menu close
25° close
Столица новини от София.
more_vert close

София Тур

Забележителности и интересни места в София,
които трябва да посетите.

Площад „Княз Александър I“

Площта на центъра на София се мести няколко пъти по време на съседното пътуване. Преди Освобождението е бил на 200 метра юг от сегашното си положение. След като на мястото на фонтана преди Народния театър. Наричал се е „Княз Александър Батенберг“.

Александър I English се ражда през 1857 г. Оглавява Княжество България в периода 1879 - 1886 г. Той е първият княз на България след Освобождението. Въпреки че Батенбергът умира в Австрия през 1893 г., тя е влязла в мазето на Александър I Батенберг в София.

На площада днес се намира сградата на държавната администрация, която в момента е Национална художествена галерия и Национален етнографски музей. Сега там е разположена и сграда на Българската народна банка. Там от 1949 до 1999 г. се намира мавзолеят на Георги Димитров. В комунистическо време площадът е носил името пл. „9-ти септември“.

През 2007 г. площадът е арена за провеждане на световния шампионат по сноуборд. Доставени са 250 тона сняг, а за сноубордист е изградена рампа с височина 30 метра.

През 2007 г. през 2007 г. се отваря площ с име „Александър I“. Дължината му е 100 м, а ширина - 30 м в района между Партийния дом и Българска народна банка.

Това е място, където се провежда новата концесия в столицата. Освен това, там се провежда всякакви митинги и паради.

Снимки: Столица.bg


Галерия

За контакти

  • languageСофия

Времето в София

Въздухът в София

Реклама