Хартиената трудова книжка остава в историята

-

Снимка: Столица.bg

Народните представители приеха днес на второ четене промените в Кодекса на труда, които предвиждат хартиената трудова книжка да отпадне.

Законопроектът на депутата Божидар Божанов и “Демократична България” въвежда пълна електронизация на трудовото досие. То вече ще се нарича единен електронен трудов запис и ще се поддържа от Националната агенция за приходите. Ще представлява електронен документ, който съдържа данни и обстоятелства, свързани с трудовата дейност на работника или служителя, и ще е официален удостоверителен документ. 

За около година НАП трябва да надгради регистъра си с пълните трудови данни на работещите. В рамките на тази година работниците ще продължат да представят хартиената си книжка пред работодатели и институции.

До 1 юни 2025 г., когато влиза в сила законът, всеки работодател трябва да е оформил трудовата книжка на своя работник или служител и да му я върне. Изгубена книжка след тази дата ще бъде заменяна с нова и след това отново приключвана, след вписване на съответните данни в регистъра.

Всеки нов работодател няма да има достъп до данните за заплатата от предходните работодатели, за да не може да се възползва от тях при определянето на текущото трудово възнаграждение. Всеки работещ пък ще има пълен достъп до собствените си данни в новата електронна трудова книжка.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Кметът на София Васил Терзиев запалва на 1 декември коледните све......

Точно в 19 часа на 1 декември (петък) кметът Васил Терзиев ще запали празничните светлини и коледното дърво на София. За...

Прочети още keyboard_arrow_right