menu close
25° close
Столица новини от София.
more_vert close

София Тур

Забележителности и интересни места в София,
които трябва да посетите.

Национален военноисторически музей в София

Националният военноисторически музей е основан през 1916 г. с указ на цар Фердинанд. Негови филиали с Военноморски музей във Варна, Парк-музеят на бойната дружба "Владислав Варненчик" и Музеят на авиацията.

Първата експозиция на музея е открита през 1937 г. в дарена от Софийското офисърско събрание сгради на „Московска” 15. През 1949 г. музеят се именува Централен музей на народната армия. На място, на което се намира сега музея, ул. „Черковна“ 92, е от 2001 г.

НВИМ разполага с над 1 милион екстрадирани , свидетелстващи не само за българската военна история, но и за военната история на Европа. Съществуващата на територията на страната страна е само събрана, но в същото време се създава връзка и популяризира културните ценности, които се свързват с нашата история.

Факт е, че това е един уникален български музей, който разполага с три експозиции - външна, постоянна и колекция .

Външна експозиция съдържа повече от 230 експонати на артилерийското въоръжение, корабна и авиационна техника. Посетителите на музея могат да видят ракетните ракети с комплекси СКЪД, ФРОГ и СС-23.

През май 2005 г. е открита постоянна експозиция , която дава достоверна информация за историческото развитие на българската армия, всички победи и герои от съседните държави. Музеят е разположен външната си експозиция на 40 дка площ, а вътрешната е 5000 кв.м.

Постоянна експозиция е подредена в няколко зали и проследи хронологично на армията ни, както и участието във войната за национално обединение. Подредени са повече от 28 000 експоната. В замяна на това може да се види каквато и да е мярка за възстановяване, която не е свързана с експозицията и картината.

Колекциониране на експозицията на оръжия, отличия и униформи. Оръжията са подредени в една зала. Отличават се две зали, а 600-те военни униформи са подредени в една отделна зала.

Музеят разполага с богата библиотека, съдържаща повече от 13 000 тома специализирана литература

Снимки: Столица.bg


Галерия

За контакти

  • languageСофия
  • local_phone+ 359 2/946 1805
  • access_timeсряда - неделя от 10.00 ч. до 18.00 ч.
  • placeгр. София ул. „Черковна“ № 92

Времето в София

Въздухът в София

Реклама