menu close
25° close
Столица новини от София.
more_vert close

София Тур

Забележителности и интересни места в София,
които трябва да посетите.

Регионален исторически музей – София

Регионален исторически музей – София, доскоро известен като Музей за история на София, е разположен в сградата на старата Централна минерална баня в София.

Още през 1928 година кметът на столицата по това време, Владимир Вазов, предлага да се основе градски музей. Предложението му е прието и в самото начало градският музей е същевременно и архив, както и библиотека. Той е един от най- старите музеи в София, заедно с Църковно-археологическия, Народния и Военно-историческия музей.

През 1941 г. е сложено началото на първата постоянна музейна експозиция в сградата на площад „Бански“ №3. По време на бомбардировките сградата бива разрушена. Въпреки, че няма собствена сграда и собствена площ за разполагане на експозиции, градският исторически музей прави редица изложби и продължава активно да проучва и съхранява историческите ценности.

1952 е годината, когато функциониращите заедно музей, архив, библиотека и галерия се разделят и започват да функционират като самостоятелни институции. Следват години с активна и многостранна дейност на музея. Всички се случва много трудно заради липсата на постоянна експозиционна площ. Това не му пречи да се разрасне до наличните сега 120 хил. ценни музейни експонати. Най-старите са открити по време на археологически разкопки на неолитното селище, находящо се в кв. „Слатина“.

Факт е, че от 80-те години на миналия век до днес, освен активната събирателна дейност, музея организира повече от 120 изложби в чужбина и в България. Излизат на бял свят три тома от сборника  „Сердика – Средец – София”. Освен това Градският музей не излиза от културния живот на София.

През 1998 г. музеят става основа за създаването на Общинско предприятие „Стара София” със Софийски исторически музей. То се ангажира с проучването, събирането, опазването и стопанисването на културното наследство, находящо се на територията на Столична община.

Общинско предприятие „Стара София“ се преобразува в ОКИ „Музей за история на София” през 2012 г. Музеят разполага с 12 000 единици в научната си библиотека, а най-старият ръкопис датира от 1820 г, а най-старата печатна книга е от 1714 г.

През 1998 г СОС взима решение да се адаптира сградата на Централната общинска минерална баня за музей на София с наличието на течаща минерална вода. През 2015 г. се открива постоянната експозиция на Музея.


Галерия

За контакти

  • languageСофия
  • local_phone029832160
  • placeгр. София пл. ''Бански'' № 1

Времето в София

Въздухът в София

Реклама