тук се съхраняват повече от 10 000 ценни експоната, сред които старопечатни книги, ценни исторически документи, икони, дърворезби и др. На базата на богатата си експозиция Националният църковен историко-археологически музей е един от водещите музеи не само в столицата, но и в страната. Тук се пазят уникални произведения на националното изкуство и култура.

Сградата, в която се помещава музея, е издигната по проекта на арх. Грунангер. Въпреки, че е чужденец, той много точно напипва верният архитектурен стил, кореспондиращ си с националните ни традиции от времето на Втората българска държава. Фасадата на сградата представя портрети на български духовници-възрожденци и просветители.

В самото начало, 1922 г., съществува само присинодална сбирка с паметници, които са събрани веднага след Освобождението. През 1900 г са публикувани пръвите 157 ръкописа, събрани в синодалната библиотека. През 1923 г. сбирката вече става  Централен църковен историко-археологически музей.

Още от създаването на музея, в него биват обособени 4 отдела:

  • Историко-архивен
  • Художествено-индустриален
  • Иконографски
  • Ръкописи и старопечатни книги

Проф. Иван Гошев е директор на музея до 1959 г. Наследява го проф. д-р В. Ив. Пандурски.

След преустройства и разширения след 1944 музеят става един от водещите научни и културни центрове в страната.

Иконографският отдел съдържа една от най-значителните сбирки. Най-пълно е представена епохата на османското робство. Тук могат да се видят икони, събрани от цялата страна. Сбирката с икони от Възраждането също е доста богата.

Художествено-индустриалният или т.нар. Приложен отдел е един от най-мащабните по богатство на колекцията. Съхраняват се редица утвари, кръстове, набедреници и др. Тук е сребърно-позлатената обковка на Софийското Евангелие, дело на майстор Матей Златар - 1589 г. от София.

Историко-архивния отдел съхранява голяма част от автографите-ръкописи на отец Неофит Бозвели, както и голям брой негови писма. Множество документи от епископ Иларион Макариополски, както и от екзарсите Антим I и Йосиф I, също от митрополит Климент Търновски (Васил Друмев) и др.

 

Снимки: Столица.bg


Галерия

За контакти

  • languageСофия
  • local_phoneТел.: 02 / 988 1
  • access_timeОт понеделник до петък 09.00 - 17.30 ч. събота и неделя - почивни дни.
  • placeСофия, пл. "Св. Неделя" № 19

Времето в София

Въздухът в София

Реклама