ГИТ откри бащата на детето, работещо на столичния "Цар Борис III" (ВИДЕО)

ГИТ откри бащата на детето, работещо на столичния "Цар Борис III"

Снимка: Фейсбук

Инспекцията по труда (ГИТ) е установила бащата на малолетното дете, полагащо павета в София, съобщиха от Агенцията, цитирана от БТА. ГИТ се самосезира по публикация във Фейсбук за малолетно дете, редящо павета на столичния булевард „Цар Борис III”, публикувана през уикенда.

Още в понеделник, 28 август, контролните органи на Агенцията извършиха многократни изненадващи проверки до установяване на работниците, пряко ангажирани с полагането на паветата. По време на осъществения контрол малолетното дете не бе заварено на обекта, което е задължително условие, за да могат инспекторите по труда да предприемат мерки по компетентност, поясниха от Инспекцията по труда.

Вчера при поредните проверки, извършени от четири екипа, на обекта бяха установени работници, извършващи дейности по полагане на тротоарните настилки, включително и бащата на детето. По време на проверките, за които бе поискано съдействие на правоохранителните органи, бе констатирано, че работниците са без лични предпазни средства, като трима от тях са и без сключени трудови договори.

Проверката на работодателя, при когото са установени нарушенията, продължава, като се осъществява цялостен контрол, включително и за осигуряване на здраве и безопасност при работа. За отстраняването на нарушенията ще бъдат предприети предвидените от закона мерки. Санкцията за работник без трудов договор е от 1500 лв. до 15 000 лв. за всеки отделен случай. Работодателят губи и право да участва в обществени поръчки за срок от три години от датата на влизане в сила на наказателното постановление.

По повод поставените от медии въпроси какви мерки ще бъдат предприети спрямо детето и родителите му, от Главна инспекция по труда уточниха, че неглижиране изпълнението на родителските задължения е извън материалната компетентност на Агенцията. Установените по време на проверките факти и обстоятелства в тази насока са предоставени на органите за закрила на детето за предприемане на мерки по компетентност. От Инспекцията по труда обясниха, че в България детският труд е забранен до 16 години – възрастта, до която според Конституцията е задължително образованието. Ненавършилите 18 години могат да бъдат назначавани на работа само след разрешение от Агенцията. Наемането на непълнолетни без разрешение е квалифицирано като престъпление и се преследва по Наказателния кодекс, поради което при установяване на такива нарушения се уведомява Прокуратурата.

При всяка проверка, независимо от нейната тематика, задължително се следи и за работа на непълнолетни. С приоритет се реагира и на подадени сигнали, които съдържат информация за използване на детски труд. Поради големия обем от фирми, извършващи строително-монтажни дейности на обекта, проверките продължават.

При последната проверка на пренареждането на жълтите павета от страна на Столична община на 22 август стана ясно, че половината участък е готов. Заместник-кметът на София по направление “Обществено строителство" Ангел Джоргов посочи, че от общината се надяват до 15 септември пренареждането на паветата. Той заяви, че най-вече се държи на качеството и контрола, така че тази дата е по-скоро препоръчителна.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
 • Васил Терзиев (42%, 182 Гласове)
 • Ваня Григорова (37%, 159 Гласове)
 • Не подкрепям никого (13%, 54 Гласове)
 • Ще отида за гъби (9%, 37 Гласове)
Общо гласували: 432 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Българин и сириец отиват на съд заради подпомагане на мигранти в ......

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност двама мъже – българин и гражданин на Сирия, прот...

Прочети още keyboard_arrow_right