Генчо Керезов: София има стратегия за дигитална трансформация

-

Снимка: Facebook

Най- важното за София е, че вече има целенасочена политика по темата за доближаването до определението "Умен град". Това каза пред БНР Генчо Керезов – зам.-кмет на Столичната община в направление „Дигитализация, иновации и икономическо развитие“.

Фундаменталното за един „умен град“ е той да бъде на първо място една добра лаборатория за технологии, каза още той. По думите му, когато е започнала работата в ресора, вече е имало една добре разписана стратегия за дигиталната трансформация на града. Първата задача на неговия екип е била да начертае планът за реализация на тази стратегия.

Планът за действие, който е единодушно подкрепен от общинския съвет, включва две основни направления:

"Първото от тях е трансформацията на самата община като институция - да оптимизираме процесите, да я направим по-технологична, да създадем условия за предоставяне на по-бързи и по-качествени електронни услуги за гражданите, да оптимизираме IT разходите и времето на администрацията. Втората част от стратегията е свързана именно с трансформацията на града. Започнахме да мислим върху всички тези концепции „умен град“. Огромният плюс за София е, че ние сме част от множество международни мрежи“, каза Генчо Керезов.

Първата програма, която от общината реализират в тази насока, е „Пясъчник за иновации“. Керезов обясни, че по този начин общината и градът са отворени за български start up компании, които работят в сферата на иновациите.

Инициативата на Столична община “Пясъчник за иновации” вече дава резултати

В София вече функционират няколко успешни проекта, от които общината не печели капитал, но за сметка на това търси високо обществен ефект. Зам.-кметът подчерта, че целта е градът да бъде позициониран така, че когато стартират европейските фондове за дигитализация и концепцията "умен град", общината да получи финансиране.

Работи се и по проект за вътрешна трансформация, чрез който да се изгради централизирана система за електронна идентичност на служителите и обща инфраструктура, върху която всички общински системи да работят. Подобна е и ситуацията при „умният град“, каза Генчо Керезов.

„Огромният проблем при „умният град“ са данните – съхраняването, обработката и координацията им. Има и голяма "ревност" за тези данни между институциите, между министерствата, между държавните агенции“, каза още зам.-кметът, като отбеляза, че това затруднява осъществяването на координацията и въобще осъществяването на стратегията.

По думите му, вече е стартирала съвместна работа с Министерството на електронното управление за изграждане на инфраструктура за автоматизация между регистрите. Задачата на Столична община е да дефинира 50 услуги, които да бъдат автоматизирани и приложени във всички общини в страната.

Керезов отбеляза още, че напредват разговорите с Европейската инвестиционна банка, от където Столичната община иска безвъзмездна грантова помощ в размер на 250 000 евро. Парите ще бъдат използвани за експерти, които да дефинират рамката smart city на София, каза той.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 167 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 1066 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 27 Гласове)
Общо гласували: 1260 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Нови областни управители имат София и София-област...

На своето заседание днес Министерският съвет прие решение, с което назначава 25-има областни управители, като от тях 17 ...

Прочети още keyboard_arrow_right