Фандъкова и министър Минеков сезирани от ВАП за банята в "Овча купел"

Фандъкова и министър Минеков сезирани от ВАП за банята в "Овча купел"

Снимка: Столица.bg

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира служебния министър на културата и кмета на София да направят проверка на обществената поръчка за „Адаптация и реставрация на сградата на минерална баня „Овча купел“ като възстановителен център с активно използване на минералната вода“.
Във ВАП е образувана преписка въз основа на информация в медиите, в която са изложени доводи за недопустима намеса в предназначението и режима на опазването на сградата на баня „Овча Купел“ като културно наследство, както и засягане на нейния статут в нарушение на Закона за културното наследство (ЗКН). В медийните публикации са описани съмнения за нарушения при подготовката на обществената поръчка за трансформирането на баня „Овча купел“ в научен център за върхови постижения.
По време на проверката Министерство на културата трябва да установи допуснато ли е нарушение на ЗКН и при издадените актове, касаещи предназначението, статута и режима на опазване на сградата на баня „Овча Купел“ като културно наследство. 
ВАП изисква от Столична община (СО) становище относно поставените в медиите въпроси и пълна информация за дейностите, касаещи обществената поръчка. Следва да се докладват и действията, предприети от СО за законосъобразното провеждане на обществената поръчка от Регионалния исторически музей в София, целящи опазване режима на сградата като културен паметник в съответствие с изискванията на ЗКН.
Резултатите от предприетите действия, както и направените констатации следва да се изпратят до ВАП в кратък срок.
Ако по време на проверките бъдат установени данни за престъпление от общ  характер, те трябва да бъдат съобщени на компетентните прокуратури и структури на МВР, за което да се информира и ВАП.
 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

comment 94
08.09.2021 09:56
Firebg
пожарни касети http://www.firebg.org/bg/products/64/65/
comment 10
02.09.2021 10:25
Futurehealth
банка за стволови клетки https://www.future-health.bg/
Реклама

Последни

Виж също

close

Нова организация на движение заради заснемане на рекламен клип...

Предстой нова организация на движение заради заснемане на рекламен клип „Scalapay“, съобщиха от пресцентъра ...

Прочети още keyboard_arrow_right